Уроци по морал в Русия, или за опасната политизирана младеж

Уроци по морал в Русия, или за опасната политизирана младеж

© Associated PressВлязъл в клас, Сергей Чайковски очаквал поредния урок по история. Учителят обаче решил вместо това да изнесе лекция "срещу екстремизма", в която да заклейми убежденията на младия опозиционер.


"Фашист", "лакей на англосаксонците", "предател" - учителят не подбирал думи, нападайки 18-годишния ученик, щом научил за участието му в протест срещу корупцията на 26 март в сибирския град Томск, организиран от привърженици на Алексей Навални - най-видния противник на Кремъл.


"Каза пред целия клас, че носи отговорност за това другарите ми да не станат като мен", разказа пред АФП Сергей, който скришом заснел злъчната тирада на учителя и качил клипа в социалните мрежи. И добави: "Не беше етично - той искаше да ме унижи или да ме сплаши."
Гимназистът сигнализирал за станалото училищната директорка. Помолена за коментар от местна телевизия, тя заяви, че "просто един учител изпаднал в истерия".


Но съвсем не става дума за единичен случай - много гимназии и университети свикаха учениците на задължителни събрания след демонстрациите от 26 март, които обединиха десетки хиляди души от цяла Русия и станаха повод близо хиляда да бъдат арестувани, главно в Москва.


Рядко мащабни, протестите се запомниха и с излезлите на улиците ученици и студенти - мнозина от тях родени в началото на века, когато Владимир Путин дойде на власт.


"Наистина се радвам, че у нас се ражда ново поколение - хора, които искат да бъдат граждани, които не се страхуват", коментира на следващия ден Навални, четирийсетгодишен адвокат и блогър, пишещ срещу корупцията, който смята да се изправи срещу Путин в президентските избори през 2018 г.


Опасността от революция


Уроци по морал в Русия, или за опасната политизирана младеж

© Associated Press

В град Самара (Югозападна Русия) над 3000 студенти бяха принудени да участват в дълга конференция срещу екстремизма, където им обясниха, че протестите от 26 март може да се превърнат във "въоръжени движения", сподели с АФП присъствал там бъдещ висшист.


"За да се борим с екстремизма, трябва да подкрепим (Николай) Меркушкин" - губернатора на региона, обвинен в корупция от Алексей Навални, заявил участник във форума според този студент, пожелал анонимност.


На друго събрание в Самара четирима православни свещеници проповядваха пред специално свикани студенти за опасността от "революционни движения" и припомниха как "страната рухнала" заради революцията от 1917 г., разказа студентка, цитирана от организацията "Отворена Русия", финансирана от опозиционера в изгнание Михаил Ходорковски.


Студенти от Политехническия университет в Санкт Петербург пък бяха задължени да посещават курс за политическо образование и после да попълнят въпросник за екстремизма. "Склонни ли сте да подпомагате силите на реда? Какво е отношението ви към екстремистите? Смятате ли, че медиите подхранват екстремизма?" - четем във въпросника, с копие от който разполага АФП.


По-силно политизирана младеж


Студенти от град Владимир, на три часа път от Москва, бяха изпратени на кинопрожекция - филмът прокарваше паралели между Алексей Навални и Хитлер. "В момента тече информационна война срещу Русия и тя залага изцяло на младите", поясни ораторка, запис от чието слово е качен в Youtube.


Андрей Рудой, преподавател по история в Дзержинск, на 400 км източно от Москва, посочва, че "от година насам" вижда учениците си "да дискутират повече" отпреди, че "все повече от тях говорят за политика", "участват в сбирки, в политически групи". "И това плаши властта", разсъждава той.


"Било на федерално, било на местно равнище явно е спуснато указание учениците и студентите да бъдат усмирени", предполага младият преподавател по повод множащите се конференции и събрания "срещу екстремизма" след протестите от 26 март.


Уроци по морал в Русия, или за опасната политизирана младеж

© Associated Press


Екстремизмът - престъпление с мъгляво определен състав, наказвано с 8 години затвор според закон от 2007 г., често се използва от властите като предлог, когато затварят изложби, блокират сайтове, арестуват симпатизанти на джихадистката организация "Ислямска държава" или просто задържат опозиционери.


Урок по морал


В рамките на борбата с "екстремизма" ред учебни заведения разпоредиха преподавателите да убедят своите ученици и студенти, че не бива да следват повика на Навални за демонстрации срещу корупцията.


Сред тях бе и училището на 13-годишния Николай във Волжски - град с 300-хилядно население в Южна Русия. Вместо очаквания урок по технология учителката заявила, че ще разговаря с децата за стабилността на руската политическа система.


"Тогава споменах Навални и учителката много се нервира - разказа той пред АФП. - Цял час ни чете морал, много беше досадно."


"Те нямат право да ни "превъзпитават" - възмущава се момчето. - Според мен го правят, защото ги е страх. Те знаят, че един ден ще идем да гласуваме."/БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Дневник, срамота е, че вчера.бг превеждат по-бързо от вас

  I shave with Occam's razor
 2. 2 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3262 Неутрално

  "просто един учител изпаднал в истерия".
  Проблемът е, че се истеризира цяла държава и те путинясват.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5650 Неутрално

  В Русия , ако изтърват младежта от концерните - ще се разпадне държавата!

  [email protected]
 4. 4 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  от Франс пресс много ги разбират тия неща с екстремизма

  гошо
 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Браво на тези младежи, които се борят срещу путиновата диктатура.

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3262 Неутрално

  "Те нямат право да ни "превъзпитават" - възмущава се момчето.
  Грешиш, дете. Прочети Хъксли.
  Welcome to the brave new world!

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1611 Весело

  Държавна сигурност успя да предотврати изучаването на комунизма. Днес децата ни нищо не знаят за лагерите, софийското гражданство, убиването на българи при опит да избягат през границата и за насилственото отнемане на земята на селяните.
  За щастие Путин връща тази тема в новините. Сега ще научим собствената си история.

  подпис
 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1611 Гневно

  Моето детство беше удавено в комунистическа помия. За свобода на словото не можеше и да си помислим. За нас свобода беше да успееш да се откачиш от поредното задължително политическо мероприятия - да избягаш от комсомолско събрания, да изклинчиш от манифестация, да препишеш на политическия изпит.

  подпис
 9. 9 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Днес няма политически вицове. Причината може да бъде само една - не е приключение да говориш срещу властта. Иначе днешните властници не са нито по-умни нито по-образовани.
  Ето това е цената на демокрацията - няма ги политическите вицове.

  подпис
 10. 10 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Кремълската бандитска шайка умира от страх да не вземе да изпусне под носа й да се родят совободомислещи млади хора.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 11. 11 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Предаността изразена към държавата единствено в лицето на върховния й господар , винаги е лежала в основата на руската идентичност – не си ли предан на върховния господар , ти изменяш на родината.

 12. 12 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 713 Неутрално

  За сега в Русия телевизията е удържала почти пълна победа над хладилника. Но веднъж започне ли Интернет да доминира над телевизионния екран , управниците в Кремъл не ги чака нищо добро.

 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  По комунистическо време хората мразещи комунизма се усещахме един друг. Бяхме изработили невероятна чувствителност.
  Аз бях свободен аспирант през 1980 г и като такъв ни събраха на лекция по Научен комунизъм. На лекцията забелязах, че преподавателят ИЗПИТВА ОМРАЗА КЪМ КОМУНИЗМА. Посланието беше трудно уловимо но дотолкова ясно, че се присламчих към лектора. Запознах се с него и постепенно станахме приятели. След години той беше за кратко един от активистите в СДС. За това беше мразен от седесарите.

  подпис
 14. 14 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Поредното доказателство защо образованието трябва да бъде частно, извън обсега на държавата и политиците.
  Но за съжаление няма кой да го разбере това.

 15. 15 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3116 Разстроено

  Демагогията и промиването на мозъци е основно оръжие за контрола над народа още от времената на сифилистка Ленин!!И мисленето на голяма част от ватниците е останало в "съвеЦките времена".И резултати са видни!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 16. 16 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  До коментар [#12] от "Николай_1":
  "веднъж започне ли Интернет да доминира над телевизионния екран , управниците в Кремъл не ги чака нищо добро."

  До днес КГБ се справя перфектно. Дори вместо да страдат от свободата в мрежата те самите КГБ превърнаха мрежата в оръжие. Армии от тролове заглушават и дискредитират всички останали. Лозунгът "всички са маскари" е едновременно и в мрежата и в медиите и в политическите им послания.
  Аз съм умерен оптимист. Постепенно ще се утвърдят добри технологии и добри практики хората да се предпазват. Троловете са толкова мащабни и упорити, само за 15 години КГБ постигна това, което планетата Земя постигна милиони години еволюция. КГБ вече впръска повече зарази в медиите отколкото еволюцията е създала до днес. Ще бъде принудени всички да се отбраняваме с нещо еквивалентно на презервативите и другите мерки за хигиена.

  подпис
 17. 17 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 419 Неутрално  Путлерюгенд вече е организирана, сега "великата дЕржава" я укрепва.


 18. 18 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Казват , че на лъжата краката са къси , на Путин краката , както и на неговата пропаганда – също

 19. 19 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#18] от "Николай_1":

  Ами той не напразно си едно "жуже"

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 20. 20 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 217 Весело

  "четирима православни свещеници проповядваха пред специално свикани студенти за опасността от "революционни движения" и припомниха как "страната рухнала" заради революцията от 1917 г."

  Все по-често сервилната, продажна и манипулативна роля на църквата излиза наяве.
  Въпреки че имено Маркс и Енгелс, носителите на комунистическата идеология, са казали: ТАМ, КЪДЕТО ИМА РЕЛИГИЯ, НЯМА ДЕМОКРАЦИЯ.

 21. 21 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  Навални и морал :) Това е лоша шега ( снимката е монтаж ) . Принципа всичко срещу Путин е добро, означава крах на либералните медии в света.

 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3316 Неутрално

  "За да се борим с екстремизма, трябва да подкрепим (Николай) Меркушкин..."

  Хаха, и Путин, и Путин!

  Още от яслата трябва да се набие в главите на подростките, че Путин - това е Русия, а Русия, това е Путин.

  И който не слуша (или напълни гащите, слушайки), е екстремист, фашист, бандеровец, соросоид, турбо-либерал-глобалист и агент на Ротшилд.

  Всеки ден благодаря на Бог, че не съм се родил руснак.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  И тия младите не искат да живеят в западащи държави.

 24. 24 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Оруел и "1984" остава в историята като остарял световен рекорд... Путиновата държавна върхушка надминава без проблеми и най- смелите представи за тоталитарно общество и неговият репресивен апарат.. И всичкото това в реално време пред очите на света а не на книга

 25. 25 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#7] от "Иван К":
  Много мъдър коментар нищо че си го маскирал под настроение "весело"

 26. 26 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Обикновен фашизъм - подчинението на индивида на държавата е всичко.

  За съжаление, тези няма да се освободят от монголското наследство.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  До коментар [#22] от "Norman Granz":
  "Всеки ден благодаря на Бог, че не съм се родил руснак."

  Грешка. Трябва да благодариш, че не си се родил в Русия.

  подпис
 29. 29 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 713 Неутрално

  И през всичките пет века на турско иго и подтисничество българинът никога не е бил роб – докато руснакът ДА , който векове наред е бил продаван от господаря си , като животно.
  Българинът винаги е имал собствеността си , както и свободата да напуска пределите на Османската империя.

 30. 30 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 838 Неутрално

  "Те нямат право да ни "превъзпитават" - възмущава се момчето. - Според мен го правят, защото ги е страх. Те знаят, че един ден ще идем да гласуваме."
  —цитат от коментар 0 на Статията


  Гошо Тарабата го е казал, но нашенските путиноиди помнят само секунди!
  "Колелото на Историята се върти!"
  Кремълските шизофреници също не са вечни!
  Пример: Нашенския твърд БСП електорат!

  Да разлая троловете!!
 31. 31 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Русия днес преминава през същите промени, които се случиха в Западна Европа при Просвещението. Мислителите на Просвещението са формулирали същите въпроси и техните народи са ги изстрадали. Разликата във времето е почти три века.

  подпис
 32. 32 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#14] от "lordcris":

  Абсурд колега, тогава образованието ще бъде под контрола на частни интереси и всяка партия, чужда държава, църква, фирма ще промива мозъците на децата, да не говорим за липсата на общи и надеждни стандарти. Практиката показва че и цената ще скочи и повече хора няма да могат да си го позволят.

  Умерен толераст
 33. 33 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Русия се е върнала в 80-те на миналия век. Почти по същия начин се реагираше, след всяка изява на някой дисидент. През седмица в часа на класния ни караха да подписваме възмутителни писма срещу нечия изява по ради "Свободна Европа" да речем. В едно подобно, някой беше писал за мавзолея на Георги Димитров като за мумията.
  Един от даскалите никога не накара учениците му да подписват подобно нещо. Той също не се подписваше. После и на другите учители им писна.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 34. 34 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Русия спешно се нуждае от революция

 35. 35 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  До коментар [#29] от "Николай_1":
  "Българинът винаги е имал собствеността си , както и свободата да напуска пределите на Османската империя."

  Още от дете се чудех, как Султанът е позволявал на поданиците да напускат империята. И днес не мога да го разбера напълно, но вероятно КГБ са хора с много лош морал. Вероятно султанът е гледал а поданиците като на свои, а КГБ гледат на хората като на насекоми.

  подпис
 36. 36 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  тея пък православните какво пеят в путиновия хор. не е изненада, но винаги е втрещяващо как проактивно успяват да защитят активно една авторитатна власт. следващия път ще говорят и против изборите като демократична практика.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 37. 37 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  В момента чета поредицата "Тътени" на Цончо Родев. Романът е почти документален, с препратки към исторически сведения, очерци и разкази на потомци на очевидци.
  Та там, по време на руско-турската война от 1828 г. русите навлизат в България, стигат чак до Одрин. Един от героите - руски офицер - сравнява българина с руския крепостен. И казва - какви роби сте вие, ние сме робите.
  Малко по-късно същия човек се изказва скептично за отношението на българите към Русия като освободителка: "ще смените един господар с друг".

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7228 Неутрално

  На борбата с корупцията в Русия екстремизъм ли и казват. Няма надежда за тази държава. Учат децата от училище как и кого да мразят.

 39. 39 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 336 Неутрално

  До коментар [#38] от "Роси":

  На борбата с корупцията в Русия екстремизъм ли и казват. Няма надежда за тази държава. Учат децата от училище как и кого да мразят.


  Същите чугунени кофи учат ЕС какво е свобода и се месят безочливо във вътрешните работи на други страни , а нашите ватенки мечтаят за тоя лагер Русия

 40. 40 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5142 Неутрално

  Путин иска контрол върху комсомолци и пионери. Както Хитлер го е правил и всяка друга авторитарна власт

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 41. 41 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  Николай (Миколь по мордовски) Меркушкин е символично име за идиотизъм възведен във власт на диктатура. Понеже се засяга Самарска област, която познавам добре, ще напомня на колегите че този регион беше един от донорите във федералния бюджет, с политика доста независима от Москва и в опозиция на Единна Русия. С голям труд смениха кмета на Самара, както и губернатора и през 2012 докараха от Мордовия фосила Меркушкин. Както горчиво се шегуват самарци, той направи чудо, за три години превърна района от донор в дотационен, т.е. разруши и индустрията, и селското стопанство. В Самара имаше 56 филиала на големи западни предприятия, от Боинг до производството на сярна киселина в Толиати (за ВАЗ отделно, там съкратиха 20,000 работни места). Меркушкин в своя идиотизъм е много занимателен, ако някой иска да слуша наставления как Самара е център на подривната дейност на ЦРУ, а той лично основна цел. Поразиите които този индивид направи в университетите на града и областта са трудно възстановими. Но, верният путинист остава на служба...

 42. 42 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3900 Неутрално

  Путин иска контрол върху комсомолци и пионери. Както Хитлер го е правил и всяка друга авторитарна власт
  —цитат от коментар 40 на penetrating


  Сравнението на Путин с Хитлер е сполучливо , защото няма други аналози в руската история. Сталиновият режим е бил много по-жесток, както и царските режими с крепостническите роби.

 43. 43 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Путин = Русия
  Русия = Путин

  Стандартна пропаганда за диктаторските режими. Ако не искаш Путин ставаш най-големия предател.

 44. 44 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 419 Неутрално


  "...Всеки ден благодаря на Бог, че не съм се родил руснак.
  —цитат от коментар 22 на Norman Granz


  +++++++++++++++++++++++++++++++ !!!

 45. 45 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Ако можеха, Цацата, Боко и Цвинокио сигурно и у нас щяха да въведат такива практики за възпитаване на младежда. Сега разчитат основно на Прасевските лайномети, но и това не е работа. Треа да се плаща, а и Прасчо винаги може да се прицели в тези, които днес ласкае. Справка - 2013г.

 46. 46 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Русия днес преминава през същите промени, които се случиха в Западна Европа при Просвещението. Мислителите на Просвещението са формулирали същите въпроси и техните народи са ги изстрадали. Разликата във времето е почти три века.
  —цитат от коментар 31 на Иван К


  Преди 3 века на Запад противниците са наказвани строго, но са оставяни да живеят.

  В Русия не е така ...

  Разликата е не само 3 века, тя е и качествена.

 47. 47 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  До коментар [#20] от "ruby: АТЕИЗЪМ - реалистичният поглед":

  Трол до втръсване

 48. 48 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  Русия днес преминава през същите промени, които се случиха в Западна Европа при Просвещението. Мислителите на Просвещението са формулирали същите въпроси и техните народи са ги изстрадали. Разликата във времето е почти три века.
  —цитат от коментар 31 на Иван К
  Според мене САЩ са на вълна Перестройка и Тръмп = Горбачов
  А Русия е в период на възход ... като на Дън Сяо Пин в Китай

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 49. 49 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2204 Весело

  Казват , че на лъжата краката са къси , на Путин краката , както и на неговата пропаганда – също
  —цитат от коментар 18 на Николай_1
  ... и тигана е малък, ама дръжката му е дълга .!.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 50. 50 Профил на futurika
  futurika
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Путин започна със създаването на новите и руски хунвейбини. Той е в бясно надбягване с интернет. Но младите почти всички са там, така че не вярвам да успее.

 51. 51 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  Путин започна със създаването на новите и руски хунвейбини. Той е в бясно надбягване с интернет. Но младите почти всички са там, така че не вярвам да успее.
  —цитат от коментар 50 на futurika
  Младите руснаци са путинските сърфисти на вълната на Интернет
  не бъркайте Путин със СССР. Путин не ги спира - той ги тласка

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 52. 52 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#51] от "dark'star":

  Имаш проблем с връзките в мозъка,най-вероятно с някой мост,примерно Варолиевия.Толкова тъпи заключения не съм виждал от времето на "моето"ЗКПЧ.

 53. 53 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#12] от "Николай_1 "До днес КГБ се справя перфектно...
  —цитат от коментар 16 на Иван К


  Абе, прав сте - днес ФСБ се справя перфектно, както преди това НКВД, и КГБ.

  Днес националният продукт на Русия пак е горе долу колкото на щат Ню Йорк, с тази разлика, че износа на непрепаботени суровини не дава на щата Ню Йорк 50% от този продукт.

  Така беше и в 1917 година.

 54. 54 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#51] от "dark'star":Имаш проблем с връзките в мозъка,най-вероятно с някой мост,примерно Варолиевия.Толкова тъпи заключения не съм виждал от времето на "моето"ЗКПЧ.
  —цитат от коментар 52 на anlazar


  dark'star също нещо май го ... тласка. ^^

 55. 55 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 269 Неутрално

  А Русия е в период на възход
  —цитат от коментар 48 на dark'star

  Тя от 100 години все е във възход. Това технологии, човешко развитие, качество на живот, храни, напитки - американците (и целия свят) не спират да им завиждат.

 56. 56 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 754 Гневно

  До коментар [#7] от "Иван К":

  +++++++++++++++++++++++++++++++
  И "антикомуниста" от Банкя успешно продължава да изпълнява заветите на партията...

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK