Две трети от българите смятат, че "истинският българин" е православен

Две трети от българите смятат, че "истинският българин" е православен

© Георги КожухаровБлизо 66% от българите твърдят, че да си православен, е важна част от българската идентичност. Това показват данни от изследване на "Пю рисърч център" (Pew Research Center) за религиозните нагласи в Централна и Източна Европа четвърт век след краха на комунистическите режими.


Въпреки че католиците са в общи линии по-стриктно придържащи се към религиозните обреди и предписания от православните в региона, асоциацията между религиозна и национална идентичност е по-силна в държавите с православно мнозинство, отколкото в тези с католическо, показва проучването.


Средно 70% от респондентите твърдят, че е важно да си православен, за да споделяш истински националната идентичност на страната си. Според тези данни България не се нарежда сред страните, където най-много хора смятат религията на мнозинството за жизненоважна част от националното самосъзнание (в Сърбия подобен отговор са дали 78% от респондентите, в Гърция – 76 на сто). Подобна тенденция не се наблюдава в страните с католическо мнозинство, където средната стойност е 57 на сто. За сравнение в Западна Европа делът е още по-малък (23% във Франция и 30% в Германия казват, е да бъдеш "християнин", е важно за националната идентичност).
В Русия дори представители на религиозните малцинства или неопределящите се религиозно твърдят, че православието е важна част от "истинската руска" идентичност – около една четвърт от респондентите в горните две категории са дали този отговор.


Чувство на превъзходство


Освен това в страните с преобладаващо православно мнозинство хората са по-склонни да твърдят, че културата им е "по-висша" от другите и че "много се гордеят" с националната си идентичност. По този критерий България е на четвърто място, тъй като в страната 69 на сто са отговорили утвърдително на горния въпрос.


Средно 56% от респондентите в православни държави подкрепят идеята да има държавно финансиране за националните църви. Средно 42 на сто твърдят, че правителствата трябва да участват в промотирането на релииозни ценности и вярвания. В държавите с католическо мнозинство делът е съответно 42 и 28 на сто.


Малцина ходят на църква, мнозина вярват в Бог


"Днес значителни мнозинства възрастни из региона казват, че вярват в Бог, а повечето се идентифицират с дадена религия. Православното християнство и католицизмът са преобладаващите религии – картината е сходна с тази отпреди 100 години, преди краха на руската и австро-унгарската империи.


Две трети от българите смятат, че "истинският българин" е православен

© Pew Research Center


"Религията и националната идентичност са тясно преплетени" в много страни от Централна и Източна Европа, отбелязва "Пю". Тази тенденция е в сила и в Русия и Полша, където мнозинството от населението смята, че да си православен или католик, е важна част от това да си съответно "истински руснак" или "истински поляк". В Гърция, където църквата играе важна роля в борбите за независимост, близо 75% казват, че за да си "истински грък", е важно да си православен.


Дори онези, които не практикуват активно религиозни обреди, припознават верската принадлежност като елемент от националната. Малко от възрастните православни и католици в региона казват, че посещават редовно църковни служения, че се молят или че религията има централно място в живота им. Едва 10 на сто от православните например казват, че ходят на църква всяка седмица. В България такъв отговор дават 5% от запитаните и така страната се озовава в долната част на таблицата (начело е Румъния, където 21% казват, че ходят на църква всяка седмица).


Така регионът, сравнен с резултатите от проучвания в САЩ, Латинска Америка, Субсахарска Африка или Близкия изток, показва сравнително ниски нива на религиозност. Независимо от това в повечето държави (с изключение на Унгария, Чехия и Естония) повечето респонденти заявяват, че вярват в Бог. В България (която отново е в долната част на таблицата) 77 на сто са дали този отговор.


Повече хора в България се определят като православни


За почти 25 години в България, макар и в по-малка степен от държави като Русия и Украйна, е нараснал делът на възрастните, които се определят като православни. През 1991 г делът на българите, които се считат за православни, е бил около 59% от населението, на базата на организацията предшественик на "Пю рисърч център" - The Times Mirror Center for the People and the Press. Това е повече, отколкото в други две православни държави, Русия и Украйна, където съответно като православни в този период се определят 37 и 39 на сто от населението.
Към 2015 г.,делът на българите, заявяващи, че са православни, е 75 на сто от населението. Увелечието е по-малко, отколкото в Русия и Украйна (съответно 71% и 78%).


В България като православни се идентифицират три четвърти от населението. Пренебрежимо малък е процентът на католиците, 15% са мюсюлмани, 5 на сто не се идентифицират с нито едан религия, а 4 са от други вероизповедания. Малко над половината (53 на сто) от респондентите са заявили, че смятат страната си са много или в известна степен религиозна. Близо 33 на сто отговарят по същия начин относно седемдесетте и осемдесетте години на миналия век.


Причините


Остава отворен въпросът дали завръщането към православието започва след падането на Берлинската стена, смятат изследователите от "Пю рисърч". Причината е, че не е възможно да се открият надеждни и достоверни данни за дела на вярващите в тогавашните комунистически режими, когато подони въпроси е невъзможно да се задават и следователно няма как да се проследи динамиката в броя на хората, възприемащи се като религиозни. Независимо от това "Пю рисърч" отбелязва, че хората, които не се самоопределят като религиозни, са много повече през 1991 г., отколкото през 2015 г., на базата на данните от проучването.


Обратната тенденция при католицизма


В Централна и Източна Европа водещите католически държави не бележат увеличение, а спад на дела на самоопределящите се като религиозни. През 1991 г. в Полша, най-голямата католическа държава в региона, те са били 96% от населението и са спаднали до 87% до 2015 г. В Унгария делът на определящите се като католици намалява от 63 на 56 на сто за същия период, а в Чехия – от 44 на 21%.


Изследването обяснява това явление отчасти с факта, че страни като Полша и Унгария са запазили католическата си идентичност по време на комунизма и крахът му не е оставил идеологически вакуум, който религията би могла да запълни, както става в изследваните православни държави от бившия съветски блок. В резултат днес Чехия е една от най-светски ориентираните държави в Европа, където близо три четвърти определят религиозните си възгледи като "атеизъм", "агностицизъм" или "нищо особено".

Коментари (175)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  Не само в страните с преобладаващо православно мнозинство хората са по-склонни да твърдят, че културата им е "по-висша" от другите , а по християнския канон - останалите модификации са ЕРЕС!

  [email protected]
 2. 2 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Много ясно. Останалите българи са мохамедани, атеисти или не се смятат за българи.

  over the under
 3. 3 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Значи аз съм фалшив Българин.

 4. 4 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 274 Неутрално

  ''Повече хора в България се определят като православни''

  На лист - Да, но на практика въобще не им пука за религията.

 5. 5 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 512 Любопитно

  Не знам колко ограничен трябва да си, за да мислиш, че твоята култура е най-добрата в света!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 6. 6 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Хаха.. истинският българин бил православен..Ми то тогава над 50% от жителите по наш'та територия са менте.. "Да идват танковете"..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 7. 7 Профил на Nothing matters
  Nothing matters
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#5] от "Amot":

  По десетобалната - българин.

 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3175 Весело

  Малцина ходят на църква, мнозина вярват в Бог,а 66% процента вярват,че да си православен е важна част от българската идентичност.Както казва нашият сънародник - - Аз съм леберал, от лебералната партия - пояснява той, - ама сегиз-тогиз удрям по едно кръстене, то не е зле, хора сме.Ех,Бай Ганьо.Такива сме бе,Бай Ганьо.

 9. 9 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 328 Неутрално

  ...в страните с преобладаващо православно мнозинство хората са по-склонни да твърдят, че културата им е "по-висша" от другите ..

  Ясно ...хората в една страна , колкото по-малко има с какво да се гордеят , толкова по се правят на православни и висши..

 10. 10 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Пълни глупости.На никой не му дреме православен ли си,или не.Аз като се жених отказах да правя църковен брак и никой от поканените гости не отказа да дойде на сватбата заради това.Не знам да има по-атеистична нация на света.Което е добре.

 11. 11 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  30% в Германия казват, е да бъдеш "християнин", е важно за националната идентичност
  ..........................
  Това е старо изследване, не е актуално.
  Бежанците накараха германците да си припомнят, че са християни.
  Едно време Карл Велики ги шляпаше по дупин...цито, докато не се покръстят, сетне позабогатяха и взеха да не делят двете си ризки с ближните.
  Сега се усетиха, че са християни. Ама трябваше да дойдат сарацините и муджехидините първо, да изнасилят хиляди девойки и тн

  nemo malus felix, minime corruptor.
 12. 12 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Че културата им е "по-висша" смятат и от Ислямска държава.

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
 13. 13 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До тук добре. Остана две трети от българите да знаят какво е да си православен, ама надали.

 14. 14 Профил на Eд
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#5] от "Amot":

  Е те толко' колега.

 15. 15 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Истинският българин е православен, хетеросексуален и обича Русия. Обича също шкембе и домашна ракия.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  Самият лаф..."истински българин" е въведен, за употреба и благоуспокоение душите на точно такива...мерлузъри като тези 2/3 от....истинските българи.
  Дали ще им стигне времевия континуум да схванат, че религията е тази, която ни води към трета световна война!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Пълни глупости.На никой не му дреме православен ли си,или не.Аз като се жених отказах да правя църковен брак и никой от поканените гости не отказа да дойде на сватбата заради това.Не знам да има по-атеистична нация на света.Което е добре.
  —цитат от коментар 10 на mushashi


  Явно си религиозно безразличен/секуларист/. Това, че определяш една нация като атеистична си е пълно невежество. След толкова години войнстващ атеизъм, какво друго да се очаква.

 19. 19 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Талибански манталитет.
  В България има и етнически българи католици, протестанти, мюслими, малко будисти, дъновисти...да не забравя кришнари и там прочие...и атеисти... все етнически българи...
  Като добавим и малцинствата които дефакто пак са българи, а някои от тях генетично, но не самосъзнателно..
  Та, православните талибани, доде ли време да разделяте народа на признак религия...
  Гражданска война ще има ли или ше се задоволите само с репресии...
  Друг е върпросът колко от тези 2/3 са наистина религиозни..щото да заявиш, че си православен е едно, но да си... е друго...повечето са от т.н великденски християни...

  "More Majorum"
 20. 20 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 964 Неутрално

  По принцип е така, защото сред българите мюсюлмани работят турски емисари и такива Ефрем Мъллов на който му хрумна помашка нация и много от тях не се чувстват българи. Иначе те са потомци на насилствено ислямизирани българи.

 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  на кого пречи толкова християнството ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22 Профил на dalechen
  dalechen
  Рейтинг: 221 Любопитно

  какво ли биха казали, във връзка с това допитване, ония български колена, които не приели православието и затова били избити от Борис първи.

 23. 23 Профил на dalechen
  dalechen
  Рейтинг: 221 Любопитно

  какво ли биха казали, във връзка с това допитване, ония български колена, които не приели православието и затова били избити от Борис първи.

 24. 24 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#18:"gmbh"][/quote]

  Войнстващият атеизъм няма как да ми повлияе,защото ненавиждам комунизма .Но след Чарлс Дарвин насам да вярваш сериозно в религиозните притчи,канони и прочие измислици ,ми се струва най-малкото несериозно ,а в повечето случаи религиозността е лицемерна.

 25. 25 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Тази анкета потвърждава една от причините за вградената изостаналост на Източна Европа. Още в Средните Векове, през 13-ти век, в Париж вече има адвокатска колегия, има буржоазия (която има повече пари от краля!), има разграничение между секулярната и църковната власт, има четири конкуриращи се центрове на власт - буржоазия (оттам тръгва Гражданското Общество), аристокрация, църква и крал, а над всички, като арбитър е Папата Римски. Фрагментираният Запад черпи сила и прогрес именно от конкуренцията на властовите и парични центрове. Нищо от това не е налице в Ромейската Империя (Византия), България, Сърбия или по-късно Русия. У нас политическата система, а оттам и психологията на хората са дефинирани от Източната Църква от една страна и от държаво-творческият подход наследен от тюрките (Атиловите Хуни и Прабългарите са част от тази изключително централизирана пирамидална структура, характерна за Степните Империи още от 5-ти век преди Христа). Тази тенденция е кристално ясна в Русия, която е директният наследник и продължител на Златната Орда - тюркска държавност плюс православие. Това е истинската Евразия (четете Гумилев). Затова Русия е и ще си остане Вечната Степна Империя.
  Иначе, дори в България ясно се вижда, че католиците, протестантите са много по-напредничави от останалите, дори на ниво индивиди и семейства.
  Другият голям проблем, който прозира от тази анкета, е това, че мнозинството хора не могат да разберат разликата между етнос, раса, религия и пр. Идентичността на един народ се определя най-вече от расата и езика - това е общността като произход ( минало) и като настояще (общуване). Че религията е също много важна част от тази идентичност, няма съмнение, но, един българин може да бъде католик, протестант, мюсюлманин и той си остава българин - във всеки етнос има вариации, а разнообразието само подсилва една нация. Така че, Православието не се явява Необходимо Условие за да бъдеш Българин. Корените на Нациите са много дълбоки в Езичеството, като много важен компонент на Идентитета, сума ти обичаи, фолклор, суеверия и пр. ни съпътстват в ежедневието, а давността им се измерва с хилядолетия. Ние просто не си даваме сметка за огромната тежест и значимост на тези хилядолетия, която тежест е много съществена част от Идентитета. Затова, аз не бих предпоставил религията, като определящ националната принадлежност елемент. Като допълващ фактор - да. Но не решаващ. Вярата е друго нещо - дълбоко и лично и също не бива да се смесва с религията, която е обществено-политическа конструкция. Един вярващ човек може номинално да не принадлежи към формална религия или да принадлежи на която и да е религия, но това не променя стойността му като човек.
  И накрая, подобни възгледи и нагласи на мнозинството, също отговарят на въпроса защо политическите системи в Източна Европа не подлежат на развитие, положителните промени са бавни и стават предимно под външен натиск (от Запад).

 26. 26 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Подобни статистики ме карат да се срамувам че съм българин.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 27. 27 Профил на Nan_Kurunir
  Nan_Kurunir
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Мнозинството от тия респонденти са толкова православни,колкото аз изглеждам като Марлон Брандо и Джеймс Дийн наведнъж. Не могат да кажат молитвата "Отче наш", да не говорим за Никео-Цариградския символ на Вярата. Църковните тайнства,особено Покаянието и Причащението са тера инкогнита,вярва се в прераждане ,в богомилите и в Дънов. Абсолютни еретици с необосновано самочувствие.

  "Представи си,че не съществуваш и бъди свободен!"- Омар Хаям
 28. 28 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 221 Весело

  И 8 от всеки 10 българи не знаят какво точно значи православен, каква е разликата с католици и протестанти или кога точно и как е станала схизмата.

  Умерен толераст
 29. 29 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#27] от "Nan_Kurunir":

  Да не забравим и вярата в пророческите способности на баба Ванга.И тем подобни врачки,баячки и така нататък.А и вярата в зодиите-че ако си се родил на определена дата в зависимост от разположението на планетите ,ще имаш определени качества и съдба.Абе уникален миш-маш.Плюс честването на католически празници като свети Валентин,а напоследък и Хелоуин.

 30. 30 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1324 Весело

  голям майтап... да бяха проучили колко често таз толкова набожна популация наобикаля секвите му там чешити врачки и чекръкчии :)... а след това си носи потника на дедо поп хахаха

 31. 31 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#18:"gmbh"]
  —цитат от коментар 24 на mushashi
  Войнстващият атеизъм няма как да ми повлияе,защото ненавиждам комунизма .Но след Чарлс Дарвин насам да вярваш сериозно в религиозните притчи,канони и прочие измислици ,ми се струва най-малкото несериозно ,а в повечето случаи религиозността е лицемерна.[/quote]

  Съмнявам се да си изучавал в задълбочена форма Дарвинизъм. За лиемерието - глупаво обобщение на религиозно невеж. Притчи, канони, измислици - съдиш по външните прояви на религиозност ли?

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Не само в страните с преобладаващо православно мнозинство хората са по-склонни да твърдят, че културата им е "по-висша" от другите , а по християнския канон - останалите модификации са ЕРЕС!
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Христианският Канон го има в Римската Църква и той е НЕ ПО-МАЛКО ВЕРЕН от Православния такъв.
  За всеки е ясно, че Центърът на Христианството е в Рим. Западната Империя, преродена в днешна Западна Европа е ЕДИНСТВЕНАТА цивилизация, която води целия свят. Това кои са еретици и кои на прав път са ПОЛИТИЧЕСКИ СПЕКУЛАЦИИ. Реално погледнато, дори протестантите и англиканите НЕ СА ЕРЕТИЦИ. Религиозната практика е много повече политика, отколкото дълбока духовност. Истински вярващите хора са универсални и номиналната им принадлежност или не-принадлежност към някоя от религиите е без значение. Освен това, нека ви осветля и с още нещо - не само другите Христиански деноминации не са грешни, но и всички останали религии на тази земя (като изключим разни съмнителни секти). На времето си Махатма Ганди казва - НЯМА ГРЕШНИ РЕЛИГИИ. Т.е. всички религии са ВЕРНИ, така както в Квантовата Механика едно и също нещо е едновременно частица и вълна. Ако подходим от гледна точка на Вярващия Човек, различните религии са дадени От Горе на различните етно-географски множества, по начин, който е оптимизиран за всяко различно общество. Протестантската Етика например, е ОСНОВА на развитите и водещи света общества на англосаксонския капитализъм. Всяка религия хармонира с исторически, географски, етнически и пр. фактори за дадено място по света, подобно на хармонията в музиката. Грешни религии просто няма.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Сори за грешките,православна клавиатура.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  Внушенията са леко странни. Ако човек е религиозен, нормално е да мисли, че е избрал най-добрата религия. Инак би избрал друга. Как виждате идеята, да се обявиш за православен и да се срамуваш от това?
  Бъргарите са минали през Възраждане, в което вярата е била обединяващ фактор, не пречка пред развитието на личността. Оттам и по-слабия конфликт с вярата, която и без това не е много силна.
  Аз самият съм по-скоро агнастик, отколкото пълен атеист, но не бих давал акъл никому. Нека се чешат хората, където ги сърби.
  Българският етнос е традиционно провославен, не е необходимо да се изсилват нещата в която и да е било посока. Етнически българин и български гражданин не трябва да се бъркат.

  Еретик
 38. 38 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 756 Неутрално

  По принцип е така, защото сред българите мюсюлмани работят турски емисари и такива Ефрем Мъллов на който му хрумна помашка нация и много от тях не се чувстват българи. Иначе те са потомци на насилствено ислямизирани българи.
  —цитат от коментар 20 на voyko


  Айде пак глупости, дето се тиражираха от ДС навремето. Има тюркобългари - хора, чийто домашен език е тюркски и това не е от Османлиите, а това са потомците на Прабългари, Кумани, Печенеги, Узи, Юруци и пр. тюркоезични хора, които са по тези земи най-малко от 1000 -1500 години насам. Такива хора са Българските Турци. Такива са Гагаузите. Това не ги прави по-малко българи, даже напротив - именно те са потомците на хората СЪЗДАЛИ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ!

 39. 39 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 756 Неутрално

  какво ли биха казали, във връзка с това допитване, ония български колена, които не приели православието и затова били избити от Борис първи.
  —цитат от коментар 22 на dalechen


  Не бих могъл да гадая, но потомците на оцелелите са днес в Делиормана и са запазили доста от езическата психика и обичаи.

 40. 40 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  До коментар [#5] от "Amot":

  "Не знам колко ограничен трябва да си, за да мислиш, че твоята култура е най-добрата в света!"

  Поне да беше вярно...

  Истински културните народи не се смятат за нещо повече от останалите. Те са толерантни, отворени към различното, състрадателни и с широк мироглед.

  Джингоизмът и присъщ на племената, не на нациите.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 41. 41 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 456 Гневно

  Къде бяхте Когато Обама каза ,че американците са изключителни.АМИ ВСЕКИ СЕ МИСЛИ ЗА ВЕЛИК!

 42. 42 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#32] от "pavur":

  Такъв прочит на моя коментар 25 е напълно нормален за всеки средно НЕВЕЖ индивид, с много малко багажец на горния етаж. Вие сте типичният представител на тия две-трети мнозинство, за които става дума в статията. Именно невежото мнозинство е част причината за ЕСТЕСТВЕНАТА и ИЗНАЧАЛНА изостаналост на Източна Европа в сравнение със Запада!

 43. 43 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  И какво трябва да значи понятието "истински българин"? Какво по-точно значи да си "българин" - да имаш български паспорт, да си роден в България, да се самоопределяш като българин или да чувстваш близост към българската култура и да я използваш/практикуваш? За религията не говоря, защото религия и национална принадлежност са коренно различни неща. Ето актьора Башар Рахал - мюсюлманин. Но роден в България, израснал тук, с български паспорт и самоопределящ се като българин. Религията му в случая нищо не значи.
  И след като попитахме вече какво значи да си българин, да се върнем на темата какво е да си "истински българин". С какво един българин, бил той православен или не, е повече българин от друг? В този смисъл се сещам за английския актьор Бен Крос, който от много години живее в България. Той няма български паспорт, не е роден тук, не е израснал тук, не е православен. Но вече десетина години живее постоянно в България и говори задоволително български. Сам е заявявал, че обича България и му харесва да живее тук. Той по-малко българин ли е от един неграмотен ром от Столипиново, примерно?
  Да се определяме на религии кой бил по-по-най е средновековна отживелица. Не може в 21 век, когато живеем в глобалния свят на Интернет и общуваме с мигновено с хора от цял свят, да се държим все едно живеем още в затвореното средновековно село и всеки различен да е недостоен.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 44. 44 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Весело

  До коментар [#36] от "rumata":

  Е!
  За сметка на това пък ти си станал.....истински българин.....А дали ще успееш да дадеш качествено определение за горното понятие?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 45. 45 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#38] от "transvaal":

  Тези, които ги изброяваш отдавна са асимилирани и са част от българския народ. Единствено гагаузите са запазили кюрдския си език, а те са потомци на куманите. Предците им заедно с останалата част от българския народ са приели християнството. Затова днес потомците им са християни. Те са непременно двуезични - вторият им език е български, независимо къде живеят - дали в България или Молдова.

 46. 46 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Къде бяхте Когато Обама каза ,че американците са изключителни.АМИ ВСЕКИ СЕ МИСЛИ ЗА ВЕЛИК!
  —цитат от коментар 41 на pilis


  Ами наистина са изключителни - създали са най-великата държава в ЦЯЛАТА история на човечествотто, правят фундаменталните науки, технологиите, създават огромно богатство по всички линии.
  Тяхната изключителност се ДОКАЗВА непрекъснато с РЕАЛНИ ФАКТИ.
  Казано е - ПО ДЕЛАТА ИМ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ.

  Иначе, претенции за единственост и изключителност има сред православните, муслимите и пр.
  Изключителни и единствени се смятат всички Балкански народи, арабите, персите и кой ли не още.
  И всички безкрайни и неразрешими вековни спорове се решават на мига от едно нещо - ПО ДЕЛАТА ИМ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ!

 47. 47 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Дрън дрън та пляс!
  От тея българи, поне половината от тях нарушават поне една "божа" заповед на ден.

 48. 48 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  За кво православие говорим? Масата се кланя и моли на Вангелия Гущерова, останалата част бесят кучета за здраве.
  Българинът вярва само е ракията!

 49. 49 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#43] от "Lou":

  Е, МНОГО, МНОГО ВИ Е ДОБЪР КОМЕНТАРЪТ!+++++++++++++++++++
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 50. 50 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1789 Весело

  До коментар [#43] от "Lou":

  Ще ни мерят ли дължината на носа, за да видят кой е истински ариец/пардон, българин/?
  Явно Дневник съвсем са закъсали за теми и с новия супердизайн кликовете и коментарите са намалели поне наполовина....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 51. 51 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 274 Разстроено

  ''Повече хора в България се определят като православни''На лист - Да, но на практика въобще не им пука за религията.
  —цитат от коментар 4 на happystory


  Няма как да знаете какво си мислят останалите, да си сервирате собствените мисли е доста нахално!

  Българинът е запазен като народ от Православието, ъатова сега най-различни фалшиви пророци се опитват да ни подкопаят доверието в БПЦ, няма как да стане!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 52. 52 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Весело

  До коментар [#43] от "Lou":....Явно Дневник съвсем са закъсали за теми и с новия супердизайн кликовете и коментарите са намалели поне наполовина....
  —цитат от коментар 50 на mitko11

  Дневник не заемат позиция.
  Те просто цитират изказванията на .....п..п...п....патриотете.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 53. 53 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 274 Разстроено

  Христианският Канон го има в Римската Църква и той е НЕ ПО-МАЛКО ВЕРЕН от Православния такъв.
  —цитат от коментар 33 на transvaal


  Католиците, протестантите, мормони, свидетелите на Йехова и други дет сепишат за християни, са секти, отцепени от правата и единствена християнска вяра, ПРАВОСЛАВИЕТО!

  Не случайнопри тях е имало инквизиция, горене на вещици,индулгенции за изкупуване на грехове и други подобни извратени практики. Те дефакто не са последователи на Исус Христос, Господа наш, а са еретици!

  Амин!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 54. 54 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1789 Весело

  До коментар [#52] от "Храбър":

  Обеднелите руски патриоти?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 55. 55 Профил на ghristoz
  ghristoz
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Българинът няма елеминтарни християнски познания. Примери под път и над път. Тая зима, в една черква в Банско, една добре облечена дама на средна възраст, се опитваше да ми обясни как Петър и Павел били братя. Това е масово.

 56. 56 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Весело

  До коментар [#43] от "Lou":Ще ни мерят ли дължината на носа, за да видят кой е истински ариец/пардон, българин/?....
  —цитат от коментар 50 на mitko11


  Навеждаш ме на мисълта дали българите които лъжат имат по-дълги носове и са съответно по-българи от честните и неориентирани такива?
  Като гледам на къде е тръгнала България май най-големите (истински) българи са с най-дългите носове.......Всеки сма да си прави заключението за какви люде става дума и що за хора са..... "истинските българи"!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 57. 57 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3114 Неутрално

  До коментар [#25] от "transvaal":

  Българската църква е в упадък от обявяването на Екзархията досега. Да не говорим какво става след Руско-турската война 1877 г. След низвергаването на Антим I, Йосиф печели изборите за нов екзарх само с един глас и неговият противник Григорий от Русчук и владиците от Северна България не приемат този резултат. Този конфликт е отражение на политическите настроения и борби. Който не вярва нека прочете дебатите в Народното събрание, касаещи църковния конфликт. Тези църковни борби продължават десетилетия и показват, че в българската църква има дълбоки противоречия, породени от усилията на светската власт да се меси и използва църквата за собствени цели. По традиция българските владетели използват много активно църквата за свои цели. Има обаче, голяма разлика между средновековна България и следосвобожденска България - през средните векове църквата успешно е използвана за защита на българските национални интереси. Княз Борис І например заменя езическите религии с християнската, за да ни обедини като нация. А Калоян приема Унията пак с цел защита на българските национални интереси. По време на Третата българска държава, обаче, църквата е маргинилизирана. За времето след 1944 да не говорим. Българската църква в последните десетилетия претърпя огромни духовни поражения. Комунистическата идеология и практика си изиграха своята роля за това. Като последица - църквата не показва никаква вътрешна енергия и желание да бъде морален пример и двигател за духовно изцерение на деградиращото българско общество. Разликата с другите източноевропйски страни в това отношение е огромна.

  Пазете се от доносника vesolr
 58. 58 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Освен това в страните с преобладаващо православно мнозинство хората са по-склонни да твърдят, че културата им е "по-висша" от другите и че "много се гордеят" с националната си идентичност. По този критерий България е на четвърто място, тъй като в страната 69 на сто са отговорили утвърдително на горния въпрос."

  Като цяло, да се гордееш че си от някаква нация е супер тъпо, но пък особено да се гордееш, че си бъгларин е трагикомично :). Толкова много срам, поражения и мизерия в нашата история. Тръгнеш ли да се гордееш с такива работи, сам си слагаш главата в торбата, щото те постиженията са явни. България е една ориенталска държава, в която хората решават проблемите си с обиди и бой. Това е, в кратце. Пък който иска, да се гордее.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 59. 59 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  Единственото ценно нещо в това изследване е да покаже, че главите увират от запад на изток. Бавно. Но увират.

 60. 60 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1789 Любопитно

  До коментар [#53] от "Курт Вонегът":

  Католиците, протестантите, мормони, свидетелите на Йехова и други дет се пишат за християни, казват същото за ортодоксалните/православни/ християни.
  Между другото, самия Исус Христос като съществувала историческа личност , или иначе казано Йешуа Ха-Ноцри е евреин. Та как стои въпроса с юдеизма?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 61. 61 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  Глупости !
  Истинския българин е българин без табели !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 62. 62 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#53] от "Курт Вонегът":Католиците, протестантите, мормони, свидетелите на Йехова и други дет се пишат за християни, ...
  —цитат от коментар 60 на mitko11


  Голяма е разликата да си православен християнини и да се "пишеш", че си християнин, кактоправят сектите!

  Само напомням как е православен на немски, ортодоксален, т.е. на български християнин от старата вяра от времето на Исус Христос,

  Факт и точка!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 63. 63 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Ами прави са. Я да попитаме поляци и ирландци за католицизма, и турци за исляма.

  Българите си имаме много ясна представа кои сме и трудно ще би промият, надявам се.

 64. 64 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#38] от "transvaal":Тези, които ги изброяваш отдавна са асимилирани и са част от българския народ. Единствено гагаузите са запазили кюрдския си език, а те са потомци на куманите. Предците им заедно с останалата част от българския народ са приели християнството. Затова днес потомците им са християни. Те са непременно двуезични - вторият им език е български, независимо къде живеят - дали в България или Молдова.
  —цитат от коментар 45 на voyko


  А бе Войко, вземи малко да попрочетеш. Имаш Интернет, поразрови малко. Първо, гагаузите НЕ ГОВОРЯТ КЮРДСКИ ЕЗИК. Говорят най-чист турски език (много по-чист от този в днешна Турция. Кюрдският език е ПЕРСИЙСКИ (разновидност). Че Куманите в голямата си част са приели Христианството - няма съмнение. ВСИЧКИ династии на Втората Българска Държава са КУМАНСКИ! Езикът на Куманите е ТЮРКСКИ (чети Codex Cumanicus, можеш да го намериш и свалиш от Интернета - там са преведени Евангелията на Кумански език, има и речник. Това нещо е писано преди 800 години. Мария-Терезия издирва тази книга и плаща торба злато за оригинала и се издава в печатен вид по нейно време. Изданието, достъпно в Нета е от 19-ти век и е Унгарско.
  Гагаузите НЕ СА потомци на куманите. И едните и другите са Тюрки, но са диференцирани още преди 1000 години, че и повече и по времето на Бату Хан са част от Златната Орда.
  Гагаузите НЕ СА двуезични. По Варненско и Делиормана, имаше стари хора Гагаузи, които НЕ ЗНАЕХА Български, а говореха делиормански турски. Това е истината и ако се поразровиш ще разбереш, че е така. Гагаузите са и са били винаги (поне през изтеклите 6 - 8 столетия Христиани). Но, допреди 100-ина години изобщо не са знаели български. Ходели са на църква, имали са винаги Христиански имена, но езикът им е турски.
  Не е редно в три изречения да се пишат три очевидни лъжи - всеки може да провери, инфо в Нета има достатъчно.

 65. 65 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1789 Любопитно

  До коментар [#62] от "Курт Вонегът":

  Намекваш за сектата на Путин?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 66. 66 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#45] от "voyko":

  Гагаузите изобщо не говорят кюрдски, а тюркски диалект.
  Бъркате понятията.
  Така нареченият кюрдски от своя страна се състои от 3-4 тотално различни езика с поне дузина различни диалекти всяка..
  Да бяхте прочели нещо за гагузите и кюрдите преди да пишете...

  "More Majorum"
 67. 67 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#31:"gmbh"][/quote]

  А ти сигурен ли си,че съм религиозно невеж?Ако искаш можем да поспорим на тема християнство- как възниква,за личността на Исус и събитията в Ерусалим.

 68. 68 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  Логично, можем да определим въпросните две трети като напълно интелектуално недостатъчни, което, разбира се, не е изненада. По-скоро е обяснение за състоянието на страната ни, повсеместната бедност, трагичното образование, резултатите от изборите и цялостната ситуация у нас.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#66] от "Lumberjack":

  Да прав си.

 71. 71 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ами прави са. Я да попитаме поляци и ирландци за католицизма, и турци за исляма.Българите си имаме много ясна представа кои сме .
  —цитат от коментар 63 на blahblah


  И кои сте бе, госпожа? Като ви е "много ясна" представата, би трябвало да можете да отговорите на тоя въпрос.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 72. 72 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Е значи процентно сме на нивото на поляците, за това колко е важен католицизма за тяхната идентичност.
  А да имате данни за протестантите?

 73. 73 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 274 Неутрално

  какво ли биха казали, във връзка с това допитване, ония български колена, които не приели православието и затова били избити от Борис първи.
  —цитат от коментар 22 на dalechen

  Това не е вярно, отречено е, четете:
  Митът за "избиването на болярските родове" може да бъде проследен нагоре по течението до своя извор, до семето, от което е поникнал. Той произхожда от погрешния превод на едно изречение и по-специално - на една дума.

  Думата е от латински – proles, а изречението е първото от Глава ХVІІ на знаменитите "Отговори на папа Николай І по допитванията на българите", един от основните и най-достоверни извори за живота и делото на св. Борис. (Виж също: The Responses of Pope Nicholas I to the Questions of the Bulgars A.D. 866, бел.ред.).
  Ключовата невярно преведена дума, която коренно променя смисъла на текста, е proles. В латински нейното основно значение е: потомък, син, дете. Производно на това значение е: поколение, потомство, род. А има и още по-разширено: млади войници.

  В случая няма съмнение, че proles означава мъжките потомци и конкретно синовете. Така че буквалният превод на израза cum omni prole sua следва да бъде: "с всичките им потомци", а още по-вярно на конкретния контекст: "с всичките им синове", за да се избегнат домислици по линия на дъщери, внуци, внучки и пр. Този превод напълно съответства на историческия контекст на събитието. Става дума именно за политически мотивирано екзекутиране на водачите на бунта "с всичките им синове". Водачите са екзекутирани в изпълнение на закона, защото са били виновни в извършване на опит за въоръжен преврат. Синовете не са участвали в преврата и не са били виновни. Те са избити, за да не отмъщават за своите бащи.

  До коментар [#22] от "dalechen":

 74. 74 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#25] от "transvaal":

  Значи от историческа гледна точка не съм съгласен с вас. Началото на 13 век в Зап Европа създават Инквизицията и започват да трепят другомислещите катарите и богомилите. А да казваш че църквата била разделена немислимо чак до 16 век било забранено да се публикува Библията на др език освен латинския.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 75. 75 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2395 Весело

  Цитат :"Две трети от българите смятат, че "истинският българин" е православен"
  :-) а 1/3 от българските граждани смятат себе си за мюслиман и малсинстфо

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 76. 76 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 274 Неутрално

  начело е Румъния, където 21% казват, че ходят на църква всяка седмица
  ------------------------------------------------
  Румъния въведе вероучение в началото на прехода, вижте какво става там, какъв манталитет се е формирал междувременно!
  Смятам че е редно на тези 66% да се осигури възможността децата им да учат вероучение.

  Що се отнася до развихрилите се тук спорове, християнското богословие съществува 2000 години. Православната Църква следва каноните и преданието такива каквито са били от самото начало, без да се отклонява от тях. Вече има налична богословска литература на български език, много се преведе. Книги има и в интернет, също и на други езици,
  За изпадането на католиците в ерес добро четиво е Владимир Гете - може да се намери на ангийски и на руски.

 77. 77 Профил на dalechen
  dalechen
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#39] от "transvaal":

  надявам се да разбираш английски :

  To better define the structure and origin of the Bulgarian paternal gene pool, we have examined the Y-chromosome variation in 808 Bulgarian males. We found that the Y-chromosome gene pool in modern Bulgarians is primarily represented by Western Eurasian haplogroups with ∼ 40% belonging to haplogroups E-V13 and I-M423, and 20% to R-M17. Haplogroups common in the Middle East (J and G) and in South Western Asia (R-L23*) occur at frequencies of 19% and 5%, respectively. Haplogroups C, N and Q, distinctive for Altaic and Central Asian Turkic-speaking populations, occur at the negligible frequency of only 1.5%.

  Principal Component analyses group Bulgarians with European populations, apart from Central Asian Turkic-speaking groups and South Western Asia populations.

  On the whole, in light of the most recent historical studies, which indicate a substantial proto-Bulgarian input to the contemporary Bulgarian people, our data suggest that a common paternal ancestry between the proto-Bulgarians and the Altaic and Central Asian Turkic-speaking populations either did not exist or was negligible.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Религията не се приема, а се наследява. Като са те кръстили в православната вяра, що да се кривиш? С какво една религия е по-добра от друга? Еднаквата религия сплотява народа, различните го разделят. Гражданските войни обикновено са на религиозна основа. Вярването е съвсем друго нещо, човек вярва в разни неща, щото му е бедна информацията за битието.

 80. 80 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Весело

  Истинският българин е православен, хетеросексуален и обича Русия. Обича също шкембе и домашна ракия.
  —цитат от коментар 15 на vloti

  До коментар [#15] от "vloti":

  Истинският българин е езичник, затова и малко православен, но мрази поповете с ролекси, щото си пада доста богомил. Носи мартеници и обича шкембе и домашна ракия. Това е проблем за Путин, защото работата на КГБ и ДС на религиозния фронт ще удари на камък.
  "През пролетта на 1990 г. се осъществява среща на високо равнище на офицери от КГБ и ДС, на която е решено сътрудничеството да продължи на „културния и религиозния фронт“. От този момент нататък почти всички български епископи, след получаване на църковно образование в България, се задължават да завършат в Москва....
  В епохата на Путин се наблюдава засилен интерес към БПЦ. Още с идването на Симеон Втори като министър-председател през 2001 г. се предприе законодателна промяна за монополизирането на православието в страната от епископата на БПЦ. Държавната доктрина от Съветската епоха – че протестантските и католическата църкви са противодържавни – постепенно се завърна. БПЦ беше вкарана в държавния протокол, а алтернативният синод беше закрит..."
  http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/ruskoto-vliyanie-v-bpts-ot-promenite-nasam
  Ако линкът не сработи - "Руското влияние в БПЦ от промените насам" във Фактор.

 81. 81 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Истинският българин не е рязан и е атеист. Още ФридрихНицше е казал, че религиозните са за канапето на психиатъра.

 82. 82 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#78] от "трън в петата върнете стария дневник":

  Направо по списък и на кладата! Безверници!!!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 83. 83 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Показателно за общото ниво на лицемерие и фалш. "Българин" и "въздух под налягане" клонят все повече към синонимия. Уви!

 84. 84 Профил на dalechen
  dalechen
  Рейтинг: 221 Неутрално

  още малко инфо:

  Ancient (proto-) Bulgarians have long been thought of as a Turkic population. However, evidence found in the past three decades shows that this is not the case. Until now, this evidence has not included ancient mitochondrial DNA (mtDNA) analysis. To fill this void, we collected human remains from the 8th to the 10th century AD located in three necropolises in Bulgaria: Nojarevo (Silistra region) and Monastery of Mostich (Shumen region), both in northeastern Bulgaria, and Tuhovishte (Satovcha region) in southwestern Bulgaria. The phylogenetic analysis of 13 ancient DNA samples (extracted from teeth) identified 12 independent haplotypes, which we further classified into mtDNA haplogroups found in present-day European and western Eurasian populations. Our results suggest a western Eurasian matrilineal origin for proto-Bulgarians, as well as a genetic similarity between proto- and modern Bulgarians. Our future work will provide additional data that will further clarify proto-Bulgarian origins, thereby adding new clues to the current understanding of European genetic evolution.

 85. 85 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Корените на Нациите са много дълбоки в Езичеството, като много важен компонент на Идентитета, сума ти обичаи, фолклор, суеверия и пр. ни съпътстват в ежедневието, а давността им се измерва с хилядолетия. Ние просто не си даваме сметка за огромната тежест и значимост на тези хилядолетия, която тежест е много съществена част от Идентитета. Затова, аз не бих предпоставил религията, като определящ националната принадлежност елемент. Като допълващ фактор - да. Но не решаващ."
  До коментар [#25] от "transvaal":

  ++++++++++++++++++++++
  Една илюстрация - "Мартениците очертават границите на Велика България"
  https://www.dunavmost.bg/Bulgaria/News/18558-martenitsite-ochertavat-granitsite-na-velika-balgariya

 86. 86 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#28] от "Наблюдател":

  Важното е, че са по-българи от нас, които знаят :D

  בני אתה אני היום ילדתיך
 87. 87 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Две трети от българите смятат, че "истинският българин" е православен - същите които скърбят за нефелното недоразумение бай тошо малоумника и се кланят на московския самодържец ; познанията им по българска история са предимно от пропагандните сайтове в интернет...

  veni vidi fugi
 88. 88 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#82] от "Darth Plagueis":
  изказа се като типичен демократ костомолец

 89. 89 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Значи да си православен не е идентичност, а превъзходство! Сороски брътвежи! Цялата работа е да накарат хората да забравят какви са и откъде са, да нямат идентичност. Просто технология за владеене.

 90. 90 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Православната Църква следва каноните и преданието такива каквито са били от самото начало, без да се отклонява от тях.
  —цитат от коментар 76 на Prosevchomai

  Много хубаво звучи, но на практика следва каноните на ДС, без да се отклонява от тях. Фактът, че в православните държави по традиция много се лъже и краде е показателен какви канони се следват. Аз самият съм убеден и практикуващ православен християнин.. Но това което се предлага като "православие" по нашите земи е нещо средно между варварщина и езичество. Силно идеологизирано и обслужващо интересите на властимащите. И вместо да прималяваме от умиление колко сме "опазили преданието" най-добре да вземем една гьостерица и да подхванем всичкото сатана в расо.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 91. 91 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Религията не играе никаква роля в личния и семейния ми живот. Хората които сериозно смятат че религията им е по-висша от разни други религии или че са нещо повече от другите в резултат на религиозните им убеждения твърдо смятам че са идиоти..

  Марс е изконна Американска територия!
 92. 92 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Бих казал, че 65.99% от тези 66% изобщо си нямат и грам представа какво всъщност е православието, какво го различава от останалите християнски деноминации, за тях да си православен е просто един социален етикет. А пък практикуващи православни християни в България с лупа да ги търсиш пак не можеш да ги откриеш, но на приказки сме много православни и задължително мразим всичко останало, най-вече турците, смешна работа.

 93. 93 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#88] от "трън в петата върнете стария дневник":

  И сега и аз ли на кладата?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 94. 94 Профил на kapac
  kapac
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#25] от "transvaal":

  Съгласен съм с частта, че българите са номинални християни. Съмнявам се, че дори и 10% от нас знаят каква е била мисията на Христос на земята. За това си има обяснение, Православието е набор от ритуални догми, които аз самият понякога имам трудност да разбирам, а това е в абсолютен противовес с мисията на църквата да приобщава нови вярващи и да ни помага да осмисляме заобикалящата ни материална и нематериална среда. В крайна сметка, какво е дало Православието за последните 1000 години?! Но можело ли е да бъде другояче? Според мен не. Присъствието на чуждия доминиращ ислямски елемент предполага консолидацията на Православието в тогавашната му неузряла форма, само век и половина преди Реформацията и Контра-Реформацията. В тази връзка, частта с която не съм съгласен с теб е за нивото на развитие на Западния свят до падането на Константинопол. Истинските богатства на Католицизма през Средновековието идват от неговата периферия, Ирландия, Испания, Сицилия и т.н. Властовият център в Италия и Франция е била една дегенерирала система без никакви ценности и връзка с учението на Христос. Феудализмът в неговият робски облик е протичал с формалното съгласие на Рим/Авиньон и първите призиви за отхвърляне на папата като Антихрист идват чак през 14ти век. Век по-късно Реформацията казва стига и Западният свят набира сила подпомогната от богатствата на Великите географски открития. До онзи момент, Константинопол е бил центърът на света, не винаги от икономическа, но винаги от културна и цивилизационна гледна точка. Плячкосването на Константинопол от Кръстоносците през 1204г. дава богат набор от примери за огромната разлика в развитието на Византия и да речем франките. Като последица от този акт, Константинопол и целият район никога не се съвземат и падат плячка на постоянните арабски и турски набези.

 95. 95 Профил на Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Рейтинг: 528 Разстроено

  ''Повече хора в България се определят като православни''На лист - Да, но на практика въобще не им пука за религията.
  —цитат от коментар 4 на happystory


  Не само, че не им пука, ами са готови да извършат множество "богоугодни' и "православни" деяния, като примерно да изгонят свщенник от града си, защото в съзвучие с християнския морал е дал подслон на клетници, бягащи от война. Или да лъжат и крадат на дребо ( че и на едро). Не мога да си представя по-ОТВРАТИТЕЛНА картина на комунист ( БКП ГЕРБав и т.н.) и или СИКаджийска МУТРА в черква да се кръсти пред иконите на светците.
  Това е обобщен образ на "религиозността" на българите!

  От проста СИКаджийска МУТРА , през "Вие сте прости и аз съм прост " до Има Такива Наглеци - открийте разликите?
 96. 96 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 975 Весело

  Моя милост смята, че православният клир е съветски, даже не руски...Какво православие, какви пет лева?

 97. 97 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#15] от "vloti":
  ++++++++
  Е няма по точна социология.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 99. 99 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Внушенията са леко странни. Ако човек е религиозен, нормално е да мисли, че е избрал най-добрата религия. Инак би избрал друга. Как виждате идеята, да се обявиш за православен и да се срамуваш от това? Бъргарите са минали през Възраждане, в което вярата е била обединяващ фактор, не пречка пред развитието на личността. Оттам и по-слабия конфликт с вярата, която и без това не е много силна. Аз самият съм по-скоро агнастик, отколкото пълен атеист, но не бих давал акъл никому. Нека се чешат хората, където ги сърби. Българският етнос е традиционно провославен, не е необходимо да се изсилват нещата в която и да е било посока. Етнически българин и български гражданин не трябва да се бъркат.
  —цитат от коментар 37 на Костадин Иванов


  Най свестният коментар от тези които прочетох до сега (без 1-2 "чаршафа" до края). Освен тези няколко които казват (обобщително): Що за православен християнин е този който не знае молитвите, и ежедневно нарушава по няколко пъти "словото божие"? Което е бая обширно, но да припомня саммо няколко "слова божии":

  -Ударят ли ти шамар, подложи другата буза.
  -Не прави другиму което не искаш да ти правят на теб (в библиите е малко по различно, но смисълът е същия)
  -Не лъжи, кради, прелюбодействай, и уважавай възрастните.

  П.С. Това за ежедневното/само по празниците ходене (ИЛИ НЕ) на черква не се брОи-вярващ човек нЕма нужда от посредници между него и бога му. Особено "посредниците" от днешно време (с Ролекси и Линколни). Те по нищо не се различават от онези които Йешу (АКА Исус, според гръцкото произношение на името му) от Назарет ги е обвинил в меркантилизъм, и е разбишкал сергиите на тогавашните мутри пред Храма. Което е и причината (заедно с още няколко други неща, изтълкувани "правилно") да го "отнесе" от тогавашния "естабилишмент".
  До коментар [#37] от "Костадин Иванов":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 100. 100 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  Смятам че е редно на тези 66% да се осигури възможността децата им да учат вероучение.
  —цитат от коментар 76 на Prosevchomai


  Осигурена им е. Вероучението от години се предлага в българското училище като свободно-избираем предмет. Ако се събере клас от желаещи, училището търси учител. Имам няколко приятели, завършили богословие, които преподават в такива класове. Това, че такива класове се събират рядко, показва, че или тези 66% предпочитат децата им да научат за православието директно в църквата (в което има много логика), или че реално не ги е еня децата им какво ще знаят за православието.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK