Корковата индустрия се измъква от кризата с тапите за вино

Корковата индустрия се измъква от кризата с тапите за вино

© ReutersПреди 10 години акциите на "Кортишейра Аморим" (Corticeira Amorim), най-големият в света производител на коркови изделия, не изглеждаха привлекателни за инвестиции.


Най-големият ѝ клиент - винарската индустрия, флиртуваше с евтини заместители, заплашващи господството на корка. Мнозина водещи винарни започнаха да използват пластмасови тапи или бутилки с капачки на винт, като обвиняваха корка, че понякога променял вкуса на виното им.


Това вече е минало. Корковата индустрия се завръща на пазара.
Износ на корк от Португалия (в милиони евро)

© Reuters

Износ на корк от Португалия (в милиони евро)


Акциите на търгуваната на борсата в Лисабон "Кортишейра Аморим" вече струват 6 пъти повече, а износът на корк от Португалия - доминиращият производител в света - се върна към пика си отпреди 15 години.


"Преди 12, 14, 15 години прогнозите за корка изобщо не бяха оптимистични. Днес сме на съвършено различна позиция в сравнение с това, което навремето хората смятаха, че е възможно", казва Карлуш Жезуш, маркетинг директор на компанията.Американският Съвет за качеството на корка изчисли, че през 2009 г. в страната продажбите на пластмасови тапи и алуминиеви капачки за бутилки, произвеждани от имена като австралийската "Амкор" (Amcor), са заели почти половината пазар. Капачките на винт доминират австралийския пазар и се използват също в Чили и Южна Африка.


Но интересът към корка се засилва, отчасти заради инвестирането в методи за откриване и премахване на онези части от корковите кори с микроскопична гъба, които може да придадат особен вкус на виното.


В САЩ днес делът на корка достига 60%, а на световния пазар, който според "Аморим" възлиза на 1.3 млрд. долара годишно, наближава 70%. И това е само началото на битката за пазарен дял.


Световен износ на корк (в%) за 2015г.

© Reuters

Световен износ на корк (в%) за 2015г.


Битката за Китай


Китай се въздига като огромен нов пазар, тъй като хората със стандарт на средна класа са повече от 100 милиона души и развиват вкус към виното. Затова от корковата индустрия и конкурентите им водят битка за спечелването на тези китайци. Засега изглежда, че коркът печели.


"Това е традиция. Тя е символ на престиж", казва Матю Гонг, базиран в Шанхай говорител на големия китайски вносител на вино ASC Fine Wines. Все пак, добавя той, китайските потребители постепенно ще спрат да се вълнуват толкова от запечатването на бутилките, защото пазарът се разраства към младите хора, които не са претенциозни и пият евтини вина. "На все повече хора им е все едно дали тапата е от корк или пластмаса. Но що се отнася до вината от висока категория, коркът е предпочитан."


Износът на продукти от корк за Китай се е увеличил с 22% през 2016 г., съобщава асоциацията на производителите APCOR. Като най-голям купувач на австралийски вина Китай има потенциал да влияе върху това как се запечатва виното в страна, където доминират бутилките с капачки на винт.


Видове продукти от корк, които се изнасят (дял в %): тапи, строителни/декоративни материали, суровина, други.

© Reuters

Видове продукти от корк, които се изнасят (дял в %): тапи, строителни/декоративни материали, суровина, други.


От федерацията на винарите в Австралия настояват, че коркът не разширява позициите си при тях. "Със сигурност няма такава тенденция в Австралия и Нова Зеландия. Все още правим предимно капачки на винт", казва председателят Тони Баталини. Според него винтовите капачки се използват в около 90% от бутилките.


Роботи и лазери


Във войната с пластмасата и винтовите капачки "Аморим" използва роботи, лазери и уреди за хроматографски анализ. С тяхна помощ се засича най-невидимият елемент, предизвикващ промяна във вкуса на виното. Това е химическото съединение ТСА (2,4,6-трихлороанизол), което е с концентрация от няколко части за трилион, или еквивалентът на капка в такова количество вода, че да се запълнят 20 плувни басейна с олимпийски размери.


В португалския район Алентежу внимателно отделят кората от корковите дъбове. След това във фабриките на "Аморим" край Порто тя се нарязва на плочи и се обработва с пара. После се нарязва на малки парчета, които се подават от роботи към машините са производство на тапи. След това те се селектират и полират с лазери. Тапите с най-високо качество се подават ръчно от работници към уредите за хроматографски анализ.


Корковата индустрия се измъква от кризата с тапите за вино

© Reuters


Процесът за индивидуален контрол на качеството NDTech, разработен от "Аморим", е резултат от повече от 700 милиона евро, инвестирани от португалската коркова индустрия в ново оборудване и изследвания. Други компании се надяват скоро да ги догонят.


Индустрията започва да изработва за по-евтините вина и по-евтини тапи без ТСА, които се правят от накълцан корк. Това вече е практика в "Аморим" и във френско-португалската група "Лафит" (Lafitte Group). Инвестициите в разработки и изследвания са отговор на кризата, достигнала пика си в началото на ХХI век, когато дори елитни европейски винари започнаха да преминават на винтови капачки.


През 2005 г. например "Ларош" (Laroche Wines), собственост на "АдВини" (AdVini), бутилира цялата си реколта шабли с алуминиеви капачки. Но 10 години по-късно винарната с годишни продажби за 25 милиона евро се върна към традицията. Сега тя отново използва корк за високия клас Grand cru, Premier cru и повечето от специалната си селекция. От края на 2016 г. компанията бутилира елитните си вина с технологията NDTech.


"След кризата с корка замърсител индустрията мина в отбранителна позиция. Но те сториха невероятни неща да променят ситуацията. Качеството на корка драстично се подобри през последното десетилетие", казва Грегори Виеноа, технически директор в "Ларош".


Корковата индустрия се измъква от кризата с тапите за вино

© Reuters


Жоау Руи Ферейра, ръководител на APCOR и главен изпълнителен директор на производителя на коркови тапи WFScork, казва, че целта не е да си върнат доминиращото положение от края на миналия век, когато световният дял на тази индустрия е бил 95%. Вместо това те се фокусират върху елитните вина, които днес са значително по-голяма част от пазара. "Тенденциите са съвсем ясни - световното потребление на вино се мести от количество към качество", казва Ферейра.


Корковата индустрия се измъква от кризата с тапите за вино

© Reuters


Винарите още не са убедени


Авторитети в бизнеса с вино още не са убедени, че е намерено решение, и смятат, че коркът продължава да създава сериозен проблем, като променя вкуса.


Според APCOR до 1.2% от бутилките с вино са засегнати от проблема с ТСА, но някои производители и критици твърдят, че има откъслечни данни за по-голям дял.


Лиза Пероти-Браун, която пише за сайта Robert Parker Wine Advocate, каза през април, че при дегустирането на повече от 900 вина в окръг Сонома в щата Калифорния е изхвърлила до 8% от пробите заради това, че вкусът им е бил повлиян от корка.


Тя предупреждава, че въпреки високите стандарти, които поддържа "Аморим", ТСА все още може да повреди вино, като приглуши или промени аромата и вкуса му.


Корковата индустрия се измъква от кризата с тапите за вино

© Reuters

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Е, тук задължително се вика „НАЗДРАВЕ“ ;) !

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 2. 2 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1315 Весело

  “Лиза Пероти-Браун, която пише за сайта Robert Parker Wine Advocate, каза през април, че при дегустирането на повече от 900 вина в окръг Сонома в щата Калифорния е изхвърлила до 8% от пробите заради това, че вкусът им е бил повлиян от корка.”

  Това не е никак малко!
  Единственото спасение е ако докажат, че корковите тапи променят вината за добро!

  I Want To Believe
 3. 3 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Една радостна и добра новина!
  Пластмасовите шишета, тапи, и прочие амбалаж и опаковки са най-големия замърсител на съвременния свят, а автомобилите и енергетиката на въздуха.
  Радостно е, че пазара реагира правилно и постепенно започва да изхвърля фалшивите пластмасови заместители в полза на доказаните като корка и стъклото. Нещо подобно се случи с пластмасовите бутилки за бира, които така и не се въведоха в нормалните страни(за разлика от при нас), но накрая дори и ние взехме да ги отбягваме.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 4. 4 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  За мене пък корковата тапа си е част от ритуала по пиене на вино. Винтовата капачка приемам само по изключение за младо, трапезно бяло вино и то с леко неудолетворение. Среден и висок клас бутилка като я видя с винт и я връщам на рафта в магазина.

 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2404 Неутрално

  "Процесът за индивидуален контрол на качеството NDTech, разработен от "Аморим", е резултат от повече от 700 милиона евро, инвестирани от португалската коркова индустрия в ново оборудване и изследвания"

  Това звучи внушително, да е разработен индивидуален безразрушителен ( оставаше и да е разрушителен:)) тест за всяка тапа, но това няма как да не се отрази и на цената, освен ако не става дума за редки и скъпи вина, което не се изснява в статията.

 6. 6 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 2125 Любопитно

  В португалския район Алентежу внимателно отделят кората от корковите дъбове. След това във фабриките на "Аморим" край Порто

  Забележете отново дълбоките различия и в тази условно средиземноморска страна - суровината се добива в плодородния земеделски юг и се кара за преработка в предприемчивия полупланински север.

 7. 7 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#2] от "2.5":

  Всъщност, точно заради корковите тапи, когато отидеш в ресторант опитваш виното. Не е както много си мислят че е заради това дали е хубаво или лошо - това никога не е повод за смяна на бутилките. Само когато корка е развалил вкуса ти имаш право да поискаш смяна.

 8. 8 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Интересно, точно по тази тема си говорихме преди седмица с едни приятел, който вняся българско вино в САЩ. Той шеговито каза, че ако китайците започнат масово да пият вино, неминуемо ще минем на пластмасови тапи, защото коркът няма да ни стигне. Аз също предпочитам корковите тапи на виното, пред всякакви пластмасови заместители и боклуци, но с увеличаването на продукцията и консумацията на вино по света ми е интересно докога ще можем да разчитаме на корка.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4425 Любопитно

  До коментар [#8] от "andreas_hofer":

  Да, имаш право. Китай става все по-голям пазар за вино и като консумация и като внос, и даже като тяхно местно производство. Ако, търсенето се увеличи дали тези две страни - Португалия и Испания, които основно прозвеждат коркови тапи ще могат да удовлетворят увеличеното търсене на корк?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#9] от "Иво":

  Именно, Иво, точно това е големият въпрос. И си прав, китайците агресивно настъпват във винената индустрия и прозивеждат все повече вино, но също и купуват европейски винарни. Миналото лято с изненада научих, че една приятна испанска винарна до Толедо Capilla del Fraile, която произвежда чудесно вино и особено зехтин е вече китайска собственост и цялата продукция на фермата отива направо в Китай. Аз обичах да си купувам от там зехтин и вино, но когато отидох миналия септември ми казаха, че нямат нищо за продаване и всичко се контролира вече директно от Китай. Чака ни интересно бъдеще.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 11. 11 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  За мене пък корковата тапа си е част от ритуала по пиене на вино. Винтовата капачка приемам само по изключение за младо, трапезно бяло вино и то с леко неудолетворение. Среден и висок клас бутилка като я видя с винт и я връщам на рафта в магазина.
  —цитат от коментар 4 на lustmord


  Ако си "винар" повече от 20-30 г, вериятно помниш и финала на ритуала "отваряне на корковата тапа": Да прегледаш добре дали някое парченце корк не се е разделило с тапата, и попаднало в бутилката (и от там в чашата). Става паралелно с оценката "докъде тапата е влажна". Както и третия стадий на визуалната проверка на виното в чашата - дали няма парченца корк в нея. Това след като оцениш цвета и "блясъка" на виното, и по време на преценяването на цвета на (червеното) вино по ръба на чашата.

  Да не споменавам несръчното отваряне на бутилки от някакви недоразумения, които в 30% от случаите разкъсваха тапата на две (или тирбушонът излизаше от дъното на тапата, което беше малкото зло)

  Що се отнася до скру'ъп капачките: Зависи дали сси купуваш вината от България или по други места. Тук цените на вносните вина средна класа не са функция на качеството им/покупните цено от производителя, а от "колко крайният потребител може да плаща".

  По други държави това е бая различно.

  Е, да си призная без бой-и 'мен ми беше криво с пластмасовите имитации на корковите тапи в началото, и със скру'ъп алуминиеви капачки. Да не говоря за "тетра'бокс'а" (Кутии по 3-5-10 л, виното в алуминиево фолио). После...свикнах:)
  До коментар [#4] от "lustmord":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 12. 12 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  До коментар [#2] от "2.5":Всъщност, точно заради корковите тапи, когато отидеш в ресторант опитваш виното. Не е както много си мислят че е заради това дали е хубаво или лошо - това никога не е повод за смяна на бутилките. Само когато корка е развалил вкуса ти имаш право да поискаш смяна.
  —цитат от коментар 7 на bcbg


  Не много прав:) Едва 1-2% от консуматорите на вина ПОМНЯТ ТОЧНИЯТ вкус на специфично вино от преди седмица+++, та могат да го сравнят с вкуса на току що отворената в ресторант бутилка. Докато 95% от по свестните консуматори на вино могат да различат ВКИСНАТО/развалено (поради неправилно съхраняване) вино .

  Това е и главната причина сомелие'то да отвори бутилката на спомагателната маса (и ПЪРВО да провери колко от тапата е влажна, и да я помирише) И САМО след което да покаже тапата на поръчалият виното, и да сипе 10-15 мл' за проба и одобрение.
  До коментар [#7] от "bcbg":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 13. 13 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  ...Единственото спасение е ако докажат, че корковите тапи променят вината за добро!
  —цитат от коментар 2 на 2.5


  Не виждам това как да стане, за свестните вина. Виж, за калпавите-не е тайна: Добави ябълка разрязана на четвъртинки/осминки в кана калпаво червено вино. И ги поохлади заедно-прави ЧУДЕСА!

  За калпави бели вина само газирана вода помага, + яко изстудяване.

  П.С. Имай предвид че алкохолът те хваща кратно по бързо ако си газираш питието: Важи от концентрати до вина.
  До коментар [#2] от "2.5":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4425 Любопитно

  До коментар [#10] от "andreas_hofer":

  Да, така е.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#11] от "Мойше! Толкоз!!!":

  “Да не споменавам несръчното отваряне на бутилки от някакви недоразумения, които в 30% от случаите разкъсваха тапата на две (или тирбушонът излизаше от дъното на тапата, което беше малкото зло)”

  Най-често причината е калпавият корк, ползван за въпросната тапа.
  Това би могло да се приеме и за като косвен атестат за качеството на виното в такава бутилка.

  I Want To Believe
 16. 16 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#12] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Мойше, може в страните които познаваш да е различно, в страни като Франция, Италия и Белгия това или неадекватната температура са единствените поводи за да смениш поръчана бутилка в ресторант. Така е по закон, но разбира се, нищо не пречи на един собственик да направи жест. Колкото за вино купено в магазин или аукцион, нямаш никакво право за смяна, даже да си хвърлил хиляди в една бутилка.

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9378 Неутрално

  Проблемът при съхраняване на виното не е само тапата, но тя е също много важна. Коркът е класическото решение и част от марката :)
  А защо не и част от вкуса :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Не съм познавач, но за мен виното трябва да е в стъклена бутилка и с коркова тапа. Хубавите вина, които съм пил винаги са били в такава, като корка на тапата не се е разпрашавал като на българските евтинджоси от едно време :D

 19. 19 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  До коментар [#16] от "bcbg":

  Вино от магазин не се сменя, освен ако не си купил кашон, и после на всички бутилки (бяло вино в светли бутилки) в дъното виждаш утайка. Което е "производителен" дефект, а не поради лошо съхранения. Преди година вносител на 'тал'янско вино ми смени кашона+бутилка бонус, без да гъкне дори.

  В що годе свестен ресторант в Европа (нямам опит във Франция, в Италия-бая) рядко ще ти дадат вино, ако "тапата е мокра догоре"-в 90% от случаите виното вече е вкиснало. Причината-калпава тапа в съчетание на неправилно съхранение година две.

  Проблемът всъщност не е толкоз акутен в съхранението-всеки що годе грамотен вносител на вина знае как да съхранява вината "на склад". Най сериозният проблем (предимно за вина от "новия свят": Южна Америка, ЮАР и Австралия/Н.Зеландия, е гафът с превоза: Контейнер вино пътува седмица до две от там до Европа/нашенско. Ако контейнерът е на горния ред, слънцето му...е*ава майката на виното! Един нашенец, вносител на южноафрикански вина от най голямият производител там (КТ...дабъл ю, нещо такова) фалира след една пратка от такива вина, които "се свариха в бутилките" след седмица на слънце. Всяко зло на добро-това даде повод/оправдание на другите вносители да си веят гащите в чужденеция по често, на сметка на НАП-"проверявахме" къде слагат контейнерите с вина.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 20. 20 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 661 Неутрално

  единственият сериозен проблем с отваряне на бутилка в ресторант лично за мен не е корка - виното не е декантирано. отваряне на бутилка добро и по-нагоре от добро вино 2-3 часа преди консумиране в дикантър - абсолютно задължително.

 21. 21 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 3753 Неутрално

  "За мене пък корковата тапа си е част от ритуала по пиене на вино. " коментар 4.
  Една уважаваща себе си бутилка вино, просто трябва да е с коркова тапа. :)

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 22. 22 Профил на Cassi
  Cassi
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  Аз, като потребител, нямам проблем с капачките за вино. Понеже от няколко години открих за себе си австралийските и южноафриканските вина, които в повечето случаи са на винт, ми е все тая капачката - най-важното е виното да е добро и качествено.

  Джордж Бърнард Шоу: „Свободата значи отговорност. Ето защо мнозина се страхуват от нея”
 23. 23 Профил на ivan_
  ivan_
  Рейтинг: 2363 Любопитно

  До коментар [#8] от "andreas_hofer":

  Е то виното не е промишлен продукт.
  Колко ще му увеличите производството за да не стигне корка?

  Модератора е неадекватен!
 24. 24 Профил на ivan_
  ivan_
  Рейтинг: 2363 Любопитно

  До коментар [#19] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Мойше доста одавна можеш да транспортираш контейнер по море с контролирана температура.
  Цената е различна, но...

  Модератора е неадекватен!
 25. 25 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9821 Любопитно

  Ха наздраве, за корковите тапи за виното.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах