Бъдещият премиер Зоран Заев - икона за младите или разрушител на Македония

Бъдещият премиер Зоран Заев - икона за младите или разрушител на Македония

© Associated PressМакедонският парламент разглежда тази седмица предложенията за ново правителство начело с бившия кмет на Струмица и лидер на социалдемократите Зоран Заев.


Някои млади македонци и албанци в страната твърдят, че бъдещият премиер се е превърнал в икона за онези, които желаят да живеят в гражданско общество и без междуетническо напрежение. Опонентите му обаче твърдят, че той е свързан със Съединените щати, че е готов да разруши Македония, за да е на власт, и че смята македонците за българи – заради твърдението му в телефонно интервю за българска медия: "Ние сме братски хора, един народ."


Председателят на СДСМ не успя да спечели най-много гласове на последните предсрочни парламентарни избори през декември 2016 г. Въпреки това той формира парламентарно мнозинство с три от албанските партии, което преди това не успя да направи неговият политически противник Груевски. Това бе предхождано от многомесечно възпрепятстване от ВМРО-ДПМНЕ и президента на Македония Георге Иванов, който отказваше да му даде мандат. Главната причина за този отказ бе, че Заев, както се твърдеше, е приел, че ще приложи "албанската платформа", която да даде на албанците в Македония повече права, сред които и това езикът им да бъде втори официален в страната.
Едва след натиск от международната общност и задължителната декларация, за която президентът Иванов настояваше Заев да подпише - че по време на премиерския си мандат ще зачита суверенитета и териториалната цялост на Македония, лидерът на СДСМ получи мандат за съставяне на ново правителство.


Премиерът Заев ще има тежката задача да проведе реформите, за които настоява международната общност, и да приближи страната към ЕС и НАТО, което се очаква от голямото мнозинство македонски граждани. Но най-важното за бъдещото правителство ще бъде преди всичко да установи върховенство на закона и равноправие в обществото за всички граждани, което бе и главното обещание на Заев в изборната кампания, отбелязва сръбската агенция ТАНЮГ, цитирана от БТА.


"Бомбите"


Бъдещият премиер на Македония по образование е икономист, а с политика се занимава от 2003 г., когато за пръв път бе избран за депутат. От 2005 г. до края на 2016 г. е кмет на Струмица в три мандата. Кариерата му в Струмица не е съвсем безоблачна – през юли 2008 г. заедно с петима държавни служители е задържан заради съмнения за злоупотреби при изграждане на търговския център "Глобал" в Струмица, но впоследствие подозренията срещу него отпадат, след като върховният съд на страната заключава, че не е имало нередности при строежа.


Оттегля се, след като отново е избран за депутат на предсрочните парламентарни избори през декември 2016 г. На лидерския пост в СДСМ, който преди него се заемаше от харизматичния Бранко Цървенковски, Заев идва през лятото на 2013 г. и наследява ментора си, който има добри връзки с политическия елит в Сърбия. Тогава никой не вярва, че ще успее да консолидира партията, разединена от многобройни изборни поражения, които непрекъснато й нанасяше политическият противник, лидерът на консервативната националистическа ВМРО-ДПМНЕ и тогавашен премиер Никола Груевски.


Върхът на неговото политическо ангажиране дойде, когато неговата партия публикува записи на тайните служби, изобличаващи според СДСМ масово подслушване на хиляди македонски политици, журналисти и магистрати, разпоредено от Груевски и договорено с бившия шеф на разузнаването и братовчед на Груевски, Сашо Миялков. Смята се, че над 20 000 граждани, при това без съдебна заповед, са били обект на подслушване – новина, която тогава, в началото на 2015 г., отекна като бомба (с това и име, "бомбите", записите се споменават в македонските медии). Заев никога не призна как е стигнал до тези записи, смята се, че ги е получил от чуждестранни тайни служби. Той твърди, че сред подслушваните са и български дипломати в Скопие.


Приоритетите


Четиридесет и три годишният мандатоносител е уверен, че като премиер ще изведе Македония от дългата криза, ще въведе правов ред и успешно ще върне страната на изгубения път на интеграция в НАТО и ЕС, отбелязва ТАНЮГ. Той застъпва влизане на страната в НАТО дори със сега признатото от Гърция име – Бивша югославска република Македония – и твърди, че пътят към европейско членство минава през съдебни реформи и начина, по който се изразходват публичните средства. Обявява се за прекратяване на спорния проект "Скопие 2014 г.", за който страната е изразходила публични средства в размер на стотици милиони евро.


Застъпва се за нормализация на отношенията с България и поддържа добри връзки с премиера Бойко Борисов.
Приоритет на премиерския му мандат ще бъде и премахването на външното оценяване за учениците в основните и средните училища. Новото правителство, обеща той, ще се развива в две посоки - реформи и подобряване на живота на гражданите.


Роден е на 8 октомври 1974 г. в Струмица. Дипломира се през 1997 г. в Икономическия факултет на университета "Кирил и Методий" в Скопие, където е бил и на следдипломна квалификация. Женен е и със съпругата си Зорица имат две деца - дъщеря Александра и син Душко. Говори английски език.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK