"Гладък" Брекзит и повече права за служителите - какво обещава Мей на британците

"Гладък" Брекзит и повече права за служителите - какво обещава Мей на британците

© ReutersВеликобритания ще намали миграцията, ще въведе корпоративна реформа и ще е готова да осъществи "твърд" Брекзит без сделка, ако се наложи. Това са част от обещанията на британските консерватори преди извънредните избори другата седмица.


Премиерът Тереза Мей свика вота, за да си спечели по-добри позиции в преговорите за напускане на Европейския съюз, започващи по-късно този месец. Темата за Брекзит обаче беше изместена от въпроси като сигурност, миграция и икономика.


"Ройтерс" предлага някои важни моменти от обещанията на консерваторите, някои от които бележат поврат в дългогодишни възгледи на партията. В програмата си торите например казват, че не вярват в нерегулираните пазари и предлагат някои мерки за защита на потребителите.


Брекзит
Кабинетът ще договори специално партньорство с ЕС, което ще позволи свободна търговия между Великобритания и държавите, членки на съюза. Страната обаче няма да остане част от единния пазар и митническия съюз. Брекзит ще е случи гладко и безпроблемно.


По-добре да няма никаква сделка, отколкото лоша сделка за Великобритания, смятат консерваторите. Въпреки това уверяват, че ще седнат на масата за преговори с желание за "искрено сътрудничество" и ще се опитат да издействат най-добрите условия.


Важно ще е Великобритания да поеме контрол върху собственото си законодателство. Същевременно тя ще работи с ЕС в борбата срещу тероризма и ще си сътрудничи в науката и иновациите. Ако Обединеното кралство иска да участва в конкретни програми на ЕС, ще е разумно да го направи, смятат торите.


Хартата на основните права на ЕС няма да стане част от британското законодателство. Лондон обаче ще остане страна по Европейската конвенция за правата на човека до края на мандата на следващия парламент.


Великобритания ще спре значителните годишни вноски в бюджета на ЕС.


Границата между Ирландия и британската Северна Ирландия ще остане възможно най-достъпна за хора, стоки и услуги. В отвъдморски територии като Гибралтар ще се защитава свободата на жителите да останат част от Великобритания дотогава, докогато пожелаят.


Правата на служителите, произтичащи от членството в ЕС, ще се запазят.


Окончателната сделка ще бъде подложена на гласуване и в двете камари на парламента.


Корпоративна реформа


Високото заплащане на ръководството на компаниите "основателно възмущава" британците и в него е необходима реформа. Заплатите на изпълнителните директори ще се подлагат на гласуване всяка година. Листваните компании ще трябва да публикуват и съотношението между заплащането за изпълнителните директори и средното за служителите във Великобритания.


Случаите, в които компании изкупуват обратно свои акции, ще се разглеждат внимателно, за да се провери дали този ход не се използва за изкуствено завишаване на заплатите на директорите.


Властите ще вземат мерки, за да се уверят, че ако компания, която контролира важни обекти на инфраструктурата във Великобритания, е собственост на чуждестранни лица, това няма да се отрази на сигурността в страната.
Компаниите, листвани на борсата, ще са задължени да номинират директор, който да е част от персонала, да създадат съвещателен орган на трудещите се в тях или да натоварят неизпълнителен директор със задълженията да представлява служителите.


Служителите ще имат право да искат информация за бъдещата посока на развитие на компанията. Ако в една компания работят над 250 души, тя ще трябва да публикува и повече информация за разликата в заплащането на мъже и жени.


Миграция


Нетната миграция ще се намали до десетки хиляди (а не между сто и двеста хиляди, както е в момента) на годишна основа. Няма точен срок докога това трябва да се случи.


Великобритания ще има и имиграционна политика, която ще ѝ позволи да намали и контролира броя на хората, които идват в кралството от Европейския съюз, без обаче да спира да привлича квалифицираната работна ръка, от която се нуждае икономиката. Ще се вземат мерки срещу прекомерната миграция от страни извън ЕС.
Изискванията за студентски визи ще се затегнат. Ще се въведат по-сериозни изисквания за онези, които искат да останат и работят във Великобритания, след като завършат образованието си.


Компании, които наемат трудови мигранти, ще трябва да плащат до 2000 паунда на година. Таксата, въведена през април, е в размер на 1000 паунда, а увеличението трябва да се случи плавно, до края на мандата на парламента.


Икономика


Бюджетният дефицит трябва да се овладее до средата на следващото десетилетие. До 2020 г пък минималната работна заплата за всички трудещи се над 25-годишна възраст трябва да достигне размер 60% от средните доходи.


Данъците за бизнеса трябва да се намалят. Данъкът върху добавената стойност не бива да се повишава, но не са направени обещания да не се повишава данъкът върху доходите. Корпоративният данък ще бъде намален до 17 на сто през 2020 г.


Енергетика


Мей иска най-ниските разходи за енергия в Европа да са във Великобритания. Енергийната инфраструктура трябва да се реформира. Необходимо е и да се установи схема за индустриална енергийна ефективност, която ще помогне на големи компании да въведат мерки, за да ограничат консумацията си на енергия и да намалят сметките.


Консерваторите не виждат смисъл да се изграждат допълнителни вятърни мощности на територията на страната, но е необходимо да се запазят лидерските позиции в офшорните вятърни паркове. Същевременно Лондон ще работи за развиване на шистовата добивна индустрия на страната и ще промени законовата уредба, с която се разглеждат заявките за добив.


Защита на потребителите


Консерваторите ще наложат таван на тарифите за електроенергия, за да предпазят потребителите от резки скокове на цените.


Друга идея предвижда да се въведе схема, по която силно задлъжнели лица да могат да кандидатстват за законова защита.


Жилища


Ще бъдат изградени един милион жилища до края на 2020 г., какъвто е ангажиментът на правителството от 2015 г. Още половин милион ще бъдат построени до края на 2022 г. Ще се създаде възможност за изграждане на нови социални жилища на евтина земя. Кабинетът ще вземе мерки и срещу нефиксираните наеми при закупуване на жилища на лизинг – практика от викторианската епоха, която се възроди през последните 20 години.


Правителството ще потърси начини да повиши нивото на сигурност за "добрите наематели" и да насърчи хазяите да отдават собствеността си под наем за по-дълго време.


Шотландия


Мей смята, че не е време за нов референдум за независимост, за разлика от първия министър на Шотландия Никола Стърджън, която настоява, че Брекзит променя условията на връзката между Единбург и Лондон и шотландците трябва да се произнесат. Торите обаче смятат, че второто допитване не може да се проведе, преди работата по напускането да приключи. Подобен референдум трябва да се проведе само ако за него има съгласие в обществото.


Отбрана


Числеността на въоръжените сили ще се запази без промени. Ядрената система "Трайдънт" ще остане непокътната. Великобритания ще спази ангажимента си към НАТО да харчи най-малко 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана, като военният бюджет ще нараства с най-малко 0.5% повече от инфлацията всяка година от работата на новия парламент.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  То предизборно винаги се обещават реки от мед и масло...

 2. 2 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Консерваторите са като почти бременна жена. Уж консерватори, а не вървят в свободния пазар и ще го регулират. Уж консерватори, а мениджъри трябвало да бъдат с изравнено заплащане или поне близко до служителите.
  Полусоциалисти!!!!

 3. 3 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 759 Весело

  Обещанията на Тереза Мей са като от английски поговорки. "Ще имате и маслото, и парите от продажбата му", "ще имате и яйцата, и омлета".

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 4. 4 Профил на Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Рейтинг: 552 Весело

  До коментар [#2] от "stanislavdi":

  На мен консерваторит ми приличат като на полу-умни или погледнато от друг ъгъл, на поли-иди.., а, а, ....глупави.
  Щели да запазят "свободна търговия", но без единния пазар, да издействат "най-добри" условия, но може и без сделка, да изгонят гражданите на ЕС, но да привличат "квалифилирани кадри"??!!
  Виждам сериозно сближаване с ГЕРБавите ни "граждани" по отношение на "програмите".

  От проста СИКаджийска МУТРА , през "Вие сте прости и аз съм прост " до Има Такива Наглеци - открийте разликите?
 5. 5 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Хем твърд Брекзита хем специало партньорство..хем душата в рая..

 6. 6 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 846 Неутрално

  "Никой не може да ви даде толкова, колкото аз мога да ви обещая."

  Every cradle is a grave.
 7. 7 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 720 Весело

  колеги, Мей е олд нюз, вече е Юни.

 8. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  Естествено, всички тия чудеса ще се случат, ако англичаните първо си изберат леля Тереза или и дадат достатъчно мнозинство...! Но, имам едни леки съмнения, че няма да се случи точно така...
  Ако се случи дори и половината от обещаното, то Великобритания ще е раят на Земята! Не знам, откъде черпят такава увереност, че всички останали в Европа са будали, само те - най-умните и хитрите...!

  Бивш tww09306483.
 9. 9 Профил на funordie
  funordie
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Сетих се какво могат да направят Шотландците преди брекзита.
  1. Преименуват се на великобритания.
  2. Купувят си герба
  Така няма да има брекзит а само разделяне на великобритания.
  # С ЦСКА- то стана, що да не стане и с Шотландия😁.

 10. 10 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  Абе нека са "консерватори" - не искат имигранти от България и Румъния, защото не работели, затова се напълниха с индийци, пакистанци и др. бивши колонисти, които обаче са "добре дошли". Когато се осъзнаят ще е вече късно.

 11. 11 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#2] от "stanislavdi":

  Полусоциалисти ли? Ако прочетеш какви ги Корбин обещава няма да мислиш така. Национализация, безплатно образование, по- високи данъци за богатите. Нашите социалисти ще се изчервят :)

 12. 12 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Консерваторите са като почти бременна жена. Уж консерватори, а не вървят в свободния пазар и ще го регулират. Уж консерватори, а мениджъри трябвало да бъдат с изравнено заплащане или поне близко до служителите.Полусоциалисти!!!!
  —цитат от коментар 2 на stanislavdi


  Има си медицинско понятие "фалшива бременност"; и както ние в България имаме "фалшиви социалисти" и "фалшиви патриоти", те в Англия в момента имат "фалшиви консерватори", както и в САЩ си имат днес "фалшиви републиканци".
  Постмодерност, батьенка.

 13. 13 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Единственото гладко нещо в тоя далек Тереза Мей е мозъка и.
  Толкова некомпетентен политик само по нашите краища съм виждал.
  Британците ги чакат доста бурни времена.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 14. 14 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2345 Весело

  Обзеха ме едни съмнения, когато прочетох обещанията на Мей. Дали не е изживяла, и тя, някакъв катарзис, и е обърнала "палачинката", към "свобода, равенство, братство"?!
  Направо нов Робин Худ, само че, с пола!

 15. 15 Профил на s_topuzov
  s_topuzov
  Рейтинг: 284 Весело

  Обзеха ме едни съмнения, когато прочетох обещанията на Мей. Дали не е изживяла, и тя, някакъв катарзис, и е обърнала "палачинката", към "свобода, равенство, братство"?! Направо нов Робин Худ, само че, с пола!
  —цитат от коментар 14 на batzdravo


  Не. Просто иска гласовете на бедни балъци от провинцията. Някак си не върви да им каже да гласуват против интереса си директно, нали?

 16. 16 Профил на id
  id
  Рейтинг: 479 Неутрално
 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  Меъ е залитнала доста наляво след гафа си с пенсионерите...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  Поправка: Мей :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#11] от "dgerald":

  Национализация, безплатно образование, и прочее обещания на Корбин са факт в Германия, Франция, Скандинавските страни, и т.н. Тез май според такивата като теб са ултра-социалистически, а? Да не говорим за данъчното облагане там, особено на богатите, в сравнение с това във Великобритания. Ма нека плашим гаргите с това какъв едва ли не комунист е Корбин и как политиката му е еквивалентна само на такивата в Северна Корея или, в най-добрия случай, на Китай.

 20. 20 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Гладък, в смисъл с вазелин ли?

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Мей обещава неща, които не зависят само от нея, а от още 27 участници в преговорите.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Мей обещава неща, които не зависят само от нея, а от още 27 участници в преговорите.

 23. 23 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3259 Гневно

  "По-добре да няма никаква сделка, отколкото лоша сделка за Великобритания, смятат консерваторите. Въпреки това уверяват, че ще седнат на масата за преговори с желание за "искрено сътрудничество" и ще се опитат да издействат най-добрите условия."
  ===========================
  Компромиси се постигат чрез заплахи за развод. По време на развода тази тактика не действа. Британците изкъртиха всичко възможно по първия начин, ако и сега успеят, в Брюксел са меки китки, както отдавна се съмняваме.

  Еретик
 24. 24 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Както беше казал пролетарският поет, Септември ще бъде Май. September will be May.

  Обещанията на "дясната консерваторка Мей" силно напомнят "десните" реформи на нашия консерватор Борисов.

  Щяла да налага таван на цената на тока в случай че имало скокове на цените. Щяла да строи нови домове /по подобие на комунистите в България с бетонните дупки/, щяла да налага 2000 паунда глоба за работодатели, които наемат имигранти, данъци нямало да се вдигат, че и наемите щяла да регулира.
  Същите сладки приказки ги слушах от Фараж и Джонсън преди референдума - реки от мед и масло щели да потекат, когато Британия излезе от ЕС. Милиони щели да останат в страната и да се вложат в здравеопазване. Да, ама не. След референдума де оказа, че всичко е било вятър и мъгла. Мей ги плещи същите простотии. Това ми били "десни".
  Онзи ден форумният маргинал Кърти ме показа тролската си култура, обвинявайки ме, че съм бил "левичар, щото съм плюел британските десни - торите". Ами явно торите са леви, защото тези реформи до една са левичарски.

  Само ще попитам - кога смята Тереза Мей да обявява пролетарската революция за осъществена и развитият социализъм за достигнат?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 25. 25 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 800 Весело

  Даааа, пичерчетата си джавкат, кервана си върви... да не забравяме обаче, че „булгар, булгар“ е най-компетентен...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK