Русия 10 години води от София и Белград кампания за дестабилизиране на Македония, твърди разследване

Президентите Владимир Путин и Георге Иванов при срещата им в Москва.

© Reuters

Президентите Владимир Путин и Георге Иванов при срещата им в Москва.Руски шпиони и дипломати участват от близо десетилетие в разпространяване на пропаганда и провокиране на нестабилност в Македония като част от кампания на Балканите срещу разширяването на НАТО в района и създаване на пояс от необвързани държави.


Операциите са водени от трима агенти на Службата за външно разузнаване (СВР) в руското посолство в Скопие под надзора на бюрото на СВР в Белград. Други четирима агенти на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на руската армия са координирани от София. Освен това са участвали местни представители на руската държавна информационна агенция ТАСС и на "Россотрудничество" - правителствената агенция за международна помощ, която според "Вашингтон пост" е била разследвана от ФБР за опит да вербува американски разузнавачи в САЩ.


Това твърди разследване на журналисти от международния консорциум Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), който публикува световно известните разкрития "Досиетата от Панама" и "Руската пералня". В проекта участват македонската телевизия NOVA TV и сръбската мрежа за разследване на престъпления и корупция (KRIK).
Твърденията им се позовават основно на десетки секретни доклади на македонското контраразузнаване, с които се е сдобил проектът. В този архив, предаден от източник в правителството в Скопие, се описват и опити на сръбските спецслужби да подкрепят антизападни и проруски националисти в Македония, заключават разследващите.


Демонстрация в Белград през ноември 2014г. в подкрепа на сръбския националист Воислав Шешел.

© Associated Press

Демонстрация в Белград през ноември 2014г. в подкрепа на сръбския националист Воислав Шешел.


"Документите разкриват една от най-ясните картини досега за продължаващите усилия на Русия да увеличи влиянието си в бивша Югославия и да откъсне района от Запада. (...) Руските и сръбските усилия са допринесли за сложната политическа криза в страната, разкъсвана от дълбоко разделение между основните политически партии и напрежение с албанското малцинство", пишат авторите.


Те цитират документ от 2017г., подготвен за директора на Управлението за сигурност и контраразузнаване (UBK) Владимир Атанасовски, в който се казва, че през последните 9 години в Македония "се води мощна подривна пропагандна и разузнавателна дейност през посолството на Руската федерация". Началото на руските операции съвпада с неуспеха на Македония през 2008г. да получи програма, водеща към членство в НАТО, заради ветото на Атина.


"Използвайки активи и методи на т.нар. мека сила и като част от стратегията на Руската федерация на Балканите, целта е да се изолира страната от влиянието на Запада", пишело в доклада. "Нещо повече, руската външна политика е тясно свързана с енергийна стратегия, чиято цел е да се контролират стратегически енергийни ресурси чрез партньорство с балканските държави."


Целта на тази руска стратегия е да постави Македония "в състояние на изключителна зависимост от руската политика".


Русия 10 години води от София и Белград кампания за дестабилизиране на Македония, твърди разследване

© Associated Press


Вербуване на "критична маса военно обучени"


Руските агенти опитват да вербуват бивши и настоящи служители на македонската армия и вътрешното министерство, за да създаване на "критична маса от хора с военно обучение", която "в определен политическ имомент или ситуация да се използват за постигане на руските интереси", твърди още докладът. В документа, обаче, не се посочва дали са успешни тези опити.


Участници в руската кампания също така са опитвали да влияят на македонски медии - включително такива на албанското малцинство - и да им предлагат средства, за да разпространяват "информация и дезинформация" в подкрепа на руските политически цели.


От OCCRP цитират документа да посочва руските почетни консулства в Битоля и Охрид като "разузнавателни бази" и драстично засилване на културните мероприятия, прокарващи "панславянска" идентичност и общата православна вяра.


Посолството в Скопие участва в създаването на около 30 македонско-руски "сдружения за приятелство", откриването на руски културен център в Скопие и финансиране строителството на православни църкви и издигането на кръстове из цялата страна.


Русия 10 години води от София и Белград кампания за дестабилизиране на Македония, твърди разследване

© Associated Press


Открита подкрепа за Груевски


Руският подход към македонската политика е неприкрито пристрастен - Кремъл е гласовит подрръжник на ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски. Кризата от 2015г., довела до оставката му, бе предизвикана от разпространяването на информация за подслушването на хиляди македонци.


Тази криза продължава и до днес и ескалира на 27 април до насилие и щурмуване на парламента в Скопие с побой над лидера на опозицията Зоран Заев и депутати. Документи, с които разполага OCCRP и партньорите на консорциума, показват, че поне един агент на сръбските спецслужби е бил в парламента в бурните часове на нападението. Москва непрекъснато обвинява САЩ и ЕС, че се намесили в декемврийските избори в подкрепа на Заев и на проект за създаване на "Велика Албания" чрез откъсване на територии от балкански държави.


Друг документ, цитират от разследването, описва среща на 7 април между Ненад Колев - високопоставен представител на македонското външно министерство, и руския посланик Олег Шчербак, който казал, че целта на Русия е "да създаде пояс от неутрални във военно отношение държави" на Балканите, включващ Черна гора, Босна и Херцеговина, Македония и Сърбия.


Посланикът изразил разочарование, че македонските власти не отговарят в същата степен на гласовитата публична подкрепа срещу "чуждестранната намеса" и дал да се разбере, че ако не започнат да подкрепят политиката на Кремъл, може да пострадат икономическите и дипломатическите отношения, се казва в документа.


Посолството на Русия в Скопие.

© macedonia.mid.ru

Посолството на Русия в Скопие.

Ключови думи към статията:

Коментари (256)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 838 Неутрално

  добро утро....

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 2. 2 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3854 Неутрално

  Безобразните "игри" на Москва край нямат!

 3. 3 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Това твърди разследване на журналисти от международния консорциум Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), който публикува световно известните разкрития "Досиетата от Панама" и "Руската пералня".
  ........................................................

  Кой финансира този консорциум ?

 4. 4 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 519 Разстроено

  Охо, че тя групировката даже е в управление! Боже пази ни, пробити сме отвсякъде!

 5. 5 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Е, добър ден! Целта на руснаците е да имат повече пешки на Балканите, особено след идването на Вагинин, пардон Пут*ин на власт. Затова трябва спецслужбите да си отварят очите, не само в Македония, но и в България и да следят заклетите рублофили и техните организации откъде им текат парите и с кого си пият кафето. Но, за съжаление нашите служби са пълни с рублофили и каузата не е лека.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 6. 6 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До къде ли ще я докарат ватенките с това усиране ?

 7. 7 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  На това му се викат "Славянски братя"...

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#8] от "truly":

  Е, явно са ги финансират правилните хора:

  OCCRP is supported by grants by the Open Society Foundation, Google Digital News Initiative, the Skoll Foundation, the Sigrid Rausing Trust, Google Jigsaw, the National Endowment for Democracy and the Knight Foundation. OCCRP also receives developmental funds for improving journalism from the United States Agency for International Development (USAID) through the International Center for Journalists (ICFJ), the United States Department of State and the Swiss Confederation.

  https://www.occrp.org/en/about-us

 10. 10 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 904 Неутрално

  На македонците всички им пречат, даже и марсианците !!!

 11. 11 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 883 Весело

  Това „Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP)” нещо като конкурент на Уикилийкс ли трябва да се явява? Един вид проект за популяризиране на правилна демократична прппаганда? 😀

 12. 12 Профил на bolkonsky
  bolkonsky
  Рейтинг: 8 Весело

  Това е добре, но има една малка засечка...един от лидерите на албанските партии се изпусна, че са ходили на инструктаж в Албания.

 13. 13 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Твърденията им се позовават основно на десетки секретни доклади на македонското контраразузнаване, с които се е сдобил проектът.
  ..........................................................

  Това македонско контраразузнаване голяма работа, сигурно са си съхранявали докладите в тефтери!

  А Консорциумът ще каже ли кой го финансира, за да разберем кой поръчва "новината"?

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 14. 14 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Къде е оня клоун, който твърдеше, че Русия изнасяла идеята да не се месиш във вътрешните работи на суверенни държави.

  Русия най-много се меси, всъщност.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 16. 16 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  Едва ли някой в България е изненадан. Би трябвало да се обърне повече внимание и върху съботажа на гърците срещу всяка западна переспектива на съседите. Разбира се те активно са подкрепяни от патриотарите в Скопие. Така даваики си гориво едни на други времето си върви и Скопие губи всякакви евроантлантически переспективи. Независимата държава е трън в петата на Сърбия и Гърция, но ако там стане нещо което да увеличи влиянието на албанците трънът може да се превърне в глог.

 17. 17 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  Ислямистите и болшевиките имат една цел - Да изолират"прогресивното"човечество от"вредното"влияние на запада.И вървят към тези цели с различни способи.

 18. 18 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#12] от "bolkonsky":

  В Албания може да се ходи. Тя е правилна държава. Дори и шефа на македонския парламент да пее албанския химн в сградата на парламента е правилно.

 19. 19 Профил на Eд
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#11] от "Федоp Венедиктович Езеpский":

  https://en.wikipedia.org/wiki/Organized_Crime_and_Corruption_Reporting_Project

  Чети, русначе мило

 20. 20 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 504 Неутрално

  "Твърденията им се позовават основно на десетки секретни доклади на македонското контраразузнаване, с които се е сдобил проектът. В този архив, предаден от източник в правителството в Скопие, се описват и опити на сръбските спецслужби да подкрепят антизападни и проруски националисти в Македония"

  Опити на сръбските спецслужби да дестабилизират Македония, а Сърбия се натиска да влезе в ЕС

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 21. 21 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1208 Неутрално
 22. 22 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  Дали си имат хабер нашето разузнаване и контра разузнаване какви неща върши Москва от наша територия - Други четирима агенти на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на руската армия са координирани от София."

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#3] от "krf54523578" Регистриран в Мериленд. Издържа се от американски фондации и други защитници на интересите им.

 25. 25 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  До коментар [#3] от "krf54523578":OCCRP is supported by grants by the Open Society Foundation,
  —цитат от коментар 15 на stenli1

  Червеното стенли дето се прави на десебар има нещо против Отворено общество???

  Няма шики-мики.
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 838 Любопитно

  Смущаващото е what the heck are seeking the GRU agents in Sofia?
  Не бяхме ли в НАТО?

  Да разлая троловете!!
 28. 28 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Това твърди разследване на журналисти от международния консорциум Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), който публикува световно известните разкрития "Досиетата от Панама" и "Руската пералня". ........................................................Кой финансира този консорциум ?
  —цитат от коментар 3 на krf54523578


  Путтин.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 29. 29 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 640 Неутрално

  естествено лично Путин ходи да им прави проблеми на макетата, иначе албанците досега сами да са поискали да станат българи и да обединят косово албания и македония с БГ. Ура другари!

 30. 30 Профил на VD
  VD
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Кое му е новото. Те от руско турската война водят политика, да се стабилизират Балканите.
  1944 май беше планират изкуствената нация и държава Македония......

  VD
 31. 31 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 838 Любопитно

  До коментар [#28] от "quatro_4x3":

  Путтин или Put in?

  Да разлая троловете!!
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#16] от "dorn":

  С преместването миналия ноември на 2 бригади в долината на р.Вардар и непрекъснатите учения заедно със силата за бързо реагиране и авиацията, Гърция прати ясно послание на Албания ! Нищо освен тази държава няма да застане между Гърция и Сърбия ! Така, че в Скопие знаят много добре на кой могат да разчитат !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 34. 34 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  "Твърденията им се позовават основно на десетки секретни доклади на македонското контраразузнаване, с които се е сдобил проектът. В този архив, предаден от източник в правителството в Скопие, се описват и опити на сръбските спецслужби да подкрепят антизападни и проруски националисти в Македония"Опити на сръбските спецслужби да дестабилизират Македония, а Сърбия се натиска да влезе в ЕС
  —цитат от коментар 20 на neut  Ти по какво съдиш, че Сърбия се натиска! Преди дни пък обявиха, че нямат намерение да влизат в НАТО.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 35. 35 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  ТАСС 0.3

  Измислици...

  Нема ден в който Русия да не е в замисимост от Македонския Aлфабет а.k.a азбука.
  Алфабетът е в основата на всека съвременна политика, фисполитика (финансова)
  и физкултура.

  "Целта на тази руска стратегия е да постави Македония
  в състояние на изключителна зависимост от руската политика."

 36. 36 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 983 Любопитно

  До коментар [#25] от "Натътрузен десебар, слуга на БСП":

  Нататрузения комунист фен на Боко члена на БКП, пише го в техния сайт.

 37. 37 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#16] от "dorn":С преместването миналия ноември на 2 бригади в долината на р.Вардар и непрекъснатите учения заедно със силата за бързо реагиране и авиацията, Гърция прати ясно послание на Албания ! Нищо освен тази държава няма да застане между Гърция и Сърбия ! Така, че в Скопие знаят много добре на кой могат да разчитат !
  —цитат от коментар 33 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Гърците да не скачат много, много за да не ги върнем в Либия откъдето изпълзяха.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  Това не е нищо ново. Представям си тука , какво щеше да става, ако вече не бяхме в НАТО и ЕС. И въпреки че сме ,и тука си водят хибридната война. И защо не, като толкова българи им помагат.

 39. 39 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  Документите разкриват една от най-ясните картини досега за продължаващите усилия на Русия да увеличи влиянието си в бивша Югославия и да откъсне района от Запада.
  _____________
  При положение ,че САЩ най-много си обичат по тези земи Албания,Турция и своето творение Косово -РОССИЯ не трябва да се меси и да остави Балканите на либералния джихат!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 883 Неутрално

  До коментар [#19] от "Кози Крак":

  Благодаря за линка. Визитката на руски е впечатляваща.
  https://ru.m.wikipedia.org/wiki/Проект_по_расследованию_коррупции_и_организованной_преступности

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Господи, верно ли?
  Македония няма нужда да я дестабилизираш отвън.
  Тя си е готова отвсякъде.
  Ама като сложиш "Русия" в заглавието, изработваш интернет трафик, друго си е.

 44. 44 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Едва ли някой в България е изненадан. Би трябвало да се обърне повече внимание и върху съботажа на гърците срещу всяка западна переспектива на съседите. Разбира се те активно са подкрепяни от патриотарите в Скопие. Така даваики си гориво едни на други времето си върви и Скопие губи всякакви евроантлантически переспективи. Независимата държава е трън в петата на Сърбия и Гърция, но ако там стане нещо което да увеличи влиянието на албанците трънът може да се превърне в глог.
  —цитат от коментар 16 на dorn


  Гърция си гони интересите и няма да клекнат пред натовци и сие. И досега руските военни кораби си зареждат с гориво и др. от гръцки пристанища.

 45. 45 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  До коментар [#28] от "quatro_4x3":Путтин или Put in?
  —цитат от коментар 31 на lone_wolf


  Много in ще му го набият, ако ще и Валодя да е, а не Пут. Няма западно разузнаване, което да не е наясно с тия неща. Само че работата им не е да пишат статии, а на Put да му стане много in.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 46. 46 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Смущаващото е what the heck are seeking the GRU agents in Sofia?Не бяхме ли в НАТО?
  —цитат от коментар 27 на lone_wolf


  Там сме, но в качеството на троянски катър. Дори не кон.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 47. 47 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#22] от "chicago514":

  Кой да си има хобер? #Кой? Те дори избраха Пеевски за шеф на ДАНС!

 48. 48 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 983 Любопитно

  Досега изглеждаше че инвазията на Албанците е пробелма на Македония

 49. 49 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  [quote#44:"krf54523578"][/quote]

  Кои кораби, да не е онва пушешщо корито, "Адмирал Кузнецо? Щото няма да им стигнат запасите от въглища на гърците...

 50. 50 Профил на bolkonsky
  bolkonsky
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#19] от "Кози Крак": Той не се интересува кои са OCCRP, а кой ги финансира...в случая редно е да има отделенот място за "about us"...при тях липсва.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#27] от "lone_wolf":

  В НАТО сме, но имаме за Президент и Главнокомандващ льотчик, назначен от Решетников и избран с решаващата помощ на ББ!

 54. 54 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#44] от "krf54523578":

  Не от гръцки пристанища.
  Разрешено е на руски кораби да акостират на три места в Егейско море в плитчини.Там гръцки кораби ги зареждат с каквото трябва, а руските моряци ги водят по близки плажове до които има достъп само по море.
  Испания последните 20 години прави същото !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Господи, верно ли?Македония няма нужда да я дестабилизираш отвън.Тя си е готова отвсякъде.Ама като сложиш "Русия" в заглавието, изработваш интернет трафик, друго си е.
  —цитат от коментар 43 на dokoro


  За Русия или добро или нищо! Като за мъртвец. Предстои и.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 57. 57 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  До коментар [#45] от "quatro_4x3":Не се набива ин, а пенетрейшън! Как не го научихте това участниците гей-парада?!
  —цитат от коментар 51 на Али Ибн Абдул Обстул Бей  Разбираш ги тия неща, не мога да се меря с тебе!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на bolkonsky
  bolkonsky
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#33] от "'ΕΡΕΒΟΣ": Това е много добре...ние не можем за изпратим нищо напоследък, но така хем ще защитавате някакви Балкански интереси, хем със Сърбия ще се следите взаимно ;)

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 339 Весело

  Сетила се Мара да се побара.

 65. 65 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Русия къде се меси в регион, където американското политическо инженерство с помощта на НАТо за първи път прекрои европейски граници след ВСВ, създаде Косово и там се настани най-голямата американска военна база в Европа!

  Трима-четирими руски дипломати с къртовски труд от Сърбия и България дестабилизират Македония, а подкрепяните от САЩ албанци в Македония са свети води ненапити!

  Този консорциум е финансиран и от Държавния департамент на САЩ и основно разработва пропагандни лакардии за консумация от бивши комунета в България!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 66. 66 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  Ами нищо ново под слънцето. Русия, чрез Коминтерна, създаде Македония. После съвсем естествено искат да си развиват проекта и да остане во веки веков под крилото на бащицата в Москва. Колкото по-малки са държавите, толкова по-лесно се напазаруват нужните хора.
  Между другото Сталин е искал Пиринска Македония да отиде към Югославия, като цена Тито да следва СССР. С тормоз са създадени македонци в пиринско и са накарани да учат "македонски език" с любезното съдейстие на БКП и Георги Димитров. За малко се е разминало.

 67. 67 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  секи 4ти км

  Взятка, да?

  За чисто изследователски цели!

  Да ви се намира линк:
  Проект_организовании_корупции?

  До коментар [#41] от "Федоp Венедиктович Езеpский":
  До коментар [#19] от "Кози Крак":

  Благодаря за линка. Визитката на руски е впечатляваща.
  https://ru.m.wikipedia.org/wiki/ Проект_по_расследованию_коррупции_и_организованной_преступности

 68. 68 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Смущаващото е what the heck are seeking the GRU agents in Sofia?Не бяхме ли в НАТО?
  —цитат от коментар 27 на lone_wolf


  И какво като сме? Ако мислите, че резидентури на ГРУ не работят във всяко посолство на страна-член на НАТО, значи сте в дълбока заблуда. И това са само тия с легално, посолско прикритие. Отделно са си нелегалите. По аналогичен начин разбира се работят и службите на страните от НАТО.

 69. 69 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2564 Весело

  Бря-бря, суперсилата Македония ако влезе в НАТО наистина ще измени равновесието в сирите на Балканите и Русия наистина се е месила за разлика от Балтика например които бяха бивши републики от СССР и където има големи руски диаспори?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 70. 70 Профил на bolkonsky
  bolkonsky
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#62] от "Darth Plagueis": Много си далече от истината...подхода на добри и лоши е крайно наивен...в Русия има поне два-три лагера с различни амбиции, но в чисто външнополитически план нещата не се различават...ти да не си мислиш, че Навални би действал по различен начин...наивник.

 71. 71 Профил на Yankee Go Home
  Yankee Go Home
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Тази "новина", е от колекцията "Приказки на пазара в Петък". Вече става досадно.

 72. 72 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Мдааа
  Значи, ако правилно съм разбрал,
  докладът е изготвен от група журналисти/????? / финансирани от Америка,
  които се позовават на документиот македонското контраразузнаване?

  Достоверно, та дрънка.

  Явно медийната подготовка на разделянето на Македония се засилва.
  Всеки ден четем статии, опитващи се да формират отношение към процесите в Македония.
  Ясно се посочва кои са лошите македонци и кои - добрите.
  Те , добрите не се смятат точно за македонци, по-скоро се имат за албанци, ама айде да не придиряме толкова.

  Кроят капата на античката държва и това си е. И целта на такива статии и "доклади" е да се подготви почвата за определени събития.
  Очаквам скоро цветна революция в Македония и вземането на власта от албанската коалиция. А после, бързо разделямна на страната за да "се избегне гражданската война".
  След това Албанска Македония се присъединява към майка Албания.


  Ясно е, че американците искат да парират Путин.
  Ясно е, че и Путин иска да засили позициите си на Балканите.
  Ясно е и какво иска Албания.

  Не е ясно, само защо ни вземат за шарани.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2564 Весело

  Изненадани???

  Ама как могат да ни изненадат след като според дяснонемислещите целокупна България е станала руска резидентура откъдето Решетников дърпа конците на всички Балкански държави!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 76. 76 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  До коментар [#72] от "buljubei":
  Значи, ако правилно съм разбрал,
  докладът е изготвен от група журналисти/????? / финансирани от Америка,
  ..................
  Викаш, реститутките и сосоросидите нещо пак са се изкзали? Подкрепени от гейропейците?
  А Путин един такъв светъл и лъчезарен, да му хванеш портрета и да го укачиш в църква, досущ икона
  свещенная, пожалуйстя,а?

  nemo malus felix, minime corruptor.
 77. 77 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 543 Неутрално

  ........................................................Кой финансира този консорциум ?
  —цитат от коментар 3 на krf54523578


  Гугъл наред с други. Защо?

 78. 78 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Лоши дни предстоят за руските пачаври в региона!
  —цитат от коментар 74 на quatro_4x3


  Едва ли. Руските служби имат традиционно стабилни позиции на балканите. Често даже и трийсетте сребърника успяват да спестят, намират се достатъчно юди-доброволци.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  Бойко и Цацарав са спокойни, защото нашите руски подлоги са добре прикрити и замаскирани. Пеевски бил от ДПС, Първанов бил от БСП и АБВ. Доган пък почетен председател на силната ДПС, идеалният политик Цветанов върти ГЕРБ, Цацаров се отблагодарява на господарите. Стройна и добре организирана дружина за дестабилизация и срещу вражеските капиталистически империи. Медиите са под контрол. Дребния бизнес в провинцията е смачкан от дружината. И народа дори и да не вярва, че главатаря се казва Пеевски, не може да направи нищо срещу тази държавна машина.

 81. 81 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Както си и мислех, KRIK са спонсорирани от "Отворено общество", "Националният фонд за демокрация", фондът "Рокфелер"...
  Хибридно ;)

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на bolkonsky
  bolkonsky
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#78] от "disorg": Ще се изненадаш от това колко не си прав (аз всъщност бях на твоето мнение)...Прегледай "КГБ отвътре" на Олег Гордиевски...западняците имат доста по-голяма склонност да се увличат в идеализъм...по нашите ширини просто си искаме парите ;)

 84. 84 Профил на Yankee Go Home
  Yankee Go Home
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Глупостта на западните "СМРАД" - средства за масова реклама, агитация и дезинформасия, вече тотално излиза от рамките на умерената пристрастност. Нищо, до този момент, не доказва намесата на Русия в делата на която и да било държава. Всичко е скалъпено от твърдения на анонимници без каквито и да било доказателства. Това отдавна вече не е журналистика, а компроматна война от най делетански вид. Срамота!

 85. 85 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Вероятно написаното в статията е над 50% истина. Но в статията няма нито един нов факт. Само общоизвестни неща смесени с предположения и внушения. Всичко е изцяло в стилистиката на ФейкНюз.

  Не знам за вас, но аз мразя да ме обработват както едните, така и другите.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 86. 86 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  До коментар [#33] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Ти не бери грижа, тя държавата пак може да си стой.

 87. 87 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1440 Любопитно

  "Досиетата от Панама" не дойдоха ли от ICIJ сепак?

 88. 88 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 554 Неутрално

  А СОРОС ЯДЕ ПУКАНКИ И ГЛЕДА СЕИР ЛИ,АРЕ СТИГА БЕ,БАБА МИ ГО ВЪРНА БОРИСОВ НА ВЛАСТ ЧРЕЗ ПРОТЕСТЪРИТЕ,БАБА МИ НАПРАВИ МАЛОУМНЕТЕ ЦВЕТНИ РЕВОЛЮЦИИ И МАЙДАНИТЕ В ПОЛОВИНАТА СВЕТ , ХАЙДЕ ДА НЕ ОТВАРЯМЕ И ТЕМАТА ЗА ДЖЕЛАТИТЕ ОТ Грейстоун И КАК КАТО СЕДАТ МЕЖДУ ДВЕТЕ ВРАЖДУВАЩИ СТРАНИ ОПУКВАТ И ОТ ЕДНИТЕ И ОТ ДРУГИТЕ И ГИ ВКАРВАТ В БИТКА , ЗНАЧИ ЕДНИТЕ МОЖЕ ДРУГИТЕ НЕ,НЕ СТАВА ТАКА

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  До коментар [#44] от "krf54523578":

  Не ме интересува интереса на Гърция, за мен е важен интереса на България.

 91. 91 Профил на bolkonsky
  bolkonsky
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#85] от "Чеп за зеле":

  Вероятно написаното в статията е над 50% истина.
  —цитат от коментар 85 на Чеп за зеле


  И тук стигаме до "вероятно"...вероятно, но нямаме нито една птичка или важен секретен документ...имаме само някой написал доклад, въз основа на неизвестни източници ;)

  Това нема да мине и в Севернокорейски съд...дори и там е нужен поне един свидетел ;)

 92. 92 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Като са ни съюзници,да ни кажат кои са руските агенти в България и правителството да ги изгони.За руската кочина-Белград,не отговаряме.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 339 Неутрално

  До коментар [#78] от "disorg": Ще се изненадаш от това колко не си прав (аз всъщност бях на твоето мнение)...Прегледай "КГБ отвътре" на Олег Гордиевски...западняците имат доста по-голяма склонност да се увличат в идеализъм...по нашите ширини просто си искаме парите ;)
  —цитат от коментар 83 на bolkonsky


  Тук в България си има специфика. Тъй че си оставам на мойто си мнение, защото то е изградено не на база на литературни източници.
  А книгите на Гордиевский съм ги чел.

 95. 95 Профил на bolkonsky
  bolkonsky
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#93] от "Чеп за зеле": Тази игра некога не е спирала, но сега вече стана особено брутална с интернет...информацията може да е от всеки, който има интерес да я има...това вече не е дезинформация и пропаганда, а тотална информационна война с много участници, държави и частни лица ;)

 96. 96 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#91] от "bolkonsky":

  Така е! И аз имам предположения, че каналите за бежанци са мероприятие на МОСАД с цел да освободят напрежението от техния си регион и като отмъщение към Европа заради това, че си дълги години същата тая Европа ги критикува заради методите им на разправа с радикалните елементи.

  И мога да напиша доста по убедителен и обоснован доклад по темата от този на консорциума за Македония... стига дякой да ми плати. :-)

  Правил съм за забавление и от любопитсво подобни мерзки неща един два пъти безплатно - имат голям успех. Още се въртят из форумите измислени от мен глупости компроментиращи БСП. Даже и като новини в ежедневниците се публикуваха.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 97. 97 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1440 Любопитно

  Като са ни съюзници,да ни кажат кои са руските агенти в България и правителството да ги изгони.За руската кочина-Белград,не отговаряме.
  —цитат от коментар 92 на demos


  кое правителство, това на тавариш Барисич ли.... че нали точно то ги отглежда хахах

 98. 98 Профил на bolkonsky
  bolkonsky
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#96] от "Чеп за зеле": Това за вашите забавления се опитах да го повдигна като въпрос в #95...но нещата съвсем не са толкова невинни както вашите занимания...преди имаше недостг на информация, сега вече не стигат и 100 човека да се анализира.

 99. 99 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 883 Весело

  До коментар [#67] от "dnevnikar":

  Не, такова не още. Още не ми е попадало нещо официално. Всъщност легализираната корупция можеш да я изследваш зад океана или в Брюксел - викали и лобиране. 😀 На изток не е много популярно този вид приватизиране на чиновничеството. Бахти, един обикновен подкуп да го бюрократизираш. Но както се казва - капитализъм, свобода, демокрация и евроатлантически ценности 😀

 100. 100 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Усилията засега не дадоха резултат. Грую си отиде от власт, въпреки напъните.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK