Ще се наложи ли Ципрас да си сложи вратовръзка

Ще се наложи ли Ципрас да си сложи вратовръзка

© Associated PressАтина и Брюксел гледат по различен начин на готвеното окончателно споразумение по мерките за икономии, но Международният валутен фонд (МВФ) може да скъса нервите на правителството и на европейците, които все още хранят опасения. Очевидно нужно е търпение.


В Брюксел вчера високопоставен представител представи една малко по-различна версия относно тази договореност, описвайки целият път до нея с думата "чакай".


"От това, което се чува, може би ще бъда принуден да си сложа вратовръзка", каза Ципрас в парламента, изказвайки пред журналисти увереност, че се готви някаква формула, която да доведе до окончателно решение на проблема с гръцкия дълг.
Картината в Брюксел обаче е различна. Европейски високопоставен представител каза по принцип, че шансовете за постигане на споразумение са 50 на 50, заявявайки, че въпреки това е обнадежден.


Нещата обаче стоят по-различно. Докато правителството очаква непосредствено уреждане на въпроса за дълга в рамките на една цялостна договореност, съпроводена с отпускането на транша (ако не на 17.2 млрд. евро, които Гърция е в правото си да получи съгасно меморандума с кредиторите), то иска да му бъдат преведени веднага поне 7 млрд. евро.


Но вероятно в общото комюнике на Еврогрупата на 22 май ще бъде записана формулировка за това под каква форма ще бъдат извършени намеси във връзка с гръцкия дълг. Въпросната формулировка е възможно да е същата като тези от комюникетата от май 2016 г. и ноември 2012 г.


По всичко личи, че отново по всяка вероятност ще бъде повторена фразата "доколкото е необходимо", а предприемането на каквито и да било действия ще се случи след края на гръцката спасителна програма, чийто срок изтича през август 2018 г.


Истинският студен душ обаче ще дойде не от очакваната договореност по мерките за икономии, които днес ще гласува правителственото мнозинство в парламента, а от това


дали в крайна сметка МВФ ще реши да се включи в гръцката програма.


"За да бъде преведен траншът, МВФ ще трябва да участва. Отпускането му може да бъде на по-малки суми в зависимост от финансовите нужди на Гърция. При първия паричен превод не е нужно участието на МВФ. Пари обаче няма да бъдат дадени докато МВФ не каже "да", поясни високопоставеният представител.


Това означава, че ще последва процедура, в която МВФ ще държи в ръцете си съдбата на окончателното споразумение и всички ще чакат фондът бързо да се задейства.


От друга страна, неговият отказ би предизвикал огромен въпрос, тъй като както Гърция с нейните мерки за икономии, така и европейците с бъдещия им ангажимент по гръцкия дълг ще са изпълнили своята "задача".


По този въпрос същият представител каза, че не е изключено да са необходими още два месеца, за да може фондът окончателно да реши дали ще участва в програмата. Това обаче буди тревога, тъй като


е възможно всичко да се проточи до есента.


"Така или иначе има още осем седмици до момента, в който Гърция ще трябва да извърши следващото си плащане по дълга. А това е достатъчно време, за да има споразумение и след това то да бъде представено на фонда за одобрение и своевременно да бъде осъществен някакъв паричен превод", каза фактор от Брюксел.


Междувременно се разбра, че изглежда са "договорени" основните параметри, свързани с уреждането на гръцкия дълг, и че това, което остава да се види, е дали първичните бюджетни излишъци в размер на 3.5% ще бъдат продължени до 2022 г. или до 2023 г.


Според досега изтеклата информация намесата за дълга няма да предвижда "подстрижка", а основната мярка в нея ще се отнася до удължаване на погасителните срокове и вероятно на гратисния период.


Също така решението ще включва връщане на печалбите от гръцките облигации, притежавани от европейските институции, които не са били плащани през последните две години, а също и премахване на прага на тежестта върху лихвите за парите, които Гърция е получила заради повторното изкупуване на облигации през 2012 г./ БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK