Дейвид Финмор: Брекзит категорично върна в дневния ред обединението на Ирландия

Дейвид Финмор: Брекзит категорично върна в дневния ред обединението на Ирландия

© Queen's University BelfastДейвид Финмор е професор по европейска политика в Института по история, антропология, философия и политика към "Куийнс юнивърсити" в Белфаст, Северна Ирландия. Преподава също в Колежа на Европа в Белгия. Интересите му са в областта ЕС, неговите институции, процедури, външни отношения, разширяване и Брекзит.


Как ще се отрази Брекзит на Северна Ирландия?


- Трудно е да се каже. Много ще зависи от условията на Брекзит и бъдещите взаимоотношения между Великобритания и ЕС. През последната година видяхме ясни сигнали от британското правителство, че се движим към по-твърд Брекзит и това ще засегне Северна Ирландия по няколко различни начина. Най-очевидният от тях ще бъде границата. Защото ако напуснем митническия съюз, ако вече не приемаме свободното движение на хора, ще трябва да имаме някакъв граничен контрол. Това повдига въпроса какъв ще бъде този контрол и как и къде ще се осъществява.
В момента много се говори за това той да става по електронен път. Това означава, че някъде от едната страна на границата ще трябва да има сензори, засичащи кой се придвижва. Митническите проверки биха могли да се извършват на определени места в цяла Ирландия, като също не е задължително това да става на самата граница. Що се отнася до движението на хора, аз не смятам, че ще се стигне до паспортни проверки при преминаване.


Някои от партиите в Северна Ирландия обещават на избирателите си, че ще се борят за специален статут на страната в рамките на ЕС. Доколко е реалистично това обещание?


- Всичко подлежи на договаряне. Ако погледнем Политическите насоки на Европейския съвет за воденето на преговорите с Великобритания, в тях също е записано в параграф 11, че е необходимо намирането на гъвкави и креативни решения за обстоятелствата на остров Ирландия, в това число въпросът с границата. Съществува съгласие в Брюксел и между 27-те страни членки, че тук има особености, на които трябва поне да се обърне внимание в условията за оттегляне на Великобритания и договарянето на бъдещите отношения. Това би могло да означава, че за Северна Ирландия ще бъдат въведени специални, уникални условия, каквито не са били прилагани никога преди. Ние сме в изцяло нова територия както с Брекзит, така и с опитите да се намери специално решение за част от държава, която вече няма да е членка.


Може ли да се каже, че несигурността относно това, което предстои, вече се отразява върху политическия пейзаж в страната?


- Със сигурност се е появила нова точка в дневния ред на партиите, по която има силно несъгласие между тях – за или против Брекзит. Досега тя не е съществувала. Освен това перспективата за "твърда" граница между Северна Ирландия и Република Ирландия е нещо, което ирландските националисти от "Шин Фейн" се опитват да използват, за да печелят политическа подкрепа. Защото, разбира се, за много хора идеята за граница, пресичаща острова, е пълна анатема, те не искат и да чуят за такова нещо. Това се превръща във въпрос на самоопределение за партиите.


Означава ли това, че политическият пейзаж се е поляризирал заради Брекзит и партиите чувстват необходимост да се обединят по този въпрос с обичайните си съмишленици?


- Може да изглежда по този начин на повърхността. Но всъщност дори юнионистките партии донякъде подкрепят идеята, че на този остров има специфични проблеми, за които трябва да се търсят решения. И че тези решения трябва да бъдат малко по-различни от начина, по който ще бъде третирана Великобритания в нейната цялост. От друга страна, ако Великобритания напусне ЕС, но Северна Ирландия придобие специален статут, това означава че тя ще бъде третирана различно от останалата част от кралството. А за много юнионисти това е абсолютно неприемливо, защото би отслабило връзката, която е по-важна за тях – тази между Великобритания и Северна Ирландия, а не толкова тази с ЕС.


Разговарях с гласоподаватели на "Шин Фейн" и те споделиха, че според тях обединена Ирландия никога досега не е изглеждала толкова близо. Вие бихте ли се съгласили с това твърдение?


- Ами всичко е относително – дали в момента сме близо до обединение на Ирландия, или просто сме по-близо, отколкото преди. Но Брекзит наистина категорично постави въпроса на дневен ред.


Смятате ли, че това ще се отрази върху начина, по който Северна Ирландия ще гласува на изборите за британския парламент? Ще донесе ли повече депутатски места за "Шин Фейн" в сравнение с предишните избори?


- Не непременно повече места, но мисля, че биха могли да спечелят повече гласове. Тези неща не се припокриват напълно заради особеностите на британската избирателна система. Разбира се, ще има значение броят на мандатите, които те ще спечелят, и който е възможно да остане същият. Но ще се следи много внимателно и броят на гласовете, защото разбира се тези избори се случват на фона на изборите за местното законодателно събрание на Северна Ирландия през март, когато Шин Фейн бяха на косъм да победят Демократичната юнионистка партия по брой на гласовете. Има я и тази конкуренция на местно ниво. Аз лично бих очаквал Брекзит да увеличи броя на гласовете за ирландските националисти.


Но "Шин Фейн" бойкотират британския парламент, като оставят местата си празни и реално не представляват своите избиратели там. За нас, наблюдаващите отвън, не е лесно да разберем защо въпреки това толкова много хора гласуват за тях.


- Наистина има парадокс. И това ще бъде използвано от останалите националистически формации. Социалдемократическата лейбъристка партия ще каже на избирателите си – ако искате да гласувате за обединена Ирландия, гласувайте за нас, защото ние ще участваме в работата на парламента и няма да останете непредставени. Но мисля, че за гласоподавателите е важна символиката, затова "Шин Фейн" си остава най-голямата ирландска националистическа партия.


Въпреки че през март имахме избори за местно законодателно събрание, ние все още нямаме локално правителство и преговорите за сформирането му бяха прекратени. Ако "Шин Фейн" спечелят повече гласове на британските избори, може да се смята, че това има осигурява по-голямо влияние и ще ги насърчи да възобновят преговорите за локалната изпълнителна власт.


Не бива да забравяме, че имаме краен срок за сформиране на управление в Северна Ирладия и в момента той е 29 юни. Наистина този срок беше удължаван няколко пъти, но след като се сформира правителство в Лондон, очакването вече ще бъде и тук да започнат сериозни преговори. Мисля, че това може да повлияе на начина, по който ще гласуват част от избирателите – с мисъл за това, което ще се случи в преговорите на местно ниво.


Според вас в обозримо бъдеще ще има ли референдум за излизане на Северна Ирландия от Обединеното кралство и присъединяване към Република Ирландия?


- Зависи какво имате предвид под обозримо бъдеще. Най-важният въпрос в тази връзка ще бъде как ще се развият нещата около Брекзит. Ако се окажем в ситуация, в която последствията за Северна Ирландия не са толкова тежки, колкото се опасяваме, мисля че идеята за референдум няма да събере достатъчна подкрепа. От друга страна обаче, ако имаме много твърд Брекзит, ако не се адресират адекватно проблемите на Северна Ирландия, било по отношение на границата, било в земеделието или свободното придвижване на хора, тогава мога да си представя, че подкрепата за такъв референдум ще расте. В някои юнионистки среди има и позиция за провеждане на референдума по-скоро. За да приключим с въпроса и да го оставим извън обсега на внимание поне за още едно поколение.


Но това не проработи в Шотландия.


- Точно така, оттам идва и несигурността при такъв ход.


Тогава все пак сме длъжни да си представим ситуация, в която референдумът се провежда и гласовете са за излизане от Обединеното кралство и обединение с Република Ирландия. Какви биха били последствията за Северна Ирландия? Как биха реагирали местните общности?


- Трудно е да се каже, неизвестните са твърде много, въпреки че действително този сценарий днес е по-реалистичен отколкото преди една година. Но мисля, че просто все още сме в твърде начална фаза на процеса и не знаем какви ще бъдат условията около Брекзит. Едно евентуално обединение носи със себе си и въпроса дали е финансово жизнеспособно заради субсидиите, които сега получава Северна Ирландия. Очевидно северноирландците биха очаквали запазване на сегашните условия в области като здравеопазване, пенсии и социални услуги. А това е нещо, което Република Ирландия едва ли би могла да осигури.


Каква е вашата прогноза за изхода от изборите?


- В Северна Ирландия рядко ставаме свидетели на радикални промени. Но пък малките промени биха могли да имат съществено значение. Ако имаме леко увеличение на вота за "Шин Фейн" и спад при Демократичната юнионистка партия, тогава "Шин Фейн" могат да се окажат най-голямата партия в Северна Ирландия. А това не се е случвало никога досега. И ще има голямо символично значение.


Подобно развитие би било в съзвучие с резултатите от изборите за законодателно събрание през март, когато за пръв път се стигна до събрание без юнионистко мнозинство и "Шин Фейн" изключително много се доближиха до Демократичната юнионистка партия по брой на гласовете. Това е знак, че се случва промяна.


А какво очаквате да се случи във Великобритания като цяло?


- Само преди 3-4 седмици се очакваше значително мнозинство за Тереза Мей и торите. Според последните проучвания обаче разликата между тях и лейбъристите се топи. Чуват се дори хипотези, че е възможно да се стигне до изравняване на силите в парламента. Наистина е много трудно да се предскаже.


Първо, всички избори по начало са трудни за предвиждане. Второ този път значителен брой млади хора са се регистрирали да гласуват – хора, които не са гласували никога преди. Този младежки вот не беше налице при референдума за Брекзит миналата година. И се очаква много от тези млади хора да гласуват за Лейбъристката партия.


Резултатът ще зависи много и от избирателната активност. Не знаем и как терористичните атаки от последните седмици биха повлияли на вота. Нещата са много непостоянни. Страхотни избори са това, много са интересни. И резултатите днес изглеждат много по-неясни, отколкото в момента, в който Тереза Мей обяви предсрочния вот.


Пропускаме ли нещо важно, когато говорим за Северна Ирландия след Брекзит?


- Когато се говори по тази тема, обикновено основното внимание се фокусира върху границата. Разсъждава се най-вече в светлината на свободата на движение на стоки и на хора. Разбира се това е много важно. Но мисля, че има и други въпроси, които също ще бъдат от съществено значение. Особено земеделието. Според официалните данни над 80% от приходите на земеделските производители в момента идват от субсидии. Много болезнен е въпросът какво ще стане с тези субсидии след Брекзит и какво ще означава това за бъдещето на земеделието в Северна Ирландия. А тук то има по-важна роля отколкото в другите части на Великобритания.


Важен е и въпросът за търговията със земеделска продукция. Ние имаме вериги на доставки, които обхващат целия остров. Например имаме ферми в Северна Ирландия, в които кравите се доят, но млякото пресича границата, преработва се от южната страна и след това прдукцията се връща обратно за разпространение на британския пазар. Тези връзки ще бъдат прекъснати. Какъвто и статут да има Северна Ирландия след Брекзит, никоя страна извън ЕС няма свободна търговия на селскостопански продукти със съюза. Не е ясно какво ще се случи в тази област. Не е ясно какво ще се случи с много форми на трансгранично сътрудничество в Ирландия, финансирани от ЕС. Какво ще се случи с интегрираната инфраструктура, която имаме? Имаме например единен енергиен пазар. Какво ще се случи с опазването на околната среда при положение, че реките текат от север на юг.


Съществува разбира се и въпросът какво означава границата за хората – границата в главите им. По-младите хора изобщо никога не са изпитвали усещането за граница на този остров. Тази "не-граница", която имаме в момента, е нормалното състояние на нещата за тях. И ако бъдат въведени проверки по границата, какво ще значи това за хората? Какво ще значи за мирния процес в Ирландия?


Мисля, че всяко въвеждане на контрол по границата ще бъде прието като стъпка назад, а всяка стъпка назад ще бъде експлоатирана за политически цели.


Имате ли притеснения за мира в Северна Ирландия?


- Не бих казал, че съм притеснен. Мога да си представя някои негативни сценарии, при които се генерира напрежение и нещата могат да излязат извън контрол, защото трябва да сме наясно, че в това общество има хора, които биха използвали всяка възможност за преследване на определени политически цели. Съществува и аргумент, че ако бъде въведен митнически контрол, ще се създадат възможности за контрабанда. А контрабандата ще бъде начин за трупане на средства за паравоенните организации. Това ще засили позициите им и в най-лошия случай бихме могли да си представим негативни ситуации на ескалация. Но мисля, че трябва просто да разчитаме на факта, че огромното мнозинство от хората в Северна Ирландия са доволни от това, което имаме в момента.


Бих казал, че ако се погледне историята на ЕС, това е история на решаване на проблеми, история на креативно намиране на решения. Така че връщаме се към езика на гъвкавите креативни решения. Ще има много място за креативно мислене, време е всички да си сложим мислещите шапки.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK