Войнствената търговска позиция на Тръмп притеснява американските фермери

Войнствената търговска позиция на Тръмп притеснява американските фермери

© Associated PressЗначително мнозинство от селска Америка подкрепи Доналд Тръмп в борбата за президентския пост. Хората бяха привлечени от обещанията му да се намалят екологичните регулации, да се засили прилагането на закона и федералният закон за здравеопазването да се подмени с нов.


Много фермери обаче са обезпокоени заради друга част от дневния ред на Тръмп - обещанието му за преразглеждане на търговската политика на САЩ, включително обявеното намерение да предоговори Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) с Канада и Мексико.


Позицията на Тръмп, че НАФТА е "катастрофа", унищожаваща работни места, никога не е срещала силен отклик в селскостопанска Америка. НАФТА разшири достъпа на американските фермери до пазарите на Мексико и Канада, стимулира износа им и донесе преимущества на мнозина от тях.
Селскостопанска Америка внезапно се разтревожи миналия месец, когато изглеждаше, че Тръмп ще се стреми дори към пренаписване на НАФТА. Сътрудници на Белия дом сигнализираха, че той просто ще изтегли страната от пакта.


"Господин президент, американските фермери, отглеждащи царевица, помогнаха да бъдете избран. Оттеглянето от НАФТА ще бъде катастрофално за американското земеделие", предупреди в изявление Уесли Спърлок от Националната асоциация на производителите на царевица.


За броени часове Тръмп смекчи позицията си. Той заяви, че всъщност не иска да изостави НАФТА, а първо ще се опита да постигне по-изгодно споразумение с Мексико и Канада. Този процес официално бе започнат в четвъртък, когато търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър обяви намерението на администрацията да предоговори условията.


Докато бе кандидат за президентския пост, Тръмп определяше позицията си "Америка на първо място" като средство за борба с нечестните чуждестранни конкуренти. Той обвиняваше несправедливите споразумения за увеличаващия се търговски дефицит на САЩ и "кражбата" на работни места в промишления сектор.


НАФТА и други търговски споразумения обаче бяха благоприятни за американските фермери, които ще понесат


загуби, ако Тръмп изостави пакта или разпали търговска война


САЩ са имали излишък в търговията със селскостопански продукти поне от 1967 година, сочат правителствени данни. Миналата година износът на селскостопанска продукция е превишил вноса с 20.5 милиарда долара.


"Не започвате търговски преговори... с битки с търговските си партньори, които са напълно излишни", посочва Арън Лемън, пето поколение фермер в Айова, който произвежда царевица, соя, овес и сено.


Много фермери са разтревожени, че политиката на Тръмп ще застраши износа им точно в момент, когато се сблъскват с по-ниски цени на растителната и животинска продукция.


"Доста бързо се стига до тази тема в разговорите", казва Блейк Хърст, производител на соя и царевица от северозападната част на щата Мисури. Жителите на неговата област подкрепиха Тръмп с повече от 3 към 1 в изборите, но сега усещат: "Щеше да бъде по-добре, ако реториката (по търговските въпроси) не бе толкова рязка", отбелязва Хърст, който е президент на Фермерската организация на Мисури.


Основният аргумент на Тръмп срещу НАФТА и другите споразумения бе, че те излагат американските работници на неравностойната конкуренция на нископлатени работници в страни като Мексико и Канада.


НАФТА наистина подтикна някои американски производители да преместят заводите си и работните места в Мексико. От влизането в сила на споразумението през 1994 година и смекчаването на тарифите обаче годишният износ на селскостопански стоки за Мексико е скочил близо пет пъти до около 18 милиарда долара.


Мексико е третият по големина пазар за американската земеделска продукция


и най-вече за царевица, соя и свинско. "Търговските споразумения, които имаме, са много благоприятни", твърди Стивън Ценски, главен изпълнителен директор на Американската асоциация на производителите на соя. "Трябва да се погрижим да не нанесем удар на значителните придобивки, които земеделието спечели", допълва той.


САЩ имат излишък по търговията със селскостопанска продукция с Мексико през 20 от 23-те години от влизане в сила на НАФТА. Излишъкът все пак премина в дефицит през 2015 и 2016 година, когато световните цени на земеделските култури и добитъка се понижиха и намалиха стойността на американския износ, отбелязва Джоузеф Глаубър от Международния институт за изследване на хранителната политика.


Войнствената търговска позиция на Тръмп притеснява американските фермери

© Associated Press


Мексико започна да търси алтернативи на американските храни, защото, както мексиканският министър на земеделието Хосе Ровироса посочи през март, коментарите на Тръмп за търговията "предизвикаха несигурност" в селскостопанския сектор.


След като се разпространи новината, че Тръмп обмисля да изтегли САЩ от НАФТА, Сони Пърдю, от дни министър на земеделието на САЩ, побърза да отиде в Белия дом с карта, показваща районите, които ще бъдат засегнати най-тежко от този ход, припокриващи се с териториите, където мнозинството жители гласуваха за Тръмп.


"Опитах се да му покажа, че в селскостопанския сектор понякога думи като "изтегляне" и "прекратяване" могат да имат големи последици на пазарите", каза Пърдю в интервю за АП. "Според мен президентът взе много мъдро решение в интерес на множество селскостопански производители в цялата страна", избирайки да запази НАФТА, допълни министърът.


Тръмп поднесе друго разочарование на земеделските организации в САЩ


през януари, изпълнявайки обещанието си да изтегли страната от Транстихоокеанското партньорство, което администрацията на Обама договори с 11 страни от Азиатско-Тихоокеанския регион. Според Тръмп пактът щял да унищожи американски работни места заради конкуренцията с нископлатените азиатски работници.


Сделката обаче също така щеше да даде на американските фермери по-широк достъп на пословично недостъпния японски пазар и лесно влизане на бързо растящия пазар на Виетнам.


Филип Сън от Американската федерация на износителите на месо отбелязва, че оттеглянето на САЩ от ТТП е оставило Австралия с конкурентно предимство, тъй като Канбера вече е договорила по-ниски мита с Япония.
Тръмп заплаши също така да наложи мита върху вноса от Мексико и Канада, с което предизвика опасения, че двете страни ще отговорят със собствени санкции. Фермерите знаят, че често стават първите жертви в търговските войни.


Мнозина си спомнят търговския сблъсък през 2009 година, когато Китай отговори на американските мита върху автомобилните гуми, налагайки мита върху вноса на пилешки продукти от САЩ. Мексико пък въведе мита за редица американски стоки - от шунка до лук и коледни елхи - през 2009 година в знак на протест срещу забраната мексикански камиони да пресичат границата.


Войнствената търговска позиция на Тръмп притеснява американските фермери

© Associated Press


Белият дом отказа да коментира опасенията на фермерите, че търговската политика на Тръмп може да им навреди. Много фермери все още възлагат надежди на администрацията на Тръмп.


Някои например приветстват плановете му да намали регулациите за защита на околната среда, които според тях водят до оскъпяване на селскостопанската дейност. Някои се надяват също, че авторът на книгата "Изкуството на сделката" ще успее да договори начини за подобряване на НАФТА.


Една от възможностите може да включва Канада. НАФТА дава на Отава възможност да предпазва млекопроизводителите си от чуждестранната конкуренция чрез мита и регулации, но оставяше поне едно изключение - американският млечен протеинов концентрат, който се използва за производство на сирене. Когато канадските фермери се оплакаха от по-евтиния внос, Канада промени политиката си и чрез цените на практика изтласка американския млечен протеинов концентрат от пазара.


"Канада силно затрудни бизнеса на млекопроизводителите ни от Уисконсин и други гранични щати. Няма да търпим това. Внимавайте!", написа в "Туитър" Тръмп през април.


Някои американски животновъди биха искали предоговореното споразумение да им даде нещо, което сегашната версия им отказва - правото да обозначават продуктите си като "Произведени в Америка". През 2015 година Световната търговска организация отхвърли подобно етикетиране като несправедлива спрямо Мексико и Канада.
Мнозина се опасяват, че преразглеждането на американската търговска политика, планирано от Тръмп, има за цел да съживи промишленото производство, а селското стопанство е оставено на заден план. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3097 Неутрално

  И кво?

  Добре че са американските фермери да изхранват Мексико.

 2. 2 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Оранго май ще го разлюбят фермерите. Ма то си е нормално. Тоя повърхностен идиот просто не е в състояние да разбере колко сложни са международните договори и търговски отношения. Голям бизнесмен, няма що.

 3. 3 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 502 Разстроено

  Както се казва да са мислили като са гласували!

  Има един израз внимавай какво си пожелаваш, че може и да го получиш!

  Къде са сега защитниците на политиката на Тръмп, да вземат да се свържат със фермерите да им обяснят как не разбират и, че Тръмп е прав...

  Модератора е неадекватен!
 4. 4 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Американските фермери са като европейските фермери - лапнали са здраво кокала на субсидиите и недай боже да им го издърпа някой от устата, ще тръгнат да свалят правителството.
  Специално за царевицата има големи субсидии, затова са разорали половин Америка и са засели кукуруз - от него правят глюкозен сироп, олио, етанол за пикапите, нишестета и пълнители за всякакъв вид джънк фуд, и какво ли още не. Бразилската тръстикова захар например не може да се конкурира на пазара в САЩ, защото за нея има мито, а за кукуруза има субсидия.
  Въобще, глобализацията е довела до такава плетеница във всеки един бизнес, че каквото и да пипнеш, винаги има доволни и недоволни, и последните веднага го удрят на лобизъм. Не Тръмп, не Клинтън, ами и Кенеди или Линкълн да се възкресят и да седнат в Белия Дом, пак не могат да угодят на всички. Консенсус няма, национално единство няма, и всяко управление е като с вързани ръце.

 5. 5 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Този така ще о$ере пейзажа, че десетилетия след него ще има да бършат.

  А Австралия наистина потрива ръце доволно.

 6. 6 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Един президент договаря, следващия го отменя. Ако е при нас, ще го оплюем. И не считам, че това е нормално.

 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3097 Неутрално

  До коментар [#4] от "Камен":

  Фермерските субсидиите в САЩ са почти 3 пъти по-малко отколкото в ЕС.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  А за кого са гласували фермерите?

 9. 9 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Свободно търгуване със селскостопанска продукция при субсидиите в ЕС и САЩ е пълна глупост. Просто в тоя сектор няма нищо пазарно. България добре го изпита на гърба си, след като прати малоумницата Кукунева да преговаря за влизането в ЕС.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5653 Неутрално

  Тръмп действа като нов несръчен жонгльор в цирка. Наоколо започва да хвърчат падащи бухалки, които не са хванати навреме, а баласиращата платформа под краката му започва издайнически да трепери.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Тръмп поднесе друго разочарование на земеделските организации в САЩ
  през януари, изпълнявайки обещанието си да изтегли страната от Транстихоокеанското партньорство, което администрацията на Обама договори с 11 страни от Азиатско-Тихоокеанския регион. "

  Липсата на всякаква логика в поредния пасквил срещу Тръмп е присъщо на всеки левичар-лоибераст.

  Значи Тръмп поднесал разочарования на земеделците, ИЗПЪЛНЯВАЙКИ си обещанието да изтегли страната от Транстихоокеанското партньорство.

  Преди това поднесал разочарования на земеделците, ИЗПЪЛНЯВАЙКИ си обещанието да предоговори НАФТА.

  Ами от всичко това логически следва, че:
  1. Или въпросните земеделски производители са изключително тъпи, защото гласуват за някого, който обещава да им бръкне сериозно в джоба, ако НАФТА и Тихоокеанското партньорство толкова ги облагодетелстват.
  2. Или въпросните производители не са гласували за Тръмп, противно на това, което твърди автора.
  3. Или предоговарянето на НАФТА и изтеглянето на САЩ от Транстихоокеанското партньорство наистина ще облагодетелсват земеделските производители, но авторът манипулативно твърди точно обратното и безобразно лъже.

 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  До коментар [#2] от "gedk":

  Тръмп е от онзи тип бизнесмени, които са натрупали парите си не от производство и реален бизнес, ами от покупко-продажба на имоти, като пътьом забърсва от когото може, такси за фалшивия си университет или нещо друго... Както се разбра и всякакви сделки с руския бизнес не са му чужди, а ние знаем, какво означава бизнес по руски.
  Безспорно е много добър в това, да обещава и да прибира парите на тия, дето му вярват.
  Все пак, американците си го избраха. И сега, да се оправят с него и обещанията му... Даже и тука ги имаше много, дето блазьосваха американците, че Тръмп, като един истински човек от народа, мислел за хората...!
  Американските, както и всякакви други фермери се знаят с това, че мисленето, не е най-силната им страна. Те и затова са такива... Нищо лошо към тях, ама няма да е лошо да видят на практика последствията от избора си. Каквито и да са те...!

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  До коментар [#4] от "Камен":

  "Въобще, глобализацията е довела до такава плетеница във всеки един бизнес, че каквото и да пипнеш, винаги има доволни и недоволни, и последните веднага го удрят на лобизъм. Не Тръмп, не Клинтън, ами и Кенеди или Линкълн да се.."
  Общо взето съгласен, с едно допълнение - не глобализацията, която щем не ем, харесваме или не си върви и не от днес и вчера, а от (най-малко) стотици години - пример Марко поло, Колумб, нашите първи манифактуристи, още през турско, тръгнали към Европа през Дужровник и т.н.
  Та причината за тази "плетеница" не е това, което си съществува от векове, а сложните и икономически не оправдани ходове за протекционизъм и за дотиране на разни производства, основно в последните над 50 години в селскостопанския сектор.

 14. 14 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#12] от "tww09306483":

  "Тръмп е от онзи тип бизнесмени, които са натрупали парите си не от производство и реален бизнес, ами от покупко-продажба на имоти, като пътьом забърсва от когото може, такси за фалшивия си университет или нещо друго..."

  Сигурен съм, че ти си чул за Тръмп за пръв път покрай изборите. И нямаш никаква идея какво точно той всъщност е правил през годините. За разлика от Сорос, Бъфет и редица др., които са натрупали състояние чрез покупко-продажба на акции на фондовата борса, Тръмп е един от малкото световно-известни публични фигури, които са направили парите си именно от реален бизнес. Покупко-продажбата на имоти и шоу-бизнеса са само допълващ картината елемент. Освновно Тръмп се занимава със строителство, т.е. Тръмп е стоителен предприемач и инвеститор. В самия Манхатън има няколко известни обекта, построени от Тръмп, вкл. и известната ледена пързалка Уолман в Сентрал парк. Тръмп основно строи като предприемач небостъргачи - купива земя, построява сградата, а след това продава офисите и апартаментите в нея.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK