Китай иска преход към възобновяема енергия, но прахосва зелени мощности

Китай иска преход към възобновяема енергия, но прахосва зелени мощности

© Jianan Yu, ReutersБитката на Китай да ограничи замърсяването го превърна в световен лидер в развитието на възобновяемата енергия, но все по-големи количества от това "зелено" електричество остават неизползвани на фона на усилията на страната да интегрира вятърната и слънчевата енергия в остаряла и фрагментирана електрическа мрежа, доминирана от въглища.


Проблемът заплашва да забави напредъка на Китай в прочистването на въздуха и контрола над емисиите на газ с парников ефект, които го правят водещ участник в климатичните промени. Това противоречи и на желанието на китайските ръководители да запълнят празнината в лидерството, оставена от решението на президента Доналд Тръмп да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата.


Тази седмица (6-8 юни - бел. прев.) енергийни министри от различни държави се събират в Пекин на среща, посветена на възобновяемата енергия, а на този фон затрудненията на Китай да увеличи максимално "зелените" си ресурси подчертават несигурността около това как най-добре да се премине към по-чисто електричество.
"Те твърде бързо инсталираха твърде много", коментира Цяо Лимин, директор за Китай в Глобалния съвет по вятърна енергия. "Един реален пазар би следвало да позволява електричеството да тече между две провинции. В момента това липсва" в Китай, казва тя.


Спирачка за китайския потенциал
Хиляди нови вятърни турбини и соларни панели бяха инсталирани в отдалечените провинции на Китай през последните няколко години като част от опитите на лидерите в страната да намалят задушаващия градски смог, без да забавят икономическия растеж. И сега Китай има повече мощности за възобновяема енергия от всяка друга страна.


Два непрекъснати проблема помрачиха обаче този успех, според представители на сектора и външни наблюдатели: китайската разпиляна електропреносна мрежа не може да поеме притока на ново електричество от вятър и слънце, а в същото време провинциалните власти запазиха предпочитанието си към въглища.
През 2016 година в западната провинция Гансу 43 % от енергията от вятър не е била използвана. В съседния автономен район Синцзян показателят е 38 %, а в североизточната провинция Цзилин е 30 %. Равнището не неизползвана енергия за страната - 17 % - бе определено от организацията на Цяо като "шокиращо високо", след като се повишаваше няколко поредни години.


Има признаци, че проблемът се подобрява тази година, твърди Китайския съвет по електричество. Търсенето на енергия като цяло нарасна през първото тримесечие, давайки тласък на възобновяемите източници, след като икономиката възстанови инерцията си от забавянето през 2016-а.


Китай иска преход към възобновяема енергия, но прахосва зелени мощности

© Sheng Li, Reuters


Експертите обаче твърдят, че прахосваната енергия ще продължи да бъде "спирачка" за китайския потенциал за възобновяема енергия, докато страната не модернизира електрическата си мрежа и провинциалните власти не престанат да предпочитат въглищата, които осигуряват близо две трети от енергията в страната. Проблемът се влошава през зимата, когато много въглищни централи подават електричество към мрежата и изпращат прекомерни количества топлина за домовете и офисите.


Силни интереси


Това накара местните власти да оставят централните на въглища действащи и да отхвърлят наличната електроенергия от вятър въпреки натиска от централното правителство да се използват възобновяеми източници, отбелязва Лу Си, преподавател в Училището по екология към университета Цинхуа в Пекин.


"На хартия те насърчават възобновяемите източници, но в действителност подкрепят интересите на въглищната (индустрия)", посочва Франк Юй, специалист по възобновяема енергия в консултантската компания Wood Mackenzie. За да помогне за справяне с проблемна, Държавното енергийно управление на Китай настоя да бъдат инсталирани повече вятърни турбини в близост до Пекин и крайбрежните градове, където търсенето е най-високо. Това би трябвало да позволи на възобновяемата енергия да заобикаля част от остарялата преносна система, обвинявана, че възпрепятства употребата й. Освен това би дало на по-гъсто населените провинции по-голям дял в гарантирането на използването на възобновяемите източници.


На срещата на енергийните министри в Пекин тази седмица се очаква китайските власти да подемат кампания за по-голяма гъвкавост на системата за енергийни доставки. Целта е да бъде създадена електрическа мрежа, която може лесно да поглъща пиковете и спадовете, свързани с вятърното и слънчевото електричеството, зависими от времето, обясни Кристиан Цинглерсен, директор на Clean Energy Ministerial, домакин на срещата.


Китай иска преход към възобновяема енергия, но прахосва зелени мощности

© Jianan Yu, Reuters


И все пак проблемът с неизползването на електричество би могъл да продължи да се влошава, предупреждава Лютун Чжан, старши мениджър в Lantau Group, хонконгска консултантска компания в енергийната област. Планирани са още соларни панели и вятърни турбини в китайските провинции, които вече и без това имат по-голям капацитет, отколкото използват. Предвидено е да започнат да функционират и допълнителни въглищни централни, посочва Чжан.


Ролята на развиващите се държави


Затрудненията на Китай, макар и по-изразени, отколкото в други страни, не са единствени. Западните страни преминаха през своите битки с възобновяемата енергия при опитите на компаниите оператори да интегрират зависещата от времето вятърна и слънчева енергия в мрежите, изградени около въглищните централи, които са по-замърсяващи, но и по-надеждни.


През идните две десетилетия обаче се очаква събитията в развиващите се държави, включително Китай и Индия, да изиграят голяма роля в справянето с климатичните промени.


"Развиващите се страни с агресивно разгръщане на вятърната и соларната енергия действително са изправени и ще бъдат изправени пред същите предизвикателства", предупреждава Едуард Кънингам, директор на програмите за Китай в Харвардското училище по управление "Кенеди".


Междувременно САЩ изглежда ще предпочетат намалено присъствие, след като Тръмп и републиканците се отдръпват от климатичната политика на бившия президент Барак Обама.


Почти цялото увеличено търсене на електроенергия през идните години се очаква да дойде от развиващите се страни, според прогнозите на Международната агенция за енергията. Само Китай ще покрие около половината.


Борбата на Китай да доведе до максимум употребата на възобновяема енергия няма непременно да му попречи да изпълни международните цели за емисиите, предвиждащи глобалното затопляне да бъде сведено под 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните равнища. Само че това ще стане много по-скъпо, ако Китай не съумее да приспособи енергийната си система, докато все още е в развитие, заключава Цинглерсен.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4741 Неутрално

  "Проблемът се влошава през зимата, когато много въглищни централи подават електричество към мрежата и изпращат прекомерни количества топлина за домовете и офисите." - това изречение вероятно се отнася за топлофикационните централи в градовете?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 2. 2 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  ЧАЙНА МАЙНА ! Комунистически Китай развива хармонично ВСИЧКИ видове енергия :-) Както е заложил и най-голям брой реактори за АЕЦ . Откриването на "горящия лед" в Южнокитайско море го прави енергийно независим. Смогът и замърсяването на въздуха са проблем заради огромното производство , който Партията ще реши с цялата мощ на държавата.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3584 Неутрално

  "Проблемът се влошава през зимата, когато много въглищни централи подават електричество към мрежата и изпращат прекомерни количества топлина за домовете и офисите." - това изречение вероятно се отнася за топлофикационните централи в градовете?
  —цитат от коментар 1 на Незнайко в Слънчевия град

  Всички се сещат за въздуха на 1-ви януари когато света е поел над 1 милион тона сублимирани китайски фойерверки,пиратки и т.н. чиято токсичност гарантира белодробни усложнения от праховите частици в следващите месеци. След което картела от продаващите ги бакалии обвинява дизеловите двигатели,тецовете и даже Газпром!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4294 Любопитно

  Въпрос на време е проблемите с електропреносна система да бъде решен. Китайското правителство с удоволствие отпуска стотици милиарди юани за развитие и модернизация на местната инфраструктура.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 5. 5 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Типично по китайски - стихийна кампания за световно първенство, без практическа ориентация. Навремето имаха директива от компартията да станат първа сила по стоманодобив - е, станаха като във всяко село добиваха стомана в първобитни пещи, без реализация на продукта. Та и сега произвеждат зелена енергия, но мрежата им не може (или не иска, както е в Бъргария) да я поеме.

 6. 6 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  "Проблемът се влошава през зимата, когато много въглищни централи подават електричество към мрежата и изпращат прекомерни количества топлина за домовете и офисите." - това изречение вероятно се отнася за топлофикационните централи в градовете?
  —цитат от коментар 1 на Незнайко в Слънчевия град

  Отнася се за всички термични електроцентрали, работещи на въглища. Включително и в България. Някои от които работят с природен газ.

 7. 7 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  китайците имат потенциал да се оправят сами ,а и факта ,че въздуха е най мръсен в най големите им градове ,дето живеят партийните им кадри ,навежда до мисълта ,че нещата ще бъдат решени в спешен порядък от партията и народната власт , разбира се за останалите нищо няма да се гарантира ,както навсякъде разбира се .

 8. 8 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 534 Весело

  Само с партийни поръчения и стихийни кампании не става.
  Трябва и малко акъл. :-)))
  Най-елегантно всичко това ще се реши с цената на тока - според надеждността (контролируемостта) и екологичността на източника.
  'Зелен' ток с неконтролируем добив - евтин.
  'Кафяв' и контролируем ток - скъп.
  Така няма да горим излишни количества кюмур докато енергията ни пада от небето.

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  Обикновено така се получава като се планират нещата централно.

  Недопланирани си остават на края.

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10406 Неутрално

  Естествено, те не са минали през стачките на миньорите в Англия при Маргарет Татчър.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  Комунизъм! Също като огромните им новопостроени безлюдни градове които наплякаха на върха на имотната криза.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 12. 12 Профил на Антикомунист и антиГЕРП
  Антикомунист и антиГЕРП
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Защо в статията не се споменава нищо за ядрената енергетика и потенциала на Чайна в тази насока?
  В момента так се строят 20 енергоблока, а в оперативен режим са 37.
  Една от ядрените компании в Китай ще участват в новите блокове на Хинкли поийнт и Сайзуел в ЮК.
  Други от ядрените компании на Китай имат интерес към дострояването на АЕЦ Белене или 7*ми блок на Козлодуй!
  Увестингхауз фалира.
  Китай настъпва!

  Бъдещата устойчива енергетика ще е симбиоза между ядрени генериращи мощности и ВЕИ. Ето защо е важно да се построи безопасната АЕЦ Белене възможно най-бързо!!!
 13. 13 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#12] от "xqv31309910":

  Ами статията е за проблемите пред пълноценното използване на ВЕИ-мощностите и нуждата от балансиране (с 'кафявите' мощности). АЕЦ не участват в балансиране, практически си работят на фиксиран режим независимо от нуждите.

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 14. 14 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Почват да се усещат, че проблемът е системен. Т.е. когато имаш мощности които генерират непостоянна по характер енергия с много пикове и спадове трябва да имаш и нещо което да ги изглажда. И засега не са намерили решение, както техническо така и икономическо.

  ВЕИ искат да произвеждат когато и колкото могат и не ги интересува системата като цяло. Включително никак не са готови да плащат за изграждането на и експлоатацията на балансиращи мощности които да изгладят създаваните от тях пикове.

  Потребителите иска надежден и сигурен източник на постоянна енергия, не с пропаданията характерни за ВЕИ. В името на това властите предпочитат традиционните решения. Затова строим ВЕИ за да сме модерни и изпълним заповедите на началството. Но тихичко си караме по старият начин.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 15. 15 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  До коментар [#12] от "xqv31309910":Ами статията е за проблемите пред пълноценното използване на ВЕИ-мощностите и нуждата от балансиране (с 'кафявите' мощности). АЕЦ не участват в балансиране, практически си работят на фиксиран режим независимо от нуждите.
  —цитат от коментар 13 на инж. Ганев - малцинство от 5.87%


  Кафявите мощности също не са идеални за балансиране, инерционни са. Най-подходящи са газовите централи, бързо се пускат и спират. Основното е кой ще плаща за тези балансиращи мощности. След като ВЕИ не могат да осигурят постоянна по характер енергия и създават пикове редното е те да плащат, те създават проблемите.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK