САЩ отказаха да преговарят с Орбан за Централноевропейския университет

САЩ отказаха да преговарят с Орбан за Централноевропейския университет

© ReutersПравителството на Съединените щати няма власт и намерение да влиза в преговори за работата на Централноевропейския или който и да било друг университет в Унгария."


Това се казва в специално изявление на Държавния департамент на САЩ, разпространено във вторник.


В него се заявява още, че Вашингтон призовава правителството на премиера Виктор Орбан "да прекрати прилагането на поправките в закона за висше образование, поставящи дискриминиращи и силно затормозяващи изисквания към институции в Унгария, които са акредитирани от САЩ, и заплашващи академичната свобода и независимост."
На Будапеща се препоръчва "да разговаря директно със засегнатите институции за намиране на решение, което ще им позволи да функционират свободно и да предоставят големи образователни възможности на гражданите на Унгария и страните от региона".


Орбан предложи да се позволи на университета да работи, но след разговори с американската администрация и получаване на гаранции или двустранно споразумение от Вашингтон. Декларацията на Държавния департамент от вторник попарва тези надежди за компромис.


Поредната и още по-категорична позиция на Вашингтон по повод прогонването от страна на Орбан над университет, основан и частично финансиран от Джордж Сорос, идва броени дни след като унгарското правителство отказа да променя спорни законови промени.


Заради тях срещу него бе започната наказателна процедура и от Европейската комисия, а след дебат в Европарламента депутатите препоръчаха на Брюксел да направи оценка на състоянието на демокрацията в Унгария и дали действията на Орбан са заплаха за европейските ценности. Комисия подготвя декларация, с която Европарламентът да призове за временно замразяване правата на Унгария във взимането на решения в ЕС и външен контрол над изразходването на еврофондовете.


Но ЦЕУ попадна в центъра на политическата буря и се превърна в постоянен повод за протестни шествия в унгарската столица.В понеделник външният министър Петер Сиярто с остър тон заяви: "Тези закони са от национална компетентност, така че институциите на ЕС трябва да се въздържат от опити да се месят във вътрешните работи и трябва да избягват да оказват натиск над страните членки по въпроси, които са във властта на националните правителства и парламенти."


Запитан дали Будапеща ще оттегли спорните закони, той отвърна: "Не, защо? Защо?"


Сиярто изтъкна, че разчита на Полша да подкрепи унгарската позиция, защото и Варшава била "заплашвана по същия въпрос". "Тогава и ние много ясно заявихме, че никога няма да подкрепим какъвто и да е опит за налагане на санкции срещу Полша. След вота [в Европарламента] разговарях с полския ми колега, който ясно даде да се разбере, че няма да подкрепи никакви политически мотивирани действия и не подкрепят процеса на заплашване на която и да е страна с активиране на член 7. Така че нямам никакви съмнения, че Полша ще действа в подобна ситуация, както ние действахме спрямо Полша."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK