Сексистки скандал и масивна реорганизация определят бъдещето на Uber

Основателят на Uber Травис Каланик.

© Danish Siddiqui, Reuters

Основателят на Uber Травис Каланик.Ако в борда на директорите има една жена, това увеличава вероятността да дойде и втора."


"Всъщност, това увеличава вероятността да се приказва повече."


Тази фраза коства поста на член на борда на директорите на Uber, който подаде оставка заради коментара, направен в деликатен за компанията момент. Фирмата провежда масова реорганизация в опит да намали влиянието на главния изпълнителен директор Травис Каланик и по време на разследвания на стотици оплаквания от сексуален тормоз на служители.
Дейвид Бондърман е направил забележката си по време на среща на целия екип на Uber, на която е обсъждана трансформацията на фирмата. Първата фраза принадлежи на Ариана Хъфингтън, която също е част от борда на директорите и чието изказване Бондърман е прекъснал.


В изявление, изпратено до агенция "Ройтерс", Бондърман пише, че не иска коментарите му да повлияят на компанията. Думите са били разкрити от портала Yahoo, който е бил снабден със запис на срещата. Скоро след това Бондърман е изпратил извинение по имейл на служителите на Uber. В оставката си той нарича думите си "нехайни, неудачни и непростими". "Поемам пълна отговорност", пише той. "Трябва да спазвам същите стандарти, които искаме Uber да спазва".


Дейвид Бондърман.

© Kevork Djansezian, Reuters

Дейвид Бондърман.


Фирмата е процес на масивна реорганизация заради проблемите с личния състав. След доклад, направен от външен оценител, изпълнителният директор и основател на Uber Травис Каланик ще се оттегли за неопределен период от ръководство, оставяйки екип от 14 висши служители да движат делата на компанията.


Основната препоръка в доклада бе именно тази – да се намалят отговорностите на Каланик и да се наеме главен оперативен директор – позиция, която стои незаета от март насам, пише в. "Файненшъл таймс".


"Компанията бе ръководена като малък стартъп, но тя вече не е така. Нужни са обучителни програми, нужен е подходящ надзор", каза още Бондърман. Липсата на надзор и лошото управление са били основните теми на доклада.


Сега Uber се готви да назначи независим председател на борда, да създаде система за оценка на ръководството и да промени културните си ценности. Предвижда се и нулева толерантност при доказани оплаквания от дискриминация и тормоз – непряко признание, че преди те са били пренебрегвани. Това се случи, след като бивш инженер от фирмата се оплака, че е била подлагана на сексуален тормоз и е била дискриминирана заради пола си.


Бордът на директорите се състоеше изцяло от мъже, докато през 2016 г. към тях не се присъедини създателката на "Хъфингтън пост" Ариана Хъфгинтън. Тази седмица я последва и втора – Ван Мартело, изпълнителният вицепрезидент на "Нестле" за Южна Азия, пише в. "Ню Йорк таймс".


По време на управлението на Каланик за корпоративната култура е било характерно игнорирането на правилата и прекрачването на граници – подход, който бе в полза на бързия растеж на Uber в началото, но донесе и негативи, коментира "Файненшъл таймс". Доказателствата за това дойдоха след като вътрешното разследване на над 200 оплаквания за сексуален тормоз и неподходящо поведение доведоха до уволнението на 20 служители.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Не разбирам, какво толкова обидно има, по-скоро безобидна шега. Нека да добавя, че Бондърман е милиардер и съосновател на един от най-големите частни инвестиционни фондове в света - TPG Capital , който пък е основен инвеститор в Uber. Просто човека е сметнал, че така е по-добре за бизнеса.

 2. 2 Профил на qtt05483219
  qtt05483219
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ми просто не вървят на добре и се започва ловът на вещици.

 3. 3 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Ще използвам случая да направя още един коментар, макар и малко встрани от темата, но според мен е важно.
  Виждаме колко абсурдни "обиди" звучат понякога и колко сериозни последици имат. Така е и на тема расизъм, а са позволени много сериозни обиди на религиозна основа и тогава гордо се вдига щита "свободата на словото". Пък после се питаме как "Ислямска държава" например събира толкова терористи.

 4. 4 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  Интересно за борда на директорите се обиждат пък че шофьорите са 90% мъже не обидно - я да изравнят двата поли и при шьофорите

 5. 5 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#1] от "blagoj":

  Явно е объркал този този път!

  Модератора е неадекватен!
 6. 6 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4250 Неутрално

  До коментар [#1] от "blagoj":

  Американците си умират да се изкарват пуритани! А иначе нищо човешко не им е чуждо! Показното пуританство е много разпространено, докато не те хванат и в най-дребната издънка. Само като пример: Митеран има незаконна дъщеря, но никой във Франция не го вини. А Клинтън бе пред импийчмънт за много по-дребно провинение с Люински!

 7. 7 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Яко предозиране на тема сексизъм.
  Всъщност скандалите в Hyperloop One бяха много по-сериозни, там си оставяха примки за бесене по бюрата.

 8. 8 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Всички тия феминисти и джендър-активисти обикновен изпълзяват когато една компания стане суперуспешна и с капитализация от поне $10 мрд. Тогава заваляват и оплакванията.
  Когато е start-up и се мъче да пробие, никакви ги няма...

 9. 9 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#6] от "vassilun":

  "Американците си умират да се изкарват пуритани! А иначе нищо човешко не им е чуждо! Показното пуританство е много разпространено, докато не те хванат и в най-дребната издънка. Само като пример: Митеран има незаконна дъщеря, но никой във Франция не го вини. А Клинтън бе пред импийчмънт за много по-дребно провинение с Люински!"

  Да де, ама ти беше сред най-големите пуритани, когато Тръмп го разнасяха заради приказките му за хващане на пуситата. Значи и ти ставаш голям пуритан, когато засегнатата страна не е лефтист/либерал, но иначе го даваш ларж, че даже и акъл раздаваш.....

 10. 10 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#4] от "1001":

  "Интересно за борда на директорите се обиждат пък че шофьорите са 90% мъже не обидно - я да изравнят двата поли и при шьофорите"

  При миньорите процента е 100%, ама там никой и дума не обелва за дискриминация или равенство на половете...

 11. 11 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 690 Неутрално

  "Ако в борда на директорите има една жена, това увеличава вероятността да дойде и втора."

  Това изказване също е сексистко.

 12. 12 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Само като пример: Митеран има незаконна дъщеря, но никой във Франция не го вини. А Клинтън бе пред импийчмънт за много по-дребно провинение с Люински!
  —цитат от коментар 6 на vassilun


  До, но американците израстнаха и си избраха президент, който се хвали наляво и надясно как хваща жените за пуситата.

 13. 13 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#12] от "galapagas":

  Абе, ако питаш мен, Тръм само се е хвалил, а виж Митеран , не си поплюва.
  Не само е хващал пусита, а ми и е бъркал вътре / да ме прощавате за френския/,
  С какво е бъркал стана ясно - щом има извънбрачна дъщеря.

 14. 14 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#1] от "blagoj":... Митеран има незаконна дъщеря, но никой във Франция не го вини. А Клинтън бе пред импийчмънт за много по-дребно провинение с Люински!
  —цитат от коментар 6 на vassilun

  Не е вярно това. Клинтън беше обвинен не защото имал връзка с Люински, а защото излъга, че е нямал.
  По същия начин стана и с Митеран. Само че дъщеря му не е незаконна, а извънбрачна (но е припозната от него).
  Но не е вярно, че никой не го вини. Действията му бяха дадени на съд и осъдени, макар и след смъртта му. Оказа се, че си е спретнал тайна анти-терористична служба, която освен с неодобрени акции срещу терористи се е занимавала и с подслушване на журналисти, политици и актриси в опит да запази частния му живот в тайна. А на журналиста, който разкри дъщерята му се случиха разни неприятни неща.

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5346 Неутрално

  Убер е нелоша услуга. Цените на услугите им продължават да падат драстично в Баку

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Сексизмът се припокрива в общия случай с простащината и това е една от причините да се коментира Тръмп в тази насока, но и прекаление светец не е Богу драг.
  Има места и професии, които са много по-подходящи за мъже, така е и със спортовете, ама вече жени се боксират, борят, вдигат тежести и по скромното ми нение, това не прави спорта или техния, на жените живот по-хубав.
  А и когато говорим за сексизъм, нека не забравяме че преобладаващо мнозинство от жените се чуди как да обърне мъжкото вниамание към себе си и именно в качеството им на жени, на полова принадлежност, но когато това внимание придобие най-нормалния израз, а именно ухажване, сваляне и въобще активност от мъжка страна, изведнъж олеле-мале, какви са мачовци тези мъже. Е, не и в случая ако те покриват техните изисквания:).

 17. 17 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  "Това се случи, след като бивш инженер от фирмата се оплака, че е била подлагана на сексуален тормоз.."
  Инженер е БИЛ ПОДЛАГАН, билаА подлаганА може да бъде само инженерКА! Какво правите с този БГ език? Не виждате ли, че с този новоговор нарушавате всички правила на сега действащата граматика? Някой може ли да ме светне кой точно "модел КОЙ" осакатява така езика? И защо цялата филологическа гилдия в тази държава гледа безучастно това съсипване на езика и мълчи? Мен ме побърква!

  Мърфи е оптимист!
 18. 18 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  юбер успяват упорито да си създадат имиджа на агресивни простаци. не използвам услугите им, защото са ми неприятни като компания.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 19. 19 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  И по повод UBER: Защо един таксиджия трябва да полага изпит, да взима лиценз, за да си изгради екзистенц с този бизнес, а с този сайт сульо и пульо може да го конкурира? По тази логика мога ли да предложа зъболекарски услуги с клещите и бормашината на дядо ми на "конкурентна" цена? И що за абсурдна фирма е тази, дето уволнява управляващ за това, че е казал, че "жените говорят повече"? В колко европейски страни e забранена дейността й? В Германия да. Цялата Мара втасала, загрижили се за "сексизма" на шефа, а за това, че ги забраняват, не им пука! Супер!

  Мърфи е оптимист!
 20. 20 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  И по повод UBER: Защо един таксиджия трябва да полага изпит, да взима лиценз, за да си изгради екзистенц с този бизнес, а с този сайт сульо и пульо може да го конкурира? По тази логика мога ли да предложа зъболекарски услуги с клещите и бормашината на дядо ми на "конкурентна" цена? И що за абсурдна фирма е тази, дето уволнява управляващ за това, че е казал, че "жените говорят повече"? В колко европейски страни e забранена дейността й? В Германия да. Цялата Мара втасала, загрижили се за "сексизма" на шефа, а за това, че ги забраняват, не им пука! Супер!

  Мърфи е оптимист!
 21. 21 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Дневник, оправете си софтуера! Стига роили коментарите!

  Мърфи е оптимист!
 22. 22 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 424 Любопитно

  Сега е модерно да си обиден - за всичко, особено ако си жена.
  Например, всички жени ще натиснат минус на този коментар.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK