Ако искате безусловен базов доход, вдигнете данъците, препоръчва ОИСР

Ако искате безусловен базов доход, вдигнете данъците, препоръчва ОИСР

© ReutersРеформи на социалното осигуряване, които ще доведат до въвеждане на безусловен базов доход (ББД) за всички в работна възраст, си струва да се пробват и проучват, но по този начин няма да се пребори бедността, освен ако не бъдат повишени данъците.


Средната класа, а не най-бедните, ще спечели от такъв модел, а засега ББД не изглежда като алтернатива на помощите, насочени към конкретни групи нуждаещи се. Поради това подобна промяна би трябвало да се прави поетапно и при непрекъсната дискусия как да се финансира едно по-равнопоставено споделяне на ползите от икономическия растеж.


Алтернативни решения са от ББД да се ползват граждани само за определен период от време или тази помощ да се въвежда постепенно за различни групи от населението.
Това е заключението на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съдържащо се в анализ на обсъжданите от години идеи за замяна на сложните модели за социално подпомагане с опростена, но масова помощ. Финландия експериментира с безусловен базов доход за ограничена група, а италианското популистко движение "Пет звезди", което води по популярност сред избирателите, обещава да въведе "гражданска заплата", ако спечели изборите.


Идеята се радва на значителна популярност от 68% от европейците, но те имат само принципна представа за нея. Когато им се обясни каква е цената и че трябва да се повишават данъци и да се решат преференции, ентусиазмът бързо изстива.


Нивото на социално подпомагане на глава от населението в трудоспособна възраст спрямо линията на бедността.

Нивото на социално подпомагане на глава от населението в трудоспособна възраст спрямо линията на бедността.


С жълти ромбове е отбелязан ефектът спрямо линията на бедността от пренасочването към ББД на всички настоящи фондове за социално подпомагане (данните са за 2014г.).

С жълти ромбове е отбелязан ефектът спрямо линията на бедността от пренасочването към ББД на всички настоящи фондове за социално подпомагане (данните са за 2014г.).


Не става със сегашните приходи


Изчисленията на ОИСР показват, че ако средствата, използвани в сегашните схеми за социално подпомагане, се пренасочат към безусловно и еднакво за всички изплащане на месечна сума за всеки в трудоспособна възраст, самото плащане ще бъде по-малко в реални измерения. "Поради това ББД на политически и обществено значими равнища би изисквал допълнителни разходи и поради това повишаване на приходите от данъци."


В текста се описват симулиране на различни сценарии и изводът от тях е, че въвеждане на ББД изисква вдигане на данъците във Финландия, Франция и Великобритания, докато в Италия това може да се направи без подобна корекция. Допълнителна мярка може да е премахването на освободени от данъци доходи, включително (според националните особености) облагане на самия ББД. Ако се търси решение само чрез данъчните ставки, за т.нар. бюджетна неутралност на въвеждане на ББД на нивото на сегашните социални помощи във Франция ще трябва да се вдигне подоходният данък във всички категории с 2%, а във Великобритания - с 25%.


Ефектът от елементарно заместване на помощи и данъчни облекчения с единен ББД ще доведе до сигурни 527 евро на възрастен и по 316 евро на дете всеки месец във Финландия, при положение че там прагът на бедност е 1074 евро. Във Франция тези параметри са съответно 456 и 100 евро, а прагът на бедност е 909 евро. При британците всеки би получавал ББД от 230 паунда и още 189 паунда за дете, но прагът на бедност е 702 паунда. Най-ярка е разликата в Италия - там пълнолетен и работоспособен до пенсионна възраст би взимал 158 евро ББД и още толкова за всяко дете в домакинството, но за бедни в страната са смятани всички, които трябва да се оправят със 737 евро.


Във Франция - и в по-малка степен във Финландия и Великобритания - на практика печеливши ще са домакинствата от средната класа, тъй като в момента те не отговарят на изискванията да получават социални помощи. От друга страна, навсякъде губещи ще са хората, които се пенсионират по-рано от стандартно приетата в съответната страна възраст (в анализираните държави тя е в границите 62-65 години).


Национални особености на бедността - каква би била сумата за ББД в четири страни от ЕС без никакви данъчни корекции и какъв дял от нивото на бедност би компенсирал ББД.

Национални особености на бедността - каква би била сумата за ББД в четири страни от ЕС без никакви данъчни корекции и какъв дял от нивото на бедност би компенсирал ББД.


Никой не е въвел ББД


Никоя страна не е въвела ББД, но няколко експериментират, за да проверят какъв е ефектът и дали изобщо има смисъл от това. Швейцарците отхвърлиха идеята през 2016 г. на референдум. Беноа Амон, кандидатът на социалистите за президент на Франция, обещаваше при победа да въведе такъв доход, като финансирането му ще идва от данък върху използването на роботи в промишлеността, заемащи работните места на хора.


Авторите на доклада потвърждават, че дигитализирането на обществото, новата вълна от автоматизация на производството, задълбочаващото се неравенство в обществото и диспропорцията между служебните ангажименти и времето, което остава за семейството и децата, стимулират дебата за ББД.


Сегашните системи за социално подпомагане са основани предимно на договорните отношения работник - работодател, стабилна кариера през живота и компактни общности, но именно тези елементи вече ги правят старомодни. В същото време сред страните от ОИСР, която е клуб на най-богатите икономики в света, под 50% от активно търсещите работа получават някаква помощ за безработица. Освен това основна функция на социалното подпомагане не е преразпределяне от богати към бедни, а предоставяне на сигурност на застрашени групи и временно стимулиране на търсещите заетост.


Ефектът върху възрастовите групи - кой губи най-много при въвеждане на ББД.

Ефектът върху възрастовите групи - кой губи най-много при въвеждане на ББД.


Ефектът върху гражданите по ниво на доходите - най-бедните и най-богатите биха били най-губещи.

Ефектът върху гражданите по ниво на доходите - най-бедните и най-богатите биха били най-губещи.

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Ние сме безкрайно далеч от тази тема. Освен това не съм на мнение, че БОД ще се въведе с данъци в класическият им смисъл, т.е. върху трудовият доход. По-вероятно ще е нещо от вида на данък върху средствата за производство, данък върху произведеното и подобни.

  В крайна сметка нещата опират до това, че ще се произвежда все повече с все по-малко жив труд. И за да не спира системата произведеното трябва по някакъв начин да се реализира, т.е. разпредели. А парите са само помощен механизъм да се осъществи това разпределение по социално приемлив начин.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 2. 2 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Ако правилно разбирам данните от графиките Гърция може веднага да го въведе без разлика за бюджета и данъците й:)

  Модератора е неадекватен!
 3. 3 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  у нас данъци плащат обикновените хора и дребния бизнес(понякога) другите са освободени....

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 4. 4 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2210 Неутрално
 5. 5 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  До коментар [#1] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Ние сме безкрайно далеч от тази тема.
  —цитат от коментар 1 на Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?


  Съгласен. И няма защо да си размътваме главите с нея.

 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  НЕ, НЕ ИСКАМЕ ББД!

  Оляхте се бе, другари демократи. Дори при социализма не е имало такива извращения като ББД.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  Каква прекрасна идея - да си разорим държавата, за да храним хора, дето ги вързи да гледат.

  Ако в България се въведе безусловен базов доход от, да кажем, 500 лева, моментално безработицата ще скочи на 60%, събираемостта на данъците ще падне практически на нула (аз веднага ще спра да плащам данъци) и след шест месеца получаващите 500 лева ще получават 50,000, само дето държавата няма да има отде да ги вземе, за да им ги даде.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3571 Весело

  Каква епохална глупост!

  klimentm
 9. 9 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  Базов доход не може в бедна страна.

  От друга страна вдигането на данъците води до многократно по-ниска събираемоест в крайна сметка.

  Който не е разбрал. Тази година държавта е получила да речем 250 "броя" пари от данъци.
  Вдига догодина данъците и се надява да получи от този ход 330 "броя" пари, но реалността показва, че получава 150 "броя" пари в крайна сметка. Тоест грешен ход.

  От друга страна средна класа в България няма. Средната класа към този момент трябва да има месечен доход от 5 000 лева нагоре. Нулата, обаче е пет бона. От там започва. Множество ФИРМИ, обаче имат средна месечна чиста печалба от около две, три хиляди лева. Това НЕ е средна класа, а оцеляване.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 10. 10 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Не, благодаря. Нямам никакво намерение да издържам търтеи. 10% данък си е екстра.

  The best way to predict the future is to invent it.
 11. 11 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  До коментар [#7] от "Norman Granz":

  50 000 ще получават, но един хляб ще струва 1 000 лева.
  Тоя филм (сериал) вече ни го пуснаха комуноидите през 1997-ма. Тогава беше най-готината серия.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 893 Неутрално

  За дълбоко корумпирани общества като българското ,ббд е утопия

 14. 14 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Единственото нещо, което ме задържа в БГ са ниските данъци и ниската издръжка на живот. Имал съм предложения за работа във Франция, но за 40% и нагоре данъчна тежест ще ме хванат за ...

  The best way to predict the future is to invent it.
 15. 15 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Безспорно, първоначално пазарът ще се разбърка тотално. Тук сравненията са при днешната структура на цените. Обаче, в дългосрочен план идеята е гениална. Запазва се капитализмът, но става незабележим за прослойките, които и без друго са извън него, но днес са загубили човешкото си достоинство. И днес бедните крадат от богатите със съдействието на държавата, чрез всевъзможните социални механизми, но навсякъде те са изопачени. Да не говорим, че ББД ще изхвърли от обществото идеологически недоразумения като социализма в капиталистическа среда. Така ще се прекъсне изтощаването на нацията чрез напълно яловите борби между ляво и дясно. При ББД такова разделение изчезва.

 16. 16 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  До коментар [#6] от "БМЗ":


  НЕ, НЕ ИСКАМЕ ББД!Оляхте се бе, другари демократи. Дори при социализма не е имало такива извращения като ББД.
  —цитат от коментар 6 на БМЗ


  Точно социализма доказа по безспорен начин, че тази система е неработеща.
  "Те ни лъжат, че ни плащат, ние ги лъжем, че работим"

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 17. 17 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  До коментар [#12] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":

  Къде това?
  В руската преса?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 18. 18 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 232 Неутрално

  данък 100% от заработеното ? рай за бизнес -милиционери , и всякакъв род ;служители; ? или разликата със сега ще е 0 %

 19. 19 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Да се повешат данъците, за да се изхранват не желаещите да работят?

 20. 20 Профил на hchinaski
  hchinaski
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Айде, ляволибералният парцал "Дневник" продължава с криптомарксистката пропаганда.

 21. 21 Профил на hchinaski
  hchinaski
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#12] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":

  Ето тук можеш да прочетеш как в Мексико смазаха от бой "рашистански нацист".

  http://www.thedailybeast.com/articles/2017/05/21/racist-taunts-by-a-russian-nazi-inspire-a-lynch-mob-and-a-murder-in-cancun

 22. 22 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Другари! Братя! Социализъмът зове! Да бъдем равни братя! :)! Великобритания 70-те. Дневник - това е идиотщина!

  agent
 23. 23 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#12] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":
  Първо коментарът ти не се отнася за статията.
  Второ така нареченият "българин" защитава интересите на Москва и не разрешава на
  Украинската църква да си построи храм защото видиш ли тя не била призната от Москва. Да припомним че и Българската църква близо 100 години не беше признавана от Россия .

 24. 24 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ronald Reagan":

  Много сериозно се подготвя навлизането на роботи вместо работници в голяма част от производствата, а и не само.
  Тези хора които не испеят да си намерят работа ще трябва да живеят от нещо...

  Модератора е неадекватен!
 25. 25 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  ББД е нещо супер и част от бъдещето. И за изненада на матряла, това е супер дясна мярка.

  НО! Всичко това е валидно за страна, чиито граждани са извървели сами пътя до ББД. У нас, в страната на заплатаджиите, където самоосигуряващите се са едва 5%, ББД е смърт и комунизъм.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 26. 26 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  До коментар [#9] от "Росен (Путлер капут)":

  Базов доход не може в бедна страна.
  —цитат от коментар 9 на Росен (Путлер капут)


  И на мен така ми се вижда. От двама бедни един богат не става.

 27. 27 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  До коментар [#7] от "Norman Granz":

  Съвсем погрешни разсъждения. Едни поне 70-80 процента от хората в работна възраст няма да искат да живеят само с 500 лв. Идеята на ББД е да покрие един абсолютен минимум, повечето хора искат нещо повече от минимума, но подсигурения минимум ще им помогне да по-лесно да постигнат това повече. Няма да работят тези дето и сега не работят, но получават помощи. Отделно не се обръща внимание на факта че един такъв ББД неминуемо ще повдигне стандарта на всеки човек, от тук и всеки ще почне да харчи повече а от това неизбежно следва развитие на икономиката, повече възможности за бизнес за тези които искат да имат повече от минимума което ще е почти всеки човек и т.н. и т.н..

 28. 28 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  "Ако искате безусловен базов доход, вдигнете данъците" - глупости, опитват се да настроят средната класа срещу базовия доход. има друг доста съществен източник на данъци - богатите и корпорациите, които използват законни и незаконни начини да си намалят данъците, както показаха Панамските разкрития наскоро, със сигурност има много за които не знаем. в крайна сметка богатите плащат по-нисък % от доходите си за данъци от средната класа. Уорън Бъфет няколко пъти е призовавал да му повишат данъците (секретарката му плаща по-висок % данък от него който е милиардер, защото е на заплта) и иска да плаща по-висок данък върху дивидентите, но не би, политиците и него не го слушат... :-) да не говорим за хилядите данъчни облекчения и субсидии, които имат меко казано спорен ефект.

  Истината ни прави свободни.
 29. 29 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 603 Весело

  Гаси глупостите! Вдигането на данъци намалявало събираемостта?!?!?!?

 30. 30 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  митове/заблуди:
  1. "Не става със сегашните приходи" - ББД ще ЗАМЕНИ всички социални програми, които в момента са по-скъпи, тоест социалните разходи ше са същите или даже по-ниски поне в развитите държави които имат доста щедри социални програми.
  2. "трябва да се повишат данъците на средната класа" - по-добре да се повиши събираемоста от корпорациите и богатите, които използват много законни и незаконни начини за избягване на данъци. от средната класа събираемоста е добра, тя може да бъде засегната само от премахване на някои данъчни облекчения.
  3. "никой няма да иска да работи" - ако ББД е 35% от минималната работна заплата, която ще е допълнение към ББД, то стимулът да се работи ще остане. освен това няма да има ББД за деца под 18 години. примерно при сегашните заплати в България, ББД от 180 лв на месец няма да има негативен ефект, тогава който работи на минимална заплата от 500 лв ще получава 680 лв.
  4. обратният аргумент "ако е нисък ББД няма да има значение" - колкото и да е нисък, е по-добре от 0 или от временни помощи за безработица. ключовата разлика е, че е БЕЗУСЛОВЕН и го получаваш докато си жив
  5. "рано е за въвеждането на ББД" - има много хора и в България и в развитите страни, които от години са извън работната сила и пазара на труда. очевидно пазарът на труда няма нужда от тези хора, по-добре за всички е тези хора да имат някакъв социален минимум
  6. "имигранти ще идват само заради ББД" - както и сега социални плащания ще има само към граждани и постоянно пребиваващи в съответната държава
  7. "много хора ще бездействат" - напротив, хората ще бъдат по-спокойни, по-здрави и по-активни, ако знаят, че каквото и да стане няма да гладуват или да останат на улицата, затова ББД е БЕЗУСЛОВЕН. това показват и тестовете в Канада - здравословното състояние на хората се е подобрило

  Истината ни прави свободни.
 31. 31 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Не е вярно! Рационализирайте разходите! Не е нужно евробюрократите да взимат десетки хиляди евра на месец! Не е нужно най-голямото перо на бюджета да е издръжка на апарата, особено когато същият този апарат не може да се справи с три цигански фамилии, дето се занимават с телефонни измами и го въртят около малкия си пръст! Не е нужно, когато държавните глави се събират да взимат важни решения да водят и жените си, за да си демонстрират тоалетите и да пълнят вестниците с shit-news и в същото време да се пръскат огромни пари за сигурността на съкровищата. Не е нужно да се водят войни по причини, дето никой не ги разбира. С две думи:държавите да се управляват от експерти и ще има пари за всичко!

  Мърфи е оптимист!
 32. 32 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Върнете Орешарски да оправи икономиката, че като гледам, държавата лека полека пътува към канавката, подобно на Дневник, с новия си "дизайн":)

 33. 33 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 539 Неутрално

  ББД може да се въведе пробно при старите хора в работоспособна възраст с малък изглед за намиране на работа заради старост, според държава варира възрастта между начални 48 до начални 52 годишни хора. Това би довело до повишаване на заплатите при предпенсионерите, може и с положителен ефект.

  Es muß Geld fließen!
 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Неутрално

  ББД не е само данъци :)
  ББД изисква ниво на съзнателност на всеки в обществото, каквато няма сега дори в богатите държави.
  С една дума - в ерата на победилия комунизъм :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 534 Неутрално

  трябва да се назначават хората в заводите и да им се дава нещо да правят било то и безмислено и да им се дават пари и да учат задочно това което им харесва

 36. 36 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  До коментар [#7] от "Norman Granz":

  Поне ще храним хора, сега храним само шведи.

 37. 37 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Каква прекрасна идея - да си разорим държавата, за да храним хора, дето ги вързи да гледат.Ако в България се въведе безусловен базов доход от, да кажем, 500 лева, моментално безработицата ще скочи на 60%, събираемостта на данъците ще падне практически на нула (аз веднага ще спра да плащам данъци) и след шест месеца получаващите 500 лева ще получават 50,000, само дето държавата няма да има отде да ги вземе, за да им ги даде.
  —цитат от коментар 7 на Norman Granz  митове/заблуди:1. "Не става със сегашните приходи" - ББД ще ЗАМЕНИ всички социални програми, които в момента са по-скъпи, тоест социалните разходи ше са същите или даже по-ниски поне в развитите държави които имат доста щедри социални програми. 2. "трябва да се повишат данъците на средната класа" - по-добре да се повиши събираемоста от корпорациите и богатите, които използват много законни и незаконни начини за избягване на данъци. от средната класа събираемоста е добра, тя може да бъде засегната само от премахване на някои данъчни облекчения. 3. "никой няма да иска да работи" - ако ББД е 35% от минималната работна заплата, която ще е допълнение към ББД, то стимулът да се работи ще остане. освен това няма да има ББД за деца под 18 години. примерно при сегашните заплати в България, ББД от 180 лв на месец няма да има негативен ефект, тогава който работи на минимална заплата от 500 лв ще получава 680 лв. 4. обратният аргумент "ако е нисък ББД няма да има значение" - колкото и да е нисък, е по-добре от 0 или от временни помощи за безработица. ключовата разлика е, че е БЕЗУСЛОВЕН и го получаваш докато си жив5. "рано е за въвеждането на ББД" - има много хора и в България и в развитите страни, които от години са извън работната сила и пазара на труда. очевидно пазарът на труда няма нужда от тези хора, по-добре за всички е тези хора да имат някакъв социален минимум6. "имигранти ще идват само заради ББД" - както и сега социални плащания ще има само към граждани и постоянно пребиваващи в съответната държава7. "много хора ще бездействат" - напротив, хората ще бъдат по-спокойни, по-здрави и по-активни, ако знаят, че каквото и да стане няма да гладуват или да останат на улицата, затова ББД е БЕЗУСЛОВЕН. това показват и тестовете в Канада - здравословното състояние на хората се е подобрило
  —цитат от коментар 30 на Forrest Gump  Каква прекрасна идея - да си разорим държавата, за да храним хора, дето ги вързи да гледат.Ако в България се въведе безусловен базов доход от, да кажем, 500 лева, моментално безработицата ще скочи на 60%, събираемостта на данъците ще падне практически на нула (аз веднага ще спра да плащам данъци) и след шест месеца получаващите 500 лева ще получават 50,000, само дето държавата няма да има отде да ги вземе, за да им ги даде.
  —цитат от коментар 7 на Norman Granz


  Да, и някакви възкръснаха наоколо! Ей сега ще си намерите робите, които си подгтвяхте, които вече ги няма.:)

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално

  "при непрекъсната дискусия как да се финансира едно по-равнопоставено споделяне на ползите от икономическия растеж."
  Като чуя думата равнопоставено и ми замирисва на социализъм.

 39. 39 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1460 Любопитно

  "Идеята се радва на значителна популярност от 68% от европейците, но те имат само принципна представа за нея. Когато им се обясни каква е цената и че трябва да се повишават данъци и да се решат преференции, ентусиазмът бързо изстива."

  Демек когато им представят сметката започват да се дърпат, но не биха имали нищо против да я плати някой вместо тях! Съвсем нормално, човещинка! Така е с всяка форма на социална солидарност, представлява нещо апетитно, докато не се окаже че ти бъркат в джоба... От друга страна, кой с ръка на сърцето би ходил на работа, ако не му се налага да го прави за препитание?

  I Want To Believe
 40. 40 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Пълни глупости,За 2500 франка ББД в Швейцария би било необходимо само 10 % увеличение спрямо социалните разходи,т.е 2200 франка са постижими и в рамките на сегашния им бюджет.И критиките бяха основно от морално естество и от по-скоро леви позиции,като дезинтересиране на обществото от бедните и нуждаещите се,намаляване социалния престиж на нископлатения труд и подобни.И ББД е дясна идея ,лансирана от икономисти като Милтън Фридман.И при обстждането на ББД се испуска факта,че държавата освен директни социални плащания съъздава и стимулира създаване на заетост,което освен че натоварва бюджета е по-скъпо от директното плащане на аналогична на възнаграждението сума,а и неминуемо увеличава транзакционните разходи в икономиката,дори когато тази заетост е в частния ,а не в държавния сектор.Когато е в администрацията в повечето случаи вреди .При ББД всеки бюджетен разход и доста от транзакционните разходи ще се гледат под лупа и инициативи,водещи до бюджетни,транзакционни и други непродуктивни разходи ще срещат силна съпротива при силно намаляваща подкрепа.При ББД държавната администрация може да бъде намалена спокой наполовина,тази в бизнеса с една трета.А и според мен трябва сериозно да се обложи с нещо като акциз рекламата и маркетинга,доколкото те създават потребности,в голямата си част излишни.които после пазара и държавата трябва да удовлетворяват и неудовлетворяването води до негативни емоции,жертвите и усилията за удовлетворяването им също,,както и силни рестрикции към рекламата ,насочена към малолетни и непълнолетни

 41. 41 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#31] от "султана глаушева":

  Евробюрократите не само,че не са проблем,а пример за най-ефективната администрация.Бюджета на ЕС е 0,8% от БВП,като за административни разходи отиват около 5% от тези 0,8%.Бих редуцирал националната и местна администрация,включително с прехвърлянето на функции към тази на ЕС като по-ефективна,по неутрална и с по-малка склонност към растеж.

 42. 42 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  Не ви искаме "безусловния доход" , а да изпълните Конституцията чл.48. ал.1 = ПРАВО на ТРУД

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 43. 43 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#42] от "dark'star":

  Че кой те е лишил от право на труд?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 44. 44 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#42] от "dark'star": Не ви искаме "безусловния доход" , а да изпълните Конституцията чл.48. ал.1 = ПРАВО на ТРУД

  Виж сега братчед, дай да се разберем! Ако ти не го искаш този "безусловен базов доход", поне не ми пречи на мен да го получа. Дори ще ти преотстъпя моето "право на труд" на драго сърце. Става ли?

  /не се чете/
 45. 45 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#42] от "dark'star":Че кой те е лишил от право на труд?
  —цитат от коментар 43 на Darth Plagueis
  Този който по Коституция не ми е осигурил възможността да со ползвам правото = това е изрично записано!!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 46. 46 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#42] от "dark'star": Не ви искаме "безусловния доход" , а да изпълните Конституцията чл.48. ал.1 = ПРАВО на ТРУДВиж сега братчед, дай да се разберем! Ако ти не го искаш този "безусловен базов доход", поне не ми пречи на мен да го получа. Дори ще ти преотстъпя моето "право на труд" на драго сърце. Става ли?
  —цитат от коментар 44 на Тони Шнайдера
  Не става - искам полагащото ми се по Конституция !
  Това ПЪРВО, .... другото после. :-)
  Ако изпаднеш ... вземи си безусловния доход от моята заплата

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 47 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#45] от "dark'star":
  Че кой те е лишил от право на труд?
  —цитат от коментар 43 на Darth PlagueisТози който по Коституция не ми е осигурил възможността да со ползвам правото = това е изрично записано!!!

  Братчед, никой не ти отнема и правото да ядеш черен хайвер. Конституцията гарантира правата, но не може да ги превърне в задължение - както искаш ти. Ти се позоваваш на твоето конституционно "право на работа". Но ако Конституцията започне да осигурява работа, неминуемо ще стигне и до мен. Под формата на "конституционно право на труд" ще ме задължи и мен да работя, без да ме пита дали искам това. Правото на труд означава, че никой не следва да възпрепятства правото ти да работиш. Но от това не следва задължението да ти осугири работа. Точно както Американската конституция гарантира изборните права на чернокожите, но не ходи да гласува вместо тях. Правото е потенциална възможност. Дава ти правото и да се откажеш от нея.

  /не се чете/
 48. 48 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#45] от "dark'star":

  Ти май не можеш да асимилираш какво точно пише в Конституцията. Не виждам някой да ти е ограничил правото на труд. Имаш и всички условия за това. Какво точно ти пречи?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 49. 49 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#48] от "Darth Plagueis": Ти май не можеш да асимилираш какво точно пише в Конституцията.

  Абе той много добре асимилира - повече отколкото ние с теб двамата, взети заедно. Но не му отърва. Там го стяга чепика.

  /не се чете/
 50. 50 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#45] от "dark'star":

  При третият немски райх, всеки имаше работа, дори и Untermenschen. Arbeit macht frei, преведено работата те прави свободен, беше табела пред концлагера Аушвитц.

  Работата е доколкова важна, да можеш чрез нея да плащаш наема и самосъществуването си,при женени, и поддръжката на жената.
  Аз работих преди 12 години за 10,50€/час, сега си търся за минимум 12€./час. По-добре 13€, да мога да си позволя някои комфорти. Мой бивш колега от Германия,работил на моя заплата, работи след седмица за 20€/бруто, напусна шефа ми, както и аз след него направих. И беше правилно решение.

  Es muß Geld fließen!
 51. 51 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#30] от "Forrest Gump":

  Поздравления за поста Ви, колега! ББД е бъдещето както за България, така и за света, и неистовият вой на либерастките медии и пригласящи им тролчета не може да обърне хода на историята, и съответно по-светлото ни бъдеще!

  Такъв е животът. Сори.

 52. 52 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ББД е дъвка за простовати икономисти. Хора с всекви професии се занимават с икономика. Добрите икономисти пък се занимават предимно само с финанси, щото това е възприето за връх'та на сладоледа /или поне така ни се представя/. И накрая всичко е ... свинско със зеле

 53. 53 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 461 Весело

  Такова животно у нас НЕМА и НЕМА да има...
  До коментар [#12] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":

  това бе разкрито като долнопробна лъжа, но явно не използваш главата си :)

  www.soundcloud.com/x2805
 54. 54 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Поредните соц-измами.
  Тука некви 'анал'лизатори носят от 9 кладенеца вода за докажат МНОГОКРАТНО и напълно компрометирани теории.
  ЛЪЖАТА за това, че можем да бъдем равни я има сигурно от как съществува човечеството.
  Сладка лъжа, ама лъжа.
  В исторически план всек'ви подобни извръщения се заключават в едно: събира се една тълпа и ограбва едного.
  И после историята пак се завърта.
  Доказано е, че социализмат може да направи хората само еднакво бедни, но не и богати.
  Колкото и да се въртите - гъзо все остава отзад.
  И все пак, сегашнат с-ма за соц . подпомагане с десетки помощи, добавки, надбавки и т.н. е НЕЩО по-лошо и от базовия доход. В края на краищата това е средство за да се потушават крайните социални различия, ама с 'чужда пита'.

 55. 55 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Бедността е относителна категория.
  За беден се определя(или самоопределя) някой, като се сравнява с друг, който има повече.
  За да няма бедни всички трябва да имат по равно. Което е невъзможно, защото ще убие стимула на хората да полагат повече усилия, за да бъдат "по напред" от останалите.
  В този смисъл само и единствено отделния човек може да се пребори със собствената си бедност. Като положи целенасочени усилия.
  Всякакви упражнения да се помогне на бедните са обречени, ако те самите не осъзнаят, че животът си е тяхна лична отговорност.

 56. 56 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 883 Неутрално

  у нас данъци плащат обикновените хора и дребния бизнес(понякога) другите са освободени....
  —цитат от коментар 3 на не на безразличието


  у нас данъци плащат само големите търговски вериги и чуждестранните компании, главно в информационния сектор, както и работещите в тях. Останалите се осигуряват на мин. заплата, не пускат касови бележки и са си купили по един мерцедес на старо, с който се мислят за бизнес класа...

  Евроатлантида
 57. 57 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 883 Неутрално

  ББД е либертарианска вакханалия! Ще срути икономиката по зле от частна инициатива комунизъм...

  Баба ми казваше "който не работи НЕ трябва да яде!"

  Евроатлантида
 58. 58 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 883 Неутрално

  До коментар [#30] от "Forrest Gump":ББД е бъдещето както за България, така и за света,
  —цитат от коментар 51 на Читател


  глупости! В цяла Европа до 10 години ще бъде официално отменена солидарната пенсионна система заради демографията, помнете ми дуите! А тук говорим дори за пари, които работещите са си внесли, докато ББД е един гол алтруизъм.

  Евроатлантида
 59. 59 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Не си представям свят, в който елитът и роботите ще плащат големи данъци, за да издържа пролетариариата и да му плаща пари без да ходи на работа.
  От всеки човек трябва да има някаква полза - за това и му плащат пари. Който може, работи квалифицирана работа, който не може - поне улиците мете. Ако нищо не работи цял живот, как ще накараш корпорациите да плащат повече данъци, за да му финансират лентяйския живот - ми те ще се изнесат в офшорни зони и нищо няма да плащат.
  А от богатите ако чакате да плащат, за да издържат бедните, които са ненужни защото не работят - по-скоро ще дочакате да ги вкарат в газовите камери, или да ги изселят в Сахара и сами да се оправят.
  Ако има роботи, които работят вместо хората, ще има и робокопи, които ще се грижат хората да не искат много-много, особено което не са изработили.

 60. 60 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 459 Неутрално

  При дълг от C$320bn, Онтарио реши да експериментира в няколко локации. Максимумът годишно е C$17,000. Веднага се надигна вой - не е достатъчно и справедливо (fair). "Достатъчно" и "справедливо" са едни много хуманни и неясни категории, които са катурнали дори Рим.

  Прочутият цитат, приписван на кого ли не (автор Elmer T. Peterson)

  A democracy cannot exist as a permanent form of government. It can only exist until the majority discovers it can vote itself largessе out of the public treasury. After that, the majority always votes for the candidate promising the most benefits with the result the democracy collapses because of the loose fiscal policy ensuing, always to be followed by a dictatorship, then a monarchy.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK