Парите от българи емигранти са намалели за 10 години, твърди доклад

Парите от българи емигранти са намалели за 10 години, твърди доклад


През 2016г. българите, работещи в чужбина, са върнали в страната почти 1.7 млрд. долара, което се равнява на 3.1% от БВП. Но темпът на растеж на тази средства, ключови за всекидневието на хиляди хора в България, за периода 2007-2016г. е -1.5%, т.е. отрицателен на фона на продължаваща емиграция на българи.


Това обикновено означава, че или все повече спечелени в чужбина средства се харчат там, или че намаляват хората, на които се изпращат обратно в България.


За сравнение, емигрантите от съседна Румъния са изпратили през 2016г. общо 3.514 млрд. долара в родината си. Това е 1.7% от БВП за миналата година, а за десетилетието от влизането на страната в ЕС през 2007г. темпът на растеж е 116.3%.
Това сочи доклад, разпространен в сряда от Международния фонд за земеделско развитие (IFAD), . Той е уникален по рода си с това, че авторите му са опитали да обхванат тенденциите в отделни държави през последните 10 години, в които попада и най-тежката от десетилетия икономическа и финансова криза в света.


Общата сума, която мигрантите са връщали към родните си места през 2016г. възлиза на 445 млрд. долара.


Най-зависимата от парите на емигрантите си страна в Източна Европа е Молдова - през миналата година върнатите 1.444 млрд. долара са се равнявали на 23.5% от БВП. Значителните 6.5% от БВП на Украйна са представлявали и 6.161 млрд. долара от работещите в чужбина.


Това явление продължава да се усеща силно на Балканите - в Косово (15.2% от БВП за "емигрантските пари"), Босна и Херцеговина (11.3%), Сърбия, Албания и Черна гора (по малко над 9%), Хърватия (4.3%) и Македония (3%).


Топ 5 на държавите през 2007г. (по върнати милиарди долари):


1. Полша - 10.5
2. Украйна - 5.3
3. Сърбия - 3.8
4. Босна и Херцеговина - 2.7
5. Унгария - 2.3


Топ 5 на държавите през 2016г. (по върнати милиарди долари):


1. Полша - 6.8
2. Украйна - 6.2
3. Унгария - 4.7
4. Румъния - 3.5
5. Сърбия - 3.2


Парите от българи емигранти са намалели за 10 години, твърди доклад

© Reuters


През последните години намаляват разходите за изпращане обратно на средства от мигрантите. В Европа те остават малко под средния показател за света от 7%, като на континента от 2011г. поевтиняването на тази услуга е само с 12%. Таксата е най-висока за държавите в Южна Европа извън ЕС (средно 8.4%), но също така и за България и Унгария (над 8%), твърдят авторите. В останалите източноевропейски държави тази услуга струва под 6%.


Целта на ООН и други международни организации е средният показател за света да слезе до 3% към 2030г., което би спестила на мигрантите годишни разходи от 20 млрд. долара. В момента около 3000 посредници събират общо над 30 млрд. долара такси върху близо 2 милиарда транзакции.


Авторите на доклада казват, че няма световен пазар за парите на мигрантите, а отделни регионални пазари, действащи като мрежи, свързващи национални коридори с различни по размер парични потоци.


Изминалото десетилетие се характеризира с намалели с над 10% пари от мигранти към Северна и Южна Европа и стабилни потоци към Източна Европа. Обяснението е основно в отражението на кризата в ЕС и Русия.


Европа дава 14% от световните мигранти, а континентът получава 10% от глобалните потоци на връщани в родината средства - общо 44 млрд. долара годишно.


Парите от българи емигранти са намалели за 10 години, твърди доклад

© Reuters


Около 200 милиона мигранти, половината от които жени, са изпратили милиардите долари на семействата си и така са помогнали те да живеят по-добре. За изминалото десетилетие увеличението на парите е с над 50 процента.


Благодарение на стабилния приток на пари от чужбина семействата могат да си купят храна, да имат подслон, да посещават училище, да получават здравни грижи, да подобрят хигиенните условия и дори да инвестират и да имат малки спестявания, се посочва в доклада.


Това наистина е световен феномен, при който хората, заради липса на възможности, трябва да напуснат семействата си, за да им осигуряват средства, каза пред Фондация "Ройтерс" в телефонно интервю Педро Де Васконселос, който е съветник във фонда и е изготвил доклада. "Миграцията би трябвало да е опция, избор. За 200 милиона души обаче тя е необходимост," допълни той.


По-голяма част от средствата (117 милиарда долара) са изпратени от САЩ, следват Европа (115 милиарда долара) и страните от Залива (100 милиарда долара).


Общите доходи на мигрантите работници се оценяват на 3 трилиона долара годишно, като почти 85 процента от тях остават в страната, където са изработени. Парите, които пращат мигрантите в родните си страни, средно възлизат на под един процент от брутния вътрешен продукт на държавата, в която работят.


Семействата получават средно от чужбина 200 долара месечно, което е 60 процента от доходите на домакинството.

Ключови думи към статията:

Коментари (127)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  Това обикновено означава, че или все повече спечелени в чужбина средства се харчат там, или че намаляват хората, на които се изпращат обратно в България."И двете са верни.

 2. 2 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  Радев работи по въпроса да ги сведе до 0,0 долара.

 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  "Това обикновено означава, че или все повече спечелени в чужбина средства се харчат там, или че намаляват хората, на които се изпращат обратно в България"

  Все повече българи се устройват за постоянно в чужбина, а и получателите на средства в България намаляват и по биологични причини, или се изселват към роднини и близки в чужбина

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на today
  today
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Естествено, освен всичко друго, кой е навит да праща пари, и тука да ги прибира Дебелеевски?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Ами това нали не е дял от икономиката?
  Каквото искат,това ще правят с парите си.

 6. 6 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  Или пък означава, че нещата там вече не са никак розови и парите не им стигат за самите тях, камо ли да изпращат нещо на роднини ...

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 7. 7 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1004 Весело

  на повечето цивилизовани места кат станеш гражданин можеш да си вземеш родителите да живеят близо до тебе... да видат и те рахат :)

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  На много от имигриралите починаха родителите и те вече няма на кой да изпращат пари. А за тяхното връщане въобще не може да става въпрос

 9. 9 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#6] от "Taiga":

  Най-вероятно това е причината, но и другата версия е валидна - по-малко хора, на които да пращат пари в Родината. Така или иначе, и тази "гордост", като принос за БВП-то на страната, на родните политикани в близко време ще отиде в историята. И когато повечето или всички кранчета за приток на капитали към страната пресъхнат, ще ми е много интересно що ще става по нашите земи.

 10. 10 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#6] от "Taiga":

  "За сравнение, емигрантите от съседна Румъния са изпратили през 2016г. общо 3.514 млрд. долара в родината си. Това е 1.7% от БВП за миналата година, а за десетилетието от влизането на страната в ЕС през 2007г. темпът на растеж е 116.3%."

  Цитат от статията, който явно си пропуснал или неразбрал.

  Модератора е неадекватен!
 11. 11 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Пари от емигрантите докато мама и тате са в България и имат нужда ... после пари на Хавайте ....

 12. 12 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 958 Разстроено

  Наистина, уникално точен доклад на IFAD!
  Доказва безспорно, че в последните 9-10 години, системно и методично, Методиев прогонва дори повече отчаяни, но работливи самотници в чужбина и едновременно с това, системно и методично, Методиев унищожава възрастните родственици на амбициозните, непримирими с условията тук хора!

 13. 13 Профил на Huku
  Huku
  Рейтинг: 1280 Гневно

  Що за заглавие, Дневник?!...
  Намален темп на растежа не означава намаление нито като абсолютна стойност, нито като % от БВП. И все пак е растеж, не "намаляване"! :-/

  MAD in BG
 14. 14 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Парите от българи емигранти са намалели за 10 години, твърди доклад

  Баща ми получава като пенсия повече от мен нето.

  Es muß Geld fließen!
 15. 15 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 544 Неутрално

  25 хиляди за къща, толкова струва. Засеега дъртия държи да живее в нея и да умре. Парично никой не ме натиска, така че може п-късно. Като трябва да плащам данъците, едно 30€ годишно е нирмално

  Es muß Geld fließen!
 16. 16 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Този,който прави такъв анализ не е по-далеч от бай Ганьовското мислене. Ако не изпращат, значи не им достигат или здравословно не могат да работят на няколко места. Това може да се каже и за умрелите там и в страната от която са. А политически- условията не позволяват да заделят. Страните изглежда са закъсали с икономиката или пренасочват средства по други пера, та това не се отнася само за емигрантите, а и за самата страна,която търси работна ръка.

  mihala
 17. 17 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Този,който прави такъв анализ не е по-далеч от бай Ганьовското мислене. Ако не изпращат, значи не им достигат или здравословно не могат да работят на няколко места. Това може да се каже и за умрелите там и в страната от която са. А политически- условията не позволяват да заделят. Страните изглежда са закъсали с икономиката или пренасочват средства по други пера, та това не се отнася само за емигрантите, а и за самата страна,която търси работна ръка.
  —цитат от коментар 16 на Antoaneta Ardashes


  Мразя Комунизма. Това е моето слабо място, шибаният комунизъм, ако си ми всигнал зъб, там ще ме подгониш. Гадни мръсни комунисти

  Es muß Geld fließen!
 18. 18 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Страната намалява като население, какво искате, да се увеличават ли?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 19. 19 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  Страната намалява като население, какво искате, да се увеличават ли?
  —цитат от коментар 18 на БМЗ
  Нали за това страната намалява по население = защото затвориха заводите и изпъдиха българите от България.
  С времето почиват родителите на изгнаниците и те прекъсват връзки с държавата която ги е огорчила.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 20. 20 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#9] от "Читател":

  Ами като спрат да пращат, нищо специално няма да се случи. 3.1% от БВП. Не са фактор.

 21. 21 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  Мразя Комунизма. Това е моето слабо място, шибаният комунизъм, ако си ми всигнал зъб, там ще ме подгониш. Гадни мръсни комунисти
  —цитат от коментар 17 на slan777
  Ако мразиш комунизма, значи мразиш България, защото комунизма е част от нашето минало ... и то най-добрата част = гордостта на българина и мерилото за добър живот

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7650 Неутрално

  " което се равнява на 3.1% от БВП"
  Бойко мисли пък, че на него се дължи.

 23. 23 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#17] от "slan777":

  Ако те ударят по едната буза обърни и другата страна. Кому нисък,кому висок все за някой е полезен. Не мрази ,за да не те мразят и успех в немразието.

  mihala
 24. 24 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Близките, на които се пращат пари, умират по биологични причини!
  А гурбетчиите не мислят да се връщат с Пеевско-Сорос демокрацията!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 25. 25 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  До коментар [#8] от "442":

  На много от имигриралите починаха родителите и те вече няма на кой да изпращат пари. А за тяхното връщане въобще не може да става въпрос
  —цитат от коментар 8 на 442


  абсолютно вярно. хората няма на кого да пращат пари.

  скоро обаче притокът може и да се възстанови. много от имигрантите ще започнат да се пенсионират и за някои може да е по-изгодно да се върнат особено ако имат къщи или апартаменти. пенсиите им може дори и да донесат повече пари в икономиката от изпращаните на близки и познати суми сега.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 26. 26 Профил на Grdimi
  Grdimi
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Това обикновено означава, че или все повече спечелени в чужбина средства се харчат там, или че намаляват хората, на които се изпращат обратно в България."И двете са верни.
  —цитат от коментар 1 на chicago514


  + факта че в Бг стандарта се покачва и тези пари вече не са критични за оцеляването

  n/a
 27. 27 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#16] от "Antoaneta Ardashes":

  Коментар 10 е и за Вас!

  Модератора е неадекватен!
 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3429 Неутрално

  А за теб е съседната статия за вратичките ......
  Дето ми се смееше ,когато ти обяснявах , колко съмнителен член на ЕС е била Англия. ....
  До коментар [#27] от "ivan_":

  Bukalemun
 29. 29 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#28] от "eti mehter":

  Коя е тази съседна статия за вратичките?

  И да, ако продължаваш да го твърдиш, ще продължавам да се смея.

  Модератора е неадекватен!
 30. 30 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Радев работи по въпроса да ги сведе до 0,0 долара.
  —цитат от коментар 2 на spiegel


  Ако не си забелязъл, става въпрос за статистиката през 2016, когато Плевнелиев работеше за това да ги сведе до "0,0 долара".
  В интерес на истината процесът е естествен - сънародниците ни в чужбина с течение на времето се интегрират в новите страни, техните родители си отиват от този свят а децата им растат и имат повече нужди.

 31. 31 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  на повечето цивилизовани места кат станеш гражданин можеш да си вземеш родителите да живеят близо до тебе... да видат и те рахат :)
  —цитат от коментар 7 на tucker case


  Именно. Говоря от личен опит и лични наблюдения. Повечето мои приятели българи, както и аз самият, прибраха родителите си и други роднини при себе си. Аз драстично разредих и пътуванията си до България, тъй като хората, заради които пътувах по 12 часа, вече са на една ръка разстояние. От приятелите ми почти никой вече не е в България. Така че не само че вече не се пращат пари до България, но и аз не харча парите си в България. И не, не са малко, в никакъв случай. Всеки път се купуваше нещо голямо за къщата - я нов хладилник, я нова пералня, я да се сменят мебелите в хола. След това напълване на хладилника по начин, който моите родители никога не можеха да си позволят. Настрана ресторантите, такситата, кафетата, театрите и т.н. Най-много ми липсват театрите и концертите, но, това е животът - не може всичко.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 32. 32 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  До коментар [#8] от "442":
  —цитат от коментар 25 на emil ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДНЕВНИК!


  Зависи.
  Аз съм си мислил къде да се пенсионирам, но все гравитирам или около някое селце в Гърция, или някое селце в Испания.
  Животът на старите хора в България не е весел, независимо с колко пари разполагат.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 33. 33 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1230 Весело

  Ако не изпращат, значи не им достигат или здравословно не могат да работят на няколко места.
  —цитат от коментар 16 на Antoaneta Ardashes


  Чугунена логика. Аз не изпращам, защото няма на кого да изпращам. Всичките ми роднини са при мен, в Америка.
  На теб ли да ти изпращам, или на Десито Радева да си купи някое ново рокленце от мола?
  В момента правя три пъти повече пари от тогава, когато изпращах в България. Но дори и тогава не беше проблем да изпратя сума, равна на два пъти пенсията на родителите ми - всеки месец.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 34. 34 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#27] от "ivan_":

  Глобално не може да се направи преценка,ако не се знае приносът на 1 човек. Ако са повече емигранти с добро заплащане ,имат и по-голям ръст.

  mihala
 35. 35 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Доклада пропуска, че една част от парите могат да се носят в кеш, при прибиране през лятото да речем. Все пак могат да се пренасят до 10-хиляди евро без никакви документи. А при положение, че поне 80% от емигрантите са в страни от ЕУ това не е за подценяване.

 36. 36 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#25] от "emil ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДНЕВНИК!":
  Ако разчитаме на тези приходи значи сме умряли предварително.

  mihala
 37. 37 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#31] от "SCROTUS":

  Колко е хубаво за вярване.АЗ познавам българи в чужбина,които работеха на няколко места за да докарат минималната заплата за страната, в която са.Това на някои коства здравето и живота.

  mihala
 38. 38 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#32] от "SCROTUS":

  Ако оставим настрана парите, с какво се различава животът на пенсионерите в България и в Испания и/или Гърция? Аз единствено бих казал, че ако се забиеш в дълбоката провинция няма да имаш добър достъп до медицински грижи. Но чак пък "да не е весел"

 39. 39 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#32] от "SCROTUS":

  Препоръчвам Испания пред Гърция, особенно ако идваш от САЩ.
  По-подредена държава е от двете.

  Модератора е неадекватен!
 40. 40 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#34] от "Antoaneta Ardashes":

  Глобално може и да не може, но на ниво държава са го направили:)

  Модератора е неадекватен!
 41. 41 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#37] от "Antoaneta Ardashes":

  Явно са ви различни средите.

  Модератора е неадекватен!
 42. 42 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#38] от "primerno":

  Това за коя държава с медицинските грижи и провинцията?
  Защото във България и в доста от големите градове качествени медицински грижи отсъстват.

  Модератора е неадекватен!
 43. 43 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  До коментар [#30] от "Virgin":

  Процесът може да е естествен, но Радев го подпомага неестествено и противоконституционно - като лиши българите от правото да си казват думата за политическото развитие на страната, в която биха могли да се върнат един ден.

 44. 44 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#29] от "ivan_":

  Чак аз започнах да се смея на това,че не знаеш що е политика и вратички в нея. Цифрите не са самоцелни, а обвързани със съответни резултати и изводи. Благодаря за пояснението. Англия се напасва както мечка според водещия я мечкар, а ние по стъпките й.

  mihala
 45. 45 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  Старите в България умират и хората започват да строят живота си там където живеят !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 46. 46 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  До коментар [#32] от "SCROTUS":Ако оставим настрана парите, с какво се различава животът на пенсионерите в България и в Испания и/или Гърция? Аз единствено бих казал, че ако се забиеш в дълбоката провинция няма да имаш добър достъп до медицински грижи. Но чак пък "да не е весел"
  —цитат от коментар 38 на primerno


  Ами първо и в Испания и в Гърция бих се чувствал по-сигурно като възрастен човек, отколкото в България, от гледна точка на посегателство срещу собственост. Второ и в Испания и в Гърция, водата, земята и въздухът се по-чисти, отколкото в България, храната е по-вкусна, хората са по-приветливи, животът е по-спокоен и по-уреден. В България винаги ме е подтискала мрачността и грубостта на повечето хора. За неща като медицински грижи или грижи за възрастни хора, няма да говорим, нямам преки наблюдения.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 47. 47 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  До коментар [#31] от "SCROTUS":Колко е хубаво за вярване.АЗ познавам българи в чужбина,които работеха на няколко места за да докарат минималната заплата за страната, в която са.Това на някои коства здравето и живота.
  —цитат от коментар 37 на Antoaneta Ardashes


  Ами движим се в различни среди, очевидно. Действителността не свършва, където свършва вашия свят.
  Освен това, концепцията за "минимална заплата за страната" не съществува в Америка. Нещо от тролоцентъра в Ленинград не ви обучават както трябва.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 48. 48 Профил на sch123
  sch123
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#37] от "Antoaneta Ardashes":
  Ух. Не че нещо, ама си представям какви хора познавате. . . Не правете генерализиращи изводи.

 49. 49 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#44] от "Antoaneta Ardashes":

  Радвам се, че съм допринесъл за доброто ви настроение!

  За съжаление, все още не мога да се ориентирам коя е статията, бихте ли я посочили моля?

  Модератора е неадекватен!
 50. 50 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  [quote#19:"dark'star"][/quote]

  КАКВИ ЗАВОДИ?
  Някакви подобия на места за политически, трудови икономически аномалии, ли имаш предвид?
  БЪЛГАРИЯ половин век е ръководена от абсолютно неадекватни умствени недоносци-тъпири.
  От 1944 до 1989, са години на тотална политико-икономическа базова неграмотност, що е то икономика, труд и стойноста му, съпроводена с безпаметна политическа клоунада и раболепие на и към икономико-политическианомални процеси, които унищожиха разбирането за трудов поцес и взаимоотношения на труда.

 51. 51 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2619 Любопитно

  До коментар [#12] от "1_april":

  "Наистина, уникално точен доклад на IFAD!"

  В какъв смисъл точен? Разграничил ли е порита от офшорките и парите от контрабанда?
  В нашия случай, каква част от преводите от офшорната сметка на Николай Банев към физическото лице Евгения Банева се броят за "емигрантски"? "Инвестициите" на Ивелин Банев - Брендо към баджанака Дешлиев са все "емигрантски" пари, нали?
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/03/05/2015611_koi_e_evelin_banev-brendo/
  Като гледам класацията я оглавяват държави, в които фирмите им имат най-много офшорни сметки. Щото ако беше пропоционално на броя на емигрантите, то България с 15% емигранти, трябваше да е в челото заедно с Босна и Албания. А в Украйна парите трябваше да са в рубли от Русия, ама не - туриха ембарго на преводите в рубли.

 52. 52 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#38] от "primerno":

  Живял ли си в развита държава?
  Имаш ли представа какъв е живота на пенсионерите в тези държави?
  Предполагам, че нямаш и затова задаваш този въпрос.

  Като начало, обмисли какво коментирате, като цяло в случая - преместване след пенсиониране, за да живе пенсионера на различно място.
  Колко български пенсионери след пенсионирането си се местят, за да живеят там където ще им е по-приятно и/или удобно?
  Започни от тук и ще разбереш каква е разликата.

  Модератора е неадекватен!
 53. 53 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  За да пратиш първо трябва да ги спестиш.

 54. 54 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  ърнали в страната почти 1.7 млрд. долара,
  ..............
  A Василев кога ще върне 3.5 млд € задигнати от народа?

  nemo malus felix, minime corruptor.
 55. 55 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  [quote#46:"SCROTUS"][/quote]

  Тези впечатления се наричат ПОСТКОМУНИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ и са плод на действията на дезориентирани и лъгани хора, поколенчески душевни инвалиди, плодове на едни безумства на безобразност.

 56. 56 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Логично, това не са пари за инвестиции а за издръжката на останалите в България родители и по-рядко семейства. С напредване на годините родителите си отиват от този свят, съответно намаляват и парите. Ще дойде ден когато емигрантите ще станат второ поколение емигранти и от тях повече нищо няма да идва в България,

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 57. 57 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 493 Весело

  До коментар [#51] от "wanderer":

  Разграничили са ги и ако бяхте прочели доклада щяхте да знаете, защо ги няма рублите...

  Модератора е неадекватен!
 58. 58 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  [quote#19:"dark'star"]
  —цитат от коментар 50 на convince
  КАКВИ ЗАВОДИ?[/quote] Същите заводи с които бяхме на върха на технологиите
  - малка България произвеждаше компютри и роботи, торове и машина за половината свят = Докато пак няма просперитет ... соца не е победен

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2619 Любопитно

  До коментар [#57] от "ivan_":

  И това:
  "Авторите на доклада казват, че няма световен пазар за парите на мигрантите, а отделни регионални пазари, действащи като мрежи, свързващи национални коридори с различни по размер парични потоци."

  как да се тълкува с "мрежи с национални коридори"? Що ли ми прилича на мрежи за наркотици и корупционни мрежи?
  Де е Турция с двата милиона мигранти в Германия само?

 61. 61 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#47] от "SCROTUS":

  Мнного бих била щастлива да посетя този център ,за който говорите,но уви.Не съм дорасла. Говоря за работещи българи в Австрия.Сравнение може да се прави европейска страна с ъс също такава от европа. Америка и по манталитет не ни съответства, то е нещо като да станем като швейцария.

  mihala
 62. 62 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2619 Любопитно

  До коментар [#50] от "convince":

  "От 1944 до 1989, са години на тотална политико-икономическа базова неграмотност"
  А след 1989 г. какво се случи? Неграмотността намаля ли или се увеличи? Щото БВП-то, измерено в злато, намаля.

 63. 63 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2619 Любопитно

  До коментар [#56] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  "Логично, това не са пари за инвестиции а за издръжката на останалите в България родители"
  Къде е логиката? Смъртност в България:
  http://www.nsi.bg/bg/content/3008/ %D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%BE-%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BB
  2010 г. - 110165 души;
  2011 г. - 108258
  2012 г. - 109281
  2013 г. - 104345
  2014 г. - 108952
  2015 г. - 110117
  2016 г. - 107580
  Как разбрахте, че отиват за издръжка, а не, да кажем, за подкупи? Парите за ония гранични полицаи на летище София как са пристигнали в България от Кипър?

 64. 64 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#46] от "SCROTUS":

  Според мен част от схващанията ти са грешни. Как реши, че водата е по-чиста в тези държави? И за коя вода говориш, морксата или питейната. Същото важи и за земята, защо в тези държави ще се ползват по-малко торове от колкото в България. За въдуда си прав. Ако живееш в голям град в България си е смрад, особено зимата.
  Посегателства върху възрастни хора се случват само по някакви западнали монтански и видински села пълни с цигани.
  Иначе от към инфраструктура и приветливост България е много обиколки назад.

 65. 65 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#52] от "ivan_":

  Ти нещо не разбираш въпросът, аз питам с какво качестовото на живот в страната Х е по-високо от това в България за пенсионери, ако оставим парите настрана, защото очевидно в този случай те не са проблем. И в момента живея в развита страна и част от пенсионерите отиват по домове в Азия, за да ги гледат, тъй като пенсиите им не големи за техния стандарт или защото не са изплатили жилище.

 66. 66 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#60] от "wanderer":

  Как сте с ползването на английски език?
  Отворете доклада и го разгледайте, ще си отговорите на всички въпроси.
  Турция си е на мястото, просто в Дневник не ся упоменали, защото явно са преценили, че не е интересна. По същия начин не са упоменали и Мексико например.

  Модератора е неадекватен!
 67. 67 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  До коментар [#6] от "Taiga":
  Moбе да е вярно... ама за тайгата. За "гейропата" и Америка не е така товарищ Будь уверен

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 68. 68 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  До коментар [#9] от "Читател":Ами като спрат да пращат, нищо специално няма да се случи. 3.1% от БВП. Не са фактор.
  —цитат от коментар 20 на niakoi_si


  Абе баш са си фактор, защото тези пари отиват директно в джобовете на бедни възрастни хора които се хранят, топлят и обличат с тези пари. Ако чакат на Бойко и на Пеевски тези стари хора ще измрат а тези $1.7 милиарда ще бъдат откраднати! Така че тези пари имат огромно значение за живота на хората! Като знам каква е бюрокрацията и разсипията в България ако правителството трябва да ги осигури тези $1.7 милиарда и да ги даде на хората за да оцелеят, няма да бъдат 3.1% от икономиката а ще бъдат 10% от икономиката. В България за да стигнат $1.7 милиарда до хората ще са необходими поне още $3 милиарда за бюрокрация и още $2 милиарда за Пеевски, Бойко, Доган и останалата политическа сган.
  Така че не подценявай тези помощи.

  California Über Alles
 69. 69 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#65] от "primerno":

  Много добре те разбирам.

  С какво според теб е по-високо качетвото на живота?

  При мен в Южна Испания 30% от живеещите са чужденци, от тези 30% от живеещите над половината са пенсионери.
  Това прави над 15% живеещи допълнително пенсионери добавени към местните.
  От тук имаш изградена всичката инфраструктура и бизнес, който да обслужва пенсионерите. Говоря за специално ориентирани към пенсионерите услуги и бизнеси.

  Като започнеш от социалните услуги, финансови услуги (например могат да си избират от няколко различни типа услуги за погребението им, като тука имам в предвид услуги от компании от различни държави със съответните различни подходи към въпроса), преминеш през всякакви услуги и дейности за запълване на времето, като групи за ръчно правени неща, за разходки, екскурзии, за клубове по интереси ако искаш и за най-различни религиозни и благотворителни дейности.
  Това допълнено към прекрасната инфраструктура и т.н.
  Излизаш в работен ден и разглеждаш кафетата, ресторантите, плажа, велосипедните алеи и площадките за игра, разглеждаш предложенията за екскурзии и посещения и като видиш как изглерждат и какво правят пенсионерите и сравниш с това, което е във България и ще разбереш разликата.

  Модератора е неадекватен!
 70. 70 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  Това обикновено означава, че или все повече спечелени в чужбина средства се харчат там, или че намаляват хората, на които се изпращат обратно в България."И двете са верни.
  —цитат от коментар 1 на chicago514


  Не знам също така как се отчитат сумите изпратени от емигрантите. Когато парите се изпращат по банков път или чрез услиги като тези на Western Union е ясно. Но ако парите се пращат "по човек" или се донасят "на ръка" по време на годишната отпуска, нещата не са толкова ясни (поне за мен).

 71. 71 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  Доклада пропуска, че една част от парите могат да се носят в кеш, при прибиране през лятото да речем. Все пак могат да се пренасят до 10-хиляди евро без никакви документи. А при положение, че поне 80% от емигрантите са в страни от ЕУ това не е за подценяване.
  —цитат от коментар 35 на primerno


  Аз мисля че доста повече пари се носят на ръка. Сега почти не си ходя в България но винаги когато някой пътува му даваме да занесе пари на бабите. И ние когато пътуваме носим поне $4, $5 хиляди на други хора. Как ги отчитат тези пари? Никак.
  Аз за 30 години само два пъти съм пращал чрез банка - ведъж $10К и веднъж $8К но това беше за по-големи неща и парите трябваше да минат по банков път поради документални причини. Иначе винаги всичко се носи на ръка. Аз лично не познавам хора които да пращат през банка. Другият метод е да пратиш дебитна карта на някой който да си тегли каш директно от аццоунта ти. Тези пари вероятно се отчитат.

  California Über Alles
 72. 72 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  Аз за 30 години само два пъти съм пращал чрез банка - ведъж $10К и веднъж $8К
  —цитат от коментар 71 на Pontif New Dnevnik SUCK


  Да добавя, че таксите за прехвърляне (особенно когато става въпрос за по-малки суми) са значителни като процент от превода. Поради това емигрантите избягват платените услуги за парични преводи.

 73. 73 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  "През последните години намаляват разходите за изпращане обратно на средства от мигрантите. В Европа те остават малко под средния показател за света от 7%, като на континента от 2011г. поевтиняването на тази услуга е само с 12%. Таксата е най-висока за държавите в Южна Европа извън ЕС (средно 8.4%), но също така и за България и Унгария (над 8%), твърдят авторите. В останалите източноевропейски държави тази услуга струва под 6%."

  Понеже сумите са за семки и комисионните са големи в бюрата. Аз съм превеждал по банков път по- сериозни пари и комисионната е нищожна спрямо сумата.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 74. 74 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#69] от "ivan_":

  Съгласих се за изградената инфрастуктура и опит в тези услуги!

 75. 75 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#70] от "plamen_b":

  Тези на ръка изобщо не се отчитат. Или поне всичко под 10-хиляди евро

 76. 76 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  [quote#72:"plamen_b"][/quote]

  Зависи. Има много начини в момента да се превеждат пари, без това да минава през традиционните банки. Аз лично ползвам ТрансферУайз и ПейПал, ако се наложи. Признавам, не съм пращал пари в БГ с тях, само в Еврозоната.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 77. 77 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  До коментар [#71] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Аз ползвах дебитната карта ползвах, докато нашите бяха в БГ в началото, но банката ми тук (БофА) ми слагаше такси за теглене и за транзакции в чужбина, затова сменихме с кредитна карта, която е без такси за международни плащания и с добър обменен курс. Вече в България, поне в София, всичко може да се плати с кредитна карта.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 78. 78 Профил на John Novik
  John Novik
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#35] от "primerno":

  Не пропуска.

 79. 79 Профил на John Novik
  John Novik
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#50] от "convince":

  Вы идиот?

 80. 80 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  .Излизаш в работен ден и разглеждаш кафетата, ресторантите, плажа, велосипедните алеи и площадките за игра, разглеждаш предложенията за екскурзии и посещения и като видиш как изглерждат и какво правят пенсионерите и сравниш с това, което е във България и ще разбереш разликата.
  —цитат от коментар 69 на ivan_


  Именно. Аз не бих се чувствал на мястото си като пенсионер в България, защото би ми се искало да прекарвам времето си по кафета, ресторанти, музеи, театри, кино и т.н. Другият значителен аргумент в полза на Испания или Гърция е, че не искам да живея някъде, където има студена зима. От над 20 години живея в топъл климатичен пояс и не мога да си представя, че трябва да студувам.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 81. 81 Профил на John Novik
  John Novik
  Рейтинг: 229 Неутрално
 82. 82 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Ако мразиш комунизма, значи мразиш България, защото комунизма е част от нашето минало ... и то най-добрата част = гордостта на българина и мерилото за добър живот
  —цитат от коментар 21 на dark'star


  Егаси, сякаш чета Раб'дело 1955 г; ! Липсва ми саммо "Сталин значи мир, Сталин-таткото на всички деца по света, Дружбата на БКП с СССР е нужна като въздуха който дишаме" и т.п.


  До коментар [#21] от "dark'star":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 83. 83 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 229 Гневно

  Радев работи по въпроса да ги сведе до 0,0 долара.
  —цитат от коментар 2 на spiegel


  Нормален ли си?

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 84. 84 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 229 Гневно

  Радев работи по въпроса да ги сведе до 0,0 долара.
  —цитат от коментар 2 на spiegel

  поправям се... Ако Радев работи по този въпрос, то той заслужава възвала. Демек, той работи да се върнат всички българи в България и те тука да работят и да се грижат за ближните си.

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 85. 85 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  До коментар [#46] от "SCROTUS":Според мен част от схващанията ти са грешни. Как реши, че водата е по-чиста в тези държави? И за коя вода говориш, морксата или питейната. Същото важи и за земята, защо в тези държави ще се ползват по-малко торове от колкото в България. За въдуда си прав. Ако живееш в голям град в България си е смрад, особено зимата.Посегателства върху възрастни хора се случват само по някакви западнали монтански и видински села пълни с цигани. Иначе от към инфраструктура и приветливост България е много обиколки назад.
  —цитат от коментар 64 на primerno


  Ами нито в гръцките, нито в испанските провинции не беше създадена тежка индустрия, за която толкова много страдат някой от тук пишещите. Не зная със сигурност, но си мисля, че замърсяването в България е по-високо, отколкото в Гърция или Испания.
  Искам като пенсионер да живея на спокойствие, на село, в идилия. Цял живот съм живял в голям град, не съм имал баби и дядовци на село. Иска ми се като стана дядо, аз да стана селянин. Не бих се чувствал сигурно в БГ... но това е мое мнение, не живея в БГ отдавна, пък и има още време докато се пенсионирам, живот и здраве. Нещо може и да се промени!

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 86. 86 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Абе баш са си фактор, защото тези пари отиват директно в джобовете на бедни възрастни хора които се хранят, топлят и обличат с тези пари.
  —цитат от коментар 68 на Pontif New Dnevnik SUCK

  И от там - в ръцете на циганската ало-мафия. Да не ти е чудно, че те проучват потенциалните си жертви дали имат странични доходи.

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 87. 87 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Може и да осигуряват 3.1% от БВП, но ние ги мразим и искаме да ограничим избирателните им права. Парите ги искаме, гласа им - не!

 88. 88 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Или пък означава, че нещата там вече не са никак розови и парите не им стигат за самите тях, камо ли да изпращат нещо на роднини ...
  —цитат от коментар 6 на Taiga

  Добре, че сте се появил навреме за да отворите очите на аудиторията. Пропуснал сте да разясните положителното влияние на мостовете, под които спят емигрантите и по този начин успяват да икономисат някой долар/евро, с които да подпомогнат родителите си.

 89. 89 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Радев работи по въпроса да ги сведе до 0,0 долара.
  —цитат от коментар 2 на spiegel
  поправям се... Ако Радев работи по този въпрос, то той заслужава възвала. Демек, той работи да се върнат всички българи в България и те тука да работят и да се грижат за ближните си.
  [quote#84:"дуле"][/quote]
  Господин Радев заслужава похвала, ако наистина прави нещо за да се създадат условияр които да привлекат някои от емигриралите българи. Но мисля, че той е достатъчно интелигентен за да не споделя Вашия ентусиазъм, пораждащ идеи за връщане на "всички българи в България".

 90. 90 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 946 Неутрално

  До коментар [#71] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Аз ползвах дебитната карта ползвах, докато нашите бяха в БГ в началото, но банката ми тук (БофА) ми слагаше такси за теглене и за транзакции в чужбина, затова сменихме с кредитна карта, която е без такси за международни плащания и с добър обменен курс. Вече в България, поне в София, всичко може да се плати с кредитна карта.
  —цитат от коментар 77 на SCROTUS

  Не вече, а отдавна. Не поне в София, всичко, а почти навсякъде почти всичко.

 91. 91 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Абе баш са си фактор, защото тези пари отиват директно в джобовете на бедни възрастни хора които се хранят, топлят и обличат с тези пари.

  —цитат от коментар 68 на Pontif New Dnevnik SUCK
  =============================================

  И от там - в ръцете на циганската ало-мафия. Да не ти е чудно, че те проучват потенциалните си жертви дали имат странични доходи.
  —цитат от коментар 86 на дуле


  Дуле, СТРАХОТНА логика имаш: Не пращайте пари на стари хора, щото ало'измамниците знаят за тези пари, и ще им ги 'земат...

  Не че е невъзможно някой от банката да докладва на ало'измамниците че баба Пена е изтеглила 20,000 лв' превод от чужбина, но това не е типичният случай с ало'измамниците. Тук съм от 2010, и имам стационарен телефон (първо старият от БТК, след това от Мтел, по....лични причини).

  На БТК телефона ми звъняха през 2-3 седмици ало'измамниците, на Мтелския-веднъж месечно. А не получавам преводи от чужбина.

  По темата: Тези пари (без далаверките от офшорките) СА БЛАГОСЛОВЕНИ ПАРИ!!! Освен че те спасяват от мизерия възрастни хора, тее се вливат в икономиката и я задвижват. За това че част от икономиката е "сива", и не вкарва пари в бюджетаа не са виновни "емигрантите" и получателите на тези пари в България.

  И да, те ще намаляват. Защото нуждаещите се от тях (възрастни родители и роднини) си "отиват". А "пращащите" едва ли имат мерак да финансират новата кола/плазмата на децата им.
  До коментар [#68] от "Pontif New Dnevnik SUCK":


  До коментар [#86] от "дуле":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 92. 92 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#80] от "SCROTUS":

  За мен Южна Испания би била идеално място.
  Ако избереш правилната локация можеш да ползваш почти всичко на английски, тук британците са преобладаващата група и имат всичко на английски, което от друга страна има е проблем, защото голяма част от тях така и не научават испански.:)
  Има в района и американци и канадци, но са значително по-малко, става въпрос за няколкостотин човека, което е почти нищо.
  Не мога да коментирам Гърция в детайли, но Испания е по-подредена относно инфраструктура, здравеопазване, публични услуги...

  За мен България времево докато сме живи, няма да стане нормална страна, трябват още поне 3-4 поколения, за да се нормализира, ако всичко се движи в правилната посока.

  Модератора е неадекватен!
 93. 93 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 946 Неутрално

  " което се равнява на 3.1% от БВП"Бойко мисли пък, че на него се дължи.
  —цитат от коментар 22 на Роси

  Господин Борисов няма претенции към тези 3.1%. На него се дължат останалите 96.9%.

 94. 94 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 623 Неутрално

  [quote#58:"dark'star"][/quote]

  Кога започваш работа, аутсайдер безработен ?

 95. 95 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1230 Весело

  До коментар [#92] от "ivan_":

  Много сериозно се замислям :) Пък и испански (латиноамерикански) разбирам достатъчно добре на битово ниво. На гръцки мога само да псувам и да казвам "наздраве" :)

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 96. 96 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1230 Любопитно

  [quote#84:"дуле"][/quote]

  Как точно работи Радев по въпроса, би ли ме светнал?

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 97. 97 Профил на ba
  ba
  Рейтинг: 347 Разстроено

  Ами няма да ги пращат на рубладжиите в България,.
  Те си имат още от нашите откраднати милиарди.

 98. 98 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#95] от "SCROTUS":

  Латиноамериканския не е много различен от андалуския испански, пък и от кастелано също.
  Ако си в Калифорния, предполагам тука цените ще ти се сторят, като в държава от третия свят:)
  Планувай когато можеш една почивка, за да разгледаш и да се сдобиеш със собствени впечатления, а не да ти разказва някой от някъде си:)

  Модератора е неадекватен!
 99. 99 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4352 Неутрално

  До коментар [#92] от "ivan_":

  И аз съм един от тези които намалиха разходите си в България в резултат на естествения биологичен процес - родителите ми починаха, изтеглихме болната тъща (инсулт) в Ню Йорк където социалната система осигурява 40 часа на седмица безплатно "баби -ситтинг", при това предимно от българки. Има го обаче носталгичният момент (не у мен) подтикващ към времево, по твоите думи, връщане в България (София) за периода май/юни - септември/октомври за да се избегне горещото лято и да се видим с приятели и роднини без да си омръзнем достатъчно :-), плюс културния живот който в този период е минимален в по-малките градски центрове на САЩ. В този аспект и чехи, и поляци правят доста усилия за изграждане на подходящи условия, в България май всеки се оправя поединично.
  Като имам предвид, че доста български граждани, включително и тези от небългарски етнични групи се изнесоха именно в Южна Испания за да работят в обслужващата сфера, интересно ми е дали фонът и качеството на услугите за запазват (лично аз нямам нищо против живот в този регион, но лятото там също не е от най-умерените). За мен препятствието е живот в колонии от себеподобни (пенсионери) със съответната тематика на разговорите. Иска ми се един по-реален социален фон, нещо което университетските градове в щатите предлагат в най-различни форми.


 100. 100 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  До коментар [#72] от "plamen_b":

  Спомням си че таксата беше май $42 , което не е много когато сумата е голяма но за 100, 200 просто не си заслужава.

  California Über Alles
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK