Франция има правителство от почти целия политически спектър

Едуар Филип - най-младият премиер от десетилетия насам, докато телевизиите съобщават, че известен еколог поема министерството на околната среда.

Едуар Филип - най-младият премиер от десетилетия насам, докато телевизиите съобщават, че известен еколог поема министерството на околната среда.Президентът на Франция спази обещанието си да попълни новото правителство с представители на различни части от политическия спектър в опит да преодолее разделението между левица и десница. В същото време традиционните партии, които и без това са в много тежко състояние, се опасяват, че Еманюел Макрон "краде" техни кадри, за да ги отслаби още повече и да подсили проекта си за собствена партия приде парламентарните избори на 11-18 юни.


Кой стана министър


Консервативният Едуар Филип от "Републиканците" вече бе назначен за министър-председател в понеделник, а говорещият немски проевропейски негов съпартиец Бруно льо Мер - за министър на финансите.


Обявеният в сряда състав на правителството включва още:
- Жерар Коломб (вътрешен министър), кмет на Лион, който бе един от първите социалисти, открит оподкрепили кандидатурата на Макрон


- Жан-Ив льо Дриан (министър на външните работи и министър по европейските въпроси) е досегашният министър на отбраната, близък приятел на бившия президент Франсоа Оланд и също един от най-влиятелните поддръжници на Макрон сред социалистите


- Силви Гулар (министър на отбраната) е евродепутат от центъра, която е добре позната в Брюксел и Берлин, бивш съветник на председателя на Европейската комисия Романо Проди; смята се, че има основната заслуга за срещата Макрон-Меркел преди изборите.


- Франсоа Байру (министър на правосъдието) ръководи центристката партия "Модем" и е смятан за най-влиятелният центрист в страната


- Никола Юло (министър на околната среда) е познат природозащитник, автор на телевизионната поредиця "Ушуая", участник в подготовката на срещата COP21 за климата на ООН в Париж през 2015г. ; с назначаването му президентът спазва обещанието си да включи представители на неправителствения сектор във властта.


"Искаме да съберем хората, да прекрачим отвъд старите разделителни линии, които изгубиха смисъл", каза във вторник Ришар Феран, партийният лидер на La Republique en Marche, както се нарича вече партията на президента. С подобен състав Макрон може да постигне подкрепата за плановете си от работещо парламентарно мнозинство, но и рискува да предизвика вътрешни спорове в бъдеще.


Старите партии са недоволни


"Това, което Еманюел Макрон прави, не е политическа промяна, е взривяване с динамит", коментира депутатът Франсоа Бароен от "Републиканците", който критикува Едуар Филип, че е приел предложението на президента да стане премиер. Реакцията му е обяснима, защото изборите през юни може да нанесат още един тежък удар на традиционната десница и още хора да я напуснат. В същото време над 20 депутати от "Републиканците", включително влиятелни лица в партията и бивши министри разпространиха в понеделник открито писмо, в което посрещат положително "протегнатата ръка на президента".


Тежки дни преживяват и социалистите, след като техният кандидат за президент Беноа Амон получи на първия тур едва 6%. "Кой си въобразява, че левицата ще успее да се съвземе, ако всъщност е част от коалиция, предвождана от член на "Републиканците"?", попита той риторично.


Обявяването на новите министри се забави с 24 часа, като обяснението на кабитена на президента е, че той иска подробно да се провери миналото на съгласилите се, включително какви данъци плащат и дали назначаването им би създало конфликт на интереси.


Показателно е, че сред обсъжданите имена бяха Паскал Лами (бивш ръководител на Световната търговска организация) и Тиери Бретон, икономически министър при консервативния президент Жак Ширак.


Доста над половината французи подкрепят включването в правителството на имена от левицата ,десницата и центъра, сочи проучване на агенция Harris, огласено във вторник. В същото време 57% казват, че почти не познават новия премиер и не могат да кажат дали той е добър или лош избор. Филип получава положителна оценка едва от една трета от анкетираните.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK