Има ли Революционната гвардия на Иран свой кандидат на изборите

Духовният водач на Иран аятолах Али Хаменей посещава церемония за завършването на кадети, които влизат в Ислямски революционен гвардейски корпус. Гвардията, създадена след Ислямската революция от 1979 г, отговаря пряко на върховния лидер на Иран.Решена да защити доминиращата си роля по въпросите на сигурността, Иранската революционна гвардия тихо подкрепя един от хардлайнерите на президентския вот на 19 май, като гледа към по-голяма награда: кой ще наследи върховния лидер.


Президентът Хасан Рохани, който може да се причисли към модераторите и който беше избран с огромно мнозинство през 2013 г., победи с обещания да направи иранското общество по-отворено към света, за да намали международната му изолация, се счита за фаворит в надпреварата.


Ислямският революционен гвардейски корпус обаче, както и доброволческите паравоенни формирования "Басидж", които са под командването му, застават зад основния му противник, консервативният духовник Ебрахим Раиси. Медии, свързани с гвардията, критикуват постигнатото от Рохани по време на мандата му. Експерти, които изучават корпуса, казват, че е възможно той дори да покаже мускули на улицата, за да помогне, за да помогне поддръжниците на Раиси да стигнат до урните.
"Ислямската революционна гвардия ще предлага автобуси и минибуси, за да накара хората да гласуват. Ще мобилизират гласоподаватели не само в провинцията, но и в гетата около големите градове," каза Али Алфонех, изследовател в Атлантическия съвет, правил сериозни проучвания на Гвардията. "Искат поддръжниците (му) да гласуват."


Пазителите на сигурността на Ислямската република се притесняват, че Рохани, ако получи нов мандат, ще сложи край на прерогативи, дали на Гвардията огромна икономическа и политическа власт. Независимо дали държавният глава ще спечели втори мандат или не, по-голямата награда обаче е контролът върху това


кой ще наследи Върховния лидер аятолах Али Хаменей,


чиято власт значително надхвърля тази на избрания президент. Хаменей, който е на власт от 1989 г., сега е на възраст 77 години. Според някои анализатори участието на Раиси в президентските избори е първият тест на човек, спряган за наследник на Хаменей. "Изборите не са само за президента. Те са и за наследника на Хаменей," каза Алфонех. "Гвардията вярва, че това е шансът ѝ напълно да премахне технократите и да контролира процеса на наследяване на Хаменей."


"Кандидатът на Гвардията"


Наследникът на иранския духовен водач ще бъде избран от орган, наречен Събрание на експертите, избрано миналата година с осемгодишен мандат. Самият Рохани е част от събранието и дори е един от членовете, получили най-много гласове – заедно със съюзниците си той получи почти всички места в столицата Техеран. Много от членовете на този орган обаче не са свързани нито с реформисткия, нито с традиционалисткия лагер, затова фракцията, която спечели президентските избори, има шанс да получи преимущество, като опита да укрепи подкрепата за своя кандидат за върховен лидер.


Гвардията дава ясно да се разберат предпочитанията ѝ. В края на март корпусът арестува дузина администратори на реформистки канали на платформата "Телеграм", която се радва на огромна популярност в Иран и се използва от милиони потребители. Арестите подтикнаха депутата Махмуд Садеги а напише писмо до Гвардията, обръщайки се към началника ѝ с молба групата да се не се меси в изборите. Садеги обясни, че медиите, свързани с Гвардията, също така "работят срещу реформистите и поддръжниците на правителството", според държавната Иранска работническа новинарска агенция, която препечата копие на писмото.


През 1998 г. Раиси е бивш член на комитета, под чийто надзор са екзекутирани хиляди дисиденти, според Центъра за човешки права в Иран, базирана в Ню Йорк организация за изследвания и защита на човешките права. Във времето, в което е част от съдебната система, Раиси създава връзки с високопоставени членове на Гвардията.
"Раиси е кандидатът на Гвардията," каза Мохсен Сазегара, един от основателите на Революционната гвардия, който понастоящем е дисидент и живее в САЩ. "Работеше тясно с Гвардията, когато беше в съдебната система." Опитите за връзка с пресслужба на Гвардията за коментар бяха неуспешни.


Тази архивна снимка показва гвардейци, събрали се около духовния водач на Иран, аятолах Али Хаменей.

© Handout, Reuters

Тази архивна снимка показва гвардейци, събрали се около духовния водач на Иран, аятолах Али Хаменей.


Въпреки че Хаменей е сдържан в изразяването на политическите си предпочитания, Раиси изглежда има и подкрепата на духовния водач като кандидат за президент и възможен наследник. Още от началото на деветдесетте години на миналия век той


посещава религиозно обучение, където му преподава Хаменей,


а според официалната му биография, публикувана онлайн, този период продължава 14 години. Миналата година Хаменей назначи Раиси за ръководител на оценяваната на милиарди долари религиозна фондация Астан Кодс Разави (която държи контрола върху ключово светилище в Иран и мавзолея на имам Реза, един от дванайсетте имами на шиитите – бел. ред.).


Делегация на високопоставени командири от Революционната гвардия отиде на посещение на Раиси в град Машад, когато той оглави фондацията миналата година, предава агенция "Фарс". В групата бяха началникът на Гвардията (става дума за командира Мохамад Али Джафари; върховният главнокомандващ е самият Хаменей – бел.ред.), шефът на "Басидж" Голамхосейн Гейбпарвар и командирът на "Кудс" – Касем Сюлеймани. "Кудс" (арабското име на Ерусалим) е разклонението на Гвардията, отговорно за операциите ѝ отвъд границите на Иран, включително тези в Ирак и Сирия.


Генерал Касем Сюлеймани, оглавяващ поделението "Кудс", което Гвардията използва за операции извън страната.

© Associated Press

Генерал Касем Сюлеймани, оглавяващ поделението "Кудс", което Гвардията използва за операции извън страната.


Сигурността и икономиката


Поддържането на сигурността в страната е една от основните причини Гвардията да предпочита да има и свой кандидат за президент и върховен водач.


Оспорваните президентски избори от 2009 г., които донесоха втори мандат на президента Махмуд Ахмадинеджад, доведоха до най-мащабните безредици в историята на ислямската република. Милиони протестиращи излязоха по улиците на Техеран и няколко други големи града.


Гвардията отговаряше за погрома на протестите основно чрез паравоенните милиции "Басидж". Дузина демонстранти бяха убити, а стотици бяха арестувани според организации, защитаващи човешките права. Има обаче и друга причина Гвардията да желае съюзник на върховни властови позиции в Иран: групата има


значителни икономически интереси,


управлявайки холдинги на стойност милиарди долари в различни области, от строителство до нефт и минно дело.
По време на мандата си Рохани често влизаше в сблъсък с Гвардията заради договорите и бизнес интересите им. "Въвеждането на въоръжени сили в икономическо изкушение може да ги отдалечи от първоначалния им дълг и цел," е казал Рохани по време на реч миналия месец според сайта на президентството.


Има ли Революционната гвардия на Иран свой кандидат на изборите

© Raheb Homavandi, Reuters


Гвардията от своя страна критикува сделката със западните сили, договорена от правителството на Рохани, според която повечето международни финансови санкции бяха вдигнати в замяна на ограничения, наложени на иранската ядрена програма. Рохани представя сделката като върховото си постижение.


Бригаден генерал Амир Али Хаджизаде, високопоставен командир в Гвардията, каза късно през Април, че ядрената сделка не намалява заплахата от война в страната. "Това е лъжа. Обида е," казва той, цитиран от "Фарс нюз".


Някои експерти в Иран казват, че Гвардията гледа на ядрената сделка и други стъпки към отваряне на икономиката за чужди фирми като заплаха за икономическите ѝ интереси. "Гвардията се занимава основно с корпоративните си придобивки," каза Абас Милани, директор на програмата за ирански изследвания в университета Станфорд в Калифорния. "Тя държи голям дял от икономиката. Иска и по-голям."


"В Гвардията мислят, че ако Рухани спечели, ще им отнеме някои от привилегиите," каза Милани.


Защо е важна Иранската революционна гвардия


Ислямският революционен гвардейски корпус, както е пълното название на гвардията, е създаден през 1979 г. броени месеци след революцията, за да защитава новата система от външни и вътрешни врагове и да брани революционните ценности. Тя отговаря пряко пред върховния духовен лидер - първо аятолах Хомейни, сега аятолах Хаменей. Гвардията контролира доброволческите милиции "Басидж", прочули се по време на войната с Ирак с човешките си вълни срещу вражеските линии. Басиджите, наброяващи около милион, днес са и своеобразна морална полиция.


Гвардията, включена от САЩ в списъка на организациите, подкрепящи тероризма, разполага със специален корпус за операции зад граница, наречен "Кудс" (Ерусалим). Той е опора на радикални ислямистки групи в Ирак, Ливан, Афганистан и др. Революционната гвардия наброява около 125 000 души и има сухопътни, военноморски и военновъздушни части. Командването й е независимо от армията. Мандатът й да защитава революционните ценности й дава право да се изявява, когато системата е заплашена. Миналия месец ген. Ядола Джавани, шеф на политическия отдел на гвардията, заяви, че с намесата си по време на протестите гвардейците са предотвратили "опит за сваляне на ислямското управление". "Прогнозирахме опит за кадифена революция, но той беше неутрализиран поради нашата бдителност", обяви генералът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK