А ние не заслужаваме ли помощ, питат ветераните от бунта в Сирия

А ние не заслужаваме ли помощ, питат ветераните от бунта в Сирия

© Associated PressТе са ветерани от бунта в Сирия и от години се опитват да свалят от власт президента Башар Асад. Но в последно време водят съвсем малко боеве с неговата армия. Мъчат се да си намерят място под слънцето на пренаселеното бойно поле в Сирия, където едновременно се водят няколко войни от международни сили.


В хаоса на сирийската гражданска война са въвлечени сили от Турция, САЩ, сирийските кюрди, групировката "Ислямска държава", "Ал Кайда", както и съюзниците на Асад Русия, Иран, ливанското движение "Хизбула", иракски и афганистански шиитски милиции - всички те със свои съюзи и дневен ред.


Фракциите на сирийските бунтовници, търпящи поражения и разединени както никога досега, си търсят съюзници, на които да могат да се доверят, за да оцелеят.
"Превърнахме се в политически пигмеи, фрагментирани групировки, които не могат да контролират КПП-то отсреща, а какво остава да се контролират взаимно", казва Тарик Мухарам, който напуснал работата си в банка в една от страните от Залива, за да се прибере в родината и да се присъедини към въстанието през 2011 г.


През годините е воювал за различни бунтовнически групировки, включително за такива, подкрепяни от САЩ. Сега се е присъединил към коалиция, командвана от свързаните с "Ал Кайда" отряди "Хаят тахрир аш Шам".


Тарик Мухарам, който е напуснал работата си в Залива, за да се върне да воюва в Сирия.

© Associated Press

Тарик Мухарам, който е напуснал работата си в Залива, за да се върне да воюва в Сирия.


Ръководството на бунтовниците има малко възможности пред себе си и нито една от тях не е добра. Могат да застанат зад Турция, която набира фракции, които да водят нейната собствена война в Сирия основно срещу местните кюрди, както и срещу джихадистите от "Ислямска държава".


Или могат да се съюзят с местния филиал на "Ал Кайда" - най-силната опозиционна група. Тя командва коалиция, която все още се бие с Асад и контролира най-голямата и хомогенна от всички бунтовнически територии, включваща северозападната провинция Идлиб и съседните райони.


Или могат да действат сами.


Въпреки различията с Вашингтон всички те се надяват на американска подкрепа. Но се чувстват изоставени от САЩ след решението им да въоръжат и финансират командваните от кюрдите милиции, за да се бият с "Ислямска държава".


Бунтовниците виждат враг в лицето на джихадистите и потенциално в кюрдите, които се сдобиха с територия под свой контрол в Северна Сирия. Сега в хода на боевете с "Ислямска държава" кюрдите е възможно да превземат райони с предимно арабско сунитско население като Ракка и Дейр аз Зур, а това предизвиква безпокойство у сунитските арабски участници в силите на въоръжената опозиция.


"Асошиейтед прес" разговаря с редица ветерани от бунтовниците, които не спират да се движат между Сирия и Турция и имат отчаяна нужда от ресурси и подкрепа, но възнамеряват да продължат да воюват още години наред.


Нищо не може да отклони Мухарам от идеята и решимостта му да се бие срещу Асад. Нито дори и загубата на Алепо, който толкова много обича. Нито часовете, в които той и другарите му прекарват в малък апартамент в южния турски град Газиантеп, гледайки телевизия и пушейки цигари, докато чакат следващата битка.


Падането на Алепо беше вододел.


То струваше на бунтовниците най-силната им база, ресурси и домовете им. След като бяха изтласкани, те започнаха да изпитват нужда от нови съюзници. "Достигнахме задънена улица", каза 39-годишният Мухарам. Така той и групировката му "Нуредин ез Зинки", която преди беше подкрепяна от САЩ, се присъединили към коалицията на "Ал Кайда".


Това решение накарало много от членовете на групировката да я напуснат. Но според Мухарам всеки друг вариант би изисквал прекалено големи отстъпки. По думите му взаимодействие с Турция или САЩ би означавало да станеш "наемник, който воюва срещу онзи, когото посочи спонсорът, и прави каквото нареди доларът". Отказал да участва в преговорите под егидата на Русия, защото иначе трябвало да предаде принципите на революцията и да приеме оставането на Асад за дълго време".


Бойци от Свободната сирийска армия в Джараблус, Сирия.

© Associated Press

Бойци от Свободната сирийска армия в Джараблус, Сирия.


Мухарам заяви, че има собствени различия с "Ал Кайда". Като пример той даде това, че пуши и невинаги се моли. На ръката си има татуировка на вълк - нещо, на което екстремистите гледат неодобрително.


Но по думите му оръжията на водената от "Ал Кайда" коалиция са останали насочени в правилната посока, срещу Асад. Той и 50-те души под негово командване щели по-скоро да сложат оръжие, отколкото да бъдат накарани да се бият срещу нея.


Коалицията има финансово влияние и може да предоставя услуги в територията под свой контрол. Тя разполага с ресурсите на провинция Идлиб и селските райони на съседната Алепо, за да продължи да се бие, без да разчита на външни хора - земеделски земи, водни кладенци, доставки на гориво и оръжие. Силите ѝ са съставени предимно от местни хора и са с добра дисциплина, а малцината чуждестранни бойци, включващи афганистанци и китайци, не се месят в работите на населението, както правят чуждестранните джихадисти на "Ислямска държава".


Но Турция и кюрдите засега избягват да водят бойни действия срещу свързаните с "Ал Кайда" бойци. Ако турците все пак бъдат изкушени да тръгнат срещу коалицията, каза Мухарам, тя разполага с лостове за натиск, включително граничен пункт на сирийско-турската граница и територия около кюрдския анклав - което е потенциален трън в петата на Анкара.


Битката за отстраняване на Асад е далеч от края си, заяви бунтовническият командир. "Революцията ще завърши пред избирателните урни.


Не може да има легитимност за нова Сирия без избори."


Капитан Саид Нокраши отбранявал родния си град Дарая край Дамаск в продължение на години, докато бил под кървава и разрушителна обсада от войските на Асад. Но накрая съпротивата рухнала и миналото лято той и другите бойци от групировката му били принудително преместени на север в провинция Идлиб.


Това било унизително и объркващо за Нокраши и 700-те души от фракцията му "Шухада ал ислам", която действа под шапката на подкрепяната от САЩ "Свободна сирийска армия".


Идлиб била непозната територия, но също и опасна - не заради силите на Асад или въздушните удари, а заради местните полеви командири от филиала на "Ал Кайда". Екстремистите веднага похитили някои от най-добрите му бойци.


"Целта беше да ни принудят да се присъединим към тях, а ако приемехме, щяха да ни осигурят закрила", каза Нокраши от дома си в южния турски град Рейханлъ, докато държеше в ръце 6-годишния си син, който се родил по време на боевете за Дарая.


Бойците в крайна сметка били освободени. Но този случай им показал нагледно в колко по-сложна обстановка са попаднали. "В Дарая бяхме изолирани", каза той. "Единствен противник тогава ни бе режимът.


Сега имаме богат избор от противници."


Но и от заплахи. Групировката "Ислямска държава" е причина за безпокойство, както и силите на сирийските кюрди, които по думите на Нокраши опитват да "създадат отделна държава на север". Към това число спадат и подкрепящите Асад Иран и шиитските милиции.


В Идлиб редиците на неговите бойци постепенно оредяват. едва свързват двата края и в момента са се съсредоточили главно върху семействата си, защото са успели да се съберат с тях, след като дълго време са били разделени заради обсадата на Дарая. Някои са открили хранителни магазини, донасяйки в Идлиб традиционни за района на Дамаск храни.


Някои от бойците му се присъединили към местния филиал на "Ал Кайда". Други са под наблюдението на всепроникващите служби за сигурност на групировката, които следят внимателно действията на всички бунтовнически фракции - "точно както службите за сигурност на режима", каза Нокраши, който е бивш офицер от сирийската армия.


Той се включил и в дипломатическите процеси. Участвал в едно от заседанията на преговорите под егидата на Русия в казахстанската столица Астана, където бунтовническите командири били посрещнати с много фанфари и за кратко били в една и съща зала с правителствената делегация. Той обаче се разочаровал и бойкотирал следващото заседание.


Но сега може и да е намерил нов пристан. През последните седмици САЩ, Турция и страни от Запада и Залива подкрепиха нов опит за създаване на коалиция срещу Асад под името Оперативен център "Северен фронт". Засега са се присъединили 17 фракции, заяви Нокраши.


Подполковник Ахмед Сауд кара с колата си из турския курорт Искендерун, а отзад е следван от още един автомобил с охранители и приближени поради опасения от евентуално покушение дори тук. Сауд е командир на подкрепяното от САЩ формирование "13-та дивизия" и живее почти постоянно в Турция, откакто миналата година филиалът на "Ал Кайда" нападнал него и хората му в Сирия. През април опитал да се върне, но му била устроена засада от бойци на групировката. Той оцелял, но един от командирите му загинал.


Сауд станал известен с борбата си срещу радикалната групировка, която се опитала да си създаде плацдарм в родния му град Маарет Нуман в Идлиб. Поради антиекстремистките си възгледи бил арестуван от "Ислямска държава" през 2013 г., но имало протести и джихадистите били принудени да го пуснат - което показва, че той разполага с привърженици в района.


Сауд, който е бивш офицер от армията на Асад,


получава западна помощ още от самото начало. Чувства се изоставен от САЩ заради това, че те застават зад кюрдските милиции. "Можем да сме временни съюзници в определен момент, а после те свалят подкрепата за мен или ме подкрепят, както им е удобно", заяви Сауд.


Той бил особено подразнен, когато в Северна Сирия били разположени американски войски за създаване на буферна зона между бойците на кюрдите и турската армия. "А ние не заслужаваме ли защита?", попита той.
Опасява се, че американската помощ само ще затвърди решимостта на кюрдите да се сдобият със самоуправление, което ще доведе до разделяне на Сирия, а оттам и до подкрепа за "Ал Кайда" сред арабите сунити.


Подполковник Ахмед Сауд и съпругата му.

© Associated Press

Подполковник Ахмед Сауд и съпругата му.


По време на неотдавнашно посещение на "Асошиейтед прес" в дома на Сауд в Турция постоянно му звъняха по телефона командири от Сирия, които поради неговото отсъствие не могат да схванат менящите се съюзи и бойни полета.


Сауд също се е присъединил към Оперативен център "Северен фронт". Но е скептично настроен. Коалицията се командва от ислямистки фракции, което отслабва ролята на по-малко религиозни групировки като неговата. Опасенията му са, че участието в този съюз ще му струва директните контакти с американците и неговата независимост, ще го извадят от борбата с "Ал Кайда" и ще разрушат авторитета му - неговата "харизма", както се изрази той.


"Целта ми е Сирия, свободна от Асад и тероризма", заяви Сауд. "Ние ще останем популярното лице на тази борба." /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  каква е разликата между "бунтовници" и "терористи" от статията не става ясно. И двете групи явно воюват срещу законно избраната светска власт под религиозни лозунги. Както пише обаче в писанието за 'бунтовници" се приемат "различни бунтовнически групировки, ... подкрепяни от САЩ" Като спрат да ги подкрепят - стават "терористи". Излиза че САЩ генерират тероризъм.

 2. 2 Профил на horned
  horned
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Бре че наглост, напуснал банка, присъединил към въстание, рушил държавата която не живее и какво накрая, да му плащаме помощ?!? Остана и да иска dupce като бонус.

 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Т'ва келеме Асад преби сънародниците си. Разби ги като битълсите и има наглостта да дава акъли . ООН да му даде срок да се оттегли - ако не ще доброволно една ракета и да бЕга

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 716 Неутрално

  ООН като правила и начин на вземане на решения е тотално сбъркано. И оттам , последици като легално одобреното влизане на Русия в Сирия. Трябваше да има предвидено ВЕТО и за подобни ситуации. Няма как една държава като Русия, която е анексирала Крим и все още гази в Украйна да получи право да подкрепя доказан потомствен диктатор.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 727 Весело

  Няма как една държава като Русия, която е анексирала Крим и все още гази в Украйна да получи право да подкрепя доказан потомствен диктатор.
  —цитат от коментар 5 на Kami

  Не знаех че Русия подкрепя краля на Саудитска Арабия.
  Или този на Бахрейн?
  Или емира на Бахрейн?

 8. 8 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Хайде, пак си хранете, а те ще ви ударят после с камион в Берлин или микробус в Лондон!

  Спрете това безумие да подкрепяте радикални ислямисти!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 9. 9 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Някакви главорези искат пари, нищо необичайно. Странното е, че "демократични" медии им дават трибуна, а "либерали" подкрепят крайно нелибералната им (меко казано) "умерена" джихадистка идеология. Така пищяха едно време и за горките чеченски "бунтовници" и им даваха политическо убежище.

 10. 10 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 284 Неутрално

  От няколко месеца няма никакви новини от Сирия, сега изведнъж зов за помощ! Явно дните на тези, дето правят атентатите в Европа, а в Сирия колят мирни жители са преброени!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 11. 11 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  ООН като правила и начин на вземане на решения е тотално сбъркано. И оттам , последици като легално одобреното влизане на Русия в Сирия. Трябваше да има предвидено ВЕТО и за подобни ситуации. Няма как една държава като Русия, която е анексирала Крим и все още гази в Украйна да получи право да подкрепя доказан потомствен диктатор.
  —цитат от коментар 5 на Kami

  В Крим нямаше война, Тезата за "анаексирането" е американска, наложена със заплаха за жестоки мерки срещу всички свои "съюзници", които не се съгласят с нея. Крим беше автономна република в състава на Украйна, която след преврата там, организиарн от външни сили, не поиска да остане под властта на новото правителство. Нещо подобно е и нашето Съединение - Княжество България на пръв поглед "анексира" Източна Румелия, но волята на нейния народ е да живее заедно с българските си сънародници. По въпроса за "войната" - Украйна не е обявявала война на никого, има си вътрешни проблеми, които решава със сила и то не на армията а на някакви "доброволни" крайно националистически батальони. И тези въоръжени банди крепят Порошенко и групата му. А който се крепи на силата на оръжието - той е и диктатор.

 12. 12 Профил на posledno10
  posledno10
  Рейтинг: 443 Неутрално

  От цялата статия се набива на очи факта, че всички "бунтовнически командири" пребивават в Турция и влизат и излизат от и към Сирия без някой да им прави проблеми. Много, много поучително...

 13. 13 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  От няколко месеца няма никакви новини от Сирия, сега изведнъж зов за помощ! Явно дните на тези, дето правят атентатите в Европа, а в Сирия колят мирни жители са преброени!
  —цитат от коментар 10 на Кърти Вонегът

  Няма новини в България - такива са разпоредбите от Световния център на доброто. Това не значи че джихадистите не се вихрят там с пълна сила. И онези, които ги финасират също.

 14. 14 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 284 Весело

  Цитат от статията: "Достигнахме задънена улица", каза 39-годишният Мухарам. Така той и групировката му "Нуредин ез Зинки", която преди беше подкрепяна от САЩ, се присъединили към коалицията на "Ал Кайда".
  -----------------------------------------------------------------------

  Да бе да, сега остава САЩ да си подкрепят"чедото" Алкайда, че послепак да им бутнете новите кули на мястото на онези двете!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 15. 15 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 399 Неутрално

  " Не по-малко религиозна фракция " Това отговаря на въпроса - кой са всъщност " бунтовниците ". Терористи борещи се за влияние в иначе една светска страна . Какви са изводите ? Асад пипа прекалено меко

 16. 16 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Преди месец в провинция Идлиб "братята" на тоя вероломно взривиха конвой с цивилни, предимно жени и деца. Жертвите бяха повече от 160, бягащи от провинцията и войната.
  Това ли му е борбата с Асад?!? Какво иска в отплата, да го поканим в Европа??

 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3462 Разстроено

  Въпреки различията с Вашингтон всички те се надяват на американска подкрепа. Но се чувстват изоставени от САЩ 
  ==========
  Така е Сауд.....за съжаление е така !
  От вас започна всичко. Вие бяхте фитила на бомбата !
  А фитила .....той е обект на внимание , докато тя гръмне !
  После я някой историк си спомни за Вас , я не !

  Bukalemun
 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  Асад пипа прекалено меко.
  ===========
  А ти пишеш прекалено наизуст !
  Имай поне уважение към половината милион избити сирийци , благодарение на мекия ти светски любимец !
  До коментар [#15] от "Bojidar Vasilev":

  Bukalemun
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Неутрално

  Орел, рак и щука, които ще са бъдещите талибани заради поредица компромиси и измами от подкрепащите ги велики сили.
  В тази война няма нито добри, нито победители. Всички са лоши и победени, а ще страдат до ри внуците и правнуците ни...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Потресаваща статия. Прехвалените "ветерани" де оказват...наемни ислямисти.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 23. 23 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "През годините е воювал за различни бунтовнически групировки, включително за такива, подкрепяни от САЩ. Сега се е присъединил към коалиция, командвана от свързаните с "Ал Кайда" отряди "Хаят тахрир аш Шам"."

  "Падането на Алепо беше вододел.
  То струваше на бунтовниците най-силната им база, ресурси и домовете им. "

  Алепо не беше ли град контролиран от ИДИЛ? Този индивид за кого точно се е бил?!? Сега се бие за АлКайда!? Това ли са съюзниците на САЩ и хората пратени от САЩ да свалят Асад?!? Съсипаха една просперираща държава, заради некадърността на Обама и Хилъри.

 24. 24 Профил на horned
  horned
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#3] от "oporna_to4ka":
  Т'ва келеме Асад преби сънародниците си.

  И защо пребитите му сънародници, под негово командване млатят твоите приятели и спонсори джихадистите? Сирийската армия не е наемна , а наборна, излиза от народа и за това виете като бесни кучета!

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  До коментар [#5] от "Kami":Нещо си се объркала. Русия е там по покана на законното правителство на страната. Същото седи в ООН.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1429 Разстроено

  Много мъчно ми стана за добрите бунтовници.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#18] от "eti mehter":

  Половин милион избити от кой ? От същите фенове на халифата дето не могат да разделят баницата . От Кюрдите дето чакат момента да си направят държава и от всички други които искат да покажат кой какво оръжие има . Асад е костеливият орех със съвсем други намерения

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#32] от "reply":

  Господина купуваше оръжие за " опозицията " от името на САЩ , а после то се появяваше в Сирия с Българските етикети

 34. 34 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  ''...местния филиал на Ал Кайда...''
  тия са като фирма бе,ебати.

 35. 35 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 399 Любопитно

  До коментар [#34] от "pavur":

  Сети се кой ги издържа тях и челядта им , след като в Сирия няма никаква работа , и всички имат телефони и са със загладен косъм .

 36. 36 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  баси,от цялата публикация разбрах че ал-кайда няма нищо общо с ИД. абе,на тва има ли някой дето да кълве?

 37. 37 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  До коментар [#35] от "Bojidar Vasilev":

  е то вече и чааветата в деЦката градина разбраха кой ги въоръжава,спонсорира и обучава от самото начало:
  ''Сауд, който е бивш офицер от армията на Асад,

  получава западна помощ още от самото начало''

  яко,а?пък ал-кайда едни такива благи, човеколюбиви,с топли,добри очи...

 38. 38 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  ""Целта ми е Сирия, свободна от Асад и тероризма", заяви Сауд"

  Терористите не искат тероризъм? Всъщност, Асад е дори по-демократичен от това, което е в Саудитска Арабия. Но, никой не очаква арабска пролет там, нали?

 39. 39 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 937 Неутрално

  До коментар [#11] от "Каишков - Системен нарушител":

  Нещо липсва в комнтара ти - това за малките зелени човечета. Много добре въоръжени. Гледай, в нета го има още, видеото как превзамат парламента. И как след това съшия този парламент взема решения. Под дулото на оръжието, нали!
  Русия подписа редица документи, в които Крим е неотменна територия на Украйна.
  На темата - колкото и неудобно да ти е, виновен е Асад. Сам призна, че е действал "малко" прибързано в началото. Според мен, можеше да се разбере с бунтовниците, дори да ги купи. Можеше да обещае да не се кандидатира повече и да застане зад негов кандидат. Поне проформа. И да спре касапницата още в началото.

 40. 40 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Мдам,
  Въпросните.....хм....."бунтовници", заслужават някой да им помогне и да ги урЕди с онези нам-колко-си девици и среща със създателя....
  Дано е по-скоро.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 41. 41 Профил на jiv
  jiv
  Рейтинг: 229 Весело

  заслужавате съд и пандиз

 42. 42 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2557 Гневно

  Нагъл човекоядец !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 43. 43 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#1] от "Каишков - Системен нарушител":

  Едните са джихадисти-главорези, другите са умерени джихадисти-главорези.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Направо сладури. Имали известни различия с Ал Кайда, демек, са по-умерени. Пушели били, пропускали някое от петте обръщания към Мека ежедневно и се татуирали.
  Трябвало обаче да се разберат със съвсем правоверните, щото...
  Щото Асад е съвсем отклонен от правия път.
  Да отбележа, че "Нуредин ез Зинки" стана известна като едни умерени от тази банда отрязаха главата на едно 9 годишно дете. Ей така, за забавление и щото беше кюрдче. После метнаха шоуто в мрежата и докараха спонсорите до стрес.
  Този репортаж обаче доказва само едно. Руснаците не лъжат че около Идлиб командва Ал Кайда. И саудитските им другари. :)

  Ecrasez l’infâme
 49. 49 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3031 Неутрално

  "Фракциите на сирийските бунтовници, търпящи поражения и разединени както никога досега, си търсят съюзници, на които да могат да се доверят, за да оцелеят."

  Тези нещастници още не са осъзнали какво вършат. Станали са пионки и пушечно месо в ръцете на тъмни чужди сили. Но не са ми те проблема. По света непрокопсаници колкото щеш и света Бокородица вече не просто ходи, а тича по мъките. Проблем са едни такива тук у нас, които по нищо не се различават от сирийските профани и могат да създадат същите проблеми. Ето това не бива да го позволим.

 50. 50 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  До коментар [#39] от "charlesdegaulle":

  я дай линк.то така много лесно-там в мрежата има...ми то много работи има,пък да ти кажа под секрет,порнака в мрежата преобладавал като информация там.

 51. 51 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1317 Любопитно

  Русия подписа редица документи, в които Крим е неотменна територия на Украйна
  —цитат от коментар 39 на charlesdegaulle

  Ахъм, подписа... И Укрия ще прибере един хубав ден. Сега е рано.
  А за Донбас нещо да кажеш? Нали там е пълно с войска на "агресора"? И затова укрите стрелят по мирните жители на Донбас.
  Ми в Крим виде се няма руски войски, щом Укрия не стреля по кримчани. А?

 52. 52 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  лел тва като тъжна история на един терорист ми прилича .. бил са бил за различни групировки, па ся са биел за някви дет са заедно с алкайда :Д басимо! ше ги напраят светци тез дет си разбиха държавицата

 53. 53 Профил на bolkonsky
  bolkonsky
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Чудесно.Армия си търси купувач...ами ако ги купят ИДИЛ (щото тези види ми се, са на ръба на отчаянието), то каква точно опозиция ще бъдат тогава!?

 54. 54 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  След като ме разчувстваха с разбитото сърце на един професионален бунтовник, журналистите все пак дадоха и една истински добра новина.
  Въоръжените групировки в Сирия са се разтурили не като битълсите, а като БЗНС-тата през 90-те. Дано скоро изчезнат.

  Еретик
 55. 55 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  Отказал да участва в преговорите под егидата на Русия, защото иначе трябвало да предаде принципите на революцията и да приеме оставането на Асад за дълго време
  —цитат от коментар 0 на статията


  Това ли са принципите на революцията. Свалянето на Асад. Струваше ли си?

 56. 56 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Фракциите на сирийските бунтовници, търпящи поражения и разединени както никога досега, си търсят съюзници, на които да могат да се доверят, за да оцелеят."

  Лесно е да оцелеят .Да челуната ръка на Асад , да престанат с военните действия срещу ЗАКОННАТА ВЛАСТ за която със сигурност и те са гласували или поне част от тях л Защото всички тия , които изброяват ,че водят войни в Сирия , ще бъдат принудени да си оберат парцалките и да се пръждосат от суверенната държава . Защото единственото оправдание за тях е , че са там за да ПОМАГАТ именно на тези бунтари , които в момента ремат у че хиените отмъкват кокала от устата им л Е , след кокала , ще им отмакнат и части от държавата . Както си е по план . А на бунтарите - .... една българска поговорка казва какво ще им остане , ама ... не е за пред хора .

 57. 57 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  "Ако турците все пак бъдат изкушени да тръгнат срещу коалицията, каза Мухарам, тя разполага с лостове за натиск, включително граничен пункт на сирийско-турската граница и територия около кюрдския анклав - което е потенциален трън в петата на Анкара."

  Хм, какво означава това? Ако Турция ни нападне, може да се съюзим с кюрдите ли?

 58. 58 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Колкото до това, дали заслужават помощ, спокойно - и кюрдите не получават помощ. САЩ помагат на себе си.

 59. 59 Профил на bohemond
  bohemond
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Направо ще се разплача от умиление. Един от главорезите от Нур ал Дин ал Зенки и неговата екзсистенциална драма. Никой ли не помни как тези ислямистки уроди обезглавиха палестинското момче в Алепо? Сега са вече открито с ал кайда - преди само си "помагаха". Всъщност да, точно това е лицето на сирийските бунтовници. Именно затова нямат и никаква обществена подкрепа в Сирия, защото са обикновени главорези, а ценността им на бойното поле е 0. Материалът е абсолютна глупост!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK