"Публична екзекуция", или има ли Румъния премиер

Румънският премиер Сорин Гриндяну.

© Stoyan Nenov, Reuters

Румънският премиер Сорин Гриндяну.Изпълнителният комитет на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) бе решено политическата подкрепа за премиера Сорин Гриндяну да бъде оттеглена. Този политически жест е покана той да подаде оставката си като министър-председател на Румъния. Гласуването бе единодушно, с 68 гласа "за". Забележителното е, че на заседанието присъстваха и министри от кабинета, а вотът им срещу Гриндяну е ясен сигнал, че са готови да подадат оставка.


На заседанието на комитета премиерът каза, че е готов да подаде оставка, но при две условия. Първото е да има гаранция, че президентът Клаус Йоханис ще назначи премиер отново от редиците на СДП, а второто е председателят на социалдемократите Ливиу Драгня също да подаде оставка като лидер на партията, защото именно той предложи екипа на настоящето правителство. На практика така премиерът отказа да си тръгне, поставяйки две невъзможни за изпълнение условия.


Гриндяну: Няма да подам оставка


"Няма да си подам оставката и ще ви кажа защо: имам задължението да се държа отговорно пред Румъния и пред партията, от която съм част. Това е правителството на Румъния, не на изпълнителния комитет на СДП. Ще подам оставка, когато президентът Йоханис след консултации с партиите определи премиер от СДП. Смятам, че е нормално спрямо тези стотици хиляди хора това нещо да се случи", каза премиерът.


Драгня: Гриндяну вече няма правителство
Председателят на СДП Ливиу Драгня заяви снощи, че след заседанието на изпълнителния комитет на СДП Сорин Гриндяну вече няма правителство, а всеки член на СДП, който влезе в правителство, което няма подкрепата на партията, губи членството си в нея.


Попитан дали и как ще поеме отговорност за начина, по който се развиха нещата с кабинета, който е избрал, Ливиу Драгня каза, че поемането на отговорността за това правителство е било решението му да се направи оценка на работата на кабинета. "Това беше превантивна мярка, когато все още може нещо да се възстанови", каза Драгня. Според него оценката не може да създаде кризисна ситуация.


На практика Гриндяну задълбочи кризата, без да има изход от нея в течение на целия ден. По-голямата част от министрите са подали оставка по искане на ръководството на партията в началото на заседанието на изпълнителния комитет, заявиха източници от СДП.


Оставките предстоеше да бъдат активирани след заседанието. Тази мярка беше предприета, за да се провокира оставката и на Гриндяну, който обаче отказа да напусне премиерското кресло. Юридически погледнато, премиерът не е задължен да подаде оставка нито ако СДП оттегли политическата си подкрепа, нито ако бъде изключен от партията, нито ако всички членове на кабинета подадат оставка. Ако Гриндяну не подаде сам оставка, вариант би бил внасяне на вот на недоверие.


Лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня.

© Associated Press

Лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня.


Докладът на Драгня


Преди заседанието на СДП Сорин Гриндяну избягваше да прави изявления. Ливиу Драгня размахваше пред журналистите един доклад за управлението, който не беше оповестен публично официално, но беше разпространен неофициално, а Драгня потвърди впоследствие, че е "катастрофален".


Заключението на комисията, ръководена от Драгня, беше мрачно за премиера: от всички мерки, които е трябвало да бъдат приети досега, 50 са изпълнени (13%), 107 са осъществени частично (27%) а 236 мерки не са изпълнени (60%). Само че голяма част от мерките, посочени като неизпълнени, всъщност имат краен срок за въвеждането им началото на идната година. Пример за това е намаляването на ДДС от 20 на 18 процента, което е посочено като неизпълнена мярка макар да има срок 1 януари 2018 година.


Реплики


На заседанието на СДП тонът за атака бе подет от Ливиу Драгня. "Това, което правим тук, не е срещу Гриндяну или срещу някой член на кабинета, но не може да правим козметични промени. Не може да се хвърли вината върху чиновниците от министерствата. Става въпрос за едно съществено нещо: някои от мързел, от незнание не са поискали да прочетат програмата и така Сорин е достигнал до заключението, че програмата не може да се приложи", коментирал Драгня, според източници от СДП.


Докладът за оценка на правителството бе представен от Дариус Вълков, бивш министър на финансите, съден в момента за корупция, работил по документа заедно с Ливиу Драгня.


Премиерът Сорин Гриндяну попитал членовете на изпълнителния комитет кой е изготвил доклада за оценка, заявявайки че го вижда за първи път. "През последните 20 години не сме имали по-агресивна кампания от тази, която се води през последния месец от страна на някои колеги", казал още Гриндяну. Той възразил на доклада и твърдял, че само 97 мерки е трябвало да бъдат изпълнени през първите две тримесечия, от които само девет са изостанали.


Паралелно със заседанието на СДП по-малкият партньор в коалиционното правителство - Алианс на демократите и либералите (АЛДЕ), оттегли подкрепата си за премиера Сорин Гриндяну.


Как Драгня подготви терена


Заседанието на националния изпълнителен комитет на СДП, на което се дискутира оттегляне на политическата подкрепа за Сорин Гриндяну, беше предшествано от множество неофициални заседания на социалдемократите. Драгня имаше консултации с приближените си, подготвяйки последните детайли за уволняването на Гриндяну. Той обещал, че социалдемократите, които гласуват за свалянето му от поста, ще получат постове в новото правителство. Това обещание е било повторено и в разговорите с министрите, които трябвало да подадат оставки.


Разговорите са се провеждали на фона на отказа на Сорин Гриндяну сам да подаде оставката си от поста премиер. Той е отказал предложение на Ливиу Драгня да стане шеф на Комисията за финансов надзор, ако напусне премиерския пост. Драгня предал на Гриндяну, че ще бъде изключен от СДП, ако не си подаде оставката.


Фотогалерия: 150 000 души на протеста в Букурещ >


Стратегията на Гриндяну


От другата страна на барикадата премиерът Сорин Гриндяну има своя стратегия преди заседанието на СДП. Той каза в неофициален разговор с журналисти, че Ливиу Драгня не е искал директно оставката му, дори и не "по завоалиран начин", а че други лидери от партията са му я поискали. Гриндяну заяви, че няма да подаде оставка с мотива, че "правителството не е на изпълнителния комитет на СДП, а на Румъния" и че очаква "публична екзекуция".


Премиерът каза, че някои министри може да подадат оставка, защото се чувстват "притеснени" от сегашното положение, но допълни, че ще намери "незабавно техни заместници". Премиерът провел редица срещи с лидерите на окръжните организации на СДП, на които посочил, че съдбата на правителството е важна тема, която би трябвало да бъде обсъдена на извънреден конгрес на СДП, а не на изпълнителен комитет.


Драгня в ръцете на Йоханис


Ако Гриндяну бъде отстранен от поста министър-председател, президентът Клаус Йоханис се връща в играта, тъй като от него зависи номинирането на бъдещия премиер.


Конфликтът между Ливиу Драгня и Сорин Гриндяну се точи няколко седмици, но се изостри, след като премиерът отказа да смени някои министри, неодобрявани от Ливиу Драгня. Сред тях са министърът на правосъдието Тудорел Тоадер, който не беше съгласен с искането на Ливиу Драгня за въвеждане на минимален праг за злоупотреби, и финансовият министър Виорел Щефан, който не искаше да подкрепи новия закон за заплатите. Ливиу Драгня зае нападателна позиция и в последните няколко дни се срещна два пъти с премиера Сорин Гриндяну, от когото настоятелно поиска да подаде оставката си. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Messerschmitt
  Messerschmitt
  Рейтинг: 5365 Разстроено

  Е румънската болшевишка мафия отвърна на удара!удрайки и по президентаСъздава хаос и несигурност.....какво да се прави-комунисти!!!

  До истината се достига с познание!
 2. 2 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2756 Неутрално

  Статията е доста дълга, а и подробности не ме интересуват. Особено междуличностни. И ние имаме достатъчен брой примери в този дух.

 3. 3 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Тези събития са следствие и от протестите преди време, когато много румънци излязоха на улицата, защото именно Драгня, се опита да промени закони, за да седне на премиерския пост, както и да спре, иначе толкова неисканата в България, борба с корупцията по висшите етажи.
  Ама там не е, като тук - всеки псува и вика, ама пред телевизора и на ракия и салата, като се надсмива на излезлите на улицата, които се опитват да променят нещо.И затова има кабинет Борисов 3, нищо, че не завърши нито един от първите два.
  И в парламента вече са само комунисти и ДС-агенти - до един!!!

 4. 4 Профил на Binko Binev
  Binko Binev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#3] от "chinask
  в Румъния чобаните гонят депутатите с големите геги

  Кога ще ги стигнем румънските овчари?

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10024 Неутрално

  Председателят на партията не може да бъде премиер защото е съден. Това го кара да бъде особено отмъстителен към тези заели "поста му " и са си позволили да му противоречат...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах