Как мигранти от Близкия изток намират дом в китайското "коледно градче"

Как мигранти от Близкия изток намират дом в китайското "коледно градче"

© Reuters



Докато Европа и САЩ възпират мигрантите от Близкия изток и Африка, Китай приветства онези от тях, които имат пари, в Иу - селище, преживяващо разцвет и известно като "Коледното градче". От години Иу примамва сирийци, йеменци, либийци и иракчани, които разбират от бизнес.


Въпреки че Китай няма закони, които признават правата на бежанците, страната предоставя визи на лица от държави, раздирани от конфликти, които могат да си позволят да живеят в страната и да си плащат езикови курсове или бизнес такси от собствения си джоб.


Бързият възход на Иу като бизнес център от началото на миналото десетилетие насам се превърна в притегателна сила за мигранти, които искат да изградят наново живота си. Източното градче с население 1.2 милиона души, 285 километра южно от Шанхай, е известно с прякора "Коледното градче", защото произвежда 60% от коледната украса на света, както и куп други стоки от чорапи до пластмасови играчки и електроника.




Според доклад на местните власти в Иу през 2016 г. градът е издал 9675 временни разрешения за пребиваване или със 17% повече от предишната година. От тях над 4000 са предоставени на чужди граждани от страни, обхванати от война като Йемен, Сирия и Афганистан.


Иракчаните са най-голямата група, кандидатствала за пребиваване през 2016 г., а немалък брой молби са подадени и от Индия, Сирия, Афганистан, Пакистан, Египет, Мали и Южна Корея.


"Иу е много приветлив (за новодошлите) град," казва 38-годишният Аммар Албаадани за "Томпсън Ройтерс" в интервю в апартамента си в Иу. На пода в дома му са постлани арабски килими. "Ние, арабите, първо дойдохме в Иу, за да правим бизнес и участвахме в икономическото развитие на града. Сега много от нас – йеменци, сирийци и иракчани – са заплашени от войни в собствените си страни. Трябва да дарим всички с малко топлина."


Как мигранти от Близкия изток намират дом в китайското "коледно градче"

© Reuters


Известен като "най-големия в света малък пазар на суровини на едро," Иу промени живота на китайските работници, но откри и значителни възможности за чуждестранни мигранти.


Заради приток на арабски предприемачи – повечето от които с краткосрочни бизнес визи – градът се превърна в оживено мултикултурно средище с много близкоизточни ресторанти и със своя собствена джамия.
Същевременно китайските имиграционни правила са сред най-стриктните в света за чужденци, които искат да пребивават постоянно. Затова много от мигрантите в града се притесняват, че не знаят колко дълго ще могат да останат в новия си втори дом.


"Безопасност в Китай"


Манар Абдулхусеин, на 38 години, преди половин десетилетие оставя зад себе си бомбардировки и нападения в иракската столица Багдад. Заедно с мъжа си, Алобайди Мохамед, тя управлява фабрика за дрехи и изнася за Ирак. За последните пет години заводът се е разширил – от един етаж на цели три.


"Имахме си фабрика в Ирак. После започна войната. Много хора ни призоваха да дойдем в Китай, за да продължим с работата си. Материалите ни бяха с произход Китай," казва Манар, която е приела китайско име – Лан Лан – за да се впише по-добре. Заради многото иракски мигранти в Иу има и иракско училище. Трудно е обаче да се планира бъдещето, тъй като не е сигурно дали те ще могат да останат, обяснява Манар.


"В Китай е много безопасно и се надявам, че децата ми могат да се установят, да завършат образованието си и да намерят работа. Дори обаче да останем тук по-дълго, няма да получим китайски паспорт," казва Манар, която също така преподава китайски на родителите в иракското училище.


Стари заселници


Аммар от Йемен за първи път идва в Китай преди 19 години като студент с държавна стипендия. Когато конфликтът в страната му се изостря преди три години, той решава да се установи в Иу. "Споменът за последния път, когато напуснах страната си, е много лош. Беше 2014 г., бунтовниците хути бяха достигнали (столицата) Сана и тъкмо щяха да я окупират," каза Амар за "Томпсън Ройтерс" на добър китайски. "Очаквах, че ситуацията ще се влоши, затова напуснах с тъга."


Как мигранти от Близкия изток намират дом в китайското "коледно градче"

© Reuters


Миналата година Аммар основава "Културен клуб на пътя на коприната", за да помогне на чуждите мигранти да се интегрират. Клубът организира дейности както за чужденци, така и за местни и е признат за легитимен от местното правителство. Докато говори, клубът му се кани да посрещне членовете за сбирка с китайски кнедли.
"Това е новогодишен фестивал и правим кнедли," казва той. "много от нас нямат семейства тук и имат малко роднини. Затова се опитваме да караме хората да се чувстват така, сякаш са част от голямо семейство," казва той.


Въпреки опитите на Амар да стане местен статусът му на пребиваващ е под въпрос. "Живял съм повече години в Китай, отколкото в Йемен, но съм с йеменски паспорт. Наистина е трудно човек да получи разрешение за постоянно пребиваване."


От 2015 г. Китай разхлаби строгите си имаграционни закони, за да привлече по-висококвалифицирани кадри, като започна от Шанхай - търговския център на страната.


За да получат право на постоянно пребиваване, кандидатите трябва да са живели в Китай четири поредни години и да получават годишна заплата от 600 000 юана или около 87 000 долара и да плащат годишни данъци върху доходите в размер 120 000 юана (17 399 долара), според данни на държавния "Шанхай морнинг пост".


Страната с население от 1.3 милиарда души е одобрила през 2016 г. едва 1576 китайски "зелени карти", които позволяват постоянно пребиваване. Броят е със 163% по-голям от предходната година, според държавния англоезичен вестник "Чайна дейли".


"Ако искаме да останем в Китай, ни трябват политики, които ще ни улеснят, особено в областта на визите и разрешенията за пребиваване, образованието на децата, социалното осигуряване и здравеопазването," каза Аммар. "Мислил съм си за Европа, но тъй като сме били толкова дълго в Китай и сме свикнали с живота тук, е трудно за нас сега да се преместим на друг континент."


Нов начин на живот


Майк, 24-годишен актьор от Сирия, който използва професионалното си име, е новодошъл в Иу. През 2012 г., година след началото на войната в Сирия, Майк бяга от родния си Дамаск. Първо отива да учи в Малайзия и после стига до Иу, където изучава китайски две години в бизнес училището на страната. Там чужденците са 12.5% от всички ученици. "Когато учех, работех и като актьор. Амбицията ми е да бъда актьор," казва Майк, който вече е играл роли на западняк в китайски сапунени опери и филми.


Доходите му от актьорство обаче не му стигат, за да преживява. Сега той основава собствена компания за внос и износ и планира да кандидатства за бизнес виза с цел някой ден да получи постоянно жителство. "Искам да си купя апартамент и да доведа родителите си да живеят с мен," казва той.


Отбелязва, че е научил много за различните начини да работи в Китай, но крайната му цел е да се прибере у дома. "Надяваме се, че в бъдеще... ще има мир в арабския свят. Тогава по Пътя на коприната ще има и нови посоки."

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2479 Любопитно

  Шокираща статия.
  Дано да е вярно. Ако е вярно светът има по-добро бъдеще от всички мрачни предсказания по форумите.

  подпис
 2. 2 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 617 Неутрално

  1,2 милиона жители- градче... 😂😂😂

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 3. 3 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Дневник- поздравления- успях да постна коментар от телефон- от първия път! 😂😂😂

  Замислям се да предложа на Гинес да се заинтерисова от "дизайнерите"...
  😂😂😂😂😂❤️😂

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 4. 4 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 359 Неутрално

  Интетесни изисквания имат китайцоъе за правата на пребиваване. Можем да се понаучим малко от тях.

  Common sense !
 5. 5 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1368 Любопитно

  Мдам... дето ссе вика, дяволът е в детайлите:

  "Докато Европа и САЩ възпират мигрантите от Близкия изток и Африка, Китай приветства онези от тях, КОИТО ИМАТ ПАРИ..."

  "... страната предоставя визи на лица от държави, раздирани от конфликти, които могат да си позволят да живеят в страната и ДА СИ ПЛАЩАТ ЕЗИКОВИ КУРСОВЕ ИЛИ БИЗНЕС ТАКСИ ОТ СОБСТВЕНИЯ ДЖОБ."

  То, и Европа няма нищо против и не би върнала такива мигратни, ама проблемът е, че тези, дето идват тук, обикновено чакат да им се осигури всичко - храна, жилище, курсове, евентуално работа и щедър социал. А тези, в Китай, отиват за да работят!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 6. 6 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1368 Любопитно

  Интетесни изисквания имат китайцоъе за правата на пребиваване. Можем да се понаучим малко от тях.
  —цитат от коментар 4 на stalker


  Забрави, в ЕС "правата на човека" са издигнати в култ, а в Китай много не се церемонят с тези неща, затова и там ще ходят такива, с пари и амбиции, а в Европа ще идва мързеливият и фанатизиран отпадък.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4104 Любопитно

  Много хубаво, още повече, че тези имигранти работят нещо и се опитват да се интегрират. Дано, Китай в бъдеще още повече облекчи и либерализира законите за постоянен престой на имигранти, чужденци и бежанци в страната.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1368 Любопитно

  Шокираща статия.Дано да е вярно. Ако е вярно светът има по-добро бъдеще от всички мрачни предсказания по форумите.
  —цитат от коментар 1 на Иван К


  Кое му е шокиращото? Че държава с почти милиард и половина население е приела към 1500 араби, дето се хванали да развиват бизнес, вместо да чакат на социал? По какъв начин това ще промени "мрачните предсказания"?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 9. 9 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Можем да се поучим, йеменеца 19 години следва и работи в Китай и все още няма тяхно гражданство, докато не прави бели и изкарва пари го търпят, настъпи ли мотиката- марш при комилите! И той го знае, което със сигурност дисциплинира. Какво ще се случи на някое полуживотно което изнасили шведка, ако го хванат ще лежи няколко години в затвор който изглежда като дворец от приказките сравнен с пещерата от която е изпълзял, след това ,,интеграцията,, и социалните помощи продължават.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 501 Весело

  Хубаво , с една незначителна разлика че ако някой рязан нерез почитател на Мохамед се разгони и налегне местна хубавица , Китай няма да му чете упътването ами ще му отхлупят черепа на местния стадион под звуците на весела китайска песен с две букви

 12. 12 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  Всеки си е курдисал система за приемане според нуждите си. Китай има нужда от капиталовложители, а Германия - от гастарбайтери. Кофти, че България приема според системата на Германия, а всъщност има нуждите на Китай.

 13. 13 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2824 Неутрално

  ""... страната предоставя визи на лица от държави, раздирани от конфликти, които могат да си позволят да живеят в страната и ДА СИ ПЛАЩАТ ЕЗИКОВИ КУРСОВЕ ИЛИ БИЗНЕС ТАКСИ ОТ СОБСТВЕНИЯ ДЖОБ."
  —цитат от коментар 5 на Bicho Raro


  Такива въобще не влизат в графата "бежанци". По-скоро са инвеститори а страната от която идват няма никакво значение. Така че е неправилно да се слагат изкуствено в графата "бежанци". Които както добре ни е известно са по-точно мераклии за социални помощи /в комплект с престъпници и атентатори/. И второто е, че тези са нищожно малцинство, особено на фона на милиардното население на Китай.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 14. 14 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 545 Гневно

  Хубаво четем за Китай и коментираме Китай, ама как на никого не му хрумна да коментира нашите права за бизнес гражданство! Или на форумните мурзилки не им отърва да коментират, че у нас гражданство се получава срещу купуване на имот без изискване за работа тук, получаване на определена заплата, плащане на определени данъци (дано Валерката подгони руснаците са апартаменти по морето) и/или откриване на работни места. Нали се сещате,че ако в момента Корни и сие вземат властта и сменят правилаат за даване на гражданство, няма кой да спре (п)резидента Радев да даде такова на половин милион руснаци! И познайте кой ще печели доживотно избори след това!!!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 15. 15 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  В момента много турци, търсят начини да заминат за Европа. България дали ще привлече турски предприемачи?

  За последните 4 месеца в Барцелона са се преселили 1000 турчина. Испанските изисквания са да купят къща за 500к или да отворят бизнес за 300к. Още повече турци са се преселили в Гърция, там изискванията към тях са по-леки. А България??

 16. 16 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2824 Неутрално

  Да не говорим, че вместо за милиони мигранти ще говорим за десетки хиляди най-много, никакъв проблем за инфраструктурата на която и да било държава в ЕС.
  —цитат от коментар 10 на qwertqwert


  Такива "бежанци" ние и в момента си имаме. Аз редовно си вземам храна от ресторантчето на един китайски "бежанец". А пък аптеката от която вземам лекарствата е на сириец, до него магазинче на някакъв пак от арабският свят. Такива хора въобще не е правилно да се слагат в категорията "бежанци" дори и "мигранти". Това са икономически емигранти че дори и "дребни инвеститори".

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 17. 17 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2824 Неутрално

  Много хубаво, още повече, че тези имигранти работят нещо и се опитват да се интегрират. Дано, Китай в бъдеще още повече облекчи и либерализира законите за постоянен престой на имигранти, чужденци и бежанци в страната.
  —цитат от коментар 7 на Иво

  Къде слагаш накуп дребен бизнесмен който си изкарва прехраната спазвайки законите с бежанец лежащ на социални помощи, непрекъснато имащ претенции и извършващ престъпления? Да отворили границите Китай, сякаш милиард и половина население са им малко. И отгоре на това тези са временна работна виза, не да претендират за убежище. Това либерастията няма оправия.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 18. 18 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Китайските комунисти са по-големи капиталисти и от тези, които са създали капитализма. Смешно е, но е така.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 19. 19 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#15] от "half_truth":

  Към Турция България няма никакви изисквания , къщи , бизнеси и др. Затова всичко куцо , кьопаво , и сакато може да се задоми тук . Българина като чуе Пакистан , Авганистан и настръхва , ако ще и светци да са , но като чуе Турчин го интересува дали е читав , сиреч човечен защото Турчин се използва и като нарицателно обединяващо в себе си само негативни черти . От друга страна Турци доказали че са читави се ползват с народното уважение , което е много по-важно от мнението на официалните власти , в тая светлина е важно да се знае че Българина е модел за толерантност

 20. 20 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 275 Неутрално

  " които могат да си позволят да живеят в страната и да си плащат езикови курсове или бизнес такси от собствения си джоб...".

  Ето тук е важната час от статията. Другото са подробности.
  И като знам колко е лесен китайският...
  Колкото до възпирането - за САЩ съм съгласен, за Европа не.
  Пускат ги и през Италия и Гърция, даже ги качват на корабите, за да не се люлеят много на вълните.

 21. 21 Профил на ckn29372393
  ckn29372393
  Рейтинг: 460 Неутрално

  То навсякъде се търсят такива полезни мигранти, които да инвестират, създават работни места и плащат данъци.
  Политиката на ЕС е напълно погрешна и привлича огромно количество безполезни мигранти, които никога няма да се хванат на работа.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  До коментар [#19] от "Bojidar Vasilev":

  България като член на ЕС и близка дестинация винаги е била привлекателна за турските предприемачи. Можеха да си разширят бизнеса в Турция като си сложат единия крак в ЕС, в България. В последно време заради политическата несигурност се засили желанието на турците за изнасяне към ЕС. България би трябвало да се опита да привлече турски бизнес на своя територия.

 24. 24 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#23] от "half_truth":

  Ами нормално е , съседи сме , въпреки че България е предпочитана повече от средния клас бизнесмени , големите се ориентират в Западна Европа , може би заради дългогодишните връзки там . Реално България предлага повече възможности за инвестиции АКО инвеститорите са ГЪВКАВИ , каквото и да значи това

 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4104 Любопитно

  За последните 4 месеца в Барцелона са се преселили 1000 турчина. Испанските изисквания са да купят къща за 500к или да отворят бизнес за 300к.
  —цитат от коментар 15 на half_truth


  И след като направят тази инвестиция какво става? Получават право на постоянен престой или получават испанско гражданство!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  Самите китайци също са интересни капиталовложители навсякъде по света. В Испания е пълно с дребни китайски предприемачи. При това нямат право да ползват заеми ит местните банки! Нямат никакви специални права. Чувала съм, че събират пари помежду си и отварят бизнес от името на един от всичките. Имат си техни вътрешни сметки.
  Испанската държава им отчита принос за излизането от кризата!

 27. 27 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Китайците както винаги прагматични, хора със бизнес и пари .
  Да си плащат курсовете и данъците да работят за икономиката.
  Нищо общо със тези във Европа без пари и без всякакво образование
  и умения, лежащи само на соц. помощи !!!

 28. 28 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  До коментар [#25] от "Иво":

  Мисля, че като начало получават право за постоянно пребиваване, а жителство след 10 годишно пребиваване. Гражданство не дават на никого от вратата.

 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4104 Любопитно

  Къде слагаш накуп дребен бизнесмен който си изкарва прехраната спазвайки законите с бежанец лежащ на социални помощи, непрекъснато имащ претенции и извършващ престъпления? Да отворили границите Китай, сякаш милиард и половина население са им малко. И отгоре на това тези са временна работна виза, не да претендират за убежище. Това либерастията няма оправия.

  До коментар [#17] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Бизнесмени са сега, като са дошли в Китай някои от тях не са били бизнесмени, или поне тоя човечец от Йемен например. Докато иракчанката си е имала бизнес и в Ирак и след войната от 2003 г. си е преместила бизнеса в Китай. Второ не знам защо реши, че всички бежанци в Европа лежат на социални помощи и не работят. Няма такова нещо, разбира се, че има и такива които работят, плащат си данъците и не вършат престъпления. Трето, за съжаления в Китай е много по-трудно да получиш работна виза за чужденец и право за постоянен престой от колкото в ЕС, САЩ, Канада, Австралия и т.н. и точно това трябва да се промени в бъдеще, защото те първа страната ще има нужда и от имигранти (заради бъдещо застаряване на населението). Затова либерализацията наистина е наистина е необходима, както и написах в предишния си коментар.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  До коментар [#24] от "Bojidar Vasilev":

  Средните и дребни турски предприемачи никак не са за пренебрегване. Гъвкави и много трудолюбюви са. Тези с многото пари имат и много претенции, затова предпочитат да ходят назапад.
  От големите холдинги "Шише джам" има заводи и в България. Понеже българите добре пият бира :) Сигурно има и други.

 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4104 Любопитно

  До коментар [#26] от "half_truth":

  Така и в Италия, Великобритания, Франция (в ЕС най-много китайци има във Франция) и т.н.... техните диаспори по света са много единни, помагат си и се развиват успешно, където има търговия най-вече (но не само, също и сфера на услугите).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  в Китай е много по-трудно да получиш работна виза за чужденец и право за постоянен престой от колкото в ЕС, САЩ, Канада, Австралия и т.н. и точно това трябва да се промени в бъдеще, защото те първа страната ще има нужда и от имигранти (заради бъдещо застаряване на населението).
  —цитат от коментар 29 на Иво


  Китайците трудно дават работни визи на чужденци, но и самите те трудно получават работни визи в чужбина.
  А защо им е на китайците да внасят работници отвън? На първо място те рябва да раздвижат собственото си огромно селско население.

 33. 33 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1368 Любопитно

  Хубаво четем за Китай и коментираме Китай, ама как на никого не му хрумна да коментира нашите права за бизнес гражданство! Или на форумните мурзилки не им отърва да коментират, че у нас ...
  —цитат от коментар 14 на Amot


  Написа цял дълъг пост, само за да споменеш думата "мурзилки"? А че няма никаква връзка с темата, май не ти пука особено.
  За българските права за бизнес гражданство ще коментираме, когато пуснат съответната тема, тази е за Китай и моля да не разводняваш кометарите.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 34. 34 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  развиват успешно, където има търговия най-вече (но не само, също и сфера на услугите)
  —цитат от коментар 31 на Иво

  Точно. Интересно, че дори тези от тях, които в Китай са работили във връзка с производството, в ЕС работят в сферата на търговията и услугите.
  В Африка отиват по-големите китайски капиталовлижители, в строителството. А в Америка се нахвърлят на всякакъв бизнес.

  Китайците вече купуват и световни марки. Това, което ми е антипатично при тях е, че щом купят фирмата сменят целия персонал с китайски. Да развиваш бизнес в нечия чужда страна, но да не даваш работа на никакви местни на мен лично ми изглежда нередно.

 35. 35 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Заглавието е леекичко подвеждащо, тъкмо си помислих че Китай е дал едно рамо на изтормозената от мигрансти потоци Европа, пък то какво се оказва.
  Че и доста сериозни изисквания към постоянно пребиваващите в страната.
  Има на какво да се научим от тях.
  Четири хилядолетия история никак не са за подценяване.

  Panta rhei....
 36. 36 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  точно това трябва да се промени в бъдеще, защото те първа страната ще има нужда и от имигранти (заради бъдещо застаряване на населението). Затова либерализацията наистина е наистина е необходима, както и написах в предишния си коментар.
  —цитат от коментар 29 на Иво


  Айде - някой да преведе на китайски мъдрите съвети на бат Ивчо и да ги прати на ККП. Да не се ошумоляват, ами да действат. Китай няма никаква нужда от никакви мигранти. При целият икономически бум, все още огромната маса от населението живеят като скотове по селата и се занимават със земеделие, колкото да не умрат от глад, щото работа няма. Имат мегдан за още две индустрии като сегашната им, друг е въпросът, че природата едва ли може да издържи още много. Стига сте рецитирали тая малоумна левашка мантра за "застаряващото население", която не може да е по-далеч от истината. За Япония това се говори поне от началото на 90-те, пък те вече 30 години си се оправят някак си, че и ръст имат (макар и незначителен, но показателен на фона на прогнозите за рецесия поради "застаряващото население"). Понеже на Европа проблема и е "застаряващото население", за това в някои страни младежката безработица гони 50%. И проблемът ще се реши незнайно как, като вкараме милиони същества от пещерите и джунглите на Азия и Африка дето не знаят как се пуска водата в тоалетната, камо ли как се работи в завод за мотокари (примерно).

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 37. 37 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4104 Любопитно

  До коментар [#32] от "half_truth":

  Питай Иван (колегата от форума), той ще ти отговори. Наскоро с него имахме дискусия по тази тема. :)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4104 Любопитно

  До коментар [#34] от "half_truth":

  Не е баш така. В смисъл, не целия персонал на китайски фирми, които имат бизнес в Европа и САЩ например са китайци. Има си и местни хора, които си работят там.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 39 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  До коментар [#34] от "half_truth":Не е баш така. В смисъл, не целия персонал на китайски фирми, които имат бизнес в Европа и САЩ например са китайци. Има си и местни хора, които си работят там.
  —цитат от коментар 38 на Иво


  Аз точно обратното виждам. Купиха американската софтуерна фирма ZW3D. За няколко години (през които си тренираха свои хора) замениха целия персонал. Отделно, че в многобройните китайски маркети и ресторанти в Испания не виждам нито един бял продавач. Имат много затворена култура. В България не ги познавате достатъчно, затова са Ви симпатични.

 40. 40 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 693 Любопитно

  До коментар [#6] от "Bicho Raro":

  Много, много, много правилно!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 41. 41 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Интересен факт - повечето от арабите, които правят бизнес по света, в държави, където ислямът не е основната религия, нямат никакво време за религиозни простотии. За съжаление ,в много страни, те са подложени на рекет от страна на свои сънародници и често неволно стават съучастници със свои пари, дарени "за благододна кауза в името на пророка".

 42. 42 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2282 Весело

  До коментар [#39] от "half_truth":

  Ако мислиш че Ивчо борецът за права и свободи пише споделяйки някакъв личен опит или потвърдени данни, просто се лъжеш - плющи си ги едно към гьотере, абсолютно наизуст. Иначе и аз имам абсолютно същите наблюдения за китайците като инвеститори, но донякъде ги оправдавам. Китайската бизнес култура е доста различна от това, в което са се превърнали европейската и донякъде американската - да не можеш да повишиш тон на някой или да му кажеш, че не си върши работата, че сакън ще го обидиш. Та предполагам на тях им е трудно да работят с европейци, които очакват някой да им се моли да свършат нещо в много случаи. Не че всички са такива, ама твърде голяма част скатават на поразия.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 43. 43 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  До коментар [#42] от "Тюфлекчия":

  Те дори като влязът на работа в американска фирма, където са абсолютно малцинство, се подържат помежду си и гледат на останалите си колеги като на конкуренти и им правят мръсно. Като бизнесмени пък не държат на думата си, гледат си само изгодата за момента. Днес обещава нещо, утре се отмята. Затова ненавиждат да подписват договори. Тези им страни не ги харесвам.

 44. 44 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  в многобройните китайски маркети и ресторанти в Испания не виждам нито един бял продавач.
  —цитат от коментар 39 на half_truth


  Потвърждавам. При нас има доста китайски ресторанти и магазини, на всеки ъгъл почти и всички работещи там са китайци. Видяла съм само едно изключение, в кварталния китайски магазин (където ходя да си купувам нормални крушки ароматизирани пръчици) работи една мексиканка, която обаче се оказа женена за брата на жената на собственика. Което също е нещо доста необичайно, щото обикновено те се женят помежду си, смесените бракове са изключително редки

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 45. 45 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2282 Весело

  До коментар [#43] от "half_truth":

  Ооо - говори ми. От няколко месеца се занимавам с един нов за фирмата доставчик базиран в Китай. То е някакъв кошмар просто. Да не говорим, че нямат никакъв срам и чувство за мярка - ако им отстъпиш съвсем малко и посягат да ти отхапят ръката. Да не говорим пък какъв ужас са им митниците - като на всяка азиатска деспотия. Лично според мен от тая пуста лакомия Западът си разби иначе отличния бизнес модел и вкара тия жълтъци в него, въпреки че те очевидно не се вписват добре в него - не знаят езици, липсва им диалогичност и гъвкавост, водят преговори на принципа "всичко или нищо", не се интересуват от качеството и те изоставят на момента ако отнякъде изникне малко по-добра оферта.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 46. 46 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  До коментар [#44] от "Bicho Raro":

  Китайците тихо настъпват по цял свят. В Америка ги знаят и много не ги обичат. Там освен другото са известни като грубияни. Питах една американка как ги различава от японците. А тя ми каза: "Ако върви насреща ти и вече ще те прегази, но все още не те вижда, значи е китаец".

 47. 47 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  До коментар [#45] от "Тюфлекчия":

  Ха-ха, аз вече не работя с китайци. Надявам се, че си имате някакъв договор с китайците. И договор да имате, тайно ще го нарушават, ама все пак. Думата лоялност е празна от съдържание за тях. Бизнес партньора е партньор докато друг не им обещае нещо в повече.

 48. 48 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4104 Любопитно

  До коментар [#39] от "half_truth":

  Ела си в България да видиш, че в тукашните китайски маркети има много българи, които работят. Даже и в китайските ресторанти има българи, които са сервитьори. :)

  А, относно служителите в китайските фирми опериращи в САЩ прочети тази статия:

  http://www.mcclatchydc.com/news/politics-government/article80386057.html

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 49. 49 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4104 Весело

  До коментар [#42] от "Тюфлекчия":

  Смешно Тюфлече, стига си писал глупости по мой адрес, ако обичаш. Нито имаш моят професионален и личен опит, нито имаш моето образование. Пишеш само някакви глупости, манипулации и свои измишльотини тука с надеждата някой да ти се хване на въдицата. Само дето почти никога не ти се получава. Пиши си тъпотиите и фантазиите, само не намесвай и моето име в тях. Айде със здраве сега!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 50. 50 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6612 Неутрално

  Китайските власти са ги приели, но няма да са толерантни както стара Европа към мародери насилници и терористи.

 51. 51 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Именно! Именно! Като си подбираш внимателно мигрантите, си на печалба от тях. А в Китай си ги подбират. Първо не пускат кого да е, а само хора, които имат достатъчно начален капитал - когато са лични пари изкарани с труд от теб или от роднините ти, няма да си позволиш да ги пилееш ей така. После ги подбират според това кой се е задържал и е работил.

 52. 52 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2282 Весело

  До коментар [#42] от "Тюфлекчия": Нито имаш моят професионален и личен опит, нито имаш моето образование.
  —цитат от коментар 49 на Иво


  Абсолютно съм съгласен. Аз нито ден не съм работил като държавен служител, с което се гордея. Относно образованието - вероятно си завършил някаква глупост във Философския факултет на СУ, така че и тук мога само да се гордея с разликата. А аз както много добре знаеш винаги атакувам конкретно глупостите които пишеш, а не теб лично (е - понякога те бъзикам де, признавам си). В случая отново пишеш наизуст - видял там двама българи да работят на Илиенци и вече обобщава за целия свят, всички браншове и фирми. То и в Африка местни работят за китайци - горе-долу имат статута на роби. Прочети малко по въпроса преди да се изказваш. Човекът ти дава конкретен пример с конкретна фирма, ти продължаваш да си пердашиш на едро.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4104 Любопитно

  До коментар [#52] от "Тюфлекчия":

  Значи, от всичко което си написал в коментара си абсплютно НИЩО не успя да познаеш!!! НИЩИЧКО! Първо, имам висше образование, но НЕ от СУ Философия, а техническо, второ - работил съм и в частна и държавна работа (но не в търговията, а ти явно си там), трето каква глупост съм написал под тази конкретна статия!? По скоро глупостите ги пишеш ти. Четвърто, моят опит с китайци, не се гради някакви познати мои китайци на Илияници, това са пълни глупости, а, на китайци, които работят и в България и в Китай в големи частни комапании и банки. И моят опит с тях е доста различен от нещата дето ти ги пишеш тук (и то винаги някакъв отрицателен и негативен опит, което едва ли е случайно имайки предвид, че си падаш малко расист).

  Добре е, че поне си призна, че се заяждаш редовно с мен, без да съм те предизвикал лично преди това. Разбира се, после и аз ти отговарям, не, че го искам, просто се чуваствам задължен да го направя. Вече имам принцип тук да отговарям на лъжите, обидите и клеветите по мой адрес. Преди опитах да ги игорирам с надеждата, че те ще спрат да пишат глупости по мой адрес, ако не им отговарям, но не се получи те станаха още по-агресивни и нападетелни, така, че и аз почнах да им отговарям със същото. Не, ми е приятно, но просто съм поставен в подобна ситуация да отвърна по някакъв начин на тези форумни псевдотелепати и откровени фантазьори, мошеници, лъжци и клеветници.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8236 Неутрално

  Китайците и на имигранти случиха. Тях не ги ли проверяват от Агенцията на ООН за бежанците.

 55. 55 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  До коментар [#48] от "Иво":

  Аз бях в София за една мултикултурна сватба само преди седмица. Виждам, че София бързо се променя. Е китайските Ви магазини и ресторанти не успях да видя. Интересно как българската държава ги е "убедила" да вземат на работа и българи.

 56. 56 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5507 Неутрално

  Ами добре, 80000 евро годишен доход и 20% данъци за всеки от тези 2 милиона мигранти в ЕС за последните 3 години и са добре дошли да останат :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 57. 57 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  До коментар [#5] от "Bicho Raro":

  +++! Китайска му работа, пак удрят дюшеша... Не стига, че излизат от комунизъма по префинен начин, ами "градят капитализъма" пак така. Забелязвам и нещо друго - преди години, китайските студенти в САЩ и ЕС драпаха да останат, сега се връщат в Китай.
  Баба ми навремето казваше - една сутрин, като се събудиш, ще видих китаец седнал мирно и кротко на прага ти... И крилатата й фраза - света ще се промени радикално, когато китаеца разбере, че досега е ял само гарнитурата!

 58. 58 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4104 Любопитно

  До коментар [#55] от "half_truth":

  Не мисля, че държавата ни е обеждавала който и да е да прави това. Просто имат нужда от работници и най-нормалното нещо е да наемат местни хора (българи).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK