НАТО откри новия щаб за над 1 млрд. евро

НАТО откри новия щаб за над 1 млрд. евро

© ReutersСрещата на лидерите на страните от НАТО започва днес в новата централа на алианса, където политическото ръководство ще се нанесе от стария и отеснял комплекс от 1967г.


За изминалите десетилетия се промени и светът, и съюзът - от тогавашните 15 на днешните 28 държави, а скоро към тях ще се присъедини и Черна гора. В допълнение, много партньорски държави откриха свои представителства и посолства към НАТО. Така се оказа, че 17% от офис пространството на алианса представляват временни съоръжения.


Новата централа също е в Брюксел - точно срещу старата на бул. "Леополд III", и е смятана за своеобразен шедьовър на офис архитектурата с визия за XXI век, включително силно намален въглероден отпечатък върху околната среда.


Дискусиите за нова сграда се водиха продължително време - близо десетилетие до първата копка през декември 2010г. Официалното предаване ще стане днес след няколко крайни срока и инвестиране на около 1.1 млрд. евро.
Дизайнът на комплекса от няколко корпуса символизира преплетени пръсти, т.е. единството и сътрудничеството между съюзниците. Същата идея присъства и в старата централа, но приликите свършват с това.
НАТО откри новия щаб за над 1 млрд. евро

© Reuters


Преди всичко, сградата е гъвкава и позволява конфигуриране на нейни части според специфични нужди.


Общата разгърната офис площ е 250 000 квадратни метра, което би трябвало да осигури достатъчно пространство и в бъдеще. Ако и това не достига, проектът предвижда вариант за разширяване.


В новата централа има място за 1500 служители на националните делегации, 1700 военен и цивилен персонал, 600 служители на агенциите на НАТО, често гостуващи представители - около 500 души всеки ден.


Партньорите на НАТО ще бъдат настанени в отделна сграда също в комплекса.В сградите има 18 конферентни зали, оборудвани с кабини за преводачи, прожекционна и озвучителна техника з авидеоконферентни връзки, включително с други зали от комплекса или от чужбина.


Седем от 34-те малки зали за срещи също ще имат техника за виртуални заседания. Една от основните идеи за този подход е да се спестят разходи и време за пътуването на участниците до Брюксел.


НАТО откри новия щаб за над 1 млрд. евро

© Reuters


Джо Палма, водещият архитект на проекта, казва, че устойчивата експлоатация и защитата на околната среда са били водещи при изготвянето му.


Стъкленото покритие с площ от 72 000 квадратни метра е от материал със специална защита, който задържа топлината вътре през зимата и навън през лятото. Така не само има много повече естествена светлина, но и се пести енергия за отопление, охлаждане и изкуствено вътрешно осветление.


За пестене на енергия ще се използва и геотермално отопление през зимата и охлаждане през лятото.


Наклонените покриви позволяват да се събира дъждовната вода и с нея да се осигуряват 90% от нуждите за напояване на околното озеленяване, за почистване и тоалетните.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK