Надеждите за гладък Брекзит избледняват след изборния хаос във Великобритания

Надеждите за гладък Брекзит избледняват след изборния хаос във Великобритания

© Jon Nazca, ReutersПремиерът на Великобритания Тереза Мей настоява, че преговорите за Брекзит ще започнат навреме идния понеделник. Но избирателите ѝ отнеха парламентарното мнозинство на предсрочните избори миналата седмица и бедствените резултати показват, че тя може би трябва да смени стратегията си и да се бори за оставане в единния пазар на Европейския съюз.


Междувременно 27-те оставащи в ЕС (ЕС-27) втвърдиха позицията си и оставиха на Лондон по-малък шанс да получи друго, освен "твърдия Брекзит", който е и целта на Мей. Тя неколкократно сочеше напускането на единния пазар и излизането от юрисдикцията на Съда на ЕС в Люксембург като основни характеристики на сделката, към която ще се стреми.


Алистър Макдоналд от агенция "Ройтерс" развива шест сценария за бъдещето на Брекзит, след като избирателите разбиха надеждите на Мей за по-силен мандат и я оставиха зависима от Демократичната юнионистка партия (DUP) на Северна Ирландия и от вътрешни съперници, които може да я свалят всеки момент.


Твърд и гладък Брекзит
Мей, която някога бе привърженик на членството в ЕС, подаде документите за "развода" през март. Това означава, че Великобритания ще напусне единния пазар, митническия съюз и юрисдикцията на Съда в Люксембург, участието си в бюджета на ЕС и ще спре да бъде част от свободното движение на хора в съюза. Мей иска двете страни да сключат отделен договор за свободна търговия, който да влезе в сила след преходен период.


Страната ще напусне ЕС на 30 март 2019 г., независимо дали има споразумение за Брекзит или не. Приоритетът на ЕС е да контролира щетите, да намали икономическите сътресения и да запази съюза, като демонстрира, че Великобритания няма да е в по-добро състояние, напускайки го.


Главният преговарящ Мишел Барние ще търси сделка, която да запази правата на 3 млн. европейски граждани във Великобритания, да гарантира, че Лондон ще плати вече поетите си ангажименти (които може би са около 65 млрд. евро) и да ограничи щетите, които ще понесе границата между Ирландия и Северна Ирландия, която може би ще се наложи да бъде затворена след Брекзит.


Ако по тези теми бъде постигнат "значим прогрес", европейските лидери може да направят жест и да започнат преговорите за свободна търговия между двете страни.


В идеалния сценарий споразумението за "развода" ще бъде очертано до края на тази година, всички ще го одобрят до края на 2018 г. и националните парламенти ще го ратифицират до март 2019 г. Може би ще последва няколкогодишен преходен период към новия договор, който да бъде по-обвързващ от търговското споразумение с Канада и освен това ще включва сътрудничество в сферата на сигурността и науката.


Брюксел се надяваше Мей да спечели голямо мнозинство, което да ѝ помогне да прокара необходимите компромиси в парламента. Но сега някои европейски служители се съмняват, че тя ще остане на власт, ако приеме прекалено голяма част от исканията им.


Твърд Брекзит без сделка


Мей неколкократно е подчертавала, че е по-добре страната да напусне ЕС без сделка, отколкото с лоша сделка. Европейските лидери са на мнение, че тя блъфира, защото липсата на сделка ще доведе до икономически и правен хаос. Но те започват да се боят, че двете страни ще се вкарат в ситуация, в която нямат полезен ход.


Преди изборите правителството твърдеше, че няма да плати милиарди за напускането и ще иска търговски преговори веднага. Но Барние не може да се отклони от задълженията си (да не води преговори за бъдещите отношения, докато не се постигне компромис за Брекзит), освен ако ЕС-27 не одобрят единодушно това.


Фотогалерия: Листовките, които спечелиха референдума за Брекзит >


Източници на в. "Гардиън" твърдят, че Барние ще заплаши Мей с проточване и на практика провал на процеса, ако тя настоява споразумението за Брекзит и бъдещите отношения между двете страни да бъдат обсъждани едновременно.


Нито една от двете страни не иска това, но разпад на преговорите може да ги остави с непопулярно и объркано решение в последната минута.


Без Брекзит


Преди година 48% от британците гласуваха за оставане в ЕС, включително мнозинството депутати от основните партии, шотландците и северноирландците. Някои все още се надяват процесът да се обърне.


Но тези надежди са загубени. И двете големи партии приемат Брекзит, Брюксел също. За да бъде спрян той, страната ще се нуждае от правителство, което иска да спре това. Нито евентуален бунт измежду консерваторите, който да свали Мей, нито лява коалиция, водена от лейбъристите на Джеръми Корбин, изглеждат склонни да постигнат това.


Второ, вече има и правни пречки – след като премиерът подаде уведомлението в Брюксел по член 50 от Договора за ЕС, то не може да бъде оттеглено. Трето, ЕС ще трябва да се съгласи единодушно. Формално лидерите на съюза твърдят, че предпочитат Великобритания да не напуска, но в частни разговори казват, че за съюза е по-добре да функционира без присъствието на голяма държава, коята винаги се е отнасяла хладно към проекта и е толкова разделен, че на него не може да се разчита.


Късен Брекзит


Политическият хаос във Великобритания доведе до призиви да се удължи времето за преговори. Член 50 позволява това, ако ЕС-27 постигнат единодушно съгласие. Но те вероятно няма да желаят да рискуват разделение помежду си и и ще искат Лондон да напусне преди изборите за Европейския парламент през май 2019 г. Двегодишният срок цели да отслаби позицията на напускащия.


Английски Брекзит


Правителството на Шотландия иска специална сделка, за да си запази достъпа до единния пазар. Или да се отдели и да остане или да започне нова процедура да присъединяване към ЕС. Ирландският еврокомисар прегърна идеята Северна Ирландия да остане в европейския митнически съюз, а партньорите на Мей DUP също искат да избегнат въвеждането на твърда граница между двете страни.


Фотогалерия: Граничните ирландски градове очакват с тревога съдбата си след Брекзит >


Съмнително е дали може да има отделна сделка с Шотландия, тъй като Испания (която се бори с каталунски сепаратисти) вероятно ще иска да ѝ наложи вето. Шотландските националисти загубиха гласове на последния вот и това отслаби възможностите им да заплашват с нов референдум за напускане на Обединеното кралство. Що се отнася до Ирландия, този сценарий изглежда прекалено сложен, за да бъде осъществен, защото ще трябва да се осигурят някакви търговски бариери между нея и останалата част от Обединеното кралство – нещо, немислимо за юнионистите.


Мек Брекзит


Това може да е основното бойно поле. Много опоненти на напускането на ЕС предлагат страната да остане поне в единния пазар в името на работните места и търговията. Но макар европейските лидери да не изключват това, те имат строги условия, подобни на тези, наложени на Норвегия. Тя има достъп до пазара в замяна на плащания, приемане на европейски мигранти и бежанци и спазване на правилата, които европейските съдилища надзирават. Тези условия обаче са много далеч от желанията на поддръжниците на Брекзит, освен това ще отнемат на Великобритания думата в европейската политика.


Освен това и европейците, и Мей твърдят, че няма да има сделка, в която Великобритания си запазва достъп до някои пазари, а до други – не. ЕС-27 не желаят да рискуват целия единен пазар да бъде подкопан.


През октомври председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза: "Единствената алтернатива на "твърдия Брекзит" е липсата на Брекзит". Да се настоява за мек Брекзит вместо за твърд може да доведе до замяната на гладкото напускане с разтърсващо.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK