Как станах враг номер едно на Путин

Как станах враг номер едно на Путин


Изключителен документален трилър, в който става дума за пари, власт, политика и за финансова измама, заради която един млад човек заплаща с живота си.


Това е "ЗАПОВЕД ЗА АРЕСТ. Как станах враг номер едно на Путин" от американският бизнесмен Бил Браудър, който чрез фонда "Хермитидж Кепитъл" е най-големият чужд инвеститор в страната до 2005 година, когато е принуден да напусне.


Две години по-късно полицията прави обиск в офисите на компанията на Браудър и конфискува документи, чрез които висши държавни служители успяват да поемат контрол върху ключови фирми от фонда. Малко след това Браудър с изумление разбира, че срещу неговата фирма има заведена жалба за неизпълнение на договор, какъвто никога не е бил сключван. Ищецът претендира за загуби от 1 милиард долара, точно колкото е печалбата на "Хермитидж Кепитъл" за 2006 г. Въпреки, че на разследващите са подадени всички необходими документи и аферата излиза наяве, правителството изземва от фонда 230 милиона долара корпоративен данък. Браудър наема екип от адвокати, които разследват случая, но след силови действия от страна на Кремъл, повечето са принудени да напуснат страната. Изключение прави младият адвокат Сергей Магнитски, баща на две малки деца, който не се подава на заплахите, вярвайки, че правото е на негова страна.




През 2008 г. Магнитски разкрива огромно данъчно престъпление, извършено от висши държавни служители, които са откраднали въпросните 230 милиона долара. Установени са сметки в чужди банки, договори за покупки на луксозни автомобили и луксозни жилищни имоти в Москва и Дубай. Вместо виновните обаче, с помощта на скалъпено обвинение, в затвора попада Магнитски. Въпреки влошеното му здравословно състояние, той отказва да оттегли показанията си и не се пречупва под натиска да натопи Браудър за скандала. Следват многократни откази да му бъде оказана адекватна медицинска помощ, състоянието му става критично, а след поредния жесток побой е открит мъртъв в изолираната си килия.


След смъртта на Магнитски, Браудър инициира широка кампания за разследване на неговото убийство. Конгресът във Вашингтон приема "Законът Магнитски", който налага забрана на различни длъжностни лица от Русия да посещават САЩ, както и ограничава достъпа им до американската банкова система.


Издателство "Слънце", което в края на април пусна на пазара "Заповед за арест", предостави на "Дневник" откъс от книгата:


ОБИСКИТЕ


След казаното от Путин клиентите ми вече имаха отговор. Не можеха да очакват в Русия да се случи нищо добро.


Следващата дата за изплащане беше 25 април и този път 215 клиенти изтеглиха повече от 30 процента от активите на фонда. В моя бизнес наричат това "бягство на инвеститорите" от фонда и подобно на бягството на вложителите от някоя банка, веднъж започнало, е почти невъзможно да се спре. Ако не извадех като фокусник заек от шап- ката, фондът "Хермитидж" бързо щеше да престане да съществува.


През кариерата ми съм имал стотици успехи и про- вали. Понякога цените на акциите се покачват или падат без видима причина и аз се научих да приемам лошите новини, без да губя увереността си. Не я загубих, след като през 1998 година стойността на фонда спадна с 90 процента, и тъй като успях да се задържа на повърхността, след време бях възнаграден с пълно- то възстановяване на загубите.


Но този път беше различно. Цялата ми професионална дейност беше насочена към това да съм инвес- титор в Русия. Не бях мислил за нищо друго. Обаче сега, след като вече не можех да работя там, тряб- ваше да търся нещо ново. Какви бяха възможностите ми? Не си представях, че мога да се върна в Америка и да се конкурирам с хиляди други като мен. Нито пък, че мога да се установя на ново място, като Китай, където трябва да прекарам десет години в опити да се наложа.


Същевременно нямах намерение да се оттегля от бизнеса. Бях на четиридесет и две години и все още пълен с енергия. Никоя от възможностите пред мен не ми изглеждаше привлекателна и колкото повече се замислях за положението си, толкова по-безнадеждно ми изглеждаше то.


Фактът, че "Хермитидж" вероятно щеше да престане да съществува, натъжаваше дори повече хора- та, които работеха за мен. След толкова вълнения и преживявания, свързани с дейността ни в Русия, никой от екипа ни не искаше това да става и да бъде принуден да търси редовна работа в инвестиционни банки или брокерски фирми.


Като преценявах нашите сили, все повече стигах до убеждението, че сме най-добри в намирането на подценявани възможности за инвестиции. Освен това бяхме натрупали опит в защитата на тези инвестиции от крадливи мениджъри. Помислих си, че бихме могли да използваме тези две умения и да ги приложим в други развиващи се пазари.


Реших да изпратя Вадим и четирима други ана- литици в Бразилия, Обединените арабски емирства, Кувейт, Турция и Тайланд, за да видя дали ще могат да представят интересни идеи за инвестиране. Те се срещнаха с представители на двайсетте най-евтиникомпании във всяка страна. Бяха на стотици срещи, направиха сериозни анализи на десет компании и на- края посочиха три солидни възможности.


Едната беше телефонна компания в Бразилия, чиято пазарна стойност беше три пъти по-голяма от печалбата им за предишната година, най-ниската в све- та за телефонна компания. Втората беше петролна рафинерия в Турция, чиито акции бяха със 72 процента по-евтини от тези на аналогични петролни рафинерии, а третата беше компания за недвижими имоти в Обединените арабски емирства, чиито акции се продаваха с 60 процента по-ниско от нетната стойност на активите ù.


Започнах да инвестирам парите на фонда в тези акции и споделих резултатите от анализите с моя приятел Жан Каруби. Можех винаги да разчитам на обективното му мнение и реакцията му беше много по-положителна, отколкото очаквах:


– Бил, тези идеи много ми харесват. Мисля, че това е бизнесът, който трябва да развиваш по-широко. Беше прав.


Уменията ми бяха на инвеститор и те можеха да бъдат приложени навсякъде, особено в страни, изправени пред проблеми, подобни на тези, които има Русия. Не беше нужно да съм в Русия, за да успея.


След като споделих тези идеи за инвестиране с други клиенти, повечето реагираха като Жан. През ­есента на 2006 година увереността ми нарасна толкова, че започнах да съставям проектоплан за създаване на нов фонд, който да се нарича "Хермитидж Глобал".


Идеята беше той да е готов за Световния икономически форум в Давос в края на януари 2007 година. В света няма по-добро място от Давос за събиране на капитал.


След първото ми пребиваване там през 1996 година положението ми се беше променило. Вече не се налагаше да спя на пода и да се мотая във фоайетата на хотелите с надеждата да срещна някои важни хора. От 2000 година бях виден член на Форума и ходех там всяка година.


Този път реших да взема със себе си и Елена. Тя беше в началото на втората си бременност и си помислих, че интересните лекции и приемите в Давос ще бъдат приятно разнообразие от грижата за едно едногодишно дете у дома. Заминахме със самолет за Цюрих, а оттам взехме влака до Давос, както бяхме направили преди доста години с Марк Холцман, и се регистрирахме в хотел "Дерби". Срещите ми започнаха почти веднага след пристигането.
Както предрече Жан, инвеститорите бяха много благосклонни за участие в "Хермитидж Глобал". Втория ден, докато представях плановете си на един от старите ми клиенти, той каза:


–Бил, ще бъдеш ли утре на руската вечеря?


–Каква руска вечеря?


Знаех, че в Давос има голям руски контингент, но се случваха толкова много неща, че не бях чул за това събитие.


–Ще бъде голяма работа. Всички важни руснаци ще са там.


–Съмнявам се, че ще ми позволят изобщо да се приближа – казах с усмивка.


–Тъкмо това му е хубавото. Не руснаците решават кой да присъства, а Световният икономически форум. Ти просто можеш да се запишеш.


Идеята ме заинтригува. След срещата ни се насочих право към компютърния терминал, където ставаха записванията за събитията. С няколко кликвания на мишката записах Елена и себе си за вечерята.


Следващата вечер пристигнахме десет минути по-рано, но установихме, че почти всички маси са заети. Огледахме залата и заехме последните две празни места, които бяха едно до друго. На всяка маса домакин беше руски ВИП и когато се огледах, с ужас открих, че на нашата домакин беше изпълнителният директор на експортния отдел на "Газпром". Не бих могъл да намеря по-неудобно място. Антикорупционната дейност на "Хермитидж" може би беше катализаторът, който доведе до експулсирането ми от Русия, а ето ме тук, готов за изтънчена вечеря с телешки ескалоп, печени картофи и морковена торта с един от най-важните хора в ръководството на "Газпром".


По време на вечерята двамата с него избягвахме визуалния контакт, а докато тя продължаваше, руски официални лица и олигарси се редуваха да произнасят речи. Всяка реч беше по-безлична, по-сервилна и по-пълна с баналности от предишната. Руснаците много ги бива да говорят, без да казват нищо, и това беше демонстрирано в най-висша степен.


Към края на събитието, докато сребърните прибори потракваха, а келнерите идваха и си отиваха, при входа настъпи голямо оживление. В залата влязоха двайсетина телохранители с грубовати физиономии, които оформиха подвижен кордон около дребен на ръст мъж. Не можех да кажа кой е, но се оказа, че е самият Дмитрий Медведев, първи заместник-председател на правителството на Русия. Той се кандидатираше за президент, който да замести Путин, чийто втори мандат щеше да свърши през юни 2008 година, и Давос беше първата възможност за Медведев да се представи на международната общност.


След като чиниите с основното ястие бяха прибрани, той стана и взе микрофона в предната част на залата. Говори няколко минути на руски (слушах превода със слушалки). Речта му беше дори по-скучна и лишена от съдържание от другите. Не я изслушах до край.


Веднага след като Медведев свърши, келнерите се понесоха из залата с чинии морковена торта и чаши кафе и чай. Докато пиех чая си и опитвах глазурата на тортата, Елена ме дръпна за сакото и прошепна:


–Бил, дойде ми наум страхотна идея. Защо не помолиш Медведев да ти помогне за визата?


Погледнах я през рамо.


–Не ставай смешна.


Бях изчерпал всички възможности да си върна визата чак до самия Путин. След Г-8 се бях примирил, че тази глава от живота ми е окончателно затворена. Нещо повече, не можех да си представя нещо по-унизително от това да отида при Медведев и да го моля за визата.


Опитах се да го обясня на Елена, но тя не искаше да ме чуе. Настояваше.


–Сериозно ти говоря, виж. Никой не говори с него. Хайде просто да опитаме.


Стана и настойчиво ме изгледа. Да се противопоставям на Елена, беше по-плашещо от една неприятна среща с Медведев, затова и аз станах. Последвах я с нежелание през залата и когато стигнахме Медведев, подадох ръка и казах:


–Здравейте, господин заместникминистър-предсе- дател. Аз съм Бил Браудър. Може би ме помните?


Елена преведе. Медведев стана и разтърси ръката ми. Когато и други хора забелязаха това, в залата настъпи общо оживление. Щом като аз можех да разговарям с Медведев, и те можеха. Някои станаха и се насочиха в нашата посока.


–Да, разбира се, помня ви. Как сте, господин Браудър?


–Добре съм, но както вероятно знаете, вече пове- че от година не ми е позволено да влизам в Русия. Питах се дали не бихте могли да ми помогнете да получа отново визата?


Докато кажа това, група хора, между които и един репортер от "Блумбърг" и друг от "Ню Йорк Таймс", се приближиха плътно до нас. Ако Давос беше международният дебют на Медведев, този разговор щеше да се превърне в един от най-интереснитемоменти на цялата конференция.


Медведев погледна насъбралите се наоколо хора. Беше принуден да вземе бързо решение. Можеше да отхвърли молбата ми, което щеше да е интригуващо и интересно като новина, или можеше да помогне, а това нямаше да е чак толкова интересно за репортерите.


–С удоволствие, господин Браудър. Ако ми дадете копие от молбата ви за виза, ще я предам на Федералната гранична служба с моята препоръка за одобрение.


Това беше. Репортерите се скупчиха около Медведев, а ние с Елена се изнизахме от тълпата. Тя стисна ръката ми.


–Видя ли? Бях права.


Отидохме право в хотела и се свързахме по телефона с Лондон. Обикновено са нужни три или четири дни да се съберат всички документи за молба за руска виза, но екипът стоя буден през цялата нощ да работи върху това и в 8 часа сутринта факсът на хотела изплю документите.


Тази сутрин имах важни срещи с инвеститори, затова в залата на центъра на конференцията, където щеше да говори Медведев, отиде Елена. При строгите мерки за сигурност имаше голяма вероятност да не успее да установи директен контакт с Медведев, но тя забелязала съветника на Путин Аркадий Дворкович, който се беше опитал и преди да ми помогне. Попитала го дали ще се съгласи да предаде молбата. Дворкович я взел и обещал да го стори.


На следващия ден форумът завърши и двамата с Елена се върнахме в Лондон, горди от нашата щастлива намеса на най-високо равнище.


Резултатът се забави няколко седмици, но на 19 февруари се обадиха от Москва във връзка с визата ми. Но обаждането не беше от Федералната гранична служба. Беше подполковник Артьом Кузнецов от московския клон на федералното Министерство на вътрешните работи. Това беше странно. Вътрешното министерство се занимаваше с криминални разслед- вания, а не с визи. Тъй като не говорех руски, помолих Вадим да отговори на Кузнецов.


След като той обясни, че работи за мен, Кузнецов каза:


–Добре. Ще ви обясня какво е положението.


–Чудесно.


–Доколкото знам, господин Браудър е изпратил молба да му бъде разрешено да влиза на територията на Руската федерация.


–Да, да, изпратихме тези документи.


–Просто исках да намина и да поговорим за това, ако е възможно – подхвърли небрежно Кузнецов.


–Виждате ли, работата е там, че в момента не съм в Москва – отвърна Вадим. – Затова, ако ми изпратите въпроси, бихме могли да се опитаме да ви отговорим.


–Не мога просто да ги изпратя, бих предпочел да ги обсъдим лично – рече Кузнецов.


Това не беше нормално разследване. При законното разследване руските служители винаги изпращаха въпросите си в писмен вид. От десетгодишния си престой в Русия бях разбрал, че когато някой служител иска да се срещнете неофициално, това означава само едно: че ще иска подкуп. В многото случаи, когато служители се бяха опитвали да ме изръсят, неизменно им бях отказвал и те си отиваха с празни ръце.


Кузнецов завърши разговора с думите:


–Колкото по-скоро отговорите на въпросите, толкова по-бързо проблемът ще бъде ликвидиран.


Както и при предишните подобни искания, реших да откажа.


Този телефонен разговор щеше да ме разстрои повече, ако нещата по създаването на фонда "Херми- тидж Глобал" не вървяха толкова добре, и аз бързо забравих за него. Един по един клиентите ми и редица нови започнаха да се записват във фонда. Към края на април 2007 година бях събрал капитал от 625 милиона долара. Това не можеше да компенсира парите, изтеглени от руския фонд, но означаваше, че бях престанал да кървя и че фирмата ми щеше да остане в бизнеса.


На 4 юни 2007 година трябваше да представя резултатите от проучването за създаването на "Хермитидж Глобал" пред борда на директорите в хо-тел "Уестин" в Париж. След всичките лоши новини от предишните две години за пръв път, откакто бях експулсиран от Русия, имах възможност да споделя добри новини с борда.


Двамата с Иван пристигнахме на 3-ти вечерта, за да се подготвим. На следващата сутрин станах в 6 часа, отидох във фитнеса, взех душ и хапнах лека закуска. В 8 часа бях на телефона и разговарях с един брокер за акции в Дубай, които би трябвало да е продал няколко дни преди това. В борсата в Дубай имало технически проблем, който забавил продажбата. Сега цената на акциите рязко падаше надолу и аз бях бесен, че не е могъл да ги продаде, преди да започнем да губим пари. Той се оправдаваше, а аз ставах все по-гневен.


Докато се разправяхме, телефонът ми сигнализира, че ме търсят от другаде. Погледнах кой ме търси само защото се безпокоях да не е Елена, която трябваше да роди второто ни дете по-късно през този месец. Не беше Елена. Беше Ема, секретарката на фонда "Хермитидж" в Москва. Тя беше приятна двадесет и една годишна руска девойка от провинцията, която изглеждаше няколко години по-млада. Рядко ми се обаждаше директно, затова казах на брокера да почака и се обадих.


–Ема, това може ли да почака?


–Не, не може, Бил – каза тя на безупречен английски.


–В момента двадесет и пет цивилни полицаи обискират офиса!


–Какво?


Тя повтори току-що казаното.


–Мамка му! Задръж така. – Кликнах на брокера, ка-зах му, че пак ще му се обадя, и поднових разговора с Ема: –Какво търсят?


–Не знам, но има един човек – Артьом Кузнецов, който е отговорникът, и...


–Кузнецов ли каза?


–Да.


Сигурно беше същият Артьом Кузнецов, който се беше опитал да ни изръси няколко месеца по-рано.


–Той има ли заповед за обиск?


–Да. Показа ми я, но не ми позволи да я задържа.


–Можеш ли да напишеш какво се казва в нея?


–Ще се опитам.


Затворих и се обадих на Иван да му кажа какво става. Той също се разтревожи и се обади на Ема. После се обадих на адвоката си в Москва, Джеймисън Файърстоун – строен, четиридесетгодишен американец с приятна външност и живи очи, кестенява коса и невероятно момчешко лице. Беше русофил и пребиваваше в Русия от 1991 година. Той беше управляващият партньор на адвокатската кантора "Файърстоун Дънкън", основана от друг американец, Тери Дънкън. През 1993 година при опита за преврат в Русия Тери беше отишъл до телевизионната кула в Останкино да помогне на протестиращите. Когато властите открили огън по тях, той се опитал да изнася ранени, но бил улучен и по-късно починал. След това Джеймисън продължи да работи сам.


Аз го харесах още в мига, когато се запознахме, не само защото беше прям американец, но и защото никога не ми вземаше повече от нормалното. През годините сме вършили много работа заедно и заедно бяхме постигнали успехите си.


Веднага щом той вдигна телефона, аз спестих обичайните любезности.


–Джейми, току-що ми се обади секретарката ни в Москва. В нашия...


–Бил! Тъкмо щях да ти се обадя...


–Джейми, в офиса ни са нахлули за обиск двадесет и пет ченгета!


–И при теб ли?


–Какво искаш да кажеш?


–Две дузини цивилни полицаи обръщат наопаки и моя офис. Имат заповед за обиск за "Камея".


Сякаш някой ме удари с юмрук в лицето.


–Боже господи!


"Камея" беше руска компания, собственост на един от нашите клиенти, когото съветвахме при инвестициите му в руски акции. След като полицията извършваше едновременни обиски в офиса ни и в този на Джеймисън, можех само да заключа, че целта ѝ беше "Хермитидж".


–Мамка му, Джейми! Какво ще правим?


–Не знам, Бил. Държат ни като пленници в конферентната зала. Не дават на хората дори да отидат до тоалетните. Заповедта за обиск не ми изглежда валидна. На ченгетата не е разрешено да правят обиск, преди да пристигнат нашите адвокати, но въпреки това те обръщат наопаки всичко.


–Можеш ли да ми се обадиш веднага щом разбереш нещо повече?


–Ще се обадя.


Затворихме. Вече закъснявах за съвещанието на борда. Грабнах папката с дневния ред и доклада и бързо се спуснах долу. Адреналинът пулсираше във вени- те ми. Мислех само за обиските.


Влязох в залата и заварих четиримата членове на борда – мъже между петдесет и шестдесет години, дошли от различни части на Европа, да си пият спокойно кафето и да похапват кроасани, докато си разменят клюки за фондовите борси. Наруших им спокойствието, като разказах какво ставаше в Москва. Докато говорех, Иван се втурна в залата, бледен като мъртвец. Един от членовете на борда попита какво друго ни е известно. Тъй като не знаехме нищо, реших да се обадя на Ема и включих говорителя на телефона.


Тя отговори и също включи говорителя на нейния. Слушахме от две хиляди и петстотин километра как с трясък се изпразват кашони, крещят мъже, чува се тропане на крака и дори как пробиват сейфа ни с бургия.


Минаха десет минути. После двадесет, тридесет. Бяхме едновременно шокирани и впечатлени, когато Ема се развика:


– Не можете да пиете от кафето ни!... Оставете този компютър!... Оставете го на мира! Този човек няма нищо общо с "Хермитидж"! – Тя имаше предвид един служител на Дойче Банк, който, за негово нещастие, отишъл тази сутрин да занесе някакви документи. Полицията го принудила да остане и той бил задържан в конферентната зала насрал се от страх.


Този обиск беше както тревожен, така и стряскащ. Уверих членовете на борда, че полицията не може да вземе от офиса ни нищо – никаква уличаваща информация, никакви поверителни папки и най-важното, никакви активи. Всичко важно беше изнесено от страната още миналото лято.


Продължавахме да слушаме обиска в офиса на "Хермитидж", когато телефонът иззвъня. Беше Джеймисън. Излязох от залата, за да говорим.
–Ббил. Случи се нещо ужасно!


–Джеймисън, успокой се. – Беше разстроен и развълнуван. Беше адвокат с петнадесет години практика и никога не го бях чувал да говори така. – Какво става?


–Максим, един от моите младши адвокати, им обърна внимание, че заповедта им е невалидна и не могат да вземат неща, които не са свързани с "Камея".


–И какво се случи?


–Пребиха го от бой! В момента отива в болницата.


–Мама му стара! Той добре ли е?


–Не знам.


Почувствах как в гърлото ми заседна буца.


–Джейми, трябва да документираш всичко, което правят тези хора. Няма да оставим тези копелета да се отърват безнаказано.


–Бил, не става дума само за Максим. Те вземат почти всичко.


–Какво искаш да кажеш с това "всичко"?


–Вземат досиета на клиенти, които нямат нищо общо с "Камея". Отпред са спрели два микробуса. Взеха почти всичките ни компютри, сървърите, всички фирмени печати и марки, които държим за компаниите на клиентите. В това няма никаква логика. За някои от клиентите ни ще бъде трудно да работят без документите и печатите си. Дори не мога да си представя как ще можем да работим след всичко това. Не можем дори да получаваме имейли!


Не знаех какво да кажа.


–Аз... съжалявам, Джейми. Ще се оправим някак. Обещавам. По-важно е да ме уведомиш как е Максим веднага щом научиш нещо.


–Добре.


Върнах се в залата напълно изумен. Всички ме гледаха.


– Затвори телефона. – Иван се сбогува с Ема и затвори.


Разказах им какво се беше случило във "Файърстоун Дънкън". Никой не можеше да говори.


Бяхме загазили здравата и доколкото познавах Русия, това беше само началото.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2566 Неутрално

  Следват многократни откази да му бъде оказана адекватна медицинска помощ, състоянието му става критично, а след поредния жесток побой е открит мъртъв в изолираната си килия."Така постъпват милиционерите с тези които не изпълняват волята на Партията.

 2. 2 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  Диктаторско правосъдие. Представете си какво е да си инвеститор в расиюшка и да те нарочи диктатора.

  SHADOWS of SOFIA
 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  СТРАХОТНА КНИГА!

  Преди месец я препрочетох, имам я в библиотеката си и съм я давал и на приятели.

  All you need to know about the cesspool of corruption and depravity that Putin has turned Russia into.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Съветска класика просто. Наглост и безскрупулност до безкрай. Поне сега Браудър знае, че никога не трябва да стъпва в този ад. В момента с един колега индиец работим по подобен случай и пишем книга. На индиеца Гур Сараф се случват подобни случки само че в Украйна малко по-рано в периода 1993-1999. Неговият бизнес е в по-малък мащаб, разбира се, но методите и почеркът е същият - 20 души с маски и калашници от данъчна милиция уж нахлуват в офиса му и го обръщат наопаки, искат му милиони долари със скалъпени нарушения и документи. И всичко това под ръководството на бившия министър-председател на Янукович, товарищ Микола Азаров, който тогава е шеф на данъчната милиция в Украйна. Затова казвам, позната история. Между другото, книгата я пишем на английски и искаме да приключим до края на тази година и ми е любопитно какво мислят читателите на Дневник, би ли имало интерес към подобна книга и на българския пазар или да си останем с английското издание?

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  Уменията ми бяха на инвеститор и те можеха да бъдат приложени навсякъде, особено в страни, изправени пред проблеми, подобни на тези, които има Русия. Не беше нужно да съм в Русия, за да успея.
  ========
  Що търси проблемни страни тоя ?
  Да си оди в безпроблемния запад и да спре да мрънка !
  Какъв го е дирил в Русия ?
  Само един е отговора......това са ония "щирлици" , финансирани отделно , за да могат да се докопат до някоя отправна точка и от там да си правят подривната дейност....
  Виж го ти хубавеца......хем мрънка , хем се върти около Русия. ...
  Нереализирало се цивилно агентче !

  Bukalemun
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Винаги съм се чудил на хора, дръзнали да пристигнат в диктаторска държава.
  Нашите медицински сестри в Либия платиха своята цена.
  Наистина не се случва на всеки, но всеки трябва да прецени риска си.

  подпис
 8. 8 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Всъщност пълното заглавие на бестселъра е: "Как станах враг номер едно на Путин и как направих така, че той никога не разбра, че съм му враг номер едно"

 9. 9 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  До коментар [#6] от "dragozow":

  Сподели ни сега , какво мислиш по съдържанието , естетичното си възприятие запази за себе си.

  SHADOWS of SOFIA
 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Преди 10 - 12 години ходих за последно в Русия. Веднага забелязах, че нямат малки кафенета в крайните квартали и малки градчета. Вечер младежите пият и седят по пейките.
  Веднага сравних с България и попитах защо няма малки заведения. Всички ми отговарят - нали трябва да плащаш на всеки бандит наоколо.

  подпис
 11. 11 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 854 Любопитно

  До коментар [#6] от "dragozow":

  И това променя ли съдържанието?

  Да разлая троловете!!
 12. 12 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#9] от "ka2":

  Сори! Зададох същия въпрос , преди да прочета коментара ви!

  Да разлая троловете!!
 13. 13 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  До коментар [#12] от "lone_wolf":

  + Естествено е първо да реагираш , след това четеш коментари.

  SHADOWS of SOFIA
 14. 14 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  До коментар [#5] от "eti mehter":

  Ети, що за съветско мислене? Не всички бизнесмени са империалистически агенти! Защо точно в Русия или Украйна?! И аз питах същото моят колега Гур Сараф, който както писах е имал подобни кошмари с про-руските бандити в Украйна. Той ми каза - Много просто, аз както и други бизнесмени и инвеститори мислехме, че като е паднал комунизмът и сега се строи модерна капиталистическа икономика, ще има огромни бизнес ниши и не толкова голяма конкуренция и ще могат да се правят добри пари. Представи си, о чудо, бизнесмени се надяват на добри печалби и нови бизнес възможности, а не да бъдат агенти. Е ,друг е въпросът, че не са забравили да сложат в уравнението всевъзможните схеми на рекет. Но, едно е да си наивен, а друго е да си агент на ЦРУ. В главите на ватниците, обаче, всички са агенти на империализЪма.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 15. 15 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Да припомним:
  "Путиномиката има две основни свойства.
  Първо, това е икономика на "халявата". Думата "халява" , подобно на думите погром, спутник и перестройка трябва да влезе в чуждите езици без превод, в първичния си руски вид. Защото, да се преведе точно, е сложно, но всеки руснак я разбира без пояснения, изглежда, това е в кръвта ни. И безусловно началото и е в руските приказки, където за икономическите въпроси отговаря "вълшибната покривка", която безплатно осигурява на своите стопани ядене и пиене без ограничения; и зиданата печка, от която без да слиза, приказният герой Емеля решава всички важни въпроси. На официалния юридически език халява може да се преведе като "неоснователно забогатяване". В путиномиката е прието да се получава облага, без да се влага реално нито ум, нито труд. Начинанията, които изискват подобни вложения, просто не се предприемат.
  Второ, това е икономика на тоталната корупция.Основните икономически (както и обслужващите ги политически) решения се взимат тогава и само тогава, когато може да се открадне много. Ако не може да се открадне, не се вземат решения или просто се потулват в чекмеджето. Ето защо путиномиката се нарича още "Икономика РОЗ" ( распил, откат и занос). Убедих се, че в лингвистичен план тези думи също ще споделят участта на думите халява и спутник.
  Путиномиката не е икономика на съзиданието, а на разпределението. Източник на блага на разпределение е руската държава, бъчвата без дъно. Единственото занимание на путиномиката е как да се използва съветското наследство, тъй като след крушението на СССР на територията на Русия нищо не е създадено нищо съществено нито в промишлеността, нито в инфраструктурата, нито в техниката, нито в науката."

  Станислав Белковски

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 16. 16 Профил на Gogala
  Gogala
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Този станал враг на Путин, само, че Путин не знае за неговото съществуване.. ;)))

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Русия не е място за инвестиции. Когато алчността надделее над здравият разум, се стига до описаната ситуация. Дано икономистите и финансистите от Цивилизованият Свят, са си извадили изводите и не правят повече грешката да затъват във Варварска Русия.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Животът под диктатура убива свободния дух у едно общество. Мазненето, а не качествата, стават ценните умения.

 21. 21 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2123 Любопитно

  Финансовите обсадни послшници от ЦК на глобалните либерални ентусиасти били ударили на камик при Путин в Русия!?
  Я у нас колко е хубаво , тук ни една обсадна корпорация не плаща данъци или скъпа концесия , да не говорим колко е лесен добива на човешки ресурс!
  Въпреки това милиардерите на САЩ не разгръщат инвестиции у нас а насърчават турци,саудитци и украинска олигархия защо ли?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#16] от "Gogala":

  "Путин не знае за неговото съществуване."

  Бе сигулно е чул, след като му треснаха санкциите заради Магнитски.

  Изкарваш Путин по-тъп, отколкото е, ще ти се карат. ;-)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4282 Весело

  МИНИМАЛНИТЕ ЦЕНИ НА ВОДКАТА В РУСИЯ

  СА УВЕЛИЧЕНИ ОТ ВЧЕРА

  Да УВЕЛИЧИШ ЦЕНАТА НА ВОДКАТА
  показва до каква степен ПУТИн и КГБейовета в Кремъл
  са притиснати от липсата на ТЕНГЬО
  уппсссссс - на ДЕНГИ
  Впрочем грешката е вярна
  Думата за пари в Русия - ДЕНГИ
  е думата за пари в МОНГОЛСКАТА ЗЛАТНА ОРДА - ТЕНГЬО
  ха-хаааааа

 24. 24 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Интересно ми е дали американецът русофил дали все още е в Русия и как се развива русофилията му след случая?

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 25. 25 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4282 Весело

  Този станал враг на Путин, само, че Путин не знае за неговото съществуване.. ;)))
  —цитат от коментар 16 на Gogala


  Тъй де
  Достатъчно е да знае за СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА САНКЦИИ
  НА БЕЗПАРИЧИЕ и на ЗАСИЛВАЩА СЕ МИЗЕРИЯ в РУСИЯ
  Впрочем в Русия вече започват да изписват името му като
  Г Л А Д О М И Р

 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2123 Любопитно

  МИНИМАЛНИТЕ ЦЕНИ НА ВОДКАТА В РУСИЯСА УВЕЛИЧЕНИ ОТ ВЧЕРА Да УВЕЛИЧИШ ЦЕНАТА НА ВОДКАТАпоказва до каква степен ПУТИн и КГБейовета в Кремълса притиснати от липсата на ТЕНГЬОуппсссссс - на ДЕНГИВпрочем грешката е вярнаДумата за пари в Русия - ДЕНГИе думата за пари в МОНГОЛСКАТА ЗЛАТНА ОРДА - ТЕНГЬОха-хаааааа
  —цитат от коментар 23 на Hawaii

  Всъщност дигат цената на водката заради туристите от Западна Европа щото колко и да я направят все им е евтина!
  ...Просто такъв бизнесмен Бил Браудър може да вирее само където има либерална демокрация с услужливо поръчково лоби по мирикански образец!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 854 Любопитно

  До коментар [#16] от "Gogala":

  Опять обосрался!
  Сигурен?

  https://www.rt.com/politics/magnitsky-list-no-ground-498/

  Да разлая троловете!!
 28. 28 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  Ако в сме в твоята хипотеза , Путин се обогатява на гърба на инвеститорите като се бори с тях.Нали подтекста е ако не дадеш няма да работиш. Даже и тук имаше опити да се ползва , челния източен опит.

  SHADOWS of SOFIA
 29. 29 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Ако всеки който е враг номер 1 на Путин напише книга,
  планетата ще остане без гори !!!

 30. 30 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Ако всеки който е враг номер 1 на Путин напише книга,
  планетата ще остане без гори !!!

 31. 31 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 437 Неутрално


  Така е във всяка държава на силната власт. Няма по-вредно от диктатурата, освен ислямистка демокрация. Много е отблъскващо да живееш в законово несправедливо общество., в което да могат да те смачкат, убият безнаказано по волята на управляващите.

  Уви, само в 20тина страни по света е по-различно и има живот! Имаме късмет, че сме към клуба на нормалните правови държави, ЕС, макар да не заслужаваме.

 32. 32 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 221 Неутрално

  ПУТИН Е ВРАГ НОМЕР 1 НА КАРНОБАТСКАТА С-система

  Долу рушистите и фашистите
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 35. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#25] от "Hawaii":

  И по-зле ще става:
  http://money.cnn.com/2017/05/11/investing/opec-oil-u-s-supply/index.html

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  Не всички бизнесмени са империалистически агенти! 
  ==========
  Не разбира се , но този дето я разказва тая история , е доста.....
  Света е голям.....да си е търсил късмета някъде другаде. ...
  До коментар [#14] от "andreas_hofer":



  Bukalemun
 37. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  До коментар [#18] от "Георги":
  . Дано икономистите и финансистите от Цивилизованият Свят, са си извадили изводите и не правят повече грешката да затъват във Варварска Русия.

  =========
  Но не ги вадят !
  Кандидат мисионери бол !
  На Украйна ей така и разкатаха майката ......
  Първо с типове като този я почнаха......
  А днес в Турция , на такива не им дават и глътка вносен въздух !
  Свършиха простите...

  Bukalemun
 38. 38 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#5] от "eti mehter":

  Колко си проста. Викаш как така някой ще прави бизнес по правилата в страна от третия свят. Той си е за убиване.
  Подривна дейност!!??!?? Ти на коя планета живееш?

 39. 39 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#16] от "Gogala":

  Путин не знае нищо за Магнитски и Браудър??? А стига бе! Неосведомен ли си, трол ли си?

 40. 40 Профил на coxo
  coxo
  Рейтинг: 487 Неутрално

  В началото на кариерата си Бил Браудър е бил млад наивник, закърмен с комунистичските утопии на родителите си и с лъжата за величието на замръзналия азиатски Мордор и първият му допир с Източния блок е бил като консултант в полска автобусна фабрика. Най-голямата му грешка е била, че си е представял кагебейската кочина, еднаква с цивилизована Полша. Втората, че си е взел мамашка, но това е друг въпрос. Проблемът е, че българският "преход" е точно копие на руската мутризация от 90-те и подмяната на държавността с олигархия и диктатура, с унищожаването на свободата на словото, с маргинализирането на мислещите хора и с антизападната риторика. Интересни четива за постсъветската действителност са и книгите на Дейвид Сатер, Ан Гарелс, Аркади Островски, Пьотър Померанцев.

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално

  Мислех, че това вече е преживяно. Явно не е, докато има диктатори, комунистически тайни служби и липса на правосъдие. Затова може би и в България свестен инвеститор все още се страхува да инвестира.

 42. 42 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#31] от "blahblah":

  Абсолютно вярно! Ако мнозинство от нашите сънародници го разбираха, резултата щеше да е друг

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  Съветска класика просто. Наглост и безскрупулност до безкрай.....
  —цитат от коментар 4 на andreas_hofer


  Причината за тази наглост и безскрупулност е, че нямат достатъчно акъл да изработят по-фин подход. Липсата на елементарно възпитание и простотията им ги прави некадърни за по-завоалирани и по-законни действия.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 45. 45 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Неутрално

  Точно описание на бандитските времена в Русия , които продължават макар и по-приглушено...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 46. 46 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Весело

  До коментар [#26] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Значи западните туристи им виновни за повишението цената на водката?
  А?
  Изобщо обясненията ти нямат цена!
  Те просто подкрепят некадърността и безкрупулността на путинистите, в редовете на които влизаш и ти!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 47. 47 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#36] от "eti mehter":

  "Света е голям.....да си е търсил късмета някъде другаде. ..."

  Да, но проблемът е че путинска русия си остава същата.
  Накъдето върви с пълна сила и ердоганова турция. Язък.



  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 48. 48 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Преди време четох книга на Брайън Хейг с подобен сюжет.писана е по истиски случай, но за началото на 90те.

  https://chitanka.info/text/14977/35#textstart



  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 49. 49 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4282 Весело

  До коментар [#25] от "Hawaii":И по-зле ще става:http://money.cnn.com/2017/05/11/investing/opec-oil-u-s-supply/index.html
  —цитат от коментар 35 на Norman Granz


  Благодаря за линка
  Тази статия е отговор на ОПОРКАТА на РУСКИТЕ ТРОЛОВЕ
  че ОПЕК и Русия били задушили и фалирали всички ШИСТАЦИ
  и НЕФТОДОБИВНИЦИ от САЩ и КАНАДА
  Хайде сега дружто РУСКИТЕ ТРОЛОВЕ да ответят
  КЪВ аджеба ще бъде ОТГОВОРЪТ НА ШИСТАЦИТЕ
  Ако пропуснем нецензурните изрази отговорът ще е
  АЙДЕ НЕМА НУЖДА
  ха-хаааааааа

 50. 50 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 854 Любопитно

  До коментар [#45] от "penetrating":


  Точно описание на бандитските времена в Русия , които продължават макар и по-приглушено...
  —цитат от коментар 45 на penetrating


  ???
  Ц!
  Кое е по-приглушено?
  Това си е държавна политика в Азиатско Уагадугу!

  Да разлая троловете!!
 51. 51 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  До коментар [#36] от "eti mehter":"Света е голям.....да си е търсил късмета някъде другаде. ..."Да, но проблемът е че путинска русия си остава същата.Накъдето върви с пълна сила и ердоганова турция. Язък.
  —цитат от коментар 47 на Rhapsody of Fire


  Малко преди Втората световна война подобни реваншистки настроения са се формирали и в страни като Хитлеристка Германия и Фашистка Италия.
  За жалост човечеството не се учи от историческите си грешки!
  Не върви ли светът отново към подобно (а дали не и много по унищожително) себеразрушение?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 52. 52 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Весело

  Не всички бизнесмени са империалистически агенти! ==========Не разбира се , но този дето я разказва тая история , е доста.....Света е голям.....да си е търсил късмета някъде другаде. ... До коментар [#14] от "andreas_hofer":
  —цитат от коментар 36 на eti mehter


  Би ли дала определение за "империалистически агент", на базата на което да ни обясниш като как стигна до заключението, че "този дето разказва тая история" е такъв!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 53. 53 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 274 Весело

  Финансова акула от един Хедж фонд си е намерил майстора и се почва една сълзлива мелодрама:

  Що ме натириха от страната си и ми взеха нечестно спечелените пари?
  Ха, ха ха....

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 54. 54 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#5] от "eti mehter":
  Що търси там, ами не знае просто е изпратен от ЦРУ

 55. 55 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Внукът на председателя на Американската комунистическа партия станал "капиталист и инвестор"? Даже и от сектата на Свидетелите на Гранц казват, че "няма бивши комунисти".
  Браудер е нает от ливанско/бразилският банкер и мултимилиардер Едмонд Якоб Сафра (Републиканска банка НюЙорк) да "инвестира" в Русия за сметка на инвестиционен фонд на Едмонд Сафра. т.е., да изкупува в Русия акции на "евтините" предприятия Газпром , Сбербанк, Сургутнефтегаз, Транснефт и т. н., и до 2005 където седне и стане Браудер хвали Путин, и мисли, че това е достатъчно за да не плаща данъци и спазва законите на Русия, ама след това става "критик" на Путин, а една от причините е неплащане на данъци.
  "МВД расследует исчезновение акций "Газпрома"
  31.08.2015
  http://www.kommersant.ru/doc/2799884
  Как стало известно "Ъ", МВД намерено предъявить новое заочное обвинение бизнесмену Уильяму Браудеру. На этот раз речь идет о преднамеренном банкротстве и незаконном выводе через английский банк HSBC активов компании "Дальняя степь", генеральным директором которой и являлся господин Браудер. Среди активов, выведенных из компании,— более 37,5 млн акций "Газпрома", причем 1 млн акций пропал. В рамках расследования уже арестован экс-управляющий "Дальней степи" Александр Долженко, частично признавший свою вину. Пострадавшей стороной в новом деле выступает Федеральная налоговая служба.

 56. 56 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#53] от "Курт Вонегът":

  Кое е нечестното в начина по който е спечелил парите си? Радваш ли се, че са измъчвали и убили адвоката му?

 57. 57 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#54] от "трън в петата върнете стария дневник":

  Търси да изкара пари. Това ли го прави агент на ЦРУ? :)

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#52] от "Храбър":

  "Би ли дала определение за "империалистически агент"..."

  Такъв, който не бие жена си, ако свали фереджето на публично място.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 60. 60 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#21] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Виж минусите - там е отговорът! Такова е мисленето в Бг-то, та заради това инвеститорите не припарват!

 61. 61 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#55] от "Ixquick":

  Не-е-е-е, той бил бит с гумен маркуч и това е потресаващото. Защо ли е бил бит, след като е бил убит?

 62. 62 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#49] от "Hawaii":

  Питай Тръмп, бре, джанъм! Увеличи инвестициите в класическия добив на петрол и газ, а на шистаците показа ожълтено бъдеще...

 63. 63 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3321 Неутрално

  До коментар [#56] от "Noal":Радваш ли се, че са убили и измъчвали адвоката му?......>> Аз лично не се радвам, но ми прави впечатление и ...доста избирателния подход на Браудер по подобни въпроси.Дори в текста чета за трагичната участ на американец, основател на адвокатска фирма в Русия по времето на Б.Елцин: "...Той беше управляващият партньор на адвокатската кантора "Файърстоун Дънкън", основана от друг американец, Тери Дънкън. През 1993 година при опита за преврат в Русия Тери беше отишъл до телевизионната кула в Останкино да помогне на протестиращите. Когато властите открили огън по тях, той се опитал да изнася ранени, но бил улучен и по-късно починал..."
  При т.н. щурм на Белия дом 1993 (а и на спомената от Браудер Останкинска кула..) са загинали стотици от защитниците му:"..Генерал-майору милиции Владимиру Семёновичу Овчинскому сотрудник МВД, побывавший в здании парламента после штурма, сообщил, что там обнаружили 1700 трупов.."Нещо не си спомням някакви особени санкции срещу Елцинова Русия по това време. Лес рубят, щепки летят.


 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 65. 65 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Неутрално

  До коментар [#50] от "lone_wolf":

  Вместо да стрелят по 100 на ден, убиват по един на два месеца, но пък добре подбрани.
  И да, пак са на върха на държавите-терористи :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 66. 66 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#53] от "Курт Вонегът":Кое е нечестното в начина по който е спечелил парите си? Радваш ли се, че са измъчвали и убили адвоката му?
  —цитат от коментар 56 на Noal


  Нечестно е да не плащаш данъци върху спечелините пари, Браудър си е мислил, че руската държава е разграден двор! Да ама ударя на камък. Ходорковски не плаща, т.е.краде данъци, затова сега е разтоварен от богатството си, т.е. Русия го направи беден противник на Путин!

  Данъчните измами в САЩ, Германия и в много други страни са сериозно престъпление, само да напомня за шефа на Байерн Мюнхен, лежа си като поп 2 години за неплащане на данъци!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 67. 67 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Това звучи почти като у нас. Само дето тук диктатора е много зависим от европейските пари, та като нагази лука и се разпищят европейците и дава малко заден. Иначе си е точно същото.

 68. 68 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 426 Весело

  Да припомним:"Путиномиката има две основни свойства.Първо, това е икономика на "халявата". Думата "халява" , подобно на думите погром, спутник и перестройка трябва да влезе в чуждите езици без превод, в първичния си руски вид. Защото, да се преведе точно, е сложно, но всеки руснак я разбира без пояснения, изглежда, това е в кръвта ни.
  —цитат от коментар 15 на captainFill

  Най-близкия превод е "аванта". И е икона за средния руснак, блян. Формира се още от детска възраст )) :
  "Прилетит вдруг волшебник
  В голубом вертолете
  И бесплатно покажет кино.
  С днем рожденья поздравит
  И, наверно, оставит
  Мне в подарок пятьсот эскимо."

 69. 69 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 426 Весело

  Точно описание на бандитските времена в Русия , които продължават макар и по-приглушено...
  —цитат от коментар 45 на penetrating


  Нищо не е приглушено. Просто при Путин организираната престъпност бе избутана от най-доходните места и заменена с хора от КГБ-шната му клика. Бандитите не са "братки" ,"быки" и "авторитеты" от 90-те, а са с пагони, това е разликата. Рейдерските завземания на чужд бизнес, извършвани с подкрепата на службите са нещо обичайно.

 70. 70 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#69] от "disorg":

  "...при Путин организираната престъпност бе избутана от най-доходните места и заменена с хора от КГБ..."

  Да го кажем с една дума: При Путин организираната престъпност бе ИНСТИТУЦИОНАЛИЗИРАНА.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 71. 71 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4282 Весело

  До коментар [#49] от "Hawaii":Питай Тръмп, бре, джанъм! Увеличи инвестициите в класическия добив на петрол и газ, а на шистаците показа ожълтено бъдеще...
  —цитат от коментар 62 на ИванКар


  Душа
  За вас руските никове Тръмп е като Путин
  Или най-малкото като Бойко Борисов
  В него са парите
  Той дава
  Той инвестира
  На някой дава Голямата Кльопачка
  На друг дава Жълтото Бъдеще
  Ти наясно ли си КАК ФУНКЦИОНИРА
  АМЕРИКАНСКАТА ИКОНОМИКА
  Че НЕ Е ТРЪМП ТОЗИ КОЙТО
  НА ЕДНИ ЩЕ БУТА АВАНТАТА И ПАРИТЕ В ДЖОБЧЕТАТА
  А на други ще ПОКАЗВАЛ БИЛ жълтото бъдеще !!!!
  Такива вехти опорки вече и на Бузлуджа не вървят
  бе тавариш !!!!

 72. 72 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2152 Любопитно

  Вижте си само неграмотно прекопирания текст. В оригинала е имало пренасяне на нов ред с тире, вашите редове са по-широки и пренесените с тирета думи са си на един ред, но тиретата са си там. Това е висша неграмотност и липса на всякаква редакция, един вид простотия. За това и всяка новина е пълна с грешки, няма кой да прегледа преди да публикувате нещо.
  —цитат от коментар 6 на dragozow

  dragozow, гледай си магазинчето и не се занимавай с политика и още по-малко с граматика! Не знаеш къде да сложиш точка на изречението, кога да започнеш ново, къде се слага тире или точка и запетайка за пояснение! Липсва ти постройка и правиш излишни повторения. Например:
  Започва ново изречение - "Вашите редове са по-широки и пренесените думи с тирета са на един ред, но те не са премахнати него", вместо твоето - "... вашите редове са по-широки и пренесените с тирета думи са си на един ред, но тиретата са си там."

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#69] от "disorg":"...при Путин организираната престъпност бе избутана от най-доходните места и заменена с хора от КГБ..."Да го кажем с една дума: При Путин организираната престъпност бе ИНСТИТУЦИОНАЛИЗИРАНА.
  —цитат от коментар 70 на Norman Granz

  Може и така да се определи. Но бедата е, че огромна част от хората даже не осъзнават това и още по-лошо - за много от тях това е в реда на нещата. От всичките ми познати в Русия останаха двама, с които може да се говори нормално. Останалите са яко поразени от вируса "Крымнаш" и "Россия встает с колен". А и тези двама вече подготвят емиграцията си, още един повод кракът ми да не стъпи повече там.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1465 Гневно

  Какво да коментира човек?!
  Все едно ме стиснаха за гърлото, докато четях откъса от книгата.
  Човек може да изпита само гняв и отвращение!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 78. 78 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#74] от "disorg":

  "Но бедата е, че огромна част от хората даже не осъзнават това и още по-лошо - за много от тях това е в реда на нещата."

  Аз съм разправял тук за една моя съседка-рускиня от стария ми адрес, която живее в София буквално от промените (повече от 25 години) и не си е ходила нито веднъж до Москва.

  Мъжът й беше някакъв бизнесмен и пътуваше често дотам, но през 2000 и някоя година го застреляли като куче на улицата (на някакъв проспект), а тя дори не посмя да отиде да го погребе.

  Та преди 2-3 години я срещам с нейна приятелка, също рускиня, в едно заведение и те ме канят на масата си, като се надпреварват да ме уверяват какъв велик държавник бил Путин, как преобразил Русия, как заРплаты повисил, люди довольны, бля-бля.

  Аз й викам: Ами като е толкова хубаво, продавай каквото имаш тук и си купи квартира в някой уреден московски жилой кОмплекс.

  Пък тя ми вика: А, да не съм луда...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 79. 79 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#77] от "captainFill":

  "Яд ли те е, Перков? Така и трябва."

  Големите (Тръмп и Столтенберг) се разбраха.

  Пак ще раздаваме купони за гречка и спирачна течност.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 80. 80 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#78] от "Norman Granz":

  Аз имам един приятел, Анатолий, майка му е рускиня. Та искаха той и жена му да пращат сина си в Москва. Майка му, рускинята, обаче е категорично против внукът и да стъпва не само в Москва, но изобщо в Русия. Казва, за какво да ходи там, да стане алкохорлик ли!? Това отношение доста неща казва ...

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 81. 81 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#80] от "captainFill":

  "Майка му, рускинята, обаче е категорично против внукът и да стъпва не само в Москва, но изобщо в Русия."

  За разлика от българската русофилска измет, руснаците, избягали в България, имат доста реална представа за "великата страна"

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 82. 82 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 775 Любопитно

  'Ми дращил човека ....Кой знае какво е станало :)
  Заслужава ли си 81 коментара ,питам?

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 83. 83 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Не защитавам Русия, но сме чели и за други "честни" безнесмени дето им взели компаниите и парите....

  Имаме си поговорка - Га яде кюфтетата не рива...

  Та така и тоя - помислил си, че на база акъла си е достигнал до 1 млрд в Русия. Позволили са му и после като са поискали да даде, каквото се полага се е направил на разсеян - резултата е ясен.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK