Когато си поделиха Османската империя

Когато си поделиха Османската империя

© Associated PressПреди 101 години англичаните и французите си поделят голяма част от Османската империя - без да дадат думата на хората, които живеят в този регион. Раните, нанесени от тайното споразумение "Сайкс - Пико", кървят и до днес заради сбърканата регионална конструкция, която подхранва напрежението и войните, пише Керстен Книп за "Дойче веле".


През май 1916 година британският дипломат Марк Сайкс и френският му колега Франсоа Жорж-Пико сключват тайно споразумение, останало в историята като пакта "Сайкс - Пико". Но дали наистина този пакт е бил заговор на европейците срещу арабите, както твърди пропагандата на "Ислямска държава"? Мнозина араби са убедени, че е точно така. Германско-сирийският политолог Басам Тиби си спомня, че още на млади години интензивно се е занимавал с пакта: "В рамките на целия гимназиален курс темата за пакта "Сайкс - Пико" и раните, нанесени от него, беше централна в часовете по история. От тези рани страдат не само сирийците, но и всички останали араби", казва политологът.


Пактът "Сайкс - Пико": коренът на злото в арабския свят


С тайната договореност между Сайкс и Пико англичаните и французите си поделят голяма част от Османската империя още преди окончателно да са постигнали победа в Първата световна война - поделят си я, без да дадат думата на хората, които живеят в този регион. Французите получават териториите, простиращи се от днешния турски югоизток, през Северен Ирак и Сирия, та чак до Ливан. За британците остават земите в Южен и Централен Ирак. Останалата част от територията - днес там се намират Сирия и Йордания, Западен Ирак и североизточната част от Арабския полуостров - по замисъл трябва да се влее в едно ново арабско кралство под британско-френско попечителство.
В цялата история нелицеприятна роля играят и германците, които чрез демарш в Близкия изток искат да отслабят враговете си в Първата световна война. В тази война Германия е съюзник на Османската империя. С помощта на истанбулския халиф, който е висшата религиозна инстанция за мюсюлманите сунити, германците призовават всички араби на свещена война (джихад) срещу британците. В отговор британците сключват съюз с Хусейн бен Али, който е "пазител" на светите места Мека и Медина в днешна Саудитска Арабия и в тази си функция е вторият по важност религиозен авторитет след халифа.


През октомври 1915 година главният британски комисар на Египет Хенри Макмахън отправя примамливо предложение към Хусейн бен Али - ако арабите подкрепят британците, в отплата Бен Али ще получи възможността да си направи собствено арабско царство: "Великобритания е готова да признае и да спазва независимостта на арабите в рамките на предложените от Бен Али граници."


Сделката е сключена. Начело на арабите застава синът на бен Али, Файсал бен Хусейн. Заедно с британския агент Томас Едуард Лорънс, известен още като Лорънс Арабски, Файсал бен Хусейн наистина успява да изтласка османците.


След края на Първата световна война "новият ред" в региона се обсъжда на Парижката мирна конференция. Файсал настойчиво се застъпва за правата на арабите. "Вярвам, че великите сили ще поставят благополучието на арабското население над своите тесни материални интереси", казва той.


"Зад арабска фасада"


Файсал обаче греши. Франция и Великобритания не се отказват от тайното разделение на териториите, уговорено между Сайкс и Пико. Те допускат създаването на арабски държави, но единствено при условие че могат да ги контролират. Както съвсем ясно го казва тогавашният британски външен министър лорд Джордж Кързън, британските интереси просто трябва да бъдат скрити зад една "арабска фасада". Според него новите държави трябва "да се управляват и администрират под британско ръководство, да се контролират от истински мохамеданин и по възможност от арабски екип".


Когато си поделиха Османската империя

© Associated Press


Парижката мирна конференция взима решения със сериозни последици: тъкмо тя създава държавите Сирия и Ирак. С мандат от Обществото на народите през 1922 година е потвърдено раждането и на трета държава - Ливан. Пак с мандат на Обществото на народите през същата 1922 година е решено да се изгради "национално отечество за еврейския народ" - именно това е зародишът на бъдещ Израел. "Уверявам ви, че ние, арабите, не изпитваме никаква етническа или религиозна враждебност към евреите, каквато за съжаление е разпространена на много други места по света", заявява Файсал в Париж. Но в сблъсъка с една доста сложна действителност тези добри намерения скоро се провалят.


Само година по-късно Великобритания откъсва Транс-Йордания от Палестина и така поставя основите на днешното кралство Йордания. А още в края на 19 век британците са взели под своя закрила малкото емирство Кувейт, което след Първата световна война обявяват за независима държава.


История с лош край


В крайна сметка този "нов ред" в Близкия изток се оказва хранителна среда за многобройни войни и конфликти, които продължават до ден днешен. Ето само част от тях: напреженията между палестинци и израелци, които понякога стигат до война; ливанската гражданска война от 1975 - 1990; войната в Персийския залив, след като през август 1990 година Саддам Хюсеин окупира Кувейт; военните сблъсъци в кюрдските региони на Турция, в Ирак и по-късно в Сирия; и накрая - фаталната инвазия на САЩ през 2003 година. Поредицата от грешки в хода на тази операция и след нея създаде в крайна сметка най-опасното - религиозен военен фронт, който пък доведе до възникването на "Ислямска държава". Малко по-късно ИД се намеси и в гражданската война в Сирия.


В обобщение: всички тези трагедии не бива изцяло да се приписват на "новия ред", възникнал преди век. Тогава обаче бяха положени основите на една сбъркана регионална конструкция, която и до днес подхранва напреженията и войните в Близкия изток.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1346 Любопитно

  Дойче Веле за пореден път удариха дъното и с този си материал на практика подкрепят Ердоган, който от известно време също говори колко несправедлив е този договор и, че трябвало да се преразгледа.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 2. 2 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Те по подобен начин през 19-ти век Англия, Германия и Франция си поделят и Африка, но за това DW едва ли обича да пише.

 3. 3 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Защо не е написал и за Руската империя , на нея е трябвало да се дадат цялото Черноморие , проливите Босфора и Дарданелите и самият Истанбул. Договора е между Великобритания , Франция и Русия а по късно към него се присъединява Италия.
  Но благодарение на "непобедимата "руска армия и другарят Ленин този план не се осъществява а се стига до паметната дата 3 март 1918 на която е подписан Брест -Литовският мирен договор.
  Това руснаците никога не са го отричали , даже са го написали в Уикипедия.

 4. 4 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Абе те арабите ако бяха стока щяха да си живеят добре, независимо в какви граници. Не съм чувал за иракски националисти, сирийски националисти или йордански националисти да речем все са си араби. Та да не се оправдават с другите. И в Африка границите са слагани както им дойде ама не се бият вече 60 години за щяло и хне щяло.

 5. 5 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  Та подобни договори разделят Европа и след Втората световна война......но не това е причината за множеството конфликти тлеещи днес.А комплексите и дивият нациионализъм подхранван от имперска Расия.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 6. 6 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 323 Неутрално

  При положение, че местните така или иначе живеят с ценности от 7-9 век причини за конфликти те винаги ще си намерят - не им е точно този договор най-големия проблем на арабите.

 7. 7 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  1 милирд говорят един език, имат една религия, но нямат културата да единни.
  Затова се смятат за жертви и търсят вина другаде, но никога в себе си.

 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4256 Любопитно

  Както пише в статията истината е, че британците само използват арабите във войната си срещу Германия по време на ПСВ. А, пък германците ползват турците. Но, британците са постъпили доста по мръснишки и подло, защото обещават на арабите създаване на тяхна независимо кралство, а след края на войната си раздлелят региона с Франция излъгвайки по този начин арабите. Ще трябва да мине ВСВ за да получат местните арабски народи свои независими държави.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#7] от "transformator":

  Арабски всъщност говорят към 400 милиона от общо 1.6 милиарда мюсюлмани. А иначе причината е, че религията им е стъпила много здраво върху родово-клановата система, където хората от време оно са били в непрестанни конфликти за контрол над оскъдните ресурси на пустинята.

 10. 10 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Държави се създават, ама няма кой да ги управлява, поради културологично прекъсване и интелектуална дупка в развитието им.

 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2096 Весело

  Преди белите хора да стъпят в Африка местните се избиваха без да влизат в противоречие с местната естетика, култура и морал. Проблемите дойдоха с европейците, които им промениха културата, естетиката и морала.

  подпис
 12. 12 Профил на KalST
  KalST
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Апропо, подобно тривиално чертаене на границите от страна на британците е довело и до напрежението в другия край на Средния изток - между Пакистан, Индия, Бангладеш, Афганистан и прочие.

 13. 13 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 472 Неутрално

  И в Африка границите са слагани както им дойде ама не се бият вече 60 години за щяло и хне щяло.
  —цитат от коментар 4 на Jumbo Jet


  Сигурен ли си? Я виж това "списъче":

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_conflicts_in_Africa

  I had a dream, Joe
 14. 14 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Е сега, поне имат оправдание, защо се избиват, с противоречия,
  Докато преди работата беше безмислена, защото не знаеха защо се колят!

 15. 15 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Когато си Ебан у глАво и кьопав да си подредиш държавата, все ще се намери някой в миналото да ти е крив за днешното дередже. На арабите Англия и Франция им виновни за нещо отпреди 100 години, нас - турците ни "поробили", ама ние вече 140 години сами свободно си се плетем в кълчищата, на сърбите - американците им криви, че не им позволиха да изколят бошняците и албанците докрай.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 16. 16 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#12] от "Kaloyan Stoychev":

  Апропо, подобно тривиално чертаене на границите от страна на британците е довело и до напрежението в другия край на Средния изток - между Пакистан, Индия, Бангладеш, Афганистан и прочие.
  —цитат от коментар 12 на Kaloyan Stoychev


  Пакистан и Бангладеш се отделят от Индия след напускането на британците.

 17. 17 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  До коментар [#7] от "transformator":

  Арабите не са един милиард, ще се учудите, колко са малко.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4256 Любопитно

  До коментар [#2] от "Лео":

  Имало материали и по тази тема в ДВ. Например мрачното колониално минало на Германия в Африка. Ако, се интересуваш от темата набързо ще ти намеря някоя статия по тази тема и ще ти я споделя тук. :)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  "В обобщение: всички тези трагедии не бива изцяло да се приписват на "новия ред", възникнал преди век. Тогава обаче бяха положени основите на една сбъркана регионална конструкция, която и до днес подхранва напреженията и войните в Близкия изток.”

  Ами точно така е - с годините противоречията заложени преди век само се мултиплицират, защото върху сбърканата конструкция се трупат и нови грешки - напр. преразпределението сле ВСВ!

  I Want To Believe
 20. 20 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  "Парижката мирна конференция взима решения със сериозни последици: тъкмо тя създава държавите Сирия и Ирак."

  Малко известен факт е, че според спогодбата Сайкс - Пико нефтените находища в кюрдските райони на днешен Северен Ирак са попадали в Сирия (за която се е предвиждало да бъде под френско влияние). Когато по-късно на Парижката мирна конференция тези райони са били включени в Ирак (поради британски натиск) американският президент Уилсън едва е успял да предотврати сблъсък между Лойд Джордж и Клемансо.

 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4256 Любопитно

  До коментар [#16] от "lustmord":

  Грешиш. Пакистан и Индия обявяват своята независимост по едно и също време (август 1947 г.). И създават своите държави по едно и също време . А, Бангладеш създава своята държава едва през 1971, като новосъздадената държава се цепи от Пакистан.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Значи, виновни са империалистите , че нещо се договаряли преди 100 години, а не са виновни

 23. 23 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Племенни войни, подправени с религиозни различия, добре оправдани с исторически намеси. И така над 150 години.

 24. 24 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иво":

  Говорихме, за принципната разлика, че не британците са настоявали за разделянето на бившата им колония а за това, че при преговорите за предаването на властта местните елити са искали такова разцепление.

 25. 25 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 738 Неутрално

  "Преди 101 години англичаните и французите си поделят голяма част от Османската империя - без да дадат думата на хората, които живеят в този регион."
  По същия начин чертаят и безумни граници и в Европа и на Балканския полуостров. Режат парчета от България, населени с българи, създават изкуствената държава Югославия.

 26. 26 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Териториалните претенции, междуетническото и междурелигиозно напрежение във всички бивши земи на османската империя не свършват.

 27. 27 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  а, да, поредният отрязък на тема лошия запад и добрия, но пострадал ориент. ако западът носи своите колониални грехове, то те не могат да се превръщат във вечно оправдание за арабския свят. изоставен на собствения си ход, той се изражда или в секуларни диктатури, или в шариатски мракобесни режими.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 28. 28 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  Този договор е турският Версай ... и разпада на Турция още не е завършен.
  На авторът му убягва ФАКТА , че Турция ЗАГУБИ Първата световна война заедно с Германия, Австраоунгария и България ... и беше орязана също като нас.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 29. 29 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Дойче Веле за пореден път удариха дъното и с този си материал на практика подкрепят Ердоган, който от известно време също говори колко несправедлив е този договор и, че трябвало да се преразгледа.
  —цитат от коментар 1 на Bicho Raro


  Със сигурност има и други мераклии да преразгледат "Сайкс - Пико", не е само Ердоган. Затова започват да ни обясняват колко несправедлив е "Сайкс - Пико". Не че този път ще прекроят границите в полза на местните народи. Просто им трябва повод за новото преразпределение.

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7308 Неутрално

  След всяка война победителите си делят територии, като баница. Само техните интереси имат значение. местните са някакви аборигени, които не могат да се справят сами. И пак тези, които са попаднали под влияние на по-високо развити от тях са извадили късмет. Но какво да кажем ние.

 31. 31 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#17] от "DDR":

  200 млн , като половината са в Египет

 32. 32 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2284 Разстроено

  Подобни мисли доведоха да Втората световна война ...
  Ако някой са забравили как свърши ... можем да повторим !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 33. 33 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  1 милирд говорят един език, имат една религия, но нямат културата да единни.Затова се смятат за жертви и търсят вина другаде, но никога в себе си.
  —цитат от коментар 7 на transformator
  И ние сме от една религия и един език, ама няма начин да бъдем единни, когато е заложена несправедливост = няма как да съм единен с костоваците, които ми нарязаха завода и не ми платиха заплатите.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 34. 34 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  тези, които са попаднали под влияние на по-високо развити от тях са извадили късмет. Но какво да кажем ние.
  —цитат от коментар 30 на Роси


  Казвате, поне като ще ни владее някой, това да беше Англия :) Миналото си е минало. Да гледаме напред. В наше време някои се борят за нов световен ред, важно е днес да сме в час, за да не изпуснеме влака и този път.

 35. 35 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#15] от "simval":

  Прав сте абсолютно.
  Само да добавя - за легендите, че СССР ни е поробил..
  Ами простата истина и факт е, че Чърчил ни е харизал на на Сталин.
  Ей така, като на обикновен джамбазлък.
  Умеят ги тез работи англетата....

 36. 36 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  днес да сме в час, за да не изпуснеме влака и този път
  —цитат от коментар 34 на half_truth
  Ердо е в Пекин и Турция е в пояса на коприната
  - ние сме извън пътя на коприната и извън газовия поток
  Турците хванаха рейса , ... ние пак изтървахме влака

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 37. 37 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#33] от "dark'star":

  "... които ми нарязаха завода и не ми платиха заплатите."

  Милият той.
  Моите съболезнования.
  Оттогава досега ти имаше време да направиш собствена фабрика вместо да хленчиш като арабите.

  ПП. Само не си мисли, че защитавам несправедливостта.


  Аз не зареждам в Лукойл.
 38. 38 Профил на Стойчо
  Стойчо
  Рейтинг: 748 Весело

  Току-що ни разказаха, за комплеските на арабите, аналогични на вечното извинение „ако не беше турското робство“ ;)
  И? Щяха да си направят по-читави държави ли? (петролът е ценност отскоро ;)

  Стойчо
 39. 39 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#33] от "dark'star":"... които ми нарязаха завода и не ми платиха заплатите."Милият той.Моите съболезнования.Оттогава досега ти имаше време да направиш собствена фабрика вместо да хленчиш като арабите.ПП. Само не си мисли, че защитавам несправедливостта.
  —цитат от коментар 37 на simval
  Всеки си плаща и всичко се плаща ... тези които са си построили фабрики с окрадено ще има пак да хленчат половин век :-) давам пример защо в някои държави нищо не се получава и няма да се получи НИКОГА ... защото все някой има да си го връща на някого. За това в бившите провинции на Османската империя хората не искат да живеят, а искат враговете им да умрат ... на ВСЯКА ЦЕНА = гледай какво става в Диярбекир, Джизре, Шърнак, Силвание

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 40. 40 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#36] от "dark'star":

  Споко, влака още не е тръгнал, ама сте прав че турците са в час и гледат да заемат позиции. И ние трябва да сме в час.

 41. 41 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  Не съм съгласен в изводите. Наслоените традиции в арабския свят са стигнали до ситуацията днес.
  Примерът е в следната притча:
  "Срещнали се двама араби в пустинята, разтеорили ръце и се прегърнали. После паднали мъртви. Всеки забил нож в гърба на другия"
  Това е ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 42. 42 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Точно и ясно казано!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 43. 43 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  германия винаги е по-така... явно и изтеглянето от Инджирлик ще има последствия...

 44. 44 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3209 Весело

  До коментар [#26] от "half_truth":

  "Териториалните претенции, междуетническото и междурелигиозно напрежение във всички бивши земи на османската империя не свършват"
  ==================================
  Ако се замислиш, то и със земите на Британската е така. Индиите се делиха с кръв до отделянето на Бангладеш. Индия и Пакистан още се ежат за някакъв ледник, британците бутаха ирландци в затворите, шотландците пак мислят дали да се цепят, само Уелс е доволен.
  Да не припомням СССР, която се разпадна, а най-високият връх Комунизъм вече се казва Исмаил Самани.

  Еретик
 45. 45 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2591 Гневно

  Авторчето Керстен Книп не се коркай! Трябва само да подкрепите справедливата борба на турското султанче Ердо за възраждане на Османската империя и всички араби и славяни ще заживеят мирно и щастливо както преди 100 и кусур години!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 46. 46 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2591 Гневно

  Защо не е написал и за Руската империя , на нея е трябвало да се дадат цялото Черноморие , проливите Босфора и Дарданелите и самият Истанбул. Договора е между Великобритания , Франция и Русия а по късно към него се присъединява Италия.Но благодарение на "непобедимата "руска армия и другарят Ленин този план не се осъществява а се стига до паметната дата 3 март 1918 на която е подписан Брест -Литовският мирен договор.Това руснаците никога не са го отричали , даже са го написали в Уикипедия.
  —цитат от коментар 3 на lout66


  Какво Черноморие бълнуваш? Ако ги интересуваше Черноморието ни щяха да направят някой десант а те се ограничават само да помагат на Румъния. За твое сведение непобедимата без кавички от турците руска армия им нанася тежко поражение на Кавказкият фронт и фактически освобождава историческите земи на Армения но националните предатели болшевиките ги връщат обратно на турците!
  До коментар [#3] от "lout66":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 47. 47 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  и със земите на Британската е така.
  —цитат от коментар 44 на Костадин Иванов

  Естествено. Ама някой се опитват да ни убедят, че ако всеки по-голям етнос си има отделна държава, това ще реши проблема с войните. Не е вярно. Ето го Косово. Единственото решение е да се научиме да живееме заедно.
  Иначе междуетнически и междурелигиозни войни е имало и вътре в империите има и след разпада им.

 48. 48 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#33] от "dark'star":"Оттогава досега ти имаше време да направиш собствена фабрика
  —цитат от коментар 37 на simval
  Въздържам се да коментирам ти какъв си можел да станеш ... за да не ме баннат ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 49. 49 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#35] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Чърчил,
  е бил премиер на Великобритания и роден британски аристократ.
  През целия си живот се е домогвал и е преследвал две цели:
  собствената си кариера и запазване и разрастване на влиянието на Великобритания.
  За постигането на тези цели не се е гнусял от нищо!

  Изключително несириозно е да се твърди, че той е дал нещо в ущърб на Великобритания, на който и да е, а още повече на Сталин.

  Модератора е неадекватен!
 50. 50 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 545 Любопитно

  До коментар [#12] от "Kaloyan Stoychev":

  Забравил си мамашата ти -РОССИЯ или не си запознат с историята на света.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 51. 51 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Какво Черноморие бълнуваш? Ако ги интересуваше Черноморието ни щяха да направят някой десант а те се ограничават само да помагат на Румъния.
  —цитат от коментар 46 на Julian Mall


  Хайде, пак се почна с фантазии на кило! С какво ще направи десант матушката ти, бре драги. С лодки еднодръвки? Те Англия и Франция не успяха в Галиполи, той нещастния руски флот ще праща да прави десант.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иво":

  Абе, я вземи отвори някой атлас, че нещо ти бяга географията...! Къде е Пакистан, къде е Бангладеш?! И как точно, Бангладеш се е отцепил от Пакистан?
  В голяма загадка ни хвърляш...! :)

  Бивш tww09306483.
 54. 54 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2939 Неутрално

  До коментар [#53] от "tww09306483":Бангладеш се е отцепил от Пакистан
  .....»» Това ли твърди Иво? Изглежда странно наистина , но Бенгал е бил разделен на западна част( отишла към Индия) и източна със сегашната столица Дака, образувала Източен Пакистан. Преимуществено мюсюлманският Бангладеш обаче започва борба за своята независимост от Пакистан, увенчала се с успех през 1971.

 55. 55 Профил на frequentflyer
  frequentflyer
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Добре че са ингилизите да гетнат всички негативи ... след 100 години. Разбира се че са виновни за всичко! Без да ги питат свалиха от дърветата всички човекоядци, пак без тяхното съгласие научиха същите тези скевинджъри да четат и пишат на английски език, наложиха им най-брутално прогнилото си прецедентно право и за капак образоваха в Оксбридж цялата им "елит" т.е. камиларите.

 56. 56 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4212 Неутрално

  До коментар [#53] от "tww09306483":

  Иво е прав, но има някои подробности по въпроса за линията на сър Сирил Радклиф, председателят на Граничната Комисия. На база решението на Британския Парламент по Закона за Разделянето на Индия на 15 юли 1947 Британска Индия е разделена на Съюз на Индия и Доминиона на Пакистан, който включва Източен Бенгал (западен Бенгал е към Индия, заедно с източен Пунджаб), сиреч днешния Бангладеш е в Източен Пакистан поради верския принцип на разделението.
  Реално първата груба граница е прокарана от Лорд Уотъл като предварителна стъпка в помощ на лорд Маунтбатън, все още Вице-Крал на Индия през февруари 1947. Идването на Радклиф се налага като допълнителен глас в уреждането на споровете между Мусюлманската Лига на Джиндал и Неру и Пател за Индийския Национален Конгрес. Маунтбатън и Радклиф са състуденти, така че те налагат доста бързо решението от 15 юли, което обаче не се публикува до 17 август 1947 по политически причини.
  Интересното е че Радклиф никога преди това не е бил в Индия. Неговата позиция е била "каквото и да решим, някои ще се сърдят". Той въобще не е познавал Бенгал и племената живеещи там. В края на мисията си той изгаря всички съпътстващи документи и си заминава. На 16 август на Индия и Пакистан се дават два часа да се запознаят с договора, след което той е публикуван на 17.
  Сърцевината на проблема в Източен Пакистан (Бангладеш) е пристанищният град Читагонг и околностите му, където 97% от жителите са будисти, не мюсюлмани.
  Войната за независимост в източен Пакистан води до независимостта на Бангладеш през 1971 г., но границата с Индия е утвърдена едва на 16 май 1974 в договора подписан от Индира Ганди и шейх Муджибур Рахман след размяна на гранични територии.

 57. 57 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  На по-малко от 2 страници е дадено блестящо сбито описание на цялата тази геополитика в написаното около 1905 г. "Краткое пособие по русской историй" Ключевски.

  Той посочва, че западните сили разбирали добре, че на изток зад и в османската империя географски стоят племена с много изостанали разбирания за света. Разбирала го е и Русия. Затова и всички договори и т.н. в една или друга степен запазват Турция, защото тя е вече свързана с Европа икономически и е намерила вече някакви приемливи норми на общуване с Европа, но ако се разпадне, не се знае какво ще дойде след нея и дали може да се контролира. На практика това е почти съвремнно документално описание за онова време.

  От днешна гледна точка може да изглежда всякак, но възникването на ИДИЛоподобно образувание е било реално заплаха дори по онова време.

 58. 58 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  А! Какво е това бе? Не бяха ли СССР и Германия дето са поделили Полша? ДВ са объркали новините?
  А иначе не, разбира се че не! Как Западните държави ще са виновни! Не са виновни! Виж, над два века държаха повече от половината свят в свободен пазар, а те, пустите му колонии не се развиха на пук на всички икономически теории. Днес пак западните страни пак налагат свободен пазар и пустите му "развиващи се" пак не се развиват. А тия от соца даже назад се върнаха. Само един Китай се развива, дето още не могат да го натикат в калъпа на свободния пазар и държавната ненамеса.
  Еййй голям тарикатлък има тоя Запад!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK