"Халифът беглец" - защо е трудно лидерът на "Ислямска държава" да бъде заловен

Абу Бакр ал-Багдади, докато обявява "халифата" от Голямата джамия на Мосул през лятото на 2014 г.

© Reuters Tv, Reuters

Абу Бакр ал-Багдади, докато обявява "халифата" от Голямата джамия на Мосул през лятото на 2014 г.Лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал-Багдади е на косъм от това да изгуби двата основни центъра на своя "халифат", но макар да бяга, може да са необходими години, докато бъде заловен или убит, казват официални лица и експерти.


И в двете "столици" на групировката бойците на "Ислямска държава" са пред разгром - както в Мосул в Ирак, така и в Ракка в Сирия. Представители на официални власти казват, че Багдади стои далеч и от двете, като се крие в пустинните земи между двете, които се простират на хиляди квадратни километри.


"В края на краищата ще бъде или убит, или заловен, няма да може да остане скрит завинаги," казва Лахур Талабани, главата на контратерористичните операции на Кюрдистанското регионално правителство - кюрдският автономен регион в северен Ирак. "За това обаче ще трябват още няколко години."
За Багдади една от основните грижи е да се увери, че хората около него няма да го предадат заради наградата от 25 милиона долара, предложена от Съединените щати, за да бъде изправен пред правосъдието, смята Хишам ал-Хашими, който съветва близкоизточни правителства по въпроси, свързани с "Ислямска държава". "Без земя, която да управлява, той


вече не може да предявява претенции към титлата "халиф",


каза Хашими. "Той е беглец, а броят на поддръжниците му намалява със загубите на територия."


Иракските сили отвоюваха голяма част от Мосул, северноиракския град, който групировката завзе през юни 2014 г. и от който Багдади се самопровъзгласи за "халиф" или лидер на всички мюсюлмани малко след това. Ракка, столицата му в Сирия, е почти напълно обкръжена от коалиция на организации на сирийски кюрди и араби. Последните кадри с него го показват облечен в черни духовнически одежди, когато обявява халифата си от минбара на средновековната джамия "Ал-Нури" в Мосул,


Багдади, роден с името Ибрахим Ауад Ибрахим Али Мухаммад ал-Бадри ас-Самарай, е 46-годишен иракчанин, който се отцепи от "Ал-Кайда" през 2013 г., две години след забавянето и убийството на лидера на групата, Осама бин Ладен. Ал-Багдади, който е от религиозно семейство, изучава ислямска теология в Багдад и се присъединява към салафитските джихадисти през 2003 г. - годината, в която САЩ нахлуват в Ирак. Заловен е от американците, но е освободен година по-късно, тъй като го считат за цивилна, а не военна цел.


Хашими го описва като срамежлив и сдържан. Според него в последно време той е в района на слабо населения район на иракско-сирийската граница, където дронове и непознати се забелязват лесно.

Иракската армия показва пленено знаме на "Ислямска държава" северно от Багдад, февруари 2015 г.

© Associated Press

Иракската армия показва пленено знаме на "Ислямска държава" северно от Багдад, февруари 2015 г.


Наградата


Държавнит департамент на САЩ отпусна същата награда от 25 милиона долара за Ал-Багдани, която преди това се предлагаше и за Бин Ладен и за бившия иракски президент Саддам Хюсеин. Същата се дава за наследника на Бин Ладен, Айман Ал-Зауахири. Нито Саддам Хюсеин, нито Бин Ладен се предадоха доброволно, но наградите затрудниха придвижването и комуникациите им. "Наградата създава притеснение и напрежение. Тя ограничава движението и броя на пазачите му," казва Фадел Абу Рагеф, базиран в Багдад експерт по екстремистки групи. "Той не остава повече от 72 часа на едно и също място."


Багдади "е станал изнервен и много внимателен в движенията си," казва Талабани, чиито услуги са свързани с осуетяване на планове на "Ислямска държава"."Кръгът му на доверие става все по-малък." Последната му записана реч се появи през ноември, две седмици след началото на битката при Мосул, когато призова последователите си да се борят с "неверниците" и да направят така, че "кръвта им да тече като реки".


Американски и иракски представители вярват, че той е оставил оперативни командири и най-верните си последователи да се бият за Мосул и Ирак, за да се съсредоточи върху собственото си оцеляване. Не е възможно да се потвърдят следите му - той


не използва телефони и има шепа одобрени вестители,


които го свързват с главните му помощници, Ияд ал-Обайди, "министърът му на отбраната", и Айяд ал-Джумайли, който отговаря за сигурността. За последния се появи информация по иракската държавна телевизия, че е убит, но тя не беше потвърдена.


Багдади се движи в обикновени коли или в типа пикапи, които се използват от фермери, между скривалищата си от двете страни на сирийско-иракската граница, само с шофьор и двама телохранители, казва Хашими. Районът е добре познат на хората му като люлката на сунитската офанзива срещу американските сили, нахлули в Ирак, а по-късно - и срещу доминираните от шиити правителства, които завзеха страната.


В апогея на силата си преди две години "Ислямска държава" управляваше милиони на територия от северна Сирия, през градове и села по поречията и долините на реките Тигър и Ефрат, до покрайнините на иракската столица Багдад. Преследваше несунити, а дори и сунити, които се бяга съгласни с екстремната ѝ версия на ислямско право, като публично екзекутираше и бичуваше хора, нарушаващи строгия контрол на външността, поведението и движението. Оттогава насетне обаче групировката е в отстъпление под натиска на множество местни, регионални и международни сили, които бяха подтикнати да действат от редица смъртоносни атаки по света, които организацията твърди, че е извършила или вдъхновила.


Няколкостотин хиляди души живеят в момента в районите под контрола на групата, в и около Ракка и Дейр аз-Зор, в източна Сирия, и в откъснати райони южно и западно от Мосул. Хашими казва, че "Ислямска държава" премества бойци от Ракка, преди градът да бъде обкръжен, за да се прегрупират в Дейр аз-Зор.

"Халифът беглец" - защо е трудно лидерът на "Ислямска държава" да бъде заловен

© Associated Press


Последните бойци
Сирийските демократични сили, съставени от кюрдски и арабски групи, подкрепяни от тази коалиция, започнаха атаката си срещу Ракка миналата седмица след кампания за отрязване на достъпа до нея, продължила месеци.
Бойците се сражават и срещу сили, подкрепяни от Русия и Иран в Сирия, лоялни на президента Башар ал-Асад, и срещу предимно сунитски сирийски бойци, подкрепяни от Турция.


Последното официално сведение за Багдади беше от иракската армия и дойде на 13 февруари. Иракски самолети F-16 извършиха удар по къща, където се смяташе, че той се срещна с други командири в западен Ирак, близо до границата със Сирия, казаха иракските въоръжени сили.


"Ислямска държава" е останала с


общо 8000 бойци, от които 2000 са чужденци


от други арабски държави, Европа, Русия и Централна Азия, казва Абу Рагеф. "Малък брой, ако се сравни с десетките хиляди, изправени срещу тях в двете страни, но и сила, която не бива да се подценява, съставена от хора, които нямат какво да губят и са готови да умрат, криещи се сред цивилни и активно използващи капани, мини и експлозиви," казва той.


Щаб към американското правителство се занимава с проследяването на Багдади. Той включва сили за специални операции, Централното разузнавателно управление и други разузнавателни агенции, както и сателити на Националната агенция за геокосмическо разузнаване. Ще е нужно обаче повече от това, за да бъде заличено влиянието му, казва Талабани.


"Той все още се смята за лидера на "Ислямска държава" и мнозина ще продължат да се сражават за него. Това не се е променило драстично." Според него, дори ако той бъде убит или заловен, "наследството му и това на "Ислямска държава" ще остане, освен ако не се справим с радикалния екстремизъм."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  най страшна е партизанската война ,но ако няма сила зад тях ,няма да изкарат дълго ,а както се вижда подръжниците на ислямистите силно намаляват от ден на ден

 2. 2 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 292 Любопитно

  Той може и да е тарикат - религиозен водач, но главорезите и последователите му са промити мозъци - религиозни фанатици. За да се елиминира престъпна, религиозна шайка е нужен комплексен подход - физически и идеологически.

 3. 3 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 5177 Весело

  По скоро е псевдохалифа мишка. Която като всяка мишка е страхлива и се крие. Но, рано или късно ще го достигне съдбата на Осамата. Смърт... това чака всеки терорист.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 4. 4 Профил на lala land
  lala land
  Рейтинг: 292 Любопитно

  Не го ли убиха наскоро Абу Бакр ал-Багдади?

  нека да е весело!
 5. 5 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  Ще се справим ДАЕШ, както се справихме и с Ал Каида - когато ги изгониш от територията им те бързо губят силата си. Важното е да не повторим същите грешки. Ако пак се опитаме да заемем поза "щраус" нищо добро не ни чака. Трябва тероризмът да бъде премахнат от корен. И да помним, че това не е сблъсак на религии (както го представят лидерите на ДАЕШ и приятелите им, волни или неволлни) а сблъсак на идеологии, сблъсак между Атина и Спарта ако искате... Не случайно привиржениците на тоталитаризма са и срещу враговете на ислямистите, радват се на атентатите в ЕС (казвайки нешо като сами сте си виновни, защото сте либерали и демократи) и искат спиране на "износа на ценности и демокрация".

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 6. 6 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Най сигурния начин да им се резнат крилцата на тия е да им се спре финансирането. То се знае от къде идва. Въпроса е на кой е изгодно и кой трябва да направи компромиси и кого да натисне, за да се случи това. На САЩ пък и не само на тях определено до един момент им е по изгодно да продават оръжие пряко и косвено и на двете страни. До един момент обаче ... когато все пак се усетят, че тоя огън и тяхната черга пали (за кой ли път !!! или играта с огъня е просто част от бизнеса).
  Иначе тероризмът като идеология не може да бъде победен. Това си е част от човешката цивилизация. Нещата винаги опират до това кой кога и как решава да я използва и за какви цели.

 7. 7 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Е, нали уж беше убит... Из онзи ден четох някъде, че го изпратили при Създателя да му дири сметка за злодеянията на земята...

  Лошото е, че дори и този да го убият - друг ще се появи. Тук конкретната личност няма никакво значение...

  Тероризмът и военните разходи на САЩ са скачени съдове...

  Трябва да има тероризъм за да има оправдание за многомилиардните военни разходи..

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 8. 8 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 338 Неутрално

  "Багдади "е станал изнервен и много внимателен в движенията си.."

  Така и трябва. Никакъв покой за диваците.

 9. 9 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Статията е стара, авторите не споменават нищо за това, че миналата седмица пак го убиха.

 10. 10 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7550 Неутрално

  "сили за специални операции, Централното разузнавателно управление и други разузнавателни агенции, както и сателити на Националната агенция за геокосмическо разузнаване"

  Най-добрият вариант е да го хванат жив

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 11. 11 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Ще го гръмнат и тоя изрод рано или късно, за пари или за друго, не е това най-важното.
  Как ще се дели тази земя е въпросът?
  И кОлко дълго ще издържи това разделение?
  Защото сунитите и шиитите приятели няма да станат, а ще си останат врагове.
  Диктатор пък няма, като Саддам, който да ги възпира от саморазправа със сила.
  Кюрдите пък едва ли ще искат да си останат под влиянието нито на Сирия нито на Ирак.
  Турция обаче няма да е съгласна с това. Русия също, тя ще иска по-голяма Сирия.
  Иран ще натисне в полза на шиитите, Саудитска Арабия и заливът в полза на сунитите...
  Сложни времена предстоят, много сложни.
  Колкото до Идили, нищо чак толкова странно не се е случило.
  По тези земи е всявал страх орденът на асасините преди около 8 века.
  Явно и те са се пробудили.
  Като във филмите за мумията...

 12. 12 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2444 Весело

  Не го ли убиха наскоро Абу Бакр ал-Багдади?
  —цитат от коментар 4 на lala land

  За трети път беше убит демократично. Явно убийците не са запознати с възкресенията... и той си възсръсва.

 13. 13 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Абе, освободиха го преди, а сега .... Такъв като него, може лесно да се измъкне от собствената си охрана и да зачезне нанякъде с една купчина пари, за да си живее живота до старини. Убеден съм, че при такива "лидери", прагматизмът надделява над фанатизма.

 14. 14 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2444 Разстроено

  До коментар [#6] от "v_l":

  "До един момент обаче ... когато все пак се усетят, че тоя огън и тяхната черга пали "

  Засега само европейската черга пали. Убий конкурента за да вдигнеш собствените продажби на военнопромишления си комплекс. Сега ще го натоварят и с 2% от БВП, ако случайно ИДИЛ бъде ликвидиран ... от местните му противници.

 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 5177 Любопитно

  До коментар [#4] от "lala land":

  Тази седмица отново излезна новината (по сирийската национална ТВ), че този боклук е убит, но няма потвърждение все още от някоя голяма държава или медия, че това наистина е така.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2444 Любопитно

  До коментар [#5] от "Nil satis nisi optimum":

  "Ще се справим ДАЕШ, както се справихме и с Ал Каида - когато ги изгониш от територията им те бързо губят силата си. "

  Сиреч 15 години война като Афганистан!? И без "майката на бомбите" да е откъртила камъче от Тора Бора, а уж беше превзет на 8 декември 2001 г.:
  http://www.segabg.com/article.php?id=204722
  Надминаха "мозъците" от СССР - комунистите се отказаха на десетата година, но правоверните демократи продължават с износа на демокрация.
  И не територията им е силата, а вярата, подкрепена с модерно американско и не само американско оръжие.

 17. 17 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Трудно е щото ЦРУ предварително му казват къде да ходи, за да не го заловят... за пореден път.

 18. 18 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Малко им остана на ИДИЛ, това можеше да се случи преди
  години и нямаше да има толкова жертви от местното и
  европейското население. Но световната политик като
  всяка друга е жена със леко поведение !!!

 19. 19 Профил на gaspod
  gaspod
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Абе сигурно много филми гледам, но си мисля, не е ли възможно например Багдади да си избере "достоен" наследник, пък да си организират сами нещата така, че после някой от групировката, който е извън подозрение да го "намери" и "предаде" и ИС да се окажат с 25 милиона напред?

 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 5177 Любопитно

  До коментар [#16] от "wanderer":

  Във Афганистан властват талибаните, а не ал-Кайда. Отскоро конкуренция им правят ИД там, но определено талибаните имат много по-голяма сила и подкрепа от местното население от колкото ИД.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Тоя ще утрепат -друг ще се появи. Това е приказка без край.
  Нали така говореха ,че край на това или онова,когато думнаха Садам, бин Ладен,Заркауи и кой ли не друг.
  Моабет да става ....

 22. 22 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 387 Неутрално

  И като са талибаните а не Ал Каида или ИДИЛ, та какво. Докато има страни заинтересовани котлето да ври нон-стоп, и докато исляма в този му вид не се изкорени, там покой няма да има.

 23. 23 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 639 Неутрално

  И като са талибаните а не Ал Каида или ИДИЛ, та какво. Докато има страни заинтересовани котлето да ври нон-стоп, и докато исляма в този му вид не се изкорени, там покой няма да има.
  —цитат от коментар 22 на labby


  Исляма в този му вид го изкорениха Садам,Кадафи и Асад. Двамата ги унищожиха известно кои,а на последния му търсят главата същите.

 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 5177 Любопитно

  До коментар [#23] от "log_on":

  А, исляма му в този агресивен и отровен вид - салафитски го разпространиха по света управляващите боклуци от КСА, Катар и другите страни от Залива, които са васали на КСА. Техния отровен ислям е същия като исляма на всички почти терористични групи по света - салафитски/уахабитски! Ето затова тази отровна секта трябва да бъде забранена, на първо място тук в ЕС, защото ние сме бая засегнати, а след това да помогнем и на други държави да го забранят, като например тези в Африка и Азия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Ще го хванат, когато наближат президенските избори в САЩ.

  Eddie lives... somewhere in time!
 26. 26 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иво":

  знам, че чакате някой "истински халиф", за да му се поклоните и "платите данъка джизие, безусловно и с покорство", както казва Коранът :D

  בני אתה אני היום ילדתיך
 27. 27 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  ал-Багдади е пътник. само дето дори и пътник, няма да изличи институцията "халиф" като въжделение на мюсюлманите.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 28. 28 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#24] от "Иво":

  друго си е благината на шиитския ислям, към който гледате с томление :D

  בני אתה אני היום ילדתיך
 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 5177 Весело

  До коментар [#26] от "abdelhaqq":

  Ти може и да му се поклониш и без това редовно обичаш да пишеш коментари в подкрепа на ИД и отровната салафитска секта. :-Д

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 5177 Весело

  До коментар [#28] от "abdelhaqq":

  В твоята параноидна и развинтена фантазия може би.... във форума на Дневник обаче никога не съм гледал "с томление" шиитския ислям. :-Д

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Ами защото не искат и го спонсорират, америка въоръжава СА, а те него, да се върти парата при чичо сам, а Европа да бере ядове

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8452 Неутрално

  Как може да следваш такъв човек, който се крие, като мишка, а праща другите на смърт. Прави се на велик командир, а гледа само, как да оцелее.

 33. 33 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ако не се запъват около Мосул и не си пречат в Ракка, силите против брадатите скоро ще го окачат на въжето. Без да смятам, че това би бил края на ИД, елиминирането на Багдатския крадец би довело до по-бързо прекратяване на войната, халифата и сегашното разпределение на силите в региона. Но основната вражда /сунити-шиити/ ще породи нов халиф...

 34. 34 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  Багдади си проигра шанса, не можа да поведе мнозинството мюсюлмани и му е време да слезе от сцената. Зверствата, които вършеше в крайна сметка го компрометираха в очите на голямата част от мюсюлманите. Предполагам, че следващият кандидат ще се пробва с по-мек подход. Кой ли ще е този по-умерен идиот :) Тези наистина ли не знаят, че никаква сила не може да обедини и поведе мнозинството мюсюлмани.

 35. 35 Профил на Бат Димо
  Бат Димо
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Как може да следваш такъв човек, който се крие, като мишка, а праща другите на смърт. Прави се на велик командир, а гледа само, как да оцелее.
  —цитат от коментар 32 на Роси


  Всички главнокомандващи управляват войските от силно укрепени пунктове.
  По твоята логика и нашите президент, премиер и т.н. са мишки, криещи се зад охраната си.

 36. 36 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  . Но основната вражда /сунити-шиити/ ще породи нов халиф...
  —цитат от коментар 33 на ИванКар

  Халиф е имало и преди мюсюлманите да се разделят на сунити и шиити. Всъщност разделението между тях е станало защото не са могли да си поделят халифското място.

 37. 37 Профил на mcu
  mcu
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Заблудились: найдены десятки российских паспортов боевиков ИГИЛ. Опубликованы фото и видео
  16 января 2017
  https://www.obozrevatel.com/abroad/16975-voennyie-nashli-desyatki-rossijskih-pasportov-boevikov-igil--opublikovanyi-foto-i-video.htm

 38. 38 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#37] от "mcu":

  Братчед, това тук е български форум. Изчезвай с този кирлив руски.

  /не се чете/
 39. 39 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#8] от "Jumbo Jet":

  Багдади е високо образован кръволок, а не дивак. Добре би било, ако не го убият / като Бин Ладен/, а го съдят и осъдят. Спомних си как Тамерлан е осъдил Баязид Йълдъръм да го съпровожда, затворен в желязна клетка. Ако може - нещо такова!

 40. 40 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#38] от "Тони Шнайдера":

  Юнак, нали сме дали език на руснаците. Какво, кирлив ни е езикът? Език твой -враг мой или обратното, но по-полека...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK