Девет въпроса за "руските разследвания" в САЩ

Девет въпроса за "руските разследвания" в САЩ

© Jonathan Ernst, ReutersРешението на американския президент Доналд Тръмп да уволни директора на Федералного бюро за разследване Джеймс Коми върна вниманието на обществото към твърденията на разузнаването, че Русия се е намесила в президентската кампания през 2016 г., за да наклони везните в полза на Тръмп.


"Ройтерс" предлага обобщения за всичко известно и неизвестно за "руските разследвания" за предполагаемата намеса на Москва във вота и възможно съглашателство между Русия и членове на кампанията на Тръмп.


Кога започнаха разследванията?


Бившият президент Барак Обама нареди на разузнавателните агенции да оценят дали Русия се е опитала да се намеси в изборите след кибератака върху демократическата партия през юли миналата година и публикуването на хиляди лични имейли на ръководителя на кампанита на Хилари Клинтън в месеца преди изборите на 8 ноември. Обама каза на представители на разузнаването да изготвят доклад за възможна чуждестранна намеса, преди да напусне Белия дом през януари тази година.


Какво откриха разузнавателните агенции?
Централното разузнавателно управление, Федералното бюро за разследване и Агенцията за национална сигурност на САЩ заключиха в доклад, декласифициран през януари, че руският президент Владимир Путин е поръчал кампания, която трябва не просто да подкопае доверието в избирателната система на САЩ, а и да повлияе на изхода. Агенциите обявиха, че Путин и руското правителство са имали "ясно предпочитание" за това Тръмп да спечели вота за Белия дом. Според агенциите свързани с Путин лица са придобили информация чрез хакерски атаки, плащали са на "тролове" в социалните мрежи и са подкрепяли опити на руски правителствени агенции и държавно финансирани медии да наклонят общественото мнение. Докладът обаче не даде оценка дали Русия е успяла да повлияе на резултатите от изборите.


Путин и други руски представители много пъти са отричали намеса в американските избори.


Какво казва Тръмп за ролята на Русия?


Тръмп все още не е предлагал ясна публична позиция. "Ще ти кажа това, Русия: ако слушаш, надявам се, че ще можеш да намериш 30 хиляди имейла, които липсват," каза Тръмп на пресконференция през юли 2016 г., по повод разследване на ФБР за начина, по който Клинтън е употребявала частен имейл сървър по времето, когато е била държавен секретар и за имейли, които може да са били изтрити. Тръмп впоследствие отхвърли твърденията, включително от представители на американското разузнаване, че Русия е опитала да се намеси в изборите от негово име.


За пърни път той обяви, че приема разкритията на разузнавателните агенции, на 11 януари, на пресконференция преди встъпването в длъжност. "Що се отнася до хакерските атаки, мисля, че е била Русиуя," каза Тръмп, но добави: "Може и да са били други." По-рано този месец Тръмп обяви, че Китай може да е осъществил хакерската атака върху имейлите на представители на демократите, за да се намеси в изборите, но без да предлага доказателства и оспорвайки мнението на разузнавателните агенции.


Колко разследвания има в момента за руската намеса?


Правосъдното министерство обяви на 17 май, че е назначило Робърт Мюлър, бивш директор на ФБР, като специален прокурор, който ще ръководи независимо разследване за руската намеса. Мюлър би могъл, при необходимост с оглед на доказателствата, да работи с ФБР, което също води разследване. Както в Камарата на представителите, така и в Сената, има комисии, които също разследват. Тяхната работа ще продължи. Коми беше поканен да свидетелства за работата на ФБР по "руското разследване" и за уволнението си.


Имало ли е случаи на отстранени от властта лица, свързани с Тръмп, заради контакти с Русия преди, по време или след кампанията за президентските избори?


Майкъл Флин беше уволнен от поста съветник на Тръмп по националната сигурност през февруари. Белият дом каза, че той е подвел вицепрезидента Майк Пенс за контактите си руския посланик в САЩ, Сергей Кисляк, преди Тръмп да заеме поста.


На 9 май федералните прокурори издадоха бизнес документи от лица, работили с Флин в частното му качество. Ден по-късно комисията по разузнуване към Сената поиска по официален ред документи от Флин, след като той отказа да ги предаде доброволно.


На главния прокурор Джеф Сешънс му се наложи да се дистанцира от всякакви разследвания, свързани с Тръмп, защото не беше информирал Конгреса за собствените си контакти с Кисляк през 2016 г. Род Розенстайн, заместникът му, се занимава с въпросите, свързани с Русия. Той назначи и Мълър като специален прокурор.


Ще продължи ли разследването на ФБР и след уволнението на Коми?


На 20 март Коми каза на комисията към разузнаването в камарата на представителите, че ФБР разследва ролята на Москва в изборите, което включва и възможността руските власти да са работили с щаба на Тръмп. Тогава той за първи път призна, че агенцията разследва случая.


Уволнението на Коми не означава непременно, че разследването на ФБР ще бъде прекъснато или прекратено, тъй като служителите на ФБР, назначени от Коми за целта, вероятно ще продължат да работят, дори докато тече търсенето на нов директор. Изпълняващият длъжността Андрю Маккейб, който ще ръководи агенцията, докато бъде назначен нов директор, обеща на комисията по разузнаването към Сената, че уволнението на Коми няма да се отрази на разследването и че той ще уведоми комисията за всеки опит то да бъде забавено или възпрепятствано.


Защо беше уволнен Коми?


На 9 май главният прокурор Сешънс изпрати на Тръмп писмо, прикачайки бележка от Розенстайн, неговия заместник, за нуждата "Да се възстанови доверието към ФБР", препоръчвайки уволнението на Коми. Според бележката Коми е сбъркал през юли 2016 г., обявявайки, че ФБР е изследвало начина, по който Клинтън е използавала частен имейл сървър и че случаят трябва да бъде приключен без наказателно преследване.
Според Розенстайн решението на Коми да направи публично изявление по темата е било в разрез с практиките във ФБР.


Тръмп също така нарече Коми "фукльо" в интервю с Ен Би Си Нюз на 11 май и обяви, че така или иначе щял да уволни Коми, независимо от препоръката на Розенстайн.


Имаше ли уволнението на Коми връзка с "руското разследване"?


Според Белия дом Коми е уволнен заради начина, по който е подходил към разследването за мейлите на Клинтън. "Ню Йорк таймс" първи съобщи на 16 май, че според бележка, оставена от Коми след среща с Тръмп през февруари, президентът го е помолил да спре разследването на ФБР срещу Флин.


Помощници на Тръмп заявиха за "Ройтерс", че висши представители на правосъдното министерство са поискали сигнал от Коми за това какво ще каже на изслушване в конгреса за разследването на ФБР за частния имейл сървър на Клинтън. Изслушването беше насрочено дни след като Клинтът каза на събитие в Ню Йорк, че изявленията от Коми в седмицата преди вота през ноември за подновяването, а после и затварянето на разследването за имейлите е наклонило изборите в полза на Тръмп. Пред членове на конгреса Коми каза, че "му се гади" от идеята, че може да е повлиял на резултата на вота.


Разследван ли е Тръмп от ФБР?


В краткото писмо, което Тръмп изпрати на Коми, за да го уволни от ФБР, той му благодари, че го е информирал в три отделни случая, че не е обект на разследване. Коми никога не е обявявал публично дали ФБР разследва Тръмп и подобна стъпка не би била най-правилната от негова страна. Белият дом не предложи доказателства, които да покрепят твърденията на Тръмп.


Новините за бележката на Коми, заедно с материал на "Вашингтон пост" от 15 май, че Тръмп е разкрил секретна информация по време на среща с руски представители на 10 май, даде нов тласък на призивите от демократи и от някои републиканци за независимо разследване на връзките на Тръмп с Русия. Тръмп многократно е давал да се разбере, че вярва, че "руските разследвания" трябва да бъдат прекратени. "Историята за съглашателство между Русия и Тръмп е тотална измама, кога ще престане тази глупост, финансирана от гласоподавателя?", написа той на 8 май.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK