Пожарът в Лондон напомни за дълбокия разлом между богати и бедни

Пожарът в Лондон напомни за дълбокия разлом между богати и бедни

© Hannah Mckay, ReutersНедалеч от блока в западен Лондон, който е част от системата за социални жилища и в който при опустошителен пожар загинаха 17 (а може би и много повече) души, се намират някои от най-богатите улици във Великобритания - с елегантни къщи за милиони лири. Кенсингтън и Челси са известни и в страната, и по света като дом на попзвезди, банкери и други известни личности. В тях обаче има и райони, където населението е подложено на лишения - като този, в който се намира 24-етажаната "Гренфел тауър".


Десетки обитатели липсват и властите казват, че броят на загиналите може да се увеличи. Огненият ад погълна сградата ужасяващо бързо, докато жителите спяха в малките часове на сряда. Късметлиите се измъкнаха живи, но загубиха всичко.


Бедствието отприщи вълна на щедрост - шокирани лондончани дариха толкова дрехи, обувки и завивки, че доброволците скоро не можеха да смогнат. По улиците около скелета на сградата обаче се долавяше гневът на хората, които обвиняваха местните власти, че са пренебрегнали безопасността на бедните за сметка на политики, облагодетелстващи богатите.
Алия ал-Габани, рецепционистка, която живее в района, беше сред многото разгневени заради скорошната реновация, при която нова облицовка беше монтирана на сградата. Според информация в медиите може именно тя да е подпомогнала за бързото разпространяване на пожара. "Дразня се, като си мисля защо разкрасиха кулата... Защото тя беше трън в очите на тези хора в богатите къщи отсреща," каза тя.

Пожарът в Лондон напомни за дълбокия разлом между богати и бедни

© Paul Hackett


Според пожарната е рано да се каже какво е причинило пожара. Местните власти казват, че реновацията е трябвало да подобри качеството на живот за жителите на блока.


"Приказка за два града"


Пилгрим Тъкър, която организира съвместни дейности на жителите на квартала и е работила с обитателите на "Гренфел тауър" по време на реновацията, смята, че пожарът е трагично последствие от дългото пренебрегване на цял сегмент от общността. "Тук в социалните жилища хората знаят, че са били пренебрегнати," каза тя. "Ако правителството си вършеше работата... това нямаше да се случи."


Докато Тъкър и други обитатели на района обясняват, че притесненията за риск от пожар, изказани отобитателите, са били пренебрегнати, скандалът след нещастието стана част от общата политическа картина. След шокиращия резултат от изборите миналата седмица управляващите консерватори, които наблягат на нуждата от фискална дисциплина, ниски данъци и пробизнес платформа, загубиха позиции спрямо лейбъристката опозиция, която иска повече разходи за обществени услуги. Изненадващо избирателният район на Кенсингтън, в който е и "Гренфел тауър", за първи път в историята беше спечелен от лейбъристите. Ема Дент Коуд, новият депутат от лейбъристите, се изяви много скоро след вота, като критикува съвета в интервю и го обвини за пропуски в мерките за сигурност, добавяйки, че трагедията е можело да се предотврати.

Пожарът в Лондон напомни за дълбокия разлом между богати и бедни

© Neil Hall


Премиерът Тереза Мей посети "Гренфел тауър" в четвъртък, но беше критикувана, защото говори само с пожарникари, а не и с обитатели на блока. За разлика от нея Джеръми Корбин, лидерът на лейбъристите, беше приветстван топло, когато посети църква в близост до блока и се срещна с жители и доброволци, а местните му казаха: "Благодаря ви, че дойдохте."


"Нещо, което не можеш да избегнеш - Кенсингтън е приказка за два града," каза Корбин пред репортери. "Източната част е невероятно заможна, най-заможната част от целия град. Районът, където пламна пожарът, мисля, е един от най-бедните в цялата страна."


"Определен тип хора"


В района непосредствено след "Гренфел тауър", известен като "Нотинг дейл", живеят хора с различен социален статус. Непривлекателните социални жилища от седемдесетте години са заобиколени от красиви улички с добре поддържани, частни къщи на заможни лица - макар и не на милионери. Те живеят само на минути разстояние, в местността "Холънд парк". В "Нотинг дейл", въпреки гнева на местните жители, пожарът обедини различни части на общността. Много от по-заможните обитатели отвориха домовете си за хора, избягали от пожара или за други евакуирани, живеещи твърде близо до блока.

Пожарът в Лондон напомни за дълбокия разлом между богати и бедни

© Hannah Mckay


Анабел Доналд възрастна жена в добро материално положение, която има внуци, дала под наем апартамента на приземния етаж на дома си на шестима души, които нямали къде да отидат. В нощта на пожара Доналд се втурнала към местната църква по пижама и часове наред помагала на евакуирали се жители, правейки им чай, носейки играчки за децата и чистейки тоалетните, използвани от десетки хора.


Макар и да е от по-заможната страна на улицата, Доналд сподели възмущението на жителите заради начина, по който местният съвет, воден от консерваторите, е управлявал досега Кенсингтън и Челси. "Усещането сред хората с по-малки възможности е, че не получават нищо, а хората с повече възможности взимат всичко. Мисля, че това е съвсем вярно," каза Доналд. Тя обвини съвета, че поддържа ненужно ниски местни данъци, докато всъщност би могъл лесно да събере повече пари, които да похарчи за социални жилища и други публични услуги. Самата тя увери, че с удоволствие би плащала по-високи местни данъци. "Просто много се гордеят, че са толкова икономични и го правят, защото мислят, че ще зарадва определен тип хора."

Пожарът в Лондон напомни за дълбокия разлом между богати и бедни

© Hannah Mckay


По думите ѝ социалните разделения изглеждат по-маловажни, отколкото са обикновено. "Никога не съм се чувствала толкова добре приета тук, колкото се чувствах, когато помагах, защото не ги интересуваше от коя страна съм. Единственото важно за тях беше, че играех с децата им, давах им пелени, кай и кафе."

Ключови думи към статията:

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Бели не се виждат.
  А дали някой е помогнал на този пожар, едва ли някой скоро ще разбере.

 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1034 Неутрално
 3. 3 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  Не мисля, че о-високите данъци ще помогнат особено. Левичарите само това знаят - да повишават данъците и да преразпределят чужди пари.
  Според мен е по-рационално да се преосмисли системата на обществените поръчки. основният критерий да не е цената, а качеството на предлаганата услуга. В Чехия започнаха първи плахи стъпки с някои промени в Закона за обществените поръчки. Резултатът ще е малко по-високи начални инвестиции, но по-добър дълготраен ефект, което ще доведе до спестяване на средства в края на краищата. "Не съм толкова богат, че да купувам евтини неща".

  E PLVRIBVS VNVM
 4. 4 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Бели не се виждат.
  —цитат от коментар 1 на DJTrump

  Те не останаха.

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Като гледах репортажа ми направи впечатление че сградата гори като вестник. Все ми се струва, че такъв пожар не става без помощ отвън.

 6. 6 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 756 Неутрално

  "Дразня се, като си мисля защо разкрасиха кулата... Защото тя беше трън в очите на тези хора в богатите къщи отсреща"
  Не стига, че са им разкрасили гетото безплатно ами и недоволни. Искали другите на около на сила да им гледат грозотията. Отгоре на всичкото обвиняват рзкрасяването за пожара. Няма угодия на този свят. И като гледам всяка втора мома от гетото е със забратки. Изобщо идилята е пълна.

 7. 7 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Англия винаги е била алчна страна, където кинтите са над човешкия живот.

 8. 8 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Пак социалистически простотии. Властта била виновна, богатите били виновни, на неудачниците все някой им е виновен.

 9. 9 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Пожара показва нагледно, че ако не е била санирана нямаше да изгори или поне не цялата.
  Не между богати и бедни а между Мит'ряла и съвременните политици които живея във все по-виртуален свят!

 10. 10 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Въпросът е защо се строят социални жилища в заможни райони?! Т.н. либерална политика на включване, при която уж на едно място трябва да съжителстват хора в висок стандарт и хора от най-ниската прослойка ( по възможност имигранти) с цел интегрирането на вторите, никъде не е довела до нещо хубаво. Криворазбран социализъм.

 11. 11 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Въпросът е защо се строят социални жилища в заможни райони?! Т.н. либерална политика на включване, при която уж на едно място трябва да съжителстват хора в висок стандарт и хора от най-ниската прослойка ( по възможност имигранти) с цел интегрирането на вторите, никъде не е довела до нещо хубаво. Криворазбран социализъм.
  —цитат от коментар 10 на agile


  Във всеки район там може да видиш подобно нещо. Офисът в кото работех е на 300 м. от Портабело в Нотинг хил, супер здрав и шикозен квартал, а на още 200 метра от него са тези сгради. Те са най-грозноватите в целия район, но там е нормално общински блокове да се намират близо до много красиви къщи. За разлика от Париж, там гетото си е гето и толку. Англичаните се отнасят доста социално към тези имигранти, те и затова драпат да идат там, а не в Париж напр.

 12. 12 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  "Пожара показва нагледно, че ако не е била санирана нямаше да изгори или поне не цялата."

  Така е. Някои коментатори твърдят, че една от причините за разпространението на пожара по цялата сграда е била външната топлинна изолация, която е била от горим материал. Съществуват, разбира се и други варианти за външна изолация - напр. каменната вата не гори, но е около два пъти по-скъпа. Това отново ни връща към една от темите на статията - за "дълбокия разлом между бедни и богати".

 13. 13 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Определено някой не си е свършил работата. Рядко сгради изгарят така, като факли. Поне не в Европа. Очевидно облицовката е била от запалим материал. А е била такава, защото е било по евтино. Т.е. пак нещата опират до пари, което означава че става въпрос за политика и порядки.

  Два свята. Първият има нужда от втория, за да може да съществува, но вторият няма нужда от първия.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 14. 14 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#9] от "telqk":

  Извинявам се - коментар 12 е по повод на коментар 9.

 15. 15 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Определено някой не си е свършил работата. Рядко сгради изгарят така, като факли. Поне не в Европа. Очевидно облицовката е била от запалим материал. А е била такава, защото е било по евтино. Т.е. пак нещата опират до пари, което означава че става въпрос за политика и порядки.Два свята. Първият има нужда от втория, за да може да съществува, но вторият няма нужда от първия.
  —цитат от коментар 13 на Боян Таксиров


  Два свята, единия излишен. :)

 16. 16 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  До коментар [#14] от "ijj":
  Пропуснали сте да споменете и пластмасовата дограма - тя също гори. Но основния проблем не са материалите а манията за грандомани да се строят високи жилищни сгради и ние вървим полекичка натам!

 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3992 Неутрално

  В България високите панелни сгради масово се санират със стиропор като изолационен материал, а стиропора е силно горим материал. Така , че у нас също се създават предпоставки за подобни унищожителни пожари.
  Що се отнася до статията, тя е съчинение, което може да се окачестви като типичен за западната левица пасквил. Отново трябва да се очернят консерваторите и Мей, да се възхвалят лейбъристите и Корбин, да се насъскат бедни срещу богати.
  Отврат.

 18. 18 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#15] от "foxa5":

  Два свята, единия излишен. :)
  —цитат от коментар 15 на foxa5


  Не е същото. Богатите имат нужда от бедните, да им бачкат. Бедните нямат нужда от богатите, дори напротив, защото богатите ги потискат. Грубо и общо казано, разбира се, но не ми се развиват тези в момента.

  Тези, които са излишни за богатите, са тези бедни, които не са съвсем бедни и не са тъпи. Те само "мътят" главите на останалите бедни и развалят спокойствието на богатите.

  Те са главната мишена на богатите, но пък са адаптивни и стават все по силни :)

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 19. 19 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Като гледам ''красивата''изолация от стиропор как се се спържила се сещам за нашите ''реновирани'' бетонови клетки за 3-тата категория бг граждани..

 20. 20 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Дааа, дразнили са се, обвинявали са другите и дошъл Видовден.

 21. 21 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Дааа, дразнили са се, обвинявали са другите и дошъл Видовден.

 22. 22 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 695 Неутрално

  При репортажите се виждаше, че до изгорялата сграда има още поне една от същия тип. Не знам как ли се чувстват живеещите там. А се виждаше, че сградата се палеше като факла - или е бил умишлен пожар или довършителните материали са били изключително леснозапалими.

 23. 23 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Изключително грозно впечатление прави и как се замазва броятна жертвите. 17 съобщени + 17 с опасност за живота, за чиято съдба няма да научим + 44 приютени семейства при 600 обитатели, да не говорим, че в социалните жилища обикновено реално живеещите е много по-голяма от официално обитаващите - значи остават като го смятам поне стотина изгорени живи, но сега нали е прекратено търсенето, а после докато се уточнят по процедурата - и така, кой го интересува след седмица всъщност. Вече си говорим за облицовката и за задачите на пожарната при намаляващите пожари в големите градове - да приютява пияни младежи, например. 17 съобщени жертви, от които май 6 са само скочилите при грубо сметнато поне 150 фактически жертви. Грозно, грозно.
  От атентата преди няма и две седмици където бяха 7 съобщените + колко ранени имаше с опасност за живота май 18, три пъти повече - какво стана с тях. Кой го е еня?

  Комфортът на отговорните е с предимство пред паметта на загиналите.

 24. 24 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 213 Неутрално

  В България високите панелни сгради масово се санират със стиропор като изолационен материал, а стиропора е силно горим материал. Така , че у нас също се създават предпоставки за подобни унищожителни пожари..
  —цитат от коментар 17 на tacheaux


  То наистина лепенето на стиропор е глупост, но не вярвам у нас някой да изолира с горим стиропор.От десетилетия горимият стиропор се ползва само за опаковки и подобни, а за изолация и всичко пожароопасно се ползва негоримият.Той пак гори де, но така се топи , че гасне моментално.Разликата в цената е минимална, ако въобще има, така че не вярвам някой да е ползвал горим стиропор за изолация.Ако все пак знаете за такъв случай сигнализирайте.

  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 25. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  "Тук в социалните жилища хората знаят, че са били пренебрегнати," каза тя. "Ако правителството си вършеше работата... това нямаше да се случи."

  Е надявам се, скоро да разберете, че правителствата като цяло не си вършат работата. Те само обещават. В това са добри.

  И в крайна сметка не може правителството да ходи след всеки да проверява дали си е изключил ютията.

 26. 26 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Та, с какви материали санираха и у нас, при това никак евтино?

 27. 27 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Външната топлоизолацията създава точно подобни опасности.

  Точно така гори "изолиран" блок.

 28. 28 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 726 Любопитно

  До коментар [#10] от "agile":

  Ако тази сграда се намираше в гето и беше изгоряла заедно с хората вътре, но в гетото, нямаше да има никакъв проблем, така ли да Ви разбирам?

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 29. 29 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  [quote#24:"cisco"][/quote]

  Гори като бензин този по нашите изолации. Пробвано е.

 30. 30 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 482 Разстроено

  типично, винаги някой друг им е виновен, а самите те никога нямат вина за нищо. Дали е горима или негорима външната облицовка не виждам какво значение има, при положение че е повече от ясно, че някой вътре е предизвикал сериозен пожар.

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 31. 31 Профил на Eд
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#17] от "tacheaux":

  В свят в който шепа хора имат колкото останалите 7 милиарда, няма друго разделение.

 32. 32 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Старата песен на нов глас - пак богатите виновни, пак държавата нищо не помоагала, пак трябвало да се даде, пак данъците ниски... аман... Не стига, че им дали социални жилища, на символичен наем, че им плащат социал, че им санират сградата, ами и недоволни... Като искат по-качествено - да си наемат добро жилище в приличен квартал. Но докато държавата се грижи за теб и ти дава, нямаш право да се оплакваш от качеството или количеството.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 33. 33 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 558 Разстроено

  До коментар [#8] от "Jumbo Jet":

  Защо заклеймяваш хората от този блок като неудачници, които сами си били виновни? За кое, за пожара ли? Излезе информация, че собствениците на сградата са били многократно предупреждавани за непокриване на стандарти за безопасност, не е нормално сграда да изкори като факел толкова бързо, хората на горните етажи не са имали никакъв шанс! На обитателите е било казано при пожар да си останели по домовете! За какво са виновни живущите, че не са имали средства да се преместят ли?

 34. В България високите панелни сгради масово се санират със стиропор като изолационен материал, а стиропора е силно горим материал. Така , че у нас също се създават предпоставки за подобни унищожителни пожари.Що се отнася до статията, тя е съчинение, което може да се окачестви като типичен за западната левица пасквил. Отново трябва да се очернят консерваторите и Мей, да се възхвалят лейбъристите и Корбин, да се насъскат бедни срещу богати.Отврат.
  —цитат от коментар 17 на tacheaux


  Явно главата ти е от стиропор. Представа си нямаш какво пишеш.

  Жалка история.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 35. До коментар [#32] от "Bicho Raro":

  Венче, на мен много ми хареса как катуна изгоре.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 36. 36 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#8] от "Jumbo Jet":

  "Властта била виновна, богатите били виновни, на неудачниците все някой им е виновен."

  Арогантността е най-разпространената човешка черта. Всеки, който по една или друга причина изпадне в беда е неудачник, а аз, разбира се, съм постигнал всичко сам, поради моята гениалност, а не благодарение на семейна среда, парите на мама и татко, помощ от различни места и , не на последно място, поради чист късмет.
  Една добра книга "Великият Гетсби" започва приблизително така (цитирам по памет): "Баща ми казваше, че преди да съдиш някого трябва да разбереш, че не всеки е имал твоите привилегии по рождение."
  Най-общо историята на света може да се опише с думите: "тежко на бедните". Човек не избира кога, къде и в каква среда се ражда и малко смирение винаги е от полза.

 37. 37 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Два свята. Първият има нужда от втория, за да може да съществува, но вторият няма нужда от първия.
  —цитат от коментар 13 на Боян Таксиров


  Та, кой е излишният свят, не разбрах? Ако приемем, че първия са богатите, а втория - бедните, то значи казваш, че вторите нямат нужда от първите и когато първите изчезнат, то вторите ще заживеят като принцове или как?

  Това чел ли си го? Ако - не, сега е момента да научиш нещо:

  1. Не можеш да превърнеш бедните в богати чрез закон, който превръща богатите в бедни.
  2. Когато някой получава нещо, за което не е работил, друг трябва да е работил за него, без да го получи.
  3. Държавата не може да даде на някого нещо, което преди това не е взела от друг.
  4. Когато половината хора разберат, че няма нужда да се работи, защото другата половина ще се грижат за тях, и когато другата половина разбере, че няма смисъл да се работи, защото някой друг ще получи това, за което са се трудили, това е началото на края на една нация.
  5. Не можеш да умножиш богатството, като го делиш.
  6. Единственият начин всички да са равни е всички да са равно бедни.

  http://www.goodreads.com/quotes/167272-you-cannot-legislate-the-poor-into-freedom-by-legislating-the
  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 38. 38 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#37] от "Bicho Raro":

  Честно казано, не ме занимавай с жалките писания от крайнодесни демагогски сайтове.
  Бедност не е равнозначно на мързел и/или глупост.
  Богатите ЕКСПЛОАТИРАТ бедните. Нима този, който печели милион на месец е милион пъти по добър от този, който печели 1000 долара?
  Не става въпрос някой да харчи парите, които друг е изработил, както винаги представяте нещата, а всеки да получава справедливо заплащане за положения труд.
  Богатите изкривяват условията и порядките в една държава, чрез разнообразни методи от законово, икономическо, информационно, социално и психологическо естество, така че всичко на пръв поглед да изглежда честно и почтено, като резултат на естествения подбор, обаче нищо не е по далеч от истината.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 39. 39 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#36] от "grajdanin1":

  Психолозите наричат това "фундаментална атрибутивна грешка", на която всички сме подвластни: обясняваме си поведението на другите с някакви "вътрешни" качества - личностни черти, характер, темперамент и т.н., а собственото си поведение - с външни причини (ситуация, лош късмет, властни други, обстоятелства). С други думи, околните правят нещо, защото са идиоти по рождение, а ние правим същото, защото обстоятелствата са ни принудили, а не защото сме идиоти по рождение.

  https://www.youtube.com/watch?v=HR_q96-YRzk

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 40. 40 Профил на Eд
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#39] от "baba_zozolana":

  “We judge ourselves by our intentions and others by their behaviour.” - M.R. Covey

  Плюсче за теб!

 41. 41 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  И тука сигурно ше има сакатлъци с "безплатния" стиропор , къде Баце даде за него 2 милярда от джеба си. Към него се били притуряли и противогорими отрови, от които нямало никаква файда и при горене отделяли диоксин.
  В Германия от 2001 досега са документирани над 100 стиропорени пожара
  http://www.spiegel.de/wissenschaft/technik/london-brand-im-grenfell-tower-wie-gefaehrlich-sind-daemm-materialien-a-1152251.html

 42. 42 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Весело

  Честно казано, не ме занимавай с жалките писания от крайнодесни демагогски сайтове.
  —цитат от коментар 38 на Боян Таксиров


  Ти сериозно ли? Хихих... това което съм цитирала, е казано от пастор Адриан Роджърс. Понеже виждам, че не си го чувал, ето ти малко инфо за него:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Adrian_Rogers

  Мъдър човек.
  http://www.goodreads.com/author/quotes/64616.Adrian_Rogers


  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 43. 43 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Весело

  Относно социалната система в Англия, интересен материал:

  Слънцето не залязва над британската социална система

  Ан Коултър

  http://kaka-cuuka.com/2907

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 44. 44 Профил на Eд
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#42] от "Bicho Raro":

  Бял, христиански пастор от богато семейство учи бедните, че трябва да са бедни, пред призмата на религиозни бълвочи. Републиканска му работа. Trickle down economics - just pull yourself by your bootstraps and WORK HARDER. Arbeit macht frei!

 45. 45 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#37] от "Bicho Raro":

  "2. Когато някой получава нещо, за което не е работил, друг трябва да е работил за него, без да го получи."

  От великите мъдрости, които някой казал и с които обилно ни поливате разбирам, че бедните винаги искат да вземат това, което богатите са заработили. Сега ми кажете как точно определяте един борсов посредник, който преди да се спука балонът печелеше примерно дестина милиона на година:, заработил ли гие е или ги е присвоил от друг и кой е този някой друг. Или как спред вас Георги Гергов от редови втеринар е заработил честно над стотина милиона. Според вас кой е работил, за да може Георги Гергов, Домусчиев и сие да гушнат милиони. Или може би те честно са ги заработили, а завистници сами мислят как да им ги вземат?

 46. 46 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#42] от "Bicho Raro":Бял, христиански пастор от богато семейство учи бедните, че трябва да са бедни, пред призмата на религиозни бълвочи. Републиканска му работа. Trickle down economics - just pull yourself by your bootstraps and WORK HARDER. Arbeit macht frei!
  —цитат от коментар 44 на Кози Крак


  Левичарче, да?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 47. 47 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#46] от "Bicho Raro":

  "Левичарче, да?"

  Свършиха аргументите и започнаха квалификациите, да?

 48. 48 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Може би не знаете закона на Парето - 80% от хората притежават 20% от благата, останалите 20% от хората притежават другите 80% от благата.Прилага се на всичко.
  Така е и така трябва да бъде.
  Проблема идва от друго - данъчното облагане.На практика вече е почти невъзможно забогатяването и преминаването от една група в друга.Хилядолетия се е облагало имущество, защото така е по справедливо и защото така приходите в хазната са постоянни.Имаш 5 къщи - плащаш за 5 къщи данък, нямаш къща не плащаш.Този многодомеца има 5 пъти повече нужда от теб примерно от пожарникари, полиция и други че неговите къщи могат да изгорят, да ги ограбят...справедливо е било.Хазната си е еимала почти постоянни приходи, и в криза , и в бум.
  А днес всичко е деградирало, таксува се основно доход и потребление, не имущество.Ако имаш милиард но нищо не си спечелил нищо и не плащаш, а онзи безпаркото и 1000 лева да спечели ще даде десятъка, стотачка , тоест повече от теб.Прибавете и потреблението, основата на данъците е ДДС-то , и се оказва че бедният който си харчи цялата мизерна пенсия за хляб и кисело мляко е платил цели 20% от дохода си в ДДС, докато богатият е похарчил половината и средно му идва около 10% ддс. Икономиката става поредица от бум-депресия-бум-дересия...защото при бум хазната се оказва с огромен ненужен излишък който се чудят как да профукат, а след това идва депресия и точно когато най много трябват пари приходите ряско падат .Все повече пари се трупат във все по малко хораЕстественно че дохода от капитал е на практика неограничен , докато дохода от труд колкото и скъпоплатен да е е ограничен и от продължителността на деня, и от трудоспособността и от продължителността на човешкия живот дори. Резултата - все повече бедни работят за да си плащат само наема и храната, а все по малко свръхбогати трупат ненужни астрономични богатства.Това до нищо добро няма да доведе.

  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 49. 49 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Поредната лява статия публиквана в този вестник. Странна работа, а нашите форумни неолиберали се правят и мислят за десни, и наричат всички други мурзилки, комунисти и подобни. Голяма обърквация им е в главиците. Явно още си мислят, че идеите които Дневник прокарва са десни, прогресивни и антисоциалистически. хахах :-)

 50. 50 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#48] от "cisco":

  Може би не знаете закона на Парето - 80% от хората притежават 20% от благата, останалите 20% от хората притежават другите 80% от благата.Прилага се на всичко.Така е и така трябва да бъде.
  —цитат от коментар 48 на cisco


  И защо трябва да бъде така? Защото Парето го казал и Циско го повторил?
  И ето, неравенството става обуславено и оправдано от самата Природа и Вселена :)))

  Само че който напишe в Гугъл Pareto's law criticism, може да се позамисли дали Парето и Циско са чак такива авторитети :)

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 51. 51 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Аз не знам защо е така, мисля че закона е АКСИОМА, не теорема и не е нужно да се доказва, просто е ТАКА! Не можем да изкривим реалността, и да си сложиш розови очила света няма да стане розов, само ти че го виждаш така.

  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 52. 52 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#8] от "Jumbo Jet":

  Кои са неудачниците, тези, на които им изгоряха домовете, вещите, че и членове на семействата? Така ли ги наричате такивата като тях? То бива изродщина ама като такавата в коментари тук рядко съм чел другаде.

 53. 53 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Два свята. Първият има нужда от втория, за да може да съществува, но вторият няма нужда от първия.
  —цитат от коментар 13 на Боян Таксиров

  Ммм, не съвсем. Вторият свят, живеейки на гърба на първия от данъците му с какви точно социални придобивки ще преживява? (ако правилно съм разбрала, че първия свят е този на богатите).

 54. 54 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Добре е да се замислят също кои са тия бедни и защо са такива? По снимката като че не виждам кореняшко население....?

 55. 55 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#50] от "Боян Таксиров":

  Това е закономерност, която може да бъде наблюдаване, не нещо наложено от човек ан други хора. И всъщност най-важното не е как засяга доходите - тази пропорция я има при производителността. И като толкова обичате бедните, приемете един бездомник в дома си. Ама не искате, искате такива хора да са далече и грижите за тях да са платени с чужди пари - на демонизираните богати.

 56. 56 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Тази статия не само, че не е обективна, но е изпълнена с манипулативни заключения, които не се базират на обективната истина. Тезата, че съседите са виновни за пожара е абсурдна, колкото тезата, че аз съм виновен, че не съм сменил накладките на автомобила на случайно избран човек, който е претърпял злополука в резултат на това. Такава е логиката. Тя е безпристрастна и не изпитва съчуствие, но ако я заменим с антилогика и повече съчуствие, колкото и парадоксално да звучи, единствения резултат ще бъдат още повече такива трагедии. Истината е, че тези хора са жертва на социалните политики, в резултат на които е построена тази сграда. Социалните политики по определение са сагрегиращи, обричащи на мизерия. Вярно ли искате повече данъци за още повече от същото?

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 57. 57 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#56] от "russian78":

  "Тази статия не само, че не е обективна, но е изпълнена с манипулативни заключения, които не се базират на обективната истина. "

  Нищо ново за статиите публикувани в този вестник. :-) Все пак до колко виждам не ги измислят те, а това си е една целенасочена кампания на извъртане на истината поведена в целият свят. Така работят социалистите неолиберали ЛГБТ глобалисти. С манипулация и пропаганда. Точно какво всички комунисти. Лошото е, че повечето хора им вярват и им ръкопляскат /дори тези, които се имат за десни и за успели/. Видите ли без глобализацията, мулито и не знам си какви още дивотии, сме щели още да пасем крави, нямало да има компютри и подобни дивотии. т. е. тези са успели да се асоциират с прогреса, а нямат нищо общо нито с прогрес, нито с демокрация.

 58. 58 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  Тези хора са жертви на политиците в собствените си държави. Да не търсят вината там, където я няма.

 59. 59 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#51] от "cisco":

  Не разбрах, защо да е така?
  Къде са доказателствата?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 60. 60 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#55] от "pupil24":

  Емпиричните наблюдения не сочат винаги тези пропорции.
  Това е все едно да търгувате на борсата и да разчитате 100% на пропорциите на Фибоначи.
  Има такива индикатори, ама дали всички, които търгуват по тях печелят?

  Иначе, не е моя работа да се грижа за бездомниците, а работа на държавата. Моята работа е, ако печеля, да плащам данъци.

  Толкова.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 61. 61 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#53] от "Orchid":


  Ммм, не съвсем. Вторият свят, живеейки на гърба на първия от данъците му с какви точно социални придобивки ще преживява? (ако правилно съм разбрала, че първия свят е този на богатите).
  —цитат от коментар 53 на Orchid


  При един свят, в който има по справедливо разпределение на благата, самата ситуация ще е коренно различна.
  Тези бедни са необходими на системата, дори и когато живеят само на помощи.
  Тези помощи се изплащат многократно от експлоатацията на работещите и са съвсем малка част от тези приходи. Основната част попада в нечии дълбоки джобове.
  От същите джобове се плащат всички мерки за манипулация на обществените настроения. Твърде е възможно и ти да намазваш от това.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 62. 62 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#51] от "cisco":Не разбрах, защо да е така?Къде са доказателствата?
  —цитат от коментар 59 на Боян Таксиров


  Това са пропорциите, а защо не знам, математик някой да ти го обясни, не ми е това специалността.
  Не разбирам защо не си съгласен с фактите? Какъв ти е проблема? Тази пропорция я има и в страни със сравнително хомогенно разпределено богатство, както и в страни с екстремно разделение между крайна бедност и свръхбогати.Не е някакво "оправдание" а факт , с който трябва да се съобразяват всички и да устройват и пресмятат социалните и икономическите системи в зависимост от този факт.Няма нищо общо с Фибоначи или с кривите на Елиът, на борсата всички що годе смислени прогнози се сбъдват, просто защото участниците в борсата ги сбъдват.Не че ако на някоя графика се появи глава с рамене , то следва че от самосебе си ще се появи същата фигура с обратен знак, на суеверие прилича, но се случва, защото дилърите го вярват и играят така , че да се получи.Ако всички върват че долара ще поскъпне поради суеверен признак, то всички ще купуват долари и наистина ще поскъпне.А пропорцията на парето не се влияе от поведението ни, има я и сред ромите във факултето - една пета от ромите там притецават 4 пети от благата, има я и сред банкерите и мутрите, една пета има 4 пети от капиталите.Ако щеш да пратиш на един остров 100 човека с по 100 лева в джоба изолирани от външния свят , то пак след определено време разпределението на парите сред тях ще замръзне на пропорцията 80-20.Въпроса е в друго, в разликата между богати и бедни, в тавана на богатството и дъното на бедността...има ли смисъл някой да има 2 милиарда, при условие че няма нищо, което да иска да си купи и да не може да си го купи с един милиард?Това е, виж ги разните билгейтси , сороши и сотосоиди / може би са по мразени и от Ченгис Хан, причинили с огромни страдания на света, разрушили са живота ма милиони, милиарди и защо? За пари които в гробището няма да отнесат, да ги похарчат не могат...сега филантропи се правят, да си купят малко репутация, но не става.Другата крайност / бедните ., как ще глобиш човек без пари и доход, какво ще го правиш като те краде, щото и без пари огладняваш? Затвора, съда и полицаите пари струват, пак ти трябва да му ги платиш с данъците ти, и то напразно, като излезе пак ще те краде.А това е така защото и да се спука да работи няма да те настигне, обезсмисля се въобще и да опитва, митът за американската мечта отдавна умря....

  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 63. 63 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#6] от "event_horizon":

  Колко жалки са някои хора!

 64. 64 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#57] от "primaxm":

  ...Така работят социалистите неолиберали ЛГБТ глобалисти... Точно какво всички комунисти... Видите ли без глобализацията, мулито и не знам си какви още дивотии, сме щели още да пасем крави, нямало да има компютри и подобни дивотии. т. е. тези са успели да се асоциират с прогреса, а нямат нищо общо нито с прогрес, нито с демокрация.
  —цитат от коментар 57 на primaxm


  Удивително е, какъв бъркоч от объркани и несвързани мисли витаят в главата Ви. Абсолютен факт е, че глобализацията, в своя икономически смисъл (свободна международна търговия), е основен двигател на прогреса и води до просперитет за всички ни. Трудно ми е да си представя, какъв смисъл Вие влагате в глобализма та го свързахте с ЛГБТ или пък с комунистите... Как в съзнанието Ви се свързаха свободната търговия и комунизма?...

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 65. 65 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Тъжно ми е като гледам как самодоволни и увълчили се индивиди приписват нещастието на тези хора на дефекти в характера им. Слава богу, че и човечните не са малко.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 66. 66 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#28] от "baba_zozolana":

  "Ако тази сграда се намираше в гето и беше изгоряла заедно с хората вътре, но в гетото, нямаше да има никакъв проблем, така ли да Ви разбирам?"

  Много погрешно сте ме разбрали. Тук статията е за разлома между бедни и богати и какви неравенства имало в Кенсингтън. Вероятно ако нямаше подобни високи сгради за социални жилища в скъпи райони с традиционно ниско строителство( а те са високи,защото земята е баснословно скъпа), щеше да има и по-малко инциденти - подобни хора щяха да живеят в стари евтини жилища от типа " ниско строителство" и при пожар лесно щяха да се евакуират. Дори и пожар по-трудно щеше да стане. Има и райони със скъпи небостъргачи за заможни хора, но в един скъп небостъргач вероятноста за подобен пожар е почти нулева. Моят коментар беше, че тези съжителства са изкуствено създадени и не водят до нищо добро.

 67. 67 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#8] от "Jumbo Jet":"Властта била виновна, богатите били виновни, на неудачниците все някой им е виновен."Арогантността е най-разпространената човешка черта. Всеки, който по една или друга причина изпадне в беда е неудачник, а аз, разбира се, съм постигнал всичко сам, поради моята гениалност, а не благодарение на семейна среда, парите на мама и татко, помощ от различни места и , не на последно място, поради чист късмет. Една добра книга "Великият Гетсби" започва приблизително така (цитирам по памет): "Баща ми казваше, че преди да съдиш някого трябва да разбереш, че не всеки е имал твоите привилегии по рождение."Най-общо историята на света може да се опише с думите: "тежко на бедните". Човек не избира кога, къде и в каква среда се ражда и малко смирение винаги е от полза.
  —цитат от коментар 36 на grajdanin1


  По принцип съм съгласен с вас.Равен старт в живота няма.Въпросът е ,че някой хора не правят нищо да променят нищетата,в която живеят.Цял живот разчитат на помощи и привилегии ,отпускани от държавата.Което естествено дразни останалите хора,които блъскат всеки ден,за да осигурят добър стандарт на живот на семействата си.А такива са 90 процента от населението.

 68. 68 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#66] от "agile":

  Благодаря! Така не звучи евгенично, но е отделен въпрос доколко предлаганото от Вас е осъществимо.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 69. 69 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#64] от "russian78":

  "Удивително е, какъв бъркоч от объркани и несвързани мисли витаят в главата Ви."

  Повярвайте, съвсем не са несвързани мисли.

  " Абсолютен факт е, че глобализацията, в своя икономически смисъл (свободна международна търговия), е основен двигател на прогреса и води до просперитет за всички ни. "

  Не знам, защо го смятате за факт. ГлабализЪма освен за големите корпорации не води до препореритет за никой друг. Монополозирането на пазара не е полезно за никое общество, а още по-малко води до просперитет. Както обясних, пропагандата е свързала глобализЪма с просперитет, което е абсолютно невярно и подвеждащо, и умни и десни хора като Вас /преполагам за десни разбира се/ дори са заблудени, колко е полезен глобалЪма. Да ама не. Полезен е само за големите корпорации и вреден за обществата и държавите. Няма да се впусакм в разяснения защо мисля така. Темата е прекалено обширна, за да се обсъжда в такъв форум. Можете да прочете предишни мои мения, там съм обяснил по-подробно защо глобализЪма ще се провали. най-просто казано е противоестествен. Всичко е иконпомиката и природата се дели, а не се обединява.

  "Трудно ми е да си представя, какъв смисъл Вие влагате в глобализма та го свързахте с ЛГБТ или пък с комунистите.."

  ГлобазЪма сам по себе си е една идея на същите, които пробутаха комунизма, марксизма и болешвъзма преди около век. Прочетете и ще разберевте какво имам предвид. Те в момента пробутват мултикултуризма и ЛГБТ. Те не се интересуват от права, свободи и равенство. Само ги изпозлват като фалгове, реално се интересуват се само от власт,пари и контрол. Ако успеят да постигнат целите си всички граждани на света ще са роби на едно тоталитарно правителство и ще има да си мечтаят за свободи и права.

 70. 70 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#69] от "primaxm":

  Очевидно в разсъжденията си стъпваме на различни определения на "глобализъм". Аз разглеждам глобализацията като икономически феномен. Същината на глобализма в този смисъл е възможността компаниите и индивидите да оперират глобално или с други думи да изграждат производствени, развойни или други мощности на тези места по света, където им е най-изгодно, да купуват суровини и материали от където им е най-изгодно и да продават продуктите си, къдено им е най-изгодно. Така описана, глобализацията не води до монополизиране, а точно до обратното, доколкото е много по-лесно да се монополизира един малък местен пазар, отколкото един глобален пазар. В допълнение на това, оперирайки глобално, компаниите и съответно техните клиенти получават достъп до суровини, материали и технологии, които не биха им били достъпни в рамките на националния пазар, от който произхождат. По същество, глобализацията увеличава мащаба на разделението на труда и от там увеличава и ползите от това разделение на труда. Ако искате пример за ефекта от хипотетичното премахване на взаимовръзките в световната икономика, които наричаме глобализъм, то погледнете Северна Корея - страна, която по идеологически причини (Чучхе) се опитва да си бъде самодостатъчна. Резултатът от този антиглобализъм в действие е известен на всички ни.
  Причината глобализацията да води до просперитет са корени в това, което споменах по-горе - разделението на труда. Често пъти ни е трудно да си представим точно, колко от нещата, които потребяваме са плод на глобалната икономика и колко от тях не биха ни били досъпни изобщо или биха ни стрували много повече, ако ги произвеждахме локално. Спомнете си за моливът на Леонард Рийд, за да се убедите, че ние като индивиди не само трябва да търгуваме свободно, но и трябва да го правим в глобален мащаб... Прав сте, темата е обширна, но е и достатъчно важна, за да и отделим време, защото е пряко свързана с индивидуалните ни свободи, а пък жертвите на пожара в Лондон, доколкото пишем под статия свързана с този пожар, са жертви именно на опита ни да жертваме част от индивидуалните си свободи в името на имагинерна социална справедливодт. Всеки път, когато решим да сагрегираме хора в социални жилища, създаваме предпоставки за следващия злощастен пожар. Всеки път, когато поставим прегради пред свободната международна търговия, някой някъде умира от глад в резултат на това наше действие. Аз не желая да бъда съучастник в тези убийства.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK