АП е имала таен договор за снимки с нацистка Германия

Тази снимка, разпространена от АП, е вероятно последната, на която Адолф Хитлер е жив. Тя достига до американците през Швеция през март 1945г. На нея той се ръкува с 12-годишния Алфред Чех, член на Хитлерюгенд и вече ветеран от сраженията, които се водят на германска територия.

© Associated Press

Тази снимка, разпространена от АП, е вероятно последната, на която Адолф Хитлер е жив. Тя достига до американците през Швеция през март 1945г. На нея той се ръкува с 12-годишния Алфред Чех, член на Хитлерюгенд и вече ветеран от сраженията, които се водят на германска територия.В разгара на Втората световна война американската новинарска агенция "Асошиейтед прес" е сключила тайно споразумение с офицер от СС да получава снимки, направени от нацистки фотографи, които да се публикуват в пресата в САЩ. Сделката е станала с одобрението на високопоставени служители във Вашингтон.


Агенцията съобщи за този факт след разследване на практиките ѝ в миналото. Според него въпросното споразумение е влязло в сила през 1941 г. и е продължило до разгрома на Адолф Хитлер през май 1945 г. Разследването бе предприето, след като преди няколко месеца германският историк Норман Домайер откри писмо, описващо сделката, в документи на тогавашния ръководител на бюрото на АП.

В доклада на агенцията се съдържат разсекретени документи на службата за военновременна цензура, ръководена от Байрън Прайс - бивш редактор на АП, който се е отчитал директно пред президента Франклин Делано Рузвелт.


Като част от споразумението АП е споделяла снимки за американските военни операции и действията на съюзниците, които са публикувани в нацистките медии. Само за една снимка е установено, че е манипулирана от германците, но съпровождащите текстове масово са изразявали позициите на нацистите.
Агенти на контраразузнаването, които не са знаели за сделката, са докладвали навремето, че имат категорични доказателства, че АП участва в действия, нарушаващи Закона за забрана на търговията с врагове на САЩ. Докладите им останали без последствия.


Днес ръководители на АП защитават споразумението, като казват, че то е работело през трети неутрални по време на войната държави. Освен това в предлагането на снимки с Хитлер и германската армия е имало огромна новинарска стойност, независимо че те са идвали от нацистите, изключителни майстори в пропагандата.


Снимките, изпратени от нацистите, все още са достъпни на сайта на АП с ясно обозначен източник и обяснителни текстове на "Асошиейтед прес".


Навремето обаче невинаги е било така. "Вашингтон пост" например, откри в архивите си публикация от 30 юни 1942 г. с Хитлер, подписана като "от информационния канал на АП". В нацисткото списание "Берлин - Рим - Токио" тя е публикувана с автор Хелмут Лаукс, офицерът от СС, сключил сделката с АП.
По същия начин снимка от 1944 г. на нацистите, на която Хитлер поздравява Бенито Мусолини с лявата ръка, защото дясната е ранена при опита за атентат, е публикувана в американската преса, включително в "Ню Йорк таймс", с източник Associated Press radiophoto.


АП е имала таен договор за снимки с нацистка Германия

© Associated Press


Има стотици и вероятно хиляди подобни случаи. Според Джон Данижевски, вицепрезидент на АП, читателите навремето са били достатъчно интелигентни да заключат, че очевидно такива кадри са направени от фотографи на нацисткия режим, независимо че това не е било изрично описано.


Но Никълъс О'Шонеси, изследовател на нацистката пропаганда, казва, че по този начин нацистите са успели да намерят "директен път за пропагандата си към съзнанието на хората от съюзническите държави".


"Изключително цинично е АП да използва тези снимки. Опитват се да го оправдаят с думите, че камерата никога не лъже. Но нацистките камери винаги са лъгали. Те са създавали колосални фантастични приказки. Никое от тези изображения не е реално. Това е начинът, по който Хитлер е искал да бъде възприеман."


Изследователят Домейер стига до извод, че поне 10 000 снимки са се движели между нацистка Германия и САЩ - първоначално през Лисабон, а по-късно и през Швеция. Това означава, че АП и нацистите са поддържали връзка всеки ден.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Нищо необичайно. Журналистите винаги са обичали парите най-много от всичко.

 2. 2 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1294 Весело

  "Днес ръководители на АП защитават споразумението, като казват, че то е работело през трети неутрални по време на войната държави. Освен това в предлагането на снимки с Хитлер и германската армия е имало огромна новинарска стойност, независимо, че те са идвали от нацистите, изключителни майстори в пропагандата.”

  :-)

  I Want To Believe
 3. 3 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1054 Весело

  "Никое от тези изображения не е реално. "

  -Бенито, брат! Отвори джама на вагона да направим едно нереално изображение!
  - Ето ме?
  - С коя ръка да те поздравя? С лявата или с дясната?
  - Все тая, брат. Все тая.

  :)

  TAKE THE RED PILL!
 4. 4 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2087 Неутрално  Ами в днешно време всичкият снимков & филмов материал относно Фат Ким идава от самия него.
  Даже си има международни експерти по темата, какво ли е фаткимското скрито послание към света в определената снимка, например разглеждайки жълти чушки в магазина.... или пък гледайки на пхенянско семейство как борави с микровълновата си печка.


 5. 5 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 262 Весело

  Сега са сключили същия договор, само че с Ал Кайда. Вашингтонската върхушка отново е за...

 6. 6 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2871 Любопитно

  Истината си е истина!И в тези снимки няма нищо осъдително....за АП

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 7. 7 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Е здрасти! Кой не знае албума Untermensch на АП? Пак се разравят галванизирани мъртъвци.

  CONTADOR GRATUITO!
 8. 8 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2871 Весело

  До коментар [#5] от "Феникс":

  Изгорел...ти там ли беше или си пишеш колкото да заработиш?Ако не бяха журналистите светът никога няше да разбере какво точно се случва в Сирия (конкретно).

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  Че сега в Русия кво е - там направо си измислят новини, снимки и репортажи. А и не само те.

 10. 10 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Между другото преглеждал съм "Правда" от периода 38-41 г. В сравнение с това което се публикува в съветския официоз, снимките на АП могат да ги показват на децата около коледната елха...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 11. 11 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1155 Гневно

  Дори да може (а не може) човек да пренебрегне всички злини, причинени от Хитлер и нацизма, това с децата войници ми къса толкова сърцето, че ми е достатъчно, за да оценя човека и действията му.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4044 Любопитно

  До коментар [#4] от "Ф.Нинов":

  Факт, точно така. Сравнението, което правиш е много точно и удачно. Това, че тези снимки (които често имат пропагандна цел) са правени от севернокорейски фотографи не спира западните медии да ги публикуват.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  До коментар [#10] от "Nil satis nisi optimum":

  значи си израснал с Правда ? комуне !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4044 Любопитно

  До коментар [#11] от "pariah":

  В края на третия Райх нещата са толкова трагични за нацистите, че започват да правят войници от деца като Алфред до възрастни хора над 60 години.

  Бях чел някъде (или гледал вече не си спомням), че в края на войната Хитлер или близки до него високопоставени нацистки функционери са били толкова отчаяни от загубата им във войната, че променят расистките си идеи, че славяните били нисши хора, а германците висши хора на обратно и заявяват, че след като СССР ги е победил, то славяните били по-добри от тях и те заслужавали да унищожат германците и да управляват Европа. В края на управлението си Хитлер не му е пукало за германците, предпочитал е цялата страна да загине заедно с него..... пълен боклук, изрод и психопат, едва ли има човек, който да е навредил на тази иначе велика страна повече от него.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Ама че тъпаци! Хората имат право да бъдат информирани.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 16. 16 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  До коментар [#13] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Една баба в Хановер през 1980-те години понякога купуваше от ж.п. гарата вестник "Правда" за братовчетка си, етническа немкиня от Сочи (СССР).

  На въпрос защо този вестник е толкоз тънък (в сравнение със западните), продавачът в репа отговорил:
  "Ами как защо? Защото нали това е истината, ненуждаеща се от много страници" ;)

 17. 17 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 580 Весело

  До коментар [#13] от "КМЕТ В СЯНКА":

  До коментар [#10] от "Nil satis nisi optimum":значи си израснал с Правда ? комуне !
  —цитат от коментар 13 на КМЕТ В СЯНКА


  Чел съм и "Маин кампф" - значи съм националсоциалист. Чел съм и статии на Мусолини в "Аванти" - значи съм фашист. Чел съм и други неща за които ти не си чувал...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  а томовете с мъдрости на боцко чел ли си ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иво":

  Интересно би било да се види кой ли е бил този СС офицер, доставял снимките.... и как е протекъл животът му след 1941 год. ?
  Пък ако е доживял края на войната - как е продължил по-нататък?

 20. 20 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Не разбрах къде е тук новината. Намирам го дори за похвално.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7209 Неутрално

  "Това е начинът, по който Хитлер е искал да бъде възприеман."
  А сега не е ли същото. Путин играе хокей, Путин свири на пиано или се гмурка в океана. Борисов играе тенис и футбол, реже ленти и гали дете по бузката. Всеки иска да го приемат по най-добрия начин.

 22. 22 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 793 Неутрално

  сега не са нацистите, а Сорос :D

  twitter.com/voxybg
 23. 23 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ф.Нинов":

  Примерът ти не е особено подходящ, според статията, "...но съпровождащите текстове масово са изразявали позициите на нацистите." - нещо, което едва ли може да твърдиш за текстовете под снимките, показващи поредният Ким като добродушен, ухилен чичко. Да не говорим, че подобна търговия със снимки е нарушавала военновременните закони на САЩ.

 24. 24 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#14] от "Иво":
  В края на управлението си Хитлер не му е пукало за германците, предпочитал е цялата страна да загине заедно с него..... пълен боклук, изрод и психопат, едва ли има човек, който да е навредил на тази иначе велика страна повече от него.
  ................
  Ми, той си е австриец, а не германец.
  Австрия и Прусия са антагонисти, посöедно водят война през 1866 г.
  Виж колко е била унищожена Австрия и колко Германия!
  Онзи ден над 20 000 души бяха евакуирани в Хановръ, при строителство са намерени 4 американски бомби от 2 СВ.
  А Виена не е разрушена.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 25. 25 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 541 Неутрално

  А Виена не е разрушена.
  —цитат от коментар 24 на СДС


  https://en.wikipedia.org/wiki/Bombing_of_Vienna_in_World_War_II

  52 бомбандировки и 20% от града са разрушени.

 26. 26 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#25] от "Бай Благой":
  Това шега ли е нещо?
  Линц и Грац почти не са бутнати, а там е била съсредоточена индустрията.
  Почти всички германски градове с жители над 150 000 души, са разрушени 80 %, а ти ми говориш за някви си 20 % за Виена.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 27. 27 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 468 Разстроено

  До коментар [#14] от "Иво":

  Не си променят идеите!
  Водят политика на "изгорената земя" надявайки се да обезкуражат атаката срещу тях.
  Също така се опитват да си запазят кожите колкото може по-дълго.
  Все пак прекрасно са знаели каква ще е разплатата за престъпленията им.

  Модератора е неадекватен!
 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5338 Неутрално

  Имам голяма разлика между пропаганда и информация. АП са смесили двете и не искат да си признаят...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  А Виена не е разрушена.
  —цитат от коментар 24 на СДС

  Все пак някои градове имат малко по-специално значение за световното културно наследство. Виена, Париж имат особено място в европейската цивилизация.

 30. 30 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#8] от "Willy Messerschmitt":

  Така или инак, широкия свят не разбра какво се случва в Сирия. Не защото няма достоверна информация,която естествено не идва от медиите, а идва от блогъри, пътуващи по света, а защото западния човек дори не знае, че има Сирия.
  Ако живееш някъде на Запад, направи си труда, да питаш колегите/приятелите си за случващото се в Сирия. Ще те гледат като намерено ножче.
  Най много да имънкат нещо останало им в главите от мейнстрийм пропагандата.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK