Нова система трябва да замени винетките, предлага Еврокомисията

Нова система трябва да замени винетките, предлага Еврокомисията

© ReutersЕвропейската комисия представи иницатива за замяна до 2027г. на таксуването с винетки с нова такса, основана на изминатото разстояние и изхвърлените вредни емисии. Освен това Еврокомисията предложи в сряда ограничаване броя на дните, в които чуждестранни шофьори на камиони ще могат да пътуват из единня пазар, работейки срещу ниско заплащане.


Предложенията от Брюксел са част от инициативи за промяна на мобилността и транспорта в 28-те страни членки. Те тепърва ще се обсъждат и за да станат факт се нуждаят от одобрението на всички страни членки и на Европейския парламент.


Водещият принцип - въглеродният отпечатък


Отмяната на винетките е с нов акцент върху т.нар. въглероден отпечатък на колите и камионите. Еврокомисията изтъкна, че не принуждава никоя страна да въвежда пътна такса, а обяснява, че би трябвало да се следват определени принципи. Пътният транспорт създава почти 20% от вредните емисии в ЕС и Брюксел предлага таксата да зависи от изминатите километри, регистрирани от специално монтирано устройство.
"Предлагаме въвеждането на принципа, че плаща потребителят и и замърсителят", обясни еврокомисарят по транспорта Виолета Булц. Приходите би трябвало да отиват за подобряване на инфраструктурата, за което според Еврокомисията не достигат около 60 млрд. евро.


- За колите с нулеви емисии ще важи 75% намаление на пътната такса.


- Страните членки ще могат при желание да въвежат такси за намаляване нивото на шума, задръстванията и замърсяването на конкретни места.


- Държави като България, Дания, Люксембург, Холандия и Швеция, използващи винетки, както и Германия, която планира скоро да въведе годишни или по-краткосрочни винетни стикери за колите, ще трябва да променят системите си.


- За тежкотоварните камиони се предлата транзитен период до 2023г., а за останалите коли - до 2027г.


Промени за товарните превози


Що се отнася да новите инициативи за шофьорите на камиони, те са отговор на натиска на страни като Германия и Франция, където водачите недоволстват от конкуренцията на колегите им от Източна Европа, готови да извършват превози срещу по-малки заплати.


Съгласно предложените правила чуждестранните шофьори ще бъдат третирани като "командировани служители", ако прекарват на работа в чужбина 3 и повече дни всеки месец. Това може да означава, че в страна, в която се намират, ще трябва да им се плаща минималната заплата на тази държава, а не тази в родината им.


"В момента в този сектор цари пълна бъркотия", коментира Булц. "Ние сме все повече обвързани и зависими един от друг. Шофьорите на товарни камиони са много важна част от логистиката и трябва да разполагат с ясни правила."


Друго от предложенията на Еврокомисията е водачи да могат до 5 дни да правят вътрешни курсове извън родината си след доставка на товар от нея. Сегашният режим позволява до 3 каботажни операции в рамките на една седмица, но той трудно се контролира и много често е обект на злоупотреби.


Водачите на камони ще трябва след всеки 6 работни дни зад волана задължително да си почиват 45 часа, или почти две денонощия, извън кабината.


Недоволни и несъгласни


Френският президент Еманюел Макрон е сред най-настойчивите критици на сегашното положение. В предизборната си кампания, както и след като влезе в Елисейския дворец, той казва, че има дълг да защити френските работници и трябва да се прекрати "социалният дъмпинг" от Източна Европа. С този термин се нарича процесът, в който - според по-богатите държави в ЕС - властите в новите страни членки не повишават стандарта на живот и оставят гражданите си да си изкарват прехраната на Запад като подбиват там пазара на труда с приемането на по-ниско заплащане.


Отговорът от Източна Европа е, че това са протекционистични мерки, противоречащи на принципа на свободно движение на хора и услуги в ЕС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK