С 3 сценария Еврокомисията откри дебата за единна европейска отбрана

С 3 сценария Еврокомисията откри дебата за единна европейска отбрана

© ReutersЕвропейската комисия откри днес обществен дебат относно бъдещата ориентация на отбраната на ЕС на 27 -те.

След Бялата книга на Комисията за бъдещето на Европа, в днешния документ за размисъл се очертават различни сценарии за това как да се противодейства на нарастващите заплахи в областта на сигурността и отбраната, пред които е изправена Европа, и как да се укрепят собствените способности на Европа в областта на отбраната до 2025 г., се казва в официалното съобщение.


Документът за размисъл е допълнен с конкретни предложения, представени днес с цел стартиране на Европейския фонд за отбрана, който ще подпомогне по-ефективното разходване на средства от държавите членки за съвместни отбранителни способности.


"Европейският съюз може да подкрепи държавите членки в изграждането на военен капацитет и по-ефективно инвестиране в областта на отбраната. Изминахме дълъг път за по-малко от една година и сме решени да запазим този темп", заяви Федерика Могерини, Върховният представител и заместник-председател на Европейската комисия.
"Днес силната НАТО и силният ЕС са по-важни, отколкото когато и да било преди. Без да се дублира това, което вече съществува, Европа трябва да поеме своята сигурност и отбрана в собствените си ръце, за да бъде по-силен партньор за своите съюзници. Ние знаем накъде сме тръгнали и държавите членки определят посоката, но е време да решим колко бързо искаме да стигнем до целта", допълни и заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността Юрки Катайнен.


Лидерите от ЕС ще се срещнат в Прага на 9 юни, за да обсъдят как да бъде използван потенциалът на Договорите за засилване на сътрудничеството в областта на отбраната. Комисията очерта три възможни сценария за бъдещето на европейската отбрана:

 • При сценария "сътрудничество в областта на сигурността и отбраната" държавите членки ще запазят правото си да вземат решения относно необходимостта от сътрудничество в областта на сигурността и отбраната — свободно и поотделно за всеки конкретен случай — като ЕС ще продължи да допълва усилията на национално равнище. Сътрудничеството в областта на отбраната ще бъде засилено, но участието на ЕС в най-отговорните операции ще остане ограничено. Новият Европейски фонд за отбрана би спомогнал за разработването на някои нови съвместни способности, като държавите членки ще продължат да контролират индивидуално по-голямата част от развитието на отбранителните способности и обществените поръчки. Сътрудничеството между ЕС и НАТО ще запази настоящия си формат и структура.


  При един по-амбициозен сценарий за "споделена сигурност и отбрана" държавите членки ще обединят някои финансови и оперативни активи с цел засилване на солидарността в областта на отбраната. ЕС също така ще се ангажира в по-голяма степен със защитата на Европа във и извън границите ѝ. Съюзът ще поеме повече функции в области, като киберсигурността, защитата на границите или борбата с тероризма, както и укрепване на свързаното със сигурността и отбраната измерение на вътрешните политики на ЕС, като енергетика, здравеопазване, митнически съюз или космическо пространство. Това ще бъде съчетано с политическа воля за действие, както и вземане на адекватни решения в динамичен контекст. ЕС и НАТО също така ще засилят взаимното сътрудничество и координация в голям брой области.


  В най-амбициозния сценарий — "обща отбрана и сигурност" — се предвижда постепенното определяне на обща политика на ЕС в областта на отбраната, което да доведе до обща отбрана на основание член 42 от Договора за ЕС. Съществуващите разпоредби дават възможност на група държави членки да преминат на по-високо равнище на европейска отбрана. При този сценарий защитата на Европа ще се превърне във взаимно подсилваща отговорност на ЕС и НАТО. ЕС ще може да участва във важни операции в областта на сигурността и отбраната, подкрепен от по-високо ниво на интеграция на силите за отбрана на държавите членки. ЕС ще оказва подкрепа за съвместни отбранителни програми с Европейския фонд за отбрана, както и ще създаде специална европейска агенция за научни изследвания в областта на отбраната. Това би спомогнало и за създаването на истински европейски пазар в областта на отбраната, способен да защитава ключовите си стратегически дейности от външни намеси.

Посочените по-горе сценарии не се изключват взаимно, а илюстрират три различни степени на амбициозност по отношение на солидарността. Държавите членки ще играят водеща роля в определянето на степента на амбициозност, с подкрепата на институциите на ЕС.


Правителствата ще определят и разходите, които са готови да вложат в общ фонд за изследвания, разработки и съвместни покупки на техника. Но Европейската комисия съобщи, че е готова да задели поне 1.5 млрд. евро от бюджета на ЕС. След 2020г. това би могло да генерира около 5.5 млрд. евро годишно, ако националните правителства се включатн с вноски, съобщи "Ройтерс", цитирайки представители на ЕС.


Урсула фон дер Лейин, министърът на отбраната на Германия, приветства плана като "амбициозен и демонстриращ, че през последните 12 месеца сме извървели дълъг път към създаването на съюз за отбрана и сигурност.


От 2006г. насам разходите в ЕС за отбрана санамалели почти с една трета, или повече от 20 млрд. евро. ЕС изразходва за разработване и производство на оръжия около 50% от средствата, заделяни в САЩ, докато в същото време разполага с едва 15% от американската техника, готова за разполагане на бойното поле.


Правителствата в ЕС предпочитат да подпомагат национални компании, което често води до дублиране и пилеене на фондове. В 80% от случаите поръчките се дават на национални компании, а не на европейски консорциуми.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  Има надежда за ЕС. Един път започнат този разговор , ще доведе и до решения. За разлика от нас , западните политици са прагматици и всякакви сантименти са изключени.

  SHADOWS of SOFIA
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5668 Весело

  от нас генералите , от тях останалото !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#1] от "ka2":

  Да не забравяме коя беше думата на годината през 2016-та.

 4. 4 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 974 Неутрално

  След заявлението на Тръмп. че всеки трябва да си плаща за отбрана, Меркел изведнъж се сети, че трябва ЕС да помисли сам за себе си и за своята сигурност. И ето вече 3 ценария за обща отбрана на ЕС. Който и да изберат, ще трябва да се заделят много пари, това е положението. И най-важноо е да се следи за тяхното рационално използване, защото общото и кучетата не го ядат,

 5. 5 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Огромен вой ще се надигне срещу тези амбиции от всякакви "патриоти" и национални спасители из цяла Европа с банкови депозити от Русия. Дано трендът на континента наистина се е обърнал след тъпотиите, сътворени на президентските избори в САЩ и на референдума за Брекзит и хората наистина започнат да мислят рационално, а не да се вторачват само в пъпа си и да се мислят за велики самодостатъчни империи. Без тотална интеграция Европа я чакат много сериозни кризи.

 6. 6 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4522 Неутрално

  Вариантът е един, макар и радикален! Армия в ЕС да поддържат само страните с население над поне 30 милиона. Малките страни да си плащат за защита. Киберсигурност да се поеме от страните с развит IT сектор - България, Германия, Балтика. Другите да си плащат за защита! Интелиджънс сървисис да се поемат от Германия, Австрия, Дания. Съдебен борд за България и Унгария поне!

 7. 7 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Какво има да се дебатира ! По една дивизия от голяма държава, по бригада или полк от малка, много танкове, авиация и як флот. Парашутно-десантни, морска пехота, бързо реагиране и дронове, много дронове ! А да и ядрени сили !
  Всичко това групирано в две линии - 1) От Балтика през Полша до Румъния; 2) Южните Балкани и Италия за действия в Близкия Изток и Африка до Сахара.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 8. 8 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1405 Неутрално
 9. 9 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 5353 Неутрално

  "В най-амбициозния сценарий — "обща отбрана и сигурност" — се предвижда постепенното определяне на обща политика на ЕС в областта на отбраната, което да доведе до обща отбрана на основание член 42 от Договора за ЕС"

  Какво има да се умува толкова, след като ясно е записано в съответния член от Договора. По-скоро да се помисли и за вариант обща европейска армия

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8089 Неутрално

  Боко ще дава акъл, те да приготвят парите.

 11. 11 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2992 Весело

  Думички !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 12. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4424 Неутрално

  Хубави намерения, пък и възможност за военно-промишлените комплекси на Европа особено Германия, Франция, Белгия. Интересно как ще се позиционира Италия в този процес, както и позицията на опозиционните партии.

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5694 Неутрално

  Добро начало. Поне тезите са сложени на хартия.
  Интерсно е как ще бъдат отчитани 2% разходи - поотделно или заедно за НАТО и за европейските отбранителни сили - 2 или 4% в крайна сметка ще са разходите?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на okupeto
  okupeto
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#13] от "penetrating":

  Не тичай пред вятъра бе, брато. Усреднено страните от ЕС харчат 1.42% от GDP за отбрана, но без UK числото клони към единица. Докато стигнат 2% ехей, надяват се след 7-8 години да ударят 2-а процента, а при 4% вече Путин ще забегне в Сев. Корея. Но нищо не пречи да се мечтае. Ето, говорилнята в ЕК вече отвори. Слушай Могерини и Фон Лайнен и няма да сгрешиш.

 15. 15 Профил на okupeto
  okupeto
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#12] от "daskal1":

  Италия има по-голяма и по-мощна армия от Германия. Прави си изводи.

 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4361 Любопитно

  Аз поддържам сценария в който ЕС има напълно независима от САЩ единна армия. Дано, се реализира това в следващите няколко години.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4424 Неутрално

  До коментар [#15] от "okupeto":

  Едно е численност, друго е качество, а трето - борбата за големо военни контракти от производителите. Та затова ми е интересно как ще се разиграе този театър.

 18. 18 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  По принцип подкрепям сатоятелна армия на ЕС, но не кога да си я представя. Германски подразделания под командване на полски офицери? Френски под командването на германски? Общ език на командването и азбука за комуникации... И т.н.
  Мнаго история има на континента, за съжаление...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 19. 19 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4424 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иво":

  Иво, дори да съм "за", не е реално при над 70% от потребностите на НАТО покривани засега от САЩ. Само погледни авиацията: от космическите системи за наблюдение (военни спътници) през радарни инсталации, системи АУАКС та до подготовката на пилоти, въоръженията, амунициите, и машините. Ти представяш ли си обема на нужните инвестиции, а оттам бюджетните средства необходими за подобна програма? Както казваше Ръмсфелд "тук милиард, там милиард, и скоро започваме да говорим за истински пари".
  "Вечна дружба със САЩ!" - това е лозунгът, с малко напън в следващите 10-15 години да се поотсрамим.
  Няма да навлизам в теми като "вероятен противник" и "стратегически симетрии" за да не създавам излишни емоции във форума.

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5694 Неутрално

  До коментар [#14] от "okupeto":

  2% за всичко до 2024 :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK