Държави от ЕС вече могат да поискат от властите в чужбина да разследват от тяхно име

Държави от ЕС вече могат да поискат от властите в чужбина да разследват от тяхно име

© Георги КожухаровЕвропейската заповед за разследване влезе в сила вчера, съобщи Европейската комисия, без да уточни дали всички държави от ЕС са приели съответните промени в националното си законодателство. Вчера бе и крайният срок за въвеждането на директивата.


С промените ще бъде улеснена работата при разследвания, в които доказателствата се намират в друга държава от ЕС. По силата на европейската заповед за разследване властите в една държава могат да поискат от своите колеги от тяхно име да извършват претърсвания и разпити. Очаква се това да подобри работата по разследвания на общата престъпност и в частност по случаите на тероризъм.


Европейската заповед за разследване се основава на взаимното признаване, което означава, че всяка държава от ЕС е задължена да признае и изпълни искането на друга държава от Общността, както би направила с решение на нейните собствени власти.
Прилагането на заповедта ще бъде по строги крайни срокове за изпълнение - до 30 дни, държавите да решат дали приемат искането. Ако го приемат, в 90-дневен срок исканите действия следва да бъдат извършени. Всяко забавяне ще бъде докладвано на държавата от ЕС, издала заповедта.


Властите, получили искане, могат да откажат да изпълнят заповедта само при определени обстоятелства - например, ако искането противоречи на основните принципи на правото на получаващата държава или вреди на интересите ѝ в областта на националната сигурност.


Европейската заповед за разследване трябва да бъде издадена или потвърдена от съд, а издаването ѝ може да бъде поискано от заподозрян или обвиняем, или от негов защитник, в съответствие с правото на защита и с националния наказателен закон. Държавите от ЕС трябва да се уверят, че заподозрените или обвиняемите разполагат с правни средства за защита, равностойни на тези, които са на разположение при сходно национално производство, както и че знаят за тези възможности.


По силата на новото законодателство страна от ЕС може да предаде на друга държава от Общността временно задържани граждани за събирането на доказателства; може да поиска проверки на банковите сметки и финансовите дейности на заподозрените или обвиняемите; може да извършва разследвания под прикритие и прихващане на съобщения; може да поиска прилагането на мерки за запазване на доказателства.


През юни ЕК ще представи допълнение към директивата, за да улесни събирането на електронни доказателства. Директивата няма да бъде прилагана от Дания и Ирландия. Новата директива бе изготвена по предложение на Австрия, Белгия, България, Естония, Словения, Испания и Швеция и бе приета през 2014 година.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  Дано това е началото на една обща правосъдна система на обединена Европа.

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3099 Неутрално

  По силата на новото законодателство страна от ЕС може да предаде на друга държава от Общността временно задържани граждани за събирането на доказателства
  ___________
  Остава само да приемат за законен и американския патриотичен акт за Европа и ще е яко!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  В държави като Франция, Германия и Румъния например разследването ще върви бързо, но в други държави като България и Италия ще се точи с години. Необходими са съществени промени в българския процесуален кодекс за бързо съдопроизводство.

 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  Това е хубава консолидираща мярка, но не знам нашето троянско магаре, каква ще я свърши:).

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10023 Неутрално

  България ще бъде заобиколена тихомълком...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK