Търсещи убежище може да бъдат връщани в България, реши германски съд

Търсещи убежище може да бъдат връщани в България, реши германски съд

© Ognen Teofilovski, ReutersМигрантите, влезли в ЕС през България, трябва да се върнат там - дори и ако не са подали молба за убежище до българската Агенция за бежанците. Това постанови сега един германски съд във връзка с жалбата на млад иракчанин, пише "Дойче веле".


Върховният административен съд на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия окончателно отхвърли жалбата на млад иракчанин срещу решението да бъде върнат в България, пише германското онлайн-издание Legal Tribune Online. Според публикацията през 2015 година жалбоподателят пристигнал в България, а после продължил за Германия.


По силата на Дъблинското споразумение, отговорна за процедурата по предоставяне на убежище е първата страна от ЕС, през чиято граница кандидатите за убежище влязат в Общността. Ако обаче те не подадат молба за убежище в първата страна, а го сторят в друга членка на ЕС, молбата им може да бъде отхвърлена. При това положение кандидатът за убежище трябва да се върне в първата страна от ЕС, чиято граница е пресякъл.


България изпълнява изискванията
В случая на младия иракчанин е станало точно така. Той бил регистриран през май 2015 в България, но не подал молба за политическо убежище там, а продължил за Германия. Сега съдът в Северен Рейн-Вестфалия постанови, че той трябва да се върне в България.


Според германската практика, изключения при такива случаи се допускат единствено, ако в първата страна процедурата за даване на убежище не отговаря на изискванията или пък условията в домовете за бежанци са лоши. Така например няколко германски съдилища взеха обратното решение, когато ставаше дума за връщане на кандидати за убежище в Унгария. Те установиха, че практиките, прилагани по отношение на бежанците, са неприемливи, а понякога дори противозаконни.


Според съда в Северен Рейн-Вестфалия обаче, в България въпросните изисквания и условия отговарят на стандартите и затова иракчанинът трябва да се върне там, където ще може да подаде молба за убежище. На базата на този прецедент и други германски съдилища могат да вземат решение за връщане на кандидати за убежище в България, пише Legal Tribune Online.


Да живееш като "бедните българи"


Любопитни са коментарите на читатели под публикацията в онлайн-изданието. Един от тях пише: "Сега онези бедни "бежанци", които не са се изхитрили да си "загубят" документите и вече не помнят как са пристигнали в Германия, ще трябва да живеят толкова лошо, колкото бедните българи."


На това друг читател отговаря, че животът в България определено бил под човешкото достойнство. А трети потребител коментира тази реплика така: "Но Вие нали знаете, че в България, и особено в София, живеят най-красивите жени в света? Доказано е. Дори когато слизат, за да изхвърлят боклука, българските момичета са гримирани, защото по пътя към кофите може да срещнат мъжа на своя живот. Всички момичета са стройни, в България дебели жени няма. Тъй че: държите ли все още на коментара си?"


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK