Лондон повиши до максимално ниво заплахата от терор и изкарва армията

Премиерът на Великобритания повиши степента на терористична заплаха до "критична" - максималното от петте нива, което означава, че има вероятност от непосредствено предстоящо нападение.


За последен път на това ниво заплахата е била през юни 2007г., когато имаше заплахи за взривяване на коли бомби в Лондон, последвани от инцидент на летището в Глазгоу, когато джип се вряза в сградата и предизвика пожар.


Освен това Тереза Мей обяви, че армията може да бъде изкарана да охранява някои ключови места, а военни - да бъдат разположени за сигурността на масово събиране на хора като концерти или спортни състезания. Според преценката на местните власти и органи на реда на помощ може да бъдат извикани до 5000 военни.


Британски медии допълват, че според тяхна информация е обявена и мобилизация в редиците на полицията, която се ръководи от Националния полицейски координационен център. Той има право да изтегля служители от провинциалните и по-спокойни селища и райони и да ги командирова в Манчестър, Лондон и други големи градове.
Мей обясни, че независимата комисия в МИ5, която определя степента на заплаха от терор, е препоръчала тя да бъде повишено от досегашната "остра", означаваща, че има висока степен на вероятност от атентат. "Заключението сега е, че нивото на заплаха трябва да е още по-високо.


Замяната с военни на полицаите, охраняващи ключови обекти, ще освободи персонал за повече патрули по улиците, обясни премиерът.


В същото време не бих искала обществото ни да се плаши неоснователно, добави тя. "От години живеем под терористична заплаха и оперативните мерки, които описах, са пропорционални и разумни."


Мей, която предизвика предсрочни парламентарни избори на 8 юни, потвърди, че атентаторът самоубиец от Манчестър, убил 22-ма и ранил близо 60 души от концерт на Ариана Гранде, е роден и отраснал в страната, а следствието все още проверява дали Салман Абеди е действал сам.


"Работата, свършена през деня, разкри, че има вероятност, която не можем да игнорираме - за наличието на по-широка група лица, свързани с това нападение", обясни тя.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK