Заради политиките на Тръмп все повече мигранти от Централна Америка остават в МексикоС новородено на ръце в убежище край границата с Гватемала Консепсион Баутиста казва, че ще опита да стигне до Съединените щати, но ще постои в Мексико, за да види как ще се развият имиграционните политики на американския президент Доналд Тръмп.


Баутиста избягала от Гватемала, след като престъпна банда я заплашила да я убие, взела дома ѝ и поискала пари, за да ѝ го върне. Крайната ѝ цел е да се събере с баща си и с двама синове, които живеят в САЩ, но засега вярва, че е по-умно да кандидатства за убежище в Мексико, отколкото да опитва да проникне в Съединените щати. "Няма да се върна в Гватемала", казва 39-годишната жена в убежището в южномексиканския град Теносике. "Вярвам, че ще успеем да преминем, но засега оставам в Мексико."


Администрацията на Тръмп отчита по-малко случаи на задържани мигранти през първите няколко месеца на годината в подкрепа на твърдите имиграционни политики на президента, които карат мигранти от целия континент да потръпват. Данни на мексиканските власти и свидетелства на мигранти в Теносике показват, че макар по-малко централноамериканци да опитват да влязат в САЩ, мнозина продължават да бягат от насилието в бедните си страни, а много решават да останат и по-дълго в Мексико, която досега по традиция е било транзитна държава.
Броят на хората, кандидатстващи за убежище в Мексико, се е увеличил с над 150%, откакто Доналд Тръмп беше избран за президент, сочат данни на "Ройтерс" от миналия месец. Много мексикански имигранти по-скоро биха се устроили в Канада, отколкото в САЩ. Между избирането на Тръмп през ноември и март 5421 души са кандидатствали за убежище в Мексико. За същия период година по-рано броят им е 2148, сочат данните от страната.


Заради политиките на Тръмп все повече мигранти от Централна Америка остават в Мексико

© Reuters


Самуел, който се представя с псевдоним, казва, че животът му е под заплаха, след като престъпни групи отвлекли и убили 19-годишния му син в Салвадор и го подтикнали да планира преместване със семейството си в САЩ. Изборът на Тръмп обаче променил всичко.


"Исках да отида в Съединените щати със семейството си, но виждаме, че новото правителство прави нещата по-трудни", каза Самуел. "Засега искаме да останем в Мексико и вече сме кандидатствали за бежански статут."


Молбите за убежище в Мексико са се увеличили значително в последните години, докато нарастваше броят на хората, които напускат Централна Америка. През 2016 г. обаче, докато Тръмп водеше кампания за остри антиимиграционни политики, подалите такива молби в най-голямата централноамериканска държава достигна 8781 души при по-малко от 3500 през 2015 г.


Агенцията за бежанците на Мексико прогнозира, че може да получи близо 22 500 молби през 2017 г. Въпреки че се притесняват от ситуацията, някои мигранти от централноамерикански държави не смятат да се откажат и ще опитат да влязат в САЩ.


Заради политиките на Тръмп все повече мигранти от Централна Америка остават в Мексико

© Reuters


В отдалечено скалисто късче земя близо до границата с Гватемала Фелисиано дел Сид и двама спътници опитали да се промъкнат покрай мексиканските имиграционни власти и да не бъдат нападнати от престъпници, докато вървят на север. Шейсетгодишният жител на Гватемала обясни, че цената, искана от каналджии, значително е нараснала, откакто Тръмп стана президент. Сега е около 10 000 долара, докато допреди няколко години била около 6000 долара, каза той.


Тъй като имиграционните власти в Мексико контролират притока на хора по-строго, откакто Тръмп е президент, мигрантите от Централна Америка се налага да избират по-откъснати и опасни пътища, където шансът да бъдат обрани е по-голям. "Няколко пъти сме тръгвали на север към Съединените щати, но всеки път ставаше все по-трудно," каза Дел Сид, депортиран от САЩ през декември. Сега "е по-добре, ако пътувате сами, по нови пътища", обясни той.


Заради политиките на Тръмп все повече мигранти от Централна Америка остават в Мексико

© Reuters


Независимо колко трудно им е в Мексико и колко тежък е пътят на север всички мигранти са сигурни, че не искат да се завърнат у дома. "Там ме чака само смъртта", обясни Самуел.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK