Национализация и достъп до единния европейски пазар - какво обещава Корбин на британците

Национализация и достъп до единния европейски пазар - какво обещава Корбин на британците

© Neil Hall, ReutersОпозицията във Великобритания се надява чрез обещания за повторна национализация, корпоративна реформа и сигурна сделка с Европейския съюз за Брекзит да привлече максимален брой избиратели на изборите в четвъртък. Проучванията сочат, че е малко вероятно водените от Джеръми Корбин лейбъристи да спечелят изборите, но тъй като дистанцията между тях и консерваторите намалява, този сценарий не изглежда напълно невероятен.


"Ройтерс" предлага извадка от предизборната им програма. За основните обещания на консерваторите четете тук.


Брекзит


Работните места и стандартът на живот ще бъдат приоритет. Ще се защитят правата на работниците и стандартите за опазване на околната среда. Правата на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, ще бъдат гарантирани незабавно, но ще се търсят реципрочни гаранции за британците, които живеят в съюза.
Парламентът ще има значима роля по време на преговорите и ще може да подложи сделката на гласуване.
Великобритания ще опита да остане част от единния пазар и митническия съюз. Възможността да няма сделка – която Мей допуска – не се приема.
Преходни уговорки ще бъдат направени, ако не се стигне до навременна сделка, за да се избегне потенциална катастрофа за британската икономика. Ще се въведе законодателство, което ще гарантира, че няма пропуски в националната сигурност и наказателното право като резултат от Брекзит, на фона на възможността Великобритания да напусне европейската полицейска служба Европол.


Лейбъристите са против "твърдите" граници между Северна Ирландия и Република Ирландия. Те смятат и че не бива да има промяна в статута на Гибралтар.


Имиграция


Работните места и просперитетът имат приоритет пред целите за брой мигранти. Свободата на движение в Европейския съюз същевременно ще бъде премахната, що се отнася до Великобритания, казват лейбъристите.


Ще се разработи нова система, основана на икономическите нужди, работа с бизнеса, синдикатите и правителствата на различните британски области, за да се набележат специфични липси на работна ръка и умения.


Кабинетът ще вземе мерки срещу работодатели, които наемат само чуждестранни служители и ще се прекрати експлоатацията на работното място.


Данъци


Петте процента от британците с най-високи доходи ще плащат и по-високи данъци. Няма да се променят налозите за лицата, които печелят по-малко от 80 000 паунда годишно. Данъкът върху добавената стойност няма да се увеличава (сега е 20%), ще останат в същия размер и пенсионните вноски.


Корпоративният данък обаче ще се увеличи, за да стане 26% до 2021 г., като в момента е 19 на сто. За дребния бизнес ще се създаде отделна, по-малка ставка.


Национализация


Частните железопътни компании отново ще станат публични. Великобритания ще си възвърне контрола върху енергоснабдителните. Кралската поща на страната ще се национализира.


Банково дело и финанси


Ще се създаде Национална инвестиционна банка, която ще може да дава заеми в общ размер 250 милиарда паунда. Регулациите на финансовата система ще се променят и ще има строго разграничение между инвестиционното и търговското банкиране.


Ще се разгледа възможността Кралската банка на Шотландия да се раздели на местни държавни банки. На финансовите институции ще се забрани да затварят клонове там, където има местна нужда за тях.


Национализация и достъп до единния европейски пазар - какво обещава Корбин на британците

© Neil Hall, Reuters


Компании


Ще се въведе допълнителен налог върху компании, чийто персонал получава повече от 330 000 паунда годишно.


Ще се премахнат докладите на тримесечия за дребния бизнес.


Индустриална стратегия


Ще се инвестират 250 милиарда паунда в инфраструктура през следващите 10 години. До 2030 г 60 на сто от енергията, потребявана в страната, трябва да идват от възобновяеми енергийни източници или такива с нулеви въглеродни емисии. До 2030 г. пък Великобритания трябва да е изпълнила целите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие 3% от БВП да се харчат за научноизследователска дейност.


Енергетика


Разходите за енергия ще бъдат орязани. Великобритания ще си върне контрола върху енергоснабдителните мрежи и ще подкрепя създаването на енергийни компании, които са държавна собственост.


Шистовият газ ще се забрани. Бъдещи проекти в областта на ядрената енергетика обаче ще се подкрепят.
Лондон ще опита да запази достъп до европейската агенция "Евратом" след напускането на ЕС. Приоритет ще бъде и оставането на вътрешния енергиен пазар на съюза.


Образование


Повече инвестиции в училищата, безплатно хранене в началните училища. Възможностите за практическо обучение ще се увеличат. Таксите за записване в университети ще бъдат премахнати.


Правата на работниците


Ще се забранят договори без фиксирано минимално работно време, както и неплатените стажове. Ще бъдат въведени още четири официални почивни дни.


Минималната заплата ще се повиши за всички трудещи се над 18-годишна възраст (за лицата между 18 и 20 години тя в момента е 5.60 паунда на час и постепенно нараства до 7.50 паунда за всички над 25-годишна възраст).


Ще се търсят начини съкращаването на работници да стане по-трудно. В публичния сектор и в компании, кандидатстващи за обществени поръчки, съотношението между заплатите на ръководството и на служителите да е най-много 20:1.


Отпускът по бащинство ще се увеличи до 4 седмици (в момента е 2 седмици).


Пенсии и социални помощи


Пенсиите ще се увеличават спрямо инфлацията или доходите през следващите пет години с най-малко 2.5% на сто или с ръста на инфлацията или доходите (ще се взима най-високата стойност от трите числа). Няколко социални помощи се отменят, включително помощите за хора с увреждания и за жилища за лицата над 21 г.


Жилища


Ще се построят над 100 000 социални жилища на година до края на мандата на следващия парламент. За онези, които купуват жилище за първи път, ще се изградят хиляди на по-ниска цена. Възможността цената на наемите да нараства ще бъде поставена под контрол. Ще се увеличи стандартната продължителност на наемите.


Здравеопазване


Над 30 милиарда паунда ще се отпуснат като допълнително финансиране за здравната система за следващите пет години (бюджетът ѝ за фискалната година, започваща през април 2016 г., е 122.6 милиарда паунда). Ще се повиши данъкът върху частното медицинско осигуряване. Бюджетът за социални грижи нараства с 8 милиарда паунда за следващите пет години.


Шотландия


Шотландците не бива да провеждат втори референдум за независимост, какъвто иска първият министър Никола Стърджън.


Отбрана и външна политика


Лейбъристите ще се стремят решаването на конфликти и човешките права да са в сърцевината на външната политика. Те също така подкрепят целите на НАТО за отбрана да се отделят най-малко 2 на сто от брутния вътрешен продукт. Подкрепя се поддръжката на системата за ядрено възпиране "Трайдънт", но ще се работи с международните партньори са създаване на свят без ядрени оръжия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK