Европарламентът реши да се провери дали Унгария е заплаха за принципите на ЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан в Европейския парламент.

© Eric Vidal, Реутерс

Унгарският премиер Виктор Орбан в Европейския парламент.Евродепутатите призоваха Съюзът да започне наказателна процедура срещу Унгария, заради влошаването на демокрацията и върховенството на закона. Будапеща определи позицията на евродепутатите като "атака от мрежата на Джордж Сорос".


В резолюция, гласувана днес, Европарламентът поиска спорните закони за неправителствените организации и лицата, търсещи убежище, да бъдат отменени или оттеглени и средствата от европейските фондове да бъдат поставени под наблюдение.


Текстът призова да бъде активиран член 7, параграф 1 от Договора за ЕС, а парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи да изготви официална резолюция за пленарно гласуване.
Евродепутатите искат още Будапеща да постигне споразумение с властите на САЩ, за да се позволи на Централноевропейския университет да остане като свободна институция.


Последните събития в Унгария, които доведоха до сериозно влошаване на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права в страната, ще подложат на изпитание способността на ЕС да защити своите ценности, смятат евродепутатите.


Резолюцията беше приета с 393 гласа "за" срещу 221 "против", с 64 "въздържал се".


В отговор унгарският външен министър Петер Сиярто обяви, че решението на ЕП е "нова атака срещу Унгария от мрежата на Джордж Сорос".


"Европейските институции явно не могат да приемат факта, че... правителството на Унгария продължава да упражнява миграционна политика, която е изключително насочена към гарантиране на сигурността на Унгария," каза министърът в изявление, цитирано от агенция "Ройтерс".Какво е член 7?


Член 7 от Договора за Европейския съюз предвижда механизъм за законово налагане на ценностите на Съюза. Процедурата може да бъде задействана от една трета от държавите членки, Парламента или Комисията.


Съгласно член 7, параграф 1 Съветът може да установи, че съществува очевиден риск държава-членка да наруши тежко ценностите на Съюза. Това се постига първо с решение на Европарламента (взето с мнозинство от две трети от подадените гласове и абсолютно мнозинство от евродепутатите) и след това с мнозинство от четири пети от членовете на Съвета на ЕС.


Следваща стъпка от процедурата е член 7, параграф 2, с която по предложение на една трета от държавите членки или на Комисията, може да се установи наличието на действително нарушение на ценностите на ЕС. Съветът трябва вземе решение с единодушие и да даде своето съгласие.


Член 7, параграф 3 налага санкции като спиране на някои права, включително правото на глас на представителя на правителството на тази държава членка в Съвета - което на практика означава, че държавата остават без глас в Брюксел.


Защо е необходим?


Член 7 се въвежда в Договора от Амстердам от 1999 г., за да гарантира, че с разширяването на изток в ЕС няма да попаднат държави, които нарушават правата на човека. Присъединяването към съюза се случва след постигането на демократично управление, но страхът на някои страни-членки, че "старите навици умират трудно" ги подтиква да заложат в европейското право и допълнителни защити, припомня електронното издание "Политико".


Самите основни ценности са дефинирани като "свобода, демокрация, спазване на правата на човека и основните свободи, и върховенството на закона".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK