Тръмп не подкрепи лично колективната отбрана на НАТО

Тръмп не подкрепи лично колективната отбрана на НАТО

© ReutersПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп изненадващо не потвърди ангажимента на страната си към колективната отбрана на членовете на НАТО.


В краткото си изказване на заседанието на държавните лидери на 28-те държави в Брюксел той настоя те да увеличат разходите си за отбрана. Но очакваното лично потвърждение, че като главнокомандващ на най-силната армия в алианса той ще изпълни Член 5 от Вашингтонския договор, не присъстваше в словото му.


Малко по-късно високопоставен представител на Белия дом каза за "Ройтерс", че "това е същността на съюза" и президентът остава в единство с останалите страни от НАТО за защитата на всички членове.
По време на кампанията си за Белия дом президентът на няколко път постави под въпрос смисъла от съществуването на НАТО в сегашния му вид, нарече организацията "отживелица", настоя тя да се занимава преди всичко с борба с тероризма и предупреди, че САЩ ще защитават само онези свои съюзници, които си плащат достатъчно за отбраната.


В средата на април той промени на 180 градуса позицията си за нуждата от алианса, но никога не е заявявал публично, че застава зад Член 5.


Том Райт от вашингтонския институт "Брукингс" коментира, че пропускът на Тръмп е нещо "невъобразимо при всеки друг президент". "Сигурно Путин ще се развълнува от това", добави той.


При откриването на новата централа на НАТО за 1.1 млрд. евро Тръмп, който цял живот е бил строителен магнат, каза, че тя е "красива" и че не смее да попита колко струва.

© Reuters

При откриването на новата централа на НАТО за 1.1 млрд. евро Тръмп, който цял живот е бил строителен магнат, каза, че тя е "красива" и че не смее да попита колко струва.


Никълъс Бърнс, един от бившите високопоставени дипломати на САЩ и професор в Kennedy School в "Харвард", заяви, че "всеки президент от Хари Труман насам е обещавал подкрепата си за Член 5 - че САЩ ще отбраняват Европа. Не и Тръмп днес в НАТО. Голяма грешка."


Белгийският премиер Шарл Мишел напомни, че в цялата история на НАТО правилото за колективна защита е било задействано само веднъж и то е заради нападенията в САЩ от 11 септември 2001г.


Роузи Грей, кореспондент в Белия дом на изданието "Атлантик", написа, че Тръмп е говорил за "ангажиментите, които ни обвързват", но наистина не е споменал Член 5.


Кърт Ейкънуолд от "Нюзуик" написа в "Туитър": "Всичко, от което НАТО се нуждаеше, бе Тръмп а препотвърди ангажимента на САЩ към Член 5. Съобщиха ни, че ще го направи. Но не го направи. Ето така започва надпреварата във въоръжаването".За сметка на това президентът настоя останалите страни да направят своя "честен дял" в бюджета на организацията. Държавите членки "най-накрая" трябва да поемат своята част и да заделят 2% от БВП за отбрана, заяви Тръмп.


"23 от 28-те страни членки все още не плащат това, което би трябвало да плащат за отбраната си. Това не е честно към хората и данъкоплатците на Съединените щати. Много от тези държави дължат огромни средства от минали години."


При откриването на мемориал на жертвите от 11 септември Тръмп каза също, че ако алиансът не се заеме с екстремистите, ще има още атентати като този в Манчестър. "Ние никога няма да се откажем от решимостта си да победим тероризма и да постигнем трайна сигурност, просперитет и мир. Тероризмът трябва да бъде спрян... иначе ужасът, който видяхме в Манчестър и много други места, ще продължи завинаги."


НАТО трябва да се удържа Русия и да се бори с имигрантските вълни, добави той преди началото на официалната вечеря с държавните лидери.


Какво е написано в Член 5 от Вашингтонския договор


"Страните по Договора се договарят, че въоръжено нападение, предприето срещу една или повече от тях, в Европа или в Северна Америка, ще се разглежда като нападение срещу всички тях, вследствие на което те се договарят, че в случай на такова въоръжено нападение всяка от тях, упражнявайки правото си на индивидуална или колективна самоотбрана, признато в член 51 от Устава на Организацията на обединените нации, ще окаже помощ на нападнатата страна или страни по Договора, като незабавно предприеме, индивидуално и съгласувано с останалите страни по Договора, такива действия, каквито смята за необходими, включително употребата на въоръжена сила, за възстановяване и поддържане на сигурността в Северноатлантическата зона.


Всяко такова въоръжено нападение и предприетите като следствие от него мерки ще бъдат незабавно доведени до знанието на Съвета за сигурност. Осъществяването на такива мерки ще бъде прекратено, след като Съветът за сигурност предприеме необходимите стъпки за възстановяване и поддържане на международния мир и сигурност."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (222)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3594 Любопитно

  Оранжевият пуяк си играе със сигурноста на Европа и Канада!Давайки коз в ръцете на кремълският кагебеец.Ясно е че членовете ще вдигнат парите за отбрана.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 2. 2 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1620 Весело

  С оглед развитието на ситуацията в САЩ, личната позиция на Тръмп става все по-малко значима. До края на годината президентът на САЩ ще се нарича малко по-различно!

 3. 3 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Сиренето си е с пари. Само в соца уж беше без пари.

 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Гусин ДАЙ ПАРИ! НА него не може да се разчита като надежден съюзник! Нито на САЩ под негово ръководство!
  И като толква иска пари-да отменим привилегиите за ВЕИ-та, американски офшорни МАрица 1 и 3, "високоефективен Ковачки, малки ВЕЦ-над 2, 5 млрд лв на година могат да се спестят! Грешното прахосване за оскъпено "саниране"-още 1 млрд на година! Разваляне концесиите за добив на злато-още няколко стотин милиона! Да, САЩ хранят войски у нас, но ние сме им дали суперизгодна концесия за най-голямата златна мина в €вропа! На канадска компания, чиято собственост вероятно е или в САЩ, или в Китай!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 778 Неутрално

  аре отново от нищо нещо, след като си в НАТО няма какво да потвърждаваш всеки ден, Обама кога последно потвърди ангажимента, отделно Тръмп иска страните членки да почнат да отделят значително по-големи суми за отбрана, а не да чакат само на гърба на щатите, с което всъщност прави огромна услуга на ЕС, които е време да се събудят и вместо да финансират изследвания колкото хубав секс правят разни птици да почнат да отделят достатъчно пари за отбрана.

  twitter.com/voxybg
 6. 6 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Дори Юнкер каза-не се поддавайте на натискът на Тръмп и САЩ! Защото вдигането на разходите за отбрана ще остави по-важни сектори без пари!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2406 Весело

  Мурзилки, бедни мурзилки, цар ви Путьо е окупирал територии в три европейски държави, ама още не му стига куража да влезе в натовска държава. Хайде, ето, Тръмп нищо няма да направи, да видим джуджето как влиза някъде с вежливите блядове? Отворковци, ама по форумите.

 8. 8 Профил на Georgi Milev
  Georgi Milev
  Рейтинг: 367 Весело

  Що ли си мисля,че този палячо накрая ще търгува само с Арабите и Англичаните.

 9. 9 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Лоша новина и за нашата страна

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 10. 10 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Значи договора е налице.Тръмп по никакъв начин не е заявил,че САЩ ще излязат от НАТО или искат да променят чл.5 от договора,но го обвиняват,че не бил заявил изрично,че ще го спазва.Това е все едно да обявиш някого за крадец,само защото публично не е декларирал,че няма да краде."1984" в действие.

 11. 11 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  Надува се и се конфронтира с естествените си приятели и прави мили очички на враговете.

  Пуяк!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 12. 12 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Аз пък се питам за каква сигурност става дума ? И за каква защита ? От кого ?! НАТО е машина за пари на тези които произвеждат и продават оръжие. Тези страни печелят. Станите като България които купуват са донори за развитието на икономиката на Големите.

  Stupid people make me sick
 13. 13 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  Какво има да потвърждава оранжевия? Той иска 23те страни да вдигнат разходите си за отбрана и да купуват американски оръжия. НАТО е отживелица, от гледна точка на това че Европа ако иска някой да я смята за нещо, щеше да има собствена организация за сигурност, а не да го играе колония на своята бивша колония...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 14. 14 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Оранго не издържа да не осере пейзажа. Щатите и да имат най-силна армия без съюзни са по-уязвими, а тоя много държи да остане без такива. Връща явно услугата на Путя за изборите и това му е приоритет в момента.

 15. 15 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Това вече е много сериозно. Нищо общо със закачките и ударите под пояса преди, които са си в рамките на политическата борба. Ако член 5 не е безусловен, цялата структура на сигурността след Втората световна война и след 1989 се пропуква.
  Най-важната за България новина, идваща от САЩ, за последните 10 години. Дано да е просто гаф, но ако е гаф, само Тръмп може да го опровергае. Каквото и да мажат ПиАрите, за задействане на член 5ти трябва заповед на главнокомандващия.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 16. 16 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  Мурзилки, бедни мурзилки, цар ви Путьо е окупирал територии в три европейски държави, ама още не му стига куража да влезе в натовска държава. Хайде, ето, Тръмп нищо няма да направи, да видим джуджето как влиза някъде с вежливите блядове? Отворковци, ама по форумите.
  —цитат от коментар 7 на Yard


  Ако Русия нападне натовска държава и Тръмп не реагира ще бъде импийчнат по най- експресният начин и президент Майк Пенс ще накомби лично плешивеца от Кремъл.

  Има някои неща, които са непреодолими в републиканската, демократическата партии, политическият елит на САЩ, американското общество. Америка е продукт на Европа и САЩ ще зашитава Европа както защитава собствената си територия.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 17. 17 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  "САЩ ще защитават само онези свои съюзници, които си плащат достатъчно за отбраната."

  Просто човека не е ПОЛИТИК а БИЗНЕСМАН...

  За ония в Охайо и Западна Вирджиния трябва да се осигури сериозно натоварване на фабриките..

 18. 18 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Време е за Единна Европейска Армия.

  The best way to predict the future is to invent it.
 19. 19 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1620 Весело

  До коментар [#1] от "Messerschmitt":

  "Оранжевият пуяк си играе със сигурноста на Европа и Канада!"

  Пуяк, но вече не оранжев. Мелания сигурно му е спряла субсидиите за пребоядисване. Сега все повече заприличва на това, което си е - застарял бивш самовлюбен мачо с явни признаци на старческа инфантилност и магарешки инат. И с прояви, в които все повече прозира скелетът на вродена или придобита комплексарщина.

 20. 20 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Публикувайте и член 3 и чл.4 от Договора! И с тях ще забележите ,че помоща нито е незабавна , нито задължителна за съюзнииците. Всеки сам си решава дали въобще и с какво да помогне на нападнатата страна......................

 21. 21 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 514 Весело

  Тръмп явно заменя член 5-ти с член 6 -ти С една дума кой квото взел от НАТО взел, дотука , "кака се ожени "

  гошо
 22. 22 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Тоя освен да се дуе и да дрънка глупости, друго не може да прави.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 23. 23 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Весело

  Всички по-сериозни проблеми за САЩ във външнополитически план са били в резултат на грешки на самите САЩ.
  Явно Тръмп иска да спази тази традиция и да даде своя дял.

  Интересен би бил света с ядрени Германия и Япония и със силновъоръжени държави членки на НАТО, Русия, Китай и Индия. Да не забравяме и Иран, СА, Северна и Южна Корея и Израел.

  Модератора е неадекватен!
 24. 24 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Човека е честен, още лудия Маккейн ви каза преди време че чл.5 включва от съболезнователна картичка до ядрен удар. За България е ясно че е съболезнователна телеграма.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#11] от "Realist":

  "Надува се и се конфронтира с естествените си приятели и прави мили очички на враговете. "

  Напр.: издал е на лудия филипински президент-убиец Дутерте местонахождението на американска ядрена подводница край бреговете на С Корея.

  Бъди сигурен, че вече я знаят и руснаците, и севернокорейците.

  Радвайте се, тръмписти-путинисти!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 514 Весело

  До коментар [#7] от "Yard":

  На Русия въобще не и е необходимо да влиза в натовска държава Ние и там някой други сами ще ги каним да влязат Друг е въпроса обаче дали ще искат , но дано се съгласят

  гошо
 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#5] от "voxy":

  "Обама кога последно потвърди ангажимента..."

  Аз лично съм го чул на две срещи на НАТО: през 2009 г. в Кел-Страсбург, и през 2010 г. в Брюксел.

  Тия залъгалки, че Дръм такова, ама и Обама онакова, не минават пред осведомени хора.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3895 Любопитно

  Глупостите на Тръмп край нямат!Това е първият американски президент който не подкрепя НАТО напълно!Цивилизованият свят все някак ще изтърпи четири години глупостите на Тръмп с надеждата да няма сериозни последици за тях

 29. 29 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3895 Любопитно

  До коментар [#18] от "EU defender":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  И това ще стане някой ден!

 30. 30 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Надува се и се конфронтира с естествените си приятели и прави мили очички на враговете. Пуяк!
  —цитат от коментар 11 на Realist


  Уж живееш в САЩ,пък явно не разбираш добре английски.Я си пусни записа,но не изрязаната версия в този сайт,и се заслушай какво казва по отношение на Русия.И явно смяташ за конфронтация,това ,че каза,че 23 държави не отделят достатъчно средства за отбрана.Което обаче е истина и тези държави не изпълняват ангажиментите си да отделят поне по 2 процента от БВП за отбрана.

 31. 31 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Аз не виждам нищо тревожно в това, че Тръмп не е споменал специално подкрепата си за чл. 5. Вероятната причина е, че като е поставил акцента на увеличаване на приноса в НАТО на останалите държави, изричното споменаване на ангажиментите по чл. 5 намаляват тежестта на посланието му. Тогава би прозвучало така - харчете повече за отбрана, но и да не харчите ние пак ще ви защитим.
  Затова пък отделно е посочил Русия като заплаха, така че Путин няма за какво да се радва.

 32. 32 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#11] от "Realist":"Надува се и се конфронтира с естествените си приятели и прави мили очички на враговете. "Напр.: издал е на лудия филипински президент-убиец Дутерте местонахождението на американска ядрена подводница край бреговете на С Корея.Бъди сигурен, че вече я знаят и руснаците, и севернокорейците.Радвайте се, тръмписти-путинисти!
  —цитат от коментар 25 на Norman Granz


  Хахаха.Тя подводницата стои на едно място,та да могат и севернокорейците и руснаците при нужда да я ударят.Чак такава тъпотия от теб не съм очаквал.

 33. 33 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Години наред нашите недалновидни политици разчитаха на НАТО и доведоха армията ни до символичен брой и въоръжение. Нещо повече - унищожени бяха много оръжия, а други продадени на други държави. Сега ще са ни необходими огромни средства да се приведе армията в състояние да може да изпълнява задачи по отбраната на страната и то успешно.

 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#32] от "mushashi":

  Нямам време да споря с теб, плувай.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 618 Неутрално

  "САЩ ще защитават само онези свои съюзници, които си плащат достатъчно за отбраната."Просто човека не е ПОЛИТИК а БИЗНЕСМАН...За ония в Охайо и Западна Вирджиния трябва да се осигури сериозно натоварване на фабриките..
  —цитат от коментар 17 на ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!

  Това го казваше в предизборната кампания. Тогава какво ли не казваше, но ето сега точен цитат от изказването му:
  "The Nato of the future must include a great focus on terrorism and immigration, as well as on threats from Russia and on Nato's eastern and southern borders."

 36. 36 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Затова пък отделно е посочил Русия като заплаха, така че Путин няма за какво да се радва.
  —цитат от коментар 31 на blagoj


  Точно така е.Изрично посочи като заплаха Русия.Ама форумните левичари,дето се правят на десни удобно пропускат този факт.Може би защото самите те са путинофили и този факт не ги радва.

 37. 37 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  И ко праим са? Пак влизнахме в съюзи, дето се разпадат. Тръмп като нищо може да предложи САЩ да излязат от НАТО и да си сключва двустранни договори за отбрана с когото си иска.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 38. 38 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  "Какво е написано в Член 5 от Вашингтонския договор"
  Знаем. А кога влезе в сила този член? Когато след т.н.11.09. тръгнаха да целят с бомби Бен Ладен в Афганистан. Бен Ладен вече не е между живите(твърдят), а те все още целят нещо си. Коалицията на "желаещите" е против всяко международно право. Бомби в Сирия, защото така са решили. Против волята на сирийското правителство. Нато отказа да участва в това. Е, сега Нато приема. Дойдохме си на думата! Някой трябва да легитимира нелегитимните войни, които раждат тероризъм!

  Мърфи е оптимист!
 39. 39 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дон Кихот":

  "До края на годината президентът на САЩ ще се нарича малко по-различно!"

  И други мислят като теб:

  Appointing former FBI Director Robert Mueller as special counsel was a profound and historic move that will ensure the facts come out. As the Trump presidency enters a summer of scandal and hearings, revelations and leaks and disastrous poll ratings, many Republicans in Congress, who will continue to face contentious town hall meetings, will belatedly run from Trump like Olympic sprinters.

  At that point Trump will probably choose to resign and Putingate will end like Watergate did.

  Източникът: http://thehill.com/blogs/pundits-blog/the-administration/334033-why-trump-will-likely-resign-as-mueller-pursues

  От мен - приятна вечер, нямам време и желание да се надвиквам с тръмпетисти.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 40. 40 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 322 Неутрално

  От един президент се очаква приемственост , още повече Американски . С Тръмп НАТО се дели , от това печели Джуджи , а той иска само рязкол в ЕС и НАТО ,

 41. 41 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  Хахаха.Тя подводницата стои на едно място,та да могат и севернокорейците и руснаците при нужда да я ударят....
  —цитат от коментар 32 на mushashi


  Сам значеш, че това което си написал са глупости. Спести си истериите. Координатите на американските ядрени подводници са секретни и не се споделят дори и с най- близките съюзници на САЩ. Съща е и издънката в която Тръмп сподели суперсекретна информация получена от израелското разузнаване за която дори СиЕнЕн бе помолен да не публикува с тъжният лошад, Сергей Лавров.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 42. 42 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Пред реалната заплаха от нацисткия кремълски режим, който в съвсем скоро време действително просто няма да може да удържа вътрешните процеси в русия (пълна мизерия, спин епидемия, хероинови и амфетаминови наркомании, орди безпризорни, репресивен апарат, който обаче в един момент няма кой да го издържа) и единствено ще му остане да насъска милиони руснаци срещу богат ЕС, повишаването на отбранителните разходи на членките на НАТО трябва да е към пет процента по-скоро. Плюс сериозни учения.

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 43. 43 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#8] от "Georgi Milev":

  "Що ли си мисля,че този палячо накрая ще търгува само с Арабите и Англичаните."

  Ами битието определя съзнанието ( мисленето).
  Нормално е да си мислиш така, след като живееш в евтин олющен панелен блок и караш 15-годишен "Гоуф".
  Виж, аз например живея на East Coast в къща за $500,000, карам хубав 5-годишен "Лексус" (кросовър) и съвсем не мисля така.

 44. 44 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Вероятната причина е, че като е поставил акцента на увеличаване на приноса в НАТО на останалите държави, изричното споменаване на ангажиментите по чл. 5 намаляват тежестта на посланието му. Тогава би прозвучало така - харчете повече за отбрана, но и да не харчите ние пак ще ви защитим. .
  —цитат от коментар 31 на blagoj


  Не е точно така. Ако наистина е игра с акцента, сега звучи така: "колкото платите, толкова защита ще получите." Също не звучи много добре, нали? Щото това означава България, доро и 4% процента да отедели, да не получи нищо. :) Смесването на бизнес отношения със съюзническа лоялност е просто абсурдно и звучи изключително грозно. Има си и добра страна. Ще подтикне най-накрая ЕС към собствени въоръжени сили. Рекет с толкова сериозни неща е недупустим и емнаципацията е неизбежна. Самият факт, че толкова видиотен тип може да е президент на щатите я прави наложителна.

 45. 45 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Неутрално

  Не всичко е пари, г-н Тръмп. Не всичко. Веднъж се е задействал чл. 5 и то за САЩ.
  Търгаш начело на белия дом е още по-зле от игнорант. Игнорантите може да направи правилна стъпка случайно,чтъргашът никога...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 46. 46 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Нито се надува, нито е изкукуригал.
  Съобщението е от ясно по ясно - плащайте си сметките за да си останем дружки.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 47. 47 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2959 Весело

  До коментар [#8] от "Georgi Milev":"Що ли си мисля,че този палячо накрая ще търгува само с Арабите и Англичаните."Ами битието определя съзнанието ( мисленето).Нормално е да си мислиш така, след като живееш в евтин олющен панелен блок и караш 15-годишен "Гоуф".Виж, аз например живея на East Coast в къща за $500,000, карам хубав 5-годишен "Лексус" (кросовър) и съвсем не мисля така.
  —цитат от коментар 43 на agile


  Поредният "преуспял" путиноид. Защо не си в рАшка, таваришч и не се хвалиш с мАсквича, къщата си за 500 000 рублета в Мурманск и дачата си в Сиктивкар, республика Коми.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 48. 48 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  То ясно, че Тръмп не го е забравил този прословут член 5. Но и че умишлено не го споменава. Защото член 5 е последната му грижа. Тръмп е концентриран единствено върху 20-трилионния американски дълг, разхвърлен по всички краища на планетата. Защото това е слабото място, ахилесовата пета на Америка. Тръмп знае, че е въпрос само на време Русия и Китай да подбият долара и да съборят Америка. Въпросът не е дали а кога? Коалиция на желаещи ще се сформира лесно - почти цяла Азия, южна Америка, Африка и арабския свят. Тръмп иска да направи чудо и да поне да съкращава дълга. При което пари за НАТО и Европа просто не са предвидени. Той иска Европа да си плаща, но очевидно знае, че и нейния дълг не е по-малък.

 49. 49 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#41] от "Realist":

  Викаш Тръмп е казал на Дуарте,че американска подводница клас"Вирджиния" ще бъде на еди колко си градуса северна ширина и еди колко си градуса източна дължина.И тя постоянно си стои на тези координати ,та да могат и севернокорейците и руснаците да я ударят.Ако наистина вярвате в подобни глупости,то омразата ви към Тръмп така ви е заслепила,че се излагате.А досега сте показали,че сте сериозни хора.
  И каква е тази суперсекретна информация,та чак и добита от израелското разузнаване?Като присъствалите на срещата американски държавници изрично заявиха,че никаква секретна информация не е споделена.Ако си имаше и най-малкото понятие от дейността на специалните служби щеше да си наясно,че те никога няма да разкрият източниците си,дори и пред най-близките си съюзници.То дори не я споделят с хора от един и същ отдел понякога,какво остава за чужда разузнавателна служба.И топлото посрещане на Тръмп в Израел ясно показа,че това е поредната фейк нюз.

 50. 50 Профил на xka20435575
  xka20435575
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Остава Германия и Франция да започнат да се въоръжават и да положат основите на европейска отбранителна система.

 51. 51 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#41] от "Realist":

  "Координатите на американските ядрени подводници са секретни и не се споделят дори и с най- близките съюзници на САЩ...."

  ... и издаването им се смята за държавна измяна, мога да го потвърдя.

  Изобщо оранжевият пуяк се закопава все по-дълбоко в ямата, от която излизане няма.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 52. 52 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 264 Весело

  Пред реалната заплаха от нацисткия кремълски режим, който в съвсем скоро време действително просто няма да може да удържа вътрешните процеси в русия (пълна мизерия, спин епидемия, хероинови и амфетаминови наркомании, орди безпризорни, репресивен апарат, който обаче в един момент няма кой да го издържа) и единствено ще му остане да насъска милиони руснаци срещу богат ЕС, повишаването на отбранителните разходи на членките на НАТО трябва да е към пет процента по-скоро. Плюс сериозни учения.
  —цитат от коментар 42 на evlampi


  Гербавите тролчета от кога започнахте да нищите и международното положение? Дъвчете си опорните точки на Бай.Х. и не се занимавайте със сериозни неща!

 53. 53 Профил на Georgi Milev
  Georgi Milev
  Рейтинг: 367 Весело

  [quote#47:"Realist"][/quote]

  Приятелю,не се хаби с тоя.Виждал е жив Американец само на снимка или по телевизията,ама в анонимния форум може и совалка да има.

 54. 54 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1122 Весело

  До коментар [#48] от "Judjuk":

  "Защото това е слабото място, ахилесовата пета на Америка. Тръмп знае, че е въпрос само на време Русия и Китай да подбият долара и да съборят Америка"

  Мухахаха, утре, айде ако не утре, то най-късно до месец.

  И къде слагате русоробите Китай редом с изкъртения клозет русия?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 55. 55 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3937 Неутрално

  До коментар [#1] от "Messerschmitt":

  Ами нали това е целта на занятието? И, като започнат да харчат, кой печели най-много?

 56. 56 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 470 Весело

  Когато батюшката в мАсква те държи за малките оранжеви топки, не е в твой интерес да говориш за колективната отбрана на НАТО ...

  it comes from inside, just listen ...
 57. 57 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  Член 5 си е член 5 и не подлежи на обсъждане. Сметката на парите обаче не излиза и трябва да се обсъди. Добрите сметки правят добрите приятели. Къде е драмата?

 58. 58 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 264 Весело

  Поредната инсинуация, понеже Тръмп не споменал член 5 бля бля, вие да не искате всеки път да чете целия договор?

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 59. 59 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  Тръмп е моят президент,
  защото чрез силен натиск ще ни научи да се отбраняваме.
  А за тези дето мърморят, че само САЩ печелят от продажби на оръжия нека потърсят данни колко произвеждаме ние.

  подпис
 60. 60 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1445 Любопитно

  До коментар [#4] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":

  Прекратяването на концесиите как ще донесе допълнителни пари в бюджета? Вижда се, че Волен не е взел кирка и лопата, за да копае сам златото или с бай Танчо. Освен това няма намерение да купи ЧЕЗ. Вероятно ще си запази парите от субсидията за еврогейско шампанско в омразния Брюксел.

 61. 61 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  "И къде слагате русоробите Китай редом с изкъртения клозет русия?"
  До коментар [#54] от "evlampi":

  Ще се абстрихирам от нелюбезния и некоректен вид на отговора Ви и ще отговоря. Русия и Китай еднакво страдат от наложената хегемония на долара. Така че, няма начин да не са от една и съща страна на барикадата. Но и от една и съща страна на фронта са, защото, ако едната страна бъде ударена смъртоносно, много скоро и другата ще има същата съдба. Илюзия е, че Русия и Китай могат да бъдат разделени. А опитите да бъдат скарани са обречени на провал.

 62. 62 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3937 Неутрално

  До коментар [#16] от "Realist":

  Америка ще защищава Европа понеже е правова държава, държи на съюзниците си и спазва договорите си, но това че "ще защищава Европа както защищава собствената си територия" е в кръга на емоционалните изблици.

 63. 63 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 267 Неутрално

  речта на Тръмп е уникална, но всеки изтъква онова, което му е угодно. чуйте я пак, но с отворени уши.

 64. 64 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Весело

  Заповед на главнокомандващия не е достатъчно. Генералите слушат президентът.До коментар [#15] от "espresso":

 65. 65 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#1] от "Messerschmitt":

  И ще бъде правилно - в договора всяка страна-членка трябва давнася 2%, но това го правят едва 6 страни. А Щатите плащат близо 70%. Защо трябва да декларира петя член, като плаща наднормено?

 66. 66 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  ТРЪМП Е АБСОЛЮТНО ПРАВ да иска адекватно участие в общата сигурност, а не да се разчита единствено САЩ да имат разходи за армия , а всички останали да махат байрачета с член 5 ... без да имат танкове и самолети

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1122 Весело

  До коментар [#61] от "Judjuk":

  "от наложената хегемония на долара"

  Аххааа, и кой налага тази хегемония?

  Кой кара Китайци и руснаци да кътат спестявания в омразни мирикански хартишки? Проститутките в *русия* вземат ДОЛАРИ 😂. Явно има някакъв извънземен заговор

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 69. 69 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  Тръмп е концентриран единствено върху 20-трилионния американски дълг, разхвърлен по всички краища на планетата. Защото това е слабото място, ахилесовата пета на Америка. Тръмп знае, че е въпрос само на време Русия и Китай да подбият долара и да съборят Америка.
  —цитат от коментар 48 на Judjuk
  Тръгнал кос, с дълъг нос да събира членски внос
  ... започна с 400 милиарда от Саудитска арабия, ще издои и Европа

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 70. 70 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  яко.комундерите у форумо на които още им кънти залпа на аврора в главите,които спят с ушанки с петолъчки и зелени чорапи и сънуват как путя минава дунава и ги прави партийни секретари с власт да тормозят нас,цвета на нацията,пак са пръскали жлъчка.аве комунета, дедо ви тръмп иде с едни големи сметки за СОТ и танцува със саби.затуй пиарите на солтенберг побързаха да мажат гафа му,га казал че тръмп не можел да се съсредоточи за 12 секунди. само в любимия ви сив и варшавски договор всички разчитаха на матушката ви.тука е капитализъм и сичко е с пари.даже и мира и сейфтито.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  До коментар [#1] от "Messerschmitt":И ще бъде правилно - в договора всяка страна-членка трябва давнася 2%, но това го правят едва 6 страни. А Щатите плащат близо 70%. Защо трябва да декларира петя член, като плаща наднормено?
  —цитат от коментар 65 на ИванКар


  ами затова пише чл. 5а , примерно .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 73. 73 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 833 Неутрално

  арогантен клоун ,днес цяла европа се шегува с него

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 580 Неутрално

  И ко праим са? Пак влизнахме в съюзи, дето се разпадат. Тръмп като нищо може да предложи САЩ да излязат от НАТО и да си сключва двустранни договори за отбрана с когото си иска.
  —цитат от коментар 37 на Darcas


  А плешивото комплексирано джудже кинта и двайсе като нищо може да стане метър и петдесет. За ужас на всички спарени сапоги НАТО е доста далеч от разпадане, даже и нови членове ще има като Черна гора.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 81. 81 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1122 Весело

  До коментар [#67] от "ИванКар":

  "Политиката не е за теб, момък, стой си в кочината и си папкай омлета"

  Защо толкова слабо начало? Нелош пост като цяло, но стратегически конструкцията е сбъркана.

  Айде неска съм щедър - начи, такива постове стават най-добре като първо изказваш сериозната теза и после само леко тангенциално намекваш колко е тъп опонента.

  Както правя аз в този пост. Виждаш ли колко елегантно се получава 😎

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 82. 82 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 580 Неутрално

  ТРЪМП Е АБСОЛЮТНО ПРАВ да иска адекватно участие в общата сигурност, а не да се разчита единствено САЩ да имат разходи за армия , а всички останали да махат байрачета с член 5 ... без да имат танкове и самолети
  —цитат от коментар 66 на dark'star


  Безработен, не мога да повярвам, но ти давам плюс и съм съгласен с теб.

 83. 83 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дон Кихот":

  Май чакат да се върне и да го почнат с лийкове от дийп стейт. Гозамбовците се въоръжават да бранят главния комита.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 84. 84 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2652 Весело

  До коментар [#61] от "Judjuk":


  Никой не налага. Русия що не наложи рублата? Китайската валута е по-ценна от нея.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 85. 85 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  "Кой кара Китайци и руснаци да кътат спестявания в омразни мирикански хартишки?"
  До коментар [#68] от "evlampi":

  Това е съществуващо положение. И темата беше не самия долар, а 20-трилионния дълг. Който е за сметка на цялата планета.

 86. 86 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  Тръмп не подкрепи лично колективната отбрана на НАТО
  ___________
  Само страните от първа линия на НАТО трябва да пазят НАТО до последна капка кръв!
  Време е либерастите тиловаци с ватенки и ушанки да си организират партизанско движение за отбрана на НАТО в случай,че Путин прати вежливи морпехи на плажа в Албена!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 87. 87 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#45] от "penetrating":

  Не всичко е пари, г-н Тръмп. Не всичко.
  ---------------------
  Днес повече от всякога всичко е пари.
  Други го наричат- геополитика, зони на влияние, геостратегическо развитие и прочие купешки приказки. В крайна сметка става думма за едни пари. За големи пари...

  Stupid people make me sick
 88. 88 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Не мога да го гарантирам, понеже съм едно просто коментаторче, но ми се иска да ви кажа, че Тръмп е играч, какъвто може би не е имало досега.
  Владимир Путин абсолютно е голям играч, но не не може да има сравнение с Тръмп. Смисъл донякъде се интересувам от големите политически игри. Нараво може да се каже, чè от времето на ВСВ не е имало такива хиени на чело.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 89. 89 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1122 Весело

  До коментар [#77] от "southpaw":

  "Глупако, долирите имат ликвидност"

  Мисля, че схващам - ликвидността и ДОВЕРИЕТО в една валута е нещо, което намираме случайно - ходил доларът и намерил доверие, рублата обаче уви, не намерила доверие, иначе и доларът и рублата просто ей така ходили и търсели ликвидност и доверие.

  Усещам ли материята?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 90. 90 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2652 Весело

  До коментар [#49] от "mushashi":

  Топло е естествено, хванали са се на хорото и ще играят. Само щраус със зарита глава в пясъка не осъзнава проблема с издаването на подобна информация на руснаците.
  А глупостите че руснаци или корейци ще ударят американска ядрена подводница съвсем не променят факта че подобна инфомация не се споделя с кого да е. Простено ти е да не го знаеш, но това не оправдава глупостта на Тръмп.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 91. 91 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Може да си плюете, но Тръмп е прав. Баба Меркел докога ще се скатава?

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 92. 92 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1228 Весело

  До коментар [#48] от "Judjuk":

  Кои са тия всички дето уж знаели че Русия и Китай, рийшли, заедно щели да събарят Щатите? Това трябва да са некви мокри комунистически сънища. За пръв път днеска прочетох подобна информация, мерси че я сподели. Аз май нещо съм изостанал с от световните събития и пропуснал създването на изключително разрушителната Китайско-Рассийска коалиция.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 93. 93 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  "Никой не налага. Русия що не наложи рублата?"
  До коментар [#84] от "vesolr":
  По-точният въпрос е "Защо Русия не продава горива на външния пазар срещу рубли?" Ако това стане, цената на рублата ще скочи. Но ето, аз като ходя в Турция се разплащам с български пари, а в Гърция един лев не искат да вземат. Нашите пари не са валута, не вървят навсякъде. Рублите също. Но това постепенно ще се променя. Вече има споразумения за разплащане без посредничество на долари и евра. Представяш ли си на каква далавера щяхме да сме, ако имахме такова споразумение с Русия? Та ние имаме 6 млд долара дефицит с тях. Долари и евра не помагат, те пречат, защото оскъпяват.

 94. 94 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#91] от "az22":

  Той не само, че е прав ами и набива немската каска в момента. На политически език направо я унищожава.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 95. 95 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1445 Любопитно

  До коментар [#61] от "Judjuk":

  За какво му е на Китай да срива долара? На кого ще продава?

 96. 96 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#95] от "Ще върнем България в Европа":

  Не, Китай няма интерес да срива долара. Не знам кой го твърдят това, но грещат. Китай са вързани за долара и то здраво.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 97. 97 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#95] от "Ще върнем България в Европа":

  А иначе интересен ник имаш:) Знаеш ли, че името Европа идва от местност по нашите земи:)

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 98. 98 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#47] от "Realist":

  "Поредният "преуспял" путиноид...."

  ... който знае за Източното крайбрежие, че е на изток от Западното.
  😁😁😁😁😈😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 99. 99 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  "Мъко, мъко ? Иска ти се много да се събори Америка, нали, "
  До коментар [#78] от "bulgarofilche":

  Никой не иска да събаря Америка. Но тя живее на вересия за сметка на останалия свят. На който това му отърва, да търпи, на който не му отърва, ще търси начин да се измъкне от хватката. И ще намери, защото който търси, намира. А янките, ако искат да са честни и почтени, да се стегнат, да произведат и продадат стоки за 20 трлн и да излязат на чисто. И те предупреждавам да се държиш прилично. Честно мога да ругая и обиждам хиляда пъти по-добре от тебе. Засега се въздържам.

 100. 100 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1122 Весело

  До коментар [#85] от "Judjuk":

  "Който е за сметка на цялата планета"

  По кой точно начин?

  Нали русия например е 'магуча' и има голяяяяяма територия? Защо търгува с долари? Защо на практика си формира БЮДЖЕТА в долари?

  Ами защото НИКОЙ не вярва на русия и съответно руската валута е точно това - тоалетна хартия. Некачествена

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK