Путин: Азбуката ни идва от македонската земя (допълнена)

Путин: Азбуката ни идва от македонската земя (допълнена)

© Sergei Karpukhin, Reuters/MattelДнес е специален ден и за Русия - Денят на славянската писменост, а славянската азбука и литература са дошли до нас от Македонска земя.


Това казва днес президентът на Русия Владимир Путни на среща с македонския си колега Георги Иванов, който е на работно посещение в Москва. Думите му са цитирани в съобщение на интернет страницата на Кремъл, което може да се прочете и на английски език.


Путин допълва, че това е илюстрация за връзките между Русия и Македония.
Македонския президент, отново цитиран в съобщението на Кремъл, отговаря на свой ред, че е символично, че посещинието му е тъкмо на 24 май, когато се отдават почести на панславянските учители и светци братята Кирил и Методий, които са "наши духовни учители".


По този повод външният министър Екатерина Захариева публикува коментар във "Фейсбук" профила си.


"Създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно българският владетел Борис Първи присъства във всички старославянски книги като цар Борис Михаил - Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността", пише Захариева.


По-късно и премиерът Бойко Борисов коментира случая с думите: "Не е важно кой откъде е минал, това не е европейски подход. Важното е, че 300 милиона пишат и четат на кирилица и в края на краищата обогатяват европейската култура. Какво значение има откъде са минали?". Борисов получи тази вечер наградата за проевропейска политика на телевизия "Европа".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK