Еврокомисията предложи финансов министър на еврозоната

Еврокомисията предложи финансов министър на еврозоната

© europa.euЕвропейската комисия представи в сряда "документ за размисъл" за задълбочаване на европейския икономически и паричен съюз, в който предлагта идея за създаване пост на своеобразен финансов министър, финансова служба и евентуално бюджет за еврозоната, както и за учредяване на Европейския валутен фонд.


По-нататъшната политическа интеграция би могла да включва преосмисляне на баланса между Комисията и Еврогрупата и би могла да оправдае назначаването на постоянен председател на Еврогрупата, както и обединяването на външното представителство на еврозоната. Идеята за създаване на финансова служба на еврозоната с възможност за бюджет за еврозоната и на Европейски валутен фонд също се обсъжда в обществения дебат и може да бъде обмислена в рамките на ЕС на по-късен етап от задълбочаването на икономическия и паричен съюз.


На 1 март Комисията представи своята Бяла книга за бъдещето на Европа, а сега излага възможни начини за задълбочаване на европейския икономически и паричен съюз.
Публикуваният днес документ за размисъл се основава на доклада на петимата председатели от юни 2015 г. и има за цел да стимулира дебата относно икономическия и паричен съюз и да спомогне за постигането на обща визия за бъдещата му структура.


Представените конкретни стъпки могат да бъдат предприети до европейските избори през 2019 г., а има и няколко варианта за годините след това до 2025г., когато структурата на икономическия и паричен съюз ще бъде завършена.


В текста изрично се посочва, че промените са възможни, само ако държавите членки се съгласят да споделят повече отговорности и решения по въпросите от значение за еврозоната. За това ще е нужна обща правна рамка, създадена и чрез договорите на ЕС и неговите институции, междуправителствен подход или, какъвто е случаят понастоящем, комбинация от двете. Постигането на широк политически консенсус относно посоката на действие и наличието на обща пътна карта с ясна последователност, обаче, ще бъдат от решаващо значение за постигането на успех.


Като уточняват нуждата от конкретни стъпки в 3 области, от Еврокомисията представят и следните идеи:


- интегрирана и добре функционираща финансова система


- завършване на банковия съюз и постигането на напредък по отношение на намаляването и споделянето на рисковете в банковия сектор, в това число мерки за повишаване на устойчивостта на европейските банки.


- създаване съюз на капиталовите пазари, за да се предоставят по-разнообразни и новаторски възможности за финансиране на реалната икономика


- засилване на вече съществуващите елементи, като например европейския семестър за координиране на икономическата политика и връзката на финансова помощ от бюджета на ЕС за структурни реформи


- сближаване между страни членки чрез по-устойчиви икономически и социални структури в отделните държави членки.


Икономическият и паричен съюз трябва да продължи да бъде отворен за всички държави — членки на ЕС, посочват от Еврокомисията. Според авторите на текста еврото е успешен проект на много нива: то е общата валута на 340 милиона европейски граждани в 19 държави членки, седем от които са присъединилите се към ЕС през 2004 г. При все това от Договора от Маастрихт, който подготви пътя за единната валута, са изминали само 25 години и едва 15 години от пускането в обращение на първата евро монета. Еврото се превърна във втората най-често използвана валута в света.


"Дойде време да завършим пътуването, което започнахме в Маастрихт, към истински икономически и паричен съюз със силни институции и демократична отчетност", заяви Пиер Московиси, комисар по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз. "Еврото вече е символ на единство и гаранция за стабилност за европейците. Сега е нужно да го превърнем в средство за споделен просперитет. Само чрез премахване на икономическите и социалните различия в еврозоната ще успеем да победим опасния популизъм, до който водят те."


"Еврото е едно от най-значимите постижения на Европа. То е нещо повече от валутна единица. То беше замислено като обещание за просперитет", каза и Валдис Домбровскис, заместник-председателят, отговарящ за еврото и социалния диалог, финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари.

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2983 Неутрално

  Най-после!!!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2794 Неутрално

  Финансов министър на Еврозоната. Тъжно. Свърши се с охолството на гърците.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4811 Неутрално

  Аз предлагам да назначат грък на нози пост! Ако може, да е Варуфакис - бившият финансов министър ва Сириза!

 4. 4 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2563 Весело

  До коментар [#3] от "vassilun":


  Аз предлагам да назначат грък на нози пост! Ако може, да е Варуфакис - бившият финансов министър ва Сириза!
  —цитат от коментар 3 на vassilun


  Ципрас ще наложи вето . . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10682 Неутрално

  За България опасни са първата и последната точки...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Започнаха мерките за предотвратяване на излизането на повече държави-членки от Евросъюза.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK