Какво се случи с Бразилия година след импийчмънта на Русеф

"Пучист" пише на тениски с лика на президента Мишел Темер.

© Ricardo Moraes, Reuters

"Пучист" пише на тениски с лика на президента Мишел Темер.Измина една година от импийчмънта на бразилския президент Дилма Русеф. Ако наследникът ѝ Мишел Темер се е надявал да успокои Бразилия след битките, които разделиха страната миналата година, последните дни доказаха, че той все още е далеч от тази цел.


Президентът Темер, който ще управлява само две години и половина, е съсредоточил вниманието си върху прокарването на икономически реформи, които го правят крайно непопулярен. Особено като се има предвид, че те се правят през период на дълбока рецесия - най-тежката в историята на страната.


И така, дали Бразилия е на път да одобри важни реформи и веднага след това да избере правителство, което обещава да ги отмени? Бъдещето на най-голямата икономика в Латинска Америка далеч не е сигурно.


Една история за две страни
Бразилия на Мишел Темер често изглежда като две различни страни. В едната, където рекордните 13.5 милиона души са безработни, настроението е мрачно. Според проучване на общественото мнение трима на всеки четирима бразилци не одобряват сегашното правителство.


Пазарните играчи обаче говорят за друга страна. Бразилската фондова борса е в голям подем, откакто Темер дойде на власт. Инфлацията и лихвените проценти падат рязко и много анализатори прогнозират, че рецесията вече е отминала, въпреки че икономическият растеж вероятно все още няма да е особено висок тази година.


Големият дебат за пенсиите


Правителството твърди, че рецесията е била причинена от разширяващата се пропаст между разходите и приходите. Президентът Темер предлага да ремонтира икономиката, като ребалансира бюджета, започвайки от скъпо струващата пенсионна система.


В края на април обаче хиляди излязоха по улиците срещу неговия план - първата обща стачка в Бразилия от повече от две десетилетия.


Фотогалерия: Безредици избухнаха на първата от 20 г. национална стачка в Бразилия >


В големи градове като Рио де Жанейро и Сао Пауло се стигна до сцени на насилие. Според едно проучване 71% от бразилците са против промени в пенсионното законодателство, съгласно които хората ще работят повече и ще внасят повече пари в държавната пенсионна система.


Печеливша поредица


Само няколко дни след протестите обаче правителството прокара спокойно реформата през една от комисиите в Конгреса, като че ли нищо не се е случило.


"Майката на всички реформи" по всяка вероятност ще бъде гласувана от долната камара на законодателния орган на пленарно заседание по-късно този месец. Представители на правителството и много анализатори прогнозират, че Темер може да издейства приемането на реформата най-рано през септември.


През първата му година на поста поредицата победи на бразилския президент в Конгреса е впечатляваща. Особено когато бъде направено сравнение с неговата предшественичка Дилма Русеф, която не съумя да си осигури гласовете дори на една трета от депутатите, за да избегне процедурата по импийчмънт.


Миналата година Темер одобри промяна в конституцията, налагайки таван на разходите, замразяващ в реални измерения националния бюджет за период от 20 години.


А броени часове преди общата стачка Конгресът прие без притеснения трудовите реформи на държавния глава, които улесняват наемането и съкращаването на работна ръка и отслабват позициите на профсъюзите.


Слабо популярният президент


Това, че един президент успява да получи своето в Конгреса, не означава непременно, че той е популярен. Темер често казва, че силата му идва от липсата на привърженици.


Повечето хора, които индиректно гласуваха за него на изборите през 2014 година, когато той бе кандидатът за вицепрезидент на Дилма Русеф, сега го презират заради това, което приемат за предателство.


Колкото и да е странно, това го поставя в удобната позиция да не трябва да се опитва да се хареса на избирателите. "Популярността ще дойде по-късно. Моят план е реформите да бъдат одобрени, страната да се върне на верния път. Това е единствената ми цел", каза Темер в реакция на проучванията на общественото мнение. Неотдавна той обеща да се оттегли от политиката след 2018 година.


Завръщане на Лула?


Дилма Русеф бе протеже на Лула да Силва.

© Paulo Whitaker, Reuters

Дилма Русеф бе протеже на Лула да Силва.

По ирония на съдбата успехът на Темер в одобряването на непопулярните реформи може да се окаже пагубен за самия него.


Проучванията на общественото мнение в последно време навеждат на мисълта, че бившият президент Луис Инасио Лула да Силва, известен като Лула, се очертава като най-силния претендент на президентските избори догодина, които ще са първата възможност за бразилците да кажат своята дума за националната политика след импийчмънта миналата година.


Лула обвинява своя някогашен съюзник, че е бил "мозъкът" на държавен преврат срещу Русеф. Главната причина за преврата според Лула е била прокарването на реформите, които "отменят исторически права на работниците и принуждават хората да работят по-дълго".


Тази логика, изглежда, се харесва на част от електората. През последните няколко седмици с напредването на реформите през Конгреса подкрепата за Лула в проучванията също се увеличи.


Той обаче може дори да не бъде допуснат да се кандидатира за президент и да отиде в затвора преди изборите догодина, тъй като са му повдигнати пет различни обвинения в корупция. Лула се яви в съда по-рано тази седмица.


След две дълги години на разследвания, широкомащабното разследване за корупция в държавния петролен гигант "Петробрас" най-накрая ще стигне своята кулминация тази година.


Какво следва?


След скандала малцина политици в Бразилия запазиха реномето си. С изключение на Лула на практика всички добре познати политици от водещите партии са с много нисък рейтинг в проучванията.


Това може да остави вратата отворена за някои новобранци като крайнодесния депутат Жаир Болсонаро и кмета на Сао Пауло и бивш водещ на телевизионното предаване "Стажантът" Жоао Дория.


Картината на този етап обаче е прекалено неясна, за да бъдат давани каквито и да било прогнози. Начинът, по който се финансират предизборните кампании, освен това бе подобрен от 2014 г. и ролята на частните пари бе намалена драстично.


Мнозина са на мнение, че сагата с импийчмънта миналата година е затворила една объркваща глава от историята на Бразилия. Сега, ретроспективно погледнато, изглежда, че тя е отворила най-непредсказуемата глава.


Никой не може да предскаже бъдещето на Бразилия. Избирателите ще го решат догодина. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  "Инфлацията и лихвените проценти падат рязко и много анализатори прогнозират, че рецесията вече е отминала, въпреки че икономическият растеж вероятно все още няма да е особено висок тази година"

  Всъщност засега в Бразилия все още няма увеличение на БВП. Прогнозите за 2017 г. са за увеличение с 0,2%:

  http://www.tradingeconomics.com/brazil/gdp-growth

 2. 2 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4131 Неутрално

  Лула и популизъм, нормално периодично осцилиране в екстемните колебания на пазарите и политиката в Бразилия.

 3. 3 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Успех на Темер! Ясно е че и той е корумпиран както и всички останали, но той поне прави нужните реформи с които да изкара Бразилия от икономическото блато в което я вкараха левундерите на Лула и Дилма с отвратителната си икономическа, социална и финансова политика и най-вече с огромната си корупция.
  Иначе силно се надявам да вкарат Лула скоростно в панделата. Ясно е че той е кръстникът на цялата мафия. Друггото са приказки за малки деца: как всички около него крали в уникални на планетата мащаби а той на върха естествено нищо не знаел и не чул и видял.
  Надявам се на изборите догодина да се кандидатира Серджо Моро. Той има потенциял да изрине боклука: прави го и в момента като представител на съдебната система.

 4. 4 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4249 Любопитно

  "Според проучване на общественото мнение трима на всеки четирима бразилци не одобряват сегашното правителство."

  Тоест цели 75% от населението. Това правителство и този президент ще бъдат издухани от властта на следващите избори в Бразилия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Неутрално

  Не виждам проблеми скоро Дилма Русеф да Стетан е пак президент :) По ББ модел...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Неутрално

  Поправка: да стане :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Темер е корпоративния пратеник във властта, в началото го отричаше, после мълчеше, а сега казва: "Да, и какво? Не ми пука, че ме мразите, догодина си тръгвам."
  Бразилия десетилетия тънеше в ужасяваща масова нищета и шепа несметно богати.
  Нарицателно стана даже - «Латински модел».
  При Лула нещата леко се промениха, Дилма добави.
  Но парите, медиите, подкупите и политиците си останаха в техните врагове.

 8. 8 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  А, какво става с Русеф, която не успя да избегне импийчмънта

 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  Това, че един президент успява да получи своето в Конгреса, не означава непременно, че той е популярен. Темер често казва, че силата му идва от липсата на привърженици.
  =========
  .....а това значи ,че бразилския парламент , въобще не принадлежи на бразилците !
  Явно бразилската политика , и тя се вмирисва от към главата .....
  В лицето на Темер , липсата на скрупули и народен вот е последвана от нулевото чувство на политическата съвест.
  Колониализма в Бразилия си е продължавал , а ние сме нямали хабер !

  Bukalemun
 10. 10 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 969 Неутрално

  не тази, миналата събота, Събота, 150, БНР. Българрин, преподавател в Бразилия.-
  Година след импичмънта на Дилма Русев, тя е на свобода, защото няма никакви обвинения срещу нея! Но този, който организира импичмъната-председателя на долната камара на парламента, е в затвора за 15 години! За корупция. Същия е бил информатор на ЦРУ. Сегашния "президент" на Бразилия се ползва с 0,01% подкрепа, но за Бразилия това не е нещо ново. В Бразилия няма практика за предсрочни избори, които до някъде биха легитимирали управлението! -край на преразказа.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 11. 11 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Да оставим настрана реформите в пенсионната система и профсъюзите. Новият президент да каже защо Бразилия е в най-тежката икономическа криза от 20г насам. При Дилма всички завиждаха на бразилския икономически възход.

 12. 12 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1584 Весело

  До коментар [#9] от "eti mehter":

  Ети, Гюлен управлява Бразилия :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK