Защо руските генерали са на парад с униформи от времето на Сталин

Министърът на отбраната на Русия е генерал без да е служил в армията и без да е завършил военно училище или академия.

© Reuters

Министърът на отбраната на Русия е генерал без да е служил в армията и без да е завършил военно училище или академия."Когато видях новоизлюпения "маршал на победата" Сергей Шойгу в позлатен и обсипан с ордени параден мундир, едва не избухнах в смях, но ми попречи чувството на дълбока тъга." Това коментира в социалните Игор Стрелков (Гиркин), бившият предводител на т.нар. Донецка народна република в Украйна.


На унифорите, с която изненадващо се появиха на парада на 9 май в Москва министърът на отбраната на Русия и генерали от армията обърнаха внимание и други.


Журналистът Олег Кашин им отдели коментар, защото те бяха се облекли като съветските маршали от времето на Сталин без да е обяснено защо. Шойгу получава чин генерал през 2003г. без да е завършил военно училище или академия. От 1991г. до 2012г., когато става министър на отбраната, той е изцяло в структурите за борба с бедствия и извънредни ситуации, подчинени на Министерството на отбраната.
Кашин припомня стихотворение на Сергей Орлов, който през 1975г. пише: "Не знам кога ще се случи / в края на белоногите брези / ще отпразнуват 9 май хора без сълзи / ще подемат старинните маршове / армейските тръби на страната / и ще излезе пред армията маршал / който не е виждал тази война".


Финалният стих звучи като зла пародия, защото Орлов очевидно не е имал предвид Шойгу с пристрастието му към патоса на пълководец, свойствен на хора като Сталин, т.е. обичащ красивите мундири без да е служил в армията, пише журналистът.


Защо руските генерали са на парад с униформи от времето на Сталин

© Reuters


Той припомня, че със сталински униформи преди време се появи на парад в Грозни лидерът на Чечения Рамзан Кадиров (той е генерал от МВР), "но това напомняше по-скоро на карнавален костюм". Парадната униформа на генералите, която е официализирана тази година с парада на Червения площад, заменя използваната десетилетия наред, в която има риза, вратовръзка и мундир с ревери, на които са пришити отличителни знаци. Новата е плътно затворена и само със столче на яката, на което са пришити дъбовите листа от петлиците.


Защо руските генерали са на парад с униформи от времето на Сталин

© ic.pics.livejournal.com/lorddreadnought/


"Театралният аспект на руския милитаризъм днес заслужава да го забележим, защото ако хората отделят толкова внимание на външния си вид, значи нещо имат предвид. При това, ако с мундири и петлици експериментираше мирновременен военачалник, това щеше да е трогателно - заиграване с преобличането е по-добро от реална война. Но нашият случай не е такъв - именно с епохата на Шойгу са свързани украинската и сирийската войни. И в това е тъжният парадокс, че "маршалът, който не е виждал тази война" се оказа още по-голям милитарист от всички негови п редшественици, които са воювали."


Като обръща внимание и на появата на други странни и нелогични новости в облеклото на дефилиралите на 9 май военни, Кашин допълва, че всичко това започва да се превръща в "карнавална униформа заради един московски парад". Причината, според него, за това "латиноамериканство" е, че към разработването на военни униформи в Русия не се допускат военни историци и специалисти по символика и структура на военни облекла. Те някак се щяха да обуздаят бурния полет на фантацията на модни дизайнери и кабинетни генерали, допълва той. Затова, казва Кашин, имаме парадоксална ситуация най-прилично облечените да се оказват офицери и войници от провинциални гарнизони, до които не са достигнали последните инструкции.


Иначе, парадното облекло на съветските маршали от периода 1943-1945г. е заимствано от мундирите на пехотата и драгуните от ранните години на царстването на Николай Втори, който пък ги копира от навлезли в началото на XIX век в руската армия мотиви от гвардейци от Баден Вюртемберг и Прусия. Те не се налагат по-късно в съветската армия, защото са смятани за "твърде сталински".

А стихотворението на Сергей Орлов за 9 май от бъдещето завършва така:


"И дори не мога да измисля / какъв салют ще гръмне / какви истории ще разкажат / и какви песни ще изпеят.


Но ние наистина си знаем / защото лично го преживяхме / какво беше на девети май / през четиридесет и пета."


Маршал Георгий Жуков (вдясно) с американския ен. Дуайт Айзенхауер (в средата) и британския фелдмаршал сър Бърнард Монтгомъри на 10 юни 1945г. вдигат тост за победата във Франкфурт.

© Associated Press

Маршал Георгий Жуков (вдясно) с американския ен. Дуайт Айзенхауер (в средата) и британския фелдмаршал сър Бърнард Монтгомъри на 10 юни 1945г. вдигат тост за победата във Франкфурт.

Ключови думи към статията:

Коментари (139)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Чеченците какие пичове аа?! Направа можна да падладееш

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на Mатематик
  Mатематик
  Рейтинг: 352 Весело

  - Защо руските генерали са на парад с униформи от времето на Сталин?
  - Защото са руски.

  "We should not have to choose between bigots of the left and bigots of the right."
 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Както и да се пременят все са си вайсали

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  Невероятна е последната снимка. Великият лидер на съюзниците Айзенхауер с обикновена униформа. Монти с неговата легендарна шапка и с по-скоро обикновена войнишка униформа. И касапинът Жуков, навлечен като Луи 14ти "Краля Слънце", с парадната униформа, пагоните, голямата работа, "героят на войната". Пратил 20 милиона на заколение срещу немските картечници и минни полета. Велик генерал, велик герой, велик касапин.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 5. 5 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Комедианта Кадиров и той сложил Георгиевска лентичка,която символизира победата на СССР над Германия.Само дето през ВСВ чеченците са били съюзници на Хитлер и затова Сталин ги е депортирал всичките в степите на Казахстан.И едва след смъртта му се връщат в Чечня.Изобщо в Русия на Путин стават какви ли не небивалици,свързани с историята.

 6. 6 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3859 Разстроено

  О, има нещо сбъркано в Русия!

 7. 7 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4625 Неутрално

  То само карнавалните костюми да бяха...
  В театралните аспекти на руския милитаризъм влизат и фукните с тайните безаналогови оръжия, които се ширят по мрежите, например. Или фукните с ракетен обстрел, за чиято ефективност нищо не се споменава.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 8. 8 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5241 Разстроено

  Предозиране...нахалство !И най-вече комикс!1Но за простия мужик е важно да има паради и водка!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 9. 9 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Не бил виждал война Шойгу.
  Ми - ОК.
  Но никой не отрича, че си върши добре работата. Иначе - да са ги "демократизирали" руснаците досега.
  Той и Путин не е завършил "Държавна администрация", ама.....

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 10. 10 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lou":

  С две думи: фалшив герой...само ментета

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 11. 11 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 233 Весело

  Луда държава!! Нямат пътища и течаща вода извън Масива е ужас и глад а парадират с оръжия и униформи!!тия са смахнати особено джуджето милиардер

  Долу рушистите и фашистите
 12. 12 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lou":

  Айде справете с литературата преди да пишете глупости!

 13. 13 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#5] от "mushashi":

  На "история " найш отдела колко балък фана?!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 14. 14 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5595 Неутрално

  Култа към Сталин е жив, явно.

  Gunter glieben glauchen globen
 15. 15 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5595 Любопитно

  .Той и Путин не е завършил "Държавна администрация", ама.....
  —цитат от коментар 9 на г-н Саранди Говедаров

  Ама какво?

  Gunter glieben glauchen globen
 16. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6885 Любопитно

  АМИ - някой чувал ли е ВСВ я печялят с тези униформи - и няма нужда да избухва никой от смях!

  karabastun1@abv.bg
 17. 17 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  Абе много им се връзвате бе !!! Тва са военни, от тях не може да се очаква много.

 18. 18 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 609 Любопитно

  След униформите ще върнат и лагерите Гулаг , за Путин другарят Сталин е герой .
  А за жертвите 42 милиона граждани на СССР , това е само една малка подробност която почти не се споменава .В цял свят в деня на помен се палят свещи и се отдава почит на мъртвите , в Россия се прави парад и се показва военна сила и както казват росияните "Мы можем повторить".Какво ще повторят не е много ясно .
  Все се чудя САЩ с най големият военен бюджет в света , защо не правят военни паради като Китай и Россия , може би нямат нужда да плашат никого .

 19. 19 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1173 Любопитно

  До коментар [#4] от "Lou":С две думи: фалшив герой...само ментета
  —цитат от коментар 10 на oporna_to4ka


  Като "генерал-пожарникар" Бойко Борисов ли?

 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3701 Неутрално

  Интересно е, че при Путин официалната пропаганда "развенча" Ленин (без обаче да извади мършата от мавзолея) и повторно канонизира Сталин. 😜

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  На тези генерали самосъзнанието им е сталинско , ние за униформите им се хванахме.

  SHADOWS of SOFIA
 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 4061 Неутрално

  До коментар [#2] от "Mатематик":

  Не са и руски...! Съветски са...!

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6885 Любопитно

  До коментар [#18] от "lout66":

  Всички знаем, че без Сталин - НЯМАШЕ да има НИТО САЩ , нито НИЩО !!!
  А пък паради не се правят по фактури, нали?

  karabastun1@abv.bg
 24. 24 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  "Иначе, парадното облекло на съветските маршали от периода 1943-1945г. е заимствано от мундирите на пехотата и драгуните от ранните години на царстването на Николай Втори, който пък ги копира от навлезли в началото на XIX век в руската армия мотиви от гвардейци от Баден Вюртемберг и Прусия. Те не се налагат по-късно в съветската армия, защото са смятани за “твърде сталински".

  Путин нали иска да възсанови името Сталинград, както и звания от времето на СССР.
  В този порядък униформите не представляват никаква изненада. Отгоре на всичко и изглеждат по-парадно от предишните!

  I Want To Believe
 25. 25 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#22] от "tww09306483":

  Той затова е математик а не историк. Накарай го да преброи медалите , и това няма да може.

  SHADOWS of SOFIA
 26. 26 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5241 Весело

  До коментар [#9] от "г-н Саранди Говедаров":

  Ама добре съсипва Расия,нали?Пътищата им като в 1950,железниците и те!За летищата да не говорим.И за зарплатите не нада!!Иначе всичката пара е в свирката ,каскет!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 27. 27 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Защото са комунистически изроди.

  The best way to predict the future is to invent it.
 28. 28 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  На чернобялата снимка - трима велики военни командващи армии,на цветните - съвременната пародия на днешната руска армия.

 29. 29 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  До коментар [#12] от "SSmart":

  А вие сте много грамотен с това "Айде". Като руски генерал със сЪвцка униформа.

  Палячовци, особено Кадров. и

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 30. 30 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#23] от "karabastun":

  Ама да не би тагарищ Сталин да основал и САЩ. Чудна работа , човек се учи докато е жив или докато някой не му отвори очите.

  SHADOWS of SOFIA
 31. 31 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  До коментар [#18] от "lout66":Всички знаем, че без Сталин - НЯМАШЕ да има НИТО САЩ , нито НИЩО !!!А пък паради не се правят по фактури, нали?
  —цитат от коментар 23 на karabastun


  Сталин и САЩ ли е "освободил"???
  На някои хора задниците са по умни от главите.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 32. 32 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3753 Весело

  ами за да има трафик/публикации и по специалността на Станишев

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 33. 33 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6885 Неутрално

  Каквито и критики да са отправяни по-късно към Сталин - ТОЙ е етап от развитието на човечеството към по-доброто му БЪДЕЩЕ!!!

  karabastun1@abv.bg
 34. 34 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Те, парадите
  ги правят мерзавците от НКВД, политкомисарите, московските администратори и артелчиците.
  Милионите изклани войничета и инвалидите никога няма да си пожелаят такъв МИЛИТАРИЗЪМ с какъвто руският фашист промива мозъците на колхозниците.
  Просто, защото реално са усетили, какво е ВОЙНА и ужасите и.
  Сегашната руска идеология е точно ГМО между фашизъм, руски царизъм съветски сталинизъм и КГБ 'православие'.
  ГМО или ЧАЛГА е, защото само тотално оскотели примати може да ги навържат в съзнанието си, като нещо общо въпреки, примерно, тоталната репресия на болшевизма към православието или към руския царизъм.
  Само да си

 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9377 Неутрално

  Обида за всички истински войници...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. 36 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#33] от "karabastun":

  Да те попитам. Нали беше против чужденците. Как живеете във Варна с тая напаст от Азиатци?

  SHADOWS of SOFIA
 37. 37 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5241 Гневно

  До коментар [#33] от "karabastun":

  бастуне,сатрапа Сталин е убил повече руснаци от колкото са загинали през войната,каскет.Само по време на глада в Украуна са умрели между 8 и 10 милиона!Войниците връщаши се от Европа са пратени зад урал,да "служат"още 2 години-само защото са ВИДЕЛИ как живее Европа!До 1947 са загинали от болести и репресии 380000 души!хора преживели ада на войната!!Но не и този на Сталин!Парадът на победата не е честван 20 години иненно от страх-страхът от оцелелите воини.Не пиши повече тъпотии,а мисли!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 38. 38 Профил на Кози Крак
  Кози Крак
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Снимката на Даудов и Кадиров в униформите е СКАНДАЛНА.

 39. 39 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Би трябвало да излизат на парад с зелени ватенки , ушанки и валенки , само Путин може да излезе с бял мундир и златни лампази .

 40. 40 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Каквито и критики да са отправяни по-късно към Сталин - ТОЙ е етап от развитието на човечеството към по-доброто му БЪДЕЩЕ!!!
  —цитат от коментар 33 на karabastun


  Прав си. Без Сталин сега руснаците щяха да са с 30-40 милиона повече, което никак не би било добре! И сегашните 130 млн. му идват прекалено много на човечеството! 1-2 века в Русия трябваше да се редуват такива като Сталин и руснаците да станат колкото населението на Лихтенщайн. Империята на ЗЛОТО нямаше да съществува.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 41. 41 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#33] от "karabastun":

  Това твойто си е чиста проба предозиране. Сталин е най-големият престъпник в съвременната история и нищо повече.

 42. 42 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1533 Весело

  Би трябвало да излизат на парад с зелени ватенки , ушанки и валенки , само Путин може да излезе с бял мундир и златни лампази .
  —цитат от коментар 39 на Bojidar Vasilev  Путин с бяла ватенка!

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 43. 43 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#20] от "Norman Granz":

  Сталин на Путин му е по-близък от Ленин. Сталин, преди да стане шеф на колхоза, е бил шеф на НКВД.

  Тихата рехабилитация на Сталин е естествена.

 44. 44 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#33] от "karabastun":Не пиши повече тъпотии,а мисли!!!
  —цитат от коментар 37 на Messerschmitt


  Моля Ви, не очаквайте невъзможното от някои съфорумци.

  "мисли!!" , хехехехехе ...

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6885 Гневно

  До коментар [#44] от "liubo...otdale4":

  Нищо '' , хехехехехе ... ''
  няма в това, че дядо ми е убит през ВСВ!!!

  karabastun1@abv.bg
 47. 47 Профил на le_bigmac
  le_bigmac
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Всички други държави победителки избраха да празнуват този ден като празника на Европа, само тия чукундури ги тресе злоба и селски снобизъм.

 48. 48 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6885 Гневно

  До коментар [#37] от "Messerschmitt":

  Точно тези хора, които са загинали тогава с тези дрехи/ униформи/ НИКАК не ЗАСЛУЖАВАТ какъвто и да ПРИСМЕХ, НАЛИ!!!!????

  karabastun1@abv.bg
 49. 49 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Но нашият случай не е такъв - именно с епохата на Шойгу са свързани украинската и сирийската войни.
  =========================================================
  И двете "войни"(всъщност война няма освен в прорагандния стил на либералите) започнаха след американска намеса в суверенни страни, свързана със сипов опит за промяна на властта. И в двете американцкте срещат сериозни трудности и в двете американците имат сухопътна армия под формата на "съветници". Но виновен е Шойгу.

 50. 50 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#42] от "quatro_4x3":

  Аѝзенхауер е носел куртка , изпъквал е с големият си ръст и лулата , но въпреки всичко войниците са го харесвали и уважавали , помпозната вата е изпъквала сред войската с жестокост и страх , войниците са ги избягвали , за сметка на това са обект на възхита от страна на форумните чугуни

 51. 51 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6885 Любопитно

  До коментар [#36] от "ka2":
  Като спастриш парици - ела във Варна - Обади ми се, като видиш '' напаст от Азиатци?'' , като около ''Екзарха'' в Софето - и пак ще обсъждаме униформите от ВСВ???

  karabastun1@abv.bg
 52. 52 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Всички други държави победителки избраха да празнуват този ден като празника на Европа, само тия чукундури ги тресе злоба и селски снобизъм.
  —цитат от коментар 47 на le_bigmac


  Те са азиатци, как да празнуват ден на Европа?! В Европа идват от време на време да убиват и да грабят - само това им е европейското.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 53. 53 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  До коментар [#44] от "liubo...otdale4":Нищо '' , хехехехехе ... ''няма в това, че дядо ми е убит през ВСВ!!!
  —цитат от коментар 46 на karabastun


  Ти какво общо имаш с това? Да не си го убил ти?

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 54. 54 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Все се чудя САЩ с най големият военен бюджет в света , защо не правят военни паради като Китай и Россия , може би нямат нужда да плашат никого .
  —цитат от коментар 18 на lout66


  Защото ако си покажат и 5% от пушкалата парадът ще продължи една седмица, а от Пенсилвания авеню ще остане само част от баластрата. Да не говорим за хаоса и финансовите загуби, но в рассията това се смята за приходи. :)

 55. 55 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Едно време като правеха постановки в театрите се търсеха автентични облекла за времето на действието.Сега на парада са се вживяли в онова време на войната,нищо че нямат представа някои от нея.Не могат да извадят от гробовете участниците с униформите им.Все пак са се постарали,за да задоволят страдащите .

  mihala
 56. 56 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#20] от "Norman Granz":

  Мършата не е мърша,а сламеник .За това заслужава -за купа сено.

  mihala
 57. 57 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6885 Гневно

  До коментар [#47] от "le_bigmac":

  Ако ''тия чукундури;; в тези униформи не бяха мрели по къра - нямаше да ни има и нас!

  karabastun1@abv.bg
 58. 58 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#40] от "quatro_4x3":

  И Путин върши същата работа като Сталин но по друг начин , бавно но сигурно почистващите препарати стават основно средство за пиене сред чугунопитеците

 59. 59 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  До коментар [#47] от "le_bigmac":Ако ''тия чукундури;; в тези униформи не бяха мрели по къра - нямаше да ни има и нас!
  —цитат от коментар 57 на karabastun


  ВАС наистина нямаше да ви има!

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 60. 60 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  До коментар [#5] от "mushashi":

  +++

  Когато си прав, си прав!

  Модератора е неадекватен!
 61. 61 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Култа към Сталин е жив, явно.
  —цитат от коментар 14 на Blood Red Skies


  Кой е главнокомандващ на армията, победила нацизма през 1945 г. - Червената армия? Не е ли точно Сталин?

 62. 62 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2106 Весело

  До коментар [#23] от "karabastun":

  Най-после нещо ново. Явно Сталин е участвал във Войната за независимост в Америка през 1775 г. на страната на Джодрж Вашингтон и благодарение на братската руска помощ се е създала Америка...

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 64. 64 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2106 Весело

  До коментар [#40] от "quatro_4x3":

  Сталин наистина е достоен за уважение. Той е грузинеца, избил най-много съветски комунисти....

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 65. 65 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  Не бил виждал война Шойгу.Ми - ОК.Но никой не отрича, че си върши добре работата. Иначе - да са ги "демократизирали" руснаците досега.Той и Путин не е завършил "Държавна администрация", ама.....
  —цитат от коментар 9 на г-н Саранди Говедаров


  Едва ли ТИ си компетентен да даваш мнение колко добре си вършел работата Шойгу. Другото е куриозното: Как го приемат като "генерал" другите, ИСТИНСКИТЕ, руски генерали днес. Тези минали от младши'лейтенант след няк'ва школа, та през разните висши военни училища, войскови и генерал'щабни академии, и т.н. Интересно какви вицове вървят за него в руските нет'форуми.

  Това със сАвеЦките им униформи е леко гротескно, може би и симптоматично, но наистина не е важно.
  До коментар [#9] от "г-н Саранди Говедаров":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 66. 66 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6885 Любопитно

  До коментар [#62] от "mitko11":

  фАКТ е, ЧЕ
  1-ВО Русия оказва помощ с флот срещу Великобритания през 18-ти век за независимостта на британските колонии!
  2-РО - през ВСВ- Сталин /СССР/И САЩ съюзници - както и да го тълкуват някои сега!!!
  а ДА СЕ ПЛЮЕ ПО УНИФОРМАТА от тогава е ДОЛНО!!!!!

  karabastun1@abv.bg
 67. 67 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Николай Втори, който пък ги копира от навлезли в началото на XIX век в руската армия мотиви от гвардейци от Баден Вюртемберг и Прусия.
  =========================================================
  Съвременната Уиндзорска династия в Англия е всъщност родът Сакс Кобург Гота на Хановерската династия. Основателят крал Георг Първи дори не е знаел английски а Георг Трети изпращал немци срещу преселените британски колонисти, които водели война за независимост и се наричали американци. По време на първата световна война немско саксонските крале в Англия се прекръстили на династия Уиндзор. И досега.

 68. 68 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#40] от "quatro_4x3":Сталин наистина е достоен за уважение. Той е грузинеца, избил най-много съветски комунисти....
  —цитат от коментар 64 на mitko11


  Според неолибералната американска версия на историята, която твърди че войната е спечелена от редник Райън. И двете твърдения са много популярни в Холивуд.

 69. 69 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Изобщо в Русия на Путин стават какви ли не небивалици,свързани с историята.
  —цитат от коментар 5 на mushashi


  Като например главорез, отговерен за смъртта на хиляди руски войници в чечня, да получи звание "герой на Русия"?

  I had a dream, Joe
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Руски кич !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 72. 72 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#51] от "karabastun":

  През сезона ще идвам по два пъти на ден. Такъв ми е бизнеса. Ще се обадя.Мога и някоя група да предложа.

  SHADOWS of SOFIA
 73. 73 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Като например главорез, отговерен за смъртта на хиляди руски войници в чечня, да получи звание "герой на Русия"?
  —цитат от коментар 69 на Ослик, суслик, паукан

  Виновни за смъртта на руските войници в Чеченя са либералите - както вносните, които финансираха и вдъхновяваха чеченските сепаратисти, така и руските, начело с Елцин, които гледаха да ги хареса "Запада", а не толкова да запазят страната си.

 74. 74 Профил на niko
  niko
  Рейтинг: 466 Весело

  -Каква е първата работа на руски генерал, като стане от сън?
  -Да си премести ордените и медалите от пижамата на мундира...

  I'm part of the problem...
 75. 75 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6885 Любопитно

  До коментар [#67] от "Каишков - Системен нарушител":

  '' немско саксонските крале в Англия се прекръстили на династия Уиндзор''
  Само за да звучи по-английски и даже ''братчеда ДЖОРДЖ''изгонва пратениците,молещи за подслон на съюзника си ''братчеда Ники'' - за да го разстрелят болшевиките барабар с децата и жената, за да няма нищо общо с немската линия на родата!!!
  А сега ми разсъждават за униформите на убитите......

  karabastun1@abv.bg
 76. 76 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6885 Весело

  До коментар [#72] от "ka2":

  С удоволствие - ще ги нахраня и напоя!!!
  Благодаря !!!
  Благодаря - и в цифри!
  За пари работим - все пак!

  karabastun1@abv.bg
 77. 77 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#67] от "Каишков - Системен нарушител":

  Хановерският род са "Велфите" или в Англия известни като "House of Hanover" с едно "n".

  След като кралица Виктория умира, на трона идва нейния син, който по бащина линия е Саксгобурготски.

  Например сегашната принцеса на Монако, Александра, не е Грималди по майка си, а фон Хановер по баща.
  Тя представя Монако на международни турнири по фигурно пързаляне.

 78. 78 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6885 Любопитно

  До коментар [#77] от "Ф.Нинов":

  Няма по-жалки от английската линия все пак!

  karabastun1@abv.bg
 79. 79 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  До коментар [#66] от "karabastun":

  Я кажи защо съветските историци не признават Втората световна война, а си измислят тяхна Велика отечествена война? Може би, защото започват Втората световна война като съюзници на Хитлер от 1-ви септември 1939 г. до 22 юни 1941 г.?

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 80. 80 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#78] от "karabastun":

  Жалки в сравнение с кого?
  При Кралица Виктория се стига до най-голямата империя в историята.

 81. 81 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  Не ми се търси, може вече да се е сетил някой.

  "По дрехите посрещат, по ума изпращат"

  Руснаците, както винаги са тотално изпращели.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 82. 82 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3165 Весело

  Руски циркаджии!

  Большой Руский Цирк!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 83. 83 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2106 Весело

  До коментар [#74] от "niko":

  Какво разбират руснаците под групов секс? Събличат се и започват да си разменят значки, ордени и медали...

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 84. 84 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Язвителна статия, в все по-пристрастния стил на "Дневник".
  Всяка армия си има парадни униформи.С какво тази на ген. Марк Майли- начаник щаба на сухопътните войски на САЩ, или на ген.Пиер де Вилер-началник на генералния щаб на френската армия, са по модерни или по архаични от тази на ген.Ом.Брадли, ген.Дж.Патън, или ген.Шарл де Гол, та се правят такива аналогии и подигравки с ген. С.Шойгу ? Я вижте и униформите на нашите генерали-с какво се различават от тези преди 40 г.?
  https://static.dvidshub.net/media/thumbs/photos/1606/2634902/1000w_q95.jpg
  https://i.ytimg.com/vi/p0MlykDHSc0/maxresdefault.jpg
  http://img.over-blog-kiwi.com/0/93/94/69/20151103/ob_60d682_general-pierre-de-villiers-1.jpg

 85. 85 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#61] от "Каишков - Системен нарушител":

  Не е. Жуков е, ама по-добре да не влизаме в подробности.
  Не е и само Жуков. Рокосовски...много са.
  Сталин, тъпото комплексирано грузинче КАК да разбира от война, от водене на бойни действия, от танкове?

  Затова и първите две седмици се забива/запива на вилата си и оставя на самотек всичко. Немците настъпват практически необезпокоявани и избиват гарнизон след гарнизон без проблеми. Това е сталин, тогавашното джудже в Кремъл. Куцо при това.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 86. 86 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2106 Весело

  До коментар [#68] от "Каишков - Системен нарушител":

  Маршал Георгий Жуков не е съгласен с теб. Ама какво ли разбира той от война....:
  " ...„Сега казват, че съюзниците никога не са ни помагали, но не трябва да се отрича, че американците ни доставяха толкова материали, без които ние не бихме могли да оформим резервите си и не бихме могли да продължим войната – казва съветският пълководец Георгий Жуков след края на Втората световна война. – Нямахме експлозиви, барут. Нямаше с какво да зареждаме патроните на винтовките. Американците наистина ни спасиха с експлозивите и барута. А колко листова стомана ни доставяха! Нима бихме могли бързо да организираме производството на танкове, ако не беше американската помощ. А сега представят нещата така, сякаш сме имали всичко това в изобилие. Без американските камиони нямаше да има с какво да теглим нашата артилерия“.

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 87. 87 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Тоя пък да не иска да са с Украински униформи, размечтал се е. Все пак парада е за годишнина от победата , а тя им е дошла с такива униформи

 88. 88 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#84] от "glaxo":

  Чудесни линкове.
  Та на въпроса ти.
  Клоунска изглежда руската униформа.

  И въпроса не е дори в това, че е толкова пъстра. Въпроса е, че е от времето на сталин.

  Иначе сравни униформата горе с тази от първият ти линк и с ръка на сърцето ми се закълни коя е по-строга, по-сериозна.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 89. 89 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#83] от "mitko11":

  Не си много прав. Руснаците обичат групов секс.
  Обичат го, защото могат да се скатаят винаги без да се разбере.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 90. 90 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#78] от "karabastun":

  Я виж тук. Личи дали са жалки, макар да става въпрос за друго.
  Достолепие се излъчва от тези хора.

  http://www.capital.bg/multimedia/fotogalerii/2017/05/18/2972803_fotogaleriia_marshut_na_kavalerite_s_bombeta/?p=0 #addcomment

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 91. 91 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#86] от "mitko11":

  Но е пропуснал за безценният алуминий, без който самолетите на руснаците щяха да са от шперплат.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 92. 92 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  Защо руските генерали са на парад с униформи от времето на Сталин

  Отговорът е съвсем елементарен. Това е парад на победата на Сталин - не на Хрушчов, не на Брежнев и не на Путин. И до днес на всички официални церемонии в Париж участват конниците-кирасири с униформите си от времето на Наполеон. И никой не задава такива тъпи въпроси "защо".

  /не се чете/
 93. 93 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#23] от "karabastun":

  Без Сталин няма да има САЩ? Не те разбрах. Честно!

 94. 94 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2106 Любопитно

  До коментар [#85] от "Росен (Путлер капут)":

  Всъщност до ноември 1941 г. съветските войници имат илюзията, че армията на Хитлер са освободители. Не само защото разтурват колхозите и раздават земята на селяните. А и защото 1941 г. е разгара на поредните репресии, започнали през 1937 г. Затова на никой не му се воюва за болшевишките комисари, които първи бягат в тила. Това е описано например в книгата на фронтовака Николай Никулин "Воспоминания о войне",която повече от 30 г. не е публикувана.
  През ноември Хитлер нарежда да се спре побратимяването и казва, че германската войска е дошла да завладява, а не да освобождава от болшевизма. Това е и основната му грешка - иначе за завладяването на Москва щеше да е достатъчна самата РККА....

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 95. 95 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#92] от "Тони Шнайдера":

  Е, и тук като пресъздаваме боевете на Шипка униформите са от тогава, ама сякаш не се същото.

  А и това са циркаджийски униформи.
  Виж линковете на glaxo в пост № 84 и сравнявай.

  Тия униформи отиват повече на африкански фатмак направил преврат преди месец и се самопровъзгласил за генерал.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 96. 96 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Те, парадите ги правят мерзавците от НКВД, политкомисарите, московските администратори и артелчиците.Милионите изклани войничета и инвалидите никога няма да си пожелаят такъв МИЛИТАРИЗЪМ с какъвто руският фашист промива мозъците на колхозниците.Просто, защото реално са усетили, какво е ВОЙНА и ужасите и.Сегашната руска идеология е точно ГМО между фашизъм, руски царизъм съветски сталинизъм и КГБ 'православие'.ГМО или ЧАЛГА е, защото само тотално оскотели примати може да ги навържат в съзнанието си, като нещо общо въпреки, примерно, тоталната репресия на болшевизма към православието или към руския царизъм.Само да си
  —цитат от коментар 34 на ali_ibn_isa


  ++++++++++++++++++++++++++++ Поздрави !

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 97. 97 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#77] от "Ф.Нинов":

  Саксгобурготски. - Сакскобурготски.
  Александра няма как да е Грималди. Рение, синът му Албер и техните деца са Грималди. Каролина е Грималди до сватбата си. Александара е дъщеря на фон Хановер. Фамилия се предава по бащина линия, не по майчина.

 98. 98 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#94] от "mitko11":

  Не го знаех това нещо, но знаех, че Хитлер е тъпак, а обяснява много неща.
  Ти ми даде доказателствата, че е такъв отначало още. Аз мислех, че гръмнал чак към 44-та.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 99. 99 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2550 Весело

  До коментар [#23] от "karabastun":


  До коментар [#18] от "lout66":Всички знаем, че без Сталин - НЯМАШЕ да има НИТО САЩ , нито НИЩО !!!А пък паради не се правят по фактури, нали?
  —цитат от коментар 23 на karabastun


  Бая народ ти се е изредил, но аз ще го направя правилно.

  Правилното е "Без САЩ нямаше да има дори днешна Русия".
  Милиони руснаци и немци щяха да доживели до дълбока старост.

  Мога да обясня защо, докато ти само можеш да предполагаш дали Хитлер щеше да успее да направи атомната бомба преди САЩ.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 100. 100 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#97] от "ahasver":

  точно така!

  Ако искат да запазят фамилията, трябва постоянно момчета да стават крале.

  Хановерската династия е управлявала Англия от 1714 до 1901 год.
  Като Georg I е бил съответно и първият човек с името Джордж в англоезичния свят. След като е занесъл това ново име там, то мълниеносно се разпространява, влизайки в топ10 на Англия и САЩ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK