След отпадането на ТПП Виетнам ще търси двустранно търговско споразумение със САЩ

Премиерът на Виетнам Нгуен Суан Фук.

© Associated Press

Премиерът на Виетнам Нгуен Суан Фук.Сделки на стойност между 15 и 17 млрд. долара се очаква да подпишат Виетнам и САЩ днес, по време на посещението на премиера Нгуен Суан Фук във Вашинтон. Фук ще бъде първият лидер от Югоизточна Азия, срещнал се с американския президент Доналд Тръмп.


Виетнам, който е управляван от същото комунистическо правителство, което разгроми САЩ във войната преди 40 години, е доста необичаен избор за първа среща на регионален лидер с новия американски президент.


Връзките между двете държави се нормализираха през 1995 г., така че начеващите отношения са сред най-новите за Америка. В последните години обаче двете страни усилено се ухажват поради бързия темп на икономическо развитие на Виетнам и взаимните безпокойства от китайските териториални претенции в Южнокитайско море.
Според виетнамски политически експерти премиерът Фук се надява да се върне у дома със споразумение за засилено сътрудничество в областта на сигурността и нови търговски сделки.


"Убеден съм, че двустранната търговия ще е една от основните теми в дискусиите", каза директорът на виетнамския държавен Централен институт за икономическо управление Нгуен Дин Кунг и добави, че базираната на износа икономика на страната му се нуждае от по-голям достъп до американския пазар.


В отсъствието на споразумението за свободна търговия, известно като Транстихоокеанско партньорство (ТТП), което би премахнало митата за виетнамския износ за САЩ,


Виетнам ще се стреми да сключи двустранно споразумение със същата цел, каза Куанг.


"След като г-н Тръмп реши да се оттегли от ТТП, Виетнам заговори за възможност за договаряне със САЩ на ново двустранно споразумение", отбеляза той. Макар Китай да е най-големият търговски партньор на Виетнам, САЩ са най-голямата износна дестинация за Ханой с експорт за 39 милиона долара през 2016 г.


Дейвид Браун, пенсиониран американски дипломат, който е служил във военновременен Сайгон през 60-те години на миналия век, а през 2005 г. се върнал във Виетнам като консултант по околната среда и университетски лектор, предполага, че на срещата вероятно ще бъде обсъдена някакъв вид търговска сделка."Много възможно е Тръмп и Фук да обявят, че висши търговски представители ще проучат евентуално двустранно търговско споразумение, но не очаквайте подробности", каза той и добави, че в правителството на Тръмп има съветници, които се отнасят с подозрение към търговията на САЩ с разчитащи основно на износ страни като Виетнам.


Виетнамският икономист Нгуен Куанг А, бивш директор на вече несъществуващия Институт за изследване на развитието и известен радетел за политически реформи, изтъкна, че е много важно да се повдигне въпросът за китайските претенции в Южнокитайско море.


Китай претендира за почти цялата територия на това море, което се явява ключов морски път и е смятано за богат на природни ресурси район. Неговите претенции, които впрочем никога не са били официално определени, изглежда, включват обширни области от


международно признатата виетнамска икономическа зона.


Както Китай, така и Виетнам засилиха присъствието на флота си там в последните години, а Китай милитаризира изкуствени острови. Правителството на Тръмп, както и това на Барак Обама преди него сериозно оспориха китайските претенции.


Според Нгуен Куанг А Тръмп трябва да дефинира официална последователна политика, за да се противопостави на китайските морски претенции, които арбитражен съд в Хага обяви миналата година за невалидни съгласно международното право. "Ако американското правителство не поддържа и не засили присъствието си там, сигурността в района ще бъде застрашена", каза той.


Продажбата на оръжие на Виетнам може да се окаже привлекателна и за двамата лидери, отбеляза Браун. "Фук може да занесе на Тръмп "подарък", като изрази желанието на Виетнам


да купи някои съвременни средства за отбрана от САЩ", добави той.


Продължаващата конфронтация на Америка със Северна Корея обаче може да накара Тръмп да избегне твърде сурова риторика относно Южнокитайско море, подчерта Браун.


"Той се нуждае от сътрудничеството на Китай по този проблем, така че Тръмп може да бъде посъветван да отговаря двусмислено на въпроси за положението в Южнокитайско море", допусна бившият дипломат и добави: "Само че двусмислието не е в стила му."


Браун каза, че независимо от изхода на срещата посещението на Фук във Вашингтон ще е от голямо значение за виетнамския лидер. "Това е голям момент за Фук, който, както всички днешни виетнамски ръководители, не е особено познат в САЩ", допълни той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  Връзките между двете държави се нормализираха през 1995 г., така че начеващите отношения са сред най-новите за Америка.
  _______
  Днешните виетнамски лидери повечето са учили в България!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3939 Любопитно

  "Дейвид Браун добави, че в правителството на Тръмп има съветници, които се отнасят с подозрение към търговията на САЩ с разчитащи основно на износ страни като Виетнам."

  Точно това и аз щях да напиша. Виетнам както много други държави изнасят повече стоки и продукти за САЩ отколкото те самите внасят от САЩ. А, Тръмпи тези държави (последен пример за това беше отношението му към "лошите германци", както той ги нарече) не ги обича тези държави, защото вярва, че подобна търговия била нечеста спрямо САЩ. За него е честно само когато САЩ изнасят повече за дадена страна, отколкото да внасят от същата страна. За това и обича страни като КСА и не харесва страни, като Германия, Мексико, Китай, Виетнам, Южна Корея и т.н. всички те изнасят повече от колкото внасят за САЩ. Та, така....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 3. 3 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3939 Любопитно

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  И в бившия СССР или някоя друга държава член на източния блок.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 4. 4 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3939 Любопитно

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Сега като прочетох биографията видях, че Фук е учил основно в родния си Виетнам. И може би за кратко в Сингапур, ето повече подробности:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Nguy %E1%BB%85n_Xu%C3%A2n_Ph%C3%BAc

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 5. 5 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1054 Любопитно

  "Виетнам, който е управляван от същото комунистическо правителство, което разгроми САЩ във войната преди 40 години ..."

  1. Не знаех, че правителствата разгромяват чуждите армии.
  2. На колко години ли са, ако са същите от тогава?

  :)

  TAKE THE RED PILL!
 6. 6 Профил на manoll
  manoll
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#5] от "Beyond":

  ...не само това, ами и самият "разгром" - кой я измисли тази глупост... Официално американските жертви са към 110 000, червените виетнамски - към милион и двеста, та едва ли разгром е най-точната дума...

 7. 7 Профил на manoll
  manoll
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#5] от "Beyond":

  ...не само това, ами и самият "разгром" - кой я измисли тази глупост... Официално американските жертви са към 110 000, червените виетнамски - към милион и двеста, та едва ли разгром е най-точната дума...

 8. 8 Профил на manoll
  manoll
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#5] от "Beyond":

  ...не само това, ами и самият "разгром" - кой я измисли тази глупост... Официално американските жертви са към 110 000, червените виетнамски - към милион и двеста, та едва ли разгром е най-точната дума...

 9. 9 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Доста малък ми изглежда износа. 39 милиона долара нещо нереалистично ми звучат. Все пак може да има някаква сделка, защото щатски компании искат да "инвестират" във Виетнам. Там е по-евтионо да се произвежда отколкото в Китай.

 10. 10 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 693 Весело

  "САЩ са най-голямата износна дестинация за Ханой с експорт за 39 милиона долара през 2016 г."
  ............................................................
  Дневник, че нещо, ама за 39 МИЛИОНА, едва ли щяха да си говорят въобще :)

  Мома, връщай 12 и 12А!
 11. 11 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  Само златният кенеф на Тръмп в кулата му струва повече от 39 милиона. Малко вероятно е дори да отдели 10 минути за подобни суми. Освен, ако няма някаква политическа цел да използва икономическите си връзки за натиск в региона. Ако все пак реши да притисне китайците да се откажат от дебелото Ким, може да въоръжи виетнамците. Но пък не е ясно дали няма постигне и обратния ефект.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 12. 12 Профил на shumnalia
  shumnalia
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Виетнамците нещо не искат да търгуват с Путинова Россия, то не че руснаците могат да им предложат нещо де, освен евтино оръжие със също толкова средни възможности.
  Отделен е въпроса, че в спора за територии с Китай виетнамците виждат единствено подкрепа в САЩ. Абсурдно, но факт.

 13. 13 Профил на shumnalia
  shumnalia
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Само Интел има завод за чипове във Виетнам струващ 1 милиард долара. Тези 39 милиона долара в статията са очевидна грешка

 14. 14 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Износа е разбира се 39 милиарда!
  А иначе сближаването между Виетнам и Америка си върви отдавна.....няма вечни приятели, има вечни интереси.....в България понеже си имаме братушки , които ни продават газ на "братски" цени и "братски" като Лукой НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ на губернията се влачим на опашката на Европа!

 15. 15 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2931 Неутрално

  А каква е сумата на търговията с Расия....ребята?И защо приоритет е САЩ?

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7066 Неутрално

  "Сделки на стойност между 15 и 17 млрд. долара се очаква да подпишат Виетнам и САЩ днес"
  Износ за 39 млн., а това тук е за милиарди.

 17. 17 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 746 Неутрално

  "същото комунистическо правителство, което разгроми САЩ във войната преди 40 години"

  Американците се оттеглиха доброволно поради натиск на популистко-левичарски движения. Какъв разгром?

 18. 18 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5159 Неутрално

  Толкова са ни изпреварили Виетнам, и тях ще трябва да догонваме.

 19. 19 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1103 Весело

  Харесва ми тоя на снимката, голям тарикат изглежда.

 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3939 Любопитно

  До коментар [#17] от "lordcris":

  Отеглиха се под външен (от виетнамска страна) и вътрешен натиск (на американското общество) от Виетнам. Не е разгром, това е пресилено, но е факт, че САЩ загубиха Виетнамската война.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 950 Весело

  есега шесе се напълнат с виетнамско чудо сивиесите и уолгрийнсовете...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 22. 22 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Точно това иска Тръмп, само двустранни споразумения.

 23. 23 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4165 Любопитно

  До коментар [#20] от "Иво":

  Да се сещаш от коя партия беше тогавашният президент?

 24. 24 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4165 Неутрално

  До коментар [#9] от "primaxm":

  Така е, изнасят от 2010 от Китай във Виетнам каквото могат и САЩ, и японците. Но, големите индустриални производства трудно се изнасят

 25. 25 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 365 Неутрално

  До коментар [#6] от "manoll":

  Не са 110000,а 53900 и когато не те побеждава ф16,те побеждава Кокакола и Найк.

 26. 26 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Нямам време да следя новините, но ми се струва, че Тръмп добре посрещна виетнамеца.
  Америка ще замени ТПП-то с двустранни споразумения и на глобалистите няма да им стане работата.

 27. 27 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2047 Весело

  Ъ-ъъъ, и виетконга не се е допитал до Меркел? Мръсници долни, предатели на иврупейскити ценности.. 👿

 28. 28 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  ТАСС 0.3

  Тъй им се падаше...
  не днес. Нощес.

  Капитуляция пълна
  да празнуваме днес.

  "Сделки на стойност между 15 и 17 млрд. долара се очаква да подпишат
  Виетнам и САЩ днес"


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK