Как Филипините се превърнаха в източния център на "Ислямска държава"

Как Филипините се превърнаха в източния център на "Ислямска държава"

© Romeo Ranoco, ReutersДесетки чуждестранни джихадисти се бият рамо до рамо със симпатизанти на "Ислямска държава" срещу силите за сигурност в южната част на Филипините през последната седмица. Това е доказателство, че регионът на бурни събития бързо се превръща в азиатски център на радикалната групировка.


Източник от разузнаването на Филипините казва, че от 400 - 500 бойци, мародерствали миналия вторник в град Марауи на остров Минданао, 40 са дошли наскоро от други държави, включително страни от Близкия изток. Сред чужденците има индонезийци, малайзийци, най-малко един пакистанец, саудитец, чеченец, йеменец, индиец, мароканец и човек с турски паспорт.


"Ислямска държава губи територии в Ирак и Сирия и се децентрализира в части от Азия и Близкия изток", казва Рохан Гунаратна, експерт по сигурността в училището за международни изследвания "Раджатнам" в Сингапур. "Една от областите, където се разширява, е Югоизточна Азия, а Филипините са центърът на тежестта."
В Минданао от десетилетия действат бандити, местни бунтовници и сепаратистки движения. Властите обаче отдавна предупреждават, че бедността, беззаконието и лесните за преминаване граници на районите на Минданао с предимно мюсюлманско население (една пета от жителите на острова изповядват ислям) могат да го превърнат в база за радикали от Югоизточна Азия и други страни. За това може да допринесе и изтласкването на бойците на "Ислямска държава" от Сирия и Ирак.


Как Филипините се превърнаха в източния център на "Ислямска държава"

© Romeo Ranoco, Reuters


Въпреки че "Ислямска държава" и свързани с нея групи поеха отговорност за няколко атаки в Югоизточна Азия през последните няколко години, сблъсъкът в град Марауи беше първата сериозна конфронтация със силите за сигурност. Във вторник, седмица след като започнаха боевете, правителството обяви, че е на крачки от това да си възвърне града.


Миналата година бойци от Югоизточна Азия, сражаващи се за "Ислямска държава" в Сирия, публикуваха видео, в които призоваха сънародниците си да се присъединят към каузата им в южната част на Филипините или да извършат атаки в родината си, вместо да се опитват да пътуват до Сирия.


Експертът по сигурност, базиран в Джакарта, Сидни Джоунс предаде на "Ройтерс" някои скоро засечени съобщения в чат пространство на приложението "Телеграм", използвано от привърженици на "Ислямска държава". В едно от тях потребител съобщава, че е бил в сърцето на Марауи, където видял войници да "тичат като прасета", а "мръсната им кръв" се смесвала с "труповете на другарите им". Той помолил другите в чата да предадат информацията на агенция "Амак", за която се смята, че е свързана с "Ислямска държава". Друг потребител, който използвал арабска дума за "поклонничество", отговорил: "Хиджра към Филипините. Вратата се отваря." ("Хиджра" се отнася първоначално до преселването на пророка Мохамед от Мека към града, който впоследствие приема името Медина – бел. ред.).


Как Филипините се превърнаха в източния център на "Ислямска държава"

© Romeo Ranoco, Reuters


Сблъсъците в Марауи започнали с нападение на армията, която искала да залови лидера на групата "Абу Саяф" Иснилон Хапилон. "Абу Саяф" е организация, известна с пиратство, отвличания и обезглавявания на граждани на западни държави. Тази и още една група, наречена "Мауте", се сражават заедно в Марауи, като от началото на действията си са запалили болница и катедрала и са отвлекли католически свещеник. И двете са дали обет за вярност на "Ислямска държава".


Заради тези сражения в градска среда президентът на Филипините Родриго Дутерте наложи военно положение на целия остров Минданао, който е приблизително с размерите на Южна Корея и с население 21 милиона души.


Как Филипините се превърнаха в източния център на "Ислямска държава"

© Romeo Ranoco


Началникът на отдела за контратероризъм в малайзийската полиция Айоб Хан Мидин Пичай изброи четирима малайзийци, за които е известно, че са пътували до Минданао, за да се присъединят към бунтовническите групи. Сред тях е бил Махмуд Ахмад, преподавател в малайзийски университет, спряган за наследник на Хапилон като лидер на "Ислямска държава" в Южните Филипини, ако последният бъде убит, каза Пичай.


Според Гунаратна, експерта по сигурност, Ахмад е изиграл ключова роля за установяването на платформата на "Ислямска държава" в региона. Проучването на неговата институция показва, че осем от 33 бунтовници, убити през първите четири дни на боевете в Марауи, са били чужденци. "Това показва, че чуждите терористи формират необичайно голям дял от бойците на "Ислямска държава" и очертаващата се демография на "Ислямска държава" в Югоизточна Азия."


Според разузнавателен брифинг, видян от "Ройтерс", властите в Джакарта вярват, че 38 индонезийци са пътували до Южните Филипини, за да се присъединят към групи, свързани с "Ислямска държава". Около 22 от тях са участвали в боевете в Марауи. Източник от индонезийските правоохранителни структури, пожелал да запази анонимност, обаче казва, че броят на индонезийците, въвлечени в боевете, може да надхвърля 40.


Властите в Индонезия смятат, че някои бунтовници може да са влезли в Марауи под прикритието на годишна сбирка на сунитското неполитическо движение "Табигли джамаат" (което окуражава мюсюлманите да следват път на чистота) няколко дни преди боевете. Източник в антитерористичните сили на Индонезия каза за "Ройтерс", че властите са засилили наблюдението в северната част на областите Калимантан и Сулавеси, за да попречат на потенциалните бойци да пътуват до Филипините по море и да предотвратят възможен приток на бегълци от военната офанзива в Марауи.


"Разстоянието между Марауи и индонезийската територия се преминава само за пет часа", каза източникът. "Не трябва да се стига до момент, в който те навлизат в територията ни и извършват такива дейности."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK