Полша се притесни, че украинците в страната може да поемат на Запад

В Гданск сърдечно посрещнаха първите украинци, възползвали се от безвизовия режим с ЕС.

© Reuters

В Гданск сърдечно посрещнаха първите украинци, възползвали се от безвизовия режим с ЕС.Тази седмица влезе в сила режимът за безвизово пътуване до ЕС на украинските граждани. Макар то да е само за не повече от 90 дни в рамките на всеки период от 180 дни, а през границата да се допускат единствено притежателите на биометрични паспорти, в Полша вече се притесниха.


Причината е, че в страната има стотици хиляди украинци и част от тях са готови да се преместят на Запад заради по-високото заплащане. Олександер Поташни се е отказал от 400 долара месечна заплата на таксиметров шофьор в Киев, за да кара срещу 1300-1400 долара за Uber във Варшава, разказва "Ройтерс". Поташни споделя, че иска да остане, но познава доста сънародници, готови да поемат на Запад и след няколко години да започнат собствен бизнес, макар това да е незаконно.


Централната банка вече регистрира тенденция за натиск за повишаване на заплатите в Полша. Една от възможните причини е, че украинците запълниха частично дефицита на полски служители и работници, заминали за по-богатите страни от ЕС, и временно задържаха темпото на ръст на заплатите. Централната банка очаква ръстът на заплащането да остане около 4% годишно до края на 2019 г.
В съседна Унгария, приела доста по-малко украинци, заплатите растат с двуцифрени измерения и расте дефицитът на работници в строителство, здравеопазване, търговия. В Полша поскъпването на труда може да се ускори и от правителствените планове за повишаване на минималната заплата и понижаване на възрастта за пенсиониране.


Известно успокоение носят прогнози като на бизнес сдружението Pracodawcy RP, според което в следващите години украинците може да се удвоят до около 2 млн. души, стига властите да имат стратегия как да ги задържат, а не само те да минават транзитно на път за Германия и Западна Европа.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1293 Весело
 2. 2 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Защо ги пуснаха тези украинци сега?
  За да подбиват пазара на труда ли?
  После се чудите защо британците излязоха...

 3. 3 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  "Една от възможните причини е, че украинците запълниха частично дефицита на полски служители и работници, заминали за по-богатите страни от ЕС, и временно задържаха темпото на ръст на заплатите."
  Поляците са навсякъде, само в САЩ са милиони. Така че в Полша наистина имат недостиг на работна ръка и съвсем логично се страхуват от напускане на украинците. И нас ни чака същото - разкриват се нови предприятия, но няма работници. Ще дойде време и нашите чорбаджии да се притеснят от недостига на работна ръка и щат не щат да вдигнат заплатите. Но българските богаташи са толкова алчни, че няма да вдигнат заплатите дори и при опасност от закриване на бизнеса. Талкава алчност и лакомия няма никъде.

 4. 4 Профил на Messerschmitt
  Messerschmitt
  Рейтинг: 5479 Весело

  А така- а един Сарандьо ни обеждаваше как хиляди(стотици,даже милиони,даже...) украинци "тичали" в Расия за да работят !

  До истината се достига с познание!
 5. 5 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3875 Неутрално

  "Полша се притесни, че украинците в страната може да поемат на Запад"

  Ми разбира се, че това ще направят. Ама тя Украйна трябва де се притеснява.

 6. 6 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2741 Неутрално

  По–добре украинци, отколкото пришълци от близкия изток.

 7. 7 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 739 Любопитно

  "о българските богаташи са толкова алчни, че няма да вдигнат заплатите дори и при опасност от закриване на бизнеса.
  —цитат от коментар 3 на proza


  А не се ли замисляте, че въпросния бизнес съществува единствено заради ниските заплати и няма как да се вдигнат? Например щеше ли да има толкова колцентрове в България ако заплатите бяха двойни? Или пък щяха ли да се произвеждат толкова компоненти за немската автоиндустрия ако заплатите бяха като в Германия?

  @)----,--'--
 8. 8 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 637 Весело

  "Полша се притесни, че украинците в страната може да поемат на Запад"Ми разбира се, че това ще направят. Ама тя Украйна трябва де се притеснява.
  —цитат от коментар 5 на Judjuk


  Няма се плашат. В Полша икономиката върви напред, не може да ги стигнем не 50, 100 години. В Украйна след Майдана и забраната на всичко руско, нещата потръгнаха от хубаво към по-хубаво и до две-три години и нас ще изпреварят.

  over the under
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  Макар то да е само за не повече от 90 дни в рамките на всеки период от 180 дни "
  и това им дава право на работа ?

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8782 Неутрално

  А какво да кажем ние, с гайдите. Дето и тука щели сме да каним украинци с нашите мизерни заплати.

 11. 11 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  До коментар [#2] от "DJTrump":

  Явно не четеш—те са в Полша отдавна, в Словакия и Чехия също, независимо, че им трябват визи и разрешения.Има начини за всичко.Само в Чехия са над 100 000 хиляди. Поляците ревът, не защото са дошли в Полша а защото сега ще се изнесът от Полша.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор,
 12. 12 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#2] от "DJTrump":
  „Защо ги пуснаха тези украинци сега?
  За да подбиват пазара на труда ли?“

  Те получават туристически визи и с тях нямат право на работа. Тези, които са в Полша имат разрешение за работа, но то е само за Полша и за определена фирма.

 13. 13 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Тя Украйна е за притеснение..защото олеква с над милион годишно..и до десет години ще достигне нашият главоломен "успех"-всеки трети - пенсионер..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 14. 14 Профил на DirtyBastard
  DirtyBastard
  Рейтинг: 410 Неутрално

  А не се ли замисляте, че въпросния бизнес съществува единствено заради ниските заплати и няма как да се вдигнат? Например щеше ли да има толкова колцентрове в България ако заплатите бяха двойни? Или пък щяха ли да се произвеждат толкова компоненти за немската автоиндустрия ако заплатите бяха като в Германия?
  —цитат от коментар 7 на MyTwoCents


  Е, те нещата са вързани. При повишаване на доходите ще отпаднат някои конкурентни предимства в България, но пък ще се появят опции за нов бизнеси, които днес са невъзможни. Любимата ми илюстрация в това отношение е една верига фризьорски салони за кучèта в ЕлЕй - беше давано като пример за успешен проект. Защо у нас това е невъзможно? Ами защото бабките и лелките нямат пари за такива разходи. Единствените пазари с гарантирано търсене в България са само най-задължителните - храна, цигари, алкохол, бензин и т.н... При двойни заплати това се променя

 15. 15 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Както винаги, крадецът вика - "дръжте крадеца!"
  Комунделите да не се вайкат - създадоха кочина (толкова си могат) от земите ни и ха сега защо бягаме от кочината им?
  Защото сме нормални! Обезлюдяването на страните, смачкани от социализма се дължи на комунистическото некадърно управление.
  Оттук насетне предстои също труден процес - обратното връщане на хора-предприемачи, с опит и капитали, носители на значителен savoir faire, живяли в некомунистическа среда, в образцови държави.
  Свободата е богатство!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 16. 16 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Тоест Полша се притеснява, че украинците не са различни от поляците? И същевременно е гневна на Макрон, че иска да затегне контрола над социалния дъмпинг - в частност практиката да се "командироват" служители от Полша във Франция, които работят във Франция на полски заплати.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 17. 17 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Полша се притесни, че украинците в страната може да поемат на Запад
  ========================================================
  Черноработниците на Европа са българите. В Чехия например украинците и украинките (повечето полулегални) са винаги някакви дребни или по големи началници, а българите работят по 12 часа денем и нощем черна работа за най малко пари. В Полша е същото, с тази разлика че там няма толкова работа, пък и поляците са по многобройни от чехите. За Западна Европа да не говорим - на най нисколатените позиции са българи, голяма част от тях работят на черно. Украинците са в Германия от съветско време и всичките са по добре платеи от българите. Дневник да вземе да се загрижи за бъгарите, украинците ина кой да ги мисли.

 18. 18 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  До коментар [#17] от "Каишков - Системен нарушител":

  Много лъжеш.Трябва с мярка, но ако това ти дава душевен мир, дерзай но няма ненаказано добро...

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор,
 19. 19 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4575 Любопитно

  Няма се плашат. В Полша икономиката върви напред, не може да ги стигнем не 50, 100 години. В Украйна след Майдана и забраната на всичко руско, нещата потръгнаха от хубаво към по-хубаво и до две-три години и нас ще изпреварят.
  —цитат от коментар 8 на Отец Сисой


  Иронията ти е повече от неуместна.
  Справка - ЮЖНА КОРЕЯ !!!!
  ПРЕДИ БЪЛГАРИЯ ДА СЕ СЪВЕТИЗИРА
  Южна Корея е била ПО-БЕДНА ОТ БЪЛГАРИЯ
  Била е даже ПО-БЕДНА И ОТ СЕВЕРНА КОРЕЯ
  Достатъчно е било БЪЛГАРИЯ и СЕВЕРНА КОРЕЯ
  да бъдат ПРЕГАЗЕНИ и ЗАРАЗЕНИ
  от СЪВЕТСКО-РУСКИЯ СЪВЕТИЗЪМ
  а Южна Корея ДА ЗАБРАНИ ТАЗИ ЗАРАЗА
  за да ДРЪПНЕ И ИЗПРЕВАРИ не само Северна Корея
  Не само България
  НО И САМАТА постСЪВЕТСКА РУСИЯ да изпревари
  Панимайш за какво става дума ?!?!?!?!

 20. 20 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4575 Весело

  Полша се притесни, че украинците в страната може да поемат на Запад========================================================Черноработниците на Европа са българите. В Чехия например украинците и украинките (повечето полулегални) са винаги някакви дребни или по големи началници, а българите работят по 12 часа денем и нощем черна работа за най малко пари. В Полша е същото, с тази разлика че там няма толкова работа, пък и поляците са по многобройни от чехите. За Западна Европа да не говорим - на най нисколатените позиции са българи, голяма част от тях работят на черно. Украинците са в Германия от съветско време и всичките са по добре платеи от българите. Дневник да вземе да се загрижи за бъгарите, украинците ина кой да ги мисли.
  —цитат от коментар 17 на Каишков - Системен нарушител


  Каишчо,
  Има ЖИВИ БЪЛГАРИ работещи на Запад.
  ТЕ ТИ СЕ СМЕЯТ,четейки какви си ги натролил,бре ?!?!?!
  Я се постегни,че постигаш обратния ефект
  с тези изтрещявания,дето си изпраскал ха-хааааа !!!!

 21. 21 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 2978 Неутрално

  До коментар [#20] от "Hawaii":

  те тия не го интерсуват, има си таргет тролчето. За рассия емигрантите ни не са важни, важно е да се стяга петата колона тук, да няма съпротива срещу хибридната война

  Birds of a feather flock together.
 22. 22 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 320 Весело

  Как няма да се притеснят, украинците са гладни и като скакалци ще опоскат Полша по пътя към Германия!

  А като се връщат втори път!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 23. 23 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 919 Неутрално

  До коментар [#17] от "Каишков - Системен нарушител":Много лъжеш.Трябва с мярка, но ако това ти дава душевен мир, дерзай но няма ненаказано добро...
  —цитат от коментар 18 на DDR

  Кое точно съм излъгал? Поне като американската преса за "намесата" на Русия да беше се изразил - по всяка вероятност, твърде възможно е, с голяма степен на сигурност мога да твърдя, би могло да се каже, евнетуално може да се очаква и т.н.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4575 Неутрално

  За каква Рассия и таргети говориш при положение че 15 милиона украинци си изкарват там, в Русия хляба и изпращат пари у дома? Дори такъв ястреб като Порошенко не смее да въведе визов режим с Русия, защото тези 15 милиона и семействата им ще му увиснат на него на врата като безработни.
  —цитат от коментар 24 на Каишков - Системен нарушител


  Чакай ся....
  Това вече го изтропа слепешката.
  Кви 15 милиона украинци си изкарват хляба в Русия, кви пет лева ?!?!
  Че тя цяла Украина е 40 милиона !!!
  Като махнеш непълнолетните и пенсионерите,
  дали има ОБЩО 15 МИЛИОНА украинци в трудоспособна възраст,бре ?!?!?!?!
  Ти ги изкара ВСИЧКИ УКРАИНЦИ РАБОТНИЦИ В РУСИЙКАТА,ха-хааааааа
  Доколкото за ВИЗОВИЯ РЕЖИМ С РУСИЯ,
  той е въпрос на много близко бъдеще.
  И не за другото,а за да не могат руснаците
  да злоупотребят с ПРИВИЛЕГИЯТА НА БЕЗВИЗОВО
  ВЛИЗАНЕ В ЕС,която Е ДАДЕНА САМО НА УКРАИНЦИТЕ

 26. 26 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  А къде остана евроатлантическата солидарност?

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 975 Неутрално

  До коментар [#9] от "дерибеев":
  Като е станало толкова добре в Украйна, защо ходят да работят в Полша, а сега и по-назапад?

 29. 29 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3721 Неутрално

  До коментар [#13] от "ostin22":

  Тя Украйна е за притеснение..защото олеква с над милион годишно....
  —цитат от коментар 13 на ostin22


  Спокойно, ще наваксат с все по-изгладняващи руснаци.

 30. 30 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3721 Неутрално

  До коментар [#19] от "Hawaii":

  И Гърция, приятелю, и Гърция. Имам приятели гърци, които са ми разказвали, че до средата на 60-те години в Гърция си е било мизерия спрямо България. Но после комунизмът си каза думата. За Израел пък по-добре да не споменаваме. Че от пустиня направиха райска градина. А в България за 45 години комунизмът от райска градина направи пустиня.

 31. 31 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2966 Весело

  До коментар [#9] от "дерибеев":Като е станало толкова добре в Украйна, защо ходят да работят в Полша, а сега и по-назапад?
  —цитат от коментар 28 на ikar_01


  разбира се , че не е ... просто реших да бъда правилен (с надежда да ми платят да съм безплатен) и айде пак неразбран

 32. 32 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  [quote#24:"Каишков - Системен нарушител"][/quote]

  ''За каква Рассия и таргети говориш при положение че 15 милиона украинци си изкарват там''

  стига лъга бе, по официални данни са 1.8 милиона, като има работещи са сигурно 1 милион

 33. 33 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  хиляди(стотици,даже милиони,даже...) украинци "тичали" в Расия за да работят !
  —цитат от коментар 4 на Messerschmitt


  Факт.
  http://www.pravda.com.ua/news/2016/10/9/7123068/

 34. 34 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  Новината е лоша и за българските гастарбайтери из Европа.
  Сега на трудовият пазар там ще излязат украинците, които са готови да работят повече, за по-малко пари.
  Очаквайте все по-малко пари ипращани в България.

 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10035 Неутрално

  Украинците ще заемат повече места, които иначе отиваха при руснаци...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах