Емигрантите от Източна Европа плахо се завръщат

Имре Молнар пред кафенето си в Будапеща.

© Reuters

Имре Молнар пред кафенето си в Будапеща.След седем години тежък труд по кухните на хотели в чужбина, Золтан Киш повярва на икономическото възстановяване на Унгария дотолкова, че се връща у дома, за да започне нов бизнес и да спаси семействот си от разцепване.


40-годишният баща на едно дете е сред милионите източноевропейци, преместили се в по-богатата Западна Европа в търсене на по-добре платени работни места, оставяйки огромни дупки в пазара на труда, пише агенция "Ройтерс".


Официалната статистика показва, че десетки хиляди души се връщат в Източна Европа. Пазарът на труда няма да бъде излекуван набързо, а данните от Унгария и България сочат, че все още заминаващите са повече от връщащите се. Но първата вълна хора е знак за промяната в региона, където миграцията доскоро бе еднопосочна.
Киш е напуснал дома си през 2010 г., след като видеотеката и масажното му студио са фалирали, и е отишъл да работи в кухнята на хотел в Северна Италия. "Трябваше да намеря начин да поддържам същия стандарт на живот", казва мъжът, чийто осемгодишен син е бил на 10 месеца, когато татко му е заминал в чужбина.


Наскоро Киш е получил сертификат за барман и ще отвори кафене в Будапеща заедно с друг унгарец, с когото се е запознал по време на работата си навън. "Разстоянието, този начин на живот, се отразяват зле на семейството. Ако не се бях прибрал сега, това щеше да е краят за моето".


Миналата година 17 000 унгарци са се върнали, а през 2015 г. - 15 000. Над 9000 българи се завръщат всяка година от 2014 г. насам. Това число е двойно по-голямо в сравнение с предишните години. Голяма част от тях са млади хора, решили да започнат свой бизнес (предимно в IT сектора) или да се възползват от растящите аутсорсинг възможности.


В Полша – най-голямата икономика в региона, нетната международна миграция миналата година бе положително число за пръв път от Втората световна война. Междувременно нетната миграция на европейци към Великобритания падна миналата година. Новодошлите от Източна Европа потънаха до най-ниското ниво от 2004 г.


Имре Молнар и годеницата му са се върнали в Унгария след две години живот в Швейцария, тъй като не са могли да се установят. В бара си в Будапеща сервират само местни вина и храна. "Осъзнахме, че Швейцария е много различна държава", казва той. "Много е красива, но обществото е затворено, хората са не са открити и не се чувствахме у дома".


Работниците е по-вероятно да се завърнат, тъй като обикновено не могат да си позволяват да изтеглят със себе си цялото семейство, сочи мениджърът от холандската агенция за подбор на персонал Randstad Юдит Ковач.


"Има търсене на завърнали се работници, особено такива, които са научили как да работят с нови технологии", казва тя. "Операторите на машини, например, които са работили с техника, която още не се използва в Унгария, но има поръчки за нея. Работници с такъв опит се разграбват като топъл хляб".


Икономистите гледат оптимистично на перспективите за Източна Европа, за която се очаква да изпревари по икономически ръст Запада, въпреки че продължава да разчита на европейските фондове за развитие. Но парите не са всичко.


"Чисто финансово определено си струва да работиш в чужбина", казва Киш. "Но невинаги можеш да сложиш знак за равенство от другата страна на уравнението – синът ми е на осем и още не съм карал шейна с него".

Ключови думи към статията:

Коментари (193)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  За какви "емигранти" говори заглавието след като четем само за гастарбайтери?

 2. 2 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Икономическата ситуация тук не се е подобрила, по-скоро обратното.
  А емигрантите се връщат, щото меда и маслото спряха да текат за тях, щракането с пръсти и социалните на корем свършиха, а огромната експлоатация за жълти стотинки и живота в двустайка под наем никак не им се нрави.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 3. 3 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 964 Неутрално

  В момента в България квалифицираните работници могат да си докарат доста приличен стандарт, имайки предвид нетния доход който остава след данъци а и на всичкото отгоре... камъка си тежи на мястото!

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 5. 5 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Икономическата ситуация тук не се е подобрила, по-скоро обратното. А емигрантите се връщат, щото меда и маслото спряха да текат за тях, щракането с пръсти и социалните на корем свършиха, а огромната експлоатация за жълти стотинки и живота в двустайка под наем никак не им се нрави.
  —цитат от коментар 2 на Taiga


  Статията е за връщащите се, които стартират собствен бизнес в родината си, или биват наемани като квалифицирани специалисти.

 6. 6 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Икономическата ситуация тук не се е подобрила, по-скоро обратното. А емигрантите се връщат, щото меда и маслото спряха да текат за тях, щракането с пръсти и социалните на корем свършиха, а огромната експлоатация за жълти стотинки и живота в двустайка под наем никак не им се нрави.
  —цитат от коментар 2 на Taiga

  Като връзка с реплика към друг Ваш коментар си позволявам да допълня, че вероятно са свършили и свободните безплатни места за спане под мостовете.
  Откъде ли черпите данни за статистиката си? В частност реализацията по професии, работни места, заработвани заплати и т.н. на емигрантите от Източна Европа. Както и за потока връщащи се. Дори разсъждавате от тяхно име.
  Може би вместо актуалния наръчник с опорни точки сте отворили учебник по идеологически дисциплини или статия от "Работническо дело" от 70-години на ХХ век.

 7. 7 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Унгария е друга бира, няма много общо с комуноидната ни кочина!

 8. 8 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  9000 българи се връщали :)) Заминава 63 000 ! Приказките за камъка за празна работа. За Полша ,Унгария ,Чехия ..условията са добри. Много българи работят в тези страни ,дори стартират и правят бизнес. Просто там няма рекетираща държава - това е !

 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  . Над 9000 българи се завръщат всяка година от 2014 г. насам.Това е добре,но статистиката е отчайваща-За една година населението на България е намаляло с 0.7% или 51 925 души, колкото е, например, населението във Враца."След две години - България вече ще е под 7 милиона с 2.5 милиона пенсионери.

 10. 10 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  В момента в България квалифицираните работници могат да си докарат доста приличен стандарт, имайки предвид нетния доход който остава след данъци а и на всичкото отгоре... камъка си тежи на мястото!
  —цитат от коментар 3 на buiko

  Колко квалифицирани работници имат такава възможност? Какви ли са причините тези квалифицирани работници да не виждат тези възможности?
  Камъкът си тежи на мястото. Но когато само тежи... Би трябвало да мели, да се позиционира в строеж, да се впише в някакви функции. Сам или с други камъни и други материали.

 11. 11 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Дневник, напишете че копирате от Ройтерс.

  https://www.google.bg/amp/in.mobile.reuters.com/article/amp/idINKBN1961G6

 12. 12 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Много специалисти изкарали си пенсии на запад ще се върнат да си ги харчат в България. Този процес ще започне до 10-тина години.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 13. 13 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 328 Неутрално

  За какви "емигранти" говори заглавието след като четем само за гастарбайтери?
  —цитат от коментар 1 на Lemmy

  http://rechnik.info/ %d0%b8%d0%bc%d0%b8%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%82
  "мн. имигранти, м. Човек, заселен за постоянно в чужда страна. В Америка живеят имигранти от всички страни.

  Имиграция - Имиграция е доброволното преселване на хора от едно място на друго, най-често от една държава в друга."

  ...Опитали са се хората, не се е получило, връщат се. Ако ви е по-комфортно--ако ще "Лагадунки" наричайте този тип хора, но няма нужда да го изкарвате че вашия термин е правилен, а на всички други са им криви.

  Макар какво се пъна, та това е хобито на г-н Кобзон, подвизаващ се под дезинформационното име "Леми", нали :)

 14. 14 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Унгария е друга бира, няма много общо с комуноидната ни кочина!
  —цитат от коментар 7 на Коки


  Както са тръгнали, и по-зле ще стане.

 15. 15 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  "Над 9000 българи се завръщат всяка година от 2014 г. насам. Това число е двойно по-голямо в сравнение с предишните години. Голяма част от тях са млади хора, решили да започнат свой бизнес (предимно в IT сектора) или да се възползват от растящите аутсорсинг възможности."
  Нормално е при увеличаващия се брой напуснали да се увеличава и броя на връщащите се.
  Повърхностният анализ предполага и възможности част от завърналите се да продължат да работят за чуждестранни компании като дори плащат данъци в други страни.
  Броящите завръщащите отчитат ли, че немалко работят по проекти в други страни и престоят им в България ще продължи докато се впишат в нов проект. В различни сектори - ИТ, машиностроене, строителство, земеделие, животновъдство ... И докато са в България дори нямат намерение да си търсят работа.

 16. 16 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#5] от "Индиана":

  Чакай, чакай, че нали те с тази цел заминаха? За собствен бизнес, да ги наемат за огромни заплати ... но май на доста хора не им се получи.

  До коментар [#6] от "zhivko6461":

  Вижте, слушал съм достатъчно от хора, които са били там и са се върнали. Също не казвам, че няма хора, които са се реализирали, имат собствен бизнес, издигнали са се много, естествено има ги. Но от това, което чувам, нещата не са толкова хубави, колкото ги представят някои хора тук.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 17. 17 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  колко много хора има дето си мислят че ще отворят кръчма и ще забогатеят :)
  Тука едно заведние през 2 две години си сменя собственика - мераклиите не свършват, за разлика от парите им.

  Birds of a feather flock together.
 18. 18 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Ами определено ако можеш да изкараш половината приходи на тези които правиш в Западна Европа е по-добре да си стоиш в къщи.. Същото важи и за България-ако имаш 800 лева приходи в Плевен, Враца, Благоевград..ще ти е по-добре отколкото с 1600 в София..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 19. 19 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#18] от "ostin22":

  емигрантите които познавам не мислят така - казват по-добре аз да се мъча, но децата ми да отраснат в чужбина.

  Birds of a feather flock together.
 20. 20 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Дневник, напишете че копирате от Ройтерс.https://www.google.bg/amp/in.mobile.reuters.com/article/amp/idINKBN1961G6
  —цитат от коментар 11 на One Hour

  Заяждате ли се? Не допускате ли възможността, че поради изключителната си натовареност и недостатъчен капацитет "Дневник" не са констатирали, че "Ройтерс" са им откраднали статията?
  Аргументи? Не ви ли прави впечатление, че в статията липсват некоректно използвани и дори несъществуващи български думи и словосъчетания, характерни за преведени статии от чуждестранни източници.

 21. 21 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  ...эДо коментар [#6] от "zhivko6461":Вижте, слушал съм достатъчно от хора, които са били там и са се върнали. Също не казвам, че няма хора, които са се реализирали, имат собствен бизнес, издигнали са се много, естествено има ги. Но от това, което чувам, нещата не са толкова хубави, колкото ги представят някои хора тук.
  —цитат от коментар 16 на Taiga

  Явно слушате внимателно. Като по време на политическа лекция. Поздравления! Колко ли Ви е "достатъчно" за да си съставите меродавно мнение? Какви са критериите Ви за да бъдат нещата "толкова хубави"?
  Слушате, слушате, ... И ни информирате, отваряте очите на непросветените. Би било добре и да видите. Там. Дори да опитате сам да се реализирате. Не че непременно е необходимо. Още по-малко задължително. Особено ако сте се реализирали добре в България. Тогава с личиня пример и пропагандата бипте могли да привлечете много емигрирали.

 22. 22 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#18] от "ostin22":

  въпросът не е само до парите, но и до кариерното и личностно развитие.

  Ако идеш за по-висока заплата от Свищов в Плевен, може да не ти остават повече кинти заради наема, но се разширява кръгозора.
  Същото важи и за премествате от Плевен до София, от София до Цюрих, както и накрая от Цюрих до Ню Йорк.

 23. 23 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Много специалисти изкарали си пенсии на запад ще се върнат да си ги харчат в България. Този процес ще започне до 10-тина години.
  —цитат от коментар 12 на emil 121 ПРЕВРАТАДЖИИ ПРОТИВ РЕФЕРЕНДУМА

  Дали? Защо?

 24. 24 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Няма такъв филм където един емигрант се е уредил с цялото си семейство в бяла страна, всички пребивават напълно легално, купил си е някакъв имот, децата са му почнали да ходят на училище, и той да иска да се връща обратно в България.

  Връщат се единични гастарбайтери от Германия, Холандия и Испания, отишли с цел за няколко години да съберат за беемвенце и апартамент, и след това да се напиват евтино по българските дискотеки.

 25. 25 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Аз също съм един от завърналите се.
  Взимам два ПЪТИ повече в пари и мога да си позволя ОСЕМ ПЪТИ повече неща с тях. Не на последно място, не съм 2 ръка човек, не си съсипвам здравето и живея в собственият си имот в центъра на столицата.
  Какво да искам повече, след 9 години в чужбина...
  Чувствам се чудесно тук.

 26. 26 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 4761 Неутрално

  Има тенденция за обратно движение към Източна Европа, но доколко тя е устойчива е съвсем друг въпрос. Това особено важи за България

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 27. 27 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Ами определено ако можеш да изкараш половината приходи на тези които правиш в Западна Европа е по-добре да си стоиш в къщи.. Същото важи и за България-ако имаш 800 лева приходи в Плевен, Враца, Благоевград..ще ти е по-добре отколкото с 1600 в София..
  —цитат от коментар 18 на ostin22

  Дали обобщенията Ви са коректни? Влияят много фактори. Различни за всеки конкретен случай. Дори и разпределението на цитираните конкретни "приходи" подлежи на дискусия?

 28. 28 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#21] от "zhivko6461":

  Научавам от първа ръка каквото ми е необходимо, и точно заради това нямам никакво намерение да припарвам към тези "прекрасни" западни страни.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 29. 29 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#21] от "zhivko6461":

  то ако някой е овчар тука ще е овчар и на запад но за повече пари и по-добри условия.
  Ако си програмист на заплата, на запад имаш доходи като на дребен бизнесмен в България.
  Най-голямо е разочарованието сред комуноидно-партиино-секретарските среди. Тука бяха елит а там обръщат бургери в някой драйв-тру :)
  Няма начин да не си чул как разправят на ляво и на дясно как са "вишисти" а на запад мият чинии :)

  Birds of a feather flock together.
 30. 30 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Има ли някои, който ще отрече че там си ВТОРА РЪКА човек ?
  ЕВЕНТУАЛНО децата ти няма да са такива....

 31. 31 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  До коментар [#21] от "zhivko6461":Научавам от първа ръка каквото ми е необходимо, и точно заради това нямам никакво намерение да припарвам към тези "прекрасни" западни страни.
  —цитат от коментар 28 на Taiga

  Чудесно! Информирате се. Правите си коректна самооценка и решавате, че реализацията Ви в България е достатъчно добра за да не Ви минава през ума "да припарвате към ... западни страни". Може би е валидно и за източни страни.
  Положителното е, че с информацията си предпазвате доста българи от опасни авантюри, свързани с емигриране.

 32. 32 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Има ли някои, който ще отрече че там си ВТОРА РЪКА човек ?ЕВЕНТУАЛНО децата ти няма да са такива....
  —цитат от коментар 30 на Matematiks

  Аз не съм се чувствал като "ВТОРА РЪКА човек". Не оспорвам, че при Вас може би това е било факт. Може би въпреки големите си способности не сте бил достатъчно оценен. Не толкова като възнаграждение, колкото като уважение.

 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  ...Статията е за връщащите се, които стартират собствен бизнес в родината си, или биват наемани като квалифицирани специалисти...
  —цитат от коментар 5 на Индиана


  Не се занимавай с този.
  Той знае всичко, макар да не е стъпил навън от Русия.
  Виж, че статията пише за едно, но този пак си върти старата плоча.
  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  До коментар [#21] от "zhivko6461":то ако някой е овчар тука ще е овчар и на запад но за повече пари и по-добри условия.Ако си програмист на заплата, на запад имаш доходи като на дребен бизнесмен в България. Най-голямо е разочарованието сред комуноидно-партиино-секретарските среди. Тука бяха елит а там обръщат бургери в някой драйв-тру :)Няма начин да не си чул как разправят на ляво и на дясно как са "вишисти" а на запад мият чинии :)
  —цитат от коментар 29 на Xumpomo name

  Всеки случай е различен.
  Според мен неположително за България звучи популярното, че образовани специалисти "мият чинии". И много от тези специалисти неуспешната реализация предпочитат да продължат с "новата професия".

 35. 35 Профил на pepola
  pepola
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Имиграция - Имиграция е доброволното преселване на хора от едно място на друго, най-често от една държава в друга.
  —цитат от коментар 13 на patilanskomeze


  Цитираното определение е за "емиграция", не за "имиграция".
  Много българи емигрират ОТ България.
  Българските имигранти В Америка.


 36. 36 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  .... Също не казвам, че няма хора, които са се реализирали, имат собствен бизнес, издигнали са се много, естествено има ги...
  —цитат от коментар 16 на Taiga


  Напротив!
  Пишеш, че били отишли на запад защото си мислели, че само щели "да щракат с пръсти и да карат на социални помощи"!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 37. 37 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Колкото и глупав и алчен да си, като видиш на какви негърско-мюсюлмански клоаки заприличват Париж, Лондон, Берлин и пр., ще се замислиш. Към това като добавим и възможността спреш да съществуваш след някой атентат, резултатът е ясен - у дома.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 38. 38 Профил на Eд
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#28] от "Taiga":

  Разкажи ни колко е хубаво в Русия.

 39. 39 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#37] от "Македонски ☦":

  надай се, другарю ЗКПЧ

  Birds of a feather flock together.
 40. 40 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  До коментар [#16] от "Taiga":

  "Вижте, слушал съм достатъчно от хора, които са били там и са се върнали. "

  Хахаааа, тавариш! Значи ти не си ходил на Запад, ама знаеш, че там е кофти, нали? От хора, дето са били и са се върнали, понеже никой не ги е търпял да щракат с пръсти...

  Евала, ашколсун, аферим.

  Продължавай все така компетентно да громиш Запада, еврогейщината и гнилия капитализъм.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 41. 41 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 982 Неутрално

  9000 българи се завръщат -разбира се, че е добре, но е прекалено малко!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 42. 42 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#32] от "zhivko6461":

  Винаги идва моментът със втора ръка човек. Просто не сте го усетили. И на мен не са ми го завирали в лицето , имам предвид приятелите ми.
  Опитайде да заминете за Норвегия и да кандидатствате за работа с българското си име. Пак ще си говорим....

 43. 43 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Някой от живеещите в чужбина може ли да сподели примерно в Германия, кога е правил събиране с ПРИЯТЕЛИТЕ СИ и то е продължило по дълго от десет вечерта?
  Аз го правя всяка седмица в двора си и затова се върнах именно, не заради пари или възможности.

 44. 44 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ф.Нинов":

  :-)Всяко правило има изключения.. Аз говоря да масовият мигрант..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 45. 45 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Много специалисти изкарали си пенсии на запад ще се върнат да си ги харчат в България. Този процес ще започне до 10-тина години.
  —цитат от коментар 12 на emil 121 ПРЕВРАТАДЖИИ ПРОТИВ РЕФЕРЕНДУМА


  Мда, да ги пребиват по селата и по пътищата и да се записват на скенер за след три месеца... Ма вярвай си де, то вярата крепи хората когато са попаднали в кофти ситуация ли и място. Някакво завръщане може да има, ако имаме правосъден борд към ЕС, по подобие на валутния.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 46. 46 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Икономическата ситуация тук не се е подобрила, по-скоро обратното.
  —цитат от коментар 2 на Taiga

  Някакъв изключителен експерт по икономически ситуации трябва да ви го е казАл това! Щото от МВФ казват, че БВП на калпак по ППС в България през 2000 та е бил 25.3% от този на развитите икономики, а в момента сме 43.7%

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 47. 47 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#7] от "Коки":

  Кочина, ама возейки се със Софийското метро виждам само бели хора, европейци. Возейки се с немското метро, испанското, френското - виждам 50:50 черно-бели - бурки, налъми, шалвари и се чудя къде се намирам. Така че... не се знае кое е по-голяма кочина.
  В България няма град, в чиито квартали полицията не смее да влезе и които се "управляват по местни закони". Влизат си ченгетата и още как!

  Всички тези неща, както и много други, вече започват да се оценяват. Това не значи, че проблеми нямаме, но поне не си отглеждаме изслямисти. Засега!

 48. 48 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#34] от "zhivko6461":

  Жената, която чистеше в хотела, когато шведът я ритна в главата също е с висше образование!

  И в България има много висшисти, които мият чинии или продават на пазара.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 49. 49 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 766 Весело

  До коментар [#30] от "Matematiks":

  „Има ли някои, който ще отрече че там си ВТОРА РЪКА човек ?
  ЕВЕНТУАЛНО децата ти няма да са такива....“
  Много обичате да се изцепвате като най-компетентни...Иди в неделя в българската черква, напр. Франкфурт, Хамбург, запознай се с хората там, или отиди в Нюрнберг или Мюнхен б клубовете, в които се събират българите. После ела да си говориме...

 50. 50 Профил на Един приатель
  Един приатель
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Аз се върнах 2010 и съм изключително доволен от решението си :) Първите години не бяха леки, докато се преквалифицирам, но след това нещата леко по леко си дойдоха на мястото. Който го мързи, където и да отиде, все ще е зле. Така мисля.

  България е супер яка!

 51. 51 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Специално за тези, които се връщат в България... ще се върнат, ще пробват и после пак ще заминат. Обществтото тук е болно. Веднъж като видиш какво предлага западна Европа на изток ти изглежда малко... странно.

 52. 52 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Някой от живеещите в чужбина може ли да сподели примерно в Германия, кога е правил събиране с ПРИЯТЕЛИТЕ СИ и то е продължило по дълго от десет вечерта?Аз го правя всяка седмица в двора си и затова се върнах именно, не заради пари или възможности.
  —цитат от коментар 43 на Matematiks

  Има подобни случаи, но и според мен са рядкост. Особено в работни дни. По мои наблюдения в петък не е изключение. Въпрос на начин на живот. Все пак останалите не са длъжни да се съобразяват с приоритетите на дадената личност.
  Може би не съм изпитвал разочарования защото очакванията ми не са били големи, вписвали са се в рамките на нормалното. казано с чувство за хумор не съм очаквал кметът на града да организира заря в моя чест. :)
  Както и да е! Важното за Вас и близките Ви е, че сте намерили добра реализация.

 53. 53 Профил на Eд
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#43] от "Matematiks":

  В Англия редовно. Също така там се чувствам по-добре приет отколкото тук. Там хората им пука за мен, тук не. Никога не съм имал проблем с това, че съм българин и то не само там, а навсякъде по Европа. Разбирам, че си намерил ниша вкъщи, но спри да говориш все едно твоето изживяване е универсално за всички, защото не е.

 54. 54 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#7] от "Коки":

  И кога за последно сте били в Унгария?! На мен ми се налагаш допреди година да ходя всеки месец. Най-голямо впечатление ми правеше това, че след 10 часа не трябва да слизаш в подлез, защото ще настъпиш някой от спящит по земята бездомници. Вярно, в сравнение с нас имат по развита икономика, но те просто са изкупени от австрийците, които по понятни причини адски много обичат.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 55. 55 Профил на Nothing matters
  Nothing matters
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#43] от "Matematiks":

  Споделям. Продължава до след 10.
  Освен през седмицата, но си е личен избор, щото сме отговорни хора и трябва да се работи.

 56. 56 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#47] от "osho":

  На мен лично проблемът не са ми излямистите. Проблем са ми безумните мутри, които държат власта, ултрасите и хулиганите и всички изроди, които безчинстват безнаказани, селяните, които се хвърлят боклуците навсякъде и гледам само да ударят някоя далавера и тн. и тн. типично български феномени.

  Предлагам да не си измисляме някакви причини защо в Европа е лошо и как се живее там гадно, да си погледнем в нашата кочинка.

 57. 57 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#40] от "Norman Granz":

  С времето си изградих някакво мнение за живота там, от хора, които вече са го пробвали и не им е харесало.
  Отивам там единствено за екскурзия/почивка, но не бих искал да живея там, никога.
  Не знам какво точно се опитваш да кажеш, присмивайки се.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 58. 58 Профил на Nothing matters
  Nothing matters
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#47] от "osho":

  В България има цели села, в които полицията отказва да влиза! За Столипиново в Пловдив чувал ли си? Недей да говориш на ан гро...
  Също така това доколко са разноцветни хората в една държава - не я прави кочина.

 59. 59 Профил на nassaux
  nassaux
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#30] от "Matematiks":

  Има! Други въпроси?

 60. 60 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#47] от "osho":

  Така е. Предимствата на България са много и тепърва много пишман-емигранти ще ги оценят. Не виждам що за гордост е детето ти да отрасне в чужбина и първият език, който ще научи, да не е майчиният ти, тоест българският. Пък и не виждам що за кеф е да си кривиш езика, за да говориш ежедневно от сутрин до вечер на английски, гръцки, испански, френски, немски или какъвто и да друг, но не и на този, с който си откърмен и който определено е божествен (с което съвсем не казвам, че е лошо да се знаят и говорят чужди езици, а че всяко нещо трябва да е с мярка, според мен). Но както казва проф. Иво Христов, в българското общество социалните връзки са тотално скъсани и всеки разбира оцеляването си индивидуално, най-много до хората от собственото си семейство. При такава социална конструкция всеки ще си носи кръста - било тук, било навън. Аз мога да уверя емигрантите, че в България тепърва ще става все по-хубаво, докато не мога да кажа същото за много от местата, които днес са атрактивни за живот по света. За всичките родни и чужди душмани, които искат да държат държавата и народа ни в калта, наближава неизбежно Видовден. Едно време отец Паисий, мир на душата му, е написал една много хубава книжка... Тъжно е, че отново се налага да се пише подобна, явно нихилизмът и чуждопоклонничеството е национален синдром, поради сринато самочувствие и изключително слаба и повърхностна историческа памет - и то не до 681 г., а до хиляди и милиони години преди това. Само един факт - първата европейска цивилизация тръгва не откъде да е, а от земите на днешна България, от района на гр. Стара Загора. Това е безспорен научен факт.

 61. 61 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  Ае вие не моа разберете, че НОРМАЛНИТЕ хора, които са отишли на запад, не са отишли там за пари, а за да живеят в нормални общества, в добре уредени градове, с действаща полиция, съдебна система, здравеопазване, сметосъбиране и други.
  Те едва ли са започнали да се връщат. Връщат се такива като тоя унгарец, дето там са мили чинии а те ... абе добре е че се връщат ама ....

 62. 62 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  До коментар [#42] от "Matematiks":

  Емиграцията не е за всеки, в повечето от случаите е един дълъг маратон. Някои не издържат, нормално е. Мисля че вече и в България хората постепенно осъзнават, че няма нищо лошо да се върнеш ако нещата в чужбина не са потръгнали за теб, без да се натоварваш прихически че видиш ли могат да те класиифицират като "некадърник", "лузър" и подобни. Ролята на съпругата/съпруга като пдкрепящ те партньор в начинанието е изключително важна, защото и леки дразги могат да се превърнат в дълбоки и непреодолими конфликти за един и така стресиран човек.
  А пропо за събиранията- да, по-редки са, в търсене на кариера и успех приятелите сме пръснати по щатите. Но, през последните няколко години се събираме за сватби на децата и осъмваме, за да реанимираме поне ден-два :-)

 63. 63 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  До коментар [#5] от "Индиана":

  Аха, започва бизнес кафене :) Мноо ценно. А те светна какво ще стане - дошъл е да си види семейството, ще постои две три години в Унгария да си погледа децата, да се порадва на жената и като спестените парички от Италия потънат в кафенето, пак ще иде да мие чинии. Един път вече го е правил, пак ще го направи.
  Както се казва, ако си се провалил, не се отказвай, опитай пак, опитай по-добре, провали се пак, провали се по-добре

 64. 64 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#43] от "Matematiks":

  мда тука по панелките е така, събирания с приятели до 5 сутринта на домашна ракия и сръбска музика. Превъзходно.

  Birds of a feather flock together.
 65. 65 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#57] от "Taiga":

  като партийните пропагаднатори едно време - дето громяха капитализма пред стругарите от н-ския завод и им обясняваха колко са щастливи под грижата на партията :)

  Birds of a feather flock together.
 66. 66 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3654 Неутрално

  секи 4ти км

  Смели хора.

  Момент... В коя посока?

  "Емигрантите от Източна Европа плахо се завръщат"

 67. 67 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  До коментар [#62] от "daskal1":

  :) ей човек, сетих се за една песен на НЛО от 90тте, в която се казваше
  "Да се върна не мога, ще ме сметнат за луд"
  :)
  Иначе един познат се върна от Германия преди 15 год. Каза, че да седи там като чужденец, вместо да се върне в България при растяща икономика е тъпо и се върна. Тук работи за няколко големи корпорации в БГ, после си направи собствен бизнес, построи си жилище, ожени се, кара нова кола...
  Е такива истории искам да чувам, а не за некъв дет се върнал от мияч да си направи кафене с домашна парцуца за кварталните пияници.

 68. 68 Профил на Един приатель
  Един приатель
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#61] от "uq":

  Какво определяш като 'НОРМАЛНИТЕ хора'? Каква е нормата? Тези които са заминали за пари НЕНОРМАЛНИТЕ ли са?

  Пък и с големи букви си го написал...

 69. 69 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#64] от "Xumpomo name":

  Колежке, прощавайте, но след като е толкова превъзходно в чужбина, какво точно търсите в български - подчертавам български - форум? Явно все Ви влече към корените и първопричината да Ви има, но Ви е срам да си го признаете - и Вие, и другите, които се изживяват като милиардери, бидейки емигранти. Истински богатите българи в чужбина са една шепа, другите просто преживяват по някакъв начин. И съм убеден, че 100% от тях, дори най-богатите като Канев, Чападжиев и подобни, гледат към България и чакат момента, когато с удоволствие ще се завърнат у дома. Иска се просто тук да имаме наистина правова държава и по-ефективна администрация, оттам нататък и образование, и здравеопазване, и полиция, и армия, и социални услуги, и земеделие се оправят. Само скъсаните социални връзки трудно ще се възстановят, но не е невъзможно, ако всички го искат.

 70. 70 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#30] от "Matematiks":

  Аз го отричам. Винаги съм бил "първа ръка" човек. Във всяка държава където съм живял

 71. 71 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#64] от "Xumpomo name":

  Всъщност, корекция от моя страна - Вие не сте емигрант, а си живеете в БГ. Простете за неволната ми грешка, заблудих се от някои Ваши коментари.

 72. 72 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  До коментар [#68] от "Един приатель":

  Ами най-често са маргинали, хора без образование, без професия, живяли тук на социални помощи или работили тук там, по нещо нискоквалифицирано. С такова заплащане тук физически не можеш да оцелееш, а там можеш. Това е.
  Един приятел който е занаятчия ходи така в Испания и след 3 месеца се върна. И казва, стоят там с години, ама разни хора без работа, без образование .. мизерстват там, ама и тук да са, пак мизерстват и мизерстването там е по-добро от мизерстването тука. Но казва аз, дето мога тук да си имам нормална работа и някакви доходи и жилише и семейство, да ида дат да мизерствам, не мерси.
  Е това казвам. Тия хора няма да изтеглят държавата, напротив, ще чакат пак на социални плащания

 73. 73 Профил на Georgi Milev
  Georgi Milev
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#16] от "Taiga":„Вижте, слушал съм достатъчно от хора, които са били там и са се върнали. Също не казвам, че няма хора, които са се реализирали, имат собствен бизнес, издигнали са се много, естествено има ги. Но от това, което чувам, нещата не са толкова хубави, колкото ги представят някои хора тук„


  Приятелю,всеки има право на мнение,но ако не си платил поне една сметка на твое име с изкарани от теб пари,ти споделяш чужд опит.Ако казваш:„Аз опитах и не ми харесва„ ,всеки би се опитал да те разбере,а в твоя случай си е чиста проба пропаганда.
  Поздрав!


 74. 74 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#70] от "Noal":

  Да, ве, повервах Ви. :-D Значи местните няма да се кефят на собствените си сънародници, а на някой, който е дошъл от девет планини, от десетата. Посмалете малко! Парите не Ви правят елит, това е призвание по рождение и което се заслужава с времето и то в определени среди, а не на общо основание. Съжалявам, такъв е животът. Пък Вие си се считайте за първа ръка човек и на Луната, ако искате. Никъде няма да получите такова признание и уважение, както в собствената си Родина. Приказката за камъка и мястото никак, ама никак не е случайна и със сигурност е изречена преди хиляди, дори може би милиони години от нашите предци - а те определено не са били глупави и също са видели свят.

 75. 75 Профил на dcj20524456
  dcj20524456
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За България тепърва идва видовден, европарите спират, икономиката се държи на европроекти и аутсорсинг.
  Вишисти много кадърни и работливи малко и повечето не само не се връщат ами доста заминават. Мутрокомунуидния манталитет преобладава, а циганите се множат като хлебарки. Има не само квартали ами цели градове само цигани.
  Да видиш конски лайна и каручка с тумба цигани по основен булевард - безценно.
  Милицията е безполезна и всеки с прави каквото иска без да се съобразява с никой. Инфраструрата в столицата е истинска катастрофа, пробвай да минеш три пресечки с детдка количка в обикновен софииски квартал...
  За здравеопазване, съдебна система, образователна система не искам и да подхващам темата.
  А вие си говорете колко е зле на запад. Не е перфектно, никъде не е перфектно, но проблемите са далеч по-малко и по-маловажни.
  А който е кадърен и квалифициран ще има добра заплата и в България и в Чужбина. Друг е въпросът в каква среда и общество иска да живее. Миячите на чинии нямам намерение да комемтирам, всеки сам сине виновен за съдбата.

 76. 76 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  До коментар [#70] от "Noal":

  Абсолютно. Хората ходят там И ЗА ТОВА, защото като си кажеш 2 думи с тях, веднага става ясно какъв професионалист си, колко ти работи главата и какво възпитание имаш, и от там нататък никой не те пита, българин ли си, поляк ли си, черен ли си, стар ли си и т.н.
  Само тук по нашите балкански държави ( да не уточнявам) един тъпанар веднъж ми изтърси "Абе.. ти не приличаш на българин"

 77. 77 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#69] от "Читател":

  аз съм си в България бе, и ми е писнало от местните простаци, но съм дебелокож и търпя, въпроса е - до кога...

  Birds of a feather flock together.
 78. 78 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#72] от "uq":

  Нека си чакат, не може всички да сме еднакви. Държавата ни ще се погрижи и за тях, и за всички останали, веднага щом въведем ББД. Като гледам форумците, макар че повечето се пишат предприемачи с поне милиард активи, повечето от тях никак не се преработват, щом имат възможност да следят статиите и да дискутират бурно какво ли не буквално денонощно. Хората, които работят и то сериозно, нямат време за форуми или ако го правят, то е от време на време. А тук 24/7/365, както и на много други подобни места в родното уеб пространство редовно има коментатори, което само показва колко малко всъщност реално правят нещо, а другите бистрят политиката и живота, но не в Ганкиното кафене, макар че и кафенетата са пълни целодневно, а в Нета.

 79. 79 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  До коментар [#77] от "Xumpomo name":

  И аз съм така, ама простотията според мен си я има и на запад, къде повече, къде по-малко. Просто там полицията ги шамари като правят големи простотии а тука- не

 80. 80 Профил на Binko Binev
  Binko Binev
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Достатъчно е само САЩ да въведат протекционизм и с богатата Западна Европа е свършено. И те го правят в момента. Като са против вноса от Китай, защо им е да внасят от Германия вместо да си устроят отново Детройт. А това означава края на Германия. А съответно и край на ЕС. Поне икономически.
  Истината е, че америкосите досега хранеха Европа. Ама сега с тоя дълг почна да им писва.
  Основния недостатък на ЕС е липса на ресурси - няма петрол.
  Британците май на време се усетиха, те могат да си приберат бившите си колонии богати на ресурси. Но тия ресурси няма да стигнат за целия ЕС и затова и се отделиха.

  Изобщо мрачна перспектива.

  Ако някой ме обвини, че пиша това, понеже съм за Путин, иска да заявя, че съм против Путин.
  Просто перспективите са много мрачни. Европа е пред катастрофа. И всичко зависи от това дали америкосите ще продължат да я хранят.

 81. 81 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#71] от "Читател":

  много от съучениците и приятелите ми, заминаха, включително имаше хора дето стояха тук до 40-45 годишна възраст, загубиха всякакви илюзии, че нещата вървят на добре и заминаха с целите си семейства, с по две деца, за Западна Европа или Канада.

  Birds of a feather flock together.
 82. 82 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Тъй кат гледам от туй кафене едва ли ше изкара много пари.

 83. 83 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#73] от "Georgi Milev":

  тия дето им е харесало нито ги е виждал нито си говорят с него, особено като гледам какви ги пише съм съвсем сигурен :)

  Birds of a feather flock together.
 84. 84 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  До коментар [#74] от "Читател":

  Да, точно така, но за тукашните местни това е непонятно, не им влиза в главата, те още живеят в родово-общинно племенно общество

 85. 85 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#75] от "dcj20524456":

  В страната и в обществото ни ще настъпят драматични и радикални промени в следващите 8-10 години. Така че това, което изтъквате, като недостатъци в момента, след време ще е част от миналото. А виновните за сегашната ситуация ще си понесат Възмездието, което е вечен вселенски закон, а не "врата у поле".

  До коментар [#77] от "Xumpomo name":

  Така е. И аз не понасям простаци и не харесвам много неща от родната действителност, но хората са еднакви навсякъде - разликата е само в правилата и в системата, в която живеят и творят. А те у нас ще се променят и то в съвсем скоро време, макар в момента да изглежда така, че статуквото на мафията е вечно. Няма чак толкова вечни неща на този свят, особено по отношение на нас, хората, освен любовта.

 86. 86 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#85] от "Читател":

  сигурно си младеж, аз така си мислех 89та в казармата... - че до три-четири години нещата ще се оправят и ще тръгнем напред :)

  Birds of a feather flock together.
 87. 87 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 928 Неутрално

  дори може би милиони години от нашите предци
  —цитат от коментар 74 на Читател


  Чета ти мнението, съгласен съм като цяло с повечето неща и изведнъж стигам до бисер като този и ми става ясно точно колко познания имаш. И ми се отщява да те подкрепя за останалото за да не изглеждам и аз наЧетен като теб...

 88. 88 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#80] от "Binko Binev":

  Така е. Г-н Тръмп първо трябва да се погрижи за САЩ, преди да мисли за когото и да било друг. А и освен всичко друго всичко тече, всичко се променя. В Библията е казано, че последните ще станат първи. А ние в момента сме последни в Европа и в ЕС по редица показатели, неслучайно (по волята на родните душмани и техните кукловоди от чужбина). Но не ни липсва капацитет и воля, за да заемем челното или близко до челното място.

  До коментар [#81] от "Xumpomo name":

  Както са отишли, така и ще се завърнат. Знам, че не са тръгнали от добро, знам, че много неща тук в момента не са наред, но постепенно ще влязат в норма, въпреки упоритото желание на някои хора и среди да ни държат наведени в калта. Не се гаси туй, що не гасне, уважаеми душмани на българския народ и държава!

 89. 89 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Истината е проста! Човек има склонността да забравя бързо лошото и да идеализира хубавото, когато е далеч от него. Моя роднина живя и учи в България. После учи и работи в Австрия. После работи в България, а сега се премести в Швейцария. Предполагам че след 4-5 години пак ще се върне!
  По принцип прогнозата е, че следвщото поколение ще сменя по 8-10 работни места в 4-5 държави.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 90. 90 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#86] от "Xumpomo name":

  Ще тръгнем напред - можеш да сте сигурен в това, колкото, че слънцето изгрява всяка сутрин и залязва всяка вечер. България винаги е била изключително стратегически важна - както за нас самите, така и за нашите партньори по света.

  До коментар [#87] от "johnniewalker":

  Бих Ви препоръчал да прочетете за находките за първия прачовек на Земята - подчертавам на Земята - преди 7,25 млн. години, които са намерени от екип български и чуждестранни учени в местността Азмака край гр. Чирпан (следващият по древност прачовек е живял преди 7,175 млн. години край Пиргос Василис, на юг от Атина в днешна Гърция). Пък Вие си се съгласявайте с когото и както си искате.

 91. 91 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#30] от "Matematiks":Аз го отричам. Винаги съм бил "първа ръка" човек. Във всяка държава където съм живял
  —цитат от коментар 70 на Noal


  Айда!!! Н-тият, който се изфука във форума, колко голяма работа е!

  Ама вие не сте ли разбрали още, че в този форум пишат само от милионер нагоре!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 92. 92 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#89] от "tribiri":

  За работа - да. И аз бих поработил и поживял в Гърция, Италия и САЩ, където имам и най-много приятели и роднини, но винаги ще се завръщам в България, където София-Чирпан-Стара Загора са трите най-важни градове в човешката цивилизация, по трасето на "Виа Милитарис", днес магистрала "Тракия". Неслучайно навремето император Константин е казал: "Сердика е моят Рим!", а Стара Загора е носела името на най-способния римски император - Траян, който разширява Римската империя до нейния максимум за своето време.

 93. 93 Профил на dcj20524456
  dcj20524456
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#85] от "Читател":

  Системата и правилата се създават от манталитета на обществото. За да настъпят промените, за които говорите, трябва да се промени начина на мислене кардинално на мнозинството от живеещите в България, което не се случва за 5-10 години дори да имаше изгледи, че се върви в тази посока.
  А виновните за сегашното състояние не са шепа политици. Едните си отиват идват други, но другите са същите защото идват от същото болно общество.

 94. 94 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#91] от "tribiri":

  Така си е. И аз съм останал със същото впечатление. :-)

 95. 95 Профил на Лили
  Лили
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#70] от "Noal":Да, ве, повервах Ви. :-D Значи местните няма да се кефят на собствените си сънародници, а на някой, който е дошъл от девет планини, от десетата. Посмалете малко! Парите не Ви правят елит, това е призвание по рождение и което се заслужава с времето и то в определени среди, а не на общо основание. Съжалявам, такъв е животът. Пък Вие си се считайте за първа ръка човек и на Луната, ако искате. Никъде няма да получите такова признание и уважение, както в собствената си Родина. Приказката за камъка и мястото никак, ама никак не е случайна и със сигурност е изречена преди хиляди, дори може би милиони години от нашите предци - а те определено не са били глупави и също са видели свят.
  —цитат от коментар 74 на Читател


  Айнщайн, човечеството съществува от има няма 30-50 000 години, тъй че аре посмали малко хилядите и милиони години скоропоговорки. Всякакви глупости пишете вече.

  Лили
 96. 96 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#68] от "Един приатель":

  До коментар [#61] от "uq":Какво определяш като 'НОРМАЛНИТЕ хора'? Каква е нормата? Тези които са заминали за пари НЕНОРМАЛНИТЕ ли са? Пък и с големи букви си го написал...
  —цитат от коментар 68 на Един приатель


  Ами, то си е съвсем ясно. Според него/нея, НОРМАЛНИ хора от българите са само чуждопоклонниците. Смешник!

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 97. 97 Профил на Eд
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#60] от "Читател":

  Кой си ти, че да казваш на другите къде да търсят щастието си? Един живот имам и нямам намерение да го хабя обграден с чалгар-идиоти, мутро-идиоти, патриот-идиоти, аграро-идиоти и други разнородни форми на медицинския идиотизъм. Детето ми няма да живее в държава с безполезни училища, ръждясала медицинска система, автоталибани, разбити пътища, ниска култура, слаба социална среда и несъществуващо гражданско общество. Ще говори български, но само защото колкото повече езици знае, толкова повече възможности ще има. Нищо не ме привързва към тази корумпирана дупка, а твоите патриотични слова са по празни от джобовете на българските пенсионери. Смешно е да наричаш хората като мен душмани. Аз се изучих, станах професионалист и на запад мога да се реализирам където си искам, без да се притеснявам, че трябва да танцувам около селския манталитет на средностатистическия българин. Малкото богатства, които имаме се унищожават ежедневно от разни нагли малоумници, а ние не създаваме нищо ново. Когато беше време се борих, сега е време да живея. Хората тук не желаят промяна и няма и да я намерят - поне не скоро. Завиждам на оптимизма ти, но той е без основи. Поне още 2-3 поколения ще трябва да минат преди тук да има що годе нормална среда. Аз няма да чакам този момент.

 98. 98 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#91] от "tribiri":

  Сигурно ще ми позволят да не им повярвам, защото съм живял 10 години извън БГ и в няколко държави. Иначе нека си лялят.

  Друг пък се хвали, че живеел като белите, а няма приятели.
  Третия се определя с панелка, пък аз живея в къща с двор в центъра на софия.
  Изобщо, само играчи в тоя форум.

  Няма по ценно нещо от това да се събирашш редовно с роднините или приятелите си, да си пийвате, да си хапвате, да си лафите за нещата от живота. Мен това ме прави щастлив.

  Друг е въпроса колко от емигриралите е пипвал месна жена, и после д ами обяснява, че не е втора ръка човек.... ;)

 99. 99 Профил на Eд
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#74] от "Читател":

  Всичките неща, за които форумниците драскат: турболиберализма, толерастията, левундерството и други подобни малоумни етикети - това е причината да искаме да сме там. Повярвай ми, "местните" отдавна превъзмогнали елементарните комплекси, които още тормозят такива като теб. На запад не ме виждат като българин, а като човек. Не гледат къде съм роден, а какво мога. Около такива хора искам да живея. Така се чувствам комфортно.

 100. 100 Профил на Eд
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#75] от "dcj20524456":

  До коментар [#76] от "uq":

  И на двамата по един голям, резонен ПЛЮС! Това е самата истина. А драскачите да се замислят не за миячите на чинии (такива винаги ще има), а за квалифицираните, образовани, можещи хора, които бягат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK