Едва 40% от германците са готови да защитят съюзник от НАТО, нападнат от Русия

Едва 40% от германците са готови да защитят съюзник от НАТО, нападнат от Русия

© Associated PressEвропейците не са особено готови да се притекат на помощ на партньор от НАТО на континента, ако той бъде нападнат от Русия. Това е особено ясно откроено в Германия - страната има четвъртият по големина бюджет за отбрана в НАТО, но едва 40% от гражданите ѝ вярват, че Бундесверът трябва да помага на съюзник в случай на военна агресия от Москва. Във Франция - най-голямата континентална военна сила - 53% одобряват защита на съюзник.


Това сочат данни от проучване на американския социологически център "Пю рисърч" (Pew Research Center), публикувано по-рано тази седмица. То е проведено преди около два месеца сред над 9000 души в САЩ, Канада и 7 европейски страни, включително неутралната Швеция.


Един от въпросите, които са поставени, е за мнение относно хипотетична ситуация, в която се задейства Член 5 от Вашингтонския договор и страните членки трябва да се притекат на помощ на свой съюзник, атакуван от руската армия. Най-категорична подкрепа изразяват холандците, докато сред германците одобрението продължава да е значително под 50%, въпреки анексирането на Крим преди три години и засилената военна активност на Русия по света.
В САЩ тази подкрепа е 62% (най-силно изразена сред хората над 50 години, но и сред младите е около 57%) и е повишена с 6 пункта спрямо 2015 г. Европейците продължават да разчитат на Америка да изиграе основна роля при криза от такъв мащаб.


Промяна в одобрението за оказване военна помощ на съюзник в НАТО, атакуван от руската армия.

Промяна в одобрението за оказване военна помощ на съюзник в НАТО, атакуван от руската армия.


Сред германците няма съществена разлика по партиен принцип. Жените (62%) по-отчетливо са против това армията да се сражава за защита на друга държава, макар и съюзна, докато мъжете са разделени приблизително наполовина в мнението си.


Категорична разлика обаче, има в двете части на обединената преди повече от четвърт век Германия. В бившата Западна Германия 43% одобряват изпълняването на ангажимента за колективна отбрана по Член 5, докато в бившата ГДР съгласието си дават едва 29%.


Какво мислят за НАТО в САЩ


Повече от 60% от пълнолетните американци гледат с добро око на НАТО, но 23% не одобряват организацията. Това сочи социологическо проучване на Pew Research Center, разпространено във вторник. При анкетата от 16 февруари до 10 април сред 1505 души социолозите са установили, че близо две трети (62%) от участниците казват, че САЩ трябва да защитят съюзниците си в алианса в случай на "сериозен военен конфликт" с Русия, докато 31% смятат, че Вашингтон трябва да се отметне от ангажимента си.


В същото време критиките на президента Доналд Тръмп към НАТО не са намалили вярата на европейците, че Вашингтон ще ги защити от Русия. Тя е стабилна сред британците и испанците, расте в Полша и леко е намаляла във Франция и Германия, сочи част от проучването.


Важна особеност е, че подкрепящите НАТО американци са предимно в либералните, а не в консервативните среди, гласували за Тръмп. Сред поддръжниците му одобрението за алианса е под 50%.


През 2015г. при задаването на същия въпрос за член 5 и Русия одобрението той да бъде спазен е било 69% сред републиканците и 47% сред демократите. Днес позицията на републиканците леко се е променила (65% одобрение), но при демократите и драматично увеличаване на съгласните с 26 пункта (до 63%). В друго проучване на "Пю" през януари данните показаха, че за пръв път от 2005г. насам повече демократи, отколкото републиканци, смятат руската сила и влияние за голяма заплаха за САЩ. Тревогата на демократите от Русия се е увеличило с 30 пункта само за периода 2016-2017г.


Едва 40% от германците са готови да защитят съюзник от НАТО, нападнат от Русия

© Associated Press


В Полша - един от новите съюзници в НАТО и разположена близо до Русия, 62% от населението одобрява защитата на партньор с военна сила. От 2015 г. насам тази група рязко се е увеличила от 48% на 62%.


В Испания, намираща се на другия край на континента, 46% са да се помогне на атакуван от руснаците съюзник. Симпатизиращите на лявата популистка партия Podemos са най-несъгласни (37%), докато противниците им от центъра и десницата са съгласни (52%). Одобряващите притичването на помощ са мнозинство в традиционните социалистическа и народна партия, както и в младата либерална проевропейска партия "Гражданите".


Готовността на французите да помогнат се е увеличила за две години от 47% на 53%. Тук промяната в подкрепата идва предимно от възрастните и симпатизиращите на левицата.


От "Пю" обясняват още, че за степента на отбранителна солидарност има значение как се възприема Русия в обществото. В САЩ близо 70% от онези, които я възприемат като заплаха, подкрепят защитата на съюзник от НАТО. В групата, смятаща, че руснаците не са заплаха, с "да" отговарят 42%. В Германия и Великобритания сред смятащите Русия за заплаха близо половината одобряват изпълняване на ангажимента по Член 5. Но сред онези, за които действията и политиката на Кремъл не носят заплаха, съгласие армията им да помогне на партньор дават едва около една четвърт.

Ключови думи към статията:

Коментари (156)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Реалисти, знаят, че нямат шанс!

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 2. 2 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 3041 Любопитно

  Е, и?

  Модератора е неадекватен!
 3. 3 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 3041 Неутрално

  До коментар [#1] от "Taiga":

  За какво нямат шанс?

  Модератора е неадекватен!
 4. 4 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Е за чий к...еф ти е тогава НАТО?
  Абе да не става война, че то е ясно, че всеки трябва да си се бие за собствената земя.
  Чуждото си е чуждо.

 5. 5 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#3] от "ivan_":

  Да победят Русия.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 6. 6 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 3041 Неутрално

  До коментар [#5] от "Taiga":

  Русия няма нужда някой да я побеждава, тя сама се справя успешно!
  А в случай на нападение срещу държава член на НАТО, Русия е тази, която няма шанс, но това сигурен съм не може да бъде проумяно от теб:)...

  Модератора е неадекватен!
 7. 7 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Подобни изследвания са пълна глупост, според мен обслужват някакви пропагандни цели. Въпросът е съответната държава да си изпълни ангажимента по чл.5, а не какво отговаря примерно майка на две деца като я питат - госпожо вие ще изпратите ли децата си в Естония да се бият с руснаци?

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 8. 8 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Само глупави проучвания чета,последно време.Как на България никой не разчитал,сега ако станело конфликт с Раша,как "гражданите" не искали да помагат.Ама те това не го решават,както и другото изследване, при "експерти",на коя държава,щели да разчитат.
  Да ви светна,всичко се решава от политиците,а в случай на конфликт с Раша,на НАТО.Всичко друго е алабализми на някой да правят пари ,от измислени проучвания!

  sdg
 9. 9 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Ами съюзник от НАТО нападнат от Турция дали ще имат мерак да защитят? Не ми се вярва, ама дано да не съм прав.

 10. 10 Профил на Yankee Go Home
  Yankee Go Home
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Европейците би трябвало да са притеснени от това, че са владени от САЩ, вместо да си чешат езиците с някакво хипотетично завладяване от Русия. С подобни анкети се цели да се отклони вниманието от истинския завоевател, който буквално е окупирал целия свят, къде военно, къде финансово.

 11. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#8] от "Svetlio":

  Така е.

 12. 12 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 515 Неутрално


  Що за проучване е това...

 13. 13 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 282 Неутрално

  В другите още по малко. Французин да се бие за Литва? НАТО е виртуална организация за обслужване на американските интереси. Ще се разпадне веднага, щом се наложи да си изпълни функцията.

 14. 14 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7550 Неутрално

  Тези допитвания нямат особено реална стойност, защото съвсем друго мнение би преобладавало в хипотетична военна обстановка

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 15. 15 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Не се притеснявайте за НАТО,че ще се разпадне.Ако беше сигурен в това Путин,до сега щеше да се пробва да нападне,поне една балтийска република.Само че не му стиска!

  sdg
 16. 16 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1084 Весело

  До коментар [#13] от "futurama":

  Ще се разпадне ли? На това му се вика - надявай се булка на пиян .....
  Като овърша руското прокси Милошевич не мислехте така. Във всички конфликти след студената война участваха натовските държави и бяха съюзници - дори в офанзивни войни. Смятай какво чудо ще е в отбранителна война. То това е гениалността на чл.5 - всички имат интерес да го изпълняват, ако ще войната да е на южния полюс.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 17. 17 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 471 Весело

  Прави са германците, взели са си поука. Повече грешки с Русия няма да допуснат, че последната такава им срина райха. Четвъртия Райх трябва да го пазят като очите си, че и без това нещо се клати доста напоследък. Не война, ами само малък шут му трябва да се капичне. :)

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 18. 18 Профил на chimay
  chimay
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Немският прагматизъм в действие.

  А колко процента от кадрите на Бундесвера са готови да защитят съюзник в НАТО нападнат от Турция?

  Или като се изнесат от Инджирлик в Йордания тогава ще отговорят на този въпрос ?


 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4513 Любопитно

  Притеснително звучат изводите от това изследване.Путин/Русия/ надали ще нападне страна от НАТО,но все пак резултатите от това проучване навеждат на неприятни изводи.

 20. 20 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Сред тези 40% голямата част са от турското /засега/ малцинство.
  Което автоматически значи, че още по-малко ще бъдат онези, на които им пука, ако Турция нападне България, Гърция или друга държава.

  .
 21. 21 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1856 Разстроено

  Нека питат либийските майки какво мислят за Нато....

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 22. 22 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Хаха... хибридките се разрастват..:-) Е, как пък точно така са формулирали въпросчето та подсъзнателното да стане 'надсъзнателно"..:-) Гоуема промивка пада..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 23. 23 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Хаха... хибридките се разрастват..:-) Е, как пък точно така са формулирали въпросчето та подсъзнателното да стане 'надсъзнателно"..:-) Гоуема промивка пада..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 24. 24 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 458 Неутрално

  За съжаление,също толкова процента германци,не биха защитили страната си от арабското нашествие.

 25. 25 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Подобни изследвания граничат със шизофренична глупост..

  Усещането ми е че:
  - много малко млади хора биха отишли доброволно на смърт заради държавата си
  - почти никой млад не би отишъл доброволно да се бие за геополитически амбиции/финансови апетити на политическата и олигархична върхушка в държавата си
  - абсолютно никой млад не би отишъл доброволно умре името на някоя чужда държава по каквито и да е било съображения

  е, винаги има луди ;)

  Евроатлантида
 26. 26 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Член 5 си е член 5!
  Останалото са жалки и недостойни опити за сплашване и за объркване...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Прокопеевски
  Прокопеевски
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Данните дори силно са завишени. Реално са под 20%.
  Предозирането с антируска пропаганда от страна на елита, която е далеч от проблемите на обикновените хора води до отчуждение и апатия.
  Никой не възприема сериозно измишльотините за въображаемата "руска заплаха". Хората инстинктивно усещат манипулацията и реагират с апатия.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  Те и украинците дори не си помисляха да се бият с Русия!
  А толкова бързо се научиха, че дори путинските генерали се изненадаха.

  подпис
 32. 32 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#28] от "Граждани за Ежедневно Разграбване на България":

  от край време политиците вадят "военна заплаха отвън" като фокусник заек от шапка пред депресирания си от икономически проблеми народ

  Евроатлантида
 33. 33 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  До коментар [#19] от "bat_plamen":

  единствено на поляците донякъде е вярно мнението ,защо по нападение на Русия имат предвид на първо място себе си ,затова се изхвърлят, че са готови да помагат на другите
  Обаче интересно ако Турция нападне някой, как е съотношението на мераклии за помощници

  гошо
 34. 34 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  До коментар [#25] от "sa6":
  "много малко млади хора биха отишли доброволно на смърт заради държавата си"

  За това НАТО разчита на професионална армия и високи технологии.
  Безсмислеността на твоите тревоги се вижда от историите за американски войници достигнали в медиите. Най-често ги обвиняват в насилие, но почти няма данни за отказ от изпълнение на заповеди.

  подпис
 35. 35 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1247 Неутрално


  До коментар [#9] от "tall_ship":


  е това е фатката - турция е член на нато - правилата на нато не регулират (и не предвиждат) ситауция на въоръжен конфликт между партньори. В такива ситуации се предполага (както в случката между гърция и турция преди години), че нато ще окаже натиск върху влезлите в конфликт партньори да се "кротнат". Този натиск се предполага, че няма да е военен, а по-скоро икономически и политически. Друг е въпросът каква е ситуацията, когато има явно разминаване между "важността" на единия и другия партньор щото каквото и да си говорим България не може по никакъв начин да претендира за позициите и важността на Турция в алианса. И освен това докато се окаже тоя ми ти политически и икономически натиск да се спре евентуален конфликт - кой знае какво може да е останало от едната страна.

  Абе по-добре да не се налага да виждаме действително какво би се случило ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 36. 36 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  На идиотски въпрос няма правилен отговор ! Русия и Европа са двете страни на едно цяло и едните да нападна другите не е на дневен ред за нормалните хора. Освен в главите на неадекватни фашисти и реваншисти - такъв въпрос не съществува.
  :-) Защо не питат дали европейците: не биха ли защитили християнска страна нападната от ислямисти ???
  ... или ако не става въпрос за Русия и Путин ... темата не е интересна

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 37. 37 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 612 Неутрално

  ЕС все още си е ЕИО и няма никакъв шанс да се превърне в ЕССР, колкото и да им се иска това на брюкселските дипломати, които искат да решават "важни" за хората въпроси от рода на колко прави/криви могат да бъдат краставиците.
  Да говориш за заплаха от страна на Русия, при условие че пускаш куцо и сакато без паспорти и т.н. е най-голямата тъпотия през последните няколко години. На Европа не и е необходим външен враг, за съжаление тя е "бременна" с тероризъм.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 38. 38 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 515 Весело

  хаха, те един немски кадровак наскоро го изобличиха като нацист само щото имал шмайзер и немска каска от ВСВ, сега същите седнали да се оплакват, че немците не искали да воюват с Русия. А от Пю Рисърч как не са сетили да питат за готовност за война с Израел не знам....

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 39. 39 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1850 Неутрално


  Кошмарът на Мюлер споделен с Щирлиц:

  Представете си, канцлерът на Германия е жена, министърът на външните работи - п*дераст, турци работят в заводите Даймлер-Бенц, Германия плаща дълговете на гърци и испанци. Вместо факелни шествия - гей паради, плащаме пари на евреите и изпълняваме командите на негър от Америка! Фашистите са в Кремъл, а не в Райхстага, Русия воюва с Украйна, а Германия, представяте ли си, Щирлиц - ГЕРМАНИЯ - разубеждава Русия да не воюва!!!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 40. 40 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  Притеснително звучат изводите от това изследване.Путин/Русия/ надали ще нападне страна от НАТО,но все пак резултатите от това проучване навеждат на неприятни изводи.
  —цитат от коментар 19 на bat_plamen
  Ако НАТО нападне Русия или Русия -НАТО ... планетата изчезва

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 41. 41 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  До коментар [#31] от "Иван К":

  да очакваха поне да съумеят да се организират до някъде ,а то се оказа че не могат и срещу въоръжени с тояги доброволци да се противопоставят
  Я да те питам ,личи си че ги следиш тия неща ,какво стана с оня самолет дето го свалиха украинците

  гошо
 42. 42 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  До коментар [#31] от "Иван К":

  да очакваха поне да съумеят да се организират до някъде ,а то се оказа че не могат и срещу въоръжени с тояги доброволци да се противопоставят
  Я да те питам ,личи си че ги следиш тия неща ,какво стана с оня самолет дето го свалиха украинците

  гошо
 43. 43 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#34] от "Иван К":

  От ВСВ насам американците са се били само със страни от третия свят, с нито една военна сила. Във Виетнам дадоха недопустимо количество човешки загуби и се изтеглиха. Смяташ ли че при мащабен конфликт ще се разчита само на профи-войници а няма да се мобилизира набора?

  Евроатлантида
 44. 44 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 289 Неутрално

  На германците винаги им пари под краката, като чуят за Русия!

  Има още живи изпаднали германци, едва са се спасили от ада наречен Източен фронт! Познавах един такъв, спомина се миналата година на 95 години!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 45. 45 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  лилипутинската кочина няма шанс срещу нато.
  —цитат от коментар 30 на In my world
  Нека пробваме Русия срещу НАТО ... ако искаш :-) С кеф бих гледал как им горят частните фирми и джиповете, как им сивее кожата и капят косите на "бизнесмените" дето не ми платиха заплатите

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 46. 46 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Тоя център Пю много деен в последно време със скандализиращата си социология

  I shave with Occam's razor
 47. 47 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Русия и Европа са двете страни на едно цяло
  —цитат от коментар 36 на dark'star


  Евразийски съюз ли ХАХАХАХХАХАХАХАХА

  The best way to predict the future is to invent it.
 48. 48 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#44] от "Кърти Вонегът":

  Добре че фелдмаршал Фридрих Паулус се предава на Сталин, че после да остане малко истински арийски мъжки мат'рял за разплод и възстановяване немската нация...

  Евроатлантида
 49. 49 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Освен това Бундесвера от години е в криза, не могат да си наберат достатъчно войници, освен това автоматът на въоръжение след като загрее плюе куршумите, имат едни веролети за флота, дето ръждясват от соленната вода и затова сега не фърчат, абе направо са станали за смях....

  Всички тези факти са се отразили в проучването!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 50. 50 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  До коментар [#34] от "Иван К":От ВСВ насам американците са се били само със страни от третия свят, с нито една военна сила. Във Виетнам дадоха недопустимо количество човешки загуби и се изтеглиха. Смяташ ли че при мащабен конфликт ще се разчита само на профи-войници а няма да се мобилизира набора?
  —цитат от коментар 43 на sa6
  Виетнам ги разби и ги изрита ! :-) За съвременна война гледай Сирия и не питай кой кого как ще мобилизира = всички са в кереча и всички колят

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 51. 51 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  Русия и Европа са двете страни на едно цяло
  —цитат от коментар 36 на dark'star
  Евразийски съюз ли ХАХАХАХХАХАХАХАХА
  —цитат от коментар 47 на EU defender

  Двата края на един път ... налаган от Първата сила

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 52. 52 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4533 Любопитно

  След две световни войни, загуби в тях и национални катастрофи след това за Германия не се учудвам защо на германците не им се воюва толкова много....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 53. 53 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  То по тази логика,ако някой пита всички войници които ходят да водят войни в други държави,отговора ще е че 2-3% искат да го правят,другите ще предпочетат никога да не напускат базите си в родния край.
  Е да,ама тях никой не ги пита!

  sdg
 54. 54 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#51] от "dark'star":

  Европа няма нищо общо с болшевишка русия, поради причина, че русия е поне двеста години след цивилизования свят. И вървят назад.

  The best way to predict the future is to invent it.
 55. 55 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 1517 Любопитно

  Кога точно ще нападат руснаците? За един прЕател питам.

  over the under
 56. 56 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Неутрално

  путя харесва това! Макар, че жестоко се заблуждава....

 57. 57 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  До коментар [#51] от "dark'star":Европа няма нищо общо с болшевишка русия, поради причина, че русия е поне двеста години след цивилизования свят. И вървят назад.
  —цитат от коментар 54 на EU defender
  Ако тръгнат напред ... пак ще стигнат Берлин , Париж , Брюксел :-) Само го пожелай и могат да го повторят , както и преди = казах ти Русия и Европа са едно цяло - една култура, един народ на практика ... ама фашистите не си го признават от комплекс за малоценност

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 58. 58 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Тоя Pew Research Center доста хибридноугодни изследвания вади в последно време.

 59. 59 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#57] от "dark'star":

  Нали тръгнаха бе комунде? Украйна ги спря. Украйна!

  The best way to predict the future is to invent it.
 60. 60 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 471 Весело

  До коментар [#57] от "dark'star":Нали тръгнаха бе комунде? Украйна ги спря. Украйна!
  —цитат от коментар 59 на EU defender


  Ето това е вица на седмицата!!! Хахахаааа :) :) :)
  Според мен зад този ник се крие:
  1. 90+ годишен дядо със старческа деменция
  2. 12- годишно дете
  3. Високопоставен служител на Руското посолство, демонстриращ на останалите нивото на родната русофобия.
  :) :) :)

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 61. 61 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Имайте впредвид, че тук питат всякакви кастрирани физически, емоционално и интелектуално индивиди. Така че подобни цифри не са учудващи. Колко майки очаквате да отговорят с "Да, единственият ми син (щото правех кариера и не можах/мързеше ме за повече) трябва да ходи да помогне на ония на майната си" примерно? Или някой пубертет на 15? Или кварталния пияница? Или арабина дето извозва боклука/прави дюнери?

 62. 62 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#4] от "DJTrump":

  НАТО е организация изживяла времето си с падането на варшавския договор. От тогава насам / пък и преди/ се ползва като бизнес организация. Богатите и силни държави задължават/ естествено това е обвито в целофан/ малките и слабите / като България/ да увеличават бщджетните си разходи за отбрака , като това им гарантира / на богатите/ изкупуването на военната техника която произвеждат и продават. Това е всичко по въпроса.
  Всеки средно интелигентен човек добре знае, че една нова световна война в която ще участват Русия и НАТО , изобщо няма да дойде ред на оръжията които в момента се търгуват.
  Очевидно е , че подобни статии не казват нищо съществено, освен да хвърлят пясък в очите на наивниците гласуващи за правителства които увеличават бюджетите за военни разходи...

  Stupid people make me sick
 63. 63 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9048 Неутрално

  Повечето българи сигурно направо ще отидат да се сражават на страната на Русия.

 64. 64 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3912 Неутрално

  До коментар [#43] от "sa6":

  Не считам че в сегашната си орязана ситуация Русия има потенциала, даже човешкия, за атака на член на НАТО. Нека не отместваме фокуса, тези реакции са "в случай на атака от страна на Русия на член на НАТО", а не "мащабна война на руска територия" (аналогиите с Виетнам и т.н.). Промяната на руската доктрина от 2015 с концепцията за "превантивното използване на ядрени оръжия" като защита също е индикатор за липсата на реални възможности за масирана война от страна на Русия на чужда територия. Да видим днес дали Тръмп ще спомене причастността и обвързаността на САЩ към чл. 5 на НАТО.

 65. 65 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#34] от "Иван К":От ВСВ насам американците са се били само със страни от третия свят, с нито една военна сила. Във Виетнам дадоха недопустимо количество човешки загуби и се изтеглиха.
  —цитат от коментар 43 на sa6


  Да, така е,САЩ нямат една спечелена война от ВСВ насам! Корея, Виетнам, Сомалия ... упс сбърках, "разгромиха" Гренада, държава лилипут с "армия" от 156 войници.

  Ако не бе СССР и ВСВ щяха да загубят!

  А НАТО е нападателен съюз, създаден от янките за да цоцат васалите си в Европа! Не случайно всички страни от НАТО имаха контингенти в страните, които САЩ удари за да им изсмучи ресурсите-Афганистан и Ирак.

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 66. 66 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 3041 Любопитно

  До коментар [#43] от "sa6":

  Да, изтърваваш момента с технологичното развитие, но няма проблем, вие и за Ирак така говорехте колко боеспособна и мотивирана била армията им, пък ги навряха в миши гъз.
  Между другото този конвенционален конфликт минава ли за воюване срещу силен противник.
  Иракската армия я брояха за относително силна към онзи момент.

  Модератора е неадекватен!
 67. 67 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Със същия успех можеха да питат дали биха защитили съюзник, нападнат от извънземни.

 68. 68 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3912 Неутрално

  Препоръчвам едно по-пълно преглеждане на резюмето от изследването, а не само един малък отрязък от него. Дава далеч по-пълна характеристика на нарастването на ролята на НАТО в Европа, САЩ и Канада.
  http://www.pewglobal.org/2017/05/23/natos-image-improves-on-both-sides-of-atlantic/

 69. 69 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2987 Весело

  До коментар [#32] от "sa6":
  "от край време политиците вадят "военна заплаха отвън" като фокусник заек "

  Или като зелено човече.

  подпис
 70. 70 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  До коментар [#66] от "ivan_":

  По темата - във войната участват още англичаните, полша, испания и .. още 1-2 страни май (поне).
  И 2 въпроса:
  - имаше ли резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която да узакони инвазията на коалиционните сили?
  - намериха ли запаси от оръжия за масово унищожение или лаборатории за произвеждане на такова?
  В случая агресорът бяха коалиционните сили, които пред целия свят атакуваха суверена страна без разрешение на обединените нации. За санкции нищо не чухме..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 71. 71 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2987 Весело

  До коментар [#57] от "dark'star":
  "Русия и Европа са едно цяло - една култура, един народ на практика"

  Да се занимаваш с политика, до там, че да пишеш по форуми и да сътвориш такава глупост. Това което казваш може да се приеме за тест за КАТ дали си дрогиран на волана.

  подпис
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 73. 73 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 3041 Весело

  До коментар [#70] от "bludniq_sin":

  Май бъркаш военни действия и политически маневри?

  Тука отговарям на коментар относно боеспособност на военни подразделения при конвенционален военен конфликт в съвременни условия.
  И участвалите страни са повече, а голяма част от тях бяха и са членове на НАТО.

  Относно въпросите можеш да си избереш каквито си искаш отговори, няма никакво значение всъщност.

  Модератора е неадекватен!
 74. 74 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1850 Весело

  Гей парадът ще мине през Брандербургската врата и директно ще влезе в смъртоносна схватка с руските спецназ!

  Интересно как точно си го представяте това.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 75. 75 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Бих искал да видя проучване, какъв дял от руснаците са готови да умрат, за да нападнат Европа. Зареждам пуканките.

  The best way to predict the future is to invent it.
 76. 76 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#1] от "Taiga":

  Знанието е сила, а силното знание - залог за оцеляване /в случая/. А немците знаят, помнят и поради това не щат. Пет държави са с над 50% готовност да "помагат", но най-активните - Хландия и Полша имат отнсително слабички възможности. Не зная защо така ги сърби холандците /хайде, за Полша е ясно/, но франсетата, дето ядоха попарата на немците, такава петльова позиция е заемана /вероятно/ след обяд с бутилка "Бордо". И защо срещу Русия? Тумнало и е на Русия да се занимава с хландския и полския паприкаш. А защо да не е Турция?

 77. 77 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Я, целия пропутински мурзилаж /вкл. и гербериотите май/ избягващ статиите за гадната джудженска провокация срещу България за празника на българската писменост и култура и недостойното поведение на политическата ни гмеж начело с Боко банкянский в тази връзка, налазило настоящата статийка. За да ни обяснява колко било страшно, ако Путин ни нападнел. И не са прочели тенденцията в изследването. Само за две години готовите да защитават съюза се увеличават значително почти навсякъде. В сравнение с преди 15--тина години вероятно се увеличават двойно или тройно. И коя е причината. Аааа, да. Такива и още по-лоши провокации , които Путин прави постоянно. Нека още да прави, нека.

 78. 78 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#5] от "Taiga":

  На вас, само това ли ви помпа самочувствието?

  Все едно мутрата от квартала, да се хвали, че може да те пребие. Ще ти спечели ли уважението?

 79. 79 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#75] от "EU defender":

  Това че някой се готви да напада Европа го твърдят само европейските управници, които се чудят как да си оправдаят заплатите. Така че питай европейците дали смятат, че Русия смята да ги напада.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 80. 80 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#79] от "tribiri":

  Болшевишката ти родина вече нападна една европейска държава и изби над 10000 нейни граждани.

  The best way to predict the future is to invent it.
 81. 81 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#79] от "tribiri":

  Ами, по-скоро въпросът е, кой наистина иска да напада Русия?
  Че...те, нали навсякъде виждат врагове.
  Все някой иска да ги напада. Все се готвят за война.
  Все някой искал да нападне малкото мече...

  А и...да не споменаваме, кой говори за война и постоянно показва агресия от няколко години. И кой анексира територии и навлиза в чужди държави.

 82. 82 Профил на droidus
  droidus
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Факт е, че политиците ще вземат решение ако се наложи прилагането на чл. 5-ти. Обаче от друга страна политиците не могат тотално да пренебрегнат обществените нагласи. Иначе дълбоко се съмнявам, че Русия би извлякла ползи от въоръжен конфликт с НАТО и затова смятам този вариант за малко вероятен. За нас далеч по-важният въпрос е какво ще се случи ако Ердоган поиска Източните Родопи, Сакар и Странджа. Щото човека си е склонен и си го е казвал в прав текст. Поводи ще има бол - измислени нарушения на правата на българските турци (справка - турските обвинения от днес). Технически след нещо като леко учение за част от турските войски в Одринския вилает окупацията може да е факт до 24 часа след пресичането на границите. Даже няма да имат нужда да си дават зор и може да финализират нещата за 48 часа с няколко почивки за кафе. Та ключовият момент е чисто дипломатически какво ще се случи в този момент? Моето предвиждане е, че от Брюксел ще има "сериозна загриженост" и кършене на ръце (фактически - оправяйте се, за изпадналяци като българите не си струва да си създаваме ядове и да си разваляме бизнеса), от Вашингтон - внимателно прецизно преместване в другия крачол с ъъъъ, за какво говорехме, а да - блабла, призоваваме за преговори, дръндрънтапляс (фактически - Турция ни е най-важния съюзник в региона, оправяйте се там с тях). На Масква ще и е все едно, ако руските анклави по морето и инсталациите на Лукойл останат незасегнати (фактически - кат не ни щете газа и ядреното гориво - оправяйте се сега сами. Ама вие сериозно ли си мислехте, че ви смятаме за "братя"?), но ще се опита да извлече някакви ползи - но не в наша полза и определено не от "братски" сантименти. Даже изненадани във въпросните столици няма да има, защото ще са наясно месеци предварително. Надявам се да не съм прав, но въпросния сценарий ми се струва реалистичен. Честно казано, според мен трябва да свикнем с мисълта, че ще трябва да разчитаме единствено и само на себе си. В джунглата няма братя, няма сестри, няма сантименти, ако някой може да те изяде, той ще те изяде.

 83. 83 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#80] от "EU defender":

  А твоята задокеанските родина изби няколко милиона в Либия, Ирак, Сирия и Йемен за същото време!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 84. 84 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#80] от "EU defender":

  А твоята задокеанските родина изби няколко милиона в Либия, Ирак, Сирия и Йемен за същото време!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 85. 85 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 3041 Неутрално

  До коментар [#82] от "droidus":

  България е член на ЕС и НАТО.
  Описания от вас вариант е невъзможен да се случи.
  Това ще е прецедент, който ще обисмисли и НАТО и ЕС.
  Никой няма да го допусне, включително самата Турция, това ще бъде и против собствените и интереси.

  Модератора е неадекватен!
 86. 86 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 3041 Неутрално

  *обезмисли

  Модератора е неадекватен!
 87. 87 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4319 Весело

  Реалисти, знаят, че нямат шанс!
  —цитат от коментар 1 на Taiga


  Защо ли тогава процентът на твоите..."реалисти" значително намалява с времето.
  Сравни данните между 2015-та и 2017-та година.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 88. 88 Профил на droidus
  droidus
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#85] от "ivan_":

  Много се надявам да сте прав, а аз - не. Наистина. Допускам, че може би гледам прекалено цинично на нещата. Но наистина си представям нещата точно по описания начин.

 89. 89 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2362 Любопитно

  “От “Пю" обясняват още, че за степента на отбранителна солидарност има значение как се възприема Русия в обществото."

  Ясно беше къде е ключът от бараката!
  Колко от тези, които ще лъскат бюрата в новата главна квартира на НАТО ще заемат стойка партер, ако нещата отидат на изуй гащи!
  Интересно е и с каква извадка е правено изследването, защото предишното, цитирано тук беше в доста “тесен кръг”...

  I Want To Believe
 90. 90 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Те и по времето на ВСВ годе долу толкова, че и по-малко американци са били фенове на защитата на европейските страни срещу Хитлер. Пък какво става после? Истината е, че в нормалните европейски страни на никого не му се водят войни, но опре ли яйцето по дупето, нещата твърде бързо се променят.

 91. 91 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4319 Весело

  Гей парадът ще мине през Брандербургската врата и директно ще влезе в смъртоносна схватка с руските спецназ!Интересно как точно си го представяте това.
  —цитат от коментар 74 на tribiri


  Ти кво си мислиш?
  Че в спецназ няма гейове!?
  Че те там сигурно са повече ама руснаците не желаят да си го признаят.
  На запад поне са честни и откровени в тези работи.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 92. 92 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 3041 Неутрално

  До коментар [#88] от "droidus":

  Представете си хипотетичния сценарий Иран да реши да "отхапи" малко турска територия, заради ресурси или пък директен достъп до Черно море, като за това се договори и получи подкрепа от Русия, която пък се възползва от "промоцията" и прилапа Грузия.

  Как това ще се отрази на Турция и кой би гарантирал защитата й срещу нещо подобно?

  Затова ги има тези съюзи и споразумения, за да гарантират това, за което са създадени.

  Модератора е неадекватен!
 93. 93 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 292 Неутрално


  До коментар [#5] от "Taiga":

  РАСИЯ СЕ Е ПОБЕДИЛА САМА С ТОА ПУТЛЕР ИЗКОПАЕМ ЧЕНГАР, НЕМА ПОБЕДА, ДОРИ КРИМ И ДОНБАС, СИРИЯ, ТОВА СА САМО ЗАГУБИ СТРУВАГЩИ ВСЕ ПО СКЪПО В ПАРИ, МЕЖДУНАРОДНА ИЗОЛАЦИЯ, ГУБЕНЕ НА СЪВРЕМИЕТО И ВРЪЩАНЕ КЪМ СРЕДНОВЕКОВИЕТО

 94. 94 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1794 Весело

  До коментар [#17] от "Александр Г. Дугин (№55)":

  Да са живи и здрави американците, че без тяхната военна помощ, започнала от октомври 1941 г., щяхте да говорите на немски....

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 95. 95 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1794 Весело

  До коментар [#32] от "sa6":

  Германия - депресирана от икономически проблеми? Е това ми оправи деня.....

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 96. 96 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Сега е добре да се направи още едно проучване- с идеята да установи колко процента биха искали- ако тяхната държава бъде нападната- да получат помощ от натовски съюзници. Разлика в процентите със сигурност ще има, и тази разлика би била показателна колко от хората са "размножителни (1)" органи.
  ________________
  (1)- ами- от уважение към модератора...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 97. 97 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#79] от "tribiri":Ами, по-скоро въпросът е, кой наистина иска да напада Русия?Че...те, нали навсякъде виждат врагове.
  —цитат от коментар 81 на foreverman77


  Всъщност не знам до сега къде си живял, но от години наред картинката е ТОЧНО обратна - всички говорят 'ако русия нападне страна членка' и прочие. Дори не виждаш ли, че темата също е такава и във всички случай Русия е агресивната, а не обратното. Така, че тези заучени фрази дето ги пишеш нямат нищо общо с реалността, през 3 месеца в Дневник се пускат такива новини и винаги едно и също.

 98. 98 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1111 Неутрално


  "Едва 40% от германците са готови да защитят съюзник от НАТО, нападнат от Русия"
  Страх лозе пази, те са им кусали попарата, затова се въздържат от прекален оптимизъм. На останалите им липсва емпиризъм, затова са ербап.

 99. 99 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Имаше ли социология за "навлизането в Кипър" ?? Колко бе защитена се вижда ..

 100. 100 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#17] от "Александр Г. Дугин (№55)":Да са живи и здрави американците, че без тяхната военна помощ, започнала от октомври 1941 г., щяхте да говорите на немски....
  —цитат от коментар 94 на mitko11


  84% от всичката помощ на съюзниците към СССР е получена от 1943 до 1945г, едва 16% е през периода от края на 41г до началото на 43г. Освен това на 1 октомври 1941г немците вече са пред Москва, а през август 1941г прехвърлят цяла 2-ра танкова армия от южния фронт за да ударят Москва и се провалят. Целия устрем на немците северно от фронта е спрян и препариран. Немците поне до 43г не могат да направят нищо на северния фронт и продължават по южния до Сталинград. Учи малко повече история, че тези глупост дете се върти от 3-4г в интернет е пълна пародия на фактите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK