Работещите бедни в Северен Рейн-Вестфалия ще решат местните избори в неделя

Работещите бедни в Северен Рейн-Вестфалия ще решат местните избори в неделя

© Associated PressМисля, че не е за вярване - да живееш в една от най-богатите страни в света и да се отнасят така с теб". Като милиони германци Петра Фогел е част от бедните работници, които едва успяват всеки месец да свържат двата края и се плашат от пенсионирането.


На 60 години, тази жена с крехка фигура и зелена спирала е прекарала половината си живот като служител по поддръжката в болница в родния си град Бохум, в провинция Северен Рейн - Вестфалия.


В неделя всички погледи ще бъдат насочени към тази западна провинция. Изборите там ще са изпитание за големите партии преди парламентарните избори през септември, една от големите теми на които е социалната справедливост.
Петра работи за компания, специализирана в сферата на услугите, която ѝ плаща 1051 евро на часа или "1115 евро на месец след приспадане на данъците" за 39-часова работна седмица.


Тя е профсъюзна представителка и често напуска удобството на бюрото си, за да облече униформа в черно и бяло и да помогне на колегите си, повечето от които са жени, въпреки че гърбът и коленете я болят след годините чистене на тоалетни.


След като си плати наема, застраховката и телефона, ѝ остават 350 евро на месец за храна, облекло, лекарства - тя е диабетичка - и за да си позволи от време на време лукса да изяде един сладолед.


"Имам чувството, че съм била измамена", признава тя, мислейки за трудното си ежедневие и за още по-мрачното бъдеще. До 5 години, след 41 години работа, тя ще може да излезе в пенсия. "Предпочитам да не мисля за това... Ще получавам по 665 евро и ще попадам в категорията на бедните пенсионери", притеснява се Петра. "Надявам се само все още да съм физически в състояние да работя след пенсия (на едно работно място) и да получавам по 450 евро на месец".


Преразглеждане на системата


За тези "мини-работни места" не се внасят осигуровки, но някои хора ги приемат охотно като временно решение. Те са една от знаковите мерки на Програма 2010 - либерално ориентираните реформи на пазара на труда, проведени от бившия канцлер от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Герхард Шрьодер в периода от 2003 г. до 2005 година.


Друг опорен стълб на Програма 2010, "въвеждането на Харц IV (по-малка сума, която започва да получава всеки безработен след първата си година без работа - бел. АФП) засили страха от безработицата в германското общество и много хора бяха тласнати към несигурни работни места", анализира Ерик Зайлс, изследовател от фондацията Ханс-Бьоклер, интервюиран от АФП.


Той вижда в тази мярка "обратната страна на чудото на трудовия пазар" на най-голямата европейска икономика, където безработицата - 5.8 на сто от активното население - е достигнала най-ниското си равнище от обединението на страната.


По този начин през 2014 г. в Германия 9.7 на сто от работещото население е живеело под прага на бедността (около 940 евро), в сравнение със 7.5 на сто през 2006 г. и с 9.5 на сто в целия Европейски съюз, според последните данни на Евростат.


Тези реформи, защитавани от правителствата на коалицията на консервативната канцлерка Ангела Меркел, са в основата на кампанията за парламентарните избори. Кандидатът на ГСДП Мартин Шулц обеща да коригира нещата, като удължи срока на изплащането на обезщетения за безработица и спре използването на временни договори.


В Бохум, бивш миньорски град с 360 000 жители, пострадал от преместването на завод на ""Нокия и затварянето на затвор на "Опел", темата за социалната справедливост не оставя никого равнодушен.


"Системата трябва да бъде преразгледана изцяло", смята Антон Хилебранд, председател на Социалния съвет на Рурска област, сдружение, което подкрепя получаващите социални помощи при административните процедури. 54-годишният Райнер Писке, прекарал 32 години зад волана на таксито си, е член на сдружението. "Получавам 1135 евро на месец и това изобщо не стига да се живее", констатира той.


Въпреки своите 40 часа работа седмично, за които му се плаща според общата минимална заплата, въведена в страната през 2015 г., брутно 8.84 евро на час, на този глава на семейство се налага да прибягва към социални помощи. "Това е несправедливо", смята той. Решен да отиде да гласува в неделя, а след това и през есента, Райнер все още не е избрал за кого.


Петра Фогел, член на лявата радикална партия "Левите", иска премахване на Програма 2010. "Докато правителството не стане напълно различно, нищо няма да се промени", твърди тя. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2660 Неутрално

  Уаааау, и германците се научиха да не плащат на работниците си.

 2. 2 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Темата "за социалната справедливост" е доста спорна. За мен лично е справедливо една работничка в чистотата и шофьор на такси да получават доста по-ниска заплата от професор в Хумболтовия университет, например. Равенството е най-несправедливото нещо.
  Желая успех на ХДС/ХСС на изборите, защото алтернативата - Шулц е по-лоша за Германия и Европа.

  В търсене на компромис хората забравиха търсенето на ИСТИНАТА!
 3. 3 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#2] от "Nil satis nisi optimum":

  Абсолютно си прав, че равенството е вредно.
  От друга страна, става дума за това, че човек, който работи нещо, което е полезно и без което няма как да съществува тази болница, е в положение да не може да си плаща сметките.
  Ако жената беше учила, това нямаше да е така, та можем просто да я отминем и да кажем, че си го е заслужила, защото на младини не е положила усилия за себе си.
  Това ни изправя пред въпроса какво би станало, ако всички учеха? Кой щеше да чисти болницата?
  Левият отговор ни връща в хипотезата за несправедливото разпределение на доходите.
  Десният отговор е, че неквалифицраната работа щяха да я вършат незавършилите образованието си студенти и ученици, докато се изучат.
  Истината е, че не всички са способни да учат...

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 4. 4 Профил на Kancho Dedov
  Kancho Dedov
  Рейтинг: 808 Весело

  на затвор на "Опел",
  Чак пък затвор :)

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Това явление - Работещ беден не трябва да съществува в държави от ЕС.

 6. 6 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#3] от "kilgore":

  "Истината е, че не всички са способни да учат..." също факт. Но хората по дефиниция не сме равни. И аз искам заплатата на Юсеин Болт, ама той ще е пробягал 200 метра преди да съм стартирал...
  Има и още една страна - дали тези хара са готови да разделят дохаодите си с някой беден сомалиец или поне билгарски пенсионер? Защото когато хората говорят за "справедливост" си представят по-богатите да си разделят диходите с тях, никога те своите с по-бедните...

  В търсене на компромис хората забравиха търсенето на ИСТИНАТА!
 7. 7 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  До коментар [#3] от "kilgore":

  Не може всички да са богати.
  Който е плащал по-ниски осигуровки, трябва да получава по-ниска пенсия.
  А това, че пенсията не му била достатъчна е съвсем друг въпрос.
  Както беше казал класика - "Проблемът за спасяването на давещите се, е проблем на самите давещи се".
  Нагласата, че държавата е длъжна да се грижи за теб е изключително вредно и за теб и за държавата.

 8. 8 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Аз, както и хората от репортажа, не мога да приема, че човек, който работи на пълен работен ден, не може да си позволи храна и лекарства. Независимо каква е работата. Затова и има брожения срещу новодошлите арабески, които без да работят получават същите пари.

 9. 9 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  До коментар [#2] от "Nil satis nisi optimum":

  Абе въпросът е дали шофьорът трябва да получава по-малко от професора или професорът трябва да получава повече от шофьора. Отправната точка е важна.

 10. 10 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Феноменът "работещ беден" е срам за всяко общество. Работещите трябва да са заинтересувани да работят, а не да висят на социални помощи.
  За сметка на това, безработните трябва да са бедни - помощите трябва да поддържат безработните окооло линията на бедността, за да са стимулирани да търсят работа.
  Така подобно и бежанците и другите непродуктивни членове на обществото. За да няма социална миграция. Решил си да бягаш - ОК. Но знаеш, че докато не се впишеш в местния пейзаж - си просто беден - няма да унмреш от глад, но - никакви екстри.

  E PLVRIBVS VNVM
 11. 11 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 827 Весело

  До коментар [#9] от "calc":

  Приемам забележката! Моля "За мен лично е справедливо една работничка в чистотата и шофьор на такси да получават доста по-ниска заплата от професор в Хумболтовия университет" де се чете "За мен лично е справедливо един провесор да получава доста по-висока заплата от..."

  В търсене на компромис хората забравиха търсенето на ИСТИНАТА!
 12. 12 Профил на gryncharov
  gryncharov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Кой е беден и кой богат е относително. Бих го дефинирал така - безработните трябва да могат да живеят, чистачите да свързват 2та края и да имат за евтина почивка, ниско квалифицираните да имат за 2 почивки и кола, средната класа да може да си позволи жилище с 10-15 години изплащане, богатите да имат за яхта, 2 жилища и вила. В момента всички са на практика 1-2 класи по-надолу, освен богатите, които имат не за 1, а за 10 яхти. Поне до 2030г този проблем ще се задълбочава.

 13. 13 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  "Петра работи за компания, специализирана в сферата на услугите, която ѝ плаща 1051 евро на часа или "1115 евро на месец след приспадане на данъците" за 39-часова работна седмица."
  Благодарение на способностите си да се справям с текстове, написани или произнесени на език близък до българския разбирам много добре смисъла на цитата.
  Няма да призовавам "Дневник" за прецизност. И защото няма смисъл. Макар че не бих се изненадал, ако посоченият, макар и вече затворен "затвор на "Опел"" предизвика бурни реакции на антиглобализъм и работническа солидарност.
  Според мен към механичния превод на статията "Дневник" би трябвало да добави и поне повърхностен анализ, поясняващ в какво жилище живее Петра (дори по предположения); какви са цените на хранителните продукти, медицинската помощ и др.; ... Достоверната информация е лесно достъпна.
  Към бедните трябва да се проявява съчувствие, да им се помага. Държавата също би трябвало да бъде активна в тази област. Включително и към бедните в Северен Рейн-Вестфалия.
  Разбира се хората са различни, с различни способности. Но и всеки трябва да е отговорен преди всичко към себе си. Което включва и промяна на вида работа, работното място, местоживеенето... Точно в Германия тези процеси са популярни.
  Не би трябвало да се разчита само на държавата. Все пак абревиатурата NRW не означава Народна Република Вестфалия.
  П.П. Явно се очертава сериозна изборна битка. След като вотът на бедните ще я решат.

 14. 14 Профил на Гадьо
  Гадьо
  Рейтинг: 665 Любопитно

  Работещите бедни в Германия, ако искат да заповядат тук да работят на минимална заплата. Като си платят наема и телефона, да си сметнат колко ще им останат от тия 360 лева.

  Dosis sola facit venenum!
 15. 15 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  До коментар [#2] от "Nil satis nisi optimum":Абе въпросът е дали шофьорът трябва да получава по-малко от професора или професорът трябва да получава повече от шофьора. Отправната точка е важна.
  —цитат от коментар 9 на calc

  И шофьорът на такси и професорът, а и всички работещи, трябва да заработват заплатите си.
  Между другото, с риск да бъда апострофиран си позволявам да споделя, че в много страни изразът "получавам заплата" не се употребява.

 16. 16 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 365 Неутрално

  ".......която ѝ плаща 1051 евро на часа или "1115 евро на месец след приспадане на данъците....."

  Или аз нищо не мога да разбера или текста трябва да се коригира.

 17. 17 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Ако държавите увеличават своя БВП, а бедността в тях расте, значи нещо не е наред.
  Това рано или късно ще доведе до големи сътресения, ако не започнат процеси ца коригиране на този дисбаланс.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 18. 18 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7527 Неутрално

  Бедните няма как да харесат Програма 2010 и това ще се отрази на резултатите от изборите

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 19. 19 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#7] от "atmanpg":

  а задълженията на гражданите към държавата вредни ли са или не? щом държавата не ебава пейзаните,те също спират да ебават държавата. то затуй алчните търгаши искат ''по-малко''държава и всячески се мъчат да измъкнат контрола от нея.правят го чрез узаконената корупция-лобизъм .след всеки ''борсов срив'' концерните се окрупняват,а хиляди дребни ''умни и красиви'',десни губят бизнеса си и спестяванията си,а служителите им остават на улицата. вследствие те обвиняват държавата,а не алчната сган която манипулира законите в своя полза и се ''спасява''с държавни средства. Дженеръл Мотърс например глътна 50 млрд. държавна пара през 2010-та.

 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  Такива примери и подбни слуàи има нявсякъде и разбира се такива като Шулц могат да обещават всичко, да не говорим за разните профсъюзи.
  Въпроса е кой ще плаща сметката - в края на краищата, пак опира до преразпределение и за да дойдат от някъде повече пари, значи трябва да се вземат от някой друг - да речем по-високо платен и респективно квалифициран или работещ повеч човек.

 21. 21 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  ".......която ѝ плаща 1051 евро на часа или "1115 евро на месец след приспадане на данъците....."Или аз нищо не мога да разбера или текста трябва да се коригира.
  —цитат от коментар 16 на tall_ship

  Текстът не трябва да се коригира. Ако започнат едни корекцииии....
  Вие се адаптирайте.

 22. 22 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Такива примери и подбни слуàи има нявсякъде и разбира се такива като Шулц могат да обещават всичко, да не говорим за разните профсъюзи.Въпроса е кой ще плаща сметката - в края на краищата, пак опира до преразпределение и за да дойдат от някъде повече пари, значи трябва да се вземат от някой друг - да речем по-високо платен и респективно квалифициран или работещ повеч човек.
  —цитат от коментар 20 на tsvetko_51


  Глупости! Я помисли колко пари се потрошиха за т.нар. бежанци. А преди това колко пари се потрошиха за Либия и Сирия? "Автентично десните" сте абсолютно ОК да раздавате държавна пара за европейски центрове за спиране на фалшиви пари, да плащате за американски изтребители, но не и реални и достойни заплати.

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9641 Неутрално

  За 20% от хората в Германия все още трябва да се увеличат заплатите достатъчно за да имат сигурност че могат да посрещнат финансово непредвидени обстоятелства за поне 9 месеца.
  Кои обаче ще вземат решение тази седмица е важно за бъдещето на бедната провинция (като бедния роднина)

 24. 24 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Във Вестфалия е подписан мирният договор, с който се слага край на Тридесет годишната война между католици и протестанти. Било е средата на 16 век. Хиляди наемни войници и авантюристи остават без доходи, тъй като войната е била единственото им препитание. Така започва славната епоха на флибустиерите, които хвърлят око на испанското злато, идващо от Новия свят.

 25. 25 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Получава нето заплата от 1100 евро,а същевременно имаше статия за един бежанец,който получавал 30 хиляди евро месечна помощ,защото имал 23 деца от 4 жени.Плюс естествено и държавно жилище,в което да живее.А на всичкото отгоре и част от тези бежанци вършат престъпления и терористични актове.Подобна политика е непонятна за мен,още по-непонятно е как германците търпят подобни управници.

 26. 26 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  Тази партия "Левите" е всъщност бившата ГЕСП на Хонекер. Колко трябва да взима една хигиенистка?

  Всю свою историю эта Россия барахтается в дерьме и при этом желает потопить в нем весь мир.
 27. 27 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 966 Неутрално

  "която ѝ плаща 1051 евро на часа или "1115 евро на месец след приспадане на данъците" за 39-часова работна седмица."
  Како како каза, че не може а те рАзбера!

 28. 28 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  До коментар [#11] от "Nil satis nisi optimum":

  По този начин може да се окаже, че и професорът не взема колкото заслужава. Друг е въпросът за оценката на заслугите. Ма това е дълга тема...

 29. 29 Профил на Nothing matters
  Nothing matters
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#25] от "mushashi":

  Статията за тоя бежанец не знам къде е била, но гарантирам, че е глупост.

 30. 30 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#7] от "atmanpg":

  И през ум не ми минава да искам чистачката да е богата.
  Казвам само, че работещ човек или пенсионер, който има трудов стаж, трябва да може да си плаща наема, сметките и храната.
  При милиардите пръскани от всяка държава в ЕС за глупости, просто е срамно да има работещи бедни.

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 31. 31 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#24] от "man_un":

  Трийсетгодишната война е била през 17 не през 16 век, 1618-1648 година.
  А, иначе по темата, квалифицираните кадри, вкл. професорите трябва да получават доста повече от чистачите, но и чистачите трябва да получават достатъчно, за да си плащат всички сметки. Дивият комунизъм и дивият капитализъм са си две крайности.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 32. 32 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#30] от "kilgore":

  Комунисти, кога ще разберете, че държавата не определя заплатите, а още по-малко покупателната им способност!

 33. 33 Профил на ivan_
  ivan_
  Рейтинг: 4102 Неутрално

  До коментар [#3] от "kilgore":

  На този въпрос приятелю има отговор!
  Ако ти се случва да пътуваш по света, ще знаеш, че в развитите страни тази работа на 90% се върши от имигранти. Тези имигранти които някой хора толкова много оплюват и ненавиждат.

  Модератора е неадекватен!
 34. 34 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 502 Разстроено

  то всички се възмущават и съчувстват на работещите бедни, ама най-обичат на промоция да пазаруват, без да се замислят на чий гръб са въпросните -20%, -30%, -40% по магазините....

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 35. 35 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#31] от "andreas_hofer":

  А може ли да дефинираш какво е "чистачка"? Някой който ходи на работа всеки ден от 7 до 9 за да измете 4 стаи?
  Ранният комунизъм има един лозунг
  "Всекиму според възможностите, всекиму според потребностите"
  Тоест работиш колко са ти възможностите, дават ти колкото са ти потребностите.
  Е още по комунизма разбраха, че не стаа тая

 36. 36 Профил на ivan_
  ivan_
  Рейтинг: 4102 Неутрално

  До коментар [#15] от "zhivko6461":

  Веднага те апострофирам, че и израза "отивам на работа", е като цяло слабо познат!

  Модератора е неадекватен!
 37. 37 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#25] от "mushashi":Статията за тоя бежанец не знам къде е била, но гарантирам, че е глупост.
  —цитат от коментар 29 на Nothing matters


  http://www.dailymail.co.uk/news/article-3872514/Syrian-refugee-s-hand-outs-FOUR-wives-22-children.html
  Има я и в още няколко десетки медии.На теб ли да вярвам или на тях?

 38. 38 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#37] от "mushashi":

  На него! Жълтите вестници препечатват един от друг, щото с мин. инвестиция се търси макс. ефект.
  Няма да се учудя ако първоизточникае блога на някой

 39. 39 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 473 Любопитно

  За затварянето на завода на Опел в Бохум вината е изцяло на местния профсъюз. Мениджмънтът на Опел първоначално планирали да затворят завода в Англия в Елесмиър порт. През целите преговори обаче Бохумският профсъюз се държали войнствено и са искали +/- 10% увеличение на заплатите. Съответно Опел реши просто да дръпне шалтера на завода.

 40. 40 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 975 Неутрално

  До коментар [#9] от "calc":
  "Абе въпросът е дали шофьорът трябва да получава по-малко от професора или професорът трябва да получава повече от шофьора. Отправната точка е важна."
  Зависи. Има професори и професори, както и шофьори и шофьори и т.н. и т.н.. В САЩ има шофьори/собственици/ на камиони, които не ги мързи и печелят/а не "получават"/, значително повече от някои професори в "Принстън" например.

  Колкото до статията, тя е леко манипулативна, като се има предвид националността на автора й, и агенцията в която работи. Който е живял във Франция и Германия ще разбере защо. Като изключим лиричните отклонения и внушения, съществено е началото на последното изречение:
  "Петра Фогел, член на лявата радикална партия "Левите"..." Тази "жена с крехка фигура".
  Бедността навсякъде води до радикализация - лява, дясна, религиозна/особено за една от религиите/. Която цивилизованите и демократични страни/скандинавски, Франция, Германия, Италия, Англия, Австрия, Швейцария, Канада, САЩ, ......./ се стремят да не допускат или да я ограничат в поносими размери. Засега се справят. Истинските работещи бедни се намират в друга държава - членка на ЕС. Там те са около 95% от населението й. Но за тях Франс прес не пише.

 41. 41 Профил на Nothing matters
  Nothing matters
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#37] от "mushashi":

  Така, кратка справка с гугъл ще ти покаже, че Дейли Мейл е 'таблоид' или т.нар. жълт вестник. Известен е с това, че разпространява лъжи и глупости. Не може да се ползва като надежден източник на каквато и да е информация...

 42. 42 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#41] от "Nothing matters":

  не думай. абе те щом хенри кисинджър и СТРАТФОР ги обявиха за разпространители на ''антидемократична пропаганда'',смяяятай. ше остане сал един фокс и циенен.баси,вий зачеркнахте 80 % от медиите бе като неблагонадеждни бе!

 43. 43 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Значи клетата френска журналистка хванала някаква лелка-чистачка, членуваща в бившата компартия на ГДР, и от това направила репортаж с гръмки обобщения. Евала! Първо, предполагам й е коствало сериозно усилие да намери човек на тази позиция с немско име. После, т. нар. работещи бедни са под 10% за цяла Германия. В NRW предполагам са в пъти по-малко, щото това е най-богатата провинция в номинално изражение на GDP и една от богатите по GDP на глава от населението. Но, видиш ли, точно работещите бедни щели да решат изборите в NRW. Глупости на търкалета. Франс прес сигурно пишат от позицията на Франция на безспорен икономически лидер, с динамична икономика, ниска безработица и без социални брожения, та да нравоучителстват за Германия.

  А за Дневник кво да кажа, едни числа има в цялата статия дето могат да се объркат и те не са ги пропуснали. Но, нагаждаме се, кво да правим.

 44. 44 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#34] от "borko_to":

  и на чий гръб са? аз ли съм виновен че има свръх-импорт на йофтини боклуци,които някой търгаш е решил да продава с хиляда процента надценка като ''бутикови''? някой спомена че нормалната печалба трябва да е между 25-30%. също никой не е виновен че като излезе от завода един средно голям лед телевизотр минава през сто посредника докато стигне до крайния потребител и му се вдига цената няколко пъти,щото нали-свободен пазар. естествено системата е направена така,че не може да застанеш на портала на завода на самсунг и да ти продадат там един телевиор с минимум надценка. големи ,лъскави сгради,скъпи реклами,пиари,хиляди администрация дето требе да яде и сере...ай сиктир.

 45. 45 Профил на vxa15365434
  vxa15365434
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Пазарът на труда се промени драстично! Иска се образование, езици, твърди и меки умения на работното място (дори в България, но и навсякъде по света). Не е както едно време в България. Когато завърших университета получих заплата 105 лева и 5 лева като млад специалист. Началник кожното отделение в Първа Градска в София бе на 150 лева заплата. Работниците получаваха 80-100 лева месечно, а селяните получваха рента в натура. Затова много хора останаха с ниски пенсии, особено по селата. Вината бе прехвърлена на костов и Муравй Радев. Но не е много по-различно по света. Без образование няма хоризонти пред човек. Освен красивите девойки ...

 46. 46 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  До коментар [#15] от "zhivko6461":Веднага те апострофирам, че и израза "отивам на работа", е като цяло слабо познат!
  —цитат от коментар 36 на ivan_

  Благодаря! Но това не е апостроф. Допълвате с познат за мен (извинявам се за нескромността), но невключен в коментара ми израз.
  Не съм ги казвал, но пак ще повторя и изразите "Който работи в петък следобед ...", "На този ден (по това време) и светофарите не работят, (в друг вариант - и птичката не свива гнездо)", "мога да докажа по няколко начина как това не може да стане ".... Страхувам се, че се приближавам до философията на шопа ...

 47. 47 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  "Германия се къпе в пари", но "бедните работещи" решават изборите, следователно са многобройни. Ако Германия се замогва, както твърди другата статия, а има много работещи бедни, то се пита с задачата кой точно в Германия се замогва?

 48. 48 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Аз не виждам никакъв проблем: все пак шофьорът на такси получава социални помощи след като парите не му стигат да издържа семейството си.
  Ако един младеж живее с родителите си, не плаща наем и получава минималната заплата, не се нуждае от социални помощи.
  Затова нуждите от социално подпомагане се разглеждат индивидуално и на нуждаещите се оказва съответната помощ.
  При всички случаи е по-добре да се подпомагат хората, които работят, но доходите не им стигат, отколкото да се хранят мързеливите неработещи на социал. Така, че проблем не са работещите бедни, а безработните, които не желаят да се хванат на работа.

 49. 49 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#41] от "Nothing matters":

  Тази история я пише в няколко десетки медии.Викаш щом е е във вестник,който не харесваш,не е вярна.

 50. 50 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Всъщност от всичко излиза, че файда от работа няма.
  Парите от работа не са достатъчни, не е привлекателно да се работи, следователно намалява раждаемостта, нараства социалното напрежение, някоя революцийка може би и моделът се орегулира :)

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8640 Неутрално

  За хората без образование и квалификация проблема ще се задълбочава с напредване на технологиите. Не само че ще получават по-малко, а ще бъдат изхвърлени от системата на работещите. Или ще поддържат някакво ниво, или ще се задоволяват със социални помощи и ниско заплащане.

 52. 52 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  За хората без образование и квалификация проблема ще се задълбочава с напредване на технологиите. Не само че ще получават по-малко, а ще бъдат изхвърлени от системата на работещите. Или ще поддържат някакво ниво, или ще се задоволяват със социални помощи и ниско заплащане.
  —цитат от коментар 51 на Роси

  Това е обективен процес, протичащ от векове. Обхваща всички технологични нива. Отпадат професии, за които няма изисквания за образование и квалификация. Това налага все повече от работещите да проявяват усилия за да се квалифицират за да работят. Наистина не всеки ще успее. Би трябвало високото технологично ниво да осигурява възможности за социални помощи за хората, които по някакви причини не работят. Вероятно ще се наложи някои да бъдат принуждавани да се квалифицират. В предишен коментар писах, че абревиатурата NRW не е Народна Република Вестфалия. Валидно е за всички държави. Всъщност беше валидно и когато имаше народни републики.

 53. 53 Профил на hah0
  hah0
  Рейтинг: 210 Неутрално

  На тази женица основния проблем са и лекарствата. По принцип повечето германци са доста платежособни и търговците мнго умело се възползват от това. За продукт, който в българия може да се намери на цена от 23 до 30 лева в Германия за подобно съдържание искат 80 евро. Иначе ако не ти се налага да купуваш лекарства и разполагаш с 350 Евро само за храна и джобни в градче като Бохум можеш да си живееш доста прилично.

 54. 54 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#29] от "Nothing matters":

  Излезна преди няколко месеца в цялата западно/централно европейска преса и доста хора бяха възмутени ... включително и аз.

 55. 55 Профил на Nothing matters
  Nothing matters
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#54] от "Quo Vadis?":

  Бе цялата тая централно-европейска преса като я гледам се състои в Дейли Мейл (таблоид), Дейли Експрес (таблоид), Сън (таблоид), РТ (руска пропаганда), Спутник Нюс (...), Брайтбарт (леко наци безумен бълвоч), Джихад Уотч (доста наци безумен бълвоч) и оттам нататък вече са напълно безмислени "медии", разбирай полу-блогове.

  Ще замоля за някаква препратка към тая западна/централно-европейска преса, за да мога да се образовам и аз.
  Иначе статии от сорта на "БОМБА! Папата прие исляма. Ватикана обявява война на Русия!" мога да разпространявам и аз...

 56. 56 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#52] от "zhivko6461":

  Нещата не стоят точно както ги описвате.За пример-напоследък много цигани,работещи в чужбина,построиха луксозни къщи,карат скъпи автомобили и хвърлят десетки хиляди левове за празненства.Да не мислите,че някой от тях работи квалифициран труд-всичките работят неквалифициран труд като общи работници,чистачи и така нататък.Наскоро говорих с един такъв,който работел
  като чистач във фитнес клуб в Германия заедно с двамата си сина и жена си.Каза ,че сватбата на единият му син струвала 30 хиляди лева,а сега щял да жени и вторият.Същевременно в България има хора с висше образование,полагащи квалифициран труд,които получават под 1000 лв заплата/в провинцията е масово явление/.

 57. 57 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#56] от "mushashi":

  И кво?

 58. 58 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#57] от "uq":

  Отговорът на въпроса ти е,че дотам докараха нещата в държавата ни управляващите,че неграмотният циганин,който бачка по строежите и мие тоалетните в чужбина,получава в пъти повече от един образован българин в България.

 59. 59 Профил на Nothing matters
  Nothing matters
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#58] от "mushashi":

  Е да де, ама подобни сравнения не са уместни (чужбина - България). Тук сравнението е неграмотен и грамотен в чужбина. А грамотният определно получава повече.

  А че у нас е такова дереджето си е наш проблем. Управляющите си ги избираме сами и после пак ние си ги търпим.

 60. 60 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#59] от "Nothing matters":

  Честно казано житието и битието на българите в България ме интересува много повече от това на чужденците в техните държави.В тази връзка много смешна е мантрата,че циганите трябвало да се образоват,щото цял живот щели да бъдат бедни.Само дето циганина вижда,че неговият съсед вдига палат и кара луксозен автомобил,докато бачка по строежите вГермания,а българин с висше образование получава 600 лв месечно.И си прави сметката,че няма смисъл да учи 16-17 години и накрая пак да мизерства.

 61. 61 Профил на Nothing matters
  Nothing matters
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#60] от "mushashi":

  Тогава като те интересува повече, защо го мериш с това в другите държави?
  И какво те бърка, че някой без образование изкарва пари в чужбина? Я обмисли малко - ходи там да бъхти -> изкарва пари, които няма НИКОГА да изкара в България -> връща се да си ги харчи в България и ги вкарва в българската икономика.
  Къде е проблемът? Предпочиташ необразованите да седят безработни в България? Или ти е тъпо, че някакъв неук изкарва повече от теб? (под "теб" нямам предвид лично теб, а като цяло средностатистическия индивид)

 62. 62 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#55] от "Nothing matters":

  Prague Monitor, Pravo имаше е и в австрийски, полски и унгарски медий.

  Ако имаш време можеш да потурсиш сам.

 63. 63 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#61] от "Nothing matters":

  Точно така -тъпо ми е,че някакъв неграмотник изкарва повече пари от образовани хора.Същевременно ме е яд,че се харчат милиони за"образованието" на циганите като те нямат ни най-малкото намерение да се образоват.

 64. 64 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  До коментар [#52] от "zhivko6461":Нещата не стоят точно както ги описвате.За пример-напоследък много цигани,работещи в чужбина,построиха луксозни къщи,карат скъпи автомобили и хвърлят десетки хиляди левове за празненства.Да не мислите,че някой от тях работи квалифициран труд-всичките работят неквалифициран труд като общи работници,чистачи и така нататък.Наскоро говорих с един такъв,който работел като чистач във фитнес клуб в Германия заедно с двамата си сина и жена си.Каза ,че сватбата на единият му син струвала 30 хиляди лева,а сега щял да жени и вторият.Същевременно в България има хора с висше образование,полагащи квалифициран труд,които получават под 1000 лв заплата/в провинцията е масово явление/.
  —цитат от коментар 56 на mushashi

  Благодаря за информацията! Която ми е известна. И не само на мен. Но не разбирам защо ми я предлагате като реплика точно на този мой коментар. Който има връзка с друг.

 65. 65 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#64] от "zhivko6461":

  Прибързано е да се смята,че неквалифицираният труд скоро ще бъде отживелица.Винаги ще има нужда от хора,които да чистят,носят тухли/образно казано/,събират реколта по полето.А и често този неквалифициран труд е по-скъпо заплатен от квалифициран.

 66. 66 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  До коментар [#64] от "zhivko6461":Прибързано е да се смята,че неквалифицираният труд скоро ще бъде отживелица.Винаги ще има нужда от хора,които да чистят,носят тухли/образно казано/,събират реколта по полето.А и често този неквалифициран труд е по-скъпо заплатен от квалифициран.
  —цитат от коментар 65 на mushashi

  Не съм изразявал подобно крайно мнение.
  Позволявам си коментар на Вашето. Все повече професии изискват допълнителна квалификация от работниците и служителите си. Включително и заетите с посочените от Вас дейности. И трите дейности са свързани с работа с техника, със спазване на процедури, с достъп до камери, офиси, складове, ...

 67. 67 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  Аз не разбрах за какво иде реч в статията. Какво всъщност работи Петра Фогел? Половината си живот е била чистачка - а другата половина? Работи за компания в сферата на услугите, ама е и профсъюзен представител, та седи на бюро и от време на време помага в чистенето? И защо с 665 евро пенсия да бъде беден пенсионер - идва в България и веднага става богат пенсионер? А Райнер Писке е шофьор на такси само с минимална заплата? То зная, че германците са си бая дзифтари, ама такова нещо като шофьор на такси само на заплата не вярвам да има дори и в Германия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах