Русия 10 години води от София и Белград кампания за дестабилизиране на Македония, твърди разследване

Президентите Владимир Путин и Георге Иванов при срещата им в Москва.

© Reuters

Президентите Владимир Путин и Георге Иванов при срещата им в Москва.Руски шпиони и дипломати участват от близо десетилетие в разпространяване на пропаганда и провокиране на нестабилност в Македония като част от кампания на Балканите срещу разширяването на НАТО в района и създаване на пояс от необвързани държави.


Операциите са водени от трима агенти на Службата за външно разузнаване (СВР) в руското посолство в Скопие под надзора на бюрото на СВР в Белград. Други четирима агенти на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на руската армия са координирани от София. Освен това са участвали местни представители на руската държавна информационна агенция ТАСС и на "Россотрудничество" - правителствената агенция за международна помощ, която според "Вашингтон пост" е била разследвана от ФБР за опит да вербува американски разузнавачи в САЩ.


Това твърди разследване на журналисти от международния консорциум Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), който публикува световно известните разкрития "Досиетата от Панама" и "Руската пералня". В проекта участват македонската телевизия NOVA TV и сръбската мрежа за разследване на престъпления и корупция (KRIK).
Твърденията им се позовават основно на десетки секретни доклади на македонското контраразузнаване, с които се е сдобил проектът. В този архив, предаден от източник в правителството в Скопие, се описват и опити на сръбските спецслужби да подкрепят антизападни и проруски националисти в Македония, заключават разследващите."Документите разкриват една от най-ясните картини досега за продължаващите усилия на Русия да увеличи влиянието си в бивша Югославия и да откъсне района от Запада. (...) Руските и сръбските усилия са допринесли за сложната политическа криза в страната, разкъсвана от дълбоко разделение между основните политически партии и напрежение с албанското малцинство", пишат авторите.


Те цитират документ от 2017г., подготвен за директора на Управлението за сигурност и контраразузнаване (UBK) Владимир Атанасовски, в който се казва, че през последните 9 години в Македония "се води мощна подривна пропагандна и разузнавателна дейност през посолството на Руската федерация". Началото на руските операции съвпада с неуспеха на Македония през 2008г. да получи програма, водеща към членство в НАТО, заради ветото на Атина.


"Използвайки активи и методи на т.нар. мека сила и като част от стратегията на Руската федерация на Балканите, целта е да се изолира страната от влиянието на Запада", пишело в доклада. "Нещо повече, руската външна политика е тясно свързана с енергийна стратегия, чиято цел е да се контролират стратегически енергийни ресурси чрез партньорство с балканските държави."


Целта на тази руска стратегия е да постави Македония "в състояние на изключителна зависимост от руската политика".


Русия 10 години води от София и Белград кампания за дестабилизиране на Македония, твърди разследване

© Associated Press


Вербуване на "критична маса военно обучени"


Руските агенти опитват да вербуват бивши и настоящи служители на македонската армия и вътрешното министерство, за да създаване на "критична маса от хора с военно обучение", която "в определен политическ имомент или ситуация да се използват за постигане на руските интереси", твърди още докладът. В документа, обаче, не се посочва дали са успешни тези опити.


Участници в руската кампания също така са опитвали да влияят на македонски медии - включително такива на албанското малцинство - и да им предлагат средства, за да разпространяват "информация и дезинформация" в подкрепа на руските политически цели.


От OCCRP цитират документа да посочва руските почетни консулства в Битоля и Охрид като "разузнавателни бази" и драстично засилване на културните мероприятия, прокарващи "панславянска" идентичност и общата православна вяра.


Посолството в Скопие участва в създаването на около 30 македонско-руски "сдружения за приятелство", откриването на руски културен център в Скопие и финансиране строителството на православни църкви и издигането на кръстове из цялата страна.


Русия 10 години води от София и Белград кампания за дестабилизиране на Македония, твърди разследване

© Associated Press


Открита подкрепа за Груевски


Руският подход към македонската политика е неприкрито пристрастен - Кремъл е гласовит подрръжник на ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски. Кризата от 2015г., довела до оставката му, бе предизвикана от разпространяването на информация за подслушването на хиляди македонци.


Тази криза продължава и до днес и ескалира на 27 април до насилие и щурмуване на парламента в Скопие с побой над лидера на опозицията Зоран Заев и депутати. Документи, с които разполага OCCRP и партньорите на консорциума, показват, че поне един агент на сръбските спецслужби е бил в парламента в бурните часове на нападението. Москва непрекъснато обвинява САЩ и ЕС, че се намесили в декемврийските избори в подкрепа на Заев и на проект за създаване на "Велика Албания" чрез откъсване на територии от балкански държави.


Друг документ, цитират от разследването, описва среща на 7 април между Ненад Колев - високопоставен представител на македонското външно министерство, и руския посланик Олег Шчербак, който казал, че целта на Русия е "да създаде пояс от неутрални във военно отношение държави" на Балканите, включващ Черна гора, Босна и Херцеговина, Македония и Сърбия.


Посланикът изразил разочарование, че македонските власти не отговарят в същата степен на гласовитата публична подкрепа срещу "чуждестранната намеса" и дал да се разбере, че ако не започнат да подкрепят политиката на Кремъл, може да пострадат икономическите и дипломатическите отношения, се казва в документа.


Посолството на Русия в Скопие.

© macedonia.mid.ru

Посолството на Русия в Скопие.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK