Войната срещу захарта вече взима жертви

Работници в рафинерия за захар в Китай.

© Reuters

Работници в рафинерия за захар в Китай.Войната срещу захарта, поведена от правителства и потребители, които искат да избегнат заплахи за общественото здраве като диабета, забавя растежа на световното търсене.


Това може да промени изоснови консумацията на захар занапред.


Потреблението може да нарасне с най-бавния си темп от седем години през 2017/2018 година, според анализаторската група Platts Kingsman. Тя прогнозира растеж от 1.04%, което е почти наполовина на средния ръст от 2% годишно през изминалото десетилетие.
Потреблението като цяло стагнира в развитите страни, посочи Том МакНийл, директор в анализаторската група за суровини Green Pool.


Потреблението спада заради по-високите цени на пазарите, които се грижат повече за здравето. В развиващите се държави пък го подкопава употребата на алтернативи като високофруктозния царевичен сироп.


Като се прибави и по-слабото търсене от производителите на напитки и храни в световен мащаб, това може да представлява съществена промяна в световната консумация, според Tropical Research Services. "Може би реалната дългосрочна тенденция на растеж на световното търсене на захар се е променила и сега върви надолу," посочва групата в доклада си от 7 май.


Най-малко 17 страни и няколко американски града въведоха допълнителен данък за подсладените безалкохолни напитки. Още 11 страни вече прилагат или обмислят такива налози.


Много страни отиват още по-далеч: Франция съчета данъка с мерки като забрана на автоматите за храни и напитки в училищата. Чили миналата година въведе черни предупредителни етикети за храните с високо съдържание на захар, сол или мазнини.


Войната срещу захарта вече взима жертви

© Reuters


Мексико е друг пример. Всеки трети възрастен мексиканец е засегнат от затлъстяване и страната въведе данък за подсладените безалкохолни напитки през 2014 година. Макар че ще бъдат нужди години, за да се оценят ефектите върху здравето, първоначалните данни сочат, че консумацията на безалкохолни напитки в Мексико е спаднала с 12% след въвеждане на данъка.


Все повече се разбира нуждата от контролиран прием на захар като част от държавната политика и културата като цяло, посочва Франческо Бранка, директор на отдела "Хранене за здраве и развитие" в Световната здравна организация. "Като се има предвид бързото разрастване на затлъстяването и диабета, те се опитват да направят нещо по въпроса предварително," допълва той.


Забавящият се темп на растеж допълнително засилва тревогите, че световният захарен пазар ще отчете излишъци през 2017-2018 година след две поредни години на дефицит.


Това може и да охлади амбициозните планове на ЕС рязко да повиши производството през 2017/2018 година в опит отново да стане нетен износител, след като сложи край на субсидиите и ограниченията на износа през октомври.


Индия, Китай и Бразилия


Страни с високи доходи като Норвегия и Канада вече отчитат спад на консумацията на захар, сочат данните на Euromonitor. Сега апетитът на развиващите се страни, чието бързо растящо население се очаква да дава тласък на растежа, изглежда също отслабва.


Продажбите на захар в Индия, най-големия потребител на суровината, най-вероятно ще спаднат с около 1 милион тона този сезон, прогнозира Индийската асоциация на захарните заводи. Това се дължи на високите местни цени и срива на валутата, който последва миналогодишната девалвация на банкнотата с най-голяма стойност в страната.


Правителственото решение по-рано тази година да бъде премахната субсидията за захар за бедните семейства също подкопа потреблението. Индийската асоциация на захарните заводи очаква потреблението да нарасне догодина, тъй като производството в страната се нормализира и местните цени спадат, но анализаторите посочват, че растежът в дългосрочна перспектива остава несигурен, тъй като правителството обмисля по-високи данъци и по-стриктно етикетиране на храните със съдържание на захар.


Служител проверява приготвената захар във фабрика в Индия.

© Reuters

Служител проверява приготвената захар във фабрика в Индия.


"Ако Индия също стане част от тенденцията и наложи такъв данък, имайки предвид, че тя е най-големият потребител на захар в света, това може да се отрази на световния растеж, посочи старши анализаторът в F.O. Licht Щефан Уленброк.


Търсенето на захар изглежда стагнира и в Китай, втория по големина консуматор на суровината, тъй като евтини подсладители като високофруктозния захарен сироп стават все по-популярни. Китайските производители на цвекло и тръстика разчитат на държавни субсидии, за да компенсират високите производствени разходи. Вносът пък се облага с големи мита, целящи защита на сектора, а тази седмица бяха въведени допълнителни такси.


В резултат на всичко това местните цени на захарта са двойно по-високи от цените на световния пазар. Това, наред с изобилието от евтина царевица, направи високофруктозния захарен сироп изключително конкурентоспособен.


Американското министерство на земеделието миналия месец обърна внимание на спада на търсенето на китайска захар, като понижи данните си за потреблението в страната за периода 2015/2016 и 2016/2017 година с около 10%. Освен това предупреди, че вероятно ще има по-умерен растеж, отколкото очакваше преди.


Хората в Китай все още ядат сладолед и пият безалкохолни напитки, казва Джон Стансфийлд, анализатор в компанията за търговия със суровини Group Sopex. "Просто сега тези продукти се произвеждат предимно с царевичен сироп, а не със захар," допълни той.


Бразилия, третият по големина потребител на захар, също отчита забавяне на растежа на търсене на суровината през последните три години, тъй като продължителната рецесия намали доходите на много бразилци. Консумацията растеше с около 2-3% през предходното десетилетие.


Газирани напитки и сладкарски изделия


Изглежда производителите са на мнение, че войната със захарта ще бъде постоянна тенденция и много компании за храни и напитки предварително променят състава на продуктите си.


Coca-Cola обеща да намали захарта в напитките си и е подела над 200 инициативи за промени в състава. PepsiCo също посочи, че до 2025 година най-малко две трети от напитките на компанията по света ще съдържат 100 или по-малко калории от добавена захар в опаковка от 355 милилитра.


Nestle обяви през 2016 година, че разработва технология за намаляване на захарта в някои свои сладки изделия с до 40% без да се променя вкусът.


"В световен мащаб захарта е в центъра на вниманието, "казва Сара Питърсън, анализатор на храни в Euromonitor. "Законовите норми стават все по-строги с времето. И ако те са разумни, ще решат въпроса навреме", допълва тя. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Абе давате скъпо за това не Ви върви. Не са Ви виновни правителства и не знам си сви. Намалете цените и пак ще Ви тръгне.

 2. 2 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  В повечето американски продукти има царевичен сироп а не захар

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 3. 3 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  И кой ви каза, че царевичният сироп е по полезен от захарта? А за канцерогенни шитни от сорта на аспартама изобщо няма какво да говорим.
  По принцип продуктите не трябва да се подслаждат прекалено много, за да не се привиква към прекалено сладкия вкус на храната.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 4. 4 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  С олиото ни го начукаха най-яко.
  Реалната продажна цена на 1л. олио с печалбата за магазина е 1,20 лева.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  Стига да не се отиде в другата крайност – изобщо да не се консумира, умереното количество на захар не е вредно.

 6. 6 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  Това го говоря по форумите от 2008 година насам - трите бели смърти са захарта, брашното и солта. От първите две се отървах отдавна и безвъзвратно, но солта ми е слабостта. Аз въобще не употребявам захар, почти не ям хлебни изделия и се чувствам прекрасно след час сутрешно тичане, два часа тенис след работа, изкачване на скали, колоездене и риболов през уикендите. Е понякога делта планеризъм и някои други екстриймни занимания, ама те не са за споделяне във форуа.

  Пазете се от доносника vesolr
 7. 7 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  Захарта е смърт !
  Царевичният сироп също !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 8. 8 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Поговорката, че сам си копаеш гроба със зъби е абсолютно вярна,
  внимавайте какво и колко ядете !!!

 9. 9 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Толумбички, тортички с крем и ядки, пурички, баклавички, локумче...без захар абсурд, кво прайм сега, а?

 10. 10 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  За какви спадове и какви жертви ми говорите! Та нали хората са живеели без бялата захар хиляди години наред - могат спокойно да привикнат отново да живеят без нея.

 11. 11 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Coca-Cola е подела над 200 инициативи, след обещанията на неуспелият кандидат президент Х.Клинтън да лобира в други страни да не се налага допълнителния данък. Новина.

 12. 12 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 506 Весело

  чудесна тенденция! ... ЩЕ ИМА ПОВЕЧЕ СУРОВИНА ЗА РУСКА ВОДКА (вместо, както сега, да се произвежда от китайски изпражнения! )

  УРА!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 13. 13 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 506 Весело

  Поговорката, че сам си копаеш гроба със зъби е абсолютно вярна,внимавайте какво и колко ядете !!!
  —цитат от коментар 8 на valtoro


  ей... ям всичко, което ми е ВКУСНО и вярвам, каквото и да ми дуднат, че е ПОЛЕЗНО ЗА МЕН... :)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 14. 14 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  До коментар [#4] от "Росен (Путлер капут)":

  До коментар [#1] от "442":С олиото ни го начукаха най-яко.Реалната продажна цена на 1л. олио с печалбата за магазина е 1,20 лева.
  —цитат от коментар 4 на Росен (Путлер капут)


  Винаги съм казвал, че цена на литър олио над 1,30 лв. е явна спекула! На килограм захар над 0,80 лв. също! И бензин над 1,20 лв за литър - най-паче!

 15. 15 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Аз пък твърдо предпочитам захарта пред разни аспартами и други химии.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 16. 16 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  Захарта все по често ще се използва за добиване на алкохол и за гориво на коли.

 17. 17 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  Не е виновна захарта, а обездвижаването. За тюфлекът, който е забравил да ходи, да се навежда и избягва всякакво физическо усилие - всичко е вредно. А най-вреден е животът, който води. Столът е създаден от Сатаната. Леглото е друга работа.

  /не се чете/
 18. 18 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Захарта поне е продукт на науката биология. Аспартамът, фруктозно-глюкозният сироп и маргаринът са продукти на науката химия.

 19. 19 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Захарта поне е продукт на науката биология. Аспартамът, фруктозно-глюкозният сироп и маргаринът са продукти на науката химия.

 20. 20 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1219 Любопитно

  Не мога да разбера как в една къща на съвременни интелигентни хора може да се намерят неща като захар, сол и олио.

 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3656 Неутрално

  Не мога да разбера как в една къща на съвременни интелигентни хора може да се намерят неща като захар, сол и олио.
  —цитат от коментар 20 на rainbou1


  Извинявай, но има страхотна кафява захар с вкус на карамел, и половин лъжичка в кафето изобщо не вреди.
  Във Франция по кулинарните щандове можеш да видиш атлантическа сол чиито кристалчета са с форма на снежинки - кулинарен деликатес.
  А салата без олио може ли? (шарлан, непрецеден зехтин, пък даже и обикновено рафинирано олио). В Прованс сутрин на гладно пият по 20-30г студено пресован зехтин, и не знам защо, но не пълнеят.
  Така че нека всичко да е с мярка, и малко повече движение.

 22. 22 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#20] от "rainbou1":
  Случайно да знаеш, че в миналото е имало случаи, когато хората са се разболявали и умирали от липса на сол? Това че в днешно време се прекалява със солта не значи, че по принцип е вредна.

 23. 23 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#21] от "historama":
  Още по-добро от кафява захар с вкус на карамел е кокосовата захар (от цветовете на кокосовата палма и да не се бърка с палмова захар). Тя също има много приятен карамелен вкус, но за разлика от останалите захари има повече минерали и инулин (пребиотик под формата на фибри) и почти не вдига кръвната захар и не предизвиква инсулинов пик.

 24. 24 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 542 Неутрално

  "По принцип продуктите не трябва да се подслаждат прекалено много, за да не се привиква към прекалено сладкия вкус на храната."
  Така е, това е истина. В САЩ безобразно подсладяват всичко, всички видове десерти. Направо не се ядат от сладост, противни са. Може би използват царевичен сироп. Сигурно затова милиони хора боледуват от диабет. Особено за децата това е пагубно, трябва задължително да се намалява количеството захар в сладкарските изделия. Другото е направо престъпление спрямо здравето на хората.

 25. 25 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  А защо добавят захар в лютеницата?

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5547 Неутрално

  Какъв бич е да си качествен контрол на захарна продукция :)
  Диабетик ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  "Правителственото решение по-рано тази година да бъде премахната субсидията за захар за бедните семейства също подкопа потреблението. "

  Индия все пак е и най-големият производител на захарна тръстика.

  I Want To Believe
 28. 28 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Явно кампаниите трябва да се водят срещу подслаждането (т.е. прекаленото такова), а не само срещу продукта захар. Замяната с глюкозо-фруктозен сироп прави изделията още по-вредни.

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 29. 29 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Много светци в тоз форум бе! Чак да не повярва човек!

  Иначе за цените - точно така стоят нещата - трябва да са достъпни, за да върви търговията. А това, че немалко родни браншове издевателстват над сънародниците ни си е за тяхна сметка - всичко рано или късно се връща. Тези, които не подхождат с грижа и внимание към клиента, вкл. към трудно спечелените му пари, средно- и дългосрочно ще загубят - това е толкова елементарно, въпреки безмерната наглост на някои хора.

 30. 30 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":С олиото ни го начукаха най-яко.Реалната продажна цена на 1л. олио с печалбата за магазина е 1,20 лева.
  —цитат от коментар 4 на Росен (Путлер капут)


  В Англия е по-евтино, отколкото у нас, нищо че там не гледат слънчоглед...

 31. 31 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Фруктозата, с която заменят захарта в диетичните ( и много скъпи) продукти, е не по-малко вредна. Но като пише подлъгващо "без захар" хората купуват. Да не говорим, че освен фруктоза в тези продукти - бисквити, конфитюри и пр., има и други вредни съставки, а са обявени "за диабетици".

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#20] от "rainbou1":

  Не мобеш да живееш без нито едно от тези неща. Побъркахте се с тия фантасмагорични диети!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 34. 34 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Това със захарта е като приказката за прекаления светец.
  Няма лошо човек да изпие чаша газирана напитка един-два пъти месечно като му се припие. И другата крайност също не е добра - внушението, че един сладолед или шоколадов бонбон ще ни разболеят. Консумацията не е проблем, а прекаляването с консумацията.

  I don't want to believe. I want to know.
 35. 35 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#20] от "rainbou1":

  В мойта къща няма захар и брашно, но има малко сол и много зехтин.

 36. 36 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#34] от "Milva": ''Няма лошо човек да изпие чаша газирана напитка един-два пъти месечно като му се припие.''

  Но няма и нищо хубаво.

 37. 37 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#25] от "ISTORIK":

  И не само в лютеницата. Прибавят я дори, когато готвят разни сосове за паста, и после добавят сол!

 38. 38 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#35] от "princess_x": В мойта къща няма захар и брашно, но има малко сол и много зехтин.

  В мойта къща пък има всичко. Аз съм на принципа, че дозата прави отровата. Колкото до газираното, не сложа ли в уискито 2-3 бучки лед и да долея малко сода, не мога да го пия. Отвратително ми е. По принцип пия много рядко, но винаги с много разредител - неподсладен. Сода, минерална вода. Ям каквото ми се яде в момента. Падам си по разнообразието. Да се подложиш на хранителен режим е като да сложиш букаи на някой жребец и после да се чудиш защо не препуска в галоп. Умерено хранене и много движение, без претоварване. Наскоро четох за оня който доживял 140 г. И се замислих, това благословия ли е или проклятие. 140 г. живот добре, но от тях 80 г. старост. Бих ги заменил за 70, но да съм на 30.

  /не се чете/
 39. 39 Профил на Светлозар Колев
  Светлозар Колев
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Всичко е полезно,когато е умерено.Съвременните убийци са обездвижването и стреса.

 40. 40 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3025 Весело

  До коментар [#32] от "rapidfire":

  Ако ядеж сол със шепи всеки ден така ще се калцинираш, че след кръвно 200 на 130 чакай или масивен инфаркт или тежък инсулт. Тайната на здравето се крие в мярката. Все пак не е лошо и да четеш повечко, за другото(милсенето и обноските) е явно, че си неспособен.

  Пазете се от доносника vesolr
 41. 41 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 941 Весело

  До коментар [#32] от "rapidfire":

  "Ние сме торби със солен разтвор окачени на вътрешна закачалка."

  Това е най-яката дефиниция на "човек", която съм чел. +++++++

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 42. 42 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 941 Весело

  До коментар [#36] от "princess_x":

  Бозата как я намирате? За един преател питам.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 43. 43 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Та нали хората са живеели без бялата захар хиляди години наред - могат спокойно да привикнат отново да живеят без нея.
  —цитат от коментар 10 на princess_x

  Живели са, като са били 500 милиона на цялата земя. Ловували са, сеели са си лимец, гледали са овце, събирали са гъби, ядки.Сега като има 7 милиарда гърла за хранене, как ще ги изхраниш без индустриално земеделие и хранителна промишленост?
  А за тях много важни са стандартизираните рафинирани продукти - рафинирана захар, царевичен сироп, брашна, нишестета, соя... и повечето от ГМО. Вредни - ама евтини.
  Има и хубави продукти, но 5 от 7-те милиарда души на света трябва да умрат ако ще разчитат на тях - защото не могат да си ги позволят.

 44. 44 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#42] от "motochristo":

  Боза не пия, нито пък айрян - ако случайно някой друг приятел те попита. ;)

 45. 45 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#38] от "Тони Шнайдера":

  Братчед, не си мисли, че като нямам брашно и бяла захар в къщи, съм се подложила на някакви режими! Просто топлите напитки ги пия неподсладени и не правя сладкиши. Но си ям редовно шоколад, тъмен, и от време на време нещо друго сладко, пак на шоколадова основа. Ако пия уиски, пия го чисто. Но основно пия вода, зелен чай и малко вино или бира. Кока-кола и подобните и' щяха отдавна да са фалирали, ако всички бяха като мене - да не близват и капка от произведенията им. Но не защото си го забранявам, а защото НЕ МИ ХАРЕСВА - нито кола, нито пепси,нито каквито и да са газирани, сладки напитки.
  Имам приятелки, които цял живот са на някаква диета и периодично гладуват, но перманентно са дебели, защото извън ''режима'' се тъпчат като за последно.

 46. 46 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#43] от "Камен":

  Не виждам защо именно със захар трябва да се спасяват от глад тези милиарди гърла. Има предостатъчно други храни, които съдържат не само калории, но и нужните хранителни вещества.

 47. 47 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  До коментар [#46] от "princess_x":

  Има, но като съотношение цена:калории най-изгодно излизат захарта, брашното, ориза, картофите, царевицата, и другите ГМО-произведения. Затова и народът се тъпче с тях.

 48. 48 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 941 Весело

  До коментар [#44] от "princess_x":

  Има ли начин да Ви разубедя? И бозата, и айранът, са супер вкусни.
  Ето например как уикипедия хвали бозата:

  Един литър боза съдържа хиляда калории, четири типа витамин B, витамин А и витамин E. По време на ферментацията си бозата произвежда и млечна киселина която много спомага за храносмилането и се съдържа в много малко храни. Тя съдържа само ниско ниво на алкохол, така че стига да не се консумира в много големи количества не предизвика пиянство. Толерирана е с мотива, че е затопляща напитки и укрепване за войници. Както Евлия Челеби е обяснил в първия том ("Истанбул") от пътеписите си, "Бозаджиите са многобройни в армията. Да се пие голямо количество боза за да се предизвика пиянство е грях, но за разлика от виното, бозата в малки количества не е съдна."

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 49. 49 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#48] от "motochristo":

  Обичах боза преди доста години, почти по времето на Евлия Челеби, ;) но сега вече не е същата и не ми харесва - прекалено сладка и хлебна ми се струва. Мога само да допълня, че бозата и айрянът трябва да бъдат считани като самостоятелни храни, а не обикновени напитки, съпровождащи яденето, защото са си доста калорични.

 50. 50 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 941 Неутрално

  До коментар [#49] от "princess_x":

  +++
  Аме верно не е кисела като преди. В щатите има една поговорка, много ме кефи: Everything was better when everything was worse. :):):):)

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 51. 51 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  Не мога да разбера как в една къща на съвременни интелигентни хора може да се намерят неща като захар, сол и олио.
  —цитат от коментар 20 на rainbou1


  не мога да разбера как грамотен и образован човек може да напише такава глупост

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK