Ще доведат ли британските избори до референдум за обединение на Ирландия

Ще доведат ли британските избори до референдум за обединение на Ирландия

© Clodagh Kilcoyne, ReutersЗа политическите лидери в Северна Ирландия британските избори са референдум за това дали гласоподавателите искат да са част от Обединеното кралство или от съседна Ирландия. Британският вот за напускане на Европейския съюз увеличи залога в дългия и поляризиращ спор за статута на Северна Ирландия. Притесненията, че Брекзит ще създаде "твърда" граница с члена на ЕС Ирландия дадоха нов тласък на ирландския национализъм и на мечтата му за обединена Ирландия без британско влияние.


Това на свой ред притесни подкрепящите оставането в кралството, които подкрепят британското управление и се опасяват, че мнозинството им се изплъзва в региона с население 1.8 милиона души.


И в двете общности идеята за нова, твърда граница с Ирландия извиква у някои болезнените спомени за наблюдателниците и пропускателните пунктове на британската армия, разпръснати по границата по време на десетилетията сектантско насилие, което доведе до хиляди жертви.


Страх от католическа Ирландия
"За привържениците на съюза и за Северна Ирландия залогът не може да е по-голям", каза миналия месец досега изпълнявалата длъжността първи министър Арлийн Фостър на откриването на кампанията на ръководената от нея Демократична юнионистка партия.


"Парламентарните избори... са неизбежно референдум за мястото на Северна Ирландия в Обединеното кралство", обясни тя и даде тласък на безпокойството на предимно изповядващите протестантството юнионисти, че може да се окажат уязвимо малцинство в една обединена Ирландия, която е предимно католическа.


Изборите "ще се разглеждат в много голяма степен като барометър за ирландското единство", каза Джери Адамс, председател на националистическата партия "Шин фейн" - бившето политическо крило на Ирландската републиканска армия – на митинг, който се проведе миналата седмица.

Ще доведат ли британските избори до референдум за обединение на Ирландия

© Clodagh Kilcoyne


Не и в Северна Ирландия


На вота в четвъртък британските гласоподаватели ще изберат 650 депутати в парламента в Лондон. Битката между консерваторите на премиера Тереза Мей й лейбъристката опозиция на Джеръми Корбин може и да е водеща тема в кампанията из страната, но не и в Северна Ирландия. Консерваторите нямат шанс да спечелят депутатско място в региона, а лейбъристите не участват в тамошните избори заради историческия си съюз с националистическата Социалдемократическа и лейбъристка партия.


Вместо това по-голямата част от северноирландските гласоподаватели ще избират между националистически и юнионистки партии, често представени с плакати, маркирани с ирландски трикольор или с британското знаме.

Ще доведат ли британските избори до референдум за обединение на Ирландия

© Clodagh Kilcoyne


Битката между националистите и юнионистите дали Северна Ирландия трябва да се обедини с Ирландия или да остане част от Великобритания отприщи насилие, продължило 30 години и започнало през 1996 г. В конфликта загинаха 3600 души. Сделка, сключена през 1998 г., създаде правителство с участието на различни сегменти от политическия живот, което обаче не успя да излекува сектантските разделения, все още определящи политиката в тази част на Великобритания.


Никой не очаква завръщане към насилието от времето на т.нар. "Проблеми" в Северна Ирландия (продължилият 30 години конфликт в Северна Ирландия – бел. ред.), сектантското напрежение периодично се превръща в бунтове.


"Нищо друго няма значение"


През 2015 г. "Шин фейн" спечели четири от осемнайсетте места в северноирландския парламент, като получи 24.5% от вота. В най-добрите си времена партията може да спечели най-много осем. Демократичната юнионистка партия спечели осем места с 25.7 на сто от вота и се надява да спечели 10. Докато "Шин фейн" отказва места в британския парламент, юнионистката партия може да придобие голямо влияние, ако консерваторите на Мей не получат добри резултати и се нуждаят от гласовете на традиционните си съюзници.


Точно толкова важно, колкото броенето на местата в северноирландската политика, ще е относителната сила на общия вот за националисти и юнионисти. Националистите ще се надяват, че ще намалят преднината между двеста и осемдесетте хиляди, гласували за партиите си на последните избори за парламента в Уестминстър, и триста и шейсетте хиляди, поддържали юнионистите. "Това е просто игра на числа, каза Алекс Кейн, колумнист за най-големия юнионистки вестник "Белфаст телеграф". Нищо друго няма значение."


Моментът за референдум


Възходът на ирландския националистически вот в регионалните избори през март – първите от вота за Брекзит насам – драматично показа как референдумът е променил политическите сметки в Северна Ирландия.


Докато юнионистите запазиха преднината си пред "Шин фейн", преднината им се стопи от 36 000 на 1200 гласа и съответно от 10 места до едно в парламента с 90 депутати. Юнионистите бяха изумени, когато изгубиха мнозинството си в регионалния парламент за първи път от подялбата на Ирландия през 1921 г.


За националистите това показа, че денят, когато демографските тенденции им позволяват да засенчат юнионистите, може да дойде много по-скоро, отколкото са очаквали, и даде тласък на исканията за референдум за обединяването на Ирландия, позволен според мирното споразумение от 1998 г. "За тях ("Шин фейн") сега е дошъл моментът да прокарат (вота за) единството, който никога не са си мислели, че ще дойде", обяснява Кейн.


Както и в Шотландия, решението дали такъв референдум да се проведе е на британското правителство. Същевременно също като в Шотландия националистите вярват, че демонстрация на силна подкрепа може да направи отказа на правителството политически невъзможен.


В миналото анкетите са показвали силно мнозинство в подкрепа на оставането във Великобритания, но Брекзит промени много от основните положения в северноирландската политика. "Можем да кажем, че съюзът е в безопасност сега, но не можем да лежим на стари лаври и да казваме, че винаги ще е стабилен и в безопасност", каза Дъг Бийти, кандидат от втората най-голяма юнионистка партия, Ълстърските юнионисти.


Осъзнаването


За много юнионисти вотът през март беше момент на осъзнаване и някои гласоподаватели казаха, че планират да застанат зад юнионистки партии, за да предотвратят разпад на съюза. "Хората се изплашиха", каза осемдесетгодишният Хенри Маклолин – пенсиониран строител, гласувал за Демократичната юнионистка партия заради опасенията, че вълната на възход за "Шин фейн" може да остави юнионистите в обединена Ирландия против волята им. "Брат ми е на 83 години и никога не е гласувал, а сега гласува за първи път, защото е уплашен."

Ще доведат ли британските избори до референдум за обединение на Ирландия

© Clodagh Kilcoyne


От другата страна няколко националистически гласоподаватели в Белфаст казаха, че Брекзит и възможността за "твърда" граница с Ирландия ги е окуражила да се откажат от скрупулите си заради някогашните връзки между "Шин фейн" и ИРА, обвинявана за близо половината смъртни случаи по време на "Проблемите".
"Не съм 100 процента зад тях", каза Елизабет Бойл, гласоподавател на "Шин фейн" и финансов администратор на възраст между 40 и 50 години. Тя отбеляза, че подобно на много от приятелите си се е притеснила заради Брекзит. "Ако не гласувам за тях обаче, Демократичните юнионисти ще влязат (в парламента)."


Вотът може да попречи на опитите да се издейства споразумение между "Шин фейн" и Демократичната юнионистка партия за съставяне на ново регионално правителство и да се избегне първото завръщане към пряко управление от Лондон от десетилетие насам.


Тази вероятна политическа безизходица се случва в същия момент, в който Брекзит заплашва да причини сътресения на икономиката, конституционния статут и границата с Ирландия. "Ще има дълбоко замразяване", предположи базираният в Белфаст историк и политически коментатор за опитите да се формира нова регионална администрация. "Няма да има никакво раздвижване."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK