Унгария затегна контрола върху "чуждите" неправителствени организации

Унгария затегна контрола върху "чуждите" неправителствени организации

© Laszlo Balogh, ReutersУправляващата партия в Унгария затегна регулациите на неправителствени организации, които получават чуждестранно финансиране, съобщи "Ройтерс". Законопроектът беше приет въпреки критики от Европейския парламент и правозащитни групи.


Одобреното законодателство предвижда всички неправителствени организации, получаващи финансиране от чужбина от поне 7.2 милиона форинта (26 000 долара) годишно, да се регистрират пред властите и да декларират, че бюджетът им се формира и със средства, идващи от други страни.


Законът, приет от парламента, следва руския модел и освен пред властите те трябва да уточняват във всяка своя публикация и чрез каналите си за връзка в интернет, че са "организации, поддържани от чужбина", допълва австрийското издание "Дер щандард". Организациите, които не изпълнят изискването, ще бъдат забранени.
Правителството настоява, че подобна стъпка ще подобри прозрачността в гражданския сектор. "От особен обществен интерес е обществото и гражданите ясно да виждат кои са тези организации. Групите, представляващи чуждестранни интереси, се опитват да се възползват от гражданските организации", се казва в мотивите към закона, цитирани от "Ройтерс".


От гражданския сектор отвръщат, че подобно изискване само затруднява дейността на организациите и се опитва да ги опетни пред обществото като чуждестранни агенти и да ги заглуши, тъй като са независими от властта гласове и ѝ пречат.


Венецианската комисия към Съвета на Европа обаче отправи критики към правителството заради инициативата му и обяви, че тя може дори да противоречи на Европейската конвенция за правата на човека, а в конкретния унгарски контекст отправя силно политическо послание, което се опитва негативно да повлияе на дейността на организациите.


В позицията на Съвета на европа се казва, че фразата в закона "организация, получаваща помощ от чужбина" сама по себе си изглежда неутрална. Но предвид "острите политически изказвания срещу сдружения, подпомагани от чужбина, това определение рискува да засегне по негативен начин техните легитимни действия".


Корекциите, които Будапеща направи в текста, бяха отхвърлени от Human Rights Watch (HRW) като козметични. Организацията критикува правителството и за това ,че не се е консултирало с гражданския сектор преди да одобри и внесе проектозакона в парламента. "Поправките не отстраняват положенията, които очернят организации като "финансирани от чужбина", нито пък премахват риска организация да бъде разпусната от съда, ако не се регистрира като "финансирана от чужбина". Проектазокан е за заглушаване на критичните гласове в обществото", се казва в позицията на HRW


Унгарският премиер Виктор Орбан неведнъж е критикувал структурите на милиардера и филантроп Джордж Сорос в гражданския сектор и направи опит чрез промяна в системата за регистрация на висшите училища да принуди основания от него Централноевропейски университет да напусне Будапеща.


При последното посещение на Сорос в Европа в началото на месеца двамата си размениха остри реплики, като Сорос нарече Унгария под властта на Орбан "мафиотска държава", а министър-председателят разтълкува думите му като обявяване на война. "Единствената мрежа, която действа като мафия, която е непрозрачна... в Унгария, е тази на Сорос", заяви Орбан.


Унгарският съюз за граждански свободи (TASZ) - една от засегнатите неправителствени структури, обяви, че като форма на гражданско неподчинение и правна тактика няма да спазва закона и ще го оспорва пред международни съдилища.


"Законът представлява прицелена атака и опит да се запуши устата на TASZ и всички останали неправителствени организации, които имат куража да помагат на потиснаните", се казва в специалното изявление. TASZ получава значителна финансова помощ от "Отворено общество". Унгарският Хелзинкски комитет - друга от гражданските организации, подпомагани от Джордж Сорос, също обяви бойкот на закона.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK