Бъдещият премиер Зоран Заев - икона за младите или разрушител на Македония

Бъдещият премиер Зоран Заев - икона за младите или разрушител на Македония

© Associated PressМакедонският парламент разглежда тази седмица предложенията за ново правителство начело с бившия кмет на Струмица и лидер на социалдемократите Зоран Заев.


Някои млади македонци и албанци в страната твърдят, че бъдещият премиер се е превърнал в икона за онези, които желаят да живеят в гражданско общество и без междуетническо напрежение. Опонентите му обаче твърдят, че той е свързан със Съединените щати, че е готов да разруши Македония, за да е на власт, и че смята македонците за българи – заради твърдението му в телефонно интервю за българска медия: "Ние сме братски хора, един народ."


Председателят на СДСМ не успя да спечели най-много гласове на последните предсрочни парламентарни избори през декември 2016 г. Въпреки това той формира парламентарно мнозинство с три от албанските партии, което преди това не успя да направи неговият политически противник Груевски. Това бе предхождано от многомесечно възпрепятстване от ВМРО-ДПМНЕ и президента на Македония Георге Иванов, който отказваше да му даде мандат. Главната причина за този отказ бе, че Заев, както се твърдеше, е приел, че ще приложи "албанската платформа", която да даде на албанците в Македония повече права, сред които и това езикът им да бъде втори официален в страната.
Едва след натиск от международната общност и задължителната декларация, за която президентът Иванов настояваше Заев да подпише - че по време на премиерския си мандат ще зачита суверенитета и териториалната цялост на Македония, лидерът на СДСМ получи мандат за съставяне на ново правителство.


Премиерът Заев ще има тежката задача да проведе реформите, за които настоява международната общност, и да приближи страната към ЕС и НАТО, което се очаква от голямото мнозинство македонски граждани. Но най-важното за бъдещото правителство ще бъде преди всичко да установи върховенство на закона и равноправие в обществото за всички граждани, което бе и главното обещание на Заев в изборната кампания, отбелязва сръбската агенция ТАНЮГ, цитирана от БТА.


"Бомбите"


Бъдещият премиер на Македония по образование е икономист, а с политика се занимава от 2003 г., когато за пръв път бе избран за депутат. От 2005 г. до края на 2016 г. е кмет на Струмица в три мандата. Кариерата му в Струмица не е съвсем безоблачна – през юли 2008 г. заедно с петима държавни служители е задържан заради съмнения за злоупотреби при изграждане на търговския център "Глобал" в Струмица, но впоследствие подозренията срещу него отпадат, след като върховният съд на страната заключава, че не е имало нередности при строежа.


Оттегля се, след като отново е избран за депутат на предсрочните парламентарни избори през декември 2016 г. На лидерския пост в СДСМ, който преди него се заемаше от харизматичния Бранко Цървенковски, Заев идва през лятото на 2013 г. и наследява ментора си, който има добри връзки с политическия елит в Сърбия. Тогава никой не вярва, че ще успее да консолидира партията, разединена от многобройни изборни поражения, които непрекъснато й нанасяше политическият противник, лидерът на консервативната националистическа ВМРО-ДПМНЕ и тогавашен премиер Никола Груевски.


Върхът на неговото политическо ангажиране дойде, когато неговата партия публикува записи на тайните служби, изобличаващи според СДСМ масово подслушване на хиляди македонски политици, журналисти и магистрати, разпоредено от Груевски и договорено с бившия шеф на разузнаването и братовчед на Груевски, Сашо Миялков. Смята се, че над 20 000 граждани, при това без съдебна заповед, са били обект на подслушване – новина, която тогава, в началото на 2015 г., отекна като бомба (с това и име, "бомбите", записите се споменават в македонските медии). Заев никога не призна как е стигнал до тези записи, смята се, че ги е получил от чуждестранни тайни служби. Той твърди, че сред подслушваните са и български дипломати в Скопие.


Приоритетите


Четиридесет и три годишният мандатоносител е уверен, че като премиер ще изведе Македония от дългата криза, ще въведе правов ред и успешно ще върне страната на изгубения път на интеграция в НАТО и ЕС, отбелязва ТАНЮГ. Той застъпва влизане на страната в НАТО дори със сега признатото от Гърция име – Бивша югославска република Македония – и твърди, че пътят към европейско членство минава през съдебни реформи и начина, по който се изразходват публичните средства. Обявява се за прекратяване на спорния проект "Скопие 2014 г.", за който страната е изразходила публични средства в размер на стотици милиони евро.


Застъпва се за нормализация на отношенията с България и поддържа добри връзки с премиера Бойко Борисов.
Приоритет на премиерския му мандат ще бъде и премахването на външното оценяване за учениците в основните и средните училища. Новото правителство, обеща той, ще се развива в две посоки - реформи и подобряване на живота на гражданите.


Роден е на 8 октомври 1974 г. в Струмица. Дипломира се през 1997 г. в Икономическия факултет на университета "Кирил и Методий" в Скопие, където е бил и на следдипломна квалификация. Женен е и със съпругата си Зорица имат две деца - дъщеря Александра и син Душко. Говори английски език.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4485 Разстроено

  Явно някои сърбо-русофили не могат да го понасят защото казва истината!!БЮРМ няма да влезе в която и да е европейска организация без съгласието на Гърция и България.Толкоз!Колкото и да се пънат "античките" имат измислен език,история и име.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2872 Неутрално

  "икона за младите или разрушител на Македония"
  ========================
  Предстои да разберем.

  Еретик
 3. 3 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1062 Весело

  ако наистина имаше патриоти в българия, сега щеха да му бутнат некой кинт, да му дадат едно рамо, да публикуват туй-онуй по българо-македонските работи...
  ма не би... патреьотете у българия гледат как да я надупят към рушняшката губерния

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5384 Неутрално

  Епа ако баш у Струмица не са бугари, нема накаде...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Зоран Заев е един съвременен млад образован премиер и не разделя Македония на етноси.

 6. 6 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 775 Весело
 7. 7 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  "и че смята македонците за българи"

  Това е добре, ако не си остане само на думи

 8. 8 Профил на stefan0996
  stefan0996
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "икона за младите или разрушител на Македония"========================Предстои да разберем.
  —цитат от коментар 2 на Костадин Иванов


  Кои?

 9. 9 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Щом не е сърбоман, добре е . Дано да не е и русофил.

 10. 10 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Ако част от България иска да е независима, прав й път. Но език, история, име и традиции, това е друга манджа. Желая на Македония успех във всичко, братя сме.

 11. 11 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3716 Неутрално

  "... той е свързан със Съединените щати, че е готов да разруши Македония, за да е на власт, и че смята македонците за българи – заради твърдението му в телефонно интервю за българска медия: "Ние сме братски хора, един народ.".... "Заев идва през лятото на 2013 г. и наследява ментора си, който има добри връзки с политическия елит в Сърбия."
  Не му вярвам на този. Прави неконституционно шушукане с албанците и търси съдействие от американците. Сърбоман е, а даже е готов да се представи за българин. Всичко това, за да се докопо до властта и да цока. Вече е хващан в нарушения с цел лично обогатяване. Този ще предаде Македония.

 12. 12 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Явно някои сърбо-русофили не могат да го понасят защото казва истината!!БЮРМ няма да влезе в която и да е европейска организация без съгласието на Гърция и България.Толкоз!Колкото и да се пънат "античките" имат измислен език,история и име.
  —цитат от коментар 1 на Messerschmitt


  Нашето "съгласие" не е проблем, правим каквото кажат началниците. Виж, с гърците няма да им е толкова лесно.

 13. 13 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Иначе македонците квото и да правят, струват - държавата вече са я загубили. Албанците побеждават чисто демографски, точно както в Косово. Единственият им път на македонците е да се разберат някак си, да си седнат на задниците и да се молят на ЕС да ги приеме.

 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4548 Неутрално

  Зоран Заев: Историята ще сплотява Македония и България
  Зоран Заев: България и Борисов са наши големи приятели
  Зоран Заев: България е един от най-важните съседи
  Зоран Заев: Македония няма да бъде двунационална
  Зоран Заев: България е братски народ
  Заев от Скопие: Ние сме братски народ, един и същи народ!

  Та, предстои да видим....

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 15. 15 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#14] от "hamiltonf1":

  На нас не ни трябва да сме "братски народ", просто да спрат да лъжат за историята и да спазват някакво елементарно приличие.

 16. 16 Профил на otis5
  otis5
  Рейтинг: 297 Неутрално

  БРАВО НА ЗАЕВ!ИЗПЛЪЗНА СЕ ОТ ПОДЛАТА ПРЕГРЪДКА НА МОСКВА ЗА РАЗЛИКА ОТ БЪЛГАРИЯ-ТРОЯНСКИЯ КОН НА РУСИЯ.ТУК НА ОКУПАЦИЯТА НАРИЧАТ ОСВОБОЖДЕНИЕ И СТРОЯТ ПАМЕТНИЦИ С ШМАЙЗЕРИ.ХОРА КОИТО СЕ ПРЕКЛАНЯТ ПРЕД ОКУПАТОРИ И МУТРИ И ГЛАСУВАТ ЗА ТЯХ ЗАТОВА СА ПОСЛЕДНИ В ЕВРОПА.ЩАСТЛИВИ СА ЗАЩОТО НЕЗНАЯТ КОЛКО СА НЕЩАСТНИ!

 17. 17 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Заев от Скопие: Ние сме братски народ, един и същи народ!....
  —цитат от коментар 14 на hamiltonf1


  И в същият ден в интервю за сръбският "Курир" Заев каза: "Сърбите и македонците са братски народи. За мен това е един народ."

 18. 18 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4548 Неутрално

  До коментар [#17] от "Virgin":

  Еми, лъжлив македонски циг.нин...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 19. 19 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "Мавродинов":

  Може ли шеф на СДСМ да не е србоман?

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Имам пак някакъв скандал с подслушване, тоя път са замесени и сръбски журналисти и дипломати в Бюрм. Македонската посланичка в Белград е призована да дава обяснения днес.

 22. 22 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Хубава новина за България,имаме нужда от човек в Македония който да знае какво какво е Македония и да върви напред с Б-я.

 23. 23 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1440 Весело

  За такъв поздрав ( на снимката ), при нас ДПС и БСП започват да вият и искат оставки .

 24. 24 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Изглежда свестен и не се сърбее, като доста от македонците. Дано да го изберат.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 25. 25 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Има надежда за Македония. Опасността от разцепление все още я има, но при едно влизане на Македония в ЕС, било и след 20 години, вече няма да има как това да се случи. Заев очевидно има правилен подход към съседите и в негово лице Македония най-накрая има шанс да позатопли отношенията с българи и гърци. Дано сърбоманските и руски петоколонници да не го бутнат.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8452 Неутрално

  "смята македонците за българи – заради твърдението му в телефонно интервю за българска медия: "Ние сме братски хора, един народ."
  За другото не знам, но това последното си е живата истина.

 27. 27 Профил на oot52523622
  oot52523622
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "и че смята македонците за българи – заради твърдението му в телефонно интервю за българска медия: "Ние сме братски хора, един народ."

  А ето какво казва в интервю за сръбска медия същия ден, в който твърди че с българите са един народ:

  http://vecer.mk/makedonija/zaev-vo-isti-den-tvrdi-deka-makedoncite-se-bugari-pa-potoa-tvrdi-deka-makedoncite-se-srbi

  http://www.kurir.rs/region/makedonija/2812291/kurir-tv-uzivo-da-se-ne-lazemo-zaev-srbi-i-makedonci-su-braca-jer-smo-pravoslavci-i-hriscani

  Зоран Заев е патологичен случай, готов на всичко за да се качи на власт - да подари държавата на албанците, да продаде душата си на САЩ, да каже в България че македонците са българи за да си осигури външна подкрепа, а в Сърбия че македонците са сърби - и то в един и същи ден! Жална им майка на македонците ако тоя докопа властта ...

 28. 28 Профил на oot52523622
  oot52523622
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Заев се продаде на САЩ, те му осигуриха записите от подслушаните политически опоненти, те му осигуриха платени протестъри и соросоидни медии, както и одобрението на албанските партии. И като слуга на САЩ има за задача на засили албанския елемент в Македония, т.е. да разцепи държавата и македонската нация, това е цената която ще плати. Албанците са маша на САЩ на Балканите и средство за противодействие на руското влияние. Но цената я плащат всички християнски народи тук. За Америка е важно само да нема руско влияние, без значение от последствията.

 29. 29 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  САЩ и Западна Европа са взели на мушка Македония, искат да я разделят и подарят на албанците заради Косово и този неолиберал е техният човек.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 30. 30 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Служител на държавния департамент казах, че е най-добре Македония да бъде разделена.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 31. 31 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Ситуацията е следната--србски агенти са уличени в атака срещу парламетна, дето сербо-груевисти се опитаха на бият опозицията. Работата е сериозна.

 32. 32 Профил на Николай С
  Николай С
  Рейтинг: 485 Неутрално

  "и че смята македонците за българи – заради твърдението му в телефонно интервю за българска медия: "Ние сме братски хора, един народ."А ето какво казва в интервю за сръбска медия същия ден, в който твърди че с българите са един народ:http://vecer.mk/makedonija/zaev-vo-isti-den-tvrdi-deka-makedoncite-se-bugari-pa-potoa-tvrdi-deka-makedoncite-se-srbi http://www.kurir.rs/region/makedonija/2812291/kurir-tv-uzivo-da-se-ne-lazemo-zaev-srbi-i-makedonci-su-braca-jer-smo-pravoslavci-i-hriscani Зоран Заев е патологичен случай, готов на всичко за да се качи на власт - да подари държавата на албанците, да продаде душата си на САЩ, да каже в България че македонците са българи за да си осигури външна подкрепа, а в Сърбия че македонците са сърби - и то в един и същи ден! Жална им майка на македонците ако тоя докопа властта ...
  —цитат от коментар 27 на oot52523622


  От сръбския сайт - пише "братски народи". От интервюто май (по нова беше), аз го чух да казва "един народ сме". Иначе и сърбите са ни братски народ. А и говори на чист български (само сменя това с "ова" и там с "овде"). Даже не е на струмички, който ми е по-трудно да разбирам.

 33. 33 Профил на oot52523622
  oot52523622
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#32] от "Николай С":

  Не чети преразкази а гледай точните му думи. И в двете интервюта казва едно и също.

  За българската медия, 2 май 2017: "Ние сме братски хора, същи народ" - https://youtu.be/uS5QZXozJOE?t=2m40s

  И за сръбската, 2 май 2017: "Па то е за мене истиот мой народ" - https://youtu.be/0f4Lqe6H9js?t=14m13s

  Заев отчаяно търси одобрение от другите държави и казва онова, което искат да чуят. На албанците говори за федерация и втори официален език; на американците колко лош е Путин и как требва да се спре руското влияние на Балканите; сега се сродява и с всички съседни народи. Такива хора са опасни, те са готови на всичко за власт, да продадат и майка си дори. Той не е нито сърбоман, нито българин, такива хора немат принципи и идеологии. Нагаждат се според ситуацията, може да стане всекакъв. Ясно е само че се продаде на САЩ и изпълнява американския сценарий за Балканите, който ще доведе до нови войни в близко бъдеще.

 34. 34 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  "и че смята македонците за българи"Това е добре, ако не си остане само на думи
  —цитат от коментар 7 на daam


  Мисля че някои в България гледат прекалено оптимистично на Заев. Сега гледа да се харесва в чужбина. При първа необходимост ще заеме македонистки позиции.

  "Той застъпва влизане на страната в НАТО дори със сега признатото от Гърция име – Бивша югославска република Македония"

  Той може и да застъпва тази позиция, но силно се съмнявам Гърция да приеме този компромис.

 35. 35 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  "твърди, че пътят към европейско членство минава през съдебни реформи и начина, по който се изразходват публичните средства. "

  Както се казва - дай Боже всекиму (т.е., на всеки народ). Дано да го изпълни, когато дойде на власт.

 36. 36 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1451 Весело

  САЩ и Западна Европа са взели на мушка Македония, искат да я разделят и подарят на албанците заради Косово и този неолиберал е техният човек.
  —цитат от коментар 29 на socialen


  Е, ако другата част смятат да я подарят на България, аз нямам нищо против, а ти?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5441 Неутрално

  Македония има нужда от нов опит, дано се ориентира по-добре...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 38. 38 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Като гледам колко го лаят мурзилките, може и да е читав.

 39. 39 Профил на Папайа с коронавирус
  Папайа с коронавирус
  Рейтинг: 1581 Весело

  До коментар [#14] от "hamiltonf1":На нас не ни трябва да сме "братски народ", просто да спрат да лъжат за историята и да спазват някакво елементарно приличие.
  —цитат от коментар 15 на kapitan_laino


  Мчи те ку спрЪт да лъжат ша останат без история бе байно. Що искаш да им отнемеш всичко? Тяхната история можеш да я напишеш на една страница с големи букви и пак ще остане място

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK