Милиардерът, който стои зад Тръмп и Брекзит

Тръмп и Фараж по време на президентската кампания в САЩ.

© Associated Press

Тръмп и Фараж по време на президентската кампания в САЩ.Връзката между Брекзит и Доналд Тръмп е една – американски милиардер, чиито компании за анализ на данни са помогнали и на двете кампании да разпространят пропагандата си в социалните мрежи.


Тази история разказва британското издание "Обзървър" в поредица от разследвания на журналистката Каръл Кадуалар, които са отнели месеци и все още продължават.


"Благодарение на данните ни, милиардери заграбват огромна власт. Нашите данни, които тихомълком биват натрупвани, използвани и складирани. Който владее данните, владее бъдещето", пише тя.


Какво правят
Да "ожънеш" данните от лични акаунти във "Фейсбук", да ги анализираш и да пратиш на всеки потенциален избирател послание, създадено специално за него.


Това е реалната стратегия, използвана от кампаниите за Брекзит и тази на Доналд Тръмп. Връзката между тях е консервативният милиардер Робърт Мърсър, чиито фирми и пари стоят и зад двете кампании.


Директорът по комуникациите на организацията Leave.eu, водена от Найдъл Фараж, Анди Уигмор описва количеството събрана информация като "зловещо". То, в комбинация с изкуствен интелект, е било използвано, за да бъдат изпращани на потребителите високо индивидуализирани реклами. За целта са били използвани съветите на компанията Cambridge Analytica.


Двама бивши служители на Cambridge Analytica, предпочели да запазят анонимност, споделят с "Обзървър" как е работила фирмата. По времето, по което те са били в нея, тя тъкмо е започнала да използва масовото събиране на данни в рамките на техники за психологическа война. Единият от тях, назован като Дейвид, казва: "Психология, пропаганда и технология биват обединени по нов, мощен начин".


Това се случва, благодарение на "Фейсбук". Cambridge Analytica получава огромната си база данни от социалната мрежа.


По-рано психолози от Кеймбриджкия университет събират легално данни за свои изследвания и публикуват откритията си за това какво може да бъде научено за личните черти, политическите пристрастия, сексуалността и много друго при анализ на "харесванията" (likes) във "Фейсбук". 150 "лайка" са достатъчни, за да може изкуственият интелект да опише характера на човека, по-добре, отколкото би го описал партньорът му в живота. С 300 "лайка" разработеният модел разбира хората по-добре, отколкото те самите се разбират.


SCL/Cambridge Analytica наема учен от университета – д-р Александър Коган, за да събере още данни от социалната мрежа. Той прави това, като плаща на потребители да попълнят тест за определяне на характера, който позволява да бъдат събрани не само техните данни, а и тези на "приятелите" им във "Фейсбук". Социалната мрежа разрешава това.


Освен това, компанията купува законно и потребителски бази данни – от тези на абонати на списания до информация за пътуващите със самолет. Свързва ги с адресите, телефонните номера и имейлите на хората, като целта ѝ е "да улови всеки аспект от информационната среда на всеки гласоподавател", казва бивш служител на компанията, представен като Дейвид. Това им позволява да изработят индивидуални послания.


А индивидуалните послания са ключови в работата с т.нар. "податливи на убеждение" избиратели, които са жизненоважни за всяка кампания. Например, Cambridge Analytica може да изпрати на неврастеници изображения на мигранти, които "заливат" страната. Въпросът е какъв ще бъде емоционалният спусък на всеки потребител.


"Кампанията за излизане спечели, благодарение на изкуствения интелект", писа преди време в "Туитър" основателят на Leave.eu Арън Банкс.


Ролята им в Брекзит


Директорът по комуникациите на Leave.eu Анди Уигмор обяснява още, че Мърсър е свързал Фараж и Leave.eu с компанията Cambridge Analytica, на която не е било плащано. "Помогнаха с радост. Защото Найджъл е добър приятел на семейство Мърсър. И Мърсър ни запозна. Каза "Тук има една компания, която може да ви е полезна". Имаше паралели между това, което те се опитваха да направят в САЩ, и това, което ние се опитвахме да направим. Обменихме много информация".


Cambridge Analytica е научила кампанията за излизане от Европейския съюз как да изгражда профили, да таргетира хора и да събира данни от акаунтите във "Фейсбук". Социалната мрежа е била ключът към цялата кампания, а един "лайк" в нея – най-силното оръжие.


"Употребата на изкуствен интелект разкрива всякакви неща за човека, как и чрез каква реклама той да бъде убеден", казва той. "Знае се, че в обкръжението им ще има хора, които ще харесат същите неща, така че посланието се разпространява. И после започваш да следваш и тях. Компютърът никога не спира да се учи и никога не спира да наблюдава".


Фотогалерия: Листовките, които спечелиха референдума за Брекзит >


"Зловещо е! Наистина е зловещо! Затова нямам "Фейсбук". Пробвах го, за да видя каква информаия има за мен и си казах "О, Боже!". Страшното е, че улови и неща, които децата ми са качвали в "Инстаграм". Знаеше къде те ходят на училище", казва той.


Двете компании


AggregateIQ е компания за уебанализ, базирана в Канада. Тя е получила от другата кампания за напускане на ЕС – Vote Leave, близо 3.9 млн. лири, повече от половината от обявения официално бюджет от 7 млн. лири. Със същата фирма са работили и три други организации, агитиращи за Брекзит - BeLeave, "Ветерани за Британия" и Демократичната юнионистка партия.


"Ако AggregateIQ участва, значи участва и Cambridge Analytica. Ако Cambridge Analytica участва, значи участват и Робърт Мърсър и Стив Банън."


Бивш служител на Cambridge Analytica, поискал анонимност.


На повърхността двете основни кампании – Leave.eu на Найджъл Фараж и Vote Leave на Борис Джонсън, бяха враждебни една към друга. Но "Обзървър" има достъп до кофиденциален документ, който показва, че двете фирми за анализ на данни, наети от тях (съответно Cambridge Analytica и Aggregate IQ), са свързани. Самите компании също са пряко свързани с милиардера Робърт Мърсър.


Документът, показан на "Обзървър", позволява интелектуалната собственост на канадската AggregateIQ да бъде използвана "ексклузивно" "по целия свят" "за вечни времена" от британската SCL Elections (която заедно с Мърсър създава Cambridge Analytica).


Няколко източници на "Обзървър" твърдят, че двете фирми са споделяли базите си данни за референдума и че са работили по кампанията на Тед Круз (който се конкурираше с Донад Тръмп за номинацията на републиканците), за което са им плащали организации, финансирани от Мърсър.


Робърт Мърсър


Хеджфондов милиардер, най-големият спонсор на кампанията на Тръмп, стар приятел на Найджъл Фараж и един от собствениците на крайнодесния сайт "Брайтбарт" - това е Робърт Мърсър.


В началото на процеса Мърсър е подкрепял Тед Круз, но след като той отпадна от президентската надпредвара, милиардерът е прехвърлил подкрепата си (13.5 млн. долара) към Тръмп.


Мърсър започва кариерата си в IBM, където постига революционни открития в сфери, които по-късно ще станат ключови за развитието на изкуствения интелект. По-късно Мърсър става част от ръководството на Renaissance Technologies – хедж фонд, който използва алгоритми за анализ и търговия на финансовите пазари. Един от фондвете му – Medallion, е най-успешният в света, като досега е генерирал 55 млрд. долара.


От 2010 г. насам Мърсър е дарил 45 млн. на различни кампании на републиканците и други 50 млн. на неправителствени организации – всички от които крайнодесни и ултраконсервативни.


С 10 милиона, дадени от Мърсър, Стивън Банън финансира "Брайтбарт нюз" (Breitbart News) – сайт, чиято цел е била да се превърне в Huffington Post за дясноориентираните американци. Расистки, крайнодесен и женомразки, "Брайтбарт" вече е бойкотиран от над 1000 марки, които отказват рекламите им да се показват на него. Но е невероятно успешен – той е 29-тият най-популярен сайт в Америка и вече надмина успеха на вдъхновението си HuffingtonPost.


Мърсър има дял на стойност 10 млн. долара в Cambridge Analytica, която е част от британската SCL Elections. SCL Elections има тридесетгодишен опит в работата с правителства и армии по света и специализира в "психологически операции". По времето на референдума Cambridge Analytica е била ръководена от Стивън Банън, твърдят източници на "Обзървър". Сега Банън е главен стратег на президента на САЩ.


Връзката с Тръмп


Директорът по комуникациите на Leave.eu Анди Уигмор споделя още нещо – че се е срещнал с екипа на Тръмп в началото на кампанията за референдума.


"Казаха, че изкуственият интелект е Светият граал".


"Кой го каза?"


"Джаред Къшнър и Джейсън Милър".


Къшнър е зет на Тръмп (женен е за дъщеря му Иванка) и е негов висш съветник в Белия дом. Джейсън Милър бе говорител на кампанията на Тръмп през есента и за кратко бе директор по комуникациите по време на преходния период, преди да подаде оставка и да бъде заместен от Шон Спайсър.


"Наричат го био-психо-социално профилиране", обяснява Уигмор за кампанията на Тръмп. "Взимат признаците за физическото, психическото състояние и начина ти на живот и разбират как функционират хората, как реагират емоционално".


Cambridge Analytica е работила по републикански кампании в няколко ключови щата. Основната ѝ цел, благодарение на вътрешен документ, видян от "Обзървър" , е била: "да убеди демократичните избиратели да си останат у дома".


Как реагираха британските власти


Първите публикации на "Обзървър" за ролята на Мърсър през февруари доведоха до започването над ве разследвания – едното на британската агенция за защита на личните данни (Комисариатът по информацията), а другото – на Избирателната комисия.


Наскоро Комисариатът обяви, че ще задълбочи разследването за това как употребата на таргетирана онлайн реклама се е отразила на миналогодишния референдума, съобщи агенция "Ройтерс".


Cambridge Analytica и SCL Elections оспорват текстовете на "Обзървър"и твърдят, че те съдържат значителни неточности и са клеветническа кампания, която цели да им нанесе щети и да навреди на клиентите им, които не са нарушили никакви закони, нито са уронили нечии права.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (109)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4099 Весело

  Е, "Дневник", изставате. Форумът доста отдавна коментира темата за Роберт Мърсър, дъщеря му Ребека и тяхната помощ в кампанията на Тръмп, както и следизборните търкания по исканите от Мърсърите резки крайно консервативни промени.

 2. 2 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5395 Гневно

  Доста противно...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Търсенето на този, който сере в гащите хората продължава с ново сили и достига невероятни висоти.
  Иначе какво ново в сравнение с предизборната война от преди 30 години? Винаги е еимало манипулации, винаги се е целяло избрателите да бъдат убедени в нещо, в нещото което някой предлага. Просто днес има интернет, Фейсбук (чийто собственик много обича да пише гръмки статии за предприемачеството, опитите, провалитте, мечтите и бля, бля).
  Това е положението. Обратните страни на (нео)либерализма - глобализъм, бизнесът определя политиката, практически няма значение кой от коя партия е - бизнесът избира.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 5. 5 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 974 Любопитно

  Да използваш изкуствен интелект, за да развалиш нещо, е доста ексцентрично. Струва ми се обаче, че ролята на Мърсър е преувеличена - колко от английските баби и дядовци, дето мечтаят за велико Кралство, имат Фейсбук? Или пък тези от "ръждивите щати"?

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 6. 6 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#2] от "Депутат 241": Доста противно...

  Това е бъдещето, братчед. Изкуственият интелект излиза на сцената и май скоро на демокрацията ще и връчат метлата, да мете стълбите пред политическия театър.

  /не се чете/
 7. 7 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  До коментар [#1] от "daskal1":

  Всичко е така , но не става ясно кои са потоците на влияние.Понеже всичко скрито става явно (библейско), вероятно скоро и това ще се покаже

  SHADOWS of SOFIA
 8. 8 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 391 Гневно
 9. 9 Профил на prius
  prius
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Класически случай на пропагандна, едностранчива статия с неверни твърдения.

  Дневник, превръщате се в това, срещу което се борехте преди години.

 10. 10 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1291 Весело

  Навремето тоталитарните служби бяха създали широка мрежа от доносници. Хората се оглеждаха по няколко пъти, преди да си помислят нещо, камо ли да го кажат на глас. А днес, всеки шляпа на поразия - смело. Вади на показ неща, от които другите дори не се интересуват. Във форума е същото. Правил съм го и аз. Май е време да редуцираме броя на виртуалните си изяви и да ги заменим с нещо по-смислено. И по-приятно. Има живот и извън интернет, повярвайте ми.

  /не се чете/
 11. 11 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Пак ни объркахте. Тъкмо вече повярвахме, че Путин стои зад избора на Тръмп и зад Брекзит и сега ново пет! Не зная какъв изкуствен интелект са използвали, но хилъри загуби заради липса на обикновен интелект. И заради алкохолизъм. И заради атака срещу бялата раса. И заради глобализацията и светът без граници. И заради аутсорсването на работни места. Събирали били данни от фейсбук! Че Фейсбук целият работеше за кампанията на Хилъри. Не могат тези хора да разберат, че са загубили заради тях самите и непрекъснато търсят някой друг виновен. Тръмп правеше десет пъти повече митинги от хилъри с хиляди пъти по-голяма публика. хилъри не беше стъпвала в Ръст белта и се чудеше какво прави там Тръмп, след тези щати задължително гласуват за демократите. Е, този път не гласуваха. Хайде, оставете Путин и се захванете с изкуствения интелект!

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 528 Неутрално
 14. 14 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Много интересен текст. Технически всичко описано е възможно. Все пак остава въпросът дали е вярно. За съжаление това е много вероятно.
  Впрочем би ми било онтересно да видя образа си, представен от тези технологии, но не използвам фейсбук и подобните.

 15. 15 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Таргетирана пропаганда през мрежата или посещения на активисти в дома ти - къде е разликата. Наистина има една разлика - за науката са нужни учени, за пропаганда по къщите са нужни активисти.

  подпис
 16. 16 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Направо съм потресен. :(
  След като си изградих ясна представа, че двата случая - Тръмп и Брекзита са дело на Кремлинските мурзилки, и то благодарение на неистовите усилия на газетата ни в колаборация с Ройтерс, NYT, WP и Радио Свобода, сега разбирам, че е виновна социалната мрежа и някакъв ултраконсервативен милиардер, в съюз с върховите технологии наречени компютри, манипулирани от Cambridge Analytica, в съчетание с реклама и анализ на висящите у нета...
  Другари, почвайте да разработвате връзката на Мърсър с Путин, Лавров и.. или най-малко със съветския посланик и Газпром.
  Щото, така, без тази и тези връзки нещата изглеждат по капиталистически наивно. :)

  Ecrasez l’infâme
 17. 17 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Звучи като престъпно в международен мащаб.
  Иначе е ясно, че един кретен е станал президент на САЩ с помощ, но не се знае чия ...
  Може би се прави опит да се отклони вниманието от истинския му помощник.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 18. 18 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#14] от "Мондиана": би ми било онтересно да видя образа си, представен от тези технологии, но не използвам фейсбук и подобните.

  Аз мога да го направя и без интернет. Трябва ми само 20 минутен разговор на живо.

  /не се чете/
 19. 19 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Гневно

  До коментар [#10] от "Тони Шнайдера":

  "Има живот и извън интернет, повярвайте ми."

  Дай линк!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 20. 20 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Какво да очакваш от овце, които стават и лягат с лайкове в тай боза Фейкбук.

 21. 21 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Маркетингови проучвания и профили на потребители на социалните мрежи се правят от 20 г. поне.
  Всякакви социолози, политолози и " социални антрополози " всеки ден правят таргетирани проучвания.
  Всеки оставя електронна следа и може да бъде проследен.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 22. 22 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1306 Разстроено

  Както някой беше казал в ФБ:

  Асандж: Аз ви предлагам безплатно вътрешна информация от правителствата и корпорациите и съм обявен за престъпник

  Зукербърг: Аз продавам информация за вас на копорациите и правителсвото и съм обявен за мъж на годината

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 23. 23 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Айде, поредните сълзливи оправдания на либерастката общност аджеба защо изгубиха изборите. А истината е много проста. Днес тя беше синтезирана от една снимка на Кати Грифин, която обяснява пределно ясно причината. Отвратителност - това е.

  http://ll-media.tmz.com/2017/05/30/0530-kathy-griffin-graphic-donald-trump-head-cut-off-tyler-sheilds-9.jpg

 24. 24 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#17] от "Нефертити":

  Все пак звучи по- добре от това, активисти на някои партии да се обаждат на баба ти по телефона и да й пускат революционни позиви в пощенската кутия.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 25. 25 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1202 Весело

  До коментар [#18] от "Тони Шнайдера":

  Цитат: "Аз мога да го направя и без интернет. Трябва ми само 20 минутен разговор на живо."

  Сигурно си гениален психолог!
  А сега сериозно. Направи ми впечатление следният текст от статията:
  "С 300 "лайка" разработеният модел разбира хората по-добре, отколкото те самите се разбират."

  Чак само от 300 лайка едва ли, но при 500 може и да повярвам. И точно това би ми било интересно да разбера.

 26. 26 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Голяма глупост! За брексит гласува предимно по-възрастнто население на Великобритяния, а това са хора, които може дори и да нямат акаунти в социалните мрежи.

 27. 27 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  До коментар [#14] от "Мондиана":

  Ако ти съберат постингите само тук, които са публични, могат да те изчислят с доста висока степен на вероятност. Друг въпрос е защо да го правят.

 28. 28 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Много от хората не изглеждат притеснени от това, че някой ги анализира по социалните мрежи, а тези, които обръщат внимание стават обект на присмех като любители на конспирациите..
  От там и проблема. Не се замислят, че просто са обработени от пропагандата..

  Fail with honour then succeed by fraud
 29. 29 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  Майката и бащата на пропагандата винаги са били алчността и простотията. Който не мисли критично и вместо факти вярва на чужди мнения и слуша собствената си лакомия, ще се хване на пропагандата независимо дали е пробутвана с истински безплатен хляб и зрелища или е прецизната и индивидуализирана интернет технология.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 30. 30 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2076 Весело

  ...Впрочем би ми било онтересно да видя образа си, представен от тези технологии, но не използвам фейсбук и подобните.
  —цитат от коментар 14 на Мондиана

  Ти може и да не използваш, ама хората около теб ползват, което е достатъчно за да те "вкарат" в системата. Абе и навремето беше така — не си пряко свързан със системата, ама някой от околните ти те вкарва вътре с един донос... Просто тези са намерили начин да не плащат хонорари на огромен брой несигурни доносници.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 31. 31 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Чакайте сега, нали брекзитъри бяха дъртаците, а тръмписти -реднеците? Каква онлайн кампания тогава, младежта в Англия излиза многократно на протести срещу референдума, а точно те най-вече ползват социалните мрежи.

 32. 32 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  До коментар [#23] от "Lemmy":

  Кати Грифин поне има доблестта да признае че не само е "изместила чертата" но я и "престъпила", чертата на добрия вкус дори за комедиант в САЩ със снимката с отрязаната глава на президента. Челси Клинтън туитна крайно негативно за подобни намеци за мъртъв президент - не зная дали има предвид себе си, член на семейството или нещо друго, но се присъедини към критиката. Текстът на Ромни е много добър и поучителен за някои във форума, надявам се Дневник да пусне статия, в ББС има доста подробен текст.

 33. 33 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#25] от "Мондиана": Чак само от 300 лайка едва ли, но при 500 може и да повярвам. И точно това би ми било интересно да разбера.

  Предполагам, че в началото на изкуствения интелект са му били нужни поне 1000 лайка. Но това е самообучаваща се система. Тя изгражда типови образи и прогнозно поведение. След време ще го прави и с по-малко от 100 лайка. Аз например не се нуждая дори от лайкове. Само като видя в Дневник статия за Тръмп, Путин и пр., веднага знам кой какъв коментар ще напише и каква ще му бъде реакцията. Изкуственият интелект би преценил форума като прекалено ниска топка - направо обидна за възможностите му.

  /не се чете/
 34. 34 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  До коментар [#27] от "Lemmy":

  Тук интересното е, че го прави изкуствен интелект за практически неограничен брой хора. Т.е. това е едно огромно социологическо проучване. И второ, прави се, за да те преценят и да ти влияят индивидуално. И пак без участие на хора, които да плюнчат молива и да пишат. Май това не го разбират част от коментиращите тук.
  А от постингите тук естествено, че могат лесно да се разберат политическите ми разбирания. Това, което би било трудно за един човек, който ги чете, да разбере, е дали съм провокатор, манипулатор, нагаждач, дали имам принципи и пр. Разбира се, ако съм много добра в изредените качества. Ако съм много добра, повечето хора ще ме възприемат като такава, за каквато се представям, но изкуствен интелект би трябвало да ме разпознае и изобличи. Е, това е по-просто казано.

 35. 35 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4099 Весело

  Преди години физикът Лев Ландау имаше един афоризъм който подхожда тук:
  "Телевизията е шахта за боклук която работи в обратна посока."

 36. 36 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#18] от "Тони Шнайдера":Цитат: "Аз мога да го направя и без интернет. Трябва ми само 20 минутен разговор на живо."Сигурно си гениален психолог! А сега сериозно. Направи ми впечатление следният текст от статията:"С 300 "лайка" разработеният модел разбира хората по-добре, отколкото те самите се разбират." Чак само от 300 лайка едва ли, но при 500 може и да повярвам. И точно това би ми било интересно да разбера.
  —цитат от коментар 25 на Мондиана


  Ако ти е интересна темата прочети и тази статия.Тя излезе още януари месец.

  https://motherboard.vice.com/en_us/article/how-our-likes-helped-trump-win

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 37. 37 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#34] от "Мондиана": Ако съм много добра, повечето хора ще ме възприемат като такава, за каквато се представям, но изкуствен интелект би трябвало да ме разпознае и изобличи.

  Ще те разпознае със сигурност, но едва ли ще си губи времето с разобличения. Изкуственият интелект умее да кръстосва информацията - най общо казано. Когато играеш роля, все някъде ще сбъркаш и ще се издадеш. Неизбежно е.

  /не се чете/
 38. 38 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#36] от "Психонавт":

  Благодаря за линка. Ще я прочета непременно!

  /не се чете/
 39. 39 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Омръзна ли ви Путин?
  —цитат от коментар 3 на Костадин Иванов


  Този Мърсър си пие питието с Решетников и дължи милиардите си на Путин.

  over the under
 40. 40 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 665 Неутрално

  До коментар [#10] от "Тони Шнайдера":
  " А днес, всеки шляпа на поразия - смело. Вади на показ неща, от които другите дори не се интересуват. Във форума е същото. Правил съм го и аз. Май е време да редуцираме броя на виртуалните си изяви и да ги заменим с нещо по-смислено. И по-приятно. Има живот и извън интернет, повярвайте ми."
  Прав си и дано повечето от популацията се замисли ако прочете разследването на "Обзървър". Тези сатанински умове са напипали златна жила като Фейсбук и перат ли перат умовете на хората с характерен профил, които са поне 50-60% от популацията. Аз ги определям като лесно манипулируеми, а в статията е казано по-точно:

  "А индивидуалните послания са ключови в работата с т.нар. "податливи на убеждение" избиратели, които са жизненоважни за всяка кампания. "

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 41. 41 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Доста противно...
  —цитат от коментар 2 на Депутат 241


  Защо бе :)
  Аз пък мисля, че хората които имат убеждения и искат да си ги преследват правят всичко възможно....само война не оправдавам, но всичко останало си е позволено средство.
  В крайна сметка всички имаме глави на раменете и може и трябва да търсим алтернативи на това което ни се казва, че трябва да направим.

 42. 42 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  "Зловещо е! Наистина е зловещо! Затова нямам "Фейсбук". Пробвах го, за да видя каква информаия има за мен и си казах "О, Боже!". Страшното е, че улови и неща, които децата ми са качвали в "Инстаграм". Знаеше къде те ходят на училище", казва той."

  Търсенето на начини да се влияе на хората, главно с цел да ги накарат да купуват или предпочитат някакви неща не е от вчера и не мога да кажа доколко благодарение на т.н. изкуствен интелект или на естетсвения интелект на хората които се занимават с тази дейност, но е факт, че има конкретни резултати в тази посока.
  Разбира се, това и такива оръжия се използват от конкуриращи се фирми или конкуриращи се идеи, кандидати за разни длъжности и т.н.
  Вероятно тези, които използват по-напредналите в материята, така и тези в предишни времена, които са разполагали с повече средства и наемат по-добри ПР агенции, получават предимство.
  Но ако се замислим малко, независимо колко е напреднал интелекта, все едно изкуствен или естествен, неговото маркетингово влияние е много по-силно върху хора с ниски интелектуални възможности или просто по-небрежни в политическо отношение и нямащи желание малко да се позамислят, преди да гласуват.
  За съжаление, простотията е била и най-вероятно ще продължи да бъде преобладаваща у нас, но и по света и в този смисъл, надеждата все пак за да не се предрешава всичко с подобни прийоми остава в конкуренцията - т.е. едни ще агитират за Брекзит-а, другите против, та и в двете посоки би трябвало простотията да е сравнително равномерно разпределена и оттук се вижда колко е важно тези другите, на които такива средства не влияят, които по презумпция са уж по-умни, интелегентни и въобще развити, да не се правят на ощипани моми, да не заемат някакви тъпи пози, от типа "всички са маскари", а аз съм над тези неща, ами да участват активно в пред= и самия изборен процес, за да не псуват и пишат трагични есета за загиването на света/нацията и не знам какво друго, след изборите.

 43. 43 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#34] от "Мондиана":

  Програмата , която изкуственият интелект ползва, се базира само на " лайковете ' , ако забелязваш!
  Изкуственият интелект не е програмиран да ' чете " текстове и да обработва/ осмисля / мнения.
  Това е една твърде елементарна програма- зададени са няколко теми и " интелектът" брои лайковете. След което създава профил- този харесва Обама, онзи харесва г- жа Мишел Обама.

  След това някой сяда и класифицира потребителите и решава на кого какъв пропаганден материал да изпрати.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 44. 44 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Нямаш Фейсбук - не си жертва. Колко обаче ще са онези, които ще си закрият профилите? Изводът - хората предпочитат да са жертва пред това да клюкрастват, важничат и хвалят. Има хора, които се възползват от това.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 45. 45 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Забелязвам лека фрустрация на тема изкуствен интелект.
  Да не забравяме, че това е програма със зададени параметри и самообучаваща се само в границите, които предварително са й поставени.

  В случая- в началото на " интелекта" само били необходими 1000 лайка, накрая- само 300 лайка , за да състави " профил".

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 46. 46 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#44] от "Македонски ☦":

  "Нямаш Фейсбук - не си жертва."

  Колега, ние сме " жертва" на маркетингово проучване още от 30 години, че и повече.
  Съпругата ми е "жертва" на мое собствено "проучване" сред известно количество дами, което ми отне 20- на години!:))

  Айде по- леко със конспирациите!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 47. 47 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Нека на мен да ми повлияят-аз фейсбук не отварям!

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 48. 48 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#40] от "Kami": Тези сатанински умове са напипали златна жила като Фейсбук и перат ли перат умовете на хората с характерен профил, които са поне 50-60% от популацията.

  Точно така е. Най-лошото е, че демокрацията е точно в ръцете на тези 50-60%-та. Те решават изборите и кой да бъде на власт. В този смисъл се изразих и в коментара си под №6, който веднага събра равен брой минуси. Ето ти готов психологически портрет - само с едно кликване на мишката и човекът става ясен. Книга прочетена.

  /не се чете/
 49. 49 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5222 Неутрално

  Това е стара, много стара информация. Техниките са познати отдавна. Сега освен всичко друго има много налични и достъпни данни :).
  Тук става дума за приложението им в нови области, при това напълно легално. Доколко е успешно, трудно е да се каже. Публикацията определено може да се смята за чудесна реклама на Кеймбридж Аналитика.
  Колкото до ролята на Мърсър - тя на финансист и визионер. Нищо лошо, нищо незаконно.
  По-интересно е да се проследи ролята на Димитри Симис в скандала Тръмп-Русия

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 50. 50 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Още от 5-6 години тръбя за влиянието на интернет за разпространяване на ретроградни доктрини като нео-нацизъм, русофилия, анти-глобализъм, расизъм и подобните им и производни. Най-интересното е, че дори хора като създателя на теорията за "интернет бъбъл" не вярват, че интернет е помогнал съществено в избора на Тръмп, докато, според мен, е инструментален.

  Още откакто се пръкнаха недоизпипани филмчета като "Цайтгайст" съм наясно, че интернетът манипулира огромна маса от хора и ги кара да променят възгледите.

  На интернетът се дължи и възходът на ислямския тероризъм, както и на популярността на Путин по света.

  Това, че един диктатор като Путин бива приеман нормално или дори защитаван, е дело на грандиозни манипулации из интернет - на нищо друго.

  Положението е много по-страшно отколкото си мислим.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 51. 51 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#50] от "stupid_american":

  Ми всеки използва интернет за собствените си цели.
  Нищо ново. Както всеки използва и класическите вестници на хартия пак за собствените си цели.
  Всички управляващи го правят- и либерали и консерватори.

  Новото е "изкуственият интелект"- програма за самообучение в рамките на зададени параметри.

  Няма "изкуствен интелект" , който да имитира човешкия мозък - да започне като безпомощно бебе и да завърши като Айнщаин, базирайки се на ВСИЧКО научено през живота му.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 52. 52 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  Традиционните медии са същото нещо. Там всички като че ли са си плюли в устата, за да ни убеждават едно и също нещо.

  Канят се уж различни анализатори, които обаче повтарят една и съща теза до безкрай.

 53. 53 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Кирилицата не ни ли пази от англомислещия изкуствен интелект?
  Пък и българина е прочут с това че мисли едно, казва друго, лайква трето...Случвало ми се е да лайкна новина харесана от приятел заради него, на мен не ми е важно , но приятелството е низ от компромиси. Харесването на снимка не разтърсва ценностната ми система.
  Дали вече има софтуер на български и проучвания по ФБ ? Забелязвате ли онези материалчета спуснати от никъде , а като ги отсвирите почват въпроси 'ама защо не го харесахте, обидно ли е, не ви ли интересува , да показваме ли подобни ....' Някой иска да се докопа до мен, а ?

 54. 54 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#51:"mr. wonderworld."]Нищо ново. /quote]

  Не е така.

  Интернет е евтин, сравнен с пресата, да не говорим с ТВ. Интернет ти позволява да откриеш нова медия за без пари, за разлика от телевизия, вестник и т.н.

  Традиционните медии имат стандарти, които се спазват. Интернет медиите - не. Интернет създава илюзията за достоверност, при все, че информацията е частично или напълно лъжлива.

  Интернет е повсеместен, за разлика от пресата и телевизията.

  Да се преследват лъжите в интернет по съдебен път е много по-трудно, да не говорим, че никой не го правеше до скоро.

  Интернет позволява да се достигнат нови аудитории, за разлика от пресата.

  Интернет създава визуално лесносмилаемо съдържание, от което и по-простичките решават, че и те разбират от политика. (тук е най-вече обяснението защо интернет помогна за възхода на путинизма и тръмпизма).

  Това са само няколко щрихи, нахвърляни набързо. Сигурно има и още.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 55. 55 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#47] от "Скакауец":

  Ама цъкаш плюсове/ лайкове / във форума на Дневник!:))
  Същата работа, братчет, както би казал г-н Шнайдера!

  Проблемът не е , че някой бройка форумите!

  Проблемът , според мен, е в това, което се е случило в Швейцария тия дни- някой е бил ОСЪДЕН , заради лайк във някакъв форум!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 56. 56 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  Междувременно като са правени разни изследвания или като е пускан изкуствен интелект да се обучава в мрежата - накрая ИИ ставал расист. Така че мрежата си е расистка.

  Това, че разни медии - ВВС, ДВ, СNN, етц - се опитва да налагат разни възглед, които според тях са правилни вече не работи. Едно време е работило. Цялото поколение наречено Millennials (Generation Y) са с промити леви псевдо либерални мозъци. Следващото поколение след тях (поколение Z) обаче са супер консервативни и супер про Тръмп.

 57. 57 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  Традиционните медии имат стандарти, които се спазват
  —цитат от коментар 54 на stupid_american


  Имали са едно време. Сега вече нямат. Шведската национална ТВ - 97% от работещите в нея гласуват или за зелени или за леви партии. Резултатът - точно такива са им предаванията.

  Повечето медии повтарят като папагали една и съща теза до безкрай. Добре че има в САЩ някои и друга консервативна медия. И добре че в САЩ държат на свободата на словото. Щото в Западна Европа вече няма свобода на словото. Там кривнеш ли от правата линия си маргинал, краен, нацист, фашист и те забраняват.

 58. 58 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#54] от "stupid_american":

  Всичко, което казваш , е вярно!

  Аз само казвам, че принципно политиците използват медиите за собствени цели и пропаганда.
  Инак, между отделните медии има разлика, разбира се.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 59. 59 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 897 Неутрално
 60. 60 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 665 Весело

  До коментар [#57] от "realguru":
  "Имали са едно време. Сега вече нямат. Шведската национална ТВ - 97% от работещите в нея гласуват или за зелени или за леви партии. "
  Ако потвърдиш това твърдение, те признах отволе за "гуру". ИН РИЪЛ...

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 61. 61 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  До коментар [#60] от "Kami":

  https://en.wikipedia.org/wiki/Media_of_Sweden

  Секция: Journalist bias - почти накрая и там се говори за цялата критиката която отнасят по темата, че дрънкат само леви неща.

  Political party sympathies among Swedish journalists in 1999.[3]
  Left Party (31 %)
  Social Democrats (27 %)
  Green Party (10 %)
  Centre Party (3 %)
  Liberal Party (14 %)
  Moderate Party (10 %)
  Christian Democrats (4 %)

  Сега е още по-зле.

 62. 62 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 769 Весело

  Добре е че има поне един милиардер, противоположност на сорос, макар и да не може да се мери с него по богатство и влияние. Само дето ако Сорос беше финансирал подобна пропагандна кампания във фейсбук за оставането и за хилъри, някои "медии" щяха да се подмокрят от кеф.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 63. 63 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  Нагла шведска журналистка, налагаща си мнението. И после що така стана бе миме.

  As regards to foreign policy issues, Swedish media has often been criticized of reporting biased towards the United States/the Bush administration, and towards Israel in the Israeli–Palestinian conflict. A debate was sparked in 2004 when the Sveriges Radio correspondent in the United States, Cecilia Uddén, who was reporting from the 2004 presidential election, said during a live radio debate:

  I don't think either that Swedish media have any requirement whatsoever regarding fairness when it comes to the U.S. election. We have no reason to be fair and present both sides views as we would have done in a Swedish election.

 64. 64 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 778 Неутрално

  хаха Дневник почнаха да притоплят стари манджи

  1. туит акаунтът на Тръмп
  2. популистките и гръмки изказвания, в пълен противовес на либералните бръщолевения, социална справедливост, политкоректност....
  3. постоянното отразяване на медиите на всяко противоречиво изказване, така си осигури постоянно присъствие в централните новини на мейнстрийм медиите
  4. супер слабия кандидат на демократическата партия
  5. изтеклите мейли на демократическата партия

  много е забавно как непрекъснато някой се опитва да обясни нещата с някакви хора играещи си със социалните мрежи и това при положение, че всички основни социални мрежи - Фейсбук, Туитър, Редит, Гугъл Нюз бълваха постоянно либерална пропаганда, едва ли не изкарват че някаква страничка във фейсбук с 1000 лайка е по-силна от новините които редакторския екип на Фейсбук промотира

  twitter.com/voxybg
 65. 65 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1394 Любопитно

  Чакай сега, не беше ли Путин този, дето стои зад Тръмп и Брекзит, какъв е този милиардер сега, дето го измъкнахте от нищото, да не са ви спуснали нови опорни точки и нов виновник?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 66. 66 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1394 Весело
  Търсенето на този, който сере в гащите хората продължава с ново сили и достига невероятни висоти.
  —цитат от коментар 4 на dgd


  Ми, ще продължава, щото иначе някои ще трябва да си признаят, че сами са се осрали, а това не е особено приятно, нали?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 67. 67 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1394 Любопитно

  Навремето тоталитарните служби бяха създали широка мрежа от доносници. Хората се оглеждаха по няколко пъти, преди да си помислят нещо, камо ли да го кажат на глас. А днес, всеки шляпа на поразия - смело.
  —цитат от коментар 10 на Тони Шнайдера


  И на това му се вижда края. Чете ли статията вчера за швейцареца, осъден щото лайкнал нещо си във фейса?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 68. 68 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#13] от "t0d0":

  Да Ви допълня, че я има и в превод на български - да има варианти за всички предпочитания :)

  http://glasove.com/categories/komentari/news/golemiyat-britanski-brekzitov-obir-kak-be-ustanoven-kontrol-nad-nashata-demokraciya

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 69. 69 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#26] от "cristo_n":
  До коментар [#31] от "nemeria":

  Че не се досещате е разбираемо, но си го пише ясно и в статията - за да си останат "противниковите" и колебаещите се гласоподаватели вкъщи.
  Тоя филм ни го прожектират и тук от 25 години ама със заглавие "всички са маскари и няма за кого да гласувате", така че всички извън твърдите ядра гласоподаватели на ДПС и БСП да са аморфна и объркана маса лутаща се между "алтернативата на деня" (НДСВ, ГЕРБ) и отвилчащите внимание и гласове политически еднодневки.
  Така тежестта на ядрата, колкото и малки да са всъщност те става изключително голяма и ако не печели избори то гарантира важна роля в политическия а оттам и в икономическия ни живот.

  Умен и красив жълтопаветник.
 70. 70 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  няма изкуствен интелект
  има супер компютри търсещи в база данни
  както се пее
  ...не думай о секундах с висока..

 71. 71 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#11] от "gozambo":

  Стига дрънка глупости. Фейсбук не е работил за Хилари. Социалните мрежи бяха пълни с фейкове против Хилари. Даже я баха изкарали собственик на мрежа за платени сексуални услуги с деца, скрита в една пицария. Да не ти напомням как един (типичен тръмпистки идиот) се появи с автомат пред въпросната пицария. Също беше ясно, че Къшнър е работил с някои важни хора по "таргетиране" на кампанията в някои важни щата, с изпозлването на "machine learning". Путинската пропаганда пък е яко замесена във фейковете. Та май за това са се срещали с Кисляк и комопания, включително и Къшнър. Едните са разпространявали фейкове, другите са ги насочвали точно там където трябва.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 72. 72 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#65] от "Bicho Raro":

  Както стана ясно, кампанията на Тръмп е била в контакт с руснаците. Къшнър дори е искал тайна връзка, която да не може да се проследява от американските служби. Но за теб това е нормално, нали.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 73. 73 Профил на nikolak
  nikolak
  Рейтинг: 232 Неутрално

  "До коментар [#16] от "Graf":
  Направо съм потресен. :(
  След като си изградих ясна представа, че двата случая - Тръмп и Брекзита са дело на Кремлинските мурзилки, и то благодарение на неистовите усилия на газетата ни в колаборация с Ройтерс,"

  Ами Grafe, това съвсем не изключва възможността и Русия да е побутала със същите средства по друга писта.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1394 Весело

  в Западна Европа вече няма свобода на словото. Там кривнеш ли от правата линия си маргинал, краен, нацист, фашист и те забраняват.
  —цитат от коментар 57 на realguru


  Глупи харесва това и няма нищо против хора, чието мнение кривва от правата партийна линия да бъдат гонени до дупка, ограничавани, съдени и изолирани в лагери дори. Какво може да се очаква от някой, дето твърдо вярва на "традиционните" медии, които в същността си са ултралевичарски и толерастки?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 76. 76 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Докато официално не се забрани поставянето на кукита от трети страни ще ни следят, дори да не ползваме фейсбук. Всеки сайт, в който има вграден лайк бутон ви закача куки на фейса и започва да изпраща данни към тях. Не им пука дали сте им клиент или не. Изобщо даже. :-) Нама да споменаваме "приложенията" и програмките на компа, които изпращат всичко от компа и телефона. Някъде в общите условия сте се съгласили. хахах :-) Даже може да сте им дали разрешение да слушат през микрофона и да гледат през камерата. Четете ли всички общи условия на всички програми? :-)

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1394 Весело

  До коментар [#65] от "Bicho Raro":Както стана ясно, кампанията на Тръмп е била в контакт с руснаците. Къшнър дори е искал тайна връзка, която да не може да се проследява от американските служби. Но за теб това е нормално, нали.
  —цитат от коментар 72 на deutschwagen


  Сори, не си падам по конспирации.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 79. 79 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3349 Весело


  До коментар [#71] от "deutschwagen":

  Това е обект на разследване, ако се докаже - жална им майка. Иначе гозамбо бе един от наивниците, които активно вярваха и разпространяваха пицагейт и другите конспирации срещу Хилъри. Дали от фейсбук или от реддит са му подшушнали - все тая.

  Интересно е да се наблюдава как този човек който от върл демократ, обамист, антипутинист, подиграващ се на реднеците слушащи Ханити и Ръш Лимбау и т.н., се трансформира точно в обратното за последните 4 години. Пропагандата е погубила не един и двама свестни люде.
  До коментар [#78] от "Bicho Raro":

  Точно ти си падаш по конспирации. Македонските сайтчета кой ги постваше?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 80. 80 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#71] от "deutschwagen":

  ти отварял ли си редит?
  политическият топ в редит беше 99% про Хилъри/анти Тръмп новини от мейнстрийм медиите, групи като тази на Тръмп бяха баннати от първа на редит, а те разпространиха пицагейт и не беше за Хилъри, а за Подеста, ама толкова и си разбрал, интересно какво и къде четеш
  Фейсбук си смени редакторския екип в опит да замаже скандала като ги хванаха, че промотират основно леви либерални новини, ама и това явно си пропуснал хаха
  Туитър пък всеки ден правеше основната статия против Тръмп в Ню Йорк Таймс трендинг само с 300-400 туита за нея, в същото време #HillaryHealth за да стане трендинг трябваше да събере 180 000...

  twitter.com/voxybg
 81. 81 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "До коментар [#16] от "Graf":Направо съм потресен. :(След като си изградих ясна представа, че двата случая - Тръмп и Брекзита са дело на Кремлинските мурзилки, и то благодарение на неистовите усилия на газетата ни в колаборация с Ройтерс," Ами Grafe, това съвсем не изключва възможността и Русия да е побутала със същите средства по друга писта.
  —цитат от коментар 73 на nikolak


  Thank you!

  Все пак, мисля си, че ако Гафа и Венчето не могат сами да се сетят за това, то вероятно няма смисъл да им се обяснява каквото и да било, та пуснах най-удачния коментар, но той бе изтрит.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 82. 82 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Глупи харесва това и няма нищо против хора, чието мнение кривва от правата партийна линия да бъдат гонени до дупка, ограничавани, съдени и изолирани в лагери дори.
  —цитат от коментар 75 на Bicho Raro


  Поредната лъжа на Вена.

  По-добре Вена да обясни как така преди пет месеца ми обясняваше как на една сладкарка от Орегон и нарушили правата, като я осъдили за това, че отказала да направи торта за гей-сватба, а преди два дни за същия случай твърдеше, че сладкарката е унижила сватбарите...

  Претърпяла е еволюция в мисленето, не смята, че унижението е нещо наказуемо, или ... просто приказва глупости. Залагам на c)

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 83. 83 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1394 Весело

  До коментар [#82] от "stupid_american":

  Семплото ти майндче дори и не предполага, че двете ми твърдения не си противоречат, нали?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 84. 84 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#82] от "stupid_american":

  ма ти верно не може 2+2 да сметнеш, унижила и нарушила не може да вървят заедно ли хахаха отделно интересно колко си дребнав

  twitter.com/voxybg
 85. 85 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#82] от "stupid_american":Семплото ти майндче дори и не предполага, че двете ми твърдения не си противоречат, нали?
  —цитат от коментар 83 на Bicho Raro


  Противоречат си и още как. Единственият начин да не си противоречат е ако смяташ, че унижението не е наказуемо деяние.

  Но истината е, че просто приказваш без да мислиш.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 86. 86 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Свободна воля, свободен човек, свободни медии, свободен пазар. Свободни от какво? Съчетанието на информационни технологии с напредъка на медицината май ще ни направят свободни от себе си.

 87. 87 Профил на eternity_43
  eternity_43
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Котраге, Котраге, един Брекзит не могат твоите хора да направят без помощ от изкуствен интелект, явно техният не е достатъчен :)

  Графе, бъркаш понятията нещо. Това, че мерзавци ползват събиране на информация за нездравите си цели не означава, че руските мошеници не са дали своя принос.

  По темата. Според мен настроения против ЕС във ВБ си имаше така или иначе. Но да, подобни "трикове", както и руското тролене определено не помагат за безпристрастен избор от страна на англичаните. Иначе има логика, че по-възрастните хора, които масово са класували за Брекзит нямат профили в социалните мрежи. Но не мисля, че липсват и млади глупаци, а също така хора, които деликатно са били накарани да "отидат за гъби". Това го пише в статията, но кой да чете....

  Щом така не може, обратното ще става.
 88. 88 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#11] от "gozambo":

  Не могат тези хора да разберат, че са загубили заради тях самите
  ............................
  Ами , не могат.
  Пък и не искат.

 89. 89 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#78] от "Bicho Raro":

  Сори, не си падам по конспирации
  —цитат от коментар 78 на Bicho Raro  Не ми се прави на интересна и не ми лепи еФтини етикети. Не е конспирация, дори ФОКС го взима сериозно:

  http://www.foxnews.com/politics/2017/05/26/jared-kushner-wanted-secret-communications-channel-with-russia-new-report-alleges.html


  Същият този не е оповестил тайните си контакти с руснаците когато е подавал апликация за достъп до секретна информация. Забравил човекът. Както е забравил и Джеф Сешънс. Или онзи продажник Флин, на който са му плащали не само руснаците, ами и Ердоган. И това го опвестява едва след като беше уволнен. Не, не са конспирации, Венче. Лайна са.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 90. 90 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#79] от "vesolr":

  Каквото му кажат от Кремъл, предполагам....

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#80] от "voxy":

  Още фейкове? Браво, добре демонстрираш как работи системата.

  Кво стана със "саудитските връзки" на Хиларито? Тръмп какво ли не прави там, прокара рекордна оръжейна сделка, даже танцува като истукан идиот с традиционна арбска сабя. А да, после казА и две думи за тероризма.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 93. 93 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Браво! Щом "прогресивните" медии пищят и хвърлят кал, значи боли ги здраво на едно място.

 94. 94 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1274 Весело

  "150 "лайка" са достатъчни, за да може изкуственият интелект да опише характера на човека, по-добре, отколкото би го описал партньорът му в живота. С 300 “лайка” разработеният модел разбира хората по-добре, отколкото те самите се разбират."

  Напред към виртуалната реалност!
  За какъв дявол ви е партньор, когато си имате “лайкове”?!

  I Want To Believe
 95. 95 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Майката и бащата на пропагандата винаги са били алчността и простотията. Който не мисли критично и вместо факти вярва на чужди мнения и слуша собствената си лакомия, ще се хване на пропагандата независимо дали е пробутвана с истински безплатен хляб и зрелища или е прецизната и индивидуализирана интернет технология.
  —цитат от коментар 29 на gost22


  +++

 96. 96 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Само Путин ще му е дал акъл на Роберт Мърсър, по същество путиноид, как да завъртят далаверата, та Клинтъница да "седне" на земята при 245 000 000 долара бюджет за изборите 2016!! Само така ще да е станало.......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 97. 97 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално

  Това е направо зловещо. Кой знае утре колко и какви хора ще бъдат обработени психологически, за да извършат нещо страшно. Те може би така обработват и младите мюсюлмани, които ходят да се взривяват по света.

 98. 98 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#97] от "Роси":

  Изкуственият интелект е широко използван от ИД, от Ал Кайда и от афганистанските талибани.
  В пещери около Кандахар са намерени виртуални следи от " бисквитки", каквито използва ИИ при обработка на младите джихадисти!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 99. 99 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Тази новина свучи доста стряскащо.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 100. 100 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Анализа е създаден от студент от полски произход в Кембридж.Момъка завършва там своето PHD но в крайна смета също е уплашен от любопитството си ...и най-вече от резултата какво би било да направи тези психопрофили.Момъка твърди ,че му трябват не повече от 10 въпроса и сте като картинка на ясно юнско утро.
  Но Дневник наистина са доста закъснели с тези данн и информация.
  Може и тук да започне проба ,като гледам тролстването работи на обороти . На доста хора не им въздействат но подрастващите в този мрежов въртеж със сигурност ще бъдат главозамаяни известно време.

  А Дневник продължава да експериментира с некачествен и аутмодърн тулс,може би все пак е по-безплатно от усилята да се направи както трябва.Как ли ще въздействат ???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK